Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa brödrosten 2021

Har den där 10 år gamla brödrosten som ändå inte rostade så bra de sista tre åren äntligen gått sönder? Då är det dags för en ny, modern brödrost som ger den perfekta ytan på skivan. Vi har testat ett flertal populära modeller som både kan rosta två och fyra skivor samtidigt, och som passar som inredningsdetalj i köket. Den bästa brödrosten i vårt test 2021 blev Vision Brödrost Svart/Stål.

Vilken är den bästa brödrosten?

En brödrost ska ge en jämn rostning på ytan, passa i hemmet, ge ett bra värde för pengarna och mycket mer. De flesta brödrostar har nästan identiska funktioner men de största skillnaderna är hur jämn rostningen blir, designen och hur många skivor brödrosten klarar av. Nedan har vi presenterat de bästa alternativen, och ytterligare längre ner i köpguiden har vi listat de viktigaste punkterna att fundera kring angående brödrostar.

 1. 1. Vision Brödrost Svart/Stål
  9,5/10
  "Den första i sitt slag och som tar design till en helt ny nivå med utmärkt resultat"
  Vision Brödrost 2 skivor Svart/Stål
  Bäst i test
  Värmenivårer
  8
  Skivor
  2
  Uppvärmningsfunktion
  Ja
  Smulfack
  Ja
  Till Butik
  2899 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Jämn rostning
  • Kan rosta stora, avlånga mackor
  • Design i världsklass
  • Har samtliga funktioner som en brödrost bör ha
  • Rolig konversationsstartare
  Nackdelar
  • Väldigt dyr

  Det går direkt att konstatera att brödrosten Vision från Magimix är något helt unikt. Brödrosten ska enligt egen utsago vara den första brödrosten med glaspanel, och funderar man kring saken har tanken enligt oss aldrig ens slagit innan och heller inget vi har sett tidigare.

  När man väl har brödrosten framför sig stannar man verkligen upp och börjar inspektera den, med all rätt. Det är en gedigen konstruktion med vikt och designen är något helt i framkant. Det finns totalt fyra värmelementsrör som sitter på toppen och botten av glaspanelen som inte syns såvida man inte kikar in snett uppifrån eller nedifrån. Galler håller brödbitarna på plats och de dubbla lager av glas ser till att göra brödrosten lika säker som andra modeller. Brödrosten kan rosta två brödbitar samtidigt, men istället för att ha två separata fack har brödrosten ett avlångt och brett fack för att även få plats med väldigt tjocka skivor. Fördelen är att stora, avlånga mackor inte behöver kapas utan får plats precis som de är.

  Vision har alla funktioner man kan tänka sig att ska finnas i en brödrost. Förutom att rosta brödet går det att värma upp bröd utan att de rostas igen, tina, eller bara rosta brödet på en sida om så önskas, så kallad bagelfunktion. Brödrosten har 8 olika värmenivåer för att både mörka och ljusa mackor ska kunna rostas utan problem.

  Efter att ha rostat en hel del mackor märker man snabbt att brödrosten faktiskt inte bara är en snygg inredningsdetalj i köket, utan ger också en jämn rostning över hela ytan hos mackorna. Det breda spannet på värmenivåer gör det enkelt att få till det precis som man vill ha det, eller så kan man sätta nivån lite för högt och stoppa brödrosten när man ser att brödet har rostats klart. Perfekt resultat varje gång. De övriga funktionera fungerar även de utan någon anmärkning.

  Rengöring av brödrosten går till genom att tömma ett smulfack, och eftersom brödrosten har glaspaneler vill man gärna att dessa håller sig fina. Panelerna är löstagbara och går därför enkelt att rengöra.

  Vision är en brödrost som får ett helt kök att sticka ut. Detta är ingen brödrost som man plockar fram ur ett skåp och sedan gömmer undan igen. Brödrosten får snabbt igång en konversation och gärna en provkörning för de som inte har sett en liknande förutom. Rostningen i sig är utmärkt, och designen ligger helt i framkant samtidigt som den är något tidlös och borde hålla måttet en längre tid framöver. Priset är väldigt högt, men fortfarande inte lika högt som vissa designmärken som lever vidare på ett fint namn, med medelmåttliga resultat. Här är inte bara designen svårslagen, utan även resultatet.

