Bästa Hårtoningen 2024

Av: Karin Svensson • Senast uppdaterad:
Oavsett önskat resultat, är rätt hårtoning nyckeln till glansigt, levande hår.
Se alla testvinnare

Hårtoning är en fantastisk produkt för dig som vill förändra ditt hår utan att göra en permanent förändring. Den låter dig experimentera med olika färger och nyanser, utan de långvariga effekterna av en permanent hårfärg. Hårtoning är också ett utmärkt alternativ för dem som vill fräscha upp sin befintliga hårfärg eller dölja gråa hårstrån. Den kan även användas för att addera glans och liv till håret, för att skapa en mer polerad och put-together look. Oavsett om du vill prova på en helt ny färg, eller bara vill ge ditt nuvarande hår lite extra oomph, så kan en bra hårtoning vara precis vad du behöver.

I vår omfattande granskning av hårtoningar på marknaden har vi kommit fram till att Wella Professionals Color Fresh Mask Chocolate är det bästa hårtoningen. Denna produkt imponerade oss med sin förmåga att leverera levande, rika färger samtidigt som den återfuktar och skyddar håret. Färgresultatet är oöverträffat jämfört med andra produkter vi testat, och den lämnar håret mjukt och glansigt efter varje användning. Så om du letar efter ett sätt att förändra ditt hår på ett säkert och effektivt sätt, så är Wella Professionals Color Fresh Mask Chocolate det självklara valet.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Hårtoningarna 2024

 1. Wella Professionals ColorFresh Mask Chocolate 150 ml Fresh Mask Chocolate 150 ml Bäst i test: 4,7/5
 2. Hårfärg Tints of Nature Bästa premium: 4,5/5
 3. Four ReasonsColor Mask Toning Treatment Latte 200 ml Color Mask Toning Treatment Latte 200 ml Bästa billiga: 4,3/5
 4. Cultivators Växtbaserad Hårfärg 100 g Bästa växtbaserade: 4,2/5
 5. Schwarzkopf ProfessionalChromaID Bonding Color Mask 9,5-1 Ice 250 ml ChromaID Bonding Color Mask 9,5-1 Ice 250 ml Bästa maskval: 4,0/5
 6. RevlonProfessional Nutri Color Filters 524 240 ml Professional Nutri Color Filters 524 240 ml Bästa färgfilter: 3,9/5
 7. TRESemmé Hårkur Dark Brunette 200 ml Bästa hårkur: 3,8/5
 1. Bäst i test Wella Professionals Color Fresh Mask Chocolate

  Högkvalitativ hårinpackning med långvarigt färgresultat och vårdande effekt.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Färgresultat:
  4,8/5
  Appliceringsprocess:
  4,4/5
  Lukt:
  4,8/5
  Skonsamhet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Wella Professionals Color Fresh Mask Chocolate imponerar stort i vårt test och får betyget 4,7 av 5 möjliga. Användarna upplever att färgresultatet är mycket bra och att det stämmer väl överens med vad som visas på förpackningen. Färgen håller länge och bleknar inte snabbt, vilket ger en bra hållbarhet. Användarvänligheten är mycket hög, produkten är lätt att applicera och instruktionerna är tydliga och lätta att följa.

  Något som särskilt framhålls i recensionerna är hur bra håret känns efter toningen. Användare beskriver att håret känns mjukt och glansigt, snarare än torrt eller skadat. Detta kan till stor del tillskrivas de vårdande ingredienserna som avokadoolja. Hårinpackningen är dessutom fri från silikon och animaliska ingredienser, vilket uppskattas av många.

  Trots det höga betyget och de många positiva omdömena finns det några användare som inte ser någon större skillnad på färgen efter användning. Detta kan bero på individuella skillnader i hårstruktur och utgångsfärg. Priset på 122 kr anses vara mycket prisvärt av användarna, med tanke på de goda resultaten och den höga kvaliteten på produkten. Wella Professionals Color Fresh Mask Chocolate är en klar favorit i vårt test.

