Bästa Blendern 2023

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Hitta din perfekta kökspartner för näringsrika måltider med vår bästa blender.
Blender - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Raw Blender X 1300 Raw Blender X 1300
Pris
1643 kr
Till butik
betyg 4,5 Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W
Pris
2790 kr
Till butik
betyg 4,3 Wilfa BLS-1200S Blender Wilfa BLS-1200S Blender
Pris
699 kr
Till butik
betyg 4,2 Sabor Ultimate Blender 1200 W Sabor Ultimate Blender 1200 W
Pris
1274 kr
Till butik
betyg 4,0 Magimix Power Blender Magimix Power Blender
Pris
2779 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En blender är ett oumbärligt verktyg i köket för den matlagningsintresserade. Denna mångsidiga apparat erbjuder en myriad av användningsområden, allt från att mixa smoothies och soppor till att krossa is och nötter. Med en blender kan du på ett ögonblick förvandla hela frukter, grönsaker och andra ingredienser till fina puréer, vilket öppnar dörrar för en mängd olika rätter och drycker. Den kan hjälpa dig att snabbt och enkelt förbereda hälsosamma mellanmål, gourmetmåltider, proteinshakes och mycket mer. Att äga en blender är särskilt praktiskt om du har bråttom på morgonen men fortfarande vill ha ett näringsrikt frukostalternativ, eller om du försöker införliva mer frukt och grönt i din kost.

Under vår noggranna granskning av flera olika blenders har vi kommit fram till att Raw Blender X 1300 är det bästa blender på marknaden. Denna modell har visat sig vara överlägsen i alla våra testkategorier, inklusive effektivitet, användarvänlighet och hållbarhet. Dessutom har Raw Blender X 1300 fått strålande recensioner från användare som prisar dess förmåga att jämnt och snabbt mixa en mängd olika ingredienser. Oavsett om du är en erfaren kock eller bara vill börja utforska världen av hemlagad matlagning, kommer denna blender att bli en ovärderlig följeslagare i ditt kök.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Blenders 2023

 1. Raw Blender X 1300 1 Bäst i test: 4,7/5
 2. Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Wilfa BLS-1200S Blender Bästa billiga: 4,3/5
 4. Ultimate Blender 1200 W Bästa prestanda: 4,2/5
 5. Magimix Power Blender Svart 1 Mest robusta: 4,0/5
 6. Stenfors Blender 1,5 L Rostfri/Svart Mest prisvärda: 3,9/5
 7. KitchenAid Artisan K400 Blender 1,4 L Svart Mest kraftfulla: 3,8/5
 1. Bäst i test Raw Blender X 1300

  Kraftfull blender med många funktioner och hög användarvänlighet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hastighet:
  4,3/5
  Kapacitet:
  4,8/5
  Funktioner:
  4,8/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Kitchen Time)

  Raw Blender X 1300 är en otroligt imponerande enhet, vilket märks direkt när man tittar på dess specifikationer. Med en kraftfull motor på 1300W och 1,8 hästkrafter, kan denna blender snurra upp till 30 000 varv per minut vilket garanterar en effektiv och jämn mixning. Den ämnar dessutom att bryta ner matens cellväggar för att frigöra vitaminer och mineraler, vilket förbättrar matsmältningen och absorptionen av näringsämnen. Tack vare denna robusta prestanda får den högsta betyg i vår utvärdering.

  Denna blender erbjuder också ett brett utbud av funktioner för att underlätta användningen. Den har ett Ice-Crush-läge och en turbopulse-funktion, vilket innebär att den kan användas för allt från att göra smoothies till att krossa is och blanda såser eller soppor. Dessutom är mixerkannan gjord av BPA-fri Tritan, vilket säkerställer att det inte finns några skadliga ämnen i dina maträtter. Kannan är också diskmaskinssäker, vilket gör rengöringen snabb och smidig.

