Bäst i test: Bäst brandfilt 2022

Uppdaterad oktober 2022

Brandsläckare och brandvarnare finns i nästan alla hem, men brandfilten är också ett måste. Det är ett lätthanterligt verktyg som lätt släcker mindre bränder utan några saneringsbehov. En bra brandfilt ska vara tillverkad av rejäla material som kväver eldsvåda och förhindrar återantändning. I vårt test har vi tagit reda på vilken brandfilt som presterar bäst, deras för- och nackdelar samt var du kan köpa brandfilten till bäst pris.

Vårt test av brandfilt 2022

I vårt test har vi undersökt hur de olika brandfiltarna hanterar eldsvåda och hur de är att hantera. Pluspoäng har även utdelats för design. Samtliga filtar är tillverkade enligt standarden EN 1869:2019 som ställer höga krav på filtens kvalitet. Brandfilten ska inte släppa igenom vare sig gas eller vätska och minimera risken för att elektricitet går genom filten. Följande punktar har legat till grund för vår poängsättning.

 • Material - Samtliga vinnare är tillverkade i glasfiberduk som är vävd. Vissa brandfiltar är även förstärkta med silikon. Vanligtvis har brandfilten två lager glasfibrer med ett lager gastätt material emellan. Detta begränsar effektivt risken för återantändning samt begränsar värmeöverförseln mellan eld och dig som hanterar filten.
 • Storlek – Vi rekommenderar storleken 120x180 cm, det är stort nog för att hantera mindre eldsvådor och räcker för att bekämpa brand i kläder på en person. Mindre storlek på brandfilten innebär visserligen en något smidigare användning men riskerar då att inte täcka upp hela området som behöver bekämpas.
 • Användning – Filten ska mycket enkelt kunna dras ur sitt fodral. Därefter ska filten vecklas ut, detta ska ske i princip utan påverkan av den som håller i filten. Ju mer följsam filten är desto bättre. Filten ska därtill väga lite, vanligtvis ligger vikten på omkring 1.5 kg. En tyngre filt må hantera eldsvåda bättre men är svårare att arbeta med.
 • Design – Designen är givetvis underordnad funktionen när det kommer till brandbekämpning. Men brandfilten kommer förmodligen vara placerad på ett sätt att den är synlig och då spelar designen roll. Det finns flera olika utstyrslar på brandfiltar, från den klassiska solstickan till mönstrade designfiltar. Den typiskt röda brandfilten kanske inte är så snygg, men den signalerar tydligt sitt användningsområde och detta ska inte underskattas. Välj därför design efter ditt behov.

 1. Luxorparts Brandfilt

  9,6/10
  Luxorparts Brandfilt
  Bäst i test
  Montering
  Vägg
  Storlek
  120x180
  Material
  Glasfiber
  Design
  Röd
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 2. Housegard Brandfilt

  9,3/10
  FB1218-SC9-C1
  Montering
  Vägg
  Storlek
  120x180 cm
  Material
  Glasfiber
  Design
  Svart / röd / vit
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
 3. Solstickan Brandfilt

  8,9/10
  Brandfilt 120x120 cm Svart matt
  Montering
  Vägg
  Storlek
  120 x 120 cm
  Material
  Glasfiber
  Design
  Stort urval
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
 4. Nexa Brandfilt

  8,8/10
  Brandfilt Nexa BF-1212 Röd 120x120
  Montering
  Vägg
  Storlek
  120 x 120 cm
  Material
  Glasfiber / silikon
  Design
  Vit / olika mönster
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans

Köpguide brandfilt

När det kommer till bränder ska man alltid ta det säkra före det osäkra. En fördel med brandfiltar är att de inte lämnar lika mycket städning efter sig som exempelvis en brandsläckare kan göra. Brandfiltar kommer i en del olika utföranden men de som säljs på den svenska marknaden har alla en liknande grund. Vi tar upp sådant som är bra att veta inför ett köp av en brandfilt för att köpet ska bli lyckat.

