Bäst i test: Bästa knivslipen 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Att kunna skära igenom grönsaker, bröd, kött eller andra ingredienser med minsta möjliga motstånd är en fröjd vid tillagning av maträtter. Knivar brukar vara riktigt vassa i början men med tiden blir de allt slöare, och bara efter några månader vid frekvent användning kommer man att märka att mer och mer kraft kommer att gå åt vid skärande. För att alltid kunna ha sina knivar i toppskick har vi testat de populäraste knivsliparna som finns ute på marknaden just nu och kommit fram till att den bästa knivslipen är MinoSharp MC-550.  

Testvinnare - Bästa Knivslip 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Knivsliparna 2023:

 • MinoSharp MC-550
 • Vulkanus VG2 Professional
 • Tamahagane Våtslip
 • Global G-91/SB Våtslip
 • Fiskars Essential Knivslip Roll-Sharp

De 5 bästa Knivsliparna i September 2023

 1. 1. MinoSharp MC-550 - Bäst i test

  9,5/10
  "En knivslip som passar både amatören och mästaren i köket som vill ha vassare knivar".
  MinoSharp MC-550 Knivslip 3 hjul
  Bäst i test
  Prisvärdhet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Skärpa
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Riktigt vassa knivar
  • Enkel att använda
  • Finns nya rullar att köpa
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  MinoSharp MC-550 knivslip är en knivslip som har funnits på marknaden i över 10 år. Att slipa sina knivar är en konst som inte har ändrats på länge vilket gör det möjligt för en fungerande produkt att finnas kvar den tid som MinoSharp MC-550 faktiskt har lyckats med.

  Knivslipen ändvänder de klassiska keramiska rullarna av slipsten som kommer i tre olika nivåer; grov, medium och fin. Beroende på hur slitet bladet är kan man antingen använda alla tre från grovt till fint eller enbart den fina om kniven bara är sliten lite grann. MinoSharp MC-550 slipar bara dubbelslipade och ej tandade knivar. Man kan alltså inte använda knivslipen till brödknivar eller knivar som bara är slipade på en sida, så kallade DEBA knivar.

  Knivslipen har ett tydligt handtag vilket ser till att den inte kommer att glida runt. Efter att ha fyllt delen med de keramiska slipstenarna med vatten är de bara att sätta igång. Den blåa, grova slipstenen används först om kniven är riktigt slö, för att sedan gå vidare till den röda, medium slipstenen för att slutligen finslipa med den vita slipstenen. Tillvägagångssättet är väldigt enkelt med 7-8 drag per slipsten. Man måste inte alltid börja med den grova slipstenen utan är kniven bara lite slö kan man direkt ta en av de finare slipstenarna.

  Efter att ha slipat olika knivar med varierande slitage på egget är det tydligt att alla har blivit märkbart vassare. Mindre kraft krävs för att skära och istället för att innehållet av det som skärs pressas ut från sidorna får man fina skivor. Förbättringen märks inom samtliga kategorier av ingredienser som skärs där man behöver en vass kniv.

  Slipstenarna som finns i MinoSharp MC-550 känns robusta och faktumet att produkten har funnits i över 10 år indikerar att det är en fungerande produkt som uppskattas. Det går att hitta nya slipstenar att köpa när de gamla har slitits ut.

  MinoSharp MC-550 är en riktigt enkel knivslip som ger ett av de bästa resultaten trots ett rimligt pris. Det är de billigaste knivarna som kommer att ha störst nytta av den här knivslipen men detta är en produkt som man utan problem vågar använda på knivar i tusen kronors prisklassen per kniv. Det finns få negativa aspekter att ta upp utan man får det man betalar för, vilket är riktigt vassa knivar.

