Bäst i test: Bästa glassmaskinen 2021

Det mesta hemgjorda som man kan äta blir bättre än butikens alternativ, och när det kommer till glass finns det inget godare! Med en glassmaskin får man alltid till den perfekta glassen, om man har en bra glassmaskin. Vi har testat ett stort urval av glassmaskiner och efter att ha ätit och gjort alldeles för många glasskulor kommit fram till att den bästa glassmaskinen  2021 är Wilfa Glassmaskin 1,5 l. 

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Man vill inte alltid springa iväg till butiken för att köpa en glasslåda, som sedan blir hård och isig när den får ligga ett tag i frysen. En glassmaskin kan oftast producera mer glass än vad man hinner och orkar äta upp, och man får också friheten att smaksätta den precis som man själv vill. Vad som gör en glassmaskin bra, och vad som gör en glassmaskin till den bästa kan man läsa mer om i köpguiden längre ner. Nedan har vi presenterat de bästa alternativen för de som är ute efter en glassmaskin.

 1. 1. Wilfa Glassmaskin 1,5 l
  9,4/10
  Wilfa Glassmaskin 1,5 l
  Bäst i test
  Volym
  1.5 liter
  Tillagningstid
  45 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Till Butik
  1947 kr
 2. 2. Steba IC30 Glassmaskin
  9,1/10
  Steba IC30 Glassmaskin
  Volym
  1.5 Liter
  Tillagningstid
  35 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Till Butik
  699 kr
 3. 3. Sage Glassmaskin The Smart Scoop
  9,0/10
  Sage Glassmaskin The Smart Scoop
  Volym
  1 liter
  Tillagningstid
  30 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Till Butik
  4499 kr
 4. 4. Princess Glassmaskin DeLux
  8,9/10
  Princess Glassmaskin DeLux
  Volym
  2 liter
  Tillagningstid
  50 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Ja
  Till Butik
  2399 kr
 5. 5. Champion Glassmaskin 1
  8,8/10
  Champion Glassmaskin 1
  Volym
  1.5 liter
  Tillagningstid
  30 minuter
  Kompressor / inbyggd kylning
  Nej
  Till Butik
  389 kr

glass

Din köpguide till den bästa glassmaskinen

Samtliga glassmaskiner som vi har testat gör mycket glass åt gången. Man behöver aldrig vara rädd för att det inte ska finnas tillräckligt efter en sats, men det finns några vanliga misstag man kan råka ut för om man bara köper första bästa glassmaskin. Vi reder ut sådant som är viktigt att tänka på, och hur man får till ett gott resultat.

 • glass

  Volym 

  Volymen för en glassmaskin ligger i samtliga fall (som vi har testat) över en liter, men de flesta ligger kring 1.5 liter som räcker till ca 20 glasskulor. Volymen är sällan ett problem, men ska man bjuda ett större sällskap på glass kan även 20 kulor bli lite för få. En större glassmaskin behöver inte bli dyrare eftersom det enda som ändras är behållarens storlek. Det som primärt drar upp priset hos en glassmaskin är hur effektiv kompressorn är om den har en sådan, och hur väl glassmaskinen blandar ihop ingredienserna.
 • snoflinga2

  Kylning & kompressor 

  Ett av de vanligaste misstagen när man köper en glassmaskin är att man förutsätter att den har kylning. Modeller som inte har en kompressor som kyler ner glassen brukar vara mycket billigare, men är man osäker kan man läsa i produktspecifikationerna. Dessa glassmaskiner skulle mer kunna ses som glassblandare eftersom behållaren måste ställas in i frysen när maskinen har jobbat klart. Den stora fördelen med en kompressor som kyler ner glassen är att man får en allt-i-ett glassmaskin som bara behöver startas när ingredienserna har satts i, och sedan är det klart.
 • klocka3

  Tid 

  Tiden det tar för glassen att bli klar kan variera en hel del och beror på ett antal parametrar. Om maskinen inte har någon nedkylning måste man vänta tills processen har gått klart och sedan ställa in behållaren i frysen. Om glassmaskinen har nedkylning kan man gå iväg efter att man har startat glassmaskinen, och när man kommer tillbaka väntar kall glass. Om motorn i glassmaskinen är svag kommer det att ta längre tid att blanda ihop ingredienserna, men också om kompressorn inte är allt för stark. Beroende på mängden glass som ska göras brukar det ta 30-60 minuter från början till slut för att få gott och kallt glass.
 • is malter

  Efterkylning 

  Om glassmaskinen inte har en kompressor måste man ställa in glassen i frysen när maskinen gått klart, men finns en kompressor kan glassen stå på efterkylning. Efterkylning är oerhört smidigt för att få helt fräsch glass direkt efter maten, eller när man inte riktigt vet när glassen ska ätas mer än att den ska ätas inom en snar framtid. De flesta modeller med en kompressor har även en efterkylningsfunktion, men denna kan variera något. Ett vanligt spann på hur länge efterkylningen är igång efter att glassmaskinen har gått klart är 1-2 timmar.
 • termometer

  Temperaturintervall 

  På mer avancerade modeller har man ett bredare spann på temperaturintervallet. Är man enbart ute efter att göra glass är detta inget att fundera över, men gillar man att experimentera eller kanske vill prova på att göra sorbet kan det vara roligt att ha fler valmöjligheter och alternativ.
 • stada

  Rengöring 

  Eftersom glassmaskiner har funnits ett tag på marknaden har de hunnit mogna och förbättras sedan de första modellerna för konsumenter kom. De flesta glassmaskiner är enkla att rengöra med behållare, byglar och blad som går att ta loss från glassmaskinen, istället för att man ska behöva ta hela maskinen i närheten av vattenkranen och spola försiktigt. Dessa löstagbara delar går i de allra flesta fall att köras i diskmaskinen på vanliga program.

Vanliga frågor om glassmaskiner

Vilken glassmaskin är den bästa?

Vi har utsett Wilfa Glassmaskin 1,5 l till den bästa glassmaskinen 2021. Glassmaskinen gör ordentligt med glass som har den perfekta konsistensen, och är både lätt att använda och rengöra.

Kan man göra annat än glass med en glassmaskin?

Utöver glass är sorbet och yoghurt två populära alternativ som man brukar och kan göra med en glassmaskin. Det finns en stor mängd andra kalla och frysta delikatesser som är populära, och om inte annat kan man alltid experimentera själv.  

Hur fungerar en glassmaskin?

En glassmaskin fungerar genom att blanda runt alla ingredienser i en behållare samtidigt som kyla tillförs. När kyla tillförs samtidigt som allting blandas får man en bättre och jämnare fördelning av kylan och samma konsistens i glassen som hos riktiga glasstillverkare. 

Hur lång tid tar det att göra glass med en glassmaskin?

Beroende på mängden glass som ska göras och en rad andra faktorer, brukar det ta ca 45 minuter från början till slut. Det finns både snabbare och långsammare glassmaskiner.

Testvinnare - Bäst Glassmaskin

 • Wilfa Glassmaskin 1,5 l
 • Steba IC30 Glassmaskin
 • Sage Glassmaskin The Smart Scoop
 • Princess Glassmaskin DeLux
 • Champion Glassmaskin 1
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
8 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 08:59:36