Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa kaffebryggaren 2021

Uppdaterad november 2021

I Sverige dricker varje person i genomsnitt drygt tre koppar kaffe om dagen. Det är nästan högst i världen. Kaffet är med andra ord en viktig del av vardagen och en del av morgonrutinen för många. För att du ska få det godaste kaffet med den bästa kaffebryggaren har vi testat flera olika modeller. 5 av dessa har vi sedan nominerat till vår topplista. Den bästa kaffebryggaren i testet är Moccamaster Kaffebryggare Röd. Modellen har en hög pålitlighet, god kvalitet och ger dig framför allt ett suveränt bryggkaffe.

Vilken är den bästa kaffebryggaren?

Oavsett om du är en vanlig kaffedrickare, en hemmabarista eller en kaffekonnässör, vill du antagligen att kaffebryggaren ska hålla en hög standard. Den bästa kaffebryggaren ska leva upp till så många som möjligt av kraven nedan för att skapa en hög prisvärdhet. Vår betygssättning utgår från dessa punkter:

 • Bryggtemperaturen ska ligga mellan 92 och 96 grader.
 • Tiden det tar att brygga 1 liter kaffe ska ligga på som längst 6 minuter. Effekten bör vara mellan 800 och 1500 W för snabbare bryggning.
 • Ha ett droppstopp som inte läcker utan sluter helt tätt.
 • Vattentanken ska helst gå att ta bort för att kunna diska ur lättare.
 • Kaffebryggaren bör vara testad och godkänd av norska European Coffee Brewing Center (ECBC) för att säkerställa hög kvalitet och god smak på kaffet.
 • Värmeelementen ska hålla rätt temperatur länge och det får gärna finnas dubbla element. För värmning ska temperaturen inte hamna under 80 grader eller vara ojämn.
 • Extra funktioner får gärna finnas såsom att kunna brygga direkt i muggen, olika bryggprogram, automatisk avkalkning och direkt vattenanslutning.

 1. Moccamaster Kaffebryggare Röd

  9,6/10
  "Lättanvänd men avancerad filterbryggare som brygger kaffe i bästa klassen"
  Moccamaster Kaffebryggare Röd
  Bäst i test
  Effekt
  1520 W
  Vattenbehållare
  1.25 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  32.5 x 17 x 35.5 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket pålitlig och hållbar
  • Kvalitetsbedömd av flera oberoende tester
  • Snygg design
  • Prisvärd
  • Höga kundomdömen
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Ingen funktion för att brygga direkt i kaffemuggen

  Produktrecension

  Kaffebryggare av märket Moccamaster har nästan blivit synonymt med kaffebryggning i sig. Den som äger en Moccamaster är sällan missnöjd med kvaliteten eller smaken på kaffet. Det här borde alltså vara en kaffebryggare som säljer in sig själv. Vi har testat denna senare modell av Moccamastern för att se hur vi upplever produkten.

  Högsta pålitlighet

  Hållbarheten och pålitligheten hos Moccamastern är svårslagen. Vi kunde givetvis inte testa den under flera års tid, men av allt att döma från de användarrecensioner vi tagit del av, är det här en kaffebryggare som håller länge. Om den mot förmodan skulle gå sönder efter flitig användning, går det lätt att köpa både originaltillbehör och reservdelar. Garantin går dessutom att förlänga från 5 år till 10 år genom att registrera produkten. Då får du, om du vill, även ta del av exempelvis mailpåminnelser om rengöring en gång i månaden.

  Tillverkas för hand

  Varje Moccamaster tillverkas för hand i Holland och man gör en provbryggning av kaffebryggaren innan den lämnar fabriken. Bryggaren har dessutom fått flera kvalitetsutmärkelser. Med den avancerade bryggtekniken hålls temperaturen konstant mellan 92 och 96 grader. Värmeelementet har en temperatur på mellan 80 och 85 grader. Det förmodligen tack vare sin relativa enkelhet och gedigna och kvalitativa konstruktion som Moccamstern har en så lång livslängd, utan att tappa i kapacitet. En bryggning för en kanna på 1,25 liter tar 6 minuter, vilket bland annat kvalificerar den för godkännande enligt ECBC-standarden.

