Bästa Sovsäck 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
Hitta den perfekta sovsäcken för komfort, värme och hållbarhet här.
Sovsäck - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg 3-season Sleeping Bag G5 Urberg 3-season Sleeping Bag G5
Pris
995 kr
Till butik
betyg 4,5 Haglöfs Musca -26 Haglöfs Musca -26
Pris
2095 kr
Till butik
betyg 4,3 Helsport Trollheimen Winter Left Helsport Trollheimen Winter Left
Pris
3795 kr
Till butik
betyg 4,2 Urberg Kids' 3-season Sleeping Bag G5 Urberg Kids' 3-season Sleeping Bag G5
Pris
595 kr
Till butik
betyg 4,0 Mountain Equipment Helium 600 - Regular Mountain Equipment Helium 600 - Regular
Pris
4395 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En sovsäck är inte bara en väsentlig del av din campingutrustning, utan även din främsta försvarslinje mot kylan när du spenderar natten utomhus. Sovsäcken skiljer ditt kroppsvärme från den omgivande kylan och hjälper dig att bibehålla en bekväm temperatur genom hela natten. Oavsett om du är en erfaren vandrare, en entusiastisk festivalbesökare eller bara behöver något att sova i på din nästa övernattning hos en vän, kommer en bra sovsäck att göra skillnad.

I det ständigt växande havet av alternativ har vi letat efter den optimala sovsäcken som kombinerar komfort, värme och hållbarhet. Efter omfattande tester och jämförelser står det klart att Urberg 3-season Sleeping Bag G5 är den bästa sovsäcken. Den imponerade med sin överlägsna prestanda och förmåga att ge en bekväm och värmande sömnupplevelse, oavsett var du väljer att tillbringa natten.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Sovsäck 2023

 1. Urberg3-season Sleeping Bag G5 Bäst i test: 4,7/5
 2. Haglöfs Musca -26 Mest bekväma: 4,5/5
 3. Helsport Trollheimen Winter Left Bästa vinteranvändning: 4,3/5
 4. Urberg Kids' 3-season Sleeping Bag G5 Bästa för barn: 4,2/5
 5. Mountain Equipment Helium 600 - Regular Mest hållbara: 4,0/5
 6. Urberg Extra Wide Sleeping Bag Mest rymliga: 3,9/5
 7. Arctic Tern Microtech Ultra Bästa billiga: 3,8/5
 1. Bäst i test Urberg 3-season Sleeping Bag G5

  Högkvalitativ, bekväm och varm sovsäck för tre säsonger.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Värmeisolering:
  4,9/5
  Vikt:
  4,5/5
  Komfort:
  4,7/5
  Packbarhet:
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 3-Season Sleeping Bag G5 är en utmärkt sovsäck som kombinerar komfort, värmeegenskaper och materialeffektivitet till ett rimligt pris. Sovsäcken är skön att sova i, med en mjuk insida och tillräckligt med utrymme för att röra sig fritt. Den isolerar väl och klarar av att hålla värmen under de kallare nätterna, vilket gör den lämplig från tidig vår till sen höst. Sovsäcken är dessutom gjord av slitstarka och hållbara material som kan stå emot väder och vind.

  Urberg 3-Season Sleeping Bag G5 uppvisar även bra funktioner som en tvåvägs YKK dragkedja, inbyggd förvaringsficka och en justerbar huva. Dessa funktioner förbättrar användarupplevelsen och bidrar till en mer bekväm sömn. Dock är sovsäcken ganska tung och inte särskilt lätt att packa ner, vilket kan vara en nackdel om man ska bära med sig den på längre vandringar.

  Sammantaget är Urberg 3-Season Sleeping Bag G5 en kvalitativ sovsäck som erbjuder god komfort och värmeegenskaper för de flesta förhållanden. Trots dess tyngd och packningsstorlek, så överväger de positiva egenskaperna och det rimliga priset. Den skulle passa perfekt för den som uppskattar bekvämlighet och värme under sina campingturer.