Storlek

De två vanligaste storlekarna av brandfiltar är 120 x 120 cm och 120 x 180 cm. Vi rekommenderar alltid den större modellen eftersom användbarheten ökar markant, samtidigt som den inte tar mycket större plats i hopvikt tillstånd. Den större är heller inte särskilt mycket dyrare även om säkerhet aldrig ska vara en fråga om pengar. För att en brand överhuvudtaget ska kunna släckas måste ytan vara täckt av brandfilten, vilket den större med sina extra 60 cm i längd enklare kommer att kunna göra.

Maxtemperatur

För normala bränder som inte har hunnit utveckla sig kan en brandfilt vara ett av de bättre alternativen för att släcka branden, men även en brandfilt har sina begränsningar. Vanliga brandfiltar som säljs till privatpersoner brukar ha en gräns om 500°C. Det räcker till de mesta i hemmet, som exempelvis möbler som har fattat eld eller olja som har börjat brinna.

Certifieringar

Det absolut viktigaste att tänka på innan man köper en brandfilt är att den är certifierad enligt europastandarden EN 1869. Det finns flera uppdaterade utgåvor av standarden som betecknas med ett årtal efter den första delen, exempelvis EN 1869:2019. Med nyare utgåvor har man i vissa fall bara gjort mindre justeringar eller skärpt vissa krav. Så länge brandfilten är certifierad kan man känna sig säker, men hittar man en brandfilt som är certifierad enligt en nyare utgåva rekommenderar vi alltid att man väljer den istället.

Montering behållare

De flesta brandfiltar kommer med en behållare som kan monteras på väggen med två remmar som hänger ner från behållaren. När man drar i remmarna kommer brandfilten snabbt ut och kan börja användas. Vi rekommenderar starkt dessa modeller eftersom brandfilten då får en bestämd plats och för att det bara tar sekunder från att en brand har brutit ut till att man har brandfilten framme om den behövs. En brandfilt i en förpackning som ligger löst flyttas ofta runt och kommer lätt bort, och det kan också ta mycket längre tid att få ut brandfilten ur förpackningen

Vanliga frågor om brandfiltar

Hur använder jag en brandfilt?

Börja med att dra ut filten ur sin förpackning. Brandfilten ska sedan vecklas ut i sin helhet och sedan placeras försiktigt över branden, om du fladdrar med filten så riskerar du att tillföra mer syre till elden. Täpp sedan till runt om elden så att syretillförseln stryps och elden slocknar. Täpp till genom att dra med händerna längs underlaget, klappa eller slå inte, det kan skapa nya luftbubblor som tillför syre. Om du släcker en brand i kläder på en människa så ska du lägga filten på så sätt att du kan dra med händerna bort från ansikte och huvud och ner mot benen, då minimerar du risken för att värme och lågor letar sig upp i ansiktet. 

Hur fungerar en brandfilt?

En brandfilt fungerar genom att kväva elden. För att en eld ska kunna fortsätta behövs syre. Brandfiltar är gjorda av material som har svårt att antändas, det betyder att när brandfilten läggs över en brand begränsas tillgången på syre för elden, samtidigt som själva brandfilten inte heller börjar brinna. På så sätt kan man sakta kväva en eld.

Kan man använda en brandfilt flera gånger?

En brandfilt ska inte användas flera gånger. Om brandfilten är med om en svår brand eller av andra anledningar har slitits eller gått sönder, kan funktionaliteten försämras märkbart. Om det exempelvis har blivit hål i brandfilten kommer det att bli mycket svårt att kväva elden. En använd brandfilt ska slängas och sedan ska en ny köpas.

När ska en brandfilt användas?

En brandfilt kan användas när en brand som är mindre en brandfilten har utbrutit. Brandfiltar lämpar sig särskilt bra att användas på plana, vågräta ytor där man med enkelhet kan lägga filten över hela branden.

Testvinnare - Bäst Brandfilt

 • Luxorparts Brandfilt
 • Housegard Brandfilt
 • Solstickan Brandfilt
 • Nexa Brandfilt
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
6 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5