  Goda omdömen

  Vi tycker att kaffet från Moccamaster Brushed är utsökt, oavsett vilken styrka eller sort vi valde att brygga med. Kunderna som använt kaffebryggaren är också mycket nöjda och snittbetyget Trustpilot ligger på 4,8/5. Det du får med denna modell är alltså en snygg kaffebryggare av högsta kvalitet med mycket hög prisvärdhet. Enda nackdelen är att den inte har några egentliga bryggprogram.

  Läs mer
 2. The Scoop Tvåvägsbryggare

  9,4/10
  "Prisvärd dubbelbryggare med gott resultat"
  The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri
  Mest Prisvärd
  Effekt
  950 W
  Vattenbehållare
  1.8 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  7 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Ja
  Mått (LxBxH)
  27 x 32 x 35 cm
  ECBC-testad
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel användning
  • Lättanpassad efter behov
  • Mycket gott kaffe
  • Stor kanna plus mugg
  Nackdelar
  • Svårt att dosera rätt mängd till termosmuggen
  • Kan ta tid att rengöra

  Produktrecension

  Amerikanska Hamilton Beach designar och marknadsför köksutrustning både för privat och kommersiellt bruk. Bland deras kaffebryggare för hushåll hittar vi The Scoop, som är en flexibel tvåvägsbryggare. Med denna kan du själv enkelt välja om du vill brygga en hel kanna på upp till 1,8 liter, använda termosmuggen på 0,4 liter, eller varför inte både och?

  Passar små och stora hushåll

  Med en stor kanna, som rymmer 12 koppar, och plats för termosmugg går det lätt att anpassa din bryggning efter behov. Om du inte vill använda muggen, går det lika bra att ställa dit en kopp. Botten på denna del av kaffebryggaren har nämligen justerbar höjd. Oavsett storleken på hushållet, kan vi med säkerhet säga att denna modell fyller sin funktion bra.

  Innovativa lösningar

  The Scoop har några smarta lösningar för att underlätta användningen. Det mindre av de två återanvändbara filtren, ett för varje storlek på filterhållaren, går till exempel att använda som kaffeskopa. Timern går att sätta ställa in på 24 timmar för att fördröja starten av bryggningen och maskinen stänger av sig automatiskt efter 40 minuter.

  En prisvärd kaffebryggare

  För det pris du betalar får du en mycket användbar och stilren kaffebryggare. Reglagen och knapparna sitter praktiskt och synligt till på framsidan av bryggaren. Det går lätt att alternera mellan full kanna och en enstaka mugg med kaffe. Den största fördelen är kaffet som bryggs blir väldigt gott. Smaken är lika god som det kaffe som bryggs av dyrare modeller. Nackdelarna med kaffebryggaren är att den tar tid att rengöra och att det kan vara svårt att dosera rätt mängd kaffe till muggen. Speciellt till en början.

  Läs mer
 3. The Precision Brewer

  9,3/10
  "Bryggare med flera funktioner för högsta precision och användarglädje"
  The Presision Brewer Bryggare glaskanna
  Bästa premiumvalet
  Effekt
  1650 W
  Vattenbehållare
  1.8 liter
  Max antal koppar
  13 st
  Max bryggtid
  6-7 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Ja
  Mått (LxBxH)
  17 x 31 x 40 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • 6 olika bryggprogram
  • Lätta inställningar
  • Flera tillbehör inkluderade
  • Vattenrening genom bryggningssystemet
  • Mycket hög kvalitet
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Relativt tung

  Produktrecension

  The Presision Brewer från köksutrustningsspecialisten Sage är en premiummaskin med flera finesser och tillbehör, som gör kaffebryggningen till lyxig procedur. Det finns 6 olika bryggprogram att välja mellan och om du inte vill brygga en hel kanna kaffe, går det bra att göra det direkt i kaffemuggen.

  Svårslagen kvalitet

  Känslan vi får när vi använder The Presision Brewer är att det här är en kaffebryggare som kommer att hålla länge. Sage är också kända för att tillverka produkter av professionell kvalitet. Även kvaliteten på glaskannan är hög. Handtaget är greppvänligt och det går lätt att hälla ur den sista skvätten kaffe, som många gånger annars bli kvar i kannan på andra modeller.

  En kaffebryggare för konnässören

  Vi testade att brygga kaffe med alla de 6 programmen som är möjliga att använda. Den variant vi tyckte var mest spännande var ”cold brew”, alltså kallt kaffe ungefär som iste. Till bryggningen använde vi en grovmalen typ av Mollbergs blandning och mjölk. Smaken på kaffet var den bästa av de kaffebryggare som vi testat. Temperaturen som bryggaren håller är alldeles lagom och om du vill ändra denna, går det att justera den efter tycke och smak. Även bryggningstiden och hastigheten på vattenflödet går att anpassa.