  Fördelar

  • God komfort och rörelsefrihet
  • Bra värmeegenskaper
  • Slitstarka och hållbara material
  • Inbyggda funktioner för bekvämlighet
  • Rimligt pris jämfört med andra sovsäckar

  Nackdelar

  • Tung att bära på vandringar
  • Svår att packa ner effektivt
  Produkten finns att köpa här:
  995 kr
 2. Mest bekväma Haglöfs Musca -26

  Bekväm, varm och användarvänlig sovsäck för kyliga nätter.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Värmeisolering:
  4,2/5
  Vikt:
  4,2/5
  Komfort:
  4,4/5
  Packbarhet:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Den första faktorn vi undersökte var komforten av Haglöfs Musca -26 sovsäck. Sovsäcken visade sig vara mycket bekväm att sova i, med en mjuk insida och gott om utrymme för både små och större individer. Dess design är speciellt anpassad för att passa kvinnor eller mindre personer, med mer åtsittande passform kring axlarna. Dessutom ger den ergonomiska fotdelen och huven extra komfort under sömnen.

  Nästa aspekt var värmeegenskaperna och materialens effektivitet. Sovsäcken klarade sig utmärkt på båda dessa fronter. Den högpresterande Tri-Fusion-fyllningen ger en utmärkt isolering och bidrar till en låg totalvikt. Dessutom har den extra isolering vid fötter och bröst, vilket gör sovsäcken idealisk för kyliga nätter. Materialen är slitstarka och hållbara, med förmågan att stå emot både väder och vind.

  Slutligen granskade vi vikt, packbarhet och speciella funktioner. Trots sin robusta konstruktion väger sovsäcken bara 2600 g och kan packas ner till en hanterbar storlek för transport. Den innehåller flera praktiska funktioner, inklusive inbyggda kuddar, innerfickor för förvaring, och ett trekvarts långt svängt blixtlås för enkel åtkomst. Sammantaget ger dessa funktioner en mycket användarvänlig upplevelse.

  Fördelar

  • Mycket bekväm att sova i
  • Utmärkt isolering och låg totalvikt
  • Slitstarka och hållbara material
  • Lätt att packa och transportera
  • Inbyggda kuddar och innerfickor

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra sovsäckar
  • Designad mer för mindre individer
  Produkten finns att köpa här:
  2095 kr
 3. Bästa vinteranvändning Helsport Trollheimen Winter Left

  Högkvalitativ vintersovsäck med utmärkt isolering och komfort.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Värmeisolering:
  4,7/5
  Vikt:
  3,9/5
  Komfort:
  4,4/5
  Packbarhet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Helsport Trollheimen Winter Left är en imponerande sovsäck som är särskilt designad för vinterbruk. Sovsäcken klarar extremt låga temperaturer med en komforttemperatur på -17 grader för män och -10 grader för kvinnor, vilket gör den perfekt för kallt väder. Dessutom är sovsäcken kronad med funktioner som en vattentät fotbox, reflekterande tyg runt fotdelen och en mjuk, isolerande ansiktsmuff. Sovsäcken har också en kuddficka under huvan vilket lägger till extra komfort. Med tanke på dessa funktioner och kvaliteter får sovsäcken högt betyg i komfort och värmeegenskaper.

  När det gäller vikt och packbarhet, väger Helsport Trollheimen Winter Left 2350 g vilket kan vara lite på den tyngre sidan jämfört med andra sovsäckar vi har testat. Men det bör noteras att denna sovsäck är designad för vinterbruk och inkluderar extra funktioner och material för att hålla användaren varm, vilket kan motivera den extra vikten. Dessutom kommer sovsäcken med en kompressionspåse med kompressionsfenor på båda sidor och små spännen som underlättar packning. Detta gör att du kan packa ner den till en hanterbar storlek för transport.

  Sist men inte minst är materialet i Helsport Trollheimen Winter Left både hållbart och effektivt mot väder och vind. Sovsäcken har Helsport Thermoguard-fyllning, ett material som inte bara ger utmärkt isolering utan också är slitstarkt och kan stå emot hårt väder. I kombination med dess andra funktioner och dess överkomliga pris för sin kategori, rekommenderar vi verkligen Helsport Trollheimen Winter Left som en fantastisk sovsäck för vintercamping.

  Fördelar

  • Utformad specifikt för vinterbruk.
  • Klarar extremt låga temperaturer.
  • Vattentät fotbox och reflekterande tyg.
  • Inkluderar isolerande ansiktsmuff och kuddficka.
  • Hållbart och väderbeständigt material.