 2. 2. Vulkanus VG2 Professional - Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Knivslipen man vågar använda till de finaste knivarna för att få det vassaste bladet".
  Vulkanus VG2 Professional Knivslip
  Bästa premiumvalet
  Prisvärdhet
  Medel
  Kvalitet
  Mycket hög
  Skärpa
  Mycket hög
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Högkvalitativ
  • Lämnar riktigt vassa knivar efter sig
  • Snabb & smidig
  • Kan slipa tandade knivar
  Nackdelar
  • Hög prislapp

  Recension

  Knivslipen Vulkanus VG2 Professional är en vidareutveckling av den tidigare modellen Vulkanus Professional. Utformningen är väldigt lik den föregående modellen men ändringar i materialval har resulterat i en mer slitstark knivslip och som lämnar ett vassare resultat efter sig.

  Utformningen är som sagt väldigt lik sedan tidigare men sticker ut jämfört med knivslipar som använder keramiska rullar. Här har man en ställning med slipstål kopplat till fjädrar som automatiskt anpassar sig efter hur man drar kniven mellan slipstålet. Genom att dra på olika sätt, kan man få till olika vinklar för att både grov- och finslipa sina knivar. Utseendet är väldigt stilrent och passar utan problem att alltid stå framme.

  En av de stora fördelarna med Vulkanus VG2 Professional är att den kan slipa symmetriska och tandade knivar. Genom att dra en kniv med spetsen nedåt och mot sig genom knivslipen får man till en mer grov slipning, men genom att riktiga spetsen uppåt får man istället till en finslipning. Tandade knivar dras genom knivslipen genom att hålla kniven något snett istället. Det går snabbt att lära sig hur man ska använda knivslipen och när det väl är gjort är detta en av de snabbaste modellerna som heller inte behöver vatten för att slipa.

  Vulkanus VG2 Professional har inga problem med att lämna sylvassa knivar efter sig. Med vissa andra knivslipar kan man ibland få fula märken kvar över själva egget men det är inget som förekommer med denna modell. Det finns även en poleringsfunktion för att snygga till kniven efter slipning. Att få till slipningen med de tandade knivarna var lite svårare i början eftersom dessa sällan brukar slipas, men efter övning kunde man även märka en stor skillnad hos dessa.

  Det går att byta ut slipstålet och köpa till sådana delar till knivslipen som kommer att slitas ut, men de kan ibland vara svåra att hitta hos de mer kända butikerna. Samtidigt tyder mycket på att knivslipens konstruktion är byggd på ett sådant sätt att mindre slitage kommer att förekomma vilket förlänger tiden tills att delar behöver bytas ut.

  Vulkanus VG2 Professional är en dyr knivslip men lämnar riktigt vassa knivar för kocken. Eftersom den även är lätt att använda förblir den ändå ett alternativ för amatörkocken. Den stora nackdelen är priset och har man inte ett köksrelaterat intresse som ett av sina största är de absolut vassaste knivarna kanske inte ett måste. Det finns billigare modeller som inte når upp till denna nivå, men som ändå slipar knivarna tillräckligt bra.

 3. 3. Tamahagane Våtslip

  9,0/10
  "För den som vill ta bra hand om sina knivar".
  Tamahagane M-152 Våtslip med 3-hjul
  Prisvärdhet
  Medel
  Kvalitet
  Medel
  Skärpa
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättanvänd
  • Ger god skärpa på kniven
  • Finns reservrullar att köpa
  • Passar finare knivar
  Nackdelar
  • Finns liknande, billigare modeller som presterar likvärt

  Recension

  Våtslipen för knivar från Tamahagane är en ny knivslip som har tagit efter den beprövade metoden med tre keramikrullar. Utformningen har samma mönster som liknande knivslipar med ett litet handtag och där rullarna finns ska man fylla på med vatten.

  De tre keramikrullarna är olika fina vilket innebär att med den grova rullen kan man inte få ett vasst egg, men få undan det mesta av ojämnheterna. I vanlig ordning går man sedan vidare till nästa rulle som är något finare för att till sist få till skärpan med den sista rullen. Knivslipen lämpar sig inte till taggade knivar eller knivar som enbart är slipade på en sida.

  Tamahagane Våtslip ger ett fint resultat hos de flesta knivar, men knivar som är riktigt slitna kräver att man använder den grova rullen många fler gånger än hos liknande modeller. Har man knivar som kontinuerligt slipas och aldrig hinner bli riktigt riktigt slöa kommer det vara svårt att märka skillnad mellan denna modell och modeller som använder samma metod. Denna knivslip är precis lika lätt att använda som andra som fungerar på liknande sätt.

