Bäst i test: Bäst impregnering kläder 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Regn, slask och snö är vi inte helt ovana vid i Sverige. Att impregnera sina kläder är inte bara bekvämligt utan ökar även hållbarheten på dem. Alla friluftskläder mår mycket bättre av en impregnering men även vardagskläderna som används ofta mår bättre av att få impregneras. Blöta kläder är inte skönt och impregnering hjälper i ganska stor utsträckning speciellt om det är en kvalitativ impregneringsprodukt.  Vi har gjort ett test på ett flertal impregneringsprodukter på marknaden och utsett 5 testvinnare, där Nikwax TX.Direct Wash-In 1L gav bäst förutsättningar för att hålla kläderna torra.

Testvinnare - Bästa Impregnering kläder 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Impregneringarna för kläder 2023:

 • Bäst i test: Nikwax TX.Direct Wash-In 1L
 • Organotex Wash-In Textile Waterproofing 500ml
 • Bästa billiga: Fibertec Textile Guard Eco Spray-On 500ml
 • Waterproofer
 • 2GO Sustainable Waterbased Protector

De 5 bästa Impregneringarna för kläder i September 2023

 1. 1. Nikwax TX.Direct Wash-In 1L- Bäst i test

  9,5/10
  "Något dyrare, men man får dubbelt så många impregneringar än från många andra".
  Nikwax TX.Direct Wash-In 1L
  Bäst i test
  Storlek
  1 liter
  Typ
  Tvättmedel
  Lämpad till
  Vattenavvisande plagg
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor förpackning
  • Smidigt att impregnera stora plagg
  • Enkelt att impregnera
  • Impregnering i tvättmaskin
  Nackdelar
  • Torktumling rekommenderas efter impregnering

  Recension

  Impregneringsmedlet Nikwax TX.Direct Wash-In är ett impregneringsmedel som lämpar sig bäst till plagg med mycket yta, som exempelvis skaljackor, skalbyxor och liknande. Som namnet antyder är inte detta någon impregnering som man sprayar på, utan ett medel som man använder i tvättmaskinen. Behållaren innehåller 1 liter av impregneringsmedlet och fungerar på alla vattenavvisande plagg som Gore-Tex som många är bekanta med, men också Sympatex, Entrent och andra som har liknande egenskaper.

  Impregneringsmedlet används i tvättmaskinen och därför måste plagg som ska impregneras klaras av att tvättas i maskin. Det visar sig också att för att få ut det mesta från impregneringen kommer plagget också att behöva torktumlas. Medlet är i grunden vattenbaserat och är fri från flera miljöskadliga ämnen som kan förekomma i andra impregneringsämnen. Totalt kommer man att kunna impregnera 10 gånger innan medlet är slut.

  Resultatet från impregneringen är bra. Impregneringen verkar ha gjort sitt och när vatten droppas på från en sprinkler rinner allting av. Vid högre tryck från kranen kommer en liten mängd vatten igenom. Sett till priset får man väldigt mycket impregnering men vid väldigt högt vattentryck kan en viss mängd vatten ta sig igenom, det är dock vattenmängder som man skulle ha svårt att uppnå i en naturlig regnskur.

 2. 2. Organotex Wash-In Textile Waterproofing 500ml

  9,3/10
  "Det enklaste sättet att impregnera stora plagg med en perfekt fördelning av impregnering".
  Organotex Wash-In Textile Waterproofing 500ml
  Storlek
  500 ml
  Typ
  Tvättmedel
  Lämpad till
  Alla material
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1000 kr
  100 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkelt att impregnera stora plagg och ytor
  • Allting blir impregnerat
  • Krävs liten mängd jobb för impregneringen
  • Hög prisvärdhet
  • Goda vatten- och smutsavvisande egenskaper
  Nackdelar
  • Kan bara användas till sådant som kan köras i tvättmaskin

  Recension

  Organotex Wash-In Textile är impregneringsmedlet för de stora plaggen. Impregneringen kommer i en större burk om 0,5 liter och man ser snabbt att ingen pumpfunktion finns utan enbart en skruvkork. Detta beror på att impregneringen används tillsammans med tvättmaskinen istället för tvättmedel. Impregneringen går att använda mot alla typer av funktionella plagg och material vilket kort skulle kunna sammanfattas med plagg som man kan köra i tvättmaskinen. Det är inte omöjligt att använda impregneringen mot skor men vissa skor mår inte allt för bra när de tvättas i tvättmaskin.

  Vad vi uppskattar stort med impregneringen är att stora plagg går snabbt och smidigt att impregnera. Den totala tiden för impregneringen blir något längre eftersom man måste vänta tiden för en maskintvätt, men jobbet man själv behöver utföra för att få till impregneringen är liten. Rätt mängd impregnering och in i maskinen, sedan är det klart. Impregneringen testades inte på några skor, men flera sorters fritidsjackor och slitna vandringsbyxor visade en mycket högre nivå av vattenavvisning efter en tvätt. Har man plagg med en stor total yta är impregneringar i maskintvätt att föredra. Mindre plagg, och speciellt de som inte bör tvättas i maskin blir dock ett problem.

