Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa glassmaskinen 2021

Uppdaterad april 2021

Det mesta hemgjorda som man kan äta blir bättre än butikens alternativ, och när det kommer till glass finns det inget godare! Med en glassmaskin får man alltid till den perfekta glassen, om man har en bra glassmaskin. Vi har testat ett stort urval av glassmaskiner och efter att ha ätit och gjort alldeles för många glasskulor kommit fram till att den bästa glassmaskinen  2021 är NXT1 I-Green L'Automatica Glassmaskin 1,7 L Vit. 

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Man vill inte alltid springa iväg till butiken för att köpa en glasslåda, som sedan blir hård och isig när den får ligga ett tag i frysen. En glassmaskin kan oftast producera mer glass än vad man hinner och orkar äta upp, och man får också friheten att smaksätta den precis som man själv vill. Vad som gör en glassmaskin bra, och vad som gör en glassmaskin till den bästa kan man läsa mer om i köpguiden längre ner. Nedan har vi presenterat de bästa alternativen för de som är ute efter en glassmaskin.

 1. NXT1 I-Green L'Automatica Glassmaskin 1,7 L Vit

  9,4/10
  "Högeffektiv glassmaskin med resultat och automatisering i fokus"
  NXT1 I-Green L'Automatica Glassmaskin 1,7 L Vit
  Bäst i test
  Volym
  1.5 liter
  Tillagningstid
  25 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt konsistens
  • Snabb
  • Lång efterkylning på 8 timmar
  • Hög nivå av automatisering
  • Inga förberedelser krävs
  Nackdelar
  • Hög prislapp

  Det går direkt att konstatera att glassmaskinen NXT1 I-Green L'Automatica är ett av de dyrare i sitt slag, men det finns också skäl för det. Denna stiliga glassmaskin på 11.2 kg har tagit glasstillverkningen till nästa nivå och automatiserad det mesta som går.

  I det stora hela är det bara att ha i ingredienserna som ingår i ett glassrecept och trycka på start. Eftersom glassmaskinen kommer med en effektiv kompressor som kyler samtidigt som glassen tillverkas, behövs inga förkylningar av skålar i frysen eller liknande. När maskinen har startats igång tar det ca 25 minuter innan glassen är färdig. Det går också när som helst att stoppa processen om man istället för glass skulle vilja ha sorbet eller något annat. Efter att maskinen har jobbat klart kommer man att ha 1.5 liter glass. Efterkylningsfunktionen som ser till att smaken och konsistensen hålls perfekt är igång hela 8 timmar innan den automatiskt slås ifrån. All automatisering och de få knapparna resulterar i att glassmaskinen är väldigt lätt att använda, samtidigt som inga avgörande funktioner saknas.

  Tillverkningen av glass är en sak, men det viktigaste är trots allt smaken och konsistensen. Smaken kommer att bero på receptet, men konsistensen kommer glassmaskinen till stor del att stå för. Hur är konsistensen då? Perfekt. Även när man utnyttjar efterkylningsfunktionen och låter glassen stå framme från någon timme upp till de 8 timmarna som glassmaskinen håller glassen kyld är konsistensen bra. Den är inte för hård och inte för mjuk, utan smälter i munnen med ett mjukt tuggmotstånd.

  Sänker man priset på glassmaskinen är det ett givet val, men vill man ha det bästa kommer det att kosta. Vi anser att trots det höga priset erbjuder glassmaskinen en nivå av glass att butiken alternativ inte längre kommer att vara lika attraktiva.

  Läs mer
 2. Severin Glassmaskin 2L

  9,3/10
  "Mycket glass, enkel tillverkning och gott"
  Severin Glassmaskin med Kompressor Yoghurtfunktion 2L
  Volym
  2 Liter
  Tillagningstid
  30 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Stor behållare på 2L
  • Enkel rengöring
  • Användarvänlig
  • Stilren design
  Nackdelar
  • Efterkylningen kunde varit längre än 1 timme

  Glassmaskinen från Severin är en kombination av stil, volym och prisvärdhet. Det silvriga höljet gör glassmaskinen smidig att matcha in bland övriga köksartiklar.

  Den högeffektiva kompressorn på 180 W förenklar glasstillverkningen när allting kan hällas direkt ner i skålen utan att ingredienser eller delar behöver kylas ner innan. Behållaren har en kapacitet om 2 liter vilket räcker till flera dussin glasskulor och borde mätta de flesta stora sällskap. Glassmaskinen är lätt att använda och vill man inte göra annat än glass kommer man undan med ett knapptryck för att starta maskinen, annars finns fler justeringsmöjligheter och för att kunna hålla koll på temperaturen och annat. Det krävs 30 minuter innan glassen är klar och efterkylningsprogrammet kan hålla glassen kall i max en timme. Har man under glasstillverkningens gång glömt något eller vill få med något först på slutet finns en lucka i locket där kan kan hälla i chokladbitar, strössel eller annat som passar i glassen.