  Läs mer
 2. 2. Cuisinart Brödrost 4 skivor
  9,3/10
  "Fyra skivor, två maskiner, en förpackning. Två separata rostare som kan rosta totalt 4 skivor"
  Brödrost 4 skivor
  Värmenivårer
  6
  Skivor
  4
  Uppvärmningsfunktion
  Ja
  Smulfack
  Ja
  Till Butik
  1099 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Plats för 4 skivor
  • Rostar jämt
  • Hög prisvärdet
  • Stilren design
  • Två separata rostare
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda om man använder den till dess fulla kapacitet, annars något högt pris

  Denna brödrost från Cuisinart är en stor och bred brödrost som kommer i ett utförande av borstat, rostfritt stål. Brödrosten är stilren och det metalliska höljet tar designen många steg upp från modeller som har plastiga kanter och sidor. Efter en titt på panelen ser man snabbt att det finns lite för många knappar och rattar jämfört med vad som brukar finnas. Lika snabbt som man gör denna upptäckt, upptäcker man också att panelen är symmetrisk och varje halva fungerar oberoende av den andra. Varje halva har två brödfack kopplade till sig.

  Brödrosten kan rosta totalt 4 skivor där inställningar för de två första facken kan ställas in helt separat från de två andra. Funktionsmässigt har brödrosten samtliga vanliga funktioner som brukar finnas hos en brödrost. Utöver den vanliga rostningen finns en reheatfunktion, defrost och bagelrostning vilket innebär att enbart en sida rostas.

  Med Cuisinart brödrost har man inte bara möjlighet att rosta 4 skivor åt gången, utan man kan lika väl spara inställningarna för två av facken för något annat sorts bröd så är det alltid färdiginställt och rätt. Brödrosten rostar jämt och fint, med kanske något mörkare ton mer mot mitten. Detta gäller samtliga värmenivåer och har antagligen att göra med elementens placering i brödrosten. Uppvärmningsfunktionen värmer upp utan att rosta ytterligare såvida man inte kör den flera gånger direkt efter varandra, och defrost värmer upp frysta mackor utan att vissa delar blir rostade och andra delar förblir isiga.

  Man kan tycka att brödrosten har ett något högt pris, men med tanke på att man egentligen får två brödrostar i ett inser man snabbt att prisvärdheten är relativt hög. Rostar man däremot inte mycket, eller inte mycket åt gången kommer man bara att använda halva kapaciteten vilket i dessa fall inte gör den prisvärd. Brödrosten ger ett gott intryck på samtliga väsentliga punkter och använder man den till dess fulla kapacitet får man valuta för pengarna.

  Läs mer
 3. 3. SMEG 50's Style Brödrost
  9,2/10
  "Klassisk design med en jämn bränna på brödet"
  50's Style Brödrost 2 skivor Vit
  Värmenivårer
  6
  Skivor
  2
  Uppvärmningsfunktion
  Ja
  Smulfack
  Ja
  Till Butik
  1695 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Rostar bra
  • Går att kombinera med andra produkter från samma serie
  • Robust konstruktion
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  SMEG släpper inte en produkt utan att ha designen i åtanke, och så är det även med SMEG 50's Style Brödrost. Från namnet avslöjas direkt att det är 50 talet som gäller och när brödrosten på 2.4 kg lyfts ur kartongen blir man mött av en fin och blank finish av polerat krom. Brödrosten har rundade kanter på nästan samtliga ytor där den vita finishen blandas med glansig metall på de övre och undre delarna, och en stor och snygg SMEG logga på sidan.

  Funktionsmässigt har brödrosten allting man brukar hitta i en brödrost. Värmenivåerna på den vanliga rostningen uppgår till 6 och utöver detta har den även en upptiningsfunktion, reaheat, och möjlighet att enbart rosta på ena sidan som brukar kallas för bagelfunktionen. Brödfacken är till antalet två och är något bredare än vanliga fack.

  Att rosta bröd med SMEG 50's Style brödrost går utan några som helst bekymmer. Med de 6 värmenivåerna blir spannet från helt brända ljusa brödskivor till knappt rostade, och allting där emellan. Upptiningsfunktion vilket möjligen är den näst vanligaste funktionen som används, tinar skivorna precis som den ska. Bagelfunktionen är mest något som riktar sig mot andra länder där brödrosten också säljs, men även här finns det inte särskilt mycket att kommentera. Ytorna hos skivorna som rostas blir relativt jämnbruna med kanske något mindre rostyta längst ner på mackorna.

  Rengöringen upplever vi är enklare på denna modell än flera andra. Fettfläckar och kladd verkar inte riktigt vilja fastna lika lätt på brödrostens yta, och det som ändå fastnar lossnar snabbt med en trasa eller med en svamp.

