Bäst i test: Bäst halstabletter 2022

Uppdaterad maj 2022

Att var förkyld, hosta eller ha ont i halsen är alltid irriterande och påverkar hela vardagslivet. Men med rätt halstabletter så lindrar du enkelt flera av symtomen som heshet, torrhosta och halssmärta. Det finns flera bra alternativ att välja idag och vi har tittat närmre på vilka halstabletter som lever upp till och överträffar förväntningarna. Nedan kan du läsa om de fem produkter som presterar särskilt bra.

Vårt test av halstabletter

I vårt test har vi tittat på flera olika halstabletter för att ta reda på vilka som presterar bäst. Vi har jämfört pris, innehåll och effekt för att sedan utse fem alternativ som utmärker sig extra väl.

 • Innehåll – Vi letar efter ingredienser som ökar produktionen av saliv, motverkar bakterier och bedövar halsen. Det kan vara ämnen som pepparmynta, lakrits eller bensydamin.
 • Effekt – Effekten ska vara omedelbar och tydligt märkbar. Salivproduktionen ska tillta och den värsta smärtan ska lindras. Effekten bör sitta i någon eller några timmar.
 • Pris – Priset kan variera mycket, vi ställer pris i relation till antal portioner och effekten på halstabletten.

 1. Zyx Sugtablett

  9,4/10
  "Otroligt effektiv halstablett mot hosta, smärta, heshet och torrhet".
  Zyx Sugtablett
  Bäst i test
  Antal tabletter
  20 st
  Pris / tablett
  3,40 kr
  Aktiv ingrediens
  Benzydamin
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  Ingen ångerrätt för livsmedel
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera mycket goda smaker
  • Lindrar omedelbart smärta
  • Finns att köpa i många butiker
  Nackdelar
  • Något högt pris

  Recension

  Zyx sugtabletter finns att köpa överallt, på apotek och livsmedelsbutik. Det är en lättillgänglig, god och mycket effektiv halstablett som kan köpas i fyra olika smaker; citron, eukalyptus, apelsin & honung samt mint. Halstabletten innehåller läkemedlet benzydamin som är ett antiiflamatoriskt ämne och ger en lätt bedövning av munhålan. Zyx verkar omedelbart och bedövar smärta, fräschar upp andedräkten samt lindrar hosta, heshet och torr hals. 

  En god och samtidigt verksam halstablett beskriver Zyx bra. Priset ligger något högre men effekten av tabletten väger upp den skillnaden med råge. Halstabletten kan tas vid behov men som mest upp till tre per dag under en sjudagarsperiod.

  Läs mer
 2. Medistus Antivirus

  9,2/10
  "Lindrar snabbt torrhet och irritation i halsen".
  Medistus Antivirus
  Antal tabletter
  10 st
  Pris / tablett
  4,90 kr
  Aktiv ingrediens
  Kistosyn
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb effekt
  • Mycket god smak
  • Ska skydda mot bakterier och virus
  Nackdelar
  • Liten förpackning
  • Svagt stöd för antibakteriella egenskaper

  Recension

  Medistus Antivirus innehåller flera olika naturliga ingredienser som citronsyra, MCT-olja och pepparmynta. Halstabletten ger snabbt en fräsch och len känsla i munnen och passar perfekt om du har torrhosta eller upplever torrhet eller kliande i mun och hals. Vi uppskattar Medistus Antivirus för dess mycket snabba effekt mot just dessa åkommor och effekten varar i upp till tre timmar. Du kan ta Medistus Antivirus upp till sex gånger om dagen i tre dagar.

  Produkten lovar ett ökat skydd mot virus och bakterier, något som inte är backat av studier eller kliniska tester. Det enda vi kan uttala oss om på den punkten är att halstabletten lindrar irritation och viss smärta i hals och svalg. Huruvida tabletten faktiskt blockerar bakterier och virus är oklart. Medistus Antivirus kan köpas i två smaker, frukt eller honung/citron. 

  Läs mer
 3. Strepsils

  9,1/10
  "Smärtlindrande tabletter i många olika smaker".
  Strepsils
  Antal tabletter
  24 st
  Pris / tablett
  2,13 kr
  Aktiv ingrediens
  Diklorbenzylalkohol
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Mycket stort smakutbud
  • God smärtlindring
  Nackdelar
  • Några mindre bra smaker

  Recension

  Strepsils är en läkemedelsklassad halstablett för att lindra infektion i munhålan och hals. Smakutbudet är stort och tabletterna kan köpas i två olika storlekar, antingen 24 st eller 36 st. Den smärtlindrande effekten håller i sig i upp till två timmar och tabletten kan tas igenom efter ett par timmar till ett maximum om 12 tabletter på ett dygn. Strepsils kan i ovanliga fall orsaka svullnad i mun och hals, du ska då omedelbart sluta ta dem och kontakta läkare för rådgivning.

  Strepsils ligger bra till prismässigt och finns i många smaker. Vi valde ingefära som bäst smak, en fräsch smak som ger bättre andedräkt och en frisk känsla i munnen. 

