Bäst i test: Bästa råttfällan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Vill du bli av med råttor? Då kan en råttfälla hjälpa dig att hålla ohyran i schack. En pålitlig och bra råttfälla som vara lätt att gillra, säker att hantera och utlösas med precision. Idag finns allt ifrån klassiska råttfällor med fjäder till mer avancerade fällor som använder el eller gift. Kom ihåg att komplettera din råttbekämpning med gnagarskydd, igentäppning av eventuella hål i väggar, lister och grund. Vid större problem bör du snarast kontakta en professionell aktör som hjälper dig att reda ut problemet för gott. Men råttfällan hjälper dig en lång väg och passar utmärkt i uthus eller i sommarstugan.

Testvinnare - Bästa Råttfälla 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Råttfällorna 2023:

  • Bäst i test: Victor Elektrisk musfälla
  • Silverline Ultraljud
  • Bästa premiumvalet: Goodnature A24
  • Bästa billiga: Råttfälla Giljotti
  • Mjölner Musfälla

De 5 bästa Råttfällorna i September 2023

  1. 1. Victor Elektrisk musfälla- Bäst i test

    9,6/10
    Victor Elektrisk musfälla
    Bäst i test
    Typ
    Elektrisk
    Storlek
    8.5 x 4.5 x 16 cm
    Kräver bete
    Ja
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Billig frakt
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Helt fri från gifter
    • De döda mössen hamnar helt inuti fällan
    • Mössen behöver inte lida
    • Godkänd av naturvårdsverket
    Nackdelar
    • Lampan som indikerar fångst kunde varit lite större
    • Klarar inte av att ta kol på råttor

    Recension

    Den elektiska musfällan från Victor gör arbetet kort med att fånga möss. Det är en liten smidig apparat som använder sig av en elektrisk stöt för att oskadliggöra ohyran. Den här fällan bör endast användas inomhus då de elektriska delarna kan skadas av regn och fukt. Fällan är konstruerad med smala fack som fångar djuret och förhindrar att det rymmer om det tagit sig in utan att att aktivera fällan.

    Genom att djuret blir fast inne i fällan är det hela ett bra hygieniskt alternativ då du aldrig behöver komma i direkt kontakt med djuret. Fällan är utrustad med LED-ljus som talar om för dig när den har fångat något eller om batterierna behöver bytas ut. Den drivs av 4x AAA-batterier som klarar av att döda upp till 100 möss innan de behöver bytas ut eller laddas.

  2. 2. Silverline Ultraljud

    9,6/10
    Silverline Ultraljud
    Typ
    Avvisande
    Storlek
    11,5 x 8 x 17,5 cm
    Kräver bete
    Nej
    Billig frakt
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Ultraljud som inte påverkar människor, djur eller annan utrustning
    • Skrämmer effektivt iväg möss och råttor på en stor yta
    • Du slipper hålla på med beten och tömma fällor
    Nackdelar
    • Krävs ett eluttag för att fungera
    • Finns risk att råttorna söker sig till en annan del av huset där de inte störs

    Den här "råttfällan" från Silverline är inte riktigt någon råttfälla på så sätt att den inte fångar några råttor. Den använder sig istället av ultraljud som skrämmer iväg råttorna så att de inte kommer nära huset. Den kräver väldigt lite för dig som användare, det enda du behöver göra är att plugga in den i eluttaget. Ljudvågarna hörs ej av människor eller husdjur (förutom gnagare) och skrämmer iväg smådjur på upp till 80 kvm yta.

    Silverlines Mus & Råttfritt använder ett avancerat ultraljud med anpassade frekvenser och ett varierat ljudtryck vilket ser till att gnagarna inte vänjer sig vid ljudet. Den elektomagnetiska pulseringen ser även till att råttorna drar sig från att tugga sönder elkablar. Fällan har allra störst verkan tillsammans med traditionella råttfällor vilket gör att ljudet inte bara blir avskräckande utan råttorna assoscierar ljudet och platsen med fara.

