Bästa Gamingskärmen 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Denna artikel guidar dig till den ultimata gamingskärmen för alla spelare.
Gamingskärm - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 MSI Optix MAG274QRF-QD MSI Optix MAG274QRF-QD
Pris
4740 kr
Till butik
betyg 4,5 Shark Gaming UWQHD Shark Gaming UWQHD
Pris
6199 kr
Till butik
betyg 4,3 Asus TUF VG249Q1R Asus TUF VG249Q1R
Pris
2339 kr
Till butik
betyg 4,2 Samsung LC49RG90SSUXEN Samsung LC49RG90SSUXEN
Pris
12790 kr
Till butik
betyg 4,0 Samsung Odyssey G3 32 Samsung Odyssey G3 32"
Pris
3549 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gamingskärm är en viktig komponent för alla som tar sitt spelande på allvar. Det spelar ingen roll om du är en professionell e-sportare, en streamer eller bara en entusiastisk gamer, en bra gamingskärm kan ta din spelupplevelse till nästa nivå. Med hög uppdateringsfrekvens, snabb responstid och fantastisk bildkvalitet, kan en riktigt bra gamingskärm förbättra ditt spel och ge dig fördelen att se varje detalj i spelet. Dessutom kan en bra gamingskärm också bidra till att minska ögontrötthet och ge en mer njutbar spelupplevelse under längre perioder.

I vår strävan att hitta den ultimata gamingskärmen har vi testat ett antal modeller från olika tillverkare. Efter noggranna tester och utvärderingar har vi funnit att MSI Optix MAG274QRF-QD är den bästa gamingskärmen. Denna skärm erbjuder inte bara enastående prestanda och bildkvalitet, utan också ett brett utbud av funktioner som gör den till det bästa valet för alla typer av spelare. Så oavsett om du spelar snabba shooter-spel eller njuter av grafikintensiva äventyrsspel, kommer MSI Optix MAG274QRF-QD att leverera en upplevelse utöver det vanliga.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Gamingskärmarna 2024

 1. MSI Optix MAG274QRF-QD Bäst i test: 4,7/5
 2. Shark Gaming UWQHD 3440x1440 165hz Skärm Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Asus TUF VG249Q1R Bästa billiga: 4,3/5
 4. Samsung LC49RG90SSUXEN Största skärmen: 4,2/5
 5. Samsung Odyssey G3 LS32AG324 32" Bästa budgetvalet: 4,0/5
 6. MSI Optix MAG342CQR Stabilaste prestandan: 3,9/5
 7. Acer Nitro XV273K P Bästa gamingmonitor: 3,8/5
 1. Bäst i test MSI Optix MAG274QRF-QD

  Högpresterande gamingskärm med utmärkt bildkvalitet och ergonomi.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Bildkvalitet:
  4,8/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,1/5
  Skärmstorlek:
  4,9/5
  Responstid:
  4,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  MSI Optix MAG274QRF-QD är en utmärkt gamingskärm som levererar på alla fronter, vilket framgår av vårt betyg på 4,7/5. Skärmen erbjuder en hög upplösning på 2560 x 1440, vilket ger en skarp och detaljerad bildkvalitet. Dessutom har den en hög uppdateringsfrekvens på 165 Hz och en snabb responstid på endast 1 ms, vilket garanterar en mjuk och laggfri spelupplevelse även under intensiva spelsessioner.

  Färgåtergivningen är också imponerande med stöd för 1,07 miljarder färger, vilket gör spelvärlden levande och realistisk. Denna skärm kommer även med flera anslutningsmöjligheter inklusive USB-C, DisplayPort och HDMI. Designen är också tänkt att passa alla spelstationer med sin roterbara bas, lutning och höjdjustering. Allt detta tillsammans med dess robusta byggkvalitet ger den en hög ergonomi och komfort under långa spel sessioner.

  När det kommer till pris, erbjuder MSI Optix MAG274QRF-QD ett utmärkt värde för pengarna. Med tanke på dess tekniska specifikationer och prestanda, är den prisad korrekt jämfört med liknande modeller på marknaden. Totalt sett levererar denna skärm en fantastisk spelupplevelse både när det gäller prestanda och komfort, vilket gör den väl värd sin prislapp.

