Bäst i test: Bäst köksvåg 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En digital köksvåg hör hemma i allas kök, och ligger flera gånger till grund för riktigt lyckade bakningar och tillredningar. Vi har testat ett flertal olika digitala köksvågar och köksvågen som blev utsedd till bäst i test blev Digital köksvåg med skål. En noggrann köksvåg som utan problem lyckas mäta varje gram.

Testvinnare - Bästa Köksvåg 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Köksvågarna 2023:

 • Digital köksvåg med skål - Bäst i test
 • Wilfa Splash Köksvåg KW-60 - Bästa premiumvalet
 • Rubicson Köksvåg
 • SOEHNLE Köksvåg Bamboo
 • Mingle Våg Digital 10 kg

De 5 bästa Köksvågarna i Juni 2023

 1. 1. Digital köksvåg med skål- Bäst i test

  9,5/10
  "En köksvåg, en skål och en termometer. En bra start för bakningen".
  Digital köksvåg med skål
  Bäst i test
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Extra
  Kan mäta temperatur
  Tarefunktion
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Inbyggd termometer
  • Skål på köpet
  • Hög kvalitetskänsla
  • Mycket för pengarna
  Nackdelar
  • Inte vattentät

  Detta rostfria våg och skålpaketet från Tristal kommer i ett metalliskt utförande, och som vi precis nämnde följer alltså en specialanpassad skål också med på köpet. Utseendemässigt är denna digitala köksvåg inte något som sticker ut varken på det ena eller andra sättet, utan ser mest ut som en vanlig köksvåg.

  Maxvikten är satt till 5 kg vilket brukar räcka för de allra största satserna i bakning och tillredning, och med en upplösning om 1 gram för att även kunna hålla reda på de små vikterna och måtten. Köksvågen har också en belyst display men det som får vågen att sticka ut mest är den inbyggda termometern. Med jämförelser mot en kökstermometer visar köksvågen samma temperaturer vilket är tillräckligt bra för att garantera god funktionalitet. Den rostfria skålen som följer med sitter stabilt uppe på vågen.

  Helhetsmässigt känns vågen kvalitativ men det som uppskattas mest är att man utöver vågen och skålen också får möjligheten att mäta temperaturen. Det är ett uppskattat inslag bland de som gillar att baka och en funktion som sällan ens finns med hos de lite dyrare modellerna. Ska man lyfta något negativt är köksvågen inte vattentät vilket man kanske inte kan få utan att priset drar iväg något.

 2. 2. Wilfa Splash Köksvåg KW-60 - Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "Enkel att rengöra och lätt att använda".
  Splash Köksvåg KW-60
  Bästa premiumvalet
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Extra
  Vattentät
  Tarefunktion
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Vattentålig
  • Noggrann
  • Flera måttenheter
  • Enkel att rengöra
  Nackdelar
  • Dyr
  • Ibland skyms displayen om stor behållare används

  Köksvågen Splash från Wilfa, eller skvätt som det hade hetat på svenska antyder på vattentålighet, vilket är precis vad vågen är. Hela vågen är belagd med en silikonyta för att kunna göra den vattentät vilket ger den mörka, matta ytan.

  Om man bortser från vattentåligheten har köksvågen relativt normala egenskaper och funktioner. Som flera andra köksvågar är maxkapaciteten på 5 kg och noggrannheten på 1 gram. Det går även att mäta volym om man önskar det.

  Använder man sig av väldigt stora bunkar hemma finns risken att man skymmer displayen. Vågen är även relativt snabb med att stänga av sig själv vilket kommer att uppskattas av vissa, medan det blir ett störningsmoment för andra. Vattentåligheten är vågens främsta styrka vilket förenklar rengöringen väldigt mycket. Har man fått kladd på vågen spolas den snabbt av och sedan in i diskstället bara.

  Köksvågens pris ligger i överkant med tanke på de egenskaperna man får. Vattentåligheten är visserligen trevlig, men det är något många har klarat sig utan en längre tid och borde rimligen göra det i fortsättningen med. Är vattentåligheten av högsta prioritet av någon särskild anledning är vågen dock ett givet val.

 3. 3. Rubicson Köksvåg

  8,9/10
  "Billig och bra köksvåg".
  Rubicson Köksvåg
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Extra
  Billig
  Tarefunktion
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Högt värde för pengarna
  Nackdelar
  • Kan upplevas något långsam
  • Inga extrafunktioner

  Köksvågen från Rubicson är en enkel men stilren köksvåg som gör precis det den ska, varken mer eller mindre. Köksvågen kommer i ett vitt utförande med en glaspanel på toppen och en display med två knappar på en av kortsidorna.

