Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst impregnering kläder 2021

Regn, slask och snö är vi inte helt ovana vid i Sverige. Att impregnera sina kläder är inte bara bekvämligt utan ökar även hållbarheten på dem. Alla friluftskläder mår mycket bättre av en impregnering men även vardagskläderna som används ofta mår bättre av att få impregneras. Blöta kläder är inte skönt och impregnering hjälper i ganska stor utsträckning speciellt om det är en kvalitativ impregneringsprodukt.  Vi har gjort ett test på ett flertal impregneringsprodukter på marknaden och utsett 4 testvinnare, där Shoeboys Waterproofer gav bäst förutsättningar för att hålla kläderna torra.

Vilken impregnering är bäst?

När det kommer till hur vi valde vilken impregneringsprodukt som är bäst kollade vi främst närmare på följande faktorer:

 • Vätskeavisning – Hur bra håller produkten och hur bra är den på att stöta bort vatten?
 • Typ av produkt – Är det en sprayflaska, tvättar man in impregneringen?
 • Innehåll & hållbarhet – Vad innehåller produkten och hur miljövänlig är den?
 • Pris – Vad får man för pengarna?

 1. 1. Shoeboys Waterproofer
  9,6/10
  Shoeboys Waterproofer
  Bäst i test
  Storlek
  200 ml
  Typ
  Spray
  Lämpad till
  Alla material
  Till Butik
  159 kr
 2. 2. Organotex Wash-In Textile
  9,5/10
  Organotex Wash-In Textile
  Storlek
  500 ml
  Typ
  Tvättmedel
  Lämpad till
  Alla material
  Till Butik
  249 kr
 3. 3. Sustainable Suede Renovator
  9,2/10
  Sustainable Suede Renovator
  Storlek
  150 ml
  Typ
  Spray
  Lämpad till
  Mocka / nubuck
  Till Butik
  109 kr
 4. 4. Nikwax TX.Direct Wash-In
  8,8/10
  Nikwax TX.Direct Wash-In
  Storlek
  1 liter
  Typ
  Tvättmedel
  Lämpad till
  Vattenavvisande plagg
  Till Butik
  315 kr

par vandrar

Din köpguide till den bästa impregneringen

Impregneringsprodukter i sig är inte särskilt avancerade, men trots det kan det uppstå ett par frågetecken om man aldrig har impregnerat ett plagg förut. Det finns ett stort antal produkter att välja bland där de flesta trots allt kommer att fungera bra, men med mer kunskap om material och impregnering blir det lättare att välja en produkt som ger ett utmärkt impregneringsresultat.

 • textiler

  Material som kan impregneras 

  Alla material kan mer eller mindre impregneras och därför brukar frågan istället landa vid om det det behöver impregneras eller inte. Ett plagg eller ett material som tidigare har kunnat avvisa en del regn, skvätt och smuts men inte längre kan det kan behöva impregneras. Olika material kommer att vara olika bra på att avvisa oönskade partiklar i sitt naturliga tillstånd och efter slitage, därför kommer vissa material behöva impregneras oftare än andra. Det är något som kan vara bra att ha i åtanke vid val av storlek på impregneringsförpackningen.
 • alternativ

  Impregnering för olika material 

  Även om alla material kan impregneras, är vissa impregneringsmedel mer anpassade mot vissa tyger än andra. Oftast går det att använda impregnering kors och tvärs, men det finns egentligen ingen anledning att göra det. Vet man att man har flera olika sorters material man vill impregnera är universalimpregnering det bästa alternativet. Har man däremot särskilda krav eller behov, exempelvis att man ska vara utomhus en längre period i sträck kan det vara givande att välja rätt impregnering till rätt material för att få det där sista lilla.
 • sprayflaska

  Format på impregneringen 

  Impregnering kommer i flera olika format. Vissa ska sprayas på, andra smörjs in med medlet men det finns också alternativ som man har i tvättmaskinen. Effekten i sig kommer att vara tillräckligt bra oavsett vilket format man väljer även om vissa variationer kan förekomma. Alla tyger och textiler är inte lika lättarbetade med olika medel men mest handlar det om smidighet. Impregnering som man har i tvättmaskinen kommer att impregnera hela plagget medan spray förutsätter att man lyckas behandla hela ytan för att få exakt samma effekt. Samtidigt är det inte hela världen om någon yta inte blir helt impregnerat, i det stora hela har man fått ett förhöjt motstånd mot vatten och smuts.
 • utmarkelse2

  Bäst effekt från impregneringen 

  För att få ut det mesta från impregneringen oavsett vilken impregnering man har valt finns det några punkter att fundera kring. En impregneringsprodukt är en förbrukningsvara. Det betyder att det slits och försvinner och måste återappliceras ibland. Tvättar man sina kläder ofta kommer man också att tvätta bort impregneringen. Genom att inte tvätta kläder, skor och annat som har impregnerats oftare än vad man faktiskt behöver kommer man inte bara att förlänga hållbarheten på själva produkten, men också impregneringen och samtidigt göra en förtjänst för miljön.

Vanliga frågor om impregnering

Vilken impregnering är bäst?

I vårt test vann Shoeboys Waterproofer utefter ett stort antal faktorer, du kan läsa mer om vad som vägt in i vårt bedömning högre upp på sidan.

Vad är en impregnering?

En impregnering är ett medel som gör kläder vattenavstötande. Vilket innebär att du kan hålla dig torr bättre och längre men det ökar även hållbarheten på dina kläder.

hur ofta ska man impregnera?

Det beror på hur frekvent användningen av produkten är samt vilken produkt. En vägvisning är att åtminstone en gång om året impregnera sina kläder, vid mer frekvent användning och exponering för vatten kan det krävas två gånger per år.

Vilka klädesplagg ska jag impregnera?

Skor är de klädesplagg som utsetts för mest vatten, men i stort sätt alla friluftskläder och välanvända vardagskläder tjänar på att få sig en impregnering.

Testvinnare - Bäst Impregnering kläder

 • Shoeboys Waterproofer
 • Organotex Wash-In Textile
 • Sustainable Suede Renovator
 • Nikwax TX.Direct Wash-In
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-05-07 10:56:09