  Med tanke på Raw Blender X 1300:s utmärkta prestanda, användarvänlighet och bekvämlighet, anser vi att den erbjuder ett fantastiskt värde till priset. Även om den kanske inte är den billigaste blendern på marknaden, är den definitivt en av de bästa när det kommer till kvalitet och funktionalitet. Recensionerna från kunderna bekräftar också detta, med betyg på 4,7 av 5 stjärnor. Vi rekommenderar starkt denna produkt till alla som söker en tillförlitlig och högpresterande blender.

  Fördelar

  • Kraftfull motor på 1300W
  • Hög rotationshastighet på 30 000 varv/min
  • Bryter ner matens cellväggar
  • Varierade funktioner som Ice-Crush och turbopulse
  • BPA-fri och diskmaskinssäker mixerkanna

  Nackdelar

  • Högre prisläge än andra modeller
  • Kan vara för kraftfull för vissa användningsområden
  Produkten finns att köpa här:
  1643 kr
 2. Bästa premiumvalet Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W

  Kraftfull, hållbar blender med hög rotationshastighet och användarvänliga funktioner.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hastighet:
  4,8/5
  Kapacitet:
  4,9/5
  Funktioner:
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W imponerar med sin kraftfulla och effektiva prestanda. Med sin kraftiga 2,2 hästkraftersmotor och en rotationshastighet på över 400 km/h, kan blendern snabbt och effektivt bearbeta både mjuka och hårda ingredienser. Dessutom kan den tack vare materialet tritan, som tål upp till 80 grader värme, mixa och tillaga allt från is och råa ingredienser till härligt lena soppor. Blenderns steglösa hastighetsinställning, pulsfunktion samt tre automatiska program för smoothie, soppa och rengöring gör det enkelt att använda oavsett recept.

  Designmässigt är Bosch VitaBoost både robust och stilren. Tillverkad av det extremt hållbara materialet tritan, ger blendern ett intryck av hög kvalitet och hållbarhet. Dessutom är den enkel att rengöra, vilket är en stor fördel för daglig användning. Vissa recensioner har dock nämnt att blendern producerar ett något högt ljud vid användning, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

  När det gäller pris och värde, är Bosch VitaBoost definitivt i den högre prisklassen jämfört med andra blenders i vårt test. Men med tanke på dess kraftfulla prestanda, högkvalitativa konstruktion och användarvänliga funktioner, anser vi att den erbjuder ett bra värde för pengarna. Med ett betyg på 4,5/5 är Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W ett utmärkt val för de som söker en högpresterande, hållbar och lättanvänd blender.

  Fördelar

  • Kraftfull och effektiv prestanda
  • Högkvalitativ konstruktion i tritan
  • Lätt att rengöra
  • Steglös hastighetsinställning
  • Användarvänliga automatiska program

  Nackdelar

  • Högt ljud vid användning
  • Priset är högre än andra blenders
  Produkten finns att köpa här:
  2790 kr
 3. Bästa billiga Wilfa BLS-1200S Blender

  Kraftfull, användarvänlig blender med iskross-funktion till rimligt pris.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hastighet:
  4,5/5
  Kapacitet:
  4,3/5
  Funktioner:
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Wilfa BLS-1200S Blender är en kraftfull och robust blender som får högt betyg i vårt test. Den har en kraftig motor på 1200 watt, vilket gör att den kan hantera både mjuka och hårda ingredienser utan några problem. Dessutom har den specialutvecklade knivar för att krossa is, vilket är en stor fördel om du gillar iskalla smoothies. Designen är stilren, funktionell och kanonan fungerar även som måttbägare vilket gör den aningen unik och tillför ytterligare användarvänlighet.

  Användarvänligheten är även den hög hos denna blender. Den är enkel att använda med intuitiva knappar och lätt att rengöra, vilket sparar tid i köket. Blendern är utrustad med glidsäkra gummifötter för att stå stadigt på köksbänken, och ett säkerhetslås för att förhindra oavsiktlig start, vilket är ett stort plus för familjer med barn.