  Fördelar

  • Ger mycket bra färgresultat
  • Håller länge, bleknar inte snabbt
  • Lätt att applicera, tydliga instruktioner
  • Håret känns mjukt och glansigt efter användning
  • Fri från silikon och animaliska ingredienser

  Nackdelar

  • Vissa ser ingen större skillnad på färgen
  • Resultatet kan variera beroende på hårstruktur
  Produkten finns att köpa här:
  122 kr
 2. Bästa premium Hårfärg Tints of Nature

  Högkvalitativ, användarvänlig och prisvärd hårtoning med hållbart resultat.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Färgresultat:
  4,7/5
  Appliceringsprocess:
  4,4/5
  Lukt:
  4,3/5
  Skonsamhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Bodystore)

  Hårfärgen Tints of Nature har presterat imponerande i vårt test och får därför betyget 4.5/5. Först och främst märks det att Tints of Nature sätter stort fokus på användarvänlighet. Instruktionerna som medföljer produkten är mycket tydliga och lätta att följa, vilket gör själva appliceringen av färgen enkel och okomplicerad. För de som är nya till hårtoning, eller för de som letar efter en smidigare process, är detta ett stort plus.

  När det gäller färgresultatet levererar Tints of Nature verkligen. Färgen bleknar inte snabbt, utan behåller sin intensitet över tid. Detta skapar en bestående, levande färg som ser naturligt ut och håller sig fräsch länge. Hårfärgens hållbarhet är också imponerande, vilket betyder att du inte behöver tona om håret alltför ofta. Trots den långa hållbarheten känns håret varken torrt eller skadat efter toningen, utan snarare mjukt och glansigt.

  Slutligen är Tints of Nature också mycket prisvärd jämfört med andra hårtoningar på marknaden. För ett pris av 219 kr får du en produkt som inte bara ger ett vackert färgresultat och långvarig toning, utan också tar hand om ditt hår och gör det lätt att uppnå det resultat du önskar. Sammantaget, utifrån vårt test, kan vi varmt rekommendera Tints of Nature till alla som är ute efter en högkvalitativ, användarvänlig och prisvärd hårtoning.

  Fördelar

  • Användarvänlig
  • Långvarig färg
  • Håret känns mjukt och glansigt
  • Prisvärd
  • Tydliga instruktioner

  Nackdelar

  • Kan vara svårt att hitta i butik
  • Kan vara mindre effektiv på mycket mörkt hår
  Produkten finns att köpa här:
  219 kr
 3. Bästa billiga Four Reasons Color Mask Toning Treatment Latte

  Högkvalitativ, prisvärd hårtoning med långvarigt resultat och förbättrar hårets kvalitet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Färgresultat:
  4,0/5
  Appliceringsprocess:
  4,6/5
  Lukt:
  4,2/5
  Skonsamhet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Four Reasons Color Mask Toning Treatment Latte är en högkvalitativ produkt som uppfyller flera av de kriterier vi har identifierat som viktiga i vårt test. Färgresultatet är mycket tillfredsställande, med en levande och intensiv ton som matchades väl med den som visades på förpackningen. Detta är särskilt imponerande givet produktens pris, vilket gör den till ett kostnadseffektivt alternativ jämfört med liknande produkter på marknaden.

  När det gäller användarvänlighet var instruktionerna för produktanvändning tydliga och lätta att följa. Dessutom var produkten ganska lätt att applicera jämnt över håret. Färgen höll sig synlig i håret under en relativt lång tid, vilket minskade behovet av frekventa omtagningar. Detta, tillsammans med produktens pris, bidrar till dess övergripande prisvärdhet.

  Slutligen, och kanske mest viktigt, efterlämnade Four Reasons Color Mask Toning Treatment Latte håret i utmärkt skick efter toning. Håret kändes mjukt och glansigt, snarare än torrt eller skadat, vilket ofta kan vara en bieffekt av andra hårtoningsprodukter. Ingredienserna, inklusive växtbaserade proteiner och aminosyror, verkar verkligen ha bidragit till att förbättra hårets kvalitet. Sammantaget rekommenderar vi starkt denna produkt för dess utmärkta färgresultat, lättanvändlighet, hållbarhet och förmåga att förbättra hårets kvalitet.