  Tillbehör och funktioner

  Det som ingår i paketet när du köper The Presision Brewer är bland annat dubbla filterkorgar, en kaffesked, nätkorgfilter och provremsa för test av vattenhårdhet. Vattnet som rinner genom bryggaren hettas upp via ett effektivt thermo-coil-system. Det renas även i systemet innan det når kaffefiltret.

  Högt pris

  Som en premiumprodukt är The Presision Brewer något att räkna med. Priset är relativt högt, men med tanke på alla egenskaper som kaffebryggaren har, väljer vi att betala detta för att få ett mycket gott kaffe. Bäst passar alltså denna kaffebryggare dig som är en kaffeentusiast.

  Läs mer
 4. Wilfa Classic Tall Kaffebryggare

  9,0/10
  "Stilren kvalitetsprodukt som påminner om en Moccamaster"
  Wilfa Classic Tall Kaffebryggare
  Effekt
  1550 W
  Vattenbehållare
  1.25 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  19 x 41 x 39 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb bryggning
  • Håller hög och jämn temperatur
  • Prisvärd
  • Brygger gott kaffe
  Nackdelar
  • Kan bli fuktig invändigt efter bryggningen

  Produktrecension

  Wilfa Classic Tall kaffebryggare i svart färg påminner till designen om en Moccamaster. Den är snygg och fyller sin plats väl på köksbänken. Kapaciteten på bryggaren ligger på 1,25 liter, vilket motsvarar 12 koppar. Det största fördelen med denna modell är att en bryggning med maxvolym endast tar mellan 4 och 6 minuter. Du får ditt kaffe snabbt med andra ord.

  Gott kaffe

  Kaffebryggaren har som sagt en kort bryggtid, men det är inget som går ut över smaken på kaffet. I vårt test upplevde vi istället att det kaffe som bryggdes var klart godkänt och mycket gott. Temperaturen som maskinen håller är jämn och hög, utan att bli för varm. Värmeelementet håller också kaffet varmt i upp till 40 minuter, om du inte vill dricka det direkt. Denna tid kunde dock vara längre, vi hade föredragit upp mot 60 minuter.

  Bra funktioner

  Med ett automatiskt droppstopp behöver du inte tänka på i vilket läge du tar kannan från bryggaren, den slutar att rinna igenom automatiskt. När det är dags att avkalka kaffebryggaren kommer du att få en påminnelse via en lampa. Efter en bryggning stänger maskinen också av sig automatiskt efter 40 minuter.

  Kvalitetssäkrad

  En kaffebryggare som är godkänd av norska ECBC håller en garanterat hög kvalitet. Smaken på kaffet ska vara perfekt för att produkten ska klara testet. Bryggtemperaturen ska ligga mellan 92 och 96 grader. Testet vi genomförde bekräftade bara ECBC:s omdöme. Vi är nöjda med Wilfa Classic Tall eftersom den är prisvärd. Nackdelarna är att vattenbehållaren inte släpper ifrån sig fukt så bra och att glaskannans handtag är opraktiskt.

  Läs mer
 5. KitchenAid Drip Kaffebryggare

  8,8/10
  "Robust & stadig kaffebryggare som levererar över förväntan"
  KitchenAid Drip Kaffebryggare 1,7 L Creme
  Effekt
  1100 W
  Vattenbehållare
  1.7 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Ja
  Mått (LxBxH)
  34 x 18.2 x 36.4 cm
  ECBC-testad
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Programmerbar
  • Användbara funktioner
  • Håller hög temperatur
  • Lättdoserad
  Nackdelar
  • Lite stor
  • Kannan kan upplevas otymplig

  Produktrecension

  En produkt som är snygg och användbar är alltid extra tilltalande. KitchenAid Drip kaffebryggare, som kommer i fyra valbara färger, har båda dessa delar och designen är dessutom av hög kvalitet. KitchenAid Drip ger dig upp till 12 koppar kaffe i en bryggning med en kanna på 1,7 liter. Bryggaren är programmerbar och inställningarna sköts via LCD-displayen. Du kan bland annat justera styrkan på kaffet, pausa bryggningen, sätta timer för varmhållning och starttid.

