Bäst i test: Bästa kaffebryggaren 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

I Sverige dricker varje person i genomsnitt drygt tre koppar kaffe om dagen. Det är nästan högst i världen. Kaffet är med andra ord en viktig del av vardagen och en del av morgonrutinen för många. För att du ska få det godaste kaffet har vi testat flera olika populära kaffebryggare, 6 av dessa har vi sedan nominerat till vår topplista. Den bästa kaffebryggaren i testet är Moccamaster Automatic Kaffebryggare. Modellen har en hög pålitlighet, god kvalitet och ger dig framför allt ett suveränt bryggkaffe.

Testvinnare - Bästa Kaffebryggare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kaffebryggarna 2023:

 • Bäst i test: Moccamaster Automatic Kaffebryggare
 • The Scoop Tvåvägsbryggare
 • Bästa premiumvalet: Wilfa Kaffebryggare WSP-2A
 • Wilfa Classic Tall Kaffebryggare A125 Rostfri
 • KitchenAid Drip Kaffebryggare
 • Sage The Precision Brewer

De 6 bästa Kaffebryggarna i September 2023

 1. 1. Moccamaster Automatic Kaffebryggare- Bäst i test

  9,6/10
  "Lättanvänd men avancerad filterbryggare som brygger kaffe i bästa klassen".
  Moccamaster Automatic Kaffebryggare
  Bäst i test
  Effekt
  1520 W
  Vattenbehållare
  1.25 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  32.5 x 17 x 35.5 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket pålitlig och hållbar
  • Kvalitetsbedömd av flera oberoende tester
  • Snygg design
  • Prisvärd
  • Höga kundomdömen
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Ingen funktion för att brygga direkt i kaffemuggen

  Recension

  Kaffebryggare av märket Moccamaster har nästan blivit synonymt med kaffebryggning i sig. Den som äger en Moccamaster är sällan missnöjd med kvaliteten eller smaken på kaffet. Det här borde alltså vara en kaffebryggare som säljer in sig själv. Vi har testat denna senare modell av Moccamastern för att se hur vi upplever produkten.

  Högsta pålitlighet

  Hållbarheten och pålitligheten hos Moccamastern är svårslagen. Vi kunde givetvis inte testa den under flera års tid, men av allt att döma från de användarrecensioner vi tagit del av, är det här en kaffebryggare som håller länge. Om den mot förmodan skulle gå sönder efter flitig användning, går det lätt att köpa både originaltillbehör och reservdelar. Garantin går dessutom att förlänga från 5 år till 10 år genom att registrera produkten. Då får du, om du vill, även ta del av exempelvis mailpåminnelser om rengöring en gång i månaden.

  Tillverkas för hand

  Varje Moccamaster tillverkas för hand i Holland och man gör en provbryggning av kaffebryggaren innan den lämnar fabriken. Bryggaren har dessutom fått flera kvalitetsutmärkelser. Med den avancerade bryggtekniken hålls temperaturen konstant mellan 92 och 96 grader. Värmeelementet har en temperatur på mellan 80 och 85 grader. Det förmodligen tack vare sin relativa enkelhet och gedigna och kvalitativa konstruktion som Moccamstern har en så lång livslängd, utan att tappa i kapacitet. En bryggning för en kanna på 1,25 liter tar 6 minuter, vilket bland annat kvalificerar den för godkännande enligt ECBC-standarden.

  Goda omdömen

  Vi tycker att kaffet från Moccamaster Brushed är utsökt, oavsett vilken styrka eller sort vi valde att brygga med. Kunderna som använt kaffebryggaren är också mycket nöjda och snittbetyget Trustpilot ligger på 4,8/5. Det du får med denna modell är alltså en snygg kaffebryggare av högsta kvalitet med mycket hög prisvärdhet. Enda nackdelen är att den inte har några egentliga bryggprogram.

 2. 2. The Scoop Tvåvägsbryggare - Bästa billiga

  9,4/10
  "Prisvärd dubbelbryggare med gott resultat".
  The Scoop Tvåvägsbryggare 1,8 L + Termosmugg 40 cl Rostfri
  Bästa billiga
  Effekt
  950 W
  Vattenbehållare
  1.8 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  7 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Ja
  Mått (LxBxH)
  27 x 32 x 35 cm
  ECBC-testad
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel användning
  • Lättanpassad efter behov
  • Mycket gott kaffe
  • Stor kanna plus mugg
  Nackdelar
  • Svårt att dosera rätt mängd till termosmuggen
  • Kan ta tid att rengöra

  Recension

  Amerikanska Hamilton Beach designar och marknadsför köksutrustning både för privat och kommersiellt bruk. Bland deras kaffebryggare för hushåll hittar vi The Scoop, som är en flexibel tvåvägsbryggare. Med denna kan du själv enkelt välja om du vill brygga en hel kanna på upp till 1,8 liter, använda termosmuggen på 0,4 liter, eller varför inte både och?