  3. 3. Goodnature A24- Bästa premiumvalet

    9,5/10
    Automatisk råttfälla som likviderar upp till 24 gnagare i taget.
    Goodnature A24
    Bästa premiumvalet
    Typ
    Gaspatron
    Storlek
    Kräver bete
    Specialbete
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    1-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Tar kol på 24 råttor i taget
    • Mindre möss har svårt att trigga fällan
    • Vid utomhusbruk tar räv eller andra rovdjur hand om de döda råttorna
    Nackdelar
    • Kostar betydligt mer än traditionella råttfällor
    • Använder man fällan inomhus får man själv rensa upp under den
    • Man måste komma ihåg att köpa nya gaspatroner

    Goodnature A24 är en automatisk råttfälla som använder sig av en gasbehållare för att avliva råttorna. Varje gasbehållare räcker till 24 gnagare innan den behöver bytas ut. Det gör detta till ett perfekt val för sommarstugan eller för dig som inte vill ladda om råttfällan i ett kör. Fällan fästs enkelt på en trädstam, stolpe eller fasaden. Om du vill använda fällan inomhus eller kunna flytta runt på den kan man köpa till ett golvställ.

    Till den här råttfällan får man med ett detekteringspaket som man placerar ut runtomkring där man tror att råttorna håller hus. Genom att sedan placera råttfällan där högst aktivitet uppmäts får man ett påfallande bättre resultat. Goodnatures råttfälla är även utrustad med en "killcounter", d.v.s en räknare som visar hur många råttor och möss den haft ihjäl så du enkelt vet när det är dags att byta patron.

  4. 4. Råttfälla Giljotti- Bästa billiga

    9,4/10
    Simpel men effektiv råttfälla i ABS-plast.
    Råttfälla Giljotti
    Bästa billiga
    Typ
    Bur
    Storlek
    14,5×8×13,5 cm
    Kräver bete
    Ja
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    1-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Typgodkänd av Naturvårdsverket
    • Giftfritt alternativ för bekämpning av råttor
    Nackdelar
    • Dödar inte lika snällt som elektriska modeller
    • Kan endast fånga ett djur innan tömning

    Råttfällan Giljotti har en ganska enkel konstruktion men fungerar faktiskt riktigt bra för att fånga in råttor. Den är tillverkad i köldbeständig ABS-plast av hög kvalitet och passar för både inomhus och utomhusbruk. Hela fällan är helt rostfri och använder inte något gift, så den funkar bra även på mer känsliga ställen som i matkällare, hönshus eller i svingården. Den är enkelt att hålla ren och håller för att fånga råttor under lång tid.

    En klar fördel med Giljotti är att den är väldigt enkelt att sätta upp den och man slipper ta i råttan för att göra sig av med fångsten. Det finns i stort sett ingen risk att fällan slår igen på fingrarna när man ska montera den. Därutöver dödar den effektivt på ett humant sätt. 

  5. 5. Mjölner Musfälla

    9,3/10
    Mjölner Musfälla
    Typ
    Klassisk
    Storlek
    5 x 5.5 x 17 cm
    Kräver bete
    Ja
    Billig frakt
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Godkänd av Naturvårdsverket
    • Enkelt att se när man fått någon fångst
    • Tar effektivt kål på mössen
    Nackdelar
    • Den färgsprakande designen gör att man kanske inte vill använda de på vissa platser

    Recension

    Mjölners råttfälla är en fångstmaskin i klassisk tappning, med en slagbygel som faller över musen när de snaskar på betet. Den här modellen är charmigt designad i blått och gult och fångar skadedjur lika bra som den är elegant. Tack vare den fiffiga designen måste råttorna krypa in med huvudet under en lucka till betet, vilket garanterar att fällan slår igen över halsen på djuret. Snabbt, effektivt och utan lidande.

