Bäst i test: Bäst flaggstång 2022

Uppdaterad juni 2022

En förhöjande faktor vid många högtider är att kunna fira den med en flagga, men då kommer också en flaggstång att behövas. Flaggstänger kommer i flera olika längder, monteringar och övriga specifikationer, och för att allt ska bli rätt har vi gått igenom vad som gäller. Vi har även undersökt vilken flaggstång passar bäst till vad med en lista längre ner.

Vårt test av flaggstänger

Vilken flaggstång som är bäst har mycket att göra med omgivningen den kommer att stå i. En av de viktigaste aspekterna blir därför estetiken. Var ska den stå och hur hög ska den vara? Vi svarar på alla dessa frågor i vår köpguide längre ner, men det själva testet har gått ut på är att undersöka följande aspekter:

 • Materialval – Finns det stora skillnader mellan olika material och finns det ett material som dominerar av flera anledningar?
 • Montering – En flaggstång monteras oftast med gångjärnsfäste eller med ubalksfäste. Finns det för- eller nackdelar mellan de olika sätten?
 • Linföring – Snöret som kopplas till flaggan kan föras från botten till toppen antingen på utsidan eller insidan. Har det någon betydelse om man väljer det ena över det andra, och finns det olika anordningar för snörsystemet?

 1. Flaggstång Formenta ISS Exklusiv

  9,5/10
  "En kompromisslös flaggstång för både privatpersoner och företag".
  Flaggstång Formenta ISS "Exklusiv" lås
  Bäst i test
  Material
  Glasfiberarmerad polyester
  Längder
  8 - 18 meter
  Fästanordning
  Gångjärnsfäste
  Linföring
  Invändigt vevsystem
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög kvalitet
  • Vevfunktion för linan
  • Linan går på insidan av flaggstången
  • Lås & nyckel till vevet
  • Flera längder
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Formenta är ett företag som har sålt flaggstänger i över 50 år och har gedigen erfarenhet inom området. ISS Exklusiv var till en början en flaggstång för företag som ville ge ett varmt och fint välkomnande till sina kunder, men som på senare tid har blivit allt mer populärt bland privatpersoner tack vare en förmånlig prislapp och med flera uppskattade funktioner och specifikationer. 

  Flaggstången är tillverkad av glasfiberarmerad polyester och fästes smidigt med ett gångjärnsfäste i ett cementunderlag i mjuk mark, eller på berg. Flaggstången går att få i flera olika längder vilket gör att den passar fint till både mindre stugor, men också något större byggnader. 

  Linan går på insidan av flaggstången vilket gör att man slipper ljudet av linsmatter, men också att linan som lätt kan bli missfärgad inte skapar en ful kontrast mot flaggstångsytan. Flaggstången har ett vevsystem vilket gör det extremt lätt att höja och sänka flaggor och vimplar. Till vevsystemet finns ett lås och nyckel vilket gör att inte alla kommer åt linan och flaggan. 

  ISS Exklusiv från Formenta är en flaggstång som man har lyckats väl med. Att företag även väljer denna flaggstång vittnar om den höga kvaliteten som numera även privatpersoner kan ta del av. Vill man enbart ha en flaggstång som fungerar finns det billigare modeller, men siktar man på att ha flaggstången i 15-30 år vilket de flesta gör, kanske inte en extra tusenlapp eller två blir för dyrt i det långa loppet om hållbarheten ökar med 10 år.

  Läs mer
 2. Formenta Flaggstång Original

  9,3/10
  "Den traditionella modellen många tänker på när det kommer till flaggstänger".
  Formenta Flaggstång Original
  Mest Prisvärd
  Material
  Glasfiberarmerad polyester
  Längder
  6 - 18 meter
  Fästanordning
  Gångjärnsfäste
  Linföring
  Utvändigt med knape
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Enkel
  • Hållbar
  Nackdelar
  • Utvändig lina som kan behöva tvättas på sikt

  Recension

  Flaggstången Original från Formenta är vad som skulle kunna kallas för ett standardutförande av en flaggstång, och har ett utseende som de flesta förknippar med en vanlig flaggstång. Linan löper på utsidan och man får manuellt dra i linan för att höja och sänka en flagga. Linan fästes i en så kallad knape för att hålla flaggan på plats.