  Passar små och stora hushåll

  Med en stor kanna, som rymmer 12 koppar, och plats för termosmugg går det lätt att anpassa din bryggning efter behov. Om du inte vill använda muggen, går det lika bra att ställa dit en kopp. Botten på denna del av kaffebryggaren har nämligen justerbar höjd. Oavsett storleken på hushållet, kan vi med säkerhet säga att denna modell fyller sin funktion bra.

  Innovativa lösningar

  The Scoop har några smarta lösningar för att underlätta användningen. Det mindre av de två återanvändbara filtren, ett för varje storlek på filterhållaren, går till exempel att använda som kaffeskopa. Timern går att sätta ställa in på 24 timmar för att fördröja starten av bryggningen och maskinen stänger av sig automatiskt efter 40 minuter.

  En prisvärd kaffebryggare

  För det pris du betalar får du en mycket användbar och stilren kaffebryggare. Reglagen och knapparna sitter praktiskt och synligt till på framsidan av bryggaren. Det går lätt att alternera mellan full kanna och en enstaka mugg med kaffe. Den största fördelen är kaffet som bryggs blir väldigt gott. Smaken är lika god som det kaffe som bryggs av dyrare modeller. Nackdelarna med kaffebryggaren är att den tar tid att rengöra och att det kan vara svårt att dosera rätt mängd kaffe till muggen. Speciellt till en början.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Wilfa Kaffebryggare WSP-2A- Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Stilren modell med Flow Control för justering av kaffemängd".
  Wilfa Kaffebryggare WSP-2A
  Bästa premiumvalet
  Effekt
  1840 W
  Vattenbehållare
  1.25 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  25.2 x 40.4 x 40 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Praktisk design
  • Suveränt kaffe
  • Bra anpassningsmöjligheter
  Nackdelar
  • Något högt ljud

  Recension

  Wilfa WSP-2A är kaffebryggaren för dig som letar efter en mycket snygg och stilren produkt som dessutom är enkel att använda. Modellen är framtagen tillsammans med en av världens främsta baristor, Tim Wendelboe. WSP-2A har också fått utmärkelser av bland annat Red Dot Design Award och norska ECBC.

  När du ska använda modellen justerar du lätt vattenflödet med hjälp av den vridbara ringen som sitter under kaffebryggarens filterhållare. Detta är ett smart och smidigt sätt att få smaken perfekt. Temperaturen hålls exakt under hela processen tack vare värmesystemet som används i Wilfas kaffebryggare. Du kan lätt följa hur snabbt kaffebryggaren tillreder kaffet, genom att titta på den tydliga vattenbehållaren. Vattenpumpen kommer från Italien, ett land som är känt för att tillverka högkvalitativa delar till olika maskiner och hushållsprodukter. 

  Materialet i bryggaren är i rostfritt stål och både vattenbehållaren och filterhållaren går lätt att diska och är praktiska att sätta dit och ta av.

  För priset vi betalar för Wilfa WSP-2A får vi en väl genomtänkt kaffebryggare till hög kvalitet som, framför allt, gör gott kaffe. Denna modell håller med andra ord länge. Nackdelarna är att den ger ifrån sig ett något högt ljud och att den är relativt skrymmande.

 4. 4. Wilfa Classic Tall Kaffebryggare A125 Rostfri

  9,0/10
  "Snygg kvalitetsprodukt som påminner om en Moccamaster".
  Wilfa Classic Tall Kaffebryggare A125 Rostfri
  Effekt
  1550 W
  Vattenbehållare
  1.25 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  19 x 41 x 39 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb bryggning
  • Håller hög och jämn temperatur
  • Prisvärd
  • Brygger gott kaffe
  Nackdelar
  • Kan bli fuktig invändigt efter bryggningen

  Recension

  Wilfa Classic Tall kaffebryggare i svart färg påminner till designen om en Moccamaster. Den är snygg och fyller sin plats väl på köksbänken. Kapaciteten på bryggaren ligger på 1,25 liter, vilket motsvarar 12 koppar. Det största fördelen med denna modell är att en bryggning med maxvolym endast tar mellan 4 och 6 minuter. Du får ditt kaffe snabbt med andra ord.