  Fördelar

  • Hög upplösning för skarp bildkvalitet
  • Snabb uppdateringsfrekvens och responstid
  • Utmärkt färgåtergivning
  • Många anslutningsmöjligheter
  • Hög ergonomi och komfort

  Nackdelar

  • Kan vara dyr för vissa budgetar
  • Inget inbyggt ljudsystem
  Produkten finns att köpa här:
  4740 kr
 2. Bästa premiumvalet Shark Gaming UWQHD

  Böjd 34-tums gamingskärm med hög upplösning och snabb uppdateringsfrekvens.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Bildkvalitet:
  4,4/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,0/5
  Skärmstorlek:
  4,7/5
  Responstid:
  4,7/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,7/5
  Till butiken
  (Shark Gaming)

  Shark Gaming UWQHD är en imponerande gamingskärm som erbjuder en helt fördjupande spelupplevelse genom sin stora, 34-tums böjda design. Med en ultrawide Quad HD-upplösning på 3440 x 1440 pixlar och en uppdateringsfrekvens på 165 Hz, levererar den skarp, detaljerad grafik och extremt mjuka rörelser, vilket är särskilt viktigt i snabba och actionfyllda spel. Dessutom ger skärmens 21:9-format dig mer av spelvärlden att se jämfört med vanliga 16:9-skärmar, vilket kan ge dig en konkurrensfördel.

  Färgåtergivningen är fantastisk tack vare VA-panelen som kan producera 16,7 miljoner färger, vilket ger både ljusa och mörka scener ett fantastiskt utseende. Skärmen är utrustad med en blixtsnabb svarstid på endast 1 ms (MPRT), vilket effektivt eliminerar smetar och spökbilder. Detta gör den till en utmärkt val även för mycket snabba spel där varje millisekund räknas.

  När det gäller anslutningar erbjuder Shark Gaming UWQHD många alternativ med två HDMI-portar och två DisplayPort-portar. Skärmen är också lätt att justera, kan lutas åt sidorna, framåt och bakåt, samt flyttas upp och ner för att hitta den mest ergonomiska positionen. Dessutom kan den monteras på ett standard VESA-fäste, vilket ger dig ännu mer flexibilitet. Med tanke på dess höga prestanda och funktioner, erbjuder Shark Gaming UWQHD mycket värde för sitt pris på 6199 kr, och det är utan tvekan ett utmärkt val för alla seriösa gamers.

  Fördelar

  • Stor, böjd 34-tums skärm
  • Ultrawide Quad HD-upplösning
  • Hög uppdateringsfrekvens på 165 Hz
  • Snabb svarstid på 1 ms
  • Många anslutningsalternativ

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med konkurrenter
  • Ingen inbyggd högtalare
  Produkten finns att köpa här:
  6199 kr
 3. Bästa billiga Asus TUF VG249Q1R

  Högpresterande, prisvärd gamingskärm med skarp bildkvalitet och snabb uppdateringsfrekvens.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Bildkvalitet:
  4,7/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,4/5
  Skärmstorlek:
  4,3/5
  Responstid:
  4,1/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Asus TUF Gaming VG249Q1R är en kraftfull gamingskärm som verkligen lever upp till förväntningarna. Skärmen har en upplösning på 1920 x 1080 och en uppdateringsfrekvens på 165 Hz vilket tillsammans ger tydliga, skarpa och flytande bilder. Responstiden på 1 ms och ASUS Extreme Low Motion Blur-teknologi gör att suddighet och fördröjningar elimineras, vilket är avgörande vid snabba rörelser i spel. Dessutom klarar skärmen av att visa levande och realistiska färger tack vare dess högkvalitativa IPS-panel.

  Skärmen har även en rad anslutningsmöjligheter, inklusive HDMI och DisplayPort, vilket gör att du kan koppla in flera enheter samtidigt. Designen är snygg och ergonomisk med möjlighet att justera lutning för bästa komfort. Dessutom är ramen tunn vilket ger ett mer omslutande intryck, speciellt om du använder flera skärmar bredvid varandra. Priset ligger i den lägre änden av spektret för skärmar i den här klassen vilket gör Asus TUF Gaming VG249Q1R till ett mycket prisvärt alternativ.

  Sammantaget är Asus TUF Gaming VG249Q1R en utmärkt gamingskärm som erbjuder många viktiga funktioner till ett mycket rimligt pris. Oavsett om du är en professionell gamer eller bara älskar att spela på fritiden, kommer den här skärmen verkligen att höja din spelupplevelse till en ny nivå. På grund av dess imponerande prestanda och värde för pengarna, ger vi Asus TUF Gaming VG249Q1R ett betyg på 4,3/5.