  Flaggstången kommer i flera olika längder där den längsta är 18 meter och den kortaste 6 meter. Till flaggstången fås även alla tillbehör med som markfästen i form av ett gångjärnsfäste, flaggstångskula, flagglina med mera. 

  Är man inte ute efter några särskilda funktioner och vill enbart ha en hållbar flaggstång till sitt hus eller sommarstuga är Original en god kandidat för jobbet. Uppskattar man även det milda piskande ljudet från linan som slår mot flaggstången när det blåser är det desto bättre, eftersom linan kommer då och då slås mot flaggstången vid blåst.

  Läs mer
 3. Flagmore Flaggstång Pro

  8,9/10
  "Estetiskt tilltalande".
  Flagmore Flaggstång Pro
  Material
  Glasfiberarmerad polyester
  Längder
  3 - 18 meter
  Fästanordning
  Gångjärnsfäste
  Linföring
  Utvändigt med knape
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Kan specialanpassas efter behov
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Samma funktioner som flera billigare modeller

  Recension

  Är man ute efter en exklusiv flaggstång är det viktigt att veta vad man ska söka efter. Flaggstången Pro som är tillverkad av Flagmore är från deras serie av lite finare flaggstänger. 

  Standardutförande av flaggstången kommer med flera samma funktioner och specifikationer som de lite billigare modellerna. Flaggstången är givetvis tillverkad av glasfiberarmerad polyester som är förstahandsvalet oavsett prisklass, men har även ett linsystem som går på utsidan med knape. 

  Med Flaggstång Pro har man dock möjlighet att ändra i specifikationerna efter egna önskemål, men grundpriset för att göra detta är lite väl högt från första början. Flaggstången monteras med en typ av gångjärnsfäste. 

  Det är inga fel på flaggstången i sig som är stilren som de flesta andra, men prisbilden ligger lite snett för att vara ett attraktivt förstahandsval, såvida man inte är ute efter att modifiera flera egenskaper efter specialbehov.

  Läs mer
 4. Formenta Flaggstång Tradition

  8,7/10
  "Den traditionsenliga flaggstången".
  Formenta Flaggstång Tradition
  Material
  Glasfiberarmerad polyester
  Längder
  6 - 18 meter
  Fästanordning
  Ubalksfäste
  Linföring
  Utvändigt med knape
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Samma höga kvalitet som andra flaggstänger från Formenta
  • Passar bra till äldre gårdar och hus
  Nackdelar
  • Kräver Ubalksfäste

  Recension

  En traditionsenlig flaggstång är precis vad flaggstången Tradition från Formenta är. Formenta har flera olika flaggstänger i sitt sortiment där det bara är mindre detaljer som skiljer dem åt för det mesta, men där grundutförandet oftast är samma. 

  Den största skillnaden med flaggstången Tradition är hur flaggstången monteras. Flera äldre hus eller gårdar har gamla flaggstänger monterade i en så kallad ubalksfäste, eller två stenar som står på var sin sida om flaggstången. Dessa fästen kräver speciella flaggstänger och flaggstången Tradition är just en sådan flaggstång. 

  Den kortaste flaggstångslängden av Tradition är 6 meter och den längsta är 18 meter. Flaggstången har även traditionsenligt en knape som linan som går på yttersidan av flaggstången fästes fast i. 

  Flaggstången är väldigt lik flera andra från Formenta och kommer inte med några särskilda finesser som vev eller en lina som går på insidan, men har man ett ubalksfäste kommer man inte bli missnöjd med denna flaggstång.