  Med tanke på blenderns prestanda, design och användarvänlighet, är priset på 699 kr mycket rimligt. Detta tillsammans med de många positiva recensionerna från användare ger Wilfa BLS-1200S en stark position på marknaden. Med vår bedömning på 4,3/5 och ett pris som inte tömmer plånboken kan vi varmt rekommendera denna blender till alla som värdesätter kvalitet och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Kraftig motor på 1200 watt
  • Specialutvecklade knivar för iskross
  • Stilren och funktionell design
  • Hög användarvänlighet
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Saknar värmetålig behållare
  • Endast tre hastighetslägen
  Produkten finns att köpa här:
  699 kr
 4. Bästa prestanda Sabor Ultimate Blender 1200 W

  Kraftfull blender med robust design och användarvänliga funktioner.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hastighet:
  3,7/5
  Kapacitet:
  4,5/5
  Funktioner:
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Sabor Ultimate Blender 1200 W är en pålitlig och kraftfull blender som imponerade på oss med sin förmåga att snabbt och effektivt bearbeta olika typer av ingredienser. Med en 1200 W motor, har denna blender ingen problem att krossa is, blanda smoothies eller mixa soppor. Dessutom är designen robust och hållbar, med en funktionell och estetiskt tilltalande form. Det stål/svarta färgschemat passar bra i de flesta kök och den 1,8 liters glaskolven är både slitstark och lätt att rengöra.

  Vi uppskattade också den intuitiva användarupplevelsen som Sabor Ultimate Blender 1200 W erbjuder. Med en iskrossfunktion och smoothiefunktion, samt en autoclean funktion, är denna blender enkel att använda för en mängd olika recept och uppgifter. Sladdlängden på 80 cm erbjuder tillräckligt med rörelseutrymme i köket. Dessutom är den relativt lätt att rengöra tack vare autocleanfunktionen, vilket sparar tid och energi efter användning.

  Med tanke på priset på 1274 kr, anser vi att Sabor Ultimate Blender 1200 W erbjuder ett utmärkt värde för pengarna. Dess prestanda, robusta design, och extra funktioner gör det till ett utmärkt val för alla som söker en högkvalitativ blender för dagligt bruk. Det enda lilla minuset vi kan notera är att den bästa prestandan uppnås genom att krossa fasta ingredienser i små portioner åt gången, vilket kan vara lite tidskrävande men resultatet är definitivt värt det. Med en två års garanti för extra sinnesro, får Sabor Ultimate Blender 1200 W ett starkt betyg på 4,2 av 5 i vårt test.

  Fördelar

  • Kraftfull 1200 W motor
  • Robust och hållbar design
  • 1,8 liters glaskolv
  • Intuitiv användarupplevelse
  • Autoclean funktion

  Nackdelar

  • Bäst prestanda i små portioner
  • Kan vara tidskrävande
  Produkten finns att köpa här:
  1274 kr
 5. Mest robusta Magimix Power Blender

  Kraftfull, robust blender med hög effekt och användarvänliga funktioner.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hastighet:
  3,8/5
  Kapacitet:
  4,2/5
  Funktioner:
  4,5/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Användarvänlighet:
  3,8/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Magimix Power Blender är ett kraftfullt verktyg för ditt kök som effektivt kan hantera en mängd olika ingredienser och recept. Med en effekt på 1300 watt och upp till 22 000 omrörningar per minut, kan denna blender snabbt och effektivt bearbeta allt från mjuka bär till hårda rotfrukter. Dessutom erbjuder den fyra automatiska program för olika recept, vilket ger användaren stor flexibilitet och bekvämlighet. Blenderns tjocka kant av termoglas är både robust och hållbar, samtidigt som den klarar av både varma och kalla temperaturer utan problem. Detta innebär att du kan blanda allt från heta soppor till iskalla smoothies utan att oroa dig för att skada blendern.