 3. 3. Fibertec Textile Guard Eco Spray-On 500ml- Bästa billiga

  9,2/10
  "Den miljövänliga impregneringen som också maximerar andningsförmågan på plagget".
  Fibertec Textile Guard Eco Spray-On 500ml
  Bästa billiga
  Storlek
  500 ml
  Typ
  Spray
  Lämpad till
  Funktionella material
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög effekt från impregneringen
  • Kan impregnera sådant som helst inte ska tvättas
  • Bevarar andningsförmågan bättre på insidan av plagg
  Nackdelar
  • Kräver mer tid jämfört med impregnering i tvättmaskin

  Recension

  Sprayen Textile Guard Eco från Fibertec har tagit miljövänligheten till nästa nivå utan att tumma på impregneringsegenskaperna. Man har enbart använt miljövänliga ämnen som går att bryta ner av naturen och som inte är skadliga. Impregneringen kommer alltså i en stor sprayförpackning om 500 ml där det i specifikationerna framgår att den fungerar väl till funktionella plagg. Funktionella plagg skulle enklare kunna översättas till aktiva plagg som man gärna vill att ska andas, men också stöta ifrån sig vatten. Gore Tex är ett exempel på ett vanligt funktionellt material som ofta används i dessa plagg.

  När det kommer till själva impregneringen kommer det att krävas något mer från användaren jämfört med de som ska köras i maskinen. Här får man se till att man inte missar med sprayen och det är lätt hänt att man får impregnering där man redan impregnerat, men inte lika mycket där man faktiskt inte har det. Fördelen med en spray är att man bara får impregnering där det behövs och inte överallt. I en tvättmaskin kommer även insidan, eller rättare sagt alla sidor att impregneras. Här kan man istället impregnera enbart ytan utan att på något sätt påverka andningsförmågan på insidan.

  Resultatet från impregneringen i sig är i klass med många andra högt betygsatta produkter. De vatten- och smutsavvisande effekterna på skalbyxorna som var testplagget har blivit mycket bättre i det stora hela, men vissa områden har inte riktigt lika bra effekt från impregneringen. Dessa områden var också sådana där vi med flit slarvade för att se hur resultatet blev. Med andra ord är det mycket upp till den som sprayar för att få till ett gott resultat. Lägger man ner tiden som behövs för att få till en jämn och fin yta är Textile Guard Eco Spray-On ett perfekt alternativ för att bevara en god andningsförmåga på insidan, och ypperliga vattenavvisaden egenskaper på utsidan.

 4. 4. Waterproofer

  9,0/10
  "Oerhört smidig för mindre plagg och fungerar utmärkt på alla material".
  Waterproofer
  Storlek
  200 ml
  Typ
  Spray
  Lämpad till
  Alla material
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Går snabbt att applicera och få effekt
  • Fungerar bra på alla sorters material
  • Utmärkta vatten- och smutsavvisande egenskaper
  Nackdelar
  • Kan krävas mycket impregnering för stora plagg

  Recension

  Impregneringssprayen Waterproofer från Shoeboys är som sagt en spray som kommer i en stilren förpackning av återvunnen plast. Sprayburken har ingen drivgas utan en pumpmekanism som man sprayar med. Fördelen med att slippa drivgas är att man inte behöver ha i ämnen som inte hjälper till i impregneringen utan man kan använda enbart verksamma ämnen som i fallet här. Mängden impregnering i sprayburken är 200 ml och är i grunden vattenbaserad.

  Impregneringen fungerar på alla sorters material som kan impregneras. Appliceringen är inte konstigare än att man sprejar på impregneringen på ett avstånd om 30 cm jämt och försiktigt och låter torka i några minuter. Får man ett överskott på någon yta kan man antingen torka av det försiktigt eller jobba in det med en lämplig duk. Impregneringen fungerar som sagt bra på samtliga material, men vissa lädermaterial verkar suga åt sig lättare av impregneringen än syntetmaterial. Resultatet skiljer sig dock inte mycket utan alla testplagg avvisar vatten utmärkt. En värd notering är att större plagg kommer att kräva en hel del spray men resultatet är som ovan nämnt bra oavsett material.

 5. 5. 2GO Sustainable Waterbased Protector

  8,9/10
  "Vattenbaserad & miljövänlig impregnering som passar alla material".
  Sustainable Waterbased Protector
  Storlek
  250 ml
  Typ
  Spray
  Lämpad till
  Alla material
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Helt Miljövänlig
  • Vattenbaserad
  • Biologiskt nedbrytbar
  Nackdelar
  • Behöver appliceras regelbundet

  Recension

  En ekologisk och vattenbaserad impregnering som passar alla material, så om du är en miljömedveten individ är detta verkligen ett bra val till ett relativt bra pris, även om det innehåller ganska lite i jämförelse med resterande testprodukter. Avstötter vatten och smuts på ett ganska effektivt sätt även om det finns mer effektiva impregneringar men det är ofta avvägningen man får göra om man vill ha ett miljövänligt alternativ; hållbarhet och hållbarhet i en miljöaspekt.