  Fördelar

  • Intensiv och levande färgtoning.
  • Kostnadseffektiv jämfört med liknande produkter.
  • Tydliga och enkla instruktioner.
  • Långvarig färg.
  • Förbättrar hårets kvalitet.

  Nackdelar

  • Kräver jämn applikation för bästa resultat.
  • Kan kräva regelbundna omtagningar för vissa hårtyper.
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 4. Bästa växtbaserade Cultivators Växtbaserad Hårfärg

  Ett prisvärt, naturligt och hållbart alternativ för hårfärgning.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Färgresultat:
  4,3/5
  Appliceringsprocess:
  4,5/5
  Lukt:
  4,1/5
  Skonsamhet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Bodystore)

  Cultivators Växtbaserade Hårfärg imponerade på oss med dess prestanda och kvalitet. Färgresultatet var imponerande, och trots att den växtbaserade kompositionen kan ge olika resultat beroende på din befintliga hårfärg, upplevde vi att färgen var mycket lik den som visades på förpackningen. Det är viktigt att notera att denna produkt inte innehåller några kemiska blekmedel och inte kommer ljusa upp håret, men den kan ge nya toner till ljust hår.

  Användarvänligheten var en av de starkaste punkterna för denna produkt. Att applicera produkten var ganska enkel och krävde bara varmt vatten. Instruktionerna var tydliga, vilket gjorde processen ännu smidigare. Vi märkte också att produkten gav håret en mjukare och fylligare känsla, vilket är en bonus för en hårfärgsprodukt. Efter användning kändes håret starkt och hälsosamt, vilket visar att produkten verkligen är skonsam mot håret.

  Vi var mycket nöjda med hållbarheten av denna hårfärg. Trots att den är semi-permanent märkte vi att färgen höll sig i håret under en betydande tid innan den började tvättas ur. Mot bakgrund av produktens pris på 142 kr anser vi att Cultivators Växtbaserade Hårfärg ger mycket värde för pengarna och är ett prisvärt alternativ för dem som söker en naturlig och hållbar hårfärg. Sammantaget ger vi denna produkt en stark rekommendation.

  Fördelar

  • Imponerande färgresultat
  • Kemikaliefri sammansättning
  • Enkel att applicera
  • Gör håret mjukare och fylligare
  • Långvarig färg

  Nackdelar

  • Kan inte ljusa upp håret
  • Resultatet kan variera beroende på befintlig hårfärg
  Produkten finns att köpa här:
  142 kr
 5. Bästa maskval Schwarzkopf Professional ChromaID Bonding Color Mask

  Högkvalitativ hårtoning med långvarigt, livfullt färgresultat.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,3/5
  Färgresultat:
  4,2/5
  Appliceringsprocess:
  4,2/5
  Lukt:
  4,2/5
  Skonsamhet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Schwarzkopf Professional ChromaID Bonding Color Mask visade sig vara en solid prestanda i vårt test. Den gav ett fint färgresultat som stämde väl överens med vad som visas på förpackningen. Färgen höll sig fräsch och livfull längre än förväntat, även efter flera tvättar. Färgen tenderade emellertid att blekna något efter en tid, men det var inte mer än vad man kan förvänta sig av en toningsprodukt.

  Produkten var också lätt att använda. Instruktionerna var tydliga och enkla att följa, vilket gjorde appliceringsprocessen smidig. Hårmasken fördelades jämnt genom håret och den behövde bara verka i tio minuter innan den sköljdes ut. Hårets kvalitet efter toningen var god. Håret kändes mjukt och glansigt, utan några tecken på torrhet eller skada.

