Bäst i test: Bästa brödrosten 2023
Det finns stora skillnader hos brödrostar i samma prisklass. Värmeslingornas position varierar vilket påverkar hur den rostade ytan blir, vissa kan rosta två skivor medan andra fyra, eller bara en för den delen. Vi har testat de populäraste märkenas modeller men även vissa lite mindre kända märken och valt ut top 5 av de som presterade bäst i sin prisklass. Den som gjorde bäst ifrån sig sett till sitt pris och belönades med titeln bäst i test 2023 blev Cuisinart Brödrost 4 skivor.
Testvinnare - Bästa Brödrost 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Brödrostarna 2023:
- Cuisinart Brödrost 4 skivor - Bäst i test
- Russell Hobbs Brödrost Compact Home - Bästa billiga
- Magimix Vision Brödrost Svart/Stål - Bästa premiumvalet
- Bosch TAT7203
- SMEG 50's Style Brödrost
De 5 bästa Brödrostarna i Juni 2023
-
Värmenivårer:6Skivor:4Uppvärmningsfunktion:JaDefrost:JaSmulfack:JaSmulfack storlek:StorEffekt:1800 WMått (LxBxH):29 x 27 x 18 cmFri frakt över 499 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leveransFördelar
- Plats för 4 skivor
- Rostar jämt
- Hög prisvärdet
- Stilren design
- Två separata rostare
Nackdelar- Inga nämnvärda om man använder den till dess fulla kapacitet, annars något högt pris
Recension
Denna brödrost från Cuisinart är en stor och bred brödrost som kommer i ett utförande av borstat, rostfritt stål. Brödrosten är stilren och det metalliska höljet tar designen många steg upp från modeller som har plastiga kanter och sidor. Efter en titt på panelen ser man snabbt att det finns lite för många knappar och rattar jämfört med vad som brukar finnas. Lika snabbt som man gör denna upptäckt, upptäcker man också att panelen är symmetrisk och varje halva fungerar oberoende av den andra. Varje halva har två brödfack kopplade till sig.
Goda inställningsmöjligheter
Brödrosten kan rosta totalt 4 skivor där inställningar för de två första facken kan ställas in helt separat från de två andra. Funktionsmässigt har brödrosten samtliga vanliga funktioner som brukar finnas hos en brödrost. Utöver den vanliga rostningen finns en reheatfunktion, defrost och bagelrostning vilket innebär att enbart en sida rostas.
Med Cuisinart brödrost har man inte bara möjlighet att rosta 4 skivor åt gången, utan man kan lika väl spara inställningarna för två av facken för något annat sorts bröd så är det alltid färdiginställt och rätt.
Brödrosten rostar jämt och fint, med kanske något mörkare ton mer mot mitten. Detta gäller samtliga värmenivåer och har antagligen att göra med elementens placering i brödrosten. Uppvärmningsfunktionen värmer upp utan att rosta ytterligare såvida man inte kör den flera gånger direkt efter varandra, och defrost värmer upp frysta mackor utan att vissa delar blir rostade och andra delar förblir isiga.
Hög kapacitet
Man kan tycka att brödrosten har ett något högt pris, men med tanke på att man egentligen får två brödrostar i ett inser man snabbt att prisvärdheten är relativt hög. Rostar man däremot inte mycket, eller inte mycket åt gången kommer man bara att använda halva kapaciteten vilket i dessa fall inte gör den prisvärd. Brödrosten ger ett gott intryck på samtliga väsentliga punkter och använder man den till dess fulla kapacitet får man valuta för pengarna.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Värmenivårer:6Skivor:1Uppvärmningsfunktion:JaDefrost:JaSmulfack:JaSmulfack storlek:MedelEffekt:820 WMått (LxBxH):30 x 21 x 16 cmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFördelar
- Nedräkningsfunktion
- Neutralt utseende
- Liten och smidig
- Jämn rostning
- Kan pausa och fortsätta rostningen från samma ställe
Nackdelar- Finns billigare alternativ sett till pris per antal skivor
Recension
Brödrosten Compact Home från Russell Hobbs är en liten och stilren brödrost. Brödrosten kommer enbart i ett silvrigt utförande vilket brukar vara en neutral färg som passar hemma hos de allra flesta.