  Läs mer
 5. Flagmore Nordic flaggstång

  8,4/10
  "En simpel flaggstång som får jobbet gjort".
  Flagmore Nordic flaggstång
  Material
  Glasfiberarmerad polyester
  Längder
  8 - 12 meter
  Fästanordning
  Gångjärnsfäste
  Linföring
  Utvändigt med knape
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel modell
  Nackdelar
  • Linsmatter hörs lite väl tydligt
  • Finns billigare modeller med samma funktion
  • Finns i ett få antal längder

  Recension

  Flagmore Nordic är en vanlig flaggstång som inte sticker ut, men som gör sin uppgift. Den är tillverkad i glasfiberarmerad polyester och har därmed samma beständighet mot naturens nedbrytning som de flesta andra flaggstänger. 

  Flaggstången kommer med ett linsystem som löper längs med på utsidan och som låses fast på knape. Flaggstången tenderar att låta lite mer än andra modeller när linan piskar mot stången. Flaggstången kommer med ett markfäste av typ gångjärnsmodell som kräver ett hårt underlag i berg, alternativt en betonggjutning i marken som denna kan fästas i. 

  Flaggstången fungerar till sitt syfte, men är man ute efter en avskalad modell som denna, finns det billigare alternativ. 

  Läs mer

svensk flagga pa flaggstang

Din köpguide till bäst flaggstång

De flesta hade önskat att det bara vore att köpa en flaggstång så löser sig resten, och nästan så lätt är det. Det viktigaste är att längden passar huset den ska stå intill och att monteringen är korrekt. Det finns dock mer att ta hänsyn till om man vill göra ett så bra köp som möjligt från början. 

Längd

En hög flaggstång intill ett lågt hus, eller en kort flaggstång intill ett högt hus hade sett märkligt ut. Några gamla riktlinjer som har levt vidare sedan länge säger att flaggstången ska helst vara ungefär en tredjedel av sin egen längd över taket på huset. Detta betyder att om ett hus är 6 meter högt kommer en flaggstång som är 9 meter hög att passa utmärkt, eller om huset är 8 meter högt bör flaggstången vara 12 meter hög. Detta är inget som är hugget i sten, men är något som ser naturligt ut i mångas ögon.

Fästanordning

Beroende på underlaget kan en flaggstång monteras på olika sätt. Vanligtvis monteras en flaggstång i marken, i berg, eller i så kallade u balkar.

Flaggstänger som monteras i marken behöver en ingjutning där det sedan i ingjutningen monteras ett gångjärnsfäste. På gångjärnsfästet monteras flaggstången som sedan enkelt kan resas och fällas.

När en flaggstång ska monteras på berg har man redan en stabil grund. I dessa fall kan man också använda gångjärnsfästet och hoppa över ingjutningen. Då borrar man istället hål i berget som gångjärnsfästet monteras fast i, och sedan monterar man fast flaggstången i gångjärnsfästet.

Ett ubalksfäste ser ut som två balkar som kommer upp från en liten platta, där plattan i sin tur behöver fästas i en betonggrund eller i ett berg, precis som gångjärnsfästet. Fördelen med ett ubalksfäst är att flaggstången hålls fast nere i roten av fästet, men även en liten bit längre upp. Detta gör att flaggstången kommer att utsättas för mindre påfrestningar vid hårda vindar.

Skillnaderna i praktiken oavsett fästanordning är små, men ett ubalksfäste har en liten fördel. I ett ubalksfäste kan man rotera flaggstången runt en bult långt upp på ubalksfästet vilket dels gör att momentet av flaggstången blir lägre, men man kan även hålla emot flaggstången nedifrån eftersom den vid fällningen kommer att rotera kring en punkt högre upp från botten.