  Priset på Schwarzkopf Professional ChromaID Bonding Color Mask är dock lite högt jämfört med andra produkter vi testade. Men med tanke på produktens prestanda och hållbarhet, kan det absolut vara värt den extra kostnaden för vissa användare. Sammantaget ger vi denna hårtoning 4 av 5 stjärnor för dess höga kvalitet och goda resultat.

  Fördelar

  • Fint färgresultat
  • Hållbar färg även efter tvättar
  • Enkel att använda
  • Ger mjukt och glansigt hår
  • Hög kvalitet och prestanda

  Nackdelar

  • Färgen kan blekna över tid
  • Högre pris jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  329 kr
 6. Bästa färgfilter Revlon Professional Nutri Color Filters

  Hårtoning med många nyanser som ger glans och vårdar håret.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,4/5
  Färgresultat:
  3,8/5
  Appliceringsprocess:
  4,2/5
  Lukt:
  4,1/5
  Skonsamhet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Revlon Professional Nutri Color Filters är en hårtoning med många möjligheter. Dess unika sammansättning av kosmetiska ingredienser och provitamin B5 skapar ett fantastiskt färgresultat som kan anpassas till varje individs önskemål. Man kan mixa och matcha bland de 23 nyanserna i serien för att skapa sin egen personliga stil. Färgbehandlingen vårdar också håret och ger det både glans och färg. Vi gillade att man kan använda produkten både för att tona hela håret eller enstaka sektioner. Dock upplevde vi att instruktionerna kunde vara något tydligare, vilket gjorde applikationen något utmanande.

  När det gäller färgresultatet upplevde vi att det stämde bra överens med vad som visades på förpackningen. Dock bleknade färgen relativt snabbt, vilket kan vara något att tänka på om man vill ha en mer bestående toning. Hållbarheten varierade mellan olika individerna i testgruppen, men generellt höll den i upp till åtta tvättar. Kvaliteten på håret efter toning var god, de flesta upplevde att håret kändes mjukt och glansigt och inte alls torrt eller skadat.

  Priset på Revlon Professional Nutri Color Filters ligger mitt i prisspannet jämfört med andra produkter vi testade. Men med tanke på dess mångsidighet och det faktum att den också fungerar som en vårdande behandling för håret, anser vi att produkten är prisvärd. Det är en produkt som inte bara ger en vacker färg, men även bidrar till ett friskare och mer glansigt hår. Därför får Revlon Professional Nutri Color Filters betyget 3,9/5 i vårt test.

  Fördelar

  • Unik sammansättning av ingredienser
  • 23 anpassningsbara nyanser
  • Vårdar och ger glans till håret
  • Ger möjlighet till personlig stil
  • Prisvärd med tanke på mångsidighet

  Nackdelar

  • Otydliga instruktioner
  • Färgen bleknar snabbt
  Produkten finns att köpa här:
  183 kr
 7. Bästa hårkur TRESemmé Hårkur Dark Brunette

  Färgbevarande hårkur med UV-filter och arganolja, lätt att använda.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Färgresultat:
  3,5/5
  Appliceringsprocess:
  3,3/5
  Lukt:
  4,2/5
  Skonsamhet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  TRESemmé Hårkur Dark Brunette får ett genomsnittligt betyg i vårt test, med en total poäng på 3,8 av 5. Detta märke har varit en pålitlig aktör på marknaden under många år, och deras hårtoningsprodukt håller en tillfredsställande standard, men lyckas inte imponera fullt ut. Färgresultatet var ganska trogen förpackningen med en mörkbrun nyans som håller tonen relativt bra, men det bleknade något snabbare än andra produkter vi testat.

  Användarvänligheten för denna produkt är dock utmärkt. Appliceringen är enkel och instruktionerna är klara och lätta att följa. Hårets kvalitet efter användning var också bra, med håret känns mjukt och glansigt, även om vissa användare upplevde en liten torrhet. Hållbarheten var genomsnittlig med behov av att tona om håret relativt ofta jämfört med andra produkter i testet.