Den lilla storleken göra att brödrosten är lätt att ta fram och stoppa undan, men storleken gör också att man enbart kan rosta en större skiva, eller två mindre skivor bröd åt gången. Det finns 6 värmenivåer att välja mellan utöver de vanliga funktionerna kopplade till upptining, uppvärmning och stoppandet av rostning.
Jämn rostning och en ovanlig funktion
Compact Home har som sagt alla de vanliga funktionera, men sedan har den här brödrosten även en timer som visar exakt hur lång tid det är kvar på rostningen. På nivå 4 börjar tiden på 80 sekunder och räknar ner. De flesta har nog någon gång stått och väntat på att brödrosten ska bli klar men det är först nu när det faktiskt finns en timerfunktion som man inser hur mycket man har saknat den. Om man är osäker på hur rostningen går kan man också lyfta upp brödet med samma spak som man startade rostningen med. Gör man detta pausas rostningen under tiden man tittar och fortsätter sedan från där det pausades.
Resultatet från rostningen är jämn och spannet med de 6 olika värmenivåerna ser till att det finns en nivå oavsett hur rostat man vill ha brödet. Desto mer man använder brödrosten, desto mer uppskattar man timern som på sekunden visar när brödet är rostat. Självklart finns även ett smulfack som kan tömmas för att minska risken för brand när det har börjat samlas mycket smulor.
Liten och smidig
Det finns egentligen bara en nackdel med brödrosten som inte behöver vara en nackdel beroende på vem man frågar, den lilla storleken. Rostar man mycket bröd finns det bättre alternativ, men de som rostar lite och gärna vill gömma undan brödrosten har här alternativet man har saknat.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Värmenivårer:8Skivor:2Uppvärmningsfunktion:JaDefrost:JaSmulfack:JaSmulfack storlek:StorEffekt:1450 WMått (LxBxH):40 x 20 x 22,3 cmFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leveransFri frakt över 499 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFördelar
- Jämn rostning
- Kan rosta stora, avlånga mackor
- Design i världsklass
- Har samtliga funktioner som en brödrost bör ha
- Rolig konversationsstartare
Nackdelar- Väldigt dyr
Recension
Det går direkt att konstatera att brödrosten Vision från Magimix är något helt unikt. Brödrosten ska enligt egen utsago vara den första brödrosten med glaspanel, och funderar man kring saken har tanken enligt oss aldrig ens slagit innan och heller inget vi har sett tidigare.
Unik design
När man väl har brödrosten framför sig stannar man verkligen upp och börjar inspektera den, med all rätt. Det är en gedigen konstruktion med vikt och designen är något helt i framkant. Det finns totalt fyra värmelementsrör som sitter på toppen och botten av glaspanelen, elementen i sig syns såvida man inte kikar in snett uppifrån eller nedifrån. Galler håller brödbitarna på plats och de dubbla lager av glas ser till att göra brödrosten lika säker som andra modeller.
Stort fack och de vanliga funktionerna
Brödrosten kan rosta två brödbitar samtidigt, men istället för att ha två separata fack har brödrosten ett avlångt och brett fack för att även få plats med väldigt tjocka skivor. Fördelen är att stora, avlånga mackor inte behöver kapas utan får plats precis som de är.
Vision har alla funktioner man kan tänka sig att ska finnas i en brödrost. Förutom att rosta brödet går det att värma upp bröd utan att de rostas igen, tina, eller bara rosta brödet på en sida om så önskas, så kallad bagelfunktion. Brödrosten har 8 olika värmenivåer för att både mörka och ljusa mackor ska kunna rostas utan problem.
Efter att ha rostat en hel del mackor märker man snabbt att brödrosten faktiskt inte bara är en snygg inredningsdetalj i köket, utan ger också en jämn rostning över hela ytan hos mackorna. Det breda spannet på värmenivåer gör det enkelt att få till det precis som man vill ha det, eller så kan man sätta nivån lite för högt och stoppa brödrosten när man ser att brödet har rostats klart. Perfekt resultat varje gång. De övriga funktionera fungerar även de utan någon anmärkning.