  Gott kaffe

  Kaffebryggaren har som sagt en kort bryggtid, men det är inget som går ut över smaken på kaffet. I vårt test upplevde vi istället att det kaffe som bryggdes var klart godkänt och mycket gott. Temperaturen som maskinen håller är jämn och hög, utan att bli för varm. Värmeelementet håller också kaffet varmt i upp till 40 minuter, om du inte vill dricka det direkt. Denna tid kunde dock vara längre, vi hade föredragit upp mot 60 minuter.

  Bra funktioner

  Med ett automatiskt droppstopp behöver du inte tänka på i vilket läge du tar kannan från bryggaren, den slutar att rinna igenom automatiskt. När det är dags att avkalka kaffebryggaren kommer du att få en påminnelse via en lampa. Efter en bryggning stänger maskinen också av sig automatiskt efter 40 minuter.

  Kvalitetssäkrad

  En kaffebryggare som är godkänd av norska ECBC håller en garanterat hög kvalitet. Smaken på kaffet ska vara perfekt för att produkten ska klara testet. Bryggtemperaturen ska ligga mellan 92 och 96 grader. Testet vi genomförde bekräftade bara ECBC:s omdöme. Vi är nöjda med Wilfa Classic Tall eftersom den är prisvärd. Nackdelarna är att vattenbehållaren inte släpper ifrån sig fukt så bra och att glaskannans handtag är opraktiskt.

 5. 5. KitchenAid Drip Kaffebryggare

  8,8/10
  "Robust & stadig kaffebryggare som levererar över förväntan".
  KitchenAid Drip Kaffebryggare 5KCM1209EAC Crème 12 koppar
  Effekt
  1100 W
  Vattenbehållare
  1.7 liter
  Max antal koppar
  12 st
  Max bryggtid
  6 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Ja
  Mått (LxBxH)
  34 x 18.2 x 36.4 cm
  ECBC-testad
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Programmerbar
  • Användbara funktioner
  • Håller hög temperatur
  • Lättdoserad
  Nackdelar
  • Lite stor
  • Kannan kan upplevas otymplig

  Recension

  En produkt som är snygg och användbar är alltid extra tilltalande. KitchenAid Drip kaffebryggare, som kommer i fyra valbara färger, har båda dessa delar och designen är dessutom av hög kvalitet. KitchenAid Drip ger dig upp till 12 koppar kaffe i en bryggning med en kanna på 1,7 liter. Bryggaren är programmerbar och inställningarna sköts via LCD-displayen. Du kan bland annat justera styrkan på kaffet, pausa bryggningen, sätta timer för varmhållning och starttid.

  Designen på kannan

  Kaffebryggarens kanna har en pip och lock som gör det enkelt att hälla upp kaffe utan att spilla. Den är dessutom stabil att hålla i och står stadigt på bordet, om du ställer ifrån dig den. Vi uppskattar också volymen på kannan, även om den är stor, som möjliggör en större bryggning, inte bara flera mindre. På samma sätt gillar vi kannans gedigna design, utan några plastdetaljer som slits för lätt eller går sönder.

  Smart genomrinning

  Med munstyckets 29 hål för vattengenomrinning kommer inte allt vatten ner i det malda kaffet alltför koncentrerat. Istället sprids det på liknande sätt som en dusch och ger därmed kaffet en tydligare och bättre smak. Skillnaden vi märkte från billigare kaffebryggare var märkbar. Detta i kombination med att styrkan på kaffet går lätt att reglera via inställningarna.

  Vår upplevelse

  Displayen och inställningarna är användarvänliga. Det är även lätt att fylla på vatten i vattenbehållaren eftersom den går att ta loss. Rengöringen underlättas på så sätt också. Den som inte uppskattar ett återanvändbart filter bör dock inte skaffa KitchenAid Drip. Filtret går nämligen att använda flera gånger och har praktiska måttmarkeringar. Nackdelen är att det kan vara svårt att få filtret helt rent, med tiden.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 6. 6. Sage The Precision Brewer

  8,6/10
  "Bryggare med flera funktioner för hög precision och användarglädje".
  Sage Kaffemaskin SDC400
  Effekt
  1650 W
  Vattenbehållare
  1.8 liter
  Max antal koppar
  13 st
  Max bryggtid
  6-7 minuter
  Droppstopp
  Ja
  Timer
  Nej
  Mått (LxBxH)
  17 x 31 x 40 cm
  ECBC-testad
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • 6 olika bryggprogram
  • Relativt lätta inställningar
  • Flera tillbehör inkluderade
  • Vattenrening genom bryggningssystemet
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Relativt tung

  Recension

  The Precision Brewer från köksutrustningsspecialisten Sage är en premiummaskin med flera finesser och tillbehör, som gör kaffebryggningen till lyxig procedur. Det finns 6 olika bryggprogram att välja mellan och om du inte vill brygga en hel kanna kaffe, går det bra att göra det direkt i kaffemuggen.