  Fördelar

  • Snabb uppdateringsfrekvens på 165Hz.
  • Låg responstid på 1ms.
  • Högkvalitativ IPS-panel.
  • Många anslutningsmöjligheter.
  • Prisvärt alternativ.

  Nackdelar

  • Saknar USB-portar.
  • Upplösning kunde varit högre.
  Produkten finns att köpa här:
  2339 kr
 4. Största skärmen Samsung LC49RG90SSUXEN

  Högpresterande, levande och detaljerad gamingskärm med böjd design.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Bildkvalitet:
  4,7/5
  Uppdateringsfrekvens:
  3,9/5
  Skärmstorlek:
  3,9/5
  Responstid:
  4,3/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,3/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung LC49RG90SSUXEN är en imponerande gamingskärm som verkligen levererar när det kommer till bildkvalitet och prestanda. Med en upplösning på 5120x1440 och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, erbjuder den en skarp, detaljerad bild och smidig spelupplevelse. Respons tiden på 4 ms är tillräckligt snabb för de flesta spel, och skärmen klarar av att återge över 1,07 miljarder färger - mycket mer än genomsnittet. Detta ger en levande och realistisk spelvärld.

  Designen är också imponerande, med en böjd skärm som ger en omslutande upplevelse. Den erbjuder goda justeringsmöjligheter för att passa din spelstation och har inbyggd USB-hubb för extra anslutningsmöjligheter. Dessutom har den stöd för både AMD FreeSync Premium Pro och DisplayPort 1.4, vilket ökar dess kompatibilitet och prestanda med olika system.

  Trots alla dessa fördelar är priset på 12790 kr ganska högt jämfört med andra skärmar i samma klass. Även om den erbjuder bra värde för pengarna med tanke på dess funktioner och prestanda, kan priset vara ett hinder för vissa köpare. Sammanfattningsvis är Samsung LC49RG90SSUXEN dock en utmärkt gamingskärm som levererar på alla punkter vi utvärderar. Den får därför vårt betyg 4,2/5.

  Fördelar

  • Imponerande bildkvalitet och prestanda
  • Snabb respons tid på 4 ms
  • Kan återge över 1,07 miljarder färger
  • Böjd skärm för omslutande upplevelse
  • Stöd för AMD FreeSync Premium Pro

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med liknande skärmar
  • Kan vara för stor för vissa spelstationer
  Produkten finns att köpa här:
  12790 kr
 5. Bästa budgetvalet Samsung Odyssey G3 32"

  Högpresterande gamingskärm med knivskarp bild och snabb uppdateringsfrekvens.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Bildkvalitet:
  4,6/5
  Uppdateringsfrekvens:
  3,8/5
  Skärmstorlek:
  4,0/5
  Responstid:
  3,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,8/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung Odyssey G3 32 är en imponerande gamingskärm från Samsung som ger en utmärkt spelupplevelse. Med sin Full HD-upplösning på 1920 x 1080 och VA-paneltyp erbjuder den en knivskarp och detaljerad bild. Den har även en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och en responstid på 1 ms, vilket garanterar en mjuk och laggfri spelupplevelse. Skärmen har dessutom AMD FreeSync Premium vilket skapar en sömlös synkronisering mellan skärm och grafikkort. Denna modell ger en stor visningsvinkel på 178 grader både vertikalt och horisontellt, vilket innebär att bilden förblir skarp även om du inte sitter rakt framför skärmen. Bildkontrastförhållande på 3000:1 ger djupa svärta och ljusa vita, vilket förbättrar spelupplevelsen ytterligare.

  Skärmens design är robust men ändå elegant, med justerbara inställningar för lutning, vridning, pivot (rotation) och höjd för bästa möjliga ergonomi. Den har flera anslutningsmöjligheter inklusive DisplayPort och HDMI, vilket gör den kompatibel med de flesta spelsystem. Dessutom har Odyssey G3 VESA-fäste för flexibel montering.

  Prisvärt är Samsung Odyssey G3 32 mycket konkurrenskraftig jämfört med andra skärmar i sin klass. Till priset av 3549 kr får du en välbyggd och högpresterande skärm med ett antal användarvänliga funktioner. Sammantaget ger Samsung Odyssey G3 32 mycket värde för pengarna och är därför ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig gamingskärm.