  Om receptet till glassen är bra kommer glasskulorna att sticka ut jämfört med en lite dyrare glassbytta. Glassen är varken för isig eller eller åt hållet mot mjukglass. Efterkylningen påverkar inte glassens kvalitet men hade gärna fått vara längre än en timme.

  Alla delar som kommer i kontakt med glassen är löstagbara vilket gör glassmaskinen väldigt smidig att rengöra.

  Läs mer
 3. Nemox Dolce Vita Glassmaskin 1

  9,0/10
  "En simpel glassmaskin som kräver lite förberedelse"
  Nemox Dolce Vita Glassmaskin 1
  Volym
  0.9 liter
  Tillagningstid
  30 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Resultatet lika bra som dyrare modeller
  • Snabb tillagning
  Nackdelar
  • Ingen kompressor
  • Kräver en del förberedelse
  • Något liten behållare

  En simpel glassmaskin utan kylningsfunktioner kommer alltid att vara billigare än modeller med starka kompressorer som kan kyla, men kommer att kräva mer från användaren. Den svarta glassmaskinen Dolce Vita är en enkel konstruktion som gör god glass om man har förberett sig väl, och med en liten hemlig detalj som avslöjas längre fram.

  Eftersom Dolce Vita glassmaskin inte kan kyla måste kylningen ske innan glasstillverkningen kan börja. Man får börja med att ställa skålen i frysen och hur länge man ska ha skålen i frysen beror på vad man ska göra men 2-4 timmar är en bra start. Vill man ha en annan konsistens kan man öka eller sänka tiden. När skålen är kall häller man i ingredienserna och slår på locket, och startar sedan glassmaskinen. Det enda som finns är en av och på knapp som långsamt vispar runt innehållet i den kalla skålen som till slut blir till glass. Eftersom skålen är väl isolerad kommer glassen att kunna hållas kall i någon timme efter att den är klar.

  Konsistensen på glassen är förvånansvärt bra med tanke på att priset i vissa fall är mindre än hälften jämfört med alternativen som har en kompressor som kan kyla blandningen under tillverkningen. Den stora hemligheten är antagligen byttans isolationsförmåga som istället för att sprida kyla åt alla olika håll, är helt riktad mot byttans innehåll. En trevlig överraskning med behållaren är att den även fungerar bra som en ishink för lite finare drycker. Eftersom all kyla är riktad mot mitten garanteras flaskorna att hållas kylda en längre period.

  Om man kan stå ut med något mer förberedelse jämfört med modellerna som aktivt kyler ner glassen under tillverkningen men som också håller den kall efter att det är klart, har man här en modell som inte producerar den största mängden glass men istället bland de godare.

  Läs mer
 4. Glassmaskin 1,5 L Svart

  8,8/10
  "Stilren design med behållare som går att använda som ishink"
  Glassmaskin 1,5 L Svart
  Mest Prisvärd
  Volym
  1.5 liter
  Tillagningstid
  30 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Behållare går att använda som ishink
  • Enkel att använda
  Nackdelar
  • Ingen kompressor
  • Behållare måste förkylas väldigt lång tid

  Glassmaskinen från Champion Nordic är ytterligare än modell som tack vare sin enkelhet har kunnat pressa priset maximalt. Det glassmaskinen kortfattat består av är en ishink med ett lock där en visp kopplad till en motor sitter. Ishinken i sig är väldigt stilren och estetisk tilltalande, och redan här har man möjlighet att använda glassmaskinen till annat än glass.

  Processen för att göra glass går till genom att ställa den 1.5 liter stora ishinken i frysen i närmare 8 timmar. Man häller sedan det som ingår i receptet för glassen i den kalla ishinken och sätter på locket, och startar vispen. Glassmaskinen har inga avancerade funktioner utan enbart en ratt för att kunna starta eller stänga av vispen. När man är nöjd med konsistensen som tar upp till 30 minuter att uppnå beroende på mängd är glassen klar. Vispen fördelar kylan jämt och resultatet är gott.

  Glassmaskinen kräver egentligen inte särskilt mycket förberedelse, men relativt mycket framförhållning för att man ska få till glass. Är man en glassfantast och får in vanan att alltid förvara behållaren i frysen, kommer den också alltid vara redo för användning. Ser man främst till resultatet och priset är detta en av de vassare glassmaskinerna som finns tillgängliga, men sett till helheten krävs en del planering och just framförhållning.

  Läs mer
 5. Wilfa ICM1S-250 glassmaskin

  8,5/10
  Wilfa ICM1S-250 glassmaskin
  Volym
  2.5 liter
  Tillagningstid
  50 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja

glass

Din köpguide till den bästa glassmaskinen

Samtliga glassmaskiner som vi har testat gör mycket glass åt gången. Man behöver aldrig vara rädd för att det inte ska finnas tillräckligt efter en sats, men det finns några vanliga misstag man kan råka ut för om man bara köper första bästa glassmaskin. Vi reder ut sådant som är viktigt att tänka på, och hur man får till ett gott resultat.