  Från en användarvänlighetsaspekt är Magimix Power Blender mycket imponerande. Den har både pulsfunktion och rengöringsprogram, vilket gör det enkelt att optimera blandningsprocessen samt rengöra enheten efter användning. Dessutom kommer blendern med ett par användbara tillbehör, inklusive en spatel för ingredienser och en receptbok för att inspirera dig till nya kreationer. De intuitiva kontrollerna gör det lätt att justera blandningshastigheten och välja mellan de olika programmen.

  Med tanke på dess höga prestanda, kvalitet och alla dess funktioner, erbjuder Magimix Power Blender mycket god valuta för pengarna. Priset på 2779 kr kan tyckas högt, men givet dess höga effekt, robusta konstruktion, och användarvänliga funktioner, ger den ett mycket bra värde för pengarna. Baserat på våra tester och utvärdering, ger vi Magimix Power Blender ett betyg på 4.0 av 5. Med tanke på dess höga kundbetyg, verkar det som att många konsumenter håller med om att denna blender är ett utmärkt val för alla som behöver en högpresterande blender för hemmabruk.

  Fördelar

  • Kraftfull med 1300 watt effekt.
  • Robust och hållbar konstruktion.
  • Varma och kalla temperaturer hanteras.
  • Användarvänliga funktioner och kontroller.
  • Inkluderar användbara tillbehör.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra blenders.
  • Inte topprankad i testresultat.
  Produkten finns att köpa här:
  2779 kr
 6. Mest prisvärda Anders Petter Stenfors Blender

  Robust blender med användarvänliga funktioner och överkomligt pris.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hastighet:
  3,4/5
  Kapacitet:
  3,9/5
  Funktioner:
  3,7/5
  Kvalitet:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Anders Petter Stenfors Blender presenterar en robust och hållbar design med sin borstade rostfria stålram och matt polypropen. Detta ger en känsla av hållbarhet och kvalitet, vilket är viktigt för köksredskap som förväntas stå emot daglig användning. Blenderkannan i tåligt glas rymmer extra mycket med en volym på 1,5 liter vilket gör den idealisk för större mängder ingredienser. Anti-halkfötterna bidrar till en säker användning på köksbänken och med sin sladdlängd på 0,8 meter har den en flexibilitet att placeras olika platser i köket.

  När det gäller prestanda erbjuder denna blender ett tillfredsställande resultat med sina dubbla hastigheter och pulsinställning. Dess blad i rostfritt stål kan hantera både mjuka och hårda ingredienser, även om det kan vara lite utmanande att ta isär delarna för rengöring som en recensent nämnde. Användarvänligheten förhöjs av funktionen att kunna addera ingredienser genom locket under blandningens gång vilket sparar tid och gör processen smidigare.

  Avseende pris och värde, kan Anders Petter Stenfors Blender anses vara ett prisvärt alternativ jämfört med andra blenders i samma klass. Även om det kanske saknar vissa avancerade funktioner som finns hos dyrare modeller, levererar den ändå en solid prestanda och byggkvalitet för sitt pris. Med tanke på dess robusta design, användarvänliga funktioner och överkomliga pris, ger vi Anders Petter Stenfors Blender ett betyg på 3,9/5.

  Fördelar

  • Robust och hållbar design
  • Rymmer 1,5 liter
  • Säker att använda
  • Dubbla hastigheter och pulsinställning
  • Prisvärt alternativ

  Nackdelar

  • Svårt att ta isär för rengöring
  • Saknar vissa avancerade funktioner
  Produkten finns att köpa här:
  674 kr
 7. Mest kraftfulla KitchenAid Artisan K400 Blender

  Kraftfull blender med robust design och flera hastigheter.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hastighet:
  3,6/5
  Kapacitet:
  3,3/5
  Funktioner:
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cervera)

  KitchenAid Artisan K400 Blender är en kraftfull och elegant blender som är oerhört funktionell. Den erbjuder en robust och hållbar design, tack vare dess gjutna metallbas och 1,4 liters räfflad glaskanna. Dess 1,5 hk motor och unika asymmetriska rostfria stålblad gör att den kan bearbeta både mjuka och hårda ingredienser effektivt och snabbt. Dessutom kommer den med fem hastigheter, puls-funktion och tre förinställda receptprogram vilket ger användaren stor flexibilitet.