  Designen är anledningen som de flesta köper denna brödrost och för att kunna kombinera den med andra produkter från 50's Style serien från SMEG, men samtidigt är det inga fel på rostningsegenskaperna. Det som märket däremot gör är att dra upp priset en hel del, men konstruktionen känns stabil och robust, och man kan hoppas att hållbarheten är längre än hos andra modeller. Med tanke på SMEGs fina rykte och undersökningar kring deras andra produkter verkar det vara så.

  Läs mer
 4. 4. Bosch TAT7203
  8,9/10
  "En jämn balans av allt man vill ha i en brödrost"
  Brödrost 2 skivor
  Mest Prisvärd
  Värmenivårer
  7
  Skivor
  2
  Uppvärmningsfunktion
  Ja
  Smulfack
  Ja
  Till Butik
  639 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Rostar bra
  • Stilren design
  • Hållare följer med
  • Flera värmenivåer
  Nackdelar
  • Kunde ha varit något billigare

  Är man ute efter en välbalanserad brödrost kan brödrosten från Bosch vara det man är ute efter. Här har man tagit den klassiska designen men istället ändrat materialvalet och rundat av kanterna, men samtidigt behållit en stilren fyrkantig stil. De stora ytorna på sidorna är helt svarta med en liten logga, och borstat stål på kortsidorna.

  När det kommer till funktioner har brödrosten det mesta man i Sverige kan önska sig, förutom bagelfunktionen. Det är också något få använder här och något de flesta inte skulle märka om den ens saknades. Brödrosten har 7 olika nivåer som man kan ställa in effekten på, och utöver detta finns också självklart upptiningsfunktionen och återuppvärmning utan att brödet rostas. Nivåratten är mjuk och fastnar inte på siffrorna som ställas in, man kan alltså ställa in den mellan olika siffror om så önskas.

  Gallret inne i rosten klämmer åt mackorna och centrerar de för att alltid få till en så bra yta som möjligt. Brödrosten från Bosch har flera små värmeslingor som ser till att ytan på mackorna blir balanserat rostade. Utöver den vanliga upptiningsfunktionen finns även hållare som inte behöver köpas med separat. Med dessa hållare i stål kan man placera bröd och skivor över själva rosten och på så sätt få en annan sorts uppvärmning eller upptining.

  Sammanfattningsvis är brödrosten en välbalanserad brödrost som ger en hel del av allt, men även inkluderade hållare som i många fall fattas hos andra modeller. Priset ligger i nivå med flera andra modeller där man har satsat lite extra på utseende, men det hade inte skadat att skala av en hundralapp för att göra den mer konkurrenskraftig sett till helheten.

  Läs mer
 5. 5. Rubicson Brödrost
  8,7/10
  "Enkel men får jobbet gjort"
  Rubicson Brödrost
  Värmenivårer
  6
  Skivor
  2
  Uppvärmningsfunktion
  Ja
  Smulfack
  Ja
  Till Butik
  249 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Oerhört billig
  • Har alla vanliga funktioner som bör finnas hos en brödrost
  Nackdelar
  • Inte allt för snygg design
  • Kunde rostat jämnare

  Brödrosten från Rubicson är en av de enklare och mer traditionella brödrostarna som brukar ses hos de som inte på länge har bytt brödrost. Brödrosten har ett svart, plastigt hölje med gråa detaljer och knappar. Brödrosten är relativt lätt till vikten med knappt ett kilo och går enkelt att plocka fram vid behov och undan efter användning.

  Brödrosten har normala egenskaper och specifikationer, och sticker egentligen inte ut på något märkvärdigt sätt. Den kan rosta, tina och värma upp det som stoppas i rosten och har ett spann från ett till sex nivåer.

  Brödskivor som rostas blir hyffsat jämnt rostade. Skivorna blir något mer rostade i mitten och längre upp men skillnaderna är tillräckligt små för att det inte ska vara något problem. Normalstora brödskivor får plats utan problem, men har man tjockare bitar eller väldigt stora skivor fastnar de lätt och blir brända. Smulfacket gör det enkelt att tömma brödrosten på smulor, men den glansiga plastytan blir snabbt smutsig och behöver rengöras ofta om man vill att den ska hålla sig fin.

  Sett till priset får man en hel del rostade mackor som blir tillräckligt bra. Brödrosten är en av de billigare som går att hitta men är man inte ute efter design överhuvudtaget och inte rostar mackor speciellt ofta, är brödrosten trots allt ett bra alternativ.

