Bäst i test: Bäst brandfilt 2023
Brandsläckare och brandvarnare finns i nästan alla hem, men brandfilten är också ett måste. Det är ett lätthanterligt verktyg som lätt släcker mindre bränder utan några saneringsbehov. En bra brandfilt ska vara tillverkad av rejäla material som kväver eldsvåda och förhindrar återantändning. I vårt test har vi tagit reda på vilken brandfilt som presterar bäst, deras för- och nackdelar samt var du kan köpa brandfilten till bäst pris.
Testvinnare - Bästa Brandfilt 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Brandfiltarna 2023:
- Solstickan Brandfilt
- Eldstickan Brandfilt
- Bästa billiga: Luxorparts Brandfilt
- Housegard Brandfilt
De 4 bästa Brandfiltarna i September 2023
-
Montering:VäggStorlek:120 x 120 cmMaterial:GlasfiberDesign:Stort urvalFri frakt över 499 kr365 dagars öppet köp2-3 dagars leveransFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leverans
Recension
Solstickans brandfilt är inte bara bra på att släcka bränder utan lådan är även väldigt snygg. Som ett designinslag i hemmet kan du ha brandfilten nära tillgänglig utan att störa dig på en ful ruta på väggen. Den här produkten kommer i en snygg plåtlåda med Solstickans logotyp på och finns att få i både mattfärgat och blankt stål.
Sjävla brandfilten är tillverkad i värmebeständig glasfiber som tål temperaturer på upp till 500 grader Celsius. På baksidan av lådan finns instruktioner för använding och monteringshål för att hänga upp den på väggen. Med ett enkelt ryck får du ut filten ur boxen och på ett fåtal sekunder kan du veckla ut den och lägga den över branden. När vi testade filten gick det snabbt och enkelt att släcka mindre oljebränder i kastruller och stekpannor.
-
Montering:IngenStorlek:120 x 120 cmMaterial:GlasfiberDesign:SvartFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leverans
Recension
Eldstickan har här tagit fram en mycket snygg brandfilt i design av en coffeetable bok. Det finns två viktiga egenskaper för en brandfilt: den ska släcka elden bra och den ska vara lättillgänglig. Att släcka elden klarar de flesta brandfiltarna väldigt bra, men på punkt två är det lite sisådär. Många tycker inte att det är särskilt snyggt att ha en knallröd brandfilt på väggen och lägger därför undan den i någon låda där den glöms bort och när man sen behöver den minns man inte var den är. Med den här varianten från Eldstickan blir brandfilten istället en inredningsdetalj och du kommer alltid ha den nära tillhands.
Eldstickans brandfilt är lika effektiv som den är elegant. På endast några få sekunder får du ut filten ur lådan och det räcker med att skaka till den en gång så är den redo att användas. Man håller enkelt filten framför sig och lägger den på elden som ska släckas och ser till att det blir tätt. Tack vare det värmebeständiga materialet kvävs elden enkelt och du bränner dig inte när du ska täta filten runt det brinnande föremålet.
-
Montering:VäggStorlek:120x180Material:GlasfiberDesign:RödFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leverans
Recension
Luxorparts brandfilt är en ganska enkel men effektiv produkt som är ett måste i varje kök. Den är tillverkad av värmetålig glasfiber som tål temperaturer upp till 500 grader Celsius. Brandfilten monteras enkelt på väggen med medföljande fäste och om du skulle behöva använda den drar du enkelt i banden. Filten vecklas ut på ett par sekunder och kan sedan läggas över ett brinnande föremål för att kväva elden. Tack vare det ogenomträngliga materialet kvävs elden snabbt och effektivt.
Det mest negativa med brandfilten från Luxorparts är kanske designen som inte är så snygg. Jämfört med t.ex. testvinnaren från Solstickan är det här en produkt man kanske helst inte vill visa upp på väggen, men då förlorar den ju sitt syfte att alltid vara lättillgänglig.
-
Montering:VäggStorlek:120x180 cmMaterial:GlasfiberDesign:Svart / röd / vitFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFri frakt över 625 kr14 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leverans
Recension
Klassisk brandfilt i måtten 180x120 cm i rött fodral som gör den lätt synlig, men som kanske är ett lite tråkigt inslag i hemmet. Filten är tillverkad i glasfiber och klarar av temperaturer på upp till 500 grader Celsius, vilket är tillräckligt för att släcka de flesta mindre bränder. Housegards brandfilt är förstärkt med silikonbeläggning vilket gör det enklare att sluta tätt runt elden.
Filten gör sig bra i köket, men bör vara lättillgänglig från alla rum i hemmet. Har du ett stort hem rekommenderas att du skaffar flera brandfiltar.
Köpguide brandfilt
När det kommer till bränder ska man alltid ta det säkra före det osäkra. En fördel med brandfiltar är att de inte lämnar lika mycket städning efter sig som exempelvis en brandsläckare kan göra. Brandfiltar kommer i en del olika utföranden men de som säljs på den svenska marknaden har alla en liknande grund. Vi tar upp sådant som är bra att veta inför ett köp av en brandfilt för att köpet ska bli lyckat.
Storlek
De två vanligaste storlekarna av brandfiltar är 120 x 120 cm och 120 x 180 cm. Vi rekommenderar alltid den större modellen eftersom användbarheten ökar markant, samtidigt som den inte tar mycket större plats i hopvikt tillstånd. Den större är heller inte särskilt mycket dyrare även om säkerhet aldrig ska vara en fråga om pengar. För att en brand överhuvudtaget ska kunna släckas måste ytan vara täckt av brandfilten, vilket den större med sina extra 60 cm i längd enklare kommer att kunna göra.