  Trots sin kraft och funktionalitet har KitchenAid Artisan K400 Blender vissa brister i användarvänlighet. Enligt recensioner låser sig inte kannan i basen, vilket kan skapa en osäker situation om blendern är igång. Dessutom rapporteras att blendern kan köras även om locket inte är på, vilket ytterligare ökar säkerhetsrisken. Några användare har även rapporterat om att motorn luktar bränd under drift, vilket har lett till reklamationer.

  Priset på KitchenAid Artisan K400 Blender ligger på den högre änden jämfört med andra produkter i vårt test. Med tanke på dess byggkvalitet och funktioner kan priset anses vara rimligt, men de nämnda problemen med användarvänligheten och säkerheten sänker dess värde något. I helhet ger vi KitchenAid Artisan K400 Blender ett betyg på 3,8 av 5.

  Fördelar

  • Kraftfull 1,5 hk motor
  • Robust och hållbar design
  • Räfflad glaskanna på 1,4 liter
  • Unika asymmetriska rostfria stålblad
  • Fem hastigheter och puls-funktion

  Nackdelar

  • Kannan låser inte i basen
  • Kan köras utan lock
  • Bränd lukt från motorn
  • Högt pris jämfört med liknande produkter
  Produkten finns att köpa här:
  3269 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Blender Totalbetyg Pris
Raw Blender X 1300 1 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
1643 kr
Bosch VitaBoost High Speed Blender 1600 W MMBH4P3B Svart Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2790 kr
Wilfa BLS-1200S Blender Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
699 kr
Ultimate Blender 1200 W Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1274 kr
Magimix Power Blender Svart 1 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
2779 kr
Stenfors Blender 1,5 L Rostfri/Svart Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
674 kr
KitchenAid Artisan K400 Blender 1,4 L Svart Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
3269 kr
viktiga faktorer för att välja rätt blender

Så hittar du bästa blender

Att hitta den bästa blendern kan vara en utmaning, då det finns en mängd olika modeller och märken att välja mellan. Varje modell har sina egna unika funktioner och fördelar. Det är viktigt att inte bara titta på priset, utan även på ett antal olika faktorer för att avgöra vilken blender som är bäst för just dina behov. Här är några viktiga kriterier att tänka på när du ska välja blender.

Effektivitet

En av de viktigaste aspekterna att tänka på när du köper en blender är hur effektiv den är. En bra blender ska kunna mixa en mängd olika ingredienser snabbt och jämnt. Den borde kunna hantera allt från is och frysta bär till nötter och grönsaker utan problem. Ju mer effektiv en blender är, desto smidigare blir matlagningen. Effektiviteten kan ofta kopplas till blenderns motorkraft, så det kan vara värt att investera i en modell med hög wattstyrka om du planerar att använda den regelbundet för krävande uppgifter.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är ett annat viktigt kriterium när man väljer blender. En bra blender bör vara enkel att använda, med intuitiva kontroller och tydliga instruktioner. Fundera på hur enkelt det är att lägga till och ta bort ingredienser, att justera inställningarna och att rengöra enheten efter användning. En blender med löstagbara delar kan vara särskilt praktisk, eftersom det gör rengöringen betydligt enklare.

Hållbarhet

Hållbarheten hos en blender är också viktig att tänka på. En bra blender bör vara robust och hållbar, byggd för att tåla regelbunden användning utan att slitas ut. Materialet i blendern kan påverka dess hållbarhet. Till exempel är blenders med glaskannor ofta mer hållbara än de med plastkannor, men de kan också vara tyngre och mer benägna att gå sönder vid fall.