Material

Nästan alla flaggstänger idag är gjorda av glasfiberarmerad polyester. Dessa material är sega, hållbara och står sig bra mot olika sorters angrepp i materialet från naturen. Om man söker går det fortfarande att hitta speciallösningar av trä och metall. Trä klarar sig tyvärr inte lika bra i det långa loppet och påverkas lätt av väder och vind. Flaggstänger i olika sorters metaller kan vara tunga och otympliga, och har även de en sämre beständighet mot korrosion än alternativen av glasfiber och plast.

Linföring & linsystem

Snöret som håller flaggan i flaggstången kan gå på flera olika sätt. De flesta känner till det utvändiga systemet där snöret dras längs med flaggstången och fästs i en knape, dvs ett litet stycke som sticker ut som man kan snöra snöret runt.

Det invändiga systemet låter snöret gå på insidan av flaggstången och låses ofta fast med ett linlås. De invändiga systemen har ibland också ett litet lås för själva luckan för att komma åt insidan, som gör att inte alla kan komma åt snöret.

Sedan finns även linsystem med vev. Detta är ett smidigt system för att höja och sänka flaggan. Som kräver minimalt med jobb.

Det finns några skillnader utöver bekvämlighet mellan snören som går på in- eller utsidan. Ett snöre som går på insidan blir inte smutsigt som snören som går på utsidan, som dessutom kommer att synas. Snöret på insidan kan också hålla något längre eftersom det inte påverkas i lika stor utsträckning av väderförhållanden. Ett snöre som går på utsidan kan också ge upphov till ett litet piskande ljud när det blåser, så kallat linsmatter när snöret slår mot flaggstången.

Ytbehandling & skötsel

Så länge flaggstången är gjord av glasfiber och PVC material kommer ytan att behöva minimalt med skötsel. Smuts och annat kommer främst att vara kosmetiskt och inget som kommer att påverka funktionen eller hållbarheten. Om flaggstången ser ut att må bra, kommer den också att göra det. Det finns dock olika poleringsmedel för den som vill ha extra glänsande flaggstänger. Annars räcker det att försiktigt skrubba flaggstången för att bli av med smuts. Om flaggstången är gjord av trä eller metall gäller andra regler och då bör man vända sig till tillverkaren av flaggstången.

Flaggstorlek

Det finns vissa riktlinjer för hur stor flagga eller vimpel man ska ha till sin flaggstång för att det inte ska se onaturligt ut. Genom att ta längden på flaggstången gånger 25 cm kan man få fram hur lång flagga man ska ha. En flaggstång på 8 meter ger exempelvis en flagga på 200 cm genom matt gångra 8 med 25 cm. Vill man istället ha en vimpel kan man ta längden på flaggstången gånger 33 och avrunda till närmsta hundra tal. Är flaggstången exempelvis 12 meter lång tar man 12 gånger 33 cm som blir 396 cm, och rundar upp till 400 cm.

Vanliga frågor om flaggstänger

Hur nära huset ska en flaggstång stå?

Var en flaggstång ska placeras är högst individuellt, men man brukar säga att den inte ska stå precis intill ett hus av praktiska och estetiska skäl. Många väljer också att ställa sin flaggstång där den får stå öppet och synas, fri från större träd eller annat som lätt kan skymma flaggstången.

Hur ska man fälla en flaggstång?

Med dagens moderna fästanordningar brukar den nedre delen av flaggstången kunna sitta fast i fästanordningen samtidigt som flaggstången tas ner. Är man helt själv kan det vara svårt att säkert ta ner en flaggstång, men med flera personer brukar det inte vara några problem. Ett sätt är att använda styltor för att kunna stödja flaggstången längre upp, samtidigt som man backar och på så sätt få ner flaggstången. Är man helt själv kan man i vissa fall fästa ett rep runt flaggstången som man snurrar ett varv runt ett objekt, och sedan försiktigt släppa på repet så att flaggstången kommer ner.

Hur ska man resa en flaggstång?