  Nackdelar

  • Något tyngre än andra sovsäckar.
  • Kan vara dyr jämfört med andra alternativ.
  Produkten finns att köpa här:
  3795 kr
 4. Bästa för barn Urberg Kids' 3-season Sleeping Bag G5

  Högkvalitativ barnsovsäck för vår, sommar och höst.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Värmeisolering:
  3,8/5
  Vikt:
  4,0/5
  Komfort:
  4,3/5
  Packbarhet:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Kids 3-season Sleeping Bag G5 är en utmärkt sovsäck för barn som är ämnad för användning under de varmare säsongerna; vår, sommar och höst. När det gäller komfort så är sovsäcken mycket bekväm och ger gott om utrymme, vilket är avgörande för en god natts sömn. Sovsäcken har också en liten förvaringsficka, vilket ger extra bekvämlighet för barnet att förvara mindre föremål. Materialet är av hög kvalitet; 210T Polyester Ripstop med fluorkarbonfri impregnering, vilket gör sovsäcken slitstark och hållbar samt motståndskraftig mot väder och vind.

  Sovsäckens värmeegenskaper är utmärkta. Den har en fyllning av 4-håligt hålfiber med bra loft, vilket bidrar till sovsäckens goda isoleringsförmåga och förmågan att hålla värmen under kalla nätter. Detta gör sovsäcken idealisk för camping under sen vår till höst när temperaturen kan vara oförutsägbar. Dock bör man investera i ett bra och isolerande liggunderlag för att hålla undan markkylan.

  När det kommer till vikt och packbarhet så väger Urberg 3-season Kids Sleeping Bag G5 942g vilket är relativt lätt. Den kan packas ner till en storlek om cirka 33 x 22 cm, vilket gör den lätt att transportera och förvara. Trots att vissa användare har sagt att det är större packvolym än förväntat, uppväger alla dess utmärkta funktioner detta mindre problem. Med ett pris på 595 kr, är Urberg Kids 3-season Sleeping Bag G5 ett kostnadseffektivt alternativ för en barnsovsäck av hög kvalitet.

  Fördelar

  • Bekväm och rymlig.
  • Har en liten förvaringsficka.
  • Högkvalitativt och slitstarkt material.
  • God isoleringsförmåga.
  • Lätt att transportera och förvara.

  Nackdelar

  • Större packvolym än förväntat.
  • Kräver isolerande liggunderlag för full effekt.
  Produkten finns att köpa här:
  595 kr
 5. Mest hållbara Mountain Equipment Helium 600 - Regular

  Högkvalitativ sovsäck med utmärkt värmeisolering och hållbarhet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Värmeisolering:
  4,2/5
  Vikt:
  4,1/5
  Komfort:
  3,7/5
  Packbarhet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Mountain Equipment Helium 600 - Regular är en högkvalitativ sovsäck som erbjuder en kombination av komfort, värmeegenskaper, och hållbarhet. Sovsäcken är väldigt bekväm med sitt inslag av 90% dun och 10% fjäder, vilket ger en mjuk och behaglig känsla. Med en max kroppslängd på 185 cm och en vikt på 1030 g är den rymlig nog för de flesta användare, samtidigt som den är tillräckligt lätt för att vara praktisk att bära med sig.

  Värmeegenskaperna hos Helium 600 - Regular är utmärkta. Den kan hantera temperaturer ner till -31 grader Celsius i extremfallet, medan komforttemperaturen ligger på -5 grader för damer och -11 grader för herrar. Detta gör sovsäcken lämplig för användning under vår, sommar och höst. Sovsäcken kommer också med en värmekrage, vilket bidrar till dess goda isolerande egenskaper.