Storlek och kapacitet

Storleken och kapaciteten på blendern kan vara avgörande beroende på dina behov. Om du ofta lagar mat till många personer eller gillar att förbereda stora batcher av smoothies eller soppor, kanske du behöver en blender med stor kapacitet. Å andra sidan kan en mindre modell vara lämpligare om du har begränsat utrymme i köket eller bara behöver mixa mindre mängder åt gången.

Ljudnivå

Ljudnivån är ett annat kriterium att överväga. Vissa blenders kan vara mycket bullriga, vilket kan vara störande, särskilt om du bor i en liten lägenhet eller ofta använder blendern tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Om ljudnivån är viktig för dig, leta efter modeller som är specifikt utformade för att vara tystare.

Pris

Priset är naturligtvis en viktig faktor att ta hänsyn till. En dyrare blender kan erbjuda fler funktioner och vara av högre kvalitet, men det betyder inte nödvändigtvis att det är det bästa valet för alla. Det är viktigt att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet och att välja en blender som passar din budget och dina behov.

Användarrecensioner

Slutligen är användarrecensioner ett utmärkt verktyg när du ska välja den bästa blendern. Genom att läsa recensioner kan du få en uppfattning om hur blendern fungerar i verkliga situationer, vilka fördelar och nackdelar den har och hur den står sig mot andra liknande modeller på marknaden. Kom ihåg att alltid ta recensioner med en nypa salt, eftersom olika användare kan ha olika erfarenheter och förväntningar.

attractive young woman smiling adding water blender with grapefruit pieces rosemary healthy diet food nutrition3

Hur använder man en blender?

Att använda en blender kan vara enkelt och intuitivt, men det finns några grundläggande tips och tricks som kan hjälpa dig att få ut det mesta av denna köksapparat. Här är några viktiga steg att följa för att säkerställa bästa möjliga resultat när du använder din blender.

Förbered ingredienserna

Det första steget i att använda en blender är att förbereda dina ingredienser. Detta innebär vanligtvis att tvätta, skala och skära dem i mindre bitar. Även om de flesta blenders kan hantera större bitar, kommer mindre bitar att mixas jämnare och snabbare. Dessutom kan det vara bra att ta bort eventuella hårda eller oätliga delar, som kärnor eller skal, innan du lägger dem i blendern. Detta kommer inte bara att förbättra konsistensen på ditt slutresultat, utan även förlänga livslängden på din blender genom att minska belastningen på motorn.

Lägg till vätska först

Ett annat viktigt tips är att alltid lägga till vätska i blendern först. Genom att göra det skapar du en slags våg som hjälper till att dra ner de fasta ingredienserna mot bladen när du startar blendern. Detta gör det lättare för blendern att blanda ingredienserna jämnt och effektivt. Hur mycket vätska du behöver beror på vad du mixar, men en bra tumregel är att alltid ha tillräckligt med vätska för att täcka bladen.

Använd rätt hastighet

Att använda rätt hastighet på din blender är avgörande för att få bästa möjliga resultat. De flesta blenders har flera hastighetsinställningar, var och en lämplig för olika typer av ingredienser och recept. Som en allmän regel bör du starta på en låg hastighet och gradvis öka den tills du når önskad konsistens. Detta hjälper till att förhindra att ingredienserna sprutar ut och ger dig mer kontroll över blandningsprocessen.

Rengör blendern direkt

Ett av de mest förbisedda stegen i att använda en blender är rengöring. Att rengöra din blender direkt efter användning kan göra stor skillnad när det gäller att hålla den i toppskick. Om du låter matrester torka i blendern kan det bli mycket svårare att få bort dem senare. Dessutom kan matrester som samlas under bladen leda till lukt och tillväxt av bakterier. De flesta blenders har löstagbara delar som kan sköljas under kranen eller diskas i diskmaskinen, vilket gör rengöringsprocessen snabb och enkel.