  Designen på kannan

  Kaffebryggarens kanna har en pip och lock som gör det enkelt att hälla upp kaffe utan att spilla. Den är dessutom stabil att hålla i och står stadigt på bordet, om du ställer ifrån dig den. Vi uppskattar också volymen på kannan, även om den är stor, som möjliggör en större bryggning, inte bara flera mindre. På samma sätt gillar vi kannans gedigna design, utan några plastdetaljer som slits för lätt eller går sönder.

  Smart genomrinning

  Med munstyckets 29 hål för vattengenomrinning kommer inte allt vatten ner i det malda kaffet alltför koncentrerat. Istället sprids det på liknande sätt som en dusch och ger därmed kaffet en tydligare och bättre smak. Skillnaden vi märkte från billigare kaffebryggare var märkbar. Detta i kombination med att styrkan på kaffet går lätt att reglera via inställningarna.

  Vår upplevelse

  Displayen och inställningarna är användarvänliga. Det är även lätt att fylla på vatten i vattenbehållaren eftersom den går att ta loss. Rengöringen underlättas på så sätt också. Den som inte uppskattar ett återanvändbart filter bör dock inte skaffa KitchenAid Drip. Filtret går nämligen att använda flera gånger och har praktiska måttmarkeringar. Nackdelen är att det kan vara svårt att få filtret helt rent, med tiden.

  Läs mer

top view coffee accessories table

Din köpguide till den bästa kaffebryggaren

Är det svårt att välja kaffebryggare? Vi har sammanställt en köpguide för att göra ditt val av kaffebryggare lättare. När du läst igenom punkterna nedan kommer du att ha en bättre uppfattning om vad du ska hålla utkik efter och ta hänsyn till.

 • coffee 2

  Temperatur 

  Den temperatur som en bra kaffebryggare bör hålla ska ligga mellan 92 och 96 grader. Den får inte vara lägre än 85 grader. Medeltemperaturen ska helst ligga över 92 grader under hela bryggningen, från det att vattnet börjar droppa ner i filtret till dess att det hamnar i kannan. Om vattnet håller denna medeltemperatur kommer smak- och doftämnena i kaffet att absorberas lättare av vattnet. Om vattentemperaturen inte är tillräckligt varm, kommer kaffet inte heller ha lika mycket eller lika tydlig smak. För att få en optimal temperatur kan du välja en kaffebryggare med automatisk temperaturkontroll. Då kommer bryggaren själv att justera värmen så att den alltid håller sig inom det bästa intervallet. Kaffebryggarens varmhållningstemperatur ska ligga mellan 80 och 85 grader för att smakkvaliteterna ska bibehållas bäst.
 • coffee filter2

  Bryggtid 

  En god kopp kaffe ska inte ta lång tid att brygga. Samtidigt ska det inte gå för fort. Bryggtiden på kaffebryggaren bör ligga på maximalt 6 minuter för en kanna på 1 liter. Om vattnet rinner igenom filtret för snabbt, kommer smaken att vara sämre och otydligare. De snabbaste kaffebryggarna har en bryggtid på cirka 4 minuter, utan att det påverkar smaken negativt. En låg effekt på kaffebryggaren, runt 800 W, ger en längre bryggtid. Fördelen är att kaffet kan hållas varmare längre och att även smaken behålls längre.

   

 • coffee pot 2

  Användning

  Eftersom kaffebryggaren tillhör en av de mest använda hushållsmaskinerna, bör den vara lätt att använda. Knapparna ska sitta lättillgängligt till och om kaffebryggaren har en display ska denna inte vara för liten, så att inställningarna blir svårare att göra. Vi rekommenderar en display på cirka 2 eller 3 tum. Vattenbehållaren ska med fördel ha väl markerade streck för volymen. Den kan också vara löstagbar, så att den blir lättare att göra rent och eventuellt byta ut. När det gäller kaffebryggarens filter finns det både behållare för engångsfilter och integrerade återanvändningsbara filter. Fördelen med ett filter som går att använda flera gånger är att det blir mer ekonomiskt och att det är praktiskt att slippa byta filter efter varje bryggning. Nackdelen är att smaken kan blir sämre med tiden eftersom filtret kan täppas igenom om du inte rengör det tillräckligt ofta. Även genomrinningen kan bli sämre och påverka tiden det tar att brygga.
 • innovation 4

  Funktioner

  Moderna kaffebryggare har ofta fler funktioner än de mest grundläggande. Med automatisk avstängning kommer bryggaren att stänga av sig efter 40 eller 60 minuter. En timer innebär att du kan sätta en starttid för kaffebryggningen, till exempel på morgonen innan du stiger upp. Den integrerade kaffekvarnen mal kaffebönor som sedan hamnar direkt i kaffebryggarens filter. Om du betalar mer för din bryggare kan du även få en modell som är programmeringsbar. Då kan du till exempel ställa in mängden kaffe, typen av bryggning, styrkan på kaffet och temperaturen mycket noggrannare än på en vanlig kaffebryggare.