Maxtemperatur
För normala bränder som inte har hunnit utveckla sig kan en brandfilt vara ett av de bättre alternativen för att släcka branden, men även en brandfilt har sina begränsningar. Vanliga brandfiltar som säljs till privatpersoner brukar ha en gräns om 500°C. Det räcker till de mesta i hemmet, som exempelvis möbler som har fattat eld eller olja som har börjat brinna.
Certifieringar
Det absolut viktigaste att tänka på innan man köper en brandfilt är att den är certifierad enligt europastandarden EN 1869. Det finns flera uppdaterade utgåvor av standarden som betecknas med ett årtal efter den första delen, exempelvis EN 1869:2019. Med nyare utgåvor har man i vissa fall bara gjort mindre justeringar eller skärpt vissa krav. Så länge brandfilten är certifierad kan man känna sig säker, men hittar man en brandfilt som är certifierad enligt en nyare utgåva rekommenderar vi alltid att man väljer den istället.
Montering behållare
De flesta brandfiltar kommer med en behållare som kan monteras på väggen med två remmar som hänger ner från behållaren. När man drar i remmarna kommer brandfilten snabbt ut och kan börja användas. Vi rekommenderar starkt dessa modeller eftersom brandfilten då får en bestämd plats och för att det bara tar sekunder från att en brand har brutit ut till att man har brandfilten framme om den behövs. En brandfilt i en förpackning som ligger löst flyttas ofta runt och kommer lätt bort, och det kan också ta mycket längre tid att få ut brandfilten ur förpackningen
Vårt test av brandfilt 2023
I vårt test har vi undersökt hur de olika brandfiltarna hanterar eldsvåda och hur de är att hantera. Pluspoäng har även utdelats för design. Samtliga filtar är tillverkade enligt standarden EN 1869:2019 som ställer höga krav på filtens kvalitet. Brandfilten ska inte släppa igenom vare sig gas eller vätska och minimera risken för att elektricitet går genom filten. Följande punktar har legat till grund för vår poängsättning.
- Material - Samtliga vinnare är tillverkade i glasfiberduk som är vävd. Vissa brandfiltar är även förstärkta med silikon. Vanligtvis har brandfilten två lager glasfibrer med ett lager gastätt material emellan. Detta begränsar effektivt risken för återantändning samt begränsar värmeöverförseln mellan eld och dig som hanterar filten.
- Storlek – Vi rekommenderar storleken 120x120 cm eller 120x180 cm, det är stort nog för att hantera mindre eldsvådor och räcker för att bekämpa brand i kläder på en person. Den mindre storleken innebär en något smidigare användning men du kan riskera att inte täcka upp hela området som behöver bekämpas.
- Användning – Filten ska mycket enkelt kunna dras ur sitt fodral. Därefter ska filten vecklas ut, detta ska ske i princip utan påverkan av den som håller i filten. Ju mer följsam filten är desto bättre. Filten ska därtill väga lite, vanligtvis ligger vikten på omkring 1.5 kg. En tyngre filt må hantera eldsvåda bättre men är svårare att arbeta med.
- Design – Designen är givetvis underordnad funktionen när det kommer till brandbekämpning. Men brandfilten kommer förmodligen vara placerad på ett sätt att den är synlig och då spelar designen roll. Det finns flera olika utstyrslar på brandfiltar, från den klassiska solstickan till mönstrade designfiltar. Den typiskt röda brandfilten kanske inte är så snygg, men den signalerar tydligt sitt användningsområde och detta ska inte underskattas. Välj därför design efter ditt behov.
Vanliga frågor om brandfiltar
Hur använder jag en brandfilt?
Börja med att dra ut filten ur sin förpackning. Brandfilten ska sedan vecklas ut i sin helhet och sedan placeras försiktigt över branden, om du fladdrar med filten så riskerar du att tillföra mer syre till elden. Täpp sedan till runt om elden så att syretillförseln stryps och elden slocknar. Täpp till genom att dra med händerna längs underlaget, klappa eller slå inte, det kan skapa nya luftbubblor som tillför syre. Om du släcker en brand i kläder på en människa så ska du lägga filten på så sätt att du kan dra med händerna bort från ansikte och huvud och ner mot benen, då minimerar du risken för att värme och lågor letar sig upp i ansiktet.
Hur fungerar en brandfilt?
En brandfilt fungerar genom att kväva elden. För att en eld ska kunna fortsätta behövs syre. Brandfiltar är gjorda av material som har svårt att antändas, det betyder att när brandfilten läggs över en brand begränsas tillgången på syre för elden, samtidigt som själva brandfilten inte heller börjar brinna. På så sätt kan man sakta kväva en eld.
Kan man använda en brandfilt flera gånger?
En brandfilt ska inte användas flera gånger. Om brandfilten är med om en svår brand eller av andra anledningar har slitits eller gått sönder, kan funktionaliteten försämras märkbart. Om det exempelvis har blivit hål i brandfilten kommer det att bli mycket svårt att kväva elden. En använd brandfilt ska slängas och sedan ska en ny köpas.
När ska en brandfilt användas?
En brandfilt kan användas när en brand som är mindre en brandfilten har utbrutit. Brandfiltar lämpar sig särskilt bra att användas på plana, vågräta ytor där man med enkelhet kan lägga filten över hela branden.