    En fördel med Mjölner är att den är säker för barn och husdjur, man kan inte trigga fällan utan att lyfta på locket över betet. Den är dessutom hygienisk och väldigt lätt att använda. För bästa effekt bör fällan agnas med ett fettigt och kladdigt bete såsom jordnötssmör eller kattmat. Fällorna funkar bäst att användas i par längs med en vägg med öppningarna pekande åt olika håll.

Köpguide råttfälla

Det finns flera olika typer av råttfällor. Alla känner igen klassikern av trä som smäller hårt med en metallbygel när den lilla plattan belastas, men sedan finns det betydligt mer avancerade modeller. Det går inte att säga att en sort skulle vara bättre än den andra, utan det beror till stor del på vad man är beredd att betala och vilka funktioner man vill ha. Däremot finns det skillnader inom den valda typen, och det är främst dessa vi har fokuserat på.

Den klassiska råttfällan

Den klassiska rått- eller musfällan som består av en träplatta med en spänd fjäder är en riktigt gammal uppfinning som används fortfarande. Den här modellen är den billigaste som går att välja och är även riktigt effektiv så länge fjädern som spänner bågen inte slits eller blir slapp. Idag finns den här modellen även i plast istället för trä.

Hanteringen av den här modellen av råttfälla är dock inte lika bekväm som många andra. Dels får man vara försiktig att inte själv råka utlösa fällan när den laddas, men sedan kommer alla inte heller tycka att det är särskilt roligt att tömma fällan. Beroende på var råttan eller musen blir träffad kan det i vissa fall innebära att djuret inte dör direkt, vilket kommer att kräva mer från den som hanterar musfällan. Det kommer också att krävas handskar för att slippa ha direktkontakt, råttor och möss är som bekant stora smittspridare av sjukdomar.

Hållbarheten brukar trots de flera rörliga delarna och starka fjädrarna vara väldigt god. Vissa kan hålla i upp till tio år. I slutändan handlar det om fjäderns kvalitet och hur många gånger den utlöses.

Den elektriska råttfällan

Den moderna råttfällan stavas elektricitet. Den här modellen kommer att tilltala de flesta eftersom hygienaspekten är hög, men det kan även priset vara. Den elektriska rått- och musfällan fungerar genom att locka in skadedjuret in i en behållare med ett lockbete, och sedan ge en stöt så djuret dör.

När djuret har dött kan man öppna en lucka för att tömma innehållet utan att egentligen aldrig ha haft någon direktkontakt med djuret, och utan att behöva städa upp blod eller annat som de mer fysiska fällorna kan ställa till med.

När den här typen av rått- och musfälla fungerar bra är den det givna valet, men alltid gör den inte det. Två problem som rapporteras ibland är att fällan inte alltid aktiverar sin stöt, och att stöten är för svag för att döda gnagaren. Det är det här som skiljer de kvalitativa modellerna från de billiga. Fällorna ska inte ha något mellanläge utan ska alltid döda. Därför kommer det snabbt fram bland konsumentkommentarer om modellen inte fungerar som den ska.

Buren

Buren som ska fånga in möss och råttor är också en gammal konstruktion som fortfarande lever kvar tack vare dess effektivitet. Med en viktad lucka som gör det enkelt att komma in men inte ut kan man med ett lockbete få råttan att ta sig in. När råttan väl är inne har den ingen möjlighet att ta sig ut. Sedan kan buren dränkas i vatten tills djuret har dött.

Buren har en separat lucka som går att öppna utifrån för att tömma innehållet och för att slippa ha direktkontakt med det döda djuret. Dessa modeller är hållbara och har få delar som slits, eller som slits ytterst långsamt. Nackdelen är att det kan vara obehagligt för många att själv behöva ha ihjäl råttan efter att den har fångats in.