  Fördelar

  • Hög uppdateringsfrekvens och låg responstid
  • AMD FreeSync Premium för sömlös synkronisering
  • Stor visningsvinkel på 178 grader
  • Justerbart ställ för bästa ergonomi
  • Prisvärd jämfört med andra skärmar

  Nackdelar

  • Endast Full HD-upplösning
  • Inga inbyggda högtalare
  Produkten finns att köpa här:
  3549 kr
 6. Stabilaste prestandan MSI Optix MAG342CQR

  Högupplöst, snabb gamingskärm med utmärkt färgåtergivning.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Bildkvalitet:
  3,7/5
  Uppdateringsfrekvens:
  3,7/5
  Skärmstorlek:
  4,0/5
  Responstid:
  4,1/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  MSI Optix MAG342CQR är en kraftfull och välbyggd gamingskärm som levererar på flera viktiga punkter. Med en upplösning på 3440x1440, 144hz uppdateringsfrekvens och 1ms responstid erbjuder den en skarp, detaljerad bild och en mjuk, lag-fri spelupplevelse. Dessutom är den utrustad med adaptiv synkronisering som kan matcha skärmens uppdateringsfrekvens med din GPU för ännu bättre spelupplevelse. Skärmen erbjuder också enastående färgåtergivning, vilket gör spelvärlden levande och realistisk.

  Skärmens design är lika imponerande. Den har en praktisk lutningsmekanism som låter dig justera skärmen till den mest bekväma positionen. Dessutom har den en mängd anslutningsmöjligheter, inklusive DisplayPort och HDMI, vilket gör det lätt att ansluta till ditt system. På nackdelen är priset lite högt jämfört med andra skärmar i samma klass. Men med tanke på de avancerade funktionerna och prestandan, kan det sägas att man får valuta för pengarna.

  Sammantaget ger vi MSI Optix MAG342CQR ett betyg på 3,9/5. Den erbjuder utmärkt prestanda, kvalitet och funktionalitet, men priset kan vara avskräckande för vissa köpare. Oavsett detta, om du letar efter en pålitlig gamingskärm med hög upplösning, snabb responstid och enastående färgåtergivning, är MSI Optix MAG342CQR definitivt värd att överväga.

  Fördelar

  • Hög upplösning på 3440x1440
  • 144hz uppdateringsfrekvens
  • 1ms responstid
  • Adaptiv synkronisering
  • Utmärkt färgåtergivning

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med liknande skärmar
  • Litet utbud av anslutningsmöjligheter
  Produkten finns att köpa här:
  6165 kr
 7. Bästa gamingmonitor Acer Nitro XV273K P

  4K UHD-spelskärm med hög uppdateringsfrekvens och NVIDIA G-Sync-stöd.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Bildkvalitet:
  4,0/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,0/5
  Skärmstorlek:
  3,6/5
  Responstid:
  3,7/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,7/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Acer Nitro XV273K P är en skärm som erbjuder en fantastisk spelupplevelse med sin 4K UHD-upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Skärmen har en responstid på 1 ms vilket ger skarpa och snabba rörelser utan suddighet. Dessutom stödjer skärmen NVIDIA G-Sync Compatible, vilket minskar risken för screen tearing och störningar i bilden. Detta gör XV273K P till ett utmärkt val för seriösa gamers som kräver hög prestanda.

  Skärmens design är robust med justerbara inställningar i höjd, lutning och vridbar bas vilket underlättar för att hitta den mest bekväma vinkeln för långa gaming-sessioner. Skärmen har också en inbyggd USB-hubb för extra anslutningsmöjligheter, vilket är ett stort plus. När det gäller färgåtergivning, erbjuder denna gamingskärm enastående visuella effekter med sina 1,07 miljarder färger vilket ger en levande och realistisk spelvärld.

  Priset på Acer Nitro XV273K P kan vara lite högt jämfört med andra skärmar i samma klass, men med tanke på dess höga prestanda och tekniska specifikationer, kan detta vara en värdig investering för dem som söker en högkvalitativ spelupplevelse. Sammantaget får Acer Nitro XV273K P ett betyg på 3,8/5 i vårt test vilket reflekterar dess höga prestanda och kvalitet, men även tar hänsyn till dess relativt höga pris.