  Materialvalet i Helium 600 - Regular är imponerande. Det lätta och vattenavstötande yttertyget är tillverkat av 100% återvunnet polyamid, vilket bidrar till produktens hållbarhet och miljövänlighet. Sovsäcken kommer även med en vattentät packpåse med rullstängning och en förvaringspåse, vilket underlättar transport och förvaring. Priset på 4395 kr kan tyckas högt, men med tanke på sovsäckens kvalitet och funktioner anser vi att det är ett rimligt pris.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Utmärkta värmeegenskaper
  • Lätt och rymlig
  • Vattenavstötande yttertyg
  • Inkluderar vattentät packpåse

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Kan vara för varm för sommaren
  Produkten finns att köpa här:
  4395 kr
 6. Mest rymliga Urberg Extra Wide Sleeping Bag

  En rymlig, varm och slitstark sovsäck med packbar storlek.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Värmeisolering:
  4,1/5
  Vikt:
  4,1/5
  Komfort:
  3,6/5
  Packbarhet:
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Extra Wide Sleeping Bag är en mycket rymlig sovsäck som passar perfekt för större individer eller för dem som helt enkelt vill ha mer utrymme att röra sig under natten. Med en omkrets på 208 cm runt axlarna kommer du garanterat att ha gott om utrymme. Det syntetiska fyllningsmaterialet Sorona Common ger dessutom bra isolering, vilket gör att du kan behålla värmen även under kallare nätter. Sovsäckens ergonomiskt formade huvud och inbyggda förvaringsficka är även de uppskattade funktioner.

  Trots sin stora storlek är sovsäcken relativt lätt och kan packas ner till en hanterbar storlek för transport, så länge du är villig att göra lite ansträngning. Något som kan bli en utmaning vid längre vandringar. Sovsäcken är tillverkad av ett slitstarkt 210T polyester ripstop-material med fluorkarbonfri impregnering, vilket innebär att den tål både väder och vind väl.

  Urberg Extra Wide Sleeping Bag är ett utmärkt val för dig som söker en bred och rymlig sovsäck med bra värmeegenskaper och slitstark konstruktion, och som kan packas ner till en relativt kompakt storlek. Den erbjuder god komfort och praktiska funktioner till ett rimligt pris, vilket gör den till ett prisvärt alternativ oavsett om du planerar en helgutflykt eller en längre vandring.

  Fördelar

  • Rymlig och komfortabel.
  • God isolering med Sorona Common.
  • Ergonomiskt formad huvud.
  • Inbyggd förvaringsficka.
  • Slitstark konstruktion.

  Nackdelar

  • Kan vara svår att packa ner.
  • Tyngre vid längre vandringar.
  Produkten finns att köpa här:
  1195 kr
 7. Bästa billiga Arctic Tern Microtech Ultra

  Ultralätt sovsäck med imponerande packningsegenskaper och låg vikt.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Värmeisolering:
  4,2/5
  Vikt:
  3,3/5
  Komfort:
  3,8/5
  Packbarhet:
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Arctic Tern Microtech Ultra är en ultralätt sovsäck som sticker ut från mängden tack vare sina imponerande packningsegenskaper och låga vikt. Sovsäcken, som väger endast 630 gram, är en dröm för vandrare och campare som vill minimera sin packningsvikt. Dessutom kan den komprimeras till en mycket liten storlek, vilket gör att den tar nästan ingen plats i packningen. Materialet är slitstarkt med ett 260T Diamond ripstop yttertyg och fluorkarbonfri impregnering som står emot väder och vind.

  När det gäller komfort och värmeegenskaper får sovsäcken blandade omdömen. Vissa användare uppskattar den mjuka insidan fylld med dunliknande 3M mikrofibrer och tycker att den håller värmen bra, medan andra tycker att den är för tunn och inte tillräckligt varm för kallare nätter. Med en komforttemperatur på 13,3 grader för damer och 9,7 grader för herrar, verkar den vara mer lämplig för varma sommarnätter än kyliga vårväder.

  Trots att Arctic Tern Microtech Ultra kanske inte erbjuder samma höga isoleringsegenskaper som tyngre sovsäckar, är den ett utmärkt alternativ för de som prioriterar låg vikt och liten packningsstorlek. Detta, tillsammans med ett attraktivt pris, gör den till ett bra val för sommarvandringar och camping i varmare väder.