 • glass

  Volym 

  Volymen för en glassmaskin ligger i samtliga fall (som vi har testat) över en liter, men de flesta ligger kring 1.5 liter som räcker till ca 20 glasskulor. Volymen är sällan ett problem, men ska man bjuda ett större sällskap på glass kan även 20 kulor bli lite för få. En större glassmaskin behöver inte bli dyrare eftersom det enda som ändras är behållarens storlek. Det som primärt drar upp priset hos en glassmaskin är hur effektiv kompressorn är om den har en sådan, och hur väl glassmaskinen blandar ihop ingredienserna.
 • snoflinga2

  Kylning & kompressor 

  Ett av de vanligaste misstagen när man köper en glassmaskin är att man förutsätter att den har kylning. Modeller som inte har en kompressor som kyler ner glassen brukar vara mycket billigare, men är man osäker kan man läsa i produktspecifikationerna. Dessa glassmaskiner skulle mer kunna ses som glassblandare eftersom behållaren måste ställas in i frysen när maskinen har jobbat klart. Den stora fördelen med en kompressor som kyler ner glassen är att man får en allt-i-ett glassmaskin som bara behöver startas när ingredienserna har satts i, och sedan är det klart.
 • klocka3

  Tid 

  Tiden det tar för glassen att bli klar kan variera en hel del och beror på ett antal parametrar. Om maskinen inte har någon nedkylning måste man vänta tills processen har gått klart och sedan ställa in behållaren i frysen. Om glassmaskinen har nedkylning kan man gå iväg efter att man har startat glassmaskinen, och när man kommer tillbaka väntar kall glass. Om motorn i glassmaskinen är svag kommer det att ta längre tid att blanda ihop ingredienserna, men också om kompressorn inte är allt för stark. Beroende på mängden glass som ska göras brukar det ta 30-60 minuter från början till slut för att få gott och kallt glass.
 • is malter

  Efterkylning 

  Om glassmaskinen inte har en kompressor måste man ställa in glassen i frysen när maskinen gått klart, men finns en kompressor kan glassen stå på efterkylning. Efterkylning är oerhört smidigt för att få helt fräsch glass direkt efter maten, eller när man inte riktigt vet när glassen ska ätas mer än att den ska ätas inom en snar framtid. De flesta modeller med en kompressor har även en efterkylningsfunktion, men denna kan variera något. Ett vanligt spann på hur länge efterkylningen är igång efter att glassmaskinen har gått klart är 1-2 timmar.
 • termometer

  Temperaturintervall 

  På mer avancerade modeller har man ett bredare spann på temperaturintervallet. Är man enbart ute efter att göra glass är detta inget att fundera över, men gillar man att experimentera eller kanske vill prova på att göra sorbet kan det vara roligt att ha fler valmöjligheter och alternativ.
 • stada

  Rengöring 

  Eftersom glassmaskiner har funnits ett tag på marknaden har de hunnit mogna och förbättras sedan de första modellerna för konsumenter kom. De flesta glassmaskiner är enkla att rengöra med behållare, byglar och blad som går att ta loss från glassmaskinen, istället för att man ska behöva ta hela maskinen i närheten av vattenkranen och spola försiktigt. Dessa löstagbara delar går i de allra flesta fall att köras i diskmaskinen på vanliga program.

Vanliga frågor om glassmaskiner

Vilken glassmaskin är den bästa?

Vi har utsett NXT1 I-Green L'Automatica Glassmaskin 1,7 L Vit till den bästa glassmaskinen 2021. Glassmaskinen gör ordentligt med glass som har den perfekta konsistensen, och är både lätt att använda och rengöra.

Kan man göra annat än glass med en glassmaskin?

Utöver glass är sorbet och yoghurt två populära alternativ som man brukar och kan göra med en glassmaskin. Det finns en stor mängd andra kalla och frysta delikatesser som är populära, och om inte annat kan man alltid experimentera själv.  

Hur fungerar en glassmaskin?

En glassmaskin fungerar genom att blanda runt alla ingredienser i en behållare samtidigt som kyla tillförs. När kyla tillförs samtidigt som allting blandas får man en bättre och jämnare fördelning av kylan och samma konsistens i glassen som hos riktiga glasstillverkare. 

Hur lång tid tar det att göra glass med en glassmaskin?

Beroende på mängden glass som ska göras och en rad andra faktorer, brukar det ta ca 45 minuter från början till slut. Det finns både snabbare och långsammare glassmaskiner.

Testvinnare - Bäst Glassmaskin

 • NXT1 I-Green L'Automatica Glassmaskin 1,7 L Vit
 • Severin Glassmaskin 2L
 • Nemox Dolce Vita Glassmaskin 1
 • Glassmaskin 1,5 L Svart
 • Wilfa ICM1S-250 glassmaskin
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5