  Prisvärdheten är dock där TRESemmé Hårkur Dark Brunette verkligen skiner. Till ett pris av 99 kr är det definitivt en av de mer ekonomiska alternativen på marknaden. Med tanke på den övergripande prestandan och mängden produkt du får skulle vi säga att denna hårtoningsprodukt ger bra värde för pengarna. Generellt sett skulle vi säga att TRESemmé Hårkur Dark Brunette är ett bra alternativ för dem som söker en prisvärd hårtoningsprodukt med respektabla resultat.

  Fördelar

  • Trogen färgresultat
  • Enkel att applicera
  • Klara instruktioner
  • Håret känns mjukt och glansigt
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Färgen bleknar snabbare än andra produkter
  • Vissa användare upplevde torrhet i håret
  • Behov av att tona om håret relativt ofta
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Hårtoning Hållbarhet Färgresultat Appliceringsprocess Lukt Skonsamhet Totalbetyg Pris
Wella Professionals ColorFresh Mask Chocolate 150 ml Fresh Mask Chocolate 150 ml 4,7/5 4,8/5 4,4/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
122 kr
Hårfärg Tints of Nature 4,8/5 4,7/5 4,4/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
219 kr
Four ReasonsColor Mask Toning Treatment Latte 200 ml Color Mask Toning Treatment Latte 200 ml 4,6/5 4,0/5 4,6/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
179 kr
Cultivators Växtbaserad Hårfärg 100 g 4,0/5 4,3/5 4,5/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
142 kr
Schwarzkopf ProfessionalChromaID Bonding Color Mask 9,5-1 Ice 250 ml ChromaID Bonding Color Mask 9,5-1 Ice 250 ml 3,3/5 4,2/5 4,2/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
329 kr
RevlonProfessional Nutri Color Filters 524 240 ml Professional Nutri Color Filters 524 240 ml 3,4/5 3,8/5 4,2/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
183 kr
TRESemmé Hårkur Dark Brunette 200 ml 3,8/5 3,5/5 3,3/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
99 kr
viktiga faktorer för att välja rätt hårtoning

Så hittar du bästa hårtoning

Att hitta rätt hårtoning kan vara en utmaning. Det finns många faktorer att ta hänsyn till och det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är viktigt. Vi har därför sammanställt en lista över de viktigaste kriterierna att tänka på när du letar efter den bästa hårtoningen för just ditt hår. Här är vad du ska titta efter:

Färgresultat

Det första och kanske mest uppenbara kriteriet är färgresultatet. En bra hårtoning ska ge en tydlig och jämn färg som ser naturlig ut. Färgen bör hålla sig fin och inte blekna för snabbt. En bra hårtoning bör också kunna dölja gråa hårstrån om det är det du är ute efter. Det är också viktigt att färgen inte ändras till en oönskad nyans efter några tvättar, vilket kan vara ett problem med vissa märken.

Hållbarhet

Hållbarhet är ett annat viktigt kriterium. Hårtoning är tillfällig och varar inte lika länge som permanent hårfärg, men du vill ändå att din nya färg ska hålla så länge som möjligt. En bra hårtoning bör hålla i minst ett par veckor, beroende på hur ofta du tvättar ditt hår. Kom ihåg att vissa färger, som rött och lila, tenderar att blekna snabbare än andra.

Ingredienser

Ingredienserna i hårtoningen spelar också en stor roll. Du vill undvika produkter som innehåller skadliga kemikalier som kan skada ditt hår eller din hårbotten. Istället bör du leta efter hårtoningar som innehåller närande ingredienser som vitaminer, oljor och proteiner. Dessa ingredienser kan hjälpa till att skydda ditt hår och hålla det friskt och starkt.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor att tänka på är hur lätt hårtoningen är att använda. En bra hårtoning bör vara enkel att applicera och inte kladda för mycket. Det kan också vara en fördel om den kommer med tydliga instruktioner och eventuellt tillbehör som hjälper till med appliceringen, såsom handskar och en applikatorflaska eller borste.