  Fördelar

  • 4K UHD-upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvens.
  • 1 ms responstid för snabba rörelser.
  • Stöd för NVIDIA G-Sync Compatible.
  • Justerbar höjd, lutning och vridbar bas.
  • Inbyggd USB-hubb för extra anslutningsmöjligheter.

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra skärmar.
  Produkten finns att köpa här:
  8075 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Gamingskärm Bildkvalitet Uppdateringsfrekvens Skärmstorlek Responstid Anslutningsmöjligheter Totalbetyg Pris
MSI Optix MAG274QRF-QD 4,8/5 4,1/5 4,9/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
4740 kr
Shark Gaming UWQHD 3440x1440 165hz Skärm 4,4/5 4,0/5 4,7/5 4,7/5 4,7/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
6199 kr
Asus TUF VG249Q1R 4,7/5 4,4/5 4,3/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2339 kr
Samsung LC49RG90SSUXEN 4,7/5 3,9/5 3,9/5 4,3/5 4,3/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
12790 kr
Samsung Odyssey G3 LS32AG324 32" 4,6/5 3,8/5 4,0/5 3,8/5 3,8/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
3549 kr
MSI Optix MAG342CQR 3,7/5 3,7/5 4,0/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
6165 kr
Acer Nitro XV273K P 4,0/5 4,0/5 3,6/5 3,7/5 3,7/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
8075 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gamingskärm

Så hittar du bästa gamingskärm

Att hitta den bästa gamingskärmen kan vara en utmaning, särskilt med det stora antalet modeller och märken på marknaden. Det är dock viktigt att notera att den bästa skärmen för dig beror på dina specifika behov och preferenser. Här är några kriterier som du bör tänka på när du väljer en gamingskärm.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen, mätt i hertz (Hz), är ett av de viktigaste kriterierna när det gäller att välja en gamingskärm. Detta anger hur många gånger skärmen uppdaterar bilden per sekund. En högre uppdateringsfrekvens ger en smidigare och mer responsiv spelupplevelse, vilket kan ge dig en fördel i snabba spel. Vanligtvis har gamingskärmar en uppdateringsfrekvens på mellan 60 Hz och 240 Hz. Om du spelar snabba, actionfyllda spel bör du överväga en skärm med en högre uppdateringsfrekvens.

Responstid

Responstiden för en skärm är hur snabbt en pixel kan ändra färg, vanligtvis mätt i millisekunder (ms). En lägre responstid innebär mindre suddighet (motion blur) och ghosting, vilket är viktigt i snabba spel där varje millisekund räknas. För de bästa resultaten, leta efter en skärm med en responstid på 1 ms eller mindre.

Skärmstorlek och upplösning

Skärmens storlek och upplösning är två andra viktiga faktorer att tänka på. Större skärmar kan ge en mer inlevelserik spelupplevelse, men de kräver också högre upplösningar för att bibehålla en skarp och klar bild. Om du överväger en större skärm, bör du också se till att din dator har tillräckligt med grafisk kraft för att driva den vid den önskade upplösningen. Vanligtvis erbjuder 24- till 27-tums skärmar med 1080p (Full HD) eller 1440p (QHD) upplösning den bästa balansen mellan storlek, upplösning och prestanda.

Paneltyp

Det finns tre huvudtyper av skärmpaneler: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching). Varje paneltyp har sina egna styrkor och svagheter. TN-paneler har de snabbaste responstiderna och högsta uppdateringsfrekvenserna, men de har ofta sämre färgåtergivning och betraktningsvinklar än VA- och IPS-paneler. VA-paneler erbjuder bättre färger och kontrast än TN-paneler, men har långsammare responstider. IPS-paneler ger den bästa färgåtergivning och betraktningsvinklar, men har ofta inte lika snabba responstider eller höga uppdateringsfrekvenser som TN-paneler.

Adaptiv synkronisering

Adaptiv synkronisering är en teknik som synkroniserar uppdateringsfrekvensen av skärmen med bildfrekvensen från grafikkortet. Detta minskar störningar som screen tearing och stamning, vilket kan förbättra spelupplevelsen. Det finns två huvudtyper av adaptiv synkronisering: NVIDIA's G-Sync och AMD's FreeSync. Se till att välja en skärm som stöder samma typ av adaptiv synkronisering som ditt grafikkort.