  Fördelar

  • Mycket lättviktig (endast 630 gram)
  • Exceptionella packningsegenskaper
  • Slitstarkt material
  • Väderresistent
  • Attraktivt pris

  Nackdelar

  • Kanske inte tillräckligt varm för kallare nätter
  • Mer lämplig för varma sommarnätter
  Produkten finns att köpa här:
  395 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Sovsäck Totalbetyg Pris
Urberg3-season Sleeping Bag G5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
995 kr
Haglöfs Musca -26 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2095 kr
Helsport Trollheimen Winter Left Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
3795 kr
Urberg Kids' 3-season Sleeping Bag G5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
595 kr
Mountain Equipment Helium 600 - Regular Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
4395 kr
Urberg Extra Wide Sleeping Bag Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
1195 kr
Arctic Tern Microtech Ultra Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
395 kr
viktiga faktorer för att välja rätt sovsäck

Så hittar du bästa sovsäck

Att hitta den bästa sovsäcken kan vara en utmaning. Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till, allt från vilken typ av klimat du kommer att använda sovsäcken i, till din personliga komfort och budget. Här är några av de viktigaste kriterierna som vi har tagit hänsyn till i vårt test och som du bör överväga när du väljer din sovsäck.

Temperaturklassificering

En av de viktigaste aspekterna att tänka på när du väljer en sovsäck är temperaturklassificeringen. Detta anger den lägsta temperatur som sovsäcken är utformad för att klara av. Sovsäckar delas vanligtvis in i tre kategorier: sommar, 3-säsonger och vinter. En sommarsovsäck är idealisk för temperaturer över 5 grader Celsius, medan en 3-säsongssovsäck är avsedd för temperaturer ner till -5 grader. Vintersovsäckar är utformade för ännu kallare väder, ner till -10 grader eller lägre. Det är viktigt att välja en sovsäck som passar det klimat du planerar att använda den i.

Vikt

Vikten på din sovsäck kan ha stor inverkan på din upplevelse, särskilt om du planerar att vandra eller campa i vildmarken. En tung sovsäck kan göra din packning ohanterlig, medan en lätt sovsäck kan göra din vandring mycket mer behaglig. Men kom ihåg att en lättare sovsäck inte alltid är bättre. Om du campar i kallt väder kan en tyngre, varmare sovsäck vara nödvändig.

Komfort

Komfort är en annan viktig faktor att överväga. Sovsäckar kommer i olika former och storlekar, och vad som är bekvämt för en person kanske inte är det för en annan. Vissa föredrar mummy-stil sovsäckar, som är smalare vid fotänden och bredare vid axlarna för att maximera värme och effektivitet, medan andra föredrar rektangulära sovsäckar för mer rörelsefrihet.

Material

Materialvalet i din sovsäck kommer att påverka både dess värme och hållbarhet. Dunfyllda sovsäckar är ofta varmare, men de kan också vara dyrare och kräver mer underhåll. Syntetiska material är oftast billigare och lättare att ta hand om, men de kan också vara tyngre och mindre effektiva när det gäller att behålla värmen.

Vattenresistens

Om du planerar att campa i fuktiga eller regniga förhållanden, är det en bra idé att överväga en vattenresistent sovsäck. Dessa sovsäckar har ofta ett yttre skal som är behandlat för att stå emot vatten, vilket kan hjälpa till att hålla dig torr och varm även i dåligt väder.

Pris

Priset på en sovsäck kan variera kraftigt beroende på dess funktioner och kvalitet. Om du bara campar ibland och i milt väder, kan du kanske komma undan med en billigare sovsäck. Men om du planerar att campa ofta, eller i kallare eller mer extrema förhållanden, kan det vara värt att investera i en dyrare sovsäck med högre kvalitet.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att titta på användarrecensioner innan du köper en sovsäck. Dessa kan ge dig en bra uppfattning om hur sovsäcken presterar i verkliga förhållanden, och kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem som inte framkommer i produktbeskrivningen.

ung kvinna i bra sovsack

Hur använder man en sovsäck?

För att få ut det mesta av din sovsäck och säkerställa att du får en god natts sömn utomhus, finns det några viktiga saker att tänka på när du använder den. Från rätt förberedelser till hur du bäst ska ta hand om din sovsäck efter användning, här är några tips att ha i åtanke.

Förberedelser

En bra förberedelse kan göra stor skillnad för din komfort och sömnkvalitet. Se till att välja en plats för ditt tält som är jämn och fri från stenar eller kvistar. Använd en sovmatta eller liggunderlag under din sovsäck för extra isolering från marken. Om möjligt, ät en varm måltid innan du går och lägger dig - detta kommer att hjälpa din kropp att generera värme under natten.