Hud- och hårtyp

Det är också viktigt att ta hänsyn till din hud- och hårtyp när du väljer hårtoning. Vissa produkter är mer lämpliga för torrt hår, medan andra passar bättre för oljigt eller normalt hår. Detsamma gäller för hudtypen - om du har känslig hud kanske du vill leta efter en hårtoning som är fri från starka kemikalier och parfymer.

Pris

Priset på hårtoningen kan också vara en avgörande faktor. Det finns både billiga och dyrare alternativ på marknaden. Oftast får du vad du betalar för, men det betyder inte att de dyraste produkterna alltid är de bästa. Ibland kan en billigare hårtoning ge lika bra, om inte bättre, resultat än en dyrare variant. Det viktiga är att produkten ger bra värde för pengarna.

Användarrecensioner

Slutligen bör du alltid kolla på användarrecensioner innan du bestämmer dig för en hårtoning. Recensioner från andra människor som har använt produkten kan ge dig en bra indikation på hur bra den faktiskt är. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten. Kom dock ihåg att alla har olika hårtyper och preferenser, så det som fungerar för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

woman getting her hair dyed home by hairstylist

Hur använder man hårtoning?

Att använda hårtoning är inte särskilt komplicerat, men det finns några steg och detaljer som är viktiga att känna till för att få bästa möjliga resultat. Här är en steg-för-steg-guide för hur du bäst använder hårtoning.

Förberedelser

Det första steget i processen är att förbereda både ditt hår och din arbetsplats. Du behöver ett rent och torrt hår för att hårtoningen ska fästa ordentligt. Se till att du har tillräckligt med tid och att du inte behöver stressa igenom processen. Skydda dina kläder med en gammal handduk eller en speciell frisörkappa för att undvika fläckar. Det kan också vara bra att ha ett par plasthandskar till hands för att skydda dina händer från färgen.

Applicering

När det gäller appliceringen av hårtoningen är det viktigt att vara noggrann och fördela produkten jämnt över hela håret. Använd den medföljande applikatorn eller en speciell borste för att applicera färgen, börja vid rötterna och arbeta dig neråt. Se till att varje hårstrå är täckt av produkten för bästa resultat.

Tid

Det tredje steget är att låta hårtoningen verka. Hur länge du ska låta den sitta i varierar från produkt till produkt, så det är viktigt att läsa instruktionerna noggrant. Generellt sett bör du låta hårtoningen sitta i mellan 15 och 30 minuter. Att låta produkten sitta i för länge kan leda till att färgen blir mörkare än vad du kanske hade förväntat dig.

Utsköljning

När det är dags att skölja ut hårtoningen är det viktigt att vara noggrann. Du vill få ut all produkt ur håret för att undvika fläckar och ojämna färger. Använd mycket vatten och fortsätt skölja tills vattnet som rinner ur håret är helt klart. Det kan vara bra att använda ett färgbevarande schampo och balsam efteråt för att hålla färgen fräsch och livfull längre.

Underhåll

Det sista steget handlar om underhåll. Eftersom hårtoning inte är permanent kommer färgen gradvis att tvättas ur med tiden. Du kan förlänga hållbarheten av din hårtoning genom att använda produkter som är designade för färgbehandlat hår, som färgbevarande schampo och balsam, samt genom att tvätta håret mindre ofta och undvika hårprodukter med starka kemikalier.

male hairdresser toning client hair salon

Vem har nytta av hårtoning?

Hårtoning har en rad användningsområden och kan vara till nytta för många olika typer av personer. Nedan följer några exempel på individer som kan dra stor nytta av att använda hårtoning.