Rengöring av brödrosten går till genom att tömma ett smulfack, och eftersom brödrosten har glaspaneler vill man gärna att dessa håller sig fina. Panelerna är löstagbara och går därför enkelt att rengöra.
En av de bästa men med ett pris därefter
Vision är en brödrost som får ett helt kök att sticka ut. Detta är ingen brödrost som man plockar fram ur ett skåp och sedan gömmer undan igen. Brödrosten får snabbt igång en konversation och gärna en provkörning för de som inte har sett en liknande förut. Rostningen i sig är utmärkt, och designen ligger helt i framkant samtidigt som den är något tidlös och borde hålla måttet en längre tid framöver. Priset är väldigt högt, men fortfarande inte lika högt som vissa designmärken som lever vidare på ett fint namn, med medelmåttliga resultat. Här är inte bara designen svårslagen, utan även resultatet.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Värmenivårer:7Skivor:2Uppvärmningsfunktion:JaDefrost:JaSmulfack:JaSmulfack storlek:MedelEffekt:JaMått (LxBxH):29,2 x 15,5 x 18,4 cmFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leveransFördelar
- Rostar bra
- Stilren design
- Hållare följer med
- Flera värmenivåer
Nackdelar- Kunde ha varit något billigare
Recension
Är man ute efter en välbalanserad brödrost kan brödrosten från Bosch vara det man är ute efter. Här har man tagit den klassiska designen men istället ändrat materialvalet och rundat av kanterna, men samtidigt behållit en stilren fyrkantig stil. De stora ytorna på sidorna är helt svarta med en liten logga, och borstat stål på kortsidorna.
Vanlig, högkvalitativ modell
När det kommer till funktioner har brödrosten det mesta man i Sverige kan önska sig, förutom bagelfunktionen. Det är också något få använder här och något de flesta inte skulle märka om den ens saknades. Brödrosten har 7 olika nivåer som man kan ställa in effekten på, och utöver detta finns också självklart upptiningsfunktionen och återuppvärmning som värmer upp utan att brödet rostas. Nivåratten är mjuk och fastnar inte på siffrorna som ställas in, man kan alltså ställa in den mellan olika siffror om så önskas.
Gallret inne i rosten klämmer åt mackorna och centrerar de för att alltid få till en så bra yta som möjligt. Brödrosten från Bosch har flera små värmeslingor som ser till att ytan på mackorna blir balanserat rostade. Utöver den vanliga upptiningsfunktionen finns även hållare som inte behöver köpas med separat. Med dessa hållare i stål kan man placera bröd och skivor över själva rosten och på så sätt få en annan sorts uppvärmning eller upptining.
Goda specifikationer men något högt pris
Sammanfattningsvis är brödrosten en välbalanserad brödrost som ger en hel del av allt, men även inkluderade hållare som i många fall fattas hos andra modeller. Priset ligger i nivå med flera andra modeller där man har satsat lite extra på utseende, men det hade inte skadat att skala av en hundralapp för att göra den mer konkurrenskraftig sett till helheten.
-
Värmenivårer:6Skivor:2Uppvärmningsfunktion:JaDefrost:JaSmulfack:JaSmulfack storlek:MedelEffekt:950 WMått (LxBxH):31 x 19,5 x 19,8 cmFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leveransFri frakt över 499 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFördelar
- Rostar bra
- Går att kombinera med andra produkter från samma serie
- Robust konstruktion
- Snygg design
Nackdelar- Design & utseende en stor del av kostnaden
Recension
SMEG släpper inte en produkt utan att ha designen i åtanke, och så är det även med SMEG 50's Style Brödrost. Från namnet avslöjas direkt att det är 50 talet som gäller och när brödrosten på 2.4 kg lyfts ur kartongen blir man mött av en fin och blank finish av polerat krom. Brödrosten har rundade kanter på nästan samtliga ytor där den vita finishen blandas med glansig metall på de övre och undre delarna, och en stor och snygg SMEG logga på sidan.
Funktioner och resultat som de flesta andra
Funktionsmässigt har brödrosten allting man brukar hitta i en brödrost. Värmenivåerna på den vanliga rostningen uppgår till 6 och utöver detta har den även en upptiningsfunktion, reaheat, och möjlighet att enbart rosta på ena sidan som brukar kallas för bagelfunktionen. Brödfacken är till antalet två och är något bredare än vanliga fack.