  Den kanske viktigaste funktionen på kaffebryggaren är droppstoppet. Det automatiska droppstoppet innebär att genomrinningen slutar när du tar bort kannan. Ett manuellt droppstopp reglerar du själv. Droppstoppet är en del på kaffebryggaren som bör vara av hög kvalitet. Det ska sluta tätt, gärna gå att byta ut och tåla flitig användning.

 • coffee pot2

  Kaffekannans volym

  Kannans volym varierar mycket mellan olika modeller av kaffebryggare. De största kannorna kan ge upp till 14 koppar kaffe och de minsta runt 3 eller 4. För ett normalstort hushåll med 2 eller 3 kaffedrickare rekommenderar vi en kanna som räcker till 10 eller 12 koppar. För ensamhushåll kan det räcka med 4 eller 5. De modeller av kaffekannor som finns är glaskannan eller termoskannan. Glaskannan är standardmodellen. Termoskannan har fördelen att den behåller värmen på kaffet mycket längre än glaskannorna. En varmhållningstid upp till 10 eller 15 timmar är inte ovanligt.

 • medal3

  Certifierad kaffebryggare

  Den del på bryggaren som kan tappa effekt efter ett tag är värmeelementet. Titta alltså gärna efter modeller som har en bra och erkänd kvalitet på denna del. Det enklaste sättet att hitta en kaffebryggare som håller rätt kvalitet är att välja en som är certifierad av norska laboratoriet European Coffee Brewing Center (ECBC). ECBC-standarden innebär att kaffebryggaren är testad och godkänd för hög kvalitet. Bryggaren ska bland annat klara av att ge dig ett gott kaffe på mellan 4 och 6 minuter. Dessutom ska rätt temperatur hållas hela tiden.
 • basket 3

  Rengöring 

  En kaffebryggare bör vara enkel att rengöra. Filterhållaren ska vara lätt att avlägsna och spola ur. Om den går att svänga ut istället för att öppna uppåt, blir den även mer praktisk. Värmeelementet ska ha en beläggning som går enkelt att torka av trots att det bränt fast kafferester på det. Avkalkningen av bryggaren behöver göras ungefär var tredje månad och det får gärna finnas ett automatiskt program för detta.
 • spare parts

  Reservdelar 

  Om din kaffebryggare skulle gå sönder finns det ibland reservdelar att köpa hos vissa näthandlare. Sådant som droppstopp, filterhållare och vissa fjädrar brukar gå att köpa separat. Dyrare modeller som Moccamaster har ofta utbytbara delar. Dessutom är garantitiden mycket lång, upp till 10 år för en registrerad produkt.

Vanliga frågor om kaffebryggare

Behöver jag avkalka kaffebryggaren?

Ja, en kaffebryggare bör avkalkas med jämna mellanrum. Beroende på kalkhalten i vattnet du använder till bryggningen, kommer dock avkalkningen behöva göras oftare eller mer sällan. Rekommendationen är att avkalka din bryggare åtminstone var tredje månad.

Har ni några tips för att få ett gott bryggkaffe?

När du ska brygga ett gott kaffe bör du till exempel fylla på vattenbehållaren med en annan kanna än kaffekannan. Det kan nämligen finnas rester av gammalt kaffe i denna, som kan ta smak. Använd även alltid kallt färskt vatten eftersom det är mer syrerikt. Syre frigör smakämnena i kaffet lättare. Du kan installera ett vattenfilter på kranen för att ta bort bismaker, om du har sämre vattenkvalitet.

Testvinnare - Bäst Kaffebryggare

 • Moccamaster Kaffebryggare Röd
 • The Scoop Tvåvägsbryggare
 • The Precision Brewer
 • Wilfa Classic Tall Kaffebryggare
 • KitchenAid Drip Kaffebryggare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5