Fällning och resning av flaggstång sker på liknande sätt. Är man flera kan man med hjälp av styltor eller liknande långsamt lyfta upp flaggstången samtidigt som flaggstången är fäst längst ner. Är man helt själv kan man använda sig av rep som man sedan drar runt ett objekt som en trissa för att få rätt vinkel för resningen av flaggstången.

Hur ska underlaget vara där flaggstången ska placeras?

En flaggstång kan stå på flera olika sorters grund. Om grunden inte är stabil gör man alltid en liten gjutning med betong som en fästanordningen sedan monteras fast i, som sedan flaggstången fästes i. Om grunden är hård, exempelvis ett berg eller liknande kan man borra fas en fästanordning direkt på berget. 

Ett lutande underlag behöver inte heller vara ett problem. Så länge fästanordningen kan sitta stabilt i ett hårt underlag med rätt vinkel fungerar det mesta.

Hur länge håller en flaggstång

Dagens flaggstänger som är gjorda av glasfiberarmerad polyester håller oerhört länge. De flesta tillverkare ger numera kring 10 års garanti, men det går även att hitta företag som ger upp till 15 års garanti. Att en flaggstång kan hålla i över 20 år är inte på något sätt ovanligt idag.

Vad kostar en flaggstång?

En flaggstång kan kosta allt ifrån fem tusen kronor till närmare tjugo tusen kronor. Det mesta av priset kommer ifrån dess storlek och längd, medan funktioner som vev eller om linan går på in- eller utsidan inte kommer att addera allt för mycket extra till priset. Eftersom nästan alla flaggstänger är gjorda av glasfiberarmerad polyester finns det heller inga premiummaterial som gör att priset drar iväg orimligt mycket vid de kortare längderna.

Behövs det bygglov för flaggstång?

Det behövs inte något bygglov för att resa en flaggstång.

Vilken är den bästa flaggstången?

Enligt våra tester och undersökningar är Flaggstång Formenta ISS Exklusiv den bästa flaggstången. De få funktioner som skiljer flaggstänger åt finns på flaggstången och till ett förmånligt pris.

Är det brottsligt att flagga vanliga dagar?

Det är inte brottsligt att flagga på helt vanliga dagar, men det hör till god sed att flagga vid firanden av olika slag utöver Sveriges nationella flaggdagar.

När får man flagga?

Man får egentligen flagga när som helst utöver Sveriges fastställda allmänna flaggdagar som går att hitta på riksarkivet. Flaggan ska dock behandlas med respekt och ska enligt tradition och rekommendation hissas ner senast klockan 21.00. Mellan perioden mars och oktober ut kan flaggan hissas upp från klockan 08.00 och mellan perioden november och februari ut kan flaggan hissas upp klockan 09.00.

När får man hissa en vimpel?

Vimpelns uppgift är att vara hissad när flaggan inte är det. Vimpeln kan vara hissad både på natten och dagen och ska ha den blåa sidan vänd uppåt.

Vad är en flaggstång?

En flaggstång är en stång med avsikt att användas på ett sådant sätt att en flagga eller en vimpel kan hissas upp i den.

Måste en flaggstång vara vit?

En flaggstång måste inte vara vit och var förr i tiden bruna och mörkare eftersom de var gjorda av trä. Sedan flaggstänger började tillverkas av glasfiberarmerad polyester har det vanliga sakta men säkert gått mot att flaggstänger är vita.

Hur får jag hem en flaggstång?

Flaggstänger får man oftast hem med specialleveranser. Eftersom flaggstänger kan vara väldigt långa krävs det en del plats där flaggstången ska lämnas av, så att den långa bilen både kan köra in och lämna flaggstången, men också vända och komma ut.

Testvinnare - Bäst Flaggstång

 • Flaggstång Formenta ISS Exklusiv
 • Formenta Flaggstång Original
 • Flagmore Flaggstång Pro
 • Formenta Flaggstång Tradition
 • Flagmore Nordic flaggstång
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
7 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5