  Om man lyckas slita ut knivslipen finns det nya rullar att köpa till. Dessa rullar är inte allt för mycket billigare än produkten i sin helhet, men samtidigt består produkten förutom rullarna av plast vilket betyder att den största kostnaden också är rullarna.

  Tamahagane Våtslip är en knivslip som levererar utan problem. Även med väldigt slitna knivar kommer den att fungera bra förutom att man första gången dessa ska slipas får slipa lite extra. Det finns knivslipar som fungerar på liknande sätt och ger lika bra resultat, men som samtidigt är billigare. Hade knivslipen varit några hundralappar billigare hade den varit en av de mer prisvärda, men för det givna priset kommer den fortfarande vara en kandidat främst för de som har tycke för Tamahaganes övriga produkter och vill hålla sig till sitt märke.

 4. 4. Global G-91/SB Våtslip - Bästa billiga

  8,8/10
  "En billigare knivslip som presterar bra med de dyrare knivarna".
  Global G-91/SB Våtslip med 2 Hjul
  Bästa billiga
  Prisvärdhet
  Hög
  Kvalitet
  Medel
  Skärpa
  Medel
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Enkel användning
  • Passar för finare knivar trots priset
  • Bra resultat
  Nackdelar
  • En tredje slipsten hade inte skadat

  Recension

  Global är en välkänd aktör när det kommer till kvalitativa knivar och är man i knivbranschen kommer man självklart även att släppa en knivslip. G-91/SB Våtslip är en knivslip som bygger på principen om keramikhjul och vatten. Knivslipen har ett tydligt handtag och känns robust på bordet.

  Det har blivit allt vanligare med tre slipstenar men knivslipen från Global har istället satsat på att bara ha två stycken. Färgkodningen på slipstenarna kan vara lite förvirrande för de som har använt en knivslip innan. De ljusaste färgerna brukar indikera en hög nivå av finhet och de lite mörkare är till för den grova slipningen. Här är det istället tvärt om men små siffror på plasthöljet över slipstenarna visar vilken ordning slipningen ska utföras i.

  Själva användningen av knivslipen är precis lika lätt som hos andra modeller. Man drar en kniv 7-8 gånger fram och tillbaka genom slipstenen för att sedan gå vidare till nästa slipsten. G-91/SB Våtslip är en av de billigare knivsliparna sett till vilken skärpa man ändå kan få till. En tredje slipsten hade inte skadat för att kunna få ett större span på slipningen men resultatet blir fortfarande riktigt bra med två av dessa slipstenar. En lågkvalitativ kniv som har hunnit bli riktigt slö kommer att i början vara svår att få vass med denna knivslip. Trots sitt pris fungerar knivslipen bäst på lite dyrare och finare knivar som man aldrig låter bli riktigt slöa.

  Sett till sitt pris får man en knivslip som kommer att se till att bladet blir riktigt vasst, men en rekommendation är att man har vettiga knivar sedan innan. Har man billigare knivar kommer man istället slita ut slipstenarna snabbare än om man hade haft en grov slipsten som kan ta hand om det värsta.

 5. 5. Fiskars Essential Knivslip Roll-Sharp

  8,4/10
  "Knivslipen för de billiga knivarna".
  Essential Knivslip Roll-Sharp Svart
  Prisvärdhet
  Medel
  Kvalitet
  Medel
  Skärpa
  Medel
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Godkänt resultat
  Nackdelar
  • Bara ett sliphjul
  • Svårt att hitta reservdelar
  • Svårt att få till en riktigt vass skärpa på egget

  Recension

  Essential Knivslip Roll-Sharp av Fiskars är en av de simplare knivsliparna ute på marknaden idag. Knivslipen från Fiskarns sticker ut en del genom att enbart ha en endaste spårad slipsten. Den fungerar annars på exakt samma sätt som modeller som har många sliphjul och är även lika lättanvänd.