  Detta medel måste användas regelbundet vilket kan vara störande men om man bara ser till att göra rutin av det är det inga konstigheter. Använder man utrustningen sporadiskt och sällan så kan man med denna produkt impregnera varje gång innan användning. Använder du utrustningen ofta behöver du verkligen inte impregnera varje gång men du kommer märka när det börjar bli sämre. Du behöver i alla fall aldrig känna någon miljöskam när du använder detta impregneringsmedel. Till och med flaskan är gjort i återvunnen plast.

par vandrar

Din köpguide till den bästa impregneringen

Impregneringsprodukter i sig är inte särskilt avancerade, men trots det kan det uppstå ett par frågetecken om man aldrig har impregnerat ett plagg förut. Det finns ett stort antal produkter att välja bland där de flesta trots allt kommer att fungera bra, men med mer kunskap om material och impregnering blir det lättare att välja en produkt som ger ett utmärkt impregneringsresultat.

 • textiler

  Material som kan impregneras 

  Alla material kan mer eller mindre impregneras och därför brukar frågan istället landa vid om det behöver impregneras eller inte. Ett plagg eller ett material som tidigare har kunnat avvisa en del regn, skvätt och smuts men inte längre kan det alls lika bra kan behöva impregneras. Olika material kommer att vara olika bra på att avvisa oönskade partiklar i sitt naturliga tillstånd och efter slitage, därför kommer vissa material behöva impregneras oftare än andra. Det är något som kan vara bra att ha i åtanke vid val av storlek på impregneringsförpackningen.
 • alternativ

  Impregnering för olika material 

  Även om alla material kan impregneras, är vissa impregneringsmedel mer anpassade mot vissa tyger än andra. Oftast går det att använda impregnering kors och tvärs, men det finns egentligen ingen anledning att göra det. Vet man att man har flera olika sorters material man vill impregnera är universalimpregnering det bästa alternativet. Har man däremot särskilda krav eller behov, exempelvis att man ska vara utomhus en längre period i sträck kan det vara givande att välja rätt impregnering till rätt material för att få det där sista lilla.
 • sprayflaska

  Format på impregneringen 

  Impregnering kommer i flera olika format. Vissa ska sprayas på, andra smörjs in med medlet men det finns också alternativ som man har i tvättmaskinen. Effekten i sig kommer att vara tillräckligt bra oavsett vilket format man väljer även om vissa variationer kan förekomma. Alla tyger och textiler är inte lika lättarbetade med olika medel men mest handlar det om smidighet. Impregnering som man har i tvättmaskinen kommer att impregnera hela plagget medan spray förutsätter att man lyckas behandla hela ytan för att få exakt samma effekt. Samtidigt är det inte hela världen om någon yta inte blir helt impregnerat, i det stora hela har man fått ett förhöjt motstånd mot vatten och smuts.
 • utmarkelse2

  Bäst effekt från impregneringen 

  För att få ut det mesta från impregneringen oavsett vilken impregnering man har valt finns det några punkter att fundera kring. En impregneringsprodukt är en förbrukningsvara. Det betyder att det slits och försvinner och måste återappliceras ibland. Tvättar man sina kläder ofta kommer man också att tvätta bort impregneringen. Genom att inte tvätta kläder, skor och annat som har impregnerats oftare än vad man faktiskt behöver kommer man inte bara att förlänga hållbarheten på själva produkten, men också impregneringen och samtidigt göra en förtjänst för miljön.

Vårt test av impregnering

När det kommer till hur vi valde vilken impregneringsprodukt som är bäst kollade vi främst närmare på följande faktorer:

 • Vätskeavisning – Hur bra håller produkten och hur bra är den på att stöta bort vatten?
 • Typ av produkt – Är det en sprayflaska, tvättar man in impregneringen?
 • Innehåll & hållbarhet – Vad innehåller produkten och hur miljövänlig är den?
 • Pris – Vad får man för pengarna?

Vanliga frågor om impregnering

Vilken impregnering är bäst?

I vårt test vann Nikwax TX.Direct Wash-In 1L utefter ett stort antal faktorer, du kan läsa mer om vad som vägt in i vårt bedömning högre upp på sidan.

Vad är en impregnering?

En impregnering är ett medel som gör kläder vattenavstötande. Vilket innebär att du kan hålla dig torr bättre och längre men det ökar även hållbarheten på dina kläder.

hur ofta ska man impregnera?

Det beror på hur frekvent användningen av produkten är samt vilken produkt. En vägvisning är att åtminstone en gång om året impregnera sina kläder, vid mer frekvent användning och exponering för vatten kan det krävas två gånger per år.

Vilka klädesplagg ska jag impregnera?

Skor är de klädesplagg som utsetts för mest vatten, men i stort sätt alla friluftskläder och välanvända vardagskläder tjänar på att få sig en impregnering.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
69 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5