 • Personer som vill experimentera med sin hårfärg: Om du gillar att byta hårfärg ofta eller bara vill prova något nytt utan att göra en permanent förändring, är hårtoning ett utmärkt alternativ. Eftersom toningen tvättas ur efter ett tag, kan du experimentera med olika färger och nyanser utan att oroa dig för långvariga konsekvenser. Det ger dig friheten att uttrycka dig själv genom ditt hår på ett roligt och säkert sätt.
 • Personer med grått hår: Hårtoning kan också vara mycket användbart för personer som börjar få gråa hårstrån och vill dölja dem. Eftersom toningen är mindre skadlig för håret än permanent hårfärg, är det ett bra alternativ för personer som inte vill skada sitt hår men fortfarande vill dölja gråa hårstrån.
 • Personer med skadat eller torrt hår: Många hårtoningar innehåller närande ingredienser som kan hjälpa till att återfukta och reparera skadat eller torrt hår. Om du har problem med torrt, skadat eller livlöst hår, kan en hårtoning ge ditt hår en välbehövlig boost samtidigt som du får en ny, fräsch färg.

Å andra sidan, om du har mycket mörkt hår och vill gå till en mycket ljusare färg, kanske hårtoning inte är det bästa alternativet för dig. I sådana fall kan det vara nödvändigt med en mer permanent och genomgripande färgprocess för att uppnå önskat resultat. Dessutom kan personer med mycket känslig hud eller hårbotten reagera negativt på vissa ingredienser i hårtoningar, så det är alltid bäst att göra ett patchtest före användning.

vanliga frågor om Hårtoning

FAQ: Vanliga frågor om Hårtoning

Kan jag använda hårtoning på blekt hår?

Absolut! Hårtoning kan faktiskt vara ett utmärkt sätt att lägga till färg på blekt hår. Eftersom blekning öppnar hårets fjällskikt, kan toningen tränga in djupare och färgen kan bli mer intensiv. Men kom ihåg att eftersom blekt hår är mer poröst, kan det absorbera mer färg och resultatet kan bli mörkare än förväntat. Det är också viktigt att notera att vissa toner, som ask eller silver, kan hjälpa till att neutralisera oönskade gula eller orangea toner i blekt hår.

Är hårtoning skadligt för håret?

I allmänhet är hårtoning mindre skadligt för håret än permanent hårfärg. Detta beror på att det inte innehåller ammoniak eller andra starka kemikalier som behövs för att permanent ändra hårets struktur. Många hårtoningar innehåller också vårdande ingredienser som hjälper till att återfukta och skydda håret. Men som med alla hårprodukter, är det viktigt att följa instruktionerna noggrant och inte låta produkten sitta i längre än rekommenderat, eftersom detta kan leda till överbehandling och potentiell skada på håret.

Hur länge varar en hårtoning?

Hårtoning är inte permanent och varar vanligtvis någonstans mellan 4 till 12 tvättar, beroende på produkten och ditt hår. Faktorer som hur ofta du tvättar ditt hår, vilka typer av produkter du använder och din hårtyp kan alla påverka hur länge toningen varar. Till exempel, om du tvättar ditt hår dagligen med ett starkt rengörande schampo, kommer färgen sannolikt att tvättas ur snabbare än om du tvättar det mindre ofta eller använder ett färgbevarande schampo.

Kan jag använda hårtoning för att dölja grått hår?

Ja, hårtoning kan användas för att dölja gråa hårstrån. Det är dock viktigt att notera att resultatet kan variera beroende på hur mycket grått hår du har och vilken nyans du väljer. Om du bara har några få gråa strån kan en hårtoning vara ett effektivt sätt att blanda in dem med resten av ditt hår. Men om ditt hår är mestadels grått, kanske du behöver en mer permanent lösning för bästa resultat.

Kan jag använda hårtoning på färgat hår?

Ja, du kan använda hårtoning på färgat hår. I själva verket kan det vara ett bra sätt att fräscha upp din färg mellan permanenta färgbehandlingar. Men kom ihåg att resultatet kan variera beroende på din befintliga hårfärg och vilken nyans av toning du väljer. Om du är osäker kan det vara bäst att konsultera en professionell frisör innan du provar en ny hårtoning.

Kan jag blanda olika nyanser av hårtoning?

Ja, det är ofta möjligt att blanda olika nyanser av hårtoning för att skapa en anpassad färg. Detta kan vara ett bra sätt att justera en färg till din specifika ton eller för att skapa en unik look. Men det är viktigt att alltid följa tillverkarens instruktioner och att göra ett strängtest först för att se hur färgen kommer att se ut på ditt hår.