  Nackdelen med att enbart ha ett sliphjul är att man måste hålla sig till mellanspannet. En slö kniv kommer alltid att bli vassare, men för att få ytterligare skärpa hade ett finare hjul behövts.

  Vid användning av riktigt slöa knivar får man betydligt vassare egg men sedan stannar det där. Knivslipen är utmärkt för lite billigare och sämre knivar om man vågar slipa ner ofta och mycket. Är man ägare av finare knivar vill man också kunna utnyttja den skärpan och stabiliteten på egget som går att få istället för att nöja sig med en nivå som betydligt billigare knivar också når.

  Fiskars Essential Knivslip Roll-Sharp är på inget sätt en dålig produkt när man tar hänsyn till priset. Den stora majoriteten har trots allt relativt normala knivar hemma och har man inget intresse av matlagning men har märkt att det har börjat bli trögt att skära kommer den här knivslipen att uppgradera knivarna. Eftersom produkten är billig som den är, är det svårt att hitta reservdelar till den när sliphjulet ska bytas ut. Man gör bäst i att köpa en helt ny i dessa fall eller en lite bättre knivslip som kommer att hålla i längden.

slipade knivar

Din köpguide till den bästa knivslipen

Det kan vara oerhört svårt att veta vad som är en bra knivslip och vad som är en dålig knivslip innan ett köp. Det finns få mätbara siffror eller parametrar där det på ett enkelt sätt går att jämföra vilken knivslip kommer att prestera bättre än en annan. Det finns dock vissa punkter som kommer att ge en indikation om knivslipen och som kommer att göra valet lättare, men vi har även tagit upp annat som kan vara givande att fundera eller känna till innan ett köp.

 • kundomdomen

  Kundomdömen 

  Kundomdömen är ett av de största hjälpmedlen vid val av knivslip. Här kan man snabbt läsa sig till andras upplevelser om produkter och vad som fungerade bra, eller mindre bra. Har en produkt ett litet antal recensioner ska man vara lite försiktig och ta det som sägs med en nypa salt. Det kommer alltid att finnas måndagsexemplar eller personer som kan ha använt produkten fel. När man ser flera som säger samma sak om produkten kan man däremot vara relativt säker på att det som sägs också stämmer.
 • knivslip

  Funktion & nivåer 

  De flesta knivslipar brukar ha flera olika nivåer. De olika nivåerna slipar med olika finhet där man oftast börjar med en grov slip och i slutet använder en väldigt fin slip. Den grova delen tar hand om de största felen och oskärporna medan den fina ser till att få en riktigt vass skärpa precis vid slutet. Har en knivslip bara en eller två nivåer kan det vara svårt att få till ett riktigt vasst egg. Antalet nivåer skulle kunna jämföras med olika sorters sandpapper. I början tar man hand om de största ojämnheterna för att sedan finpolera i slutet. Har man bara en eller två nivåer kan det bli besvärligt att slipa en kniv som exempelvis bara behöver finslipningen i slutet.
 • maskin

  Automatisk knivslip 

  De automatiska knivsliparna brukar vara de som kommer att ge det bästa resultatet. Den stora nackdelen är dock att de automatiska knivsliparna inte alltid är de känsligaste utan kommer att slipa bort en överdrivet stor del av egget för att få den vass. Har man billigare knivar som man inte är rädd om finns det inte mycket att förlora, men har man fina, dyra knivar som man trivs med vill man på sikt inte förstöra bladet genom att ha slipat ner dessa alldeles för mycket.
 • delar

  Reservdelar 

  En knivslip kommer inte att hålla för alltid, men kommer däremot att hålla en väldigt lång tid. En knivslip med de klassiska rullarna går i många fall att byta ut vilket är väldigt bra när man börjar märka att knivslipen inte längre gör sitt jobb. Vissa av de dyrare modellerna som inte går ut på att dra kniven genom vinklade rullar har i många fall inga reservdelar att köpa. De är istället mycket dyrare och gjorda i specialmaterial för att hålla väldigt länge vilket i vissa fall kan motivera ett högt pris, som de lite billigare modellerna på sikt kommer att komma upp till när man har fått köpa reservdelar flera gånger.
 • kniv