  Köksvågen har standardiserade specifikationer och kan mäta maximalt 5 kg och med en noggrannhet om 1 gram. Måttenheterna går att ändra från de som används i Sverige till ounce och fluid ounce.

  Vid vanlig användning fungerar vågen precis som den ska. Använder man vågen vid de absolut minsta vikterna om bara några få gram känns den lite ojämn. Även när man långsamt fyller på med vikt kan den kännas något slö om man är van vid rappa enheter, men till slut blir det alltid rätt. Knapparna kan vara svåra att komma åt men detta är mest en vanesak vilket kommer att försvinna i längden när man lär sig exakt hur man ska trycka.

  Sammanfattningsvis kan man säga att detta är en billig köksvåg men som klarar av sina uppgifter. Man får inget extra egentligen i form av temperaturmätning, vattentäthet eller annat men är man heller inte ute efter det får man mycket för pengarna.

 4. 4. SOEHNLE Köksvåg Bamboo

  8,7/10
  "När man tar design till digital köksvågsnivå".
  Soehnle Hushållsvåg Bambu
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1g
  Extra
  Design
  Tarefunktion
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Design som sticker ut
  • Fungerar bra
  Nackdelar
  • Dyr om man inte faller för utseendet

  Den digitala köksvågen från SOEHNLE sticker inte ut med sina funktioner eller specifikationer, utan med sin design. Formen är fyrkantig som de flesta andra, men ytan är belagd med en bambufinish och avviker en hel del från de svarta, vita och metalliska ytorna som annars pryder köksvågarna.

  Noggrannheten på 1 gram hos vågen är det inget fel på och maxvikten som man kan väga är 5 kg som hos de allra flesta andra modellerna. 

  Vågen har alla de vanliga funktionerna som nollställning när man lagt på en bunke eller kastrull. 

  Det man betalar för mest hos denna digitala köksvåg är utseendet. Den fungerar precis lika bra som andra både lite billigare men också dyrare modeller, och vill man ha något som sticker ut på ett snyggt sätt såvida den passar med det övriga i köket är bambuvågen cool.

 5. 5. Mingle Våg Digital 10 kg

  8,4/10
  "Den digitala köksvågen med marginal för hemmakocken".
  Våg Digital 10 kg
  Maxvikt
  10 kg
  Upplösning
  1 g
  Extra
  Kan mäta volym
  Tarefunktion
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög maxvikt
  • Noggrann
  • Flera funktioner
  • Kan dra ut display vid mätning av stora saker
  Nackdelar
  • Inte vattentät

  När man kontinuerligt pendlar nära maxgränsen hos de vanliga digitala köksvågarna kommer vågen från Mingle in. Den har inte en maxvikt på 3 eller 5 kg, utan hela vägen upp till 10 kg. Vågen är fyrkantig med en glasskiva på toppen som även hänger ut en bit över displayen för att skydda den.

  Köksvågen har inte bara en hög maxvikt att skylta med utan också ett antal funktioner som inte alltid finns med hos andra digitala köksvågar. Man kan nämligen också mäta volym och koppla loss displayen från själva vågen. Att kunna koppla loss displayen kommer till stor användning när man ska väga något stort som annars hade täckt displayen. Eftersom maxvikten är så pass hög är det inte omöjligt att dessa stora ting kommer att förekomma på vågen. I termer om noggrannhet är det lägsta måttet som går att väga 1 gram. Volymmätningen symboliseras med en liten behållare på displayen som fylls i men också med siffror.

  För att det ska bli lättare att följa recept med andra måttenheter går det även att mäta med det engelska eller det amerikanska måttsystemet. Självklart finns även tare funktionen och displayen är stor, tydlig och upplyst.

  Vågen är relativt dyr men viktspannet är bland de bredare som fanns med i vårt test utan att tumma på noggrannheten. Detta är en våg som fungerar till allt i köket och som har hög funktionalitet.

kaffe vag

Din köpguide till den bästa köksvågen

Den stora fördelen med dagens köksvågar är att varje gram är uppmätbar. Man behöver inte längre måtta ungefärligt utan man kan få exakta värden vilket kan vara viktigt om man har att göra med starka kryddor eller annat man ska ha lite av. Följande punkter tycker vi är de absolut viktigaste.