Behöver jag bleka mitt hår innan jag använder hårtoning?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis bleka ditt hår innan du använder hårtoning. Om ditt naturliga hår är ljusare än toningen du väljer, kommer färgen att synas utan problem. Men om ditt hår är mörkare än den toning du vill använda, kanske du inte får den effekt du önskar. I det fallet kan det vara nödvändigt att bleka håret först för att uppnå önskad färg.

Vilka produkter kan vara intressanta för mig som använder hårtoning?

Om du använder hårtoning kan det vara intressant att också känna till andra produkter som kan komplettera din hårvårdsrutin. Här är några av de produkterna:

 • Schampo och balsam: Ett bra schampo och balsam är viktigt för att hålla håret friskt och glänsande, och kan också hjälpa till att hålla hårtoningen snygg längre.
 • Hårolja: En bra hårolja kan hjälpa till att återfukta och skydda ditt hår, speciellt om du ofta färgar eller tonar det. Hårolja kan också ge extra glans och lyster till färgat hår.
 • Hårmask: En hårmask kan vara ett bra komplement till schampo och balsam. Det är en intensivbehandling som kan ge extra näring och fukt till färgat eller tonat hår.
 • Hårvax: Om du vill styla ditt hår kan ett hårvax vara användbart. Det kan hjälpa till att hålla frisyren på plats och ge extra textur och volym.
Kom ihåg att ta hand om ditt hår även efter att du tonat det. Använd produkter som är skonsamma mot färgat hår och som hjälper till att bevara hårtoningens lyster och hållbarhet.

hairdresser applying hair treatment customer beauty salon

Om vårt test

Vår testprocedur för hårtoning är noggrant utformad för att säkerställa att vi ger en rättvis och objektiv bedömning av varje produkt. Vi har tagit fram en lista med kriterier som vi bedömer varje hårtoning efter, vilket inkluderar alltifrån dess hållbarhet till dess användarvänlighet. Alla hårtoningar appliceras på samma sätt, enligt tillverkarens instruktioner, och bedöms sedan utifrån hur de presterar i verkligheten.

 • Hållbarhet: Hur länge håller färgen? Bleknar den snabbt? Hur påverkas färgen av tvätt och exponering för sol?
 • Färgresultat: Är färgresultatet jämnt? Matchar det den färg som anges på paketet? Hur naturligt ser färgen ut?
 • Användarvänlighet: Är produkten lätt att applicera? Är instruktionerna tydliga och lätta att följa? Behöver man några extra verktyg?
 • Hårets kvalitet efter användning: Hur känns håret efter toningen? Blir det torrt eller skadat? Bidrar produkten med glans och mjukhet?
 • Prisvärdhet: Är produkten värd sitt pris? Får man mycket produkt för pengarna? Hur presterar den jämfört med andra produkter i samma prisklass?

Genom att noggrant bedöma varje hårtoning utifrån dessa kriterier kan vi ge våra läsare en tydlig och omfattande bild av vilka hårtoningar som verkligen levererar på sina löften. Oavsett om du är ute efter en subtil förändring eller en total makeover, kan du lita på att våra recensioner hjälper dig att hitta den bästa hårtoningen för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Betyg: 4.9 / 5
karin2
Karin Svensson
Expert inom skönhet

Karin Svensson är en hängiven skribent som helt har ägnat sig åt skönhetsvärlden. Hennes upptäckt av skönhet började med ungdomliga experiment med makeup och har sedan dess blomstrat till en livslång kärlek till allt som rör skönhet. Karin är alltid på jakt efter de senaste trenderna och teknikerna.

Med en förmåga att omvandla skönhetskoncept till användbara tips och tricks har Karin blivit en favorit för många som söker vägledning inom skönhet. Hennes uppriktiga entusiasm och kunnighet framträder i varje artikel hon delar.