Bäst i test: Bästa råttfällan 2022

Uppdaterad november 2022

Vill du bli av med råttor? Då kan en råttfälla hjälpa dig att hålla ohyran i schack. En pålitlig och bra råttfälla som vara lätt att gillra, säker att hantera och utlösas med precision. Idag finns allt ifrån klassiska råttfällor med fjäder till mer avancerade fällor som använder el eller gift. Kom ihåg att komplettera din råttbekämpning med gnagarskydd, igentäppning av eventuella hål i väggar, lister och grund. Vid större problem bör du snarast kontakta en professionell aktör som hjälper dig att reda ut problemet för gott. Men råttfällan hjälper dig en lång väg och passar utmärkt i uthus eller i sommarstugan.

Bäst råttfällor 2022

 1. Victor Elektrisk musfälla

  9,6/10
  Victor Elektrisk musfälla
  Bäst i test
  Typ
  Elektrisk
  Storlek
  8.5 x 4.5 x 16 mm
  Kräver bete
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Billig frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 2. Mjölner Råttfälla

  9,3/10
  Mjölner Råttfälla
  Typ
  Klassisk
  Storlek
  5 x 5.5 x 17 cm
  Kräver bete
  Ja
  Billig frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 3. Silverline Ultraljud

  8,9/10
  Silverline Ultraljud
  Typ
  Avvisande
  Storlek
  11,5 x 8 x 17,5 cm
  Kräver bete
  Nej
  Billig frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

Köpguide råttfälla

Det finns flera olika typer av råttfällor. Alla känner igen klassikern av trä som smäller hårt med en metallbygel när den lilla plattan belastas, men sedan finns det betydligt mer avancerade modeller. Det går inte att säga att en sort skulle vara bättre än den andra, utan det beror till stor del på vad man är beredd att betala och vilka funktioner man vill ha. Däremot finns det skillnader inom den valda typen, och det är främst dessa vi har fokuserat på.

Den klassiska råttfällan

Den klassiska rått- eller musfällan som består av en träplatta med en spänd fjäder är en riktigt gammal uppfinning som används fortfarande. Den här modellen är den billigaste som går att välja och är även riktigt effektiv så länge fjädern som spänner bågen inte slits eller blir slapp. Idag finns den här modellen även i plast istället för trä.

Hanteringen av den här modellen av råttfälla är dock inte lika bekväm som många andra. Dels får man vara försiktig att inte själv råka utlösa fällan när den laddas, men sedan kommer alla inte heller tycka att det är särskilt roligt att tömma fällan. Beroende på var råttan eller musen blir träffad kan det i vissa fall innebära att djuret inte dör direkt, vilket kommer att kräva mer från den som hanterar musfällan. Det kommer också att krävas handskar för att slippa ha direktkontakt, råttor och möss är som bekant stora smittspridare av sjukdomar.

Hållbarheten brukar trots de flera rörliga delarna och starka fjädrarna vara väldigt god. Vissa kan hålla i upp till tio år. I slutändan handlar det om fjäderns kvalitet och hur många gånger den utlöses.

Den elektriska råttfällan

Den moderna råttfällan stavas elektricitet. Den här modellen kommer att tilltala de flesta eftersom hygienaspekten är hög, men det kan även priset vara. Den elektriska rått- och musfällan fungerar genom att locka in skadedjuret in i en behållare med ett lockbete, och sedan ge en stöt så djuret dör.

När djuret har dött kan man öppna en lucka för att tömma innehållet utan att egentligen aldrig ha haft någon direktkontakt med djuret, och utan att behöva städa upp blod eller annat som de mer fysiska fällorna kan ställa till med.

När den här typen av rått- och musfälla fungerar bra är den det givna valet, men alltid gör den inte det. Två problem som rapporteras ibland är att fällan inte alltid aktiverar sin stöt, och att stöten är för svag för att döda gnagaren. Det är det här som skiljer de kvalitativa modellerna från de billiga. Fällorna ska inte ha något mellanläge utan ska alltid döda. Därför kommer det snabbt fram bland konsumentkommentarer om modellen inte fungerar som den ska.

Buren

Buren som ska fånga in möss och råttor är också en gammal konstruktion som fortfarande lever kvar tack vare dess effektivitet. Med en viktad lucka som gör det enkelt att komma in men inte ut kan man med ett lockbete få råttan att ta sig in. När råttan väl är inne har den ingen möjlighet att ta sig ut. Sedan kan buren dränkas i vatten tills djuret har dött.

Buren har en separat lucka som går att öppna utifrån för att tömma innehållet och för att slippa ha direktkontakt med det döda djuret. Dessa modeller är hållbara och har få delar som slits, eller som slits ytterst långsamt. Nackdelen är att det kan vara obehagligt för många att själv behöva ha ihjäl råttan efter att den har fångats in.

Giljotinfällan

Giljotinfällan bygger på samma princip som den klassiska musfällan. Genom en våldsam attack uppifrån avlider djuret på fläcken. Jämfört med den klassiska råttfällans metallspänne som rör sig som en halvbåge, rör sig giljotinen rakt uppifrån, därav namnet.

Giljotinfällan brukar ha en liten tunnel som råttan kan röra sig i fram till lockbetet som sedan triggar attacken. Fördelen är att när fällan ska tömmas kan man greppa på tunnelns utsida för att slippa ha kontakt med djuret. Giljotinfällan brukar både vara effektiv och inte alltför dyr, men konstruktionen inte alltid den bästa i det långa loppet. Efter ett par år tappar fällan ibland sin styrka vilket kan medföra att råttan eller musen inte dör direkt.

Testvinnare - Bäst Bäst i test: Bästa råttfällan 2022

 • Victor Elektrisk musfälla
 • Mjölner Råttfälla
 • Silverline Ultraljud
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5