  Läs mer

brodrost

Din köpguide till den bästa brödrosten

Förutom en brödrost som rostar på ett sätt så att man får en jämn rostad yta finns det fler funktioner att ta hänsyn till. På senare tid har brödrostar med en lite äldre design börjat komma tillbaka, och eftersom brödrosten är något man inte alltid kanske vill plocka ut och in, kan det vara trevligt om man också tycker att den ser bra ut. När vi tog fram listan med de bästa brödrostarna fokuserade vi primärt på följande punkter:

 • vaermelement

  Värmenivåer & jämna ytor 

  De flesta brödrostar har upp till 6 värmenivåer vilket räcker gott och väl för att få till en perfekt rostad yta oavsett bröd typ. Vi kan tycka att även 4 nivåer räcker, men det som är viktigast är att ytan blir lika rostad överallt. Man vill inte ha en fläck i mitten som är helt rostad och sedan få kanter som inte har fått någon bränna alls, eller vice versa.
 • brod

  Skivor 

  Gamla brödrostar fick man vänta på en längre stund innan de blev klara, men dagens brödrostar är mycket mer effektiva och att rosta en skiva tar inte längre stund än någon minut. Därför brukar brödrostar som kan rosta 2 skivor åt gången räcka utmärkt, men har man en stor familj där alla gillar att rosta, eller själv vill snabbt få flera rostade mackor ska man utan tvekan välja en rost med plats för 4 skivor.
 • uppvaermare

  Uppvärmningsgaller 

  Uppvärmningsgaller kommer inte till användning allt för ofta, men när man väl behöver dem är de sköna att ha. Det mesta tinas och värms upp i ugnen och mikron, men ibland vill man snabbt rosta något som inte får plats i rosten. Att få en rostad yta får man inte i mikron, och ugnen kan ta för lång tid att värma upp. Då blir brödrostens uppvärmningsgaller helt plötsligt ett attraktivt alternativ.
 • smulfack

  Smulfack 

  Brödrost som inte har ett smulfack skulle nästan kunna ses som en säkerhetsrisk. Försvårar man tömningen av brödsmulor i brödrosten kommer de snabbt att klumpas ihop och fastna på ställen där de inte ska vara. Blir klumparna för stora kan de komma för nära elementen och fatta eld, men oftast förkolnar brödsmulorna innan något allvarligt hinner hända. Man ska dock aldrig ta några onödiga risker och se till att tömma brödrosten på smulor regelbundet.
 • snoflinga

  Upptining 

  Bröd som förvaras i frysen kan tyckas hålla för alltid, men när man väl ska äta den vill man ha en brödrost. Rostar man som vanligt direkt kan ytan bli väldigt varm, medan brödet fortfarande är fryst i mitten. Därför vill man ha en effektiv upptiningsfunktion. Upptiningen värmer på en mycket lägre nivå för att långsamt värma upp brödet, som man sedan ska kunna rosta som vanligt. Är upptiningsfunktionen för snabb blir det som en vanlig rostning på en låg nivå med resultatet ojämna ytor med både kalla och varma fläckar.
 • brodrost

  Design

  Medvetenheten kring hållbarhet har ökat den senaste tiden, vilket har resulterat i produkter som håller längre. Om produkten håller länge vill man också ha ett utseende som tilltalar över en längre tid. Två populära stilar är den tidlösa designen och en något mer retro stil. Det är givetvis en smaksak, men ska brödrosten stå framme är det trevligt om den är både dekorativ och funktionell.

Vanliga frågor om brödrostar

Vilken är den bästa brödrosten?

Många mackor och mätta magar senare har testpanelen kommit fram till att den bästa brödrosten 2021 är [TopProdukt]. Den jämna ytan och de nödvändiga funktionerna till ett förmånligt pris gör brödrosten till en vinnare.

Kräver en brödrost underhåll?

Ja. Man bör tömma smulfacket på brödrosten på smulor för att minska risken för bränder. Man ska aldrig rengöra brödrosten med vatten för det kan förstöra brödrosten och skapa farliga kortslutningar.

Hur fungerar en brödrost?

En brödrost har värmeslingor på båda sidor som värms upp snabbt till höga temperaturer, som sedan strålar värme mot brödskivorna som rostas.

Finns det smarta brödrostar?

I dagsläget finns inga smarta brödrostar tyvärr. Eftersom en brödrost behöver en del förberedelser, som att någon måste stoppa i brödskivorna skulle en smart brödrost inte tillföra mycket. 

Kan jag rosta gammalt bröd i brödrosten?

Det mesta går att rosta i en brödrost så länge det får plats. Huruvida smaken också blir bra är en annan sak!

Testvinnare - Bäst Brödrost

 • Vision Brödrost Svart/Stål
 • Cuisinart Brödrost 4 skivor
 • SMEG 50's Style Brödrost
 • Bosch TAT7203
 • Rubicson Brödrost
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
38 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-06-10 11:32:42