Var försiktig med varma vätskor

Slutligen, var försiktig när du mixar varma vätskor i din blender. Värmen kan skapa tryck inne i blendern, vilket kan leda till att locket blåser av och orsaka en riktig röra - för att inte tala om risken för brännskador. Om du behöver blanda varma vätskor, börja med en liten mängd och öppna locket lite mellan blandningarna för att släppa ut ånga. Detta kommer att hjälpa till att minska trycket och göra processen säkrare

LÄS MER: Bästa Kaffebryggare

Vem har nytta av en blender?

En blender är ett mångsidigt verktyg som kan vara till stor nytta för många olika människor. Oavsett om du är en hälsoentusiast, en upptagen förälder, eller en passionerad hemkock, kan denna apparat göra din dagliga rutin både enklare och roligare. Här är några exempel på personer som kan dra stor fördel av att ha en blender i sitt kök.

 • Hälsoentusiaster: För dem som är engagerade i en hälsosam livsstil kan en blender vara ett oumbärligt verktyg. Den möjliggör snabb och enkel tillagning av näringsrika smoothies, proteindrinkar och gröna juicer. Dessutom kan man med en blender lätt göra hemmagjord mandelmjölk, hummus och andra hälsosamma alternativ till färdiga produkter. Med en blender kan du kontrollera exakt vilka ingredienser som går in i dina måltider, vilket gör det lättare att hålla koll på ditt näringsintag.
 • Upptagna föräldrar: För upptagna föräldrar kan en blender vara en riktig livräddare. Den kan användas för att snabbt göra barnvänliga smoothies som ett hälsosamt mellanmål, eller för att mixa hemlagad barnmat för de minsta. Dessutom kan blendern användas för att gömma grönsaker i soppor och såser för att få barnen att äta mer näringsrik mat. Med en blender kan du snabbt och enkelt förbereda en mängd olika rätter, vilket sparar tid och energi på hektiska dagar.
 • Matlagningsentusiaster: För de som älskar att laga mat hemma kan en blender vara ett värdefullt tillskott i köket. Den kan användas för att göra allt från såser och soppor till bakverk och desserter. En kraftfull blender kan även krossa is för hemmagjorda cocktails, eller mal nötter till hemgjord nötsmör. Med en blender blir det lättare att experimentera med olika recept och tekniker, vilket gör matlagningen mer spännande och rolig.

Å andra sidan, om du sällan lagar mat hemma eller bara använder grundläggande köksverktyg, kanske du inte har så stor nytta av en blender. Dessutom kan de som har mycket begränsat utrymme i köket finna att en blender tar upp för mycket plats för att vara praktiskt. Slutligen, om du är känslig för ljud kan den höga ljudnivån från vissa blenders vara störande.

LÄS MER: Airfryer bäst i test

vanliga frågor om Blender

FAQ: Vanliga frågor om Blenders

1. Kan jag mixa varma vätskor i min blender?

Ja, de flesta blenders kan hantera varma vätskor, men det är viktigt att vara försiktig. När du mixar varma vätskor kan tryck byggas upp inne i blendern, vilket kan orsaka att locket blåser av och vätskan sprutar ut. För att undvika detta bör du börja med en liten mängd vätska, öppna locket lite mellan blandningarna för att släppa ut ånga och alltid hålla handen på locket när du blandar. Du kan också överväga att låta vätskan svalna något innan du mixar den.

2. Hur ofta ska jag rengöra min blender?

Du bör rengöra din blender efter varje användning. Genom att göra det undviker du att matrester torkar och fastnar i blendern, vilket kan göra det svårt att rengöra senare och eventuellt orsaka lukt eller tillväxt av bakterier. De flesta blenders har löstagbara delar som kan sköljas under kranen eller diskas i diskmaskinen, vilket gör rengöringsprocessen snabb och enkel.

3. Kan jag mixa is i min blender?

Det beror på din specifika modell. Många blenders, särskilt de med högre wattstyrka, är utformade för att krossa is och borde kunna göra det effektivt. Om du inte är säker, kolla i bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren. Kom ihåg att krossa is kan vara hårt mot blenderns motor och blad, så det är bäst att göra det i korta intervall och inte överbelasta blendern.