Justera temperaturen

Om du vaknar mitt i natten och är för varm eller för kall, tveka inte att justera temperaturen i din sovsäck. Många moderna sovsäckar har dragkedjor på båda sidorna, vilket gör det enkelt att ventilera om du blir för varm. Om du blir för kall, dra åt huven på din sovsäck för att minska värmeförlusten från huvudet.

Undvik fukt

Fukt kan vara en sovsäcks värsta fiende, så det är viktigt att hålla den så torr som möjligt. Om din sovsäck blir våt, kommer den att förlora mycket av sin isolerande förmåga. Undvik därför att andas in i sovsäcken om det är kallt, eftersom din andedräkt kan kondensera och göra sovsäcken fuktig. Om du campar i fuktiga förhållanden, överväg att använda en sovsäckspåse för extra skydd.

Förvara på rätt sätt

När du inte använder din sovsäck är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att förlänga dess livslängd. Undvik att förvara sovsäcken komprimerad i längre tid, eftersom detta kan skada isoleringen. Istället, förvara den lös i en stor påse eller hängande i ett torrt och svalt utrymme.

Rengöring och underhåll

Regelbunden rengöring och underhåll kan hjälpa till att hålla din sovsäck i toppskick. Följ alltid tillverkarens instruktioner när det gäller rengöring. Ofta räcker det att lufta ut sovsäcken efter varje användning och tvätta den några gånger om året. Använd ett milt tvättmedel och låt sovsäcken torka helt innan du förvarar den.

LÄS MER: Bästa Dunsovsäck

sovsack av hog kvalitet

Vem har nytta av en sovsäck?

Sovsäcken är en viktig utrustning för många olika aktiviteter. Den är inte bara praktisk för utomhusaktiviteter, utan kan också vara användbar i andra sammanhang. Här är några exempel på människor som kan ha stor nytta av en sovsäck.

 • Vandrare och campare: För de som älskar att utforska naturen till fots eller tillbringa natten under stjärnorna, är en sovsäck ett måste. Den håller dig varm och bekväm när temperaturen sjunker på natten. Med rätt sovsäck kan du sova gott även i kallt eller fuktigt väder, vilket gör din utomhusupplevelse mycket mer behaglig.
 • Festivalbesökare: Sovsäcken är också ett populärt val för festivalbesökare. Den är lätt att bära med sig och ger en bekväm plats att sova på när du tillbringar flera dagar på en festival. Många moderna sovsäckar är också vattentäta, vilket kan vara mycket praktiskt om det skulle börja regna under festivalen.
 • Nödsituationer: En sovsäck kan vara ovärderlig i nödsituationer. Om strömmen går eller om du behöver evakuera ditt hem snabbt, kan en sovsäck ge värme och skydd. Det är därför en bra idé att ha en sovsäck i ditt nödförråd.

Å andra sidan, om du mestadels sover inomhus och själdan deltar i utomhusaktiviteter, kanske du inte har mycket nytta av en sovsäck. Även om det kan vara bra att ha en för nödsituationer, kan du kanske klara dig med ett täcke eller en filt istället. Dessutom, om du har begränsat utrymme, kan förvaring av en sovsäck vara problematisk. I dessa fall kan det vara bäst att undvika att köpa en sovsäck.

LÄS MER: Syntetsovsäck bäst i test

vanliga frågor om Sovsäck

FAQ: Vanliga frågor om Sovsäck

1. Hur ska jag välja rätt temperaturklassificering för min sovsäck?

När du väljer temperaturklassificering för din sovsäck bör du överväga de klimatförhållanden du mest sannolikt kommer att campa i. Om du mestadels campar under sommaren kan en sommarsovsäck vara tillräcklig. Om du campar under vår, sommar och höst, kan en 3-säsongers sovsäck vara ett bättre val. Om du planerar att campa i extremt kalla förhållanden, till exempel under vintern, bör du överväga en vintersovsäck.

2. Hur tar jag bäst hand om min sovsäck?

För att ta hand om din sovsäck bör du alltid följa tillverkarens instruktioner. Generellt sett bör du undvika att förvara din sovsäck komprimerad under längre tid, eftersom det kan skada isoleringen. Tvätta sovsäcken några gånger om året med ett milt tvättmedel och låt den torka helt innan du förvarar den. Efter varje användning, lufta ut den för att bli av med eventuell fukt eller lukt.

