Bäst i test: Bästa luftrenaren 2021

En bra luftrenare passar i de allra flestas hem, och speciellt hos dem som har luftburna allergier som pollen eller är känsliga för andra partiklar som damm och liknande. En luftrenare har även andra nyttiga funktioner som människor utan allergier uppskattar. Vi har testat de populäraste luftrenarna, men även ett par nya modeller och kommit fram till att den bästa luftrenaren är Sensibo Pure Luftrenare.

Vilken är den bästa luftrenaren?

De flesta luftrenare idag har snarlika filter och är mer eller mindre lika duktiga på att filtrera bort partiklar oavsett pris. Det man däremot får med en högre prislapp på luftrenaren är bland annat effektivare luftrening med större kapacitet, en tystare luftrenare och ett doftfilter. Ytterligare funktioner och saker att ta hänsyn till finns att läsa om i köpguiden längre ner.

 1. 1. Sensibo Pure Luftrenare
  9,5/10
  Sensibo Pure Luftrenare
  Bäst i test
  Kapacitet
  130 m³/h
  Ljudnivå
  53 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 16 m²
  Till Butik
  1899 kr
 2. 2. Cleverio Air Purifier App-styrd luftrenare
  9,4/10
  Cleverio Air Purifier App-styrd luftrenare
  Kapacitet
  119 m³/h
  Ljudnivå
  50 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 15 m²
  Till Butik
  999 kr
 3. 3. Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare
  9,2/10
  Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare
  Kapacitet
  500 m³/h
  Ljudnivå
  69 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 60 m²
  Till Butik
  2290 kr
 4. 4. Blueair Luftrenare Classic 405
  9,1/10
  Blueair Luftrenare Classic 405
  Kapacitet
  595 m³/h
  Ljudnivå
  52 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 40 m²
  Till Butik
  3690 kr
 5. 5. Coway Classic AP-1018F
  8,9/10
  Coway Classic AP-1018F
  Kapacitet
  264 m³/h
  Ljudnivå
  47,4 dB (max drift)
  Filtreringsnivå
  Över 99%
  Rumstorlek
  Upp till 55 m²
  Till Butik
  3490 kr

235

Din köpguide till den bästa luftrenaren

Oavsett vilken luftrenare man köper kommer man att åtminstone få högre kvalitet på luften. Utöver luftkvaliteten finns det ytterligare punkter man bör ta hänsyn till för att kunna göra det bästa valet av luftrenare direkt. Vi har nedan sammanställt de viktigaste punkterna för en luftrenare. Punkter som gör skillnad och vad man bör fundera och ta hänsyn till.

 • luftrenare

  Kapaciteten 

  Kapaciteten för en luftrenare brukar förkortas CADR och mäts i m³/h. Måttet anger hur många kubikmeter luft en luftrenare kan filtrera bort partiklarna i varje timme. En högre siffra betyder effektivare luftrening och som riktlinje kan man dela CADR värdet med 8 för att få ett ungefärligt värde på hur stort rum luftrenaren klarar av att rena. Huruvida man skulle ha en för stor eller för en liten luftrenare i rummet kommer aldrig att vara till skada på något sätt. Det är bättre att ha en för liten luftrenare  i ett större rum än ingen alls.
 • filter

  Filtrering & HEPA filter 

  En luftrenare fungerar genom att pressa luften genom olika filter, där partiklarna fastnar i filtren och ren luft kommer ut igen. Det finns olika nivåer och klassificeringar och dessa brukar kallas HEPA filter, exempelvis HEPA 13. Samtliga moderna luftrenare filtrerar effektivt bort minst 99% av alla partiklar, men många luftrenare klarar till och med av att rena över 99.9% av luften från partiklar. Vissa luftrenare har inte bara ett filter, utan kan ha flera stycken filter som är anpassade efter vilken partikelstorlek som ska fastna på filtret.
 • nasa

  Luktneutralisering 

  Något man kanske inte tänker på som är partiklar, är doftpartiklar. Även dessa fastnar i en effektiv luftrenare. Att bli av med dofter är extra behagligt om man bor i lite äldre hus eller har råkat få in röklukt och annat som kan ta sig in genom ventilationer och öppna fönster när man har vädrat. Om luktneutralisering är något man värdesätter högt vill man se till att luftrenaren har ett kolfilter eller någon sorts kol-funktion.
 • ljudvolym

  Ljudnivå 

  Om man är känslig för ljud vill man ha en större modell av luftrenare. Generellt låter en större luftrenare lägre än en mycket mindre modell som måste jobba hårdare för att komma upp i samma luftreningskapacitet. Undantag förekommer men man behöver sällan gissa sig till ett bra val, utan ljudnivån står nästan alltid specificerad.
 • styrning2

  Styrning 

  Luftrenare är relativt simpla produkter, men vissa går trots det att koppla ihop med både wifi och mobilen. Fördelen brukar vara att man får fler möjligheter att ställa in hur man vill att luftrenare ska fungera, och ett större span för att man noggrannare ska kunna hitta värden som fungerar optimalt för hemmet. De som inte kan kopplas ihop med mobilen är inte på något sätt sämre, utan har oftast bara färre nivåer på hur hårt man vill att luftrenaren ska jobba.
 • kugghjul

  Underhåll 

  En luftrenare är relativt underhållsfri, men som med de flesta produkter som har något sorts filter måste filtret bytas ut ibland. De flesta luftrenare notifierar när det är dags för ett filterbyte, men annars rekommenderas det att filtret byts ut efter 2000 timmars användning. Som det har nämnts tidigare, är det primärt HEPA filter som används. Exakt vilket HEPA filter framgår på produkten eller på produktsidan.

Vanliga frågor om luftrenare

Vilken luftrenare är bäst?

När man har tagit hänsyn till samtliga parametrar, har vi kommit fram till att den bästa luftrenaren 2021 är Sensibo Pure Luftrenare. Luftrenaren renar effektivt luften från både allergiämnen och dofter.

Hjälper luftrenare mot allergier och pollen?

Ja! Många luftburna allergier, exempelvis pollen består av mindre partiklar som flyger runt i luften. När dessa sugs in i luftrenaren kommer de sedan fastna på filtret och minska mängden pollen som finns kvar i rummet som luftrenaren står i.

Kan en luftrenare hjälpa mot dåliga dofter?

Ja! De flesta luftrenare har något som kallas för kolfilter som effektivt neutraliserar och tar bort dåliga lukter. 

Rensar luftrenare bort damm?

När dammpartiklar sugs in i luftrenaren kommer även dessa fastna i filtret. Har man bekymmer med damm kommer en luftrenaren att hjälpa motverka ett dammigt hem.

Kan luftrenare vara skadliga på något sätt?

Inga studier har visat att luftrenare på något sätt skulle kunna vara skadliga. Det enda som händer i en luftrenare är att luft passerar filter, som i sin tur fångar upp partiklar som finns i luften. En luftrenare släpper inte ut några skadliga ämnen och inga skadliga ämnen finns heller i luftrenaren.

Var ska luftrenaren stå?

En luftrenare ska stå där den gör mest nytta, det vill säga där man upplever att det finns mest problem med partiklar och annat man reagerar negativt på.

Testvinnare - Bäst Luftrenare

 • Sensibo Pure Luftrenare
 • Cleverio Air Purifier App-styrd luftrenare
 • Xiaomi Mi Air Purifier Pro Luftrenare
 • Blueair Luftrenare Classic 405
 • Coway Classic AP-1018F
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 09:01:21