4. Vilken typ av blender ska jag välja?

Det beror helt på dina personliga behov och preferenser. Om du planerar att använda blendern ofta eller för krävande uppgifter, som att krossa is eller mixa hårda ingredienser, kan det vara värt att investera i en högkvalitativ modell med en stark motor. Om du har begränsat utrymme i köket eller bara behöver mixa lätta saker som smoothies, kan en mindre eller mer grundläggande modell vara tillräcklig.

5. Hur mycket ska jag fylla min blender?

En bra tumregel är att aldrig fylla din blender mer än två tredjedelar full. Detta ger tillräckligt med utrymme för ingredienserna att röra sig och blandas effektivt. När du mixar varma vätskor bör du dock fylla blendern ännu mindre, kanske bara till en tredjedel, för att undvika att vätskan sprutar ut.

6. Kan jag mala kaffe i min blender?

Ja, de flesta blenders kan mala kaffebönor. Men det är viktigt att notera att resultatet kanske inte blir lika fint som med en dedikerad kaffekvarn. Du kanske också märker att kaffebönorna kan repa insidan av blenderns behållare över tid, särskilt om den är gjord av plast.

7. Hur kan jag minska ljudet från min blender?

Det finns några olika sätt att minska ljudet från din blender. Du kan placera den på en matta eller handduk för att dämpa vibrationerna. Du kan också bygga en ljudisolerande låda runt blendern, men var försiktig så att du inte blockerar luftflödet till motorn. Vissa tillverkare tillverkar även specifika blenders som är utformade för att vara tystare, vilket kan vara ett bra alternativ om ljudnivån är en stor fråga för dig.

8. Varför luktar min blender bränt?

En bränd lukt från din blender kan vara ett tecken på att motorn överhettar. Detta kan hända om du använder blendern för länge utan paus, eller om du belastar den med för hård eller stor mängd ingredienser. Om du märker en bränd lukt, stäng av blendern och låt den svalna innan du använder den igen. Om lukten fortsätter, kan det vara ett tecken på ett mer allvarligt problem och du bör kontakta tillverkaren eller en reparationstjänst.

Om vårt test

Att hitta den perfekta blendern kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet modeller och märken som finns tillgängliga på marknaden. Vi på Bäst i Test 24 har noggrant testat och utvärderat en mängd olika blenders för att hjälpa dig att hitta den som bäst uppfyller dina behov. Vår testprocess innefattade en rad olika aspekter, från design och byggkvalitet till prestanda och användarvänlighet. Vi utförde också praktiska tester för att se hur varje blender hanterade olika typer av ingredienser och recept.

 • Design och byggkvalitet: Är blendern robust och hållbar? Är den tillverkad av högkvalitativa material? Är designen funktionell och estetiskt tilltalande?
 • Prestanda: Hur effektivt och snabbt kan blendern bearbeta olika typer av ingredienser? Kan den hantera både mjuka och hårda ingredienser utan problem?
 • Användarvänlighet: Är blendern enkel att använda och förstå? Är knapparna intuitiva och lättillgängliga? Hur enkel är den att rengöra?
 • Funktioner: Vilka extra funktioner erbjuder blendern? Har den förinställda program för olika recept? Kommer den med några tillbehör?
 • Pris och värde: Är blendern prisvärd med tanke på dess kvalitet, prestanda och funktioner? Ger den ett bra värde för pengarna?

Genom att noggrant utvärdera varje blender på dessa punkter har vi kunnat identifiera de bästa valen för olika typer av användare. Oavsett om du är en hängiven smoothie-älskare, en hemkock som älskar att experimentera med nya recept, eller bara söker en pålitlig blender för dagligt bruk, kan vår guide hjälpa dig att hitta den perfekta blendern för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Betyg: 4.7 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.