  God kvalitet

  Känslan vi får när vi använder The Precision Brewer är att det här är en kaffebryggare som kommer att hålla länge. Sage är också kända för att tillverka produkter av professionell kvalitet. Även kvaliteten på glaskannan är hög. Handtaget är greppvänligt och det går lätt att hälla ur den sista skvätten kaffe, som många gånger annars bli kvar i kannan på andra modeller.

  En kaffebryggare för konnässören

  Vi testade att brygga kaffe med alla de 6 programmen som är möjliga att använda. Den variant vi tyckte var mest spännande var ”cold brew”, alltså kallt kaffe ungefär som iste. Till bryggningen använde vi en grovmalen typ av Mollbergs blandning och mjölk. Smaken på kaffet var den bästa av de kaffebryggare som vi testat. Temperaturen som bryggaren håller är alldeles lagom och om du vill ändra denna, går det att justera den efter tycke och smak. Även bryggningstiden och hastigheten på vattenflödet går att anpassa.

  Tillbehör och funktioner

  Det som ingår i paketet när du köper The Precision Brewer är bland annat dubbla filterkorgar, en kaffesked, nätkorgfilter och provremsa för test av vattenhårdhet. Vattnet som rinner genom bryggaren hettas upp via ett effektivt thermo-coil-system. Det renas även i systemet innan det når kaffefiltret.

  Högt pris

  Som en premiumprodukt är The Precision Brewer något att räkna med. Priset är relativt högt, men med tanke på alla egenskaper som kaffebryggaren har, väljer vi att betala detta för att få ett mycket gott kaffe. Bäst passar alltså denna kaffebryggare dig som är en kaffeentusiast.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

top view coffee accessories table

Din köpguide till den bästa kaffebryggaren

Är det svårt att välja kaffebryggare? Vi har sammanställt en köpguide för att göra ditt val av kaffebryggare lättare. När du läst igenom punkterna nedan kommer du att ha en bättre uppfattning om vad du ska hålla utkik efter och ta hänsyn till.

coffee 2

Temperatur 

Den temperatur som kaffebryggaren håller vid själva bryggningen får inte vara lägre än 85 grader. Om den är det kommer kaffet att få en mildare och otydligare smak. Helst ska temperaturen ligga mellan 92 och 96 grader. En medeltemperatur på 92 grader under hela bryggningsprocessen innebär att vattnet lättare absorberar smakerna och doftämnena ur det malda kaffet. En för hög temperatur, alltså över 96 grader, kan göra att smaken blir besk och har mer syra. Detta beror på att smakämnena löses upp istället för att absorberas. Risken finns också att du bränner kaffet lättare med en för hög temperatur. 

En kaffebryggare med automatisk temperaturkontroll är ett bra val om du vill ha högsta precision. Bryggaren justerar då värmen själv och håller den inom det bästa intervallet. 

Varmhållningstemperaturen på kannan ligger mellan 80 och 85 grader. Denna temperatur bidrar till att bibehålla smakkvaliteterna. För att få både bra bryggtemperatur och varmhållningstemperatur kan du välja en kaffebryggare med dubbla värmeelement.

coffee filter2

Bryggtid 

Bryggtiden på kaffebryggaren bör ligga på maximalt 6 eller 7 minuter för en kanna på drygt 1 liter. Om vattnet rinner igenom filtret för snabbt, kommer smaken att vara sämre och otydligare. De snabbaste kaffebryggarna har en bryggtid på cirka 4 minuter, utan att det påverkar smaken negativt. En bryggtid mellan 6 och 7 minuter innebär att balansen mellan tiden det tar att brygga och smaken på kaffet är som bäst. 

För att få en reglerad bryggtid kan du välja en kaffebryggare med Flow Control. Tekniken anpassar tiden efter mängden kaffe. 