  Tandade knivar 

  Tandade knivar kan i vissa fall bli problem för en vanlig knivslip. Vissa knivslipar förutsätter att egget är symmetriskt och att det inte förekommer "taggar" eller tänder i bladet. Är knivslipen inte specificerad för dessa knivar kan de trubbas till istället för att bli vassare. Samtidigt brukar man mestadels använda tandade knivar till väldigt mjuka ingredienser som inte sliter på egget lika mycket. Förvarar man knivarna i lådor där knivarna far runt kommer även en tandad kniv att slitas. Därför finns det modeller som tar hänsyn till tandade knivar och som fungerar lika bra till plana och tandade blad. Om detta är viktigt ska man se till att det i produktbeskrivningen framgår att knivslipen fungerar även till dessa knivar.
 • hand med stjarna

  Rykte & märke 

  Ett gott rykte brukar oftast ta en längre tid att bygga upp. Har man inte mycket annat att gå på är märken med en lång historia och ett gott rykte något som kan hjälpa till för att man ska kunna göra ett bra val. Har man varit i branschen länge har man tidigare lärt sig av sina misstag och förfinat och förbättrat de nya produkterna. Nya aktörer kan ibland falla på brist av erfarenhet och släppa en produkt som inte riktigt fungerar som tänkt i långa loppet. Är det då också få andra som har köpt den produkten kan det vara svårt att hitta någon som uppmärksammar om bristerna.

Vårt test av knivslipar

Det finns flera olika verktyg som kan slipa köksknivar där knivslipen är den enklaste och smidigaste sett till vilka resultat som kan fås. När man börjar söka runt efter en knivslip kommer man att märka att variationen i pris är väldigt bred och utseendet kan variera. Vissa har små spårade och vinklade sliphjul av keramik medan andra har kryssformade slipstål eller slipstenar som kniven ska dras igenom. I köpguiden längre ner har vi gått igenom vad man bör tänka på inför ett köp för att kunna göra det bästa möjliga köpet, men det vi primärt har fokuserat på i testet är följande:

 • Skärpa - Vi har använt olika sorters slöa knivar som har slipats med knivsliparna och jämfört tryckkraften som sedan behövs för att skära i något.
 • Prisvärdhet - Kan man uppnå liknande resultat med en billigare modell av en knivslip som med de dyrare alternativen?
 • Hållbarhet & reservdelar - Även en knivslip kommer själv att slitas med tiden. Finns det reservdelar att köpa till och vad finns det för indikationer på att knivslipen kommer att hålla länge?

Vanliga frågor om knivslip

Vilken knivslip är bäst?

Den bästa knivslipen 2023 sett till pris och resultat är MinoSharp MC-550. Det är en knivslip som är enkel att använda och kommer att förgylla användningen av knivar hemma.

Hur använder man en knivslip?

En knivslip är oftast väldigt lätt att använda. Vinklar och annat som man kan behöva tänka på är redan ordnade i en knivslips fixtur vilket innebär att man många gångar bara behöver bra kniven fram och tillbaka i knivslipen. Många kräver att man använder knivslipen i vatten men annars är det inte mycket mer att tänka på.

Är slipsten bättre än en vanlig knivslip?

En slipsten kommer att kräva mer skicklighet från användaren jämfört med en knivslip. Här behöver man ibland ta hänsyn till vilken vinkel som ska användas och vilka olika sorters slipsten passar till vilket stadie av slipningen. Med en knivslip är det mesta redan ordnat från början. En slipsten kan däremot vara roligt att komma igång med men det gäller att öva på lite sämre knivar i början.

Vad är skillnaden mellan skärpstål och en knivslip?

Ett skärpståls största syfte är egentligen inte att slipa bladet på kniven, utan rätta till den. När man belastar en kniv flera gånger kommer man förr eller senare få små ojämnheter där bladet buktar ut lite åt något håll. Det är inget som är lätt att se men med ett skärpstål rättar man till felet samtidigt som man kan få en liten förbättring i skärpan om kniven är slö. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5