Att rosta bröd med SMEG 50's Style brödrost går utan några som helst bekymmer. Med de 6 värmenivåerna blir spannet från helt brända ljusa brödskivor till knappt rostade, och allting där emellan. Upptiningsfunktion vilket möjligen är den näst vanligaste funktionen som används, tinar skivorna precis som den ska. Bagelfunktionen är mest något som riktar sig mot andra länder där brödrosten också säljs, men även här finns det inte särskilt mycket att kommentera. Ytorna hos skivorna som rostas blir relativt jämnbruna med kanske något mindre rostyta längst ner på mackorna.
Rengöringen upplever vi är enklare på denna modell än flera andra. Fettfläckar och kladd verkar inte riktigt vilja fastna lika lätt på brödrostens yta, och det som ändå fastnar lossnar snabbt med en trasa eller med en svamp.
Konstruktionen och designen som kostar
Designen är anledningen som de flesta köper denna brödrost och för att kunna kombinera den med andra produkter från 50's Style serien från SMEG, men samtidigt är det inga fel på rostningsegenskaperna. Det som märket däremot gör är att dra upp priset en hel del, men konstruktionen känns stabil och robust, och man kan hoppas att hållbarheten är längre än hos andra modeller. Med tanke på SMEGs fina rykte och undersökningar kring deras andra produkter verkar det vara så.
Se tillverkarens produktpresentation nedan

Din köpguide till den bästa brödrosten
Alla som någonsin har ägt en brödrost vet att det sällan är några bekymmer med att få brödet någorlunda rostat. Där det däremot kan finnas stora skillnader bland brödrostar som kostar lika mycket är hur jämn rostning blir, vilka funktioner de har och i de tekniska egenskaperna. Vi går igenom det viktigaste att fundera kring innan köpet för att även de personliga preferenserna ska bli uppfyllda, även om brödrosten i sig kanske är bra.

Värmeslingor & jämna ytor
De flesta modeller av brödrostar har ett antal olika värmenivåer, den lägsta som nästan inte rostar alls och den högsta som rostar för mycket. Det är alltid enkelt att hitta en nivå som passar, men något som kan vara svårare är att få till en yta på brödet som har rostats jämnt. Det är inget man kan reglera med värmenivån utan det har med brödrostens konstruktion att göra. Det är också något som det sällan skrivs om på produktsidan, och kan därför vara svårt att läsa sig till.
Det man kan göra är att försöka ta reda på hur värmeslingorna i brödrosten är placerade. En tjock värmeslinga precis i mitten kommer också att värma upp brödet mest i mitten, vilket medför att kanterna kommer att bli mindre rostade. Är det istället tunna värmeslingor längst upp och ner får man istället motsatt effekt. Det som ger den jämnast rostade ytan är tre värmeslingor där en är nere, en i mitten och en längst upp. Något som också fungerar tillräckligt bra är två värmeslingor där båda är placerade en liten bit ifrån mitten.

Antal skivor kontra pris
Hur många skivor man brukar, eller behöver rosta åt gången är personligt. Något som däremot är värt att uppmärksamma är att en brödrost inte behöver bli dubbelt så dyr bara för att facken blir dubbelt så många. En brödrost kommer alltid att ha en grundkostnad för sin konstruktion, men utökar man brödrosten med plats för fler skivor kommer det inte att innebära att två brödrostar med ett fack var har slagits ihop. Istället har brödrosten utökats med mer utrymmer där flera fack delar brödrostens specifikationer och egenskaper.
Det här innebär att om alla övriga specifikationer är helt lika, brukar en brödrost sett till kostnad per fack att bli lägre desto fler fack brödrosten har. Om en brödrost med ett fack kostar exempelvis 300 kr, behöver inte en brödrost med 4 fack kosta 1200 kr, utan snarare 800-900 kr.

Uppvärmningsgaller
Dagens brödrostar har inga problem med att inte vara tillräckligt effektiva när bröd ska rostas, däremot kan en hög effekt komma till användning när uppvärmningsgaller ska användas om sådana finns. Eftersom det som ska värmas upp kommer att vara en bra bit ifrån värmeelementen gäller det att dessa kan bli desto varmare. En god riktlinje är att försöka överstiga 300 W per fack hos en brödrost för att inte uppvärmningen ska behöva köras flera gånger. Man behöver inte heller bekymra sig över att ha för hög effekt eftersom denna kan regleras ner med att sänka värmenivån.