En faktor som påverkar bryggtiden mycket är effekten på kaffebryggaren. Effekten ligger ofta mellan 800 och 1500 W. En låg effekt på kaffebryggaren, under 800 W, ger en längre bryggtid. En högre effekt ökar brygghastigheten eftersom vattnet blir varmt snabbare. En effekt på omkring 1100 W och uppåt är att rekommendera.

innovation 4

Funktioner & egenskaper 

Det finns ofta flera extra funktioner på moderna kaffebryggare. De vanligaste och viktigaste är automatisk avstängning, timer, smakjustering, vattenfiltrering, automatisk avkalkning och typ av droppstopp. 

 • Automatisk avstängning

  Med automatisk avstängning kommer bryggaren att stänga av sig efter 40 eller 60 minuter. 
 • Timer

  En timer innebär att du kan sätta en starttid för kaffebryggningen, till exempel på morgonen innan du stiger upp. 
 • Smakjustering

  Smakjustering, såsom en Aroma Strength-väljare eller Aroma+, möjliggör anpassning av smaken efter hur många koppar som bryggs. Du kan även justera styrka och typ av bryggning. Denna funktion är praktisk eftersom aromämnena i kaffet försvinner successivt. 
 • Vattenfiltrering

  Ett inbyggt vattenfiltreringssystem, såsom PureAdvantage, innebär att kvaliteten och hårdheten på vattnet säkerställs genom att det filtreras genom olika membran. Detta påverkar i sin tur smaken på kaffet. 
 • Automatisk avkalkning

  Automatisk avkalkning innebär att kaffebryggaren indikerar när det är dags för avkalkning. Därefter väljer du avkalkningsprogrammet. På modeller med denna funktion kan du också ofta ställa in vattnets hårdhet. 
 • Droppstopp

  Droppstoppet finns i två varianter, automatiskt och manuellt. Det automatiska droppstoppet innebär att genomrinningen slutar när du tar bort kannan. Ett manuellt droppstopp reglerar du själv med en spärr. 

Andra funktioner och egenskaper som finns är integrerad kaffekvarn, programmeringsbar display och dubbla väggar i filterhållaren för temperaturkontroll.

coffee pot 2

Användarvänlighet 

En kaffebryggare ska vara användarvänlig och lättanvänd, inte minst eftersom den ofta används dagligen. 

Knapparna ska sitta lättillgängligt till och om kaffebryggaren har en display ska denna inte vara för liten, så att inställningarna blir svårare att göra. En display-storlek på cirka 3 eller 4 tum kan vara lagom. 

Vattenbehållaren ska med fördel ha väl markerade streck för volymen. Den kan också vara löstagbar, så att den blir lättare att göra ren och fylla på. 

Kaffebryggarens filterhållare ska vara lätt att ta bort och göra rent, eller byta ut. En bryggare med engångsfilter kan vara mer lätthanterlig än en med integrerat och återanvändningsbart filter. Detta behöver du rengöra noggrannare. 

Kaffekannan ska ha handtag som är greppvänliga, helst med en beläggning av gummi. Pipen, eller munstycket, på kannan ska inte vara för avsmalnat. Då ökar risken att kaffet eller vattnet kommer utanför.

coffee pot2

Kannans & vattenbehållarens volym 

Volymen på kaffebryggarens vattenbehållare och kannan varierar mycket mellan olika modeller av kaffebryggare. De med störst volym rymmer upp till 1,8 liter. De minsta bryggarna rymmer runt 1 liter. 

För ett normalstort hushåll med 2 eller 3 kaffedrickare räcker en volym på 1,25 eller 1,5 liter. För ensamhushåll kan det räcka med 0,4 eller 0,5 liter. De modeller av kaffekannor som finns är glaskannan eller termoskannan. Glaskannan är standardmodellen. Termoskannan har fördelen att den behåller värmen på kaffet mycket längre än glaskannorna. En varmhållningstid upp till 10 eller 15 timmar är inte ovanligt.

medal3

Externa kvalitetstester & omdömen 

Det enklaste sättet att hitta en kaffebryggare som håller rätt kvalitet är att välja en som är certifierad av norska laboratoriet European Coffee Brewing Center (ECBC). ECBC-standarden innebär att kaffebryggaren är testad och godkänd för hög kvalitet. Bryggaren ska bland annat klara av att ge dig ett gott kaffe på mellan 4 och 6 minuter. Dessutom ska rätt temperatur hållas hela tiden. 

