Bäst i test: Bästa läsplattan 2021

Om man har valet att antingen ta med 10 böcker eller en läsplatta som innehåller alla dessa böcker och mycket mer, är valet enkelt. Dagens läsplattor har många fördelar och har blivit tillräckligt bra för att kunna konkurrera med de fysiska böckerna. Vi har testat flera läsplattor där tillverkaren Kobo, kungen av läsplattor verkligen sticker ut med kvalitativa produkter. Efter gediget läsande och testande har vi kommit fram till att den bästa läsplattan 2021 är Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi.

Vilken är den bästa läsplattan?

För att ta redan på vilken läsplatta som är bäst har vi jämfört samtliga jämförbara parametrar som man kan läsa mer om längre ner efter vår toplista. Vi har även testat produkterna i verkligheten för att se hur väl specifikationerna stämmer överens med det utlovade, och självklart med hänsyn till priset.

 1. 1. Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi
  9,5/10
  Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi
  Bäst i test
  Vattentät
  Ja
  Skärmupplösning
  1680x1264
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  7''
  Till Butik
  1790 kr
 2. 2. Kobo Forma Vattentät läsplatta 8” med wifi
  9,4/10
  Kobo Forma Vattentät läsplatta 8” med wifi
  Vattentät
  Ja
  Skärmupplösning
  1920x1440
  Batteritid
  3-5 veckor
  Skärmstorlek
  8''
  Till Butik
  2870 kr
 3. 3. Kobo Clara HD Läsplatta 6” med wifi
  9,1/10
  Kobo Clara HD Läsplatta 6” med wifi
  Vattentät
  Nej
  Skärmupplösning
  1448x1072
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  6''
  Till Butik
  1290 kr
 4. 4. Kobo Nia Läsplatta 6" med wifi
  8,9/10
  Kobo Nia Läsplatta 6" med wifi
  Vattentät
  Nej
  Skärmupplösning
  1024x768
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  6''
  Till Butik
  1090 kr

kvinna laser pa lasplatta

Din köpguide till den bästa läsplattan

Det finns en hel del att ta hänsyn till vid val av läsplatta. Är man kanske ute efter en liten och smidig läsplatta, eller vill man kunna sitta nära polen på semestern och inte behöva oroa sig över vatten och stänk? Kraven och valen är många och för att man lätt ska kunna köpa den bästa läsplattan direkt som uppfyller de behov man har, har vi sammanfattat de viktigaste punkterna som också ligger till grund för betygsättningen i vår bäst i test- lista.

 • skarm2

  Skärmen

  De primära punkterna att fundera kring angående skärmen är dess storlek, upplösning, kontrast och ljusstyrka. Kontrasten och ljusstyrkan är varierbara vilket innebär att det går lätt att få till en behaglig bild för ögonen. Skärmens storlek som brukar variera mellan 6-8'' och upplösningen går inte att ändra på. Desto högre upplösning skärmen har, desto tydligare blir texten istället för att upplevas som suddig. En upplösning om 1680x1264 brukar räcka alldeles utmärkt, men även högre upplösningar finns för den kräsna.
 • batteri4

  Batteritid

  Samtliga läsplattor som vi har testat har god batteritid. Intervallet som det brukar röra sig om är 2-5 veckor. Spannet blir brett på grund av vilka inställningar man använder. Har man exempelvis väldigt hög ljusstyrka kommer läsplattan att använda mer batteri. Även vid höga ljusstyrkor kommer en läsplatta fortfarande att klara sig i ett par veckor vilket räcker och blir över, speciellt jämfört med dagens mobiler som ibland inte ens klarar sig en dag.
 • harddisk

  Lagring

  Även de billigaste modellerna av läsplattor har gott om utrymme idag. En vanlig mängd minne är 8 GB vilket motsvarar ungefär 6000 böcker. Lagring är alltså något man aldrig behöver fundera kring, och något man aldrig kommer att få slut på. Text i elektronisk format tar nästan inga mängder plats och det finns inget som tyder på att formaten kommer att ändras i framtiden heller.
 • bocker

  Köpa & låna böcker

  En av de bästa funktionerna med läsplattorna är att man direkt i läsplattan kan både köpa och låna e-böcker direkt från en affär eller ett bibliotek. Man sparar mycket tid och möda när man med ett fåtal klick direkt kan börja läsa en bok man har hittat. Det finns också läsplattor som är låsta till sina egna format där dessa funktioner inte fungerar lika bra. Dessa läsplattor har inte kvalat med i bäst i test - listan.
 • vikt

  Vikt

  Läsplattorna väger likvärt med en vanlig bok. De flesta moderna läsplattor väger enbart 150 - 200 gram. Läsplattor lämpar sig i flera olika sammanhang, och vid resande fot är en av dem. Istället för att släpa med sig alla intressanta böcker man gärna hade läst, har man istället en läsplatta som väger lika mycket som en endaste bok, men som kan innehålla tusentals böcker.
 • vattendroppar

  Vattentålighet

  En av de stora skillnaderna mellan billigare och dyrare modeller är vattentåligheten. Vill man ha en läsplatta som är vattentålig ska man söka efter en IPX8 klassning. Då har produkten klarat att helt sänkas i vatten till ett visst djup. Vi rekommenderar starkt en vattentålig läsplatta för att slippa diverse begränsningar som annars uppstår. Inget oroande för vatten från en pool eller en oväntad regnskur när man är ute och liknande.

Vanliga frågor om läsplattor

Vilka format stöder en läsplatta?

En läsplatta stöder flera format men vissa läsplattor kan skilja sig något från andra. Några vanliga format är följande:

 • EPUB
 • EPUB3
 • PDF
 • TIFF
 • TXT
 • HTML
 • RTF
 • CBZ
 • CBR
 • MOBI
 • JPEG
 • GIF
 • PNG
 • BMP

Vilken läsplatta är bäst?

Efter mycket läsande och testande har vi kommit fram till att den bästa läsplattan 2021 är Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi. 

Är det skadligt för ögonen att läsa på en läsplatta?

Det finns inga rapporter på att läsplattor specifikt skulle vara skadligt för ögonen. Läsplattor är mycket svagare i ljuset och har en skärm som fungerar annorlunda jämfört med exempelvis mobiler och surfplattor. Man kan dessutom enkelt justera ljusstyrkan och kontrasten för att få en bild som är behaglig för ögonen.

Vad är skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta?

En läsplatta är helt dedikerad till bokläsning och har tagits fram för att återskapa samma känsla som när man läser en fysisk bok. Surfplattor och mobiler lyser mycket starkare från skärmen och på ett sätt som lättare tröttar ut ögonen vilket en läsplatta inte gör.

Vad är en e-bok?

E-böcker är benämningen på böcker som finns att läsa digitalt med hjälp av en läsplatta, eller med andra elektroniska enheter.

Är det svårt att köpa eller låna en bok direkt i läsplattan?

Nej! Det ligger i både tillverkarens och konsumentens intresse att processen för att köpa och låna böcker ska vara enkelt. Bara genom ett fåtal klick kommer man in i affären för att kunna köpa böcker direkt i läsplattan. För att det ska fungera måste man dock vara uppkopplad på ett wifi.

Testvinnare - Bäst Läsplatta

 • Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi
 • Kobo Forma Vattentät läsplatta 8” med wifi
 • Kobo Clara HD Läsplatta 6” med wifi
 • Kobo Nia Läsplatta 6" med wifi
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-02 13:34:38