Anslutningar

Se till att skärmen har de rätt anslutningarna för ditt system. De flesta moderna gamingskärmar har HDMI och DisplayPort-anslutningar, men vissa har också USB-portar och inbyggda högtalare. Om du planerar att använda skärmen med en spelkonsol, se till att den har den rätta typen av HDMI-anslutning (t.ex. HDMI 2.1 för de senaste konsolerna).

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att ta hänsyn till användarrecensioner. Dessa kan ge värdefulla insikter om skärmens prestanda, byggkvalitet och användarvänlighet. Användarrecensioner kan också avslöja eventuella problem eller brister som inte framgår av specifikationerna eller tillverkarens marknadsföring. Men kom ihåg att ta recensioner med en nypa salt och basera ditt beslut på en kombination av faktorer, inklusive dina personliga behov och budget.

kvinna spelar

Hur använder man en Gamingskärm?

För att maximera din spelupplevelse med en gamingskärm är det viktigt att du vet hur man använder den på bästa sätt. Här är några punkter att tänka på när du använder din gamingskärm.

Placering och ergonomi

Var du placerar din skärm och hur du sitter kan ha en stor inverkan på din spelupplevelse och din hälsa. För att undvika nack- och ögonbelastning bör skärmen placeras så att toppen av skärmen är i ögonhöjd eller lite nedanför. Dessutom bör du sitta minst en armlängds avstånd från skärmen. Om möjligt, använd en justerbar stol och skrivbord för att optimera din sittställning. Kom ihåg, långa spelsessioner kan vara ansträngande för kroppen, så ta regelbundna pauser för att sträcka på dig och vila ögonen.

Skärminställningar

För att få ut det mesta av din gamingskärm bör du ta dig tid att anpassa skärminställningarna till dina preferenser. Detta inkluderar ljusstyrka, kontrast, färgtemperatur och gamma. Många skärmar har också förinställda lägen för olika typer av spel, såsom FPS (First Person Shooter), RTS (Real Time Strategy) eller racing. Prova olika inställningar för att se vad som fungerar bäst för dig och det spel du spelar. Observera att överdriven ljusstyrka och kontrast kan leda till ögontrötthet, så anpassa dessa inställningar med försiktighet.

Uppdateringsfrekvens och synkronisering

Om din skärm har en hög uppdateringsfrekvens, se till att du faktiskt utnyttjar den. I dina spelinställningar, ställ in bildfrekvensen (FPS) till samma värde som skärmens uppdateringsfrekvens. Om din skärm stöder adaptiv synkronisering (G-Sync eller FreeSync), aktivera detta i dina grafikdrivrutiner för att minimera störningar som screen tearing och stamning. Observera dock att vissa äldre spel kanske inte stöder höga uppdateringsfrekvenser eller adaptiv synkronisering.

Anslutningar

För att få bästa möjliga bildkvalitet, använd den bästa tillgängliga anslutningen. För de flesta gamingskärmar är detta DisplayPort eller HDMI 2.0/2.1. Dessa anslutningar stöder höga upplösningar och uppdateringsfrekvenser, samt adaptiv synkronisering. Se till att du använder en högkvalitativ kabel som är lämplig för din skärms specifikationer. Om din skärm har flera ingångar, kan du använda dem för att ansluta flera enheter, såsom en spelkonsol eller en andra dator.

Underhåll och rengöring

För att hålla din skärm i bästa skick, rengör den regelbundet med en mjuk trasa och ett icke-slipande rengöringsmedel. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller papperstvättar, eftersom de kan repa skärmen. Se till att skärmen är avstängd och urkopplad innan du börjar rengöra den.

Vem har nytta av en Gamingskärm?

En gamingskärm är en viktig investering för alla som tar sitt spelande på allvar. Den kan förbättra din spelupplevelse på flera sätt, från att ge dig en fördel i snabba spel till att ge dig en mer inlevelserik upplevelse i grafikintensiva spel. Men vem har verkligen nytta av en gamingskärm? Låt oss ta en titt.