Giljotinfällan

Giljotinfällan bygger på samma princip som den klassiska musfällan. Genom en våldsam attack uppifrån avlider djuret på fläcken. Jämfört med den klassiska råttfällans metallspänne som rör sig som en halvbåge, rör sig giljotinen rakt uppifrån, därav namnet.

Giljotinfällan brukar ha en liten tunnel som råttan kan röra sig i fram till lockbetet som sedan triggar attacken. Fördelen är att när fällan ska tömmas kan man greppa på tunnelns utsida för att slippa ha kontakt med djuret. Giljotinfällan brukar både vara effektiv och inte alltför dyr, men konstruktionen inte alltid den bästa i det långa loppet. Efter ett par år tappar fällan ibland sin styrka vilket kan medföra att råttan eller musen inte dör direkt.

Vilken är den bästa råttfällan?

För att hitta den bästa råttfällan började vi med att leta upp de 30 mest populära alternativen på marknaden. Efter att ha utvärderat egenskaper, pris och användarbetyg sållade vi bort hälften och beställde sedan hem resten. Därefter testade vi fällorna enligt tillverkarnas instruktioner. Fällorna filmades även med en rörelsekänslig kamera för att se hur effektiva de var.

För att utse den bästa har vi betygsatt varje fälla på ett antal punkter.

  • Effektivitet: Kan fällan ta kol på både råttor och möss? Hur många gnagare kom fram till fällan utan att den löstes ut? Kunde skadedjuren sno åt sig betet utan att fällan löstes ut? Dödar fällan djuren varje gång den löses ut?
  • Användning: Är råttfällan enkel att montera? Hur många gnagare kan den döda innan man måste tömma? Kan man tömma fällan utan att ta i råttorna/mössen? Behövs något extra för att använda den som el, batterier eller bete?
  • Pris: Hur mycket kostar råttfällan? Behöver man köpa till extra delar som gaspatroner eller speciella beten? Är den prisvärd i förhållande till hur effektiv den är?

Därefter sammanställde vi betygen och presenterar här de enligt oss fem bästa råttfällorna. Viktigt att notera är att det finns ingen råttfälla som är bäst för alla, modeller längre ner på vår lista kan vara bättre för specifika behov.

Vanliga frågor om råttfällor

Vika typer av råttfällor finns det?

Idag finns det många innovativa råttfällor för både hemmabruk och kommersiellt syfte. För att nämna några så finns det elektriska råttfällor, kolsyredrivna råttfällor och den traditionella slagfällan. Är gift kan användas mot råttor.

Behöver man gillra alla fällor med bete?

Det absolut vanligaste är såklart att gillra fällan med bete för att locka till sig skadedjuret. Men det finns även råttskrämmare som använder sig av ultraljud eller elektromagnetism för att avvisa råttor från området, dessa fungerar utan bete.

Vilken råttfälla är mest effektiv?

Det beror lite på hur ditt skadedjurproblem ser ut och hur du vill lösa det. De automatiska råttfällorna som drivs av kolsyrepatroner laddar om sig själva och lämpar sig bäst för stora råttproblem där många råttor behöver avlägsnas under en kort tid. Om du vill slippa råttor, men varken skada eller hantera döda råttor så kan du använda fällor som fångar in råttan så du kan släppa ut dem någon annanstans. Även råttskrämmare fungerar mycket bra om du vill slippa hantera döda råttor. Men i regel rekommenderar vi den traditionella råttfällan, då de flesta hushåll endast har problem med ett fåtal råttor under vissa perioder så lämpar sig dessa alldeles utmärkt.

Var ska man placera råttfällorna?

Råttor är skygga djur som håller till i små utrymmen och nära väggarna. Om du har råttproblem så ska du börja med att leta efter eventuella ingångar som råttan använder som håligheter i väggar eller lister. Spillning och tecken på att råttan har varit framme och gnagt är också bra riktmärken att gå på när du ska placera fällan. Placera ut ett par, tre fällor på olika platser så märker du snart vilka platser som fungerar bäst.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 5 / 5