  Läs mer
 4. Vicks

  8,7/10
  "Starkt menthol smak som omgående friskar upp andedräkten".
  Vicks
  Antal tabletter
  20 st
  Pris / tablett
  0,85 kr
  Aktiv ingrediens
  Menthol
  Frakt från 49 kr
  Ingen ångerrätt för livsmedel
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fraktfritt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Stark och frisk smak
  • Finns i olika smaker och styrkor
  Nackdelar
  • Ingen smärtlindring
  • Måttlig lindring vid torrhet

  Recension

  Vicks tillverkar flera olika produkter som lindrar diverse förkylningssymtom. Bland klassikerna återfinns VapoRub och deras halstablett. Vicks Blue har en mycket stark smak av menthol och gör sig bäst för att friska upp dålig andedräkt eller smak i munnen. Den lindrar inte direkt smärta och påverkar inte salivproduktionen nämnvärt vilket gör tabletten mindre effektiv vid torrhet.

  Tabletten kvalar in på vår lista tack vare ett brett smakutbud, bra pris och dess mycket snabba egenskap att snabbt få rätsida på dålig andedräkt. Det gäller att hitta en halstablett som motverkar just dina individuella symtom. Om dålig andedräkt är ditt primära symtom så rekommenderar vi Vicks Blue.

  Läs mer
 5. Fisherman´s Friend

  8,5/10
  "Mycket billig halstablett som motverkar torrhet i munnen".
  Fisherman´s Friend
  Mest Prisvärd
  Antal tabletter
  20 st
  Pris / tablett
  0,65 kr
  Aktiv ingrediens
  Sorbitol / menthol
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fräscha smaker
  • Stort utbud på smaker och styrkor
  • Snabbt ökad salivproduktion
  Nackdelar
  • Liten smärtlindring

  Recension

  Klassikern Fisherman´s Friend har funnits sedan 1800-talet! Innehållet varier en del beroende på smak och typ. De sockerfria tabletterna innehåller sötningsämnet acesulfam-K och i övrigt naturliga ämnen som olika aromer och menthol. Priset är bland det bästa du kan hitta på halstabletter men det innehåller inget läkemedelsklassat ämne och är egentligen till för att fräscha upp andedräkt samt höja salivproduktionen. Tabletten lindrar därmed inte smärta eller hosta nämnvärt. 

  Ett lågt pris och mycket god smak gör Fisherman´s Friend till en halstablett att alltid ha hemma eller i fickan. Den finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker och kiosker. Tabletten finns i en lång rad smaker och styrkor. Vi har utsett den sockerfria hallonsmaken till bäst i vårt smaktest.

  Läs mer

halstabletter guide

Köpguide: hitta bäst halstablett

Syftet med en halstablett är att lugna irritationen i halsen och därmed lindra hosta, heshet och smärta. Halstabletter kan innehålla lite olika ämnen och vara klassade både som receptfria läkemedel och vanligt livsmedel. För att välja bäst alternativ för dig så kan det vara bra att överväga följande aspekter.

 • Läkemedel eller livsmedel – Halstabletter som klassas som livsmedel innehåller i regel ämnen som smakar gott, ger god andedräkt och ökar produktionen av saliv i munnen. De är perfekta för vardagsanvändande. Medan halstabletter som är receptfria läkemedel innehåller lite mer potenta ämnen och är bäst vid sjukdom eller mer påtagliga symtom.
 • Ingredienser - Halstabletter består av ingredienser som temporärt lugnar hosta och halsont. Ingredienser som lakrits, anis, timjan och hyaluronsyra ökar produktionen av saliv vilket lindrar torrhosta, heshet och sväljsvårigheter. Ämnen som bensydamin, diklorobensylalkohol och amylmetakresol används i receptfria halstabletter som Strepstils och Zyx och bedövar halsen samt lindrar infektion.
 • Ålder – Tänk på att vissa halstabletter inte lämpar sig för barn. Detta står på förpackningen, mer eller mindre tydligt beroende på produkt. Men kolla noga upp halstablettens åldersrekommendationer om du tänk ge den till dina barn.
 • Hälsa – Diabetes, högt blodtryck och allergier kan påverkar ditt val av halstablett. Men det finns nästan alltid alternativ. För diabetiker finns det sockerfria halstabletter, för mentholallergiker finns det mentholfria tabletter och om du har högt blodtryck så bör du undvika att konsumera mycket av produkter med kärlsammandragande effekt.

Vanliga frågor om halstabletter

Finns det några biverkningar av halstabletter?

Eftersom halstabletter kan innehålla många olika ämnen så kan biverkningarna variera en hel del. Bland de lindriga och något vanligare biverkningarna finns allergiska reaktion mot något ämne samt upprörd mage och halsbränna. Vid överdriven konsumtion kan försämrad njur- och leverfunktion, yrsel, beroende och förvirring uppstå. Men det är vid konsumtion en bra bit bortom rekommenderat dagligt intag.

Hur fungerar halstabletter?

Halstabletter ökar salivproduktionen vilket motverkar torrhosta och heshet. De kan även innehålla ämnen som ger viss bedövning åt halsen för att lindra smärta. Halstabletten utsöndrar dessa ämnen succesivt under den period som den är i munnen och effekten vara upp i till ett par timmar.

Förhindrar halstabletter hosta?

I regel nej, de kan lindra symtom som torrhet vilket ger upphov till hosta. Men halstabletten i sig förhindrar inte mekanismen som leder till hosta.

Hur många halstabletter kan jag ta?

Detta varierar från produkt till produkt. Vanligtvis rekommenderas en tablett ungefär varannan eller var tredje timme med ett tak på runt 10-12 stycken per dygn. Läs och följ alltid instruktioner och information på förpackningen.

Testvinnare - Bäst Bäst i test: Bäst halstabletter 2022

 • Zyx Sugtablett
 • Medistus Antivirus
 • Strepsils
 • Vicks
 • Fisherman´s Friend
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 5 / 5