 • Professionella spelare: För professionella spelare är varje liten fördel avgörande. En skärm med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid kan ge dem den kanten de behöver för att reagera snabbare och prestera bättre. Dessutom kan funktioner som adaptiv synkronisering och spelcentrerade bildlägen förbättra spelupplevelsen och minska ögonbelastningen under långa spelsessioner.
 • Spelstreamers och innehållsskapare: För streamers och innehållsskapare är det inte bara viktigt att spelen de spelar ser bra ut, utan också att de ser bra ut för deras tittare. En skärm med hög upplösning och utmärkt färgåtergivning kan hjälpa till att säkerställa att deras strömmar och videor ser så bra ut som möjligt. Dessutom kan funktioner som inbyggd bild-i-bild eller bild-vid-bild vara användbara för att hålla koll på strömmar eller chattar medan de spelar.
 • Entusiastiska gamers: Även om du inte är en professionell spelare, kan en bra gamingskärm fortfarande förbättra din spelupplevelse. En skärm med snabb responstid och hög uppdateringsfrekvens kan göra dina spel smidigare och mer responsiva, medan en skärm med hög upplösning och bra färger kan göra dina spel mer inlevelsefulla och visuellt imponerande.

Å andra sidan, om du bara spelar casual spel ibland, kanske du inte behöver investera i en dedikerad gamingskärm. En standardkontorsskärm eller TV kan vara tillräckligt bra för dina behov. Likaså, om du främst använder din dator för arbete eller andra icke-spelaktiviteter, kanske du skulle dra mer nytta av en skärm som är optimerad för dessa uppgifter, såsom en skärm med hög upplösning för fotoredigering eller en skärm med goda ergonomiska funktioner för långa arbetsdagar.

vanliga frågor om Gamingskärm

FAQ: Vanliga frågor om Gamingskärm

Vad är uppdateringsfrekvens och varför är det viktigt för en gamingskärm?

Uppdateringsfrekvensen, mätt i hertz (Hz), anger hur många gånger skärmen uppdaterar bilden per sekund. En högre uppdateringsfrekvens kan ge en smidigare och mer responsiv spelupplevelse, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i snabba, actionfyllda spel. Det kan hjälpa till att minska suddighet och ge en mer realistisk känsla av rörelse. Dessutom kan en högre uppdateringsfrekvens även minska skärmtårar och stamning, särskilt när den kombineras med adaptiv synkroniseringstekniker som NVIDIA's G-Sync eller AMD's FreeSync.

Vad betyder responstid på en gamingskärm?

Responstiden på en skärm refererar till hur snabbt en pixel kan ändra färg, vanligtvis mätt i millisekunder (ms). En lägre responstid innebär att bilderna uppdateras snabbare, vilket kan minska suddighet (motion blur) och ge en mer skarp bild i snabba spel. För gaming är en lägre responstid generellt bättre. Skärmar med mycket låga responstider, som 1 ms, är särskilt populära bland spelare som spelar snabba, konkurrensinriktade spel där varje millisekund kan göra skillnad.

Vad är fördelen med en gamingskärm med hög upplösning?

En hög upplösning på en skärm innebär att den har fler pixlar, vilket kan ge en skarpare och mer detaljerad bild. För spelare kan detta förbättra spelupplevelsen genom att göra grafiken mer detaljerad och inlevelsefulla. Det kan också ge en konkurrensfördel i vissa spel genom att tillåta dig att se mer detaljerade och avlägsna objekt. Observera dock att högre upplösningar kräver mer grafisk kraft, så du behöver ett kraftfullt grafikkort för att dra full nytta av en högupplöst skärm.

Kan jag använda en gamingskärm till vanligt arbete eller surfande?

Absolut! En gamingskärm kan användas för alla typer av datoraktiviteter, inklusive arbete, surfande, titta på film och naturligtvis spelande. Många av de funktioner som gör en skärm bra för spel, som snabba responstider och höga uppdateringsfrekvenser, kan också vara fördelaktiga för andra användningsområden. Till exempel kan en hög uppdateringsfrekvens ge en smidigare och mer behaglig upplevelse när du scrollar genom långa dokument eller webbsidor.

Vad betyder G-Sync och FreeSync?

G-Sync och FreeSync är adaptiva synkroniseringstekniker utvecklade av NVIDIA respektive AMD. Dessa tekniker synkroniserar uppdateringsfrekvensen på skärmen med bildfrekvensen från grafikkortet, vilket kan minimera störningar som screen tearing och stamning. Om din skärm och ditt grafikkort båda stöder G-Sync eller FreeSync, rekommenderas det starkt att du aktiverar denna funktion för att få en smidigare spelupplevelse.