 • fjader

  Noggrannhet 

  Noggrannheten är oerhört viktig, och är något som mer eller mindre alla köksvågar har lyckats med. De flesta kan utan problem mäta till en noggrannhet om 1 gram. De är få som behöver en högre noggrannhet än så och de få köksvågar som har det har ofta fått kompensera med en lägre maxvikt på vågen.
 • vikt5

  Maxvikt 

  Man vill inte bli begränsad på grund av maxvikten på vågen. Dagens standard på köksvågen ligger på ca 5 kg, men avvikelser kan förekomma. Vi tycker att 5 kg räcker alldeles utmärkt till allt man kan tänka sig vilja måtta upp i ett kök.
 • display2

  Belyst display 

  En belyst display kan kännas som en något onödig funktion, men gör ack så mycket för att hålla ner frustrationen. Många digitala köksvågar har en liknande display som kan hittas på miniräknare, och de flesta känner nog igen att det ibland kan vara oerhört svårt att se vad som står i viss belysning eller när batterierna börjar ta slut. Med en belyst display slipper man måtta fel och man kommer alltid att uppnå högsta noggrannheten per gram.
 • termometer2

  Inbyggd termometer 

  En annan intressant funktion som går att hitta på vissa modeller av köksvågar är en inbyggd termometer. Speciellt i bakning löses jäst upp i olika vätskor väldigt ofta och i dessa fall är temperaturen oerhört viktig. Vad är inte smidigare än att både kunna måtta upp vätskan på en köksvåg samtidigt som man kan se temperaturen när jästen ska i?
 • kanna volym

  Volymmätning

  Det primära med en köksvåg är att väga något. Förutom att väga finns det ibland en spännande funktion hos de lite dyrare modellerna som gör att man även kan mäta upp volym. När det handlar om mindre volymer är det enklast med olika te- eller matskedsmått, men när det handlar om större volymer kan det ibland vara enklare att bara hälla i det man ska ha i en bunke som står på köksvågen.
 • vattendroppar3

  Vattentät

  Få har nog varit med om att ha sönder en köksvåg för att man spillde vatten eller en annan vätska på den. Det har på sistone börjat dyka upp vattentäta köksvågar och den stora fördelen är inte att man ökar hållbarheten även om det också är bra, utan att det blir lättare att rengöra köksvågen. Det är främst vid bak som köksvågen åker fram vilket också innebär mjöl, kladd och andra ingredienser på vågen. Ibland går det bara att putsa av den men andra gånger hade det blivit enklare att kunna spola hela köksvågen under en kran.
bakning vag

Om testet

Vi har ovan nämnt vad vi har testat och det vi tycker är viktigast med köksvågar. Vi tänkte också gå in på hur vi har gått tillväga när de olika köksvågarna testades.

För att ta reda på om noggrannheten stämmer och hur väl den stämmer har vi använt oss av referensvikter i en viktsats. Dessa är specificerade att väga exakt 1, 5, 10, 20 och 50 gram. Vi har också använt oss av en större viktsats för att kunna uppnå maxvikten, men det är primärt de små vikterna som har varit i fokus. Vågarna har belastats med 100 grams mellanrum upp till maxvikten. De små vikterna har också placerats på köksvågarna var för sig, och i olika kombinationer för att kunna mäta noggrannheten vid de absolut lägsta vikterna.

Köksvågar som har haft smarta funktioner, eller ytterligare funktioner har testats i så lång utsträckning som möjligt. Köksvågar som har kunnat mäta temperatur har testats genom att en kalibrerad temperaturgivare har fästs fast och varm vätska har hällts upp i skålen. Sedan har köksvågens och den kalibrerade temperaturgivarens värden jämförts.

Vårt test av köksvågar

Den stora majoriteten av digitala köksvågar skiljer sig inte speciellt mycket från varandra, men det är i detaljerna man kan hitta en riktig vinnare. Små extrafunktioner som exempelvis en belyst display kan vara det som gör skillnaden en solig bakdag när man annars inte hade sett vad som står på den mörkgråa displayen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom de viktigaste aspekterna och det som ligger till grund när vi utsåg den bästa digitala köksvågen, och nedan ser du topplistan med de bästa alternativen.

Vanliga frågor om köksvågar

Vilken är den bästa köksvågen?

Flera noggranna tester senare har Digital köksvåg med skål blivit utsedd till den bästa köksvågen 2023. Vågen har alla egenskaper man kan önska och lite till samt ger riktigt bra värde för pengarna. 

Hur noggrann är en köksvåg?

De allra flesta köksvågar har en noggrannhet om 1 gram. Detta betyder att köksvågen kan urskilja varje gram som läggs på vågen.

Vad är tarafunktionen eller tarefunktionen som köksvågar har?

Det är en funktion som ser till att man kan nollställa köksvågens viktindikator. Den kommer till användning när man exempelvis lägger på en tom skål, och för att få bort skålens egna vikt nollställer man köksvågen. Sedan får man bara ingrediensens vikt istället för ingrediensens och skålens vikt.

Hur fungerar en köksvåg?

En köksvåg fungerar genom att flera lastceller känner av vilken vikt som har lagts på. En lastcell är som en noggrann sensor som kan ange vikt. De flesta köksvågar har flera lastceller för att kunna kompensera för ojämna ytor.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
75 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5