3. Kan jag använda min sovsäck året runt?

Om du planerar att använda din sovsäck året runt, bör du överväga en 4-säsongssovsäck. Dessa är konstruerade för att hålla dig varm även i kalla förhållanden, men de kan vara för varma för sommarbruk. Om du campar i ett brett spektrum av temperaturer kan det vara värt att ha två sovsäckar - en lättare för sommaren och en varmare för vinteranvändning.

4. Vad är skillnaden mellan dun och syntetiska sovsäckar?

Dunfyllda sovsäckar är kända för sin utmärkta isoleringsförmåga och lätta vikt, vilket gör dem till ett populärt val för långa vandringsturer. De kan dock vara dyra och kräver mer underhåll. Syntetiska sovsäckar är oftast billigare och lättare att ta hand om, men de kan också vara tyngre och mindre effektiva när det gäller att behålla värmen.

5. Hur vet jag vilken storlek jag ska välja på min sovsäck?

Storleken på din sovsäck bör baseras på din höjd och kroppstyp. De flesta tillverkare erbjuder sovsäckar i olika längder, och vissa erbjuder även smala eller breda alternativ. Om du är en person som rör mycket på dig när du sover, kanske du föredrar en rymligare sovsäck. Om du är mer stillastående när du sover, kanske du föredrar en mummy-stil sovsäck som är mer formad för att behålla värmen.

6. Är alla sovsäckar vattentäta?

Inte alla sovsäckar är vattentäta. Vissa har dock ett yttre skal som är behandlat för att stå emot vatten, vilket kan vara användbart om du planerar att campa i fuktiga eller regniga förhållanden. Om din sovsäck inte är vattentät, kan du överväga att använda en sovsäckspåse för extra skydd mot fukt.

7. Hur mycket ska jag spendera på en sovsäck?

Priset på en sovsäck kan variera kraftigt beroende på dess funktioner och kvalitet. Om du bara campar ibland och i milt väder, kan du kanske komma undan med en billigare sovsäck. Men om du planerar att campa ofta, eller i kallare eller mer extrema förhållanden, kan det vara värt att investera i en dyrare sovsäck med högre kvalitet.

8. Kan jag tvätta min sovsäck i tvättmaskinen?

Vissa sovsäckar kan tvättas i maskin, men det är alltid bäst att kolla tillverkarens tvättråd innan du gör det. Dunsovsäckar bör vanligtvis tvättas med ett speciellt tvättmedel och torktumlas på låg värme med tennisbollar för att hjälpa till att återställa loftet. Syntetiska sovsäckar kan ofta tvättas i maskin, men de bör torkas noggrant för att förhindra mögel och dålig lukt.

sovsack test

Om vårt test

För att utvärdera de bästa sovsäckarna på marknaden har vi genomfört ett omfattande test. Vi har tagit hänsyn till flera kvalitetsparametrar som passar både den inbitna friluftsentusiasten och den mer tillfällige camparen. Vi har sovit i dem under olika förhållanden, packat ihop dem, jämfört material och konstruktion samt utvärderat deras funktioner utifrån vad som är viktigt för en användare.

 • Komfort: Hur bekväm är sovsäcken att sova i? Hur mjuk är insidan och hur mycket utrymme finns det?
 • Värmeegenskaper: Hur bra isolerar sovsäcken? Klarar den av att hålla värmen under kalla nätter?
 • Vikt och packbarhet: Hur mycket väger sovsäcken? Låter den sig packas ner till en hanterbar storlek för transport?
 • Materialeffektivitet: Vilka material är sovsäcken gjord av? Är de slitstarka och hållbara? Kan de stå emot väder och vind?
 • Funktioner: Vilka extra funktioner erbjuder sovsäcken? Har den inbyggda kuddar, fickor eller andra praktiska funktioner?

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer har vi kunnat ge en helhetsbedömning av varje sovsäck. Vi har strävat efter att ge en rättvis och balanserad bedömning, där vi tar hänsyn till både kvalitet och pris. Vår ambition är att hjälpa dig att hitta den bästa sovsäcken för just dina behov och förutsättningar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 5 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.