Vad är skillnaden mellan TN, VA och IPS paneler?

TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching) är olika typer av LCD-panelteknologier. TN-paneler har de snabbaste responstiderna och högsta uppdateringsfrekvenserna, men de har ofta sämre färgåtergivning och betraktningsvinklar än VA- och IPS-paneler. VA-paneler erbjuder bättre färger och kontrast än TN-paneler, men har långsammare responstider. IPS-paneler ger den bästa färgåtergivning och betraktningsvinklar, men har ofta inte lika snabba responstider eller höga uppdateringsfrekvenser som TN-paneler.

Vad är skillnaden mellan en gamingskärm och en vanlig skärm?

En gamingskärm är speciellt utformad för att möta behoven hos spelare. Detta kan inkludera funktioner som höga uppdateringsfrekvenser, snabba responstider, adaptiv synkronisering och spelcentrerade bildlägen. Dessutom kan gamingskärmar ofta ha mer spelvänliga designelement, som RGB-belysning eller aggressiva estetiska. En vanlig skärm, å andra sidan, kan inte ha dessa specialiserade spelattribut men kan fortfarande vara perfekt kapabel för casual gaming och andra datoraktiviteter.

Vilka produkter är relaterade till en gamingskärm?

En gamingskärm är en viktig komponent för att skapa en optimal spelupplevelse. Det finns dock flera andra relaterade produkter som också kan förbättra din spelupplevelse. Nedan följer en lista över några av dessa produkter:

 • Gamingmus: En gamingmus är utformad för att ge snabbare respons och bättre kontroll, vilket kan vara avgörande i snabba spel.
 • Gamingtangentbord: Ett gamingtangentbord har ofta extra funktioner som programmerbara tangenter och bakgrundsbelysning, vilket kan förbättra spelupplevelsen.
 • Gamingstol: En gamingstol är designad för att vara bekväm under långa spelsessioner och kan ofta justeras för att passa din kropp.
 • Gamingheadset: Ett gamingheadset ger dig möjlighet att höra spelens ljud i hög kvalitet och kommunicera med andra spelare.
 • Trådlösa hörlurar: Trådlösa hörlurar kan vara ett bra alternativ om du vill ha fri rörlighet när du spelar.
 • Soundbar: En soundbar kan förbättra ljudkvaliteten från ditt spel, vilket kan öka spelupplevelsen.
 • Bluetoothhögtalare: Bluetoothhögtalare kan också användas för att förbättra ljudkvaliteten när du spelar.

Det finns också andra produkter som kan förbättra din spelupplevelse, även om vi inte har skrivit om dem. Dessa inkluderar till exempel gamingmöss med hög DPI, musmattor anpassade för gaming, och speciella gamingglasögon som kan minska belastningen på ögonen under långa spelsessioner.

Om vårt test

När vi på Bäst i Test 24 sätter oss ner för att testa och utvärdera gamingskärmar gör vi det med ett antal kritiska parametrar i åtanke. Vi förstår att en god spelupplevelse kräver en skärm som kan leverera på alla fronter, från bildkvalitet till responsivitet, och vi tar dessa faktorer i beaktande när vi bedömer varje skärm.
 • Skärmstorlek: Är skärmen tillräckligt stor för att ge en uppslukande spelupplevelse? Hur bra är skärmen på att återge detaljer i större storlekar?
 • Bildkvalitet: Hur skarp och klar är bilden? Hur väl återger skärmen färgerna? Hur bra är kontrasten?
 • Upplösning: Vilken upplösning har skärmen? Ger den en tillfredsställande bildskärpa?
 • Responsivitet: Hur snabb är skärmen? Är det någon märkbar lagg eller eftersläpning?
 • Anslutningsmöjligheter: Vilka typer av anslutningar har skärmen? Stöder den de senaste standarderna?
 • Ergonomi: Är skärmen justerbar för olika betraktningsvinklar? Är den bekväm att använda under längre spelperioder?
 • Pris: Är skärmen prisvärd? Ger den ett bra värde för pengarna?

I vår jakt på den bästa gamingskärmen har vi tagit hänsyn till alla dessa faktorer, och jämfört och kontrasterat olika modeller baserat på dem. Vi har strävat efter att ge en balanserad bedömning som tar hänsyn till både prestanda och pris, så att du kan hitta den skärm som bäst uppfyller dina spelbehov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Betyg: 4.6 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.