Även andra externa tester och omdömen kan vara vägledande. Kundrecensioner och märkningar såsom CE-märkningen gör det lättare att hitta en kaffebryggare av hög kvalitet. Tänk dock på att alla kundrecensioner är subjektiva och bör vägas mot professionella tester. CE-märkningen innebär att produkten lever upp till krav på säkerhet, miljö och funktion.

lighting3

Energianvändning 

Energianvändningen för kaffebryggare påverkas främst av storleken på modellen, mängden kaffe som bryggs och varmhållningsfunktionen. En högre effekt på kaffebryggaren leder alltså till ökad energiförbrukning. Generellt sett drar en kaffebryggare lika mycket ström som en mikrovågsugn eller en brödrost. 

 • Exempel: Om du har en kaffebryggare som drar 1300 W när den är i drift och är igång 5 minuter per dag, och 65 W när varmhållningen är igång cirka 10 minuter per dag, kommer den dagliga energin motsvara ungefär 0,12 kWh. Detta blir runt 3,65 kWh per månad. 

För att få ned energiförbrukningen på en kaffebryggare kan du välja en modell som har en kortare varmhållningstid. Runt 40 minuter brukar vara standard idag men samtidigt finns det inget som hindrar att man stänger av kaffebryggaren manuellt. Tänk dock på att den del av bryggaren som kan tappa effekt efter ett tag är värmeelementet. Titta alltså gärna efter modeller som har en bra och erkänd kvalitet på denna del.

spare parts

Reservdelar & garanti 

Om din kaffebryggare skulle gå sönder finns det ibland reservdelar att köpa hos vissa näthandlare. Sådant som droppstopp, filterhållare och vissa fjädrar brukar gå att köpa separat. Dyrare modeller som Moccamaster har ofta utbytbara delar. Dessutom är garantitiden mycket lång, upp till 10 år för en registrerad produkt. Andra modeller av kaffebryggare har ofta mellan 1 och 2 års garantitid, vilket även kan gälla för reservdelar.

Vårt test av kaffebryggare

För att någon av kaffebryggarna i vårt test ska bli utnämnd till den bästa kaffebryggaren måste den leva upp till våra kvalitets- och användarkrav. Dessa krav utgör sedan underlaget för vår betygssättning. Vi har sammanfattat dessa i listan nedan.

 • Kvalitet & funktionalitet – Är bryggtemperaturen hög och jämn? Hur smakar kaffet? Hur lång tid tar det att brygga en liter kaffe? Är modellen externt kvalitetstestad? Vilken temperatur håller värmeelementet?
 • Användarvänlighet – Är kannan ergonomiskt utformad? Går den lätt att hälla ur? Går det lätt att göra inställningar på kaffebryggaren? Hur lättdiskade är bryggarens delar?
 • Egenskaper – Vilken effekt har kaffebryggaren? Hur pålitligt är droppstoppet? Hur mycket rymmer vattentanken och kannan? Hur många och vilka egenskaper och extra funktioner finns? Går det att programmera kaffebryggaren?
 • Prisvärdhet – Hur förhåller sig kaffebryggarens pris till kvaliteten och användbarheten? Är modellen dyrare än andra likvärdiga bryggare?

Vanliga frågor om kaffebryggare

Behöver jag avkalka kaffebryggaren?

Ja, en kaffebryggare bör avkalkas med jämna mellanrum. Beroende på kalkhalten i vattnet du använder till bryggningen, kommer dock avkalkningen behöva göras oftare eller mer sällan. Rekommendationen är att avkalka din bryggare åtminstone var tredje månad.

Har ni några tips för att få ett gott bryggkaffe?

När du ska brygga ett gott kaffe bör du till exempel fylla på vattenbehållaren med en annan kanna än kaffekannan. Det kan nämligen finnas rester av gammalt kaffe i denna, som kan ta smak. Använd även alltid kallt färskt vatten eftersom det är mer syrerikt. Syre frigör smakämnena i kaffet lättare. Du kan installera ett vattenfilter på kranen för att ta bort bismaker, om du har sämre vattenkvalitet.

Är det svårt att rengöra en kaffebryggare?

Nej, det är oftast inte svårt att rengöra en kaffebryggare. Det som underlättar är om filterhållaren är lätt att avlägsna och spola ur. Om den går att svänga ut istället för att öppna uppåt, blir den även mer praktisk. Värmeelementet ska ha en beläggning som går enkelt att torka av trots att det bränt fast kafferester på det. Avkalkningen av bryggaren behöver göras ungefär var tredje månad och det får gärna finnas ett automatiskt program för detta.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5