Smulfack
Brödrostar som inte har smulfack ska undvikas helt eftersom de ökar brandrisken markant genom att det på sikt kommer att samlas mer och mer smulor nära de brännheta värmeslingorna i brödrosten. Som tur är finns det få modeller som helt saknar smulfack, men det är också skillnad på de olika smulfacken som finns. Små brödrostar tenderar att ha små smulfack vilket gör att det snabbt fylls upp på botten. Här har därför breda och stora modeller en fördel. Det kommer att ta längre tid innan de stora modellernas smulfack fylls upp, och vill man slippa tömma dessa hela tiden kan man det genom att inte välja den minsta modellen av brödrost.

Upptining
Upptiningsfunktionen som brödrostarna brukar ha handlar om att värma upp något med lägre värme, och länge. Den här går inte alltid att reglera särskilt bra vilket ställer högre krav på att den är väl utformad från början. Poängen med att tina upp något är just att tina upp, och inte rosta som den vanliga funktionen gör. Upptiningsfunktionen ska därför ta sig den tiden som krävs

Design & hållbarhet
En fin utsida behöver inte alltid betyda en välfungerande insida. Mer i samhället rör sig mot att hitta hållbara lösningar och alternativ. En snygg men relativt billig brödrost behöver inte alltid vara ett sämre alternativ, men något som kan ge en fingervisning om produkten är dess garantitid. Butiker i Sverige tenderar att ge 1-3 års garantitid, men när en tillverkare av en produkt själv går in och ökar denna tid ytterligare är det ett tydligt kvitto på hållbarhet, och något man ska sträva efter.

Nya & smarta funktioner
Även om utformningen på brödrostarna inte har ändrats nämnvärt sedan dess introduktion, dyker det ständigt upp nya funktioner. Det går att hitta brödrostar med display och nedräkningstimers, ljudsignaler när rostningen är klar och liknande. Även smarta brödrostar finns men eftersom dessa smarta funktioner med AI som kan avgöra när brödet har rostats klart brukar kosta mer än det smakar, ibland dubbelt så mycket har de inte slagit igenom än. För riktiga entusiaster är dessa alternativ för 2000 – 3000 kr fortfarande ett alternativ.
Vårt test av brödrostar
En billig modell behöver inte alltid vara sämre än en dyrare modell, och funktionerna hos vissa av de dyra brödrostarna kan många gånger vara bristfälliga. Vi har tagit reda på vilka modeller är värda att lyfta fram med vårt test som främst har fokuserat på följande punkter:
- En jämn rostning - Hur jämn har den rostade ytan varit på brödskivan som har rostats och vilka inställningsmöjligheter finns?
- Funktionalitet – Vad har brödrosten för funktioner att erbjuda och fungerar dessa som tänkt?
- Prisvärdhet – Hur förhåller sig priset till funktionaliteten, antal skivor som kan rostas och själva resultatet från rostningen?
Vanliga frågor om brödrostar
Vilken är den bästa brödrosten?
Många mackor och mätta magar senare har testpanelen kommit fram till att den bästa brödrosten 2023 är Cuisinart Brödrost 4 skivor. Den jämna ytan och de nödvändiga funktionerna till ett förmånligt pris gör brödrosten till en vinnare.
Kräver en brödrost underhåll?
Ja. Man bör tömma smulfacket på brödrosten på smulor för att minska risken för bränder. Man ska aldrig rengöra brödrosten med vatten för det kan förstöra brödrosten och skapa farliga kortslutningar.
Hur fungerar en brödrost?
En brödrost har värmeslingor på båda sidor som värms upp snabbt till höga temperaturer, som sedan strålar värme mot brödskivorna som rostas.
Finns det smarta brödrostar?
I dagsläget finns inga smarta brödrostar tyvärr. Eftersom en brödrost behöver en del förberedelser, som att någon måste stoppa i brödskivorna skulle en smart brödrost inte tillföra mycket.