Ljuslykta - Flera testade modeller 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ljuslyktor sätter den perfekta stämningen när höst- och vintermörkret kommer. Oavsett om de står utomhus på verandan eller inne i vardagsrummet så ger en vacker ljuslykta ett perfekt sken som förhöjer vardagen. Ljuslyktor kommer i flera olika utföranden och storlekar, du hittar stämningsfulla ljuslyktor på alltifrån loppis till trendiga inredningsbutiker. Använd ljuslyktan för att komplettera din inredning och skapa den perfekta stämningen. 

Testvinnare - Bästa Ljuslykta 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Ljuslyktorna 2023:

 • Bäst i test: Ljuslykta LYCKE
 • Stormljusstake 5x25 cm Mässing
 • Flerfärgad Ljuslykta LUMA Medium
 • Carat Ljuslykta 5x9,5 cm
 • Kontorsljusstake, 11 cm, mässing

De 5 bästa Ljuslyktorna i September 2023

 1. 1. Ljuslykta LYCKE- Bäst i test

  9,3/10
  Ljuslykta LYCKE
  Bäst i test
  Material
  Glas/stål
  Ljustyp
  Värmeljus
  Storlek
  16 x 38 cm
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
 2. 2. Stormljusstake 5x25 cm Mässing

  9,2/10
  Stormljusstake 5x25 cm Mässing
  Material
  Mässing / Stål & glas
  Ljustyp
  Kronljus
  Storlek
  5 x 25 cm
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
 3. 3. Flerfärgad Ljuslykta LUMA Medium

  9,0/10
  Flerfärgad Ljuslykta LUMA Medium
  Material
  Glas
  Ljustyp
  Värmeljus
  Storlek
  11 x 11 cm
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
 4. 4. Carat Ljuslykta 5x9,5 cm

  8,8/10
  Carat Ljuslykta 5x9,5 cm
  Material
  Glas
  Ljustyp
  Värmeljus
  Storlek
  7 x 5 cm
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
 5. 5. Kontorsljusstake, 11 cm, mässing

  8,6/10
  Kontorsljusstake, 11 cm, mässing
  Material
  Mässing
  Ljustyp
  Kronljus
  Storlek
  6 x 11 cm
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans

Köpguide ljuslykta

Ljuslyktor kommer i två väsentligt skilda utföranden, de som passar inomhus och de som passar utomhus. Utöver denna stora skillnad går vi även igenom andra skillnader som finns mellan olika sorters ljuslyktor som kommer att påverka vilken mysfaktor man kan uppnå.

Inomhus eller utomhus

Det går direkt att avgöra huruvida en ljuslykta främst är avsedd för utomhus- eller inomhusbruk. Ljuslyktor inomhus är ofta små och har inga luckor som går att öppna och stänga, och är helt öppna på ovansidan. Ljuslyktor för utomhusbruk är oftast mycket större och är inkapslade för att kunna motstå vind och nederbörd.

De små inomhuslyktorna ska också undvikas att användas utomhus av flera anledningar. Dels slocknar de lätt, och vid torrt väder finns det också risk för att man råkar tända eld på löv eller annat som skulle kunna blåsa ner i ljust och sedan blåsa vidare.

Ljuslyktor avsedda för utomhusbruk har fördelen att både kunna användas inomhus och utomhus. Dessa ljuslyktor har ett skyddande hölje som gör det svårt att komma åt lågan samtidigt som ljuset ändå kommer ut.

Storlek

Storleken på ljuslyktan kommer givetvis också att avgöra hur stort ljus man kan få plats med. Ett stort ljus kommer inte att skina särskilt mycket ljusare eftersom lågan fortfarande är ungefär lika stor. Vill man ha ett starkare ljus måste lågan bli större vilket kan uppnås med att toppen eller ”stubinen” är tjockare. Det man annars får med ett större ljus är längre brinntid.

Material

De flesta ljuslyktor är gjorda av glas på grund av den givna anledningen att glaset kan släppa igenom ljus. Är ljuslyktan inte gjord av glas är den i vissa fall gjord av metall eller keramik. Den här sortens ljuslyktor kan vara riktigt snygga när man tittar på dem, men man får inte glömma att de inte alltid släpper igenom ljus på samma sätt förutom genom hål och glipor. I vissa fall kan det vara planerat att vilja ha det så för att få en mer dämpande ljuslykta vilket också kan vara riktigt fint.

Ljussläpp och glaset

Något som tätt hör ihop med material är ljussläppet. Som sagt kommer ljuslyktor av glas att vara det givna valet för den som vill få ut mest ljus från ljuslyktan, men sedan kan man även få olika sorters ljus beroende på hur glaset på ljuslyktan är behandlad eller mönstrad. Vissa modeller kan vara helt genomskinliga medan andra är färgade och kommer att ge sken av just den färgen.

Vissa glas kan också vara grumliga för att inte ge så starkt sken och istället sprida ut ljuset i själva glaset, och på så sätt ge en större ljuskälla men med något svagare ljus. Alla glas är heller inte släta utan flera häftiga mönster förkommer ofta. Små prickar på glaset är ett vanligt mönster som koncentrerar ljust just i dessa punkterna och ger små prickar ute i rummet den har placerats i. Smaken är dock som baken, och alternativen är många.

Vårt val av ljuslyktor 2023

Nedan följer vårt urval av de mest stilrena och stämningsfulla ljuslyktorna för säsongen. Både nyheter och klassiker kvalade in på listan. En ljuslykta ska vara vacker i sig, som en inredningsdetaljs men även ge ett fint ljus. Lyktor i glas glimmar fint och ger en glans över hela rummet medan lyktor från kronljus håller ljuset i sig i fokus.

Vanliga frågor om ljuslyktor

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 5 / 5