Bäst i test: Bäst köksvåg 2021

En digital köksvåg hör hemma i allas kök, och ligger flera gånger till grund för riktigt lyckade bakningar och tillredningar. Vi har testat ett flertal olika digitala köksvågar och köksvågen som blev utsedd till bäst i test blev Digital köksvåg med skål. En noggrann köksvåg som utan problem lyckas mäta varje gram.

Vilken köksvåg är bäst?

Den stora majoriteten av digitala köksvågar skiljer sig inte speciellt mycket från varandra, men det är i detaljerna man kan hitta en riktig vinnare. Små extrafunktioner som exempelvis en belyst display kan vara det som gör skillnaden en solig bakdag när man annars inte hade sett vad som står på den mörkgråa displayen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom de viktigaste aspekterna och det som ligger till grund när vi utsåg den bästa digitala köksvågen, och nedan ser du topplistan med de bästa alternativen.

 1. 1. Digital köksvåg med skål
  9,4/10
  Digital köksvåg med skål
  Bäst i test
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Automatisk avstängning
  Ja
  Tarefunktion
  Ja
  Till Butik
  299 kr
 2. 2. Rubicson Köksvåg
  9,2/10
  Rubicson Köksvåg
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Automatisk avstängning
  Ja
  Tarefunktion
  Ja
  Till Butik
  179 kr
 3. 3. Wilfa KW-4
  9,1/10
  Wilfa KW-4
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Automatisk avstängning
  Ja
  Tarefunktion
  Ja
  Till Butik
  299 kr
 4. 4. Andersson Köksvåg KNS 2.3
  9,0/10
  Andersson Köksvåg KNS 2.3
  Maxvikt
  5 kg
  Upplösning
  1 g
  Automatisk avstängning
  Ja
  Tarefunktion
  Ja
  Till Butik
  99 kr

kaffe vag

Din köpguide till den bästa köksvågen

Den stora fördelen med dagens köksvågar är att varje gram är uppmätbar. Man behöver inte längre måtta ungefärligt utan man kan få exakta värden vilket kan vara viktigt om man har att göra med starka kryddor eller annat man ska ha lite av. Följande punkter tycker vi är de absolut viktigaste.

 • fjader

  Noggrannhet 

  Noggrannheten är oerhört viktig, och är något som mer eller mindre alla köksvågar har lyckats med. De flesta kan utan problem mäta till en noggrannhet om 1 gram. De är få som behöver en högre noggrannhet än så och de få köksvågar som har det har ofta fått kompensera med en lägre maxvikt på vågen.
 • vikt5

  Maxvikt 

  Man vill inte bli begränsad på grund av maxvikten på vågen. Dagens standard på köksvågen ligger på ca 5 kg, men avvikelser kan förekomma. Vi tycker att 5 kg räcker alldeles utmärkt till allt man kan tänka sig vilja måtta upp i ett kök.
 • display2

  Belyst display 

  En belyst display kan kännas som en något onödig funktion, men gör ack så mycket för att hålla ner frustrationen. Många digitala köksvågar har en liknande display som kan hittas på miniräknare, och de flesta känner nog igen att det ibland kan vara oerhört svårt att se vad som står i viss belysning eller när batterierna börjar ta slut. Med en belyst display slipper man måtta fel och man kommer alltid att uppnå högsta noggrannheten per gram.
 • termometer2

  Inbyggd termometer 

  En annan intressant funktion som går att hitta på vissa modeller av köksvågar är en inbyggd termometer. Speciellt i bakning löses jäst upp i olika vätskor väldigt ofta och i dessa fall är temperaturen oerhört viktig. Vad är inte smidigare än att både kunna måtta upp vätskan på en köksvåg samtidigt som man kan se temperaturen när jästen ska i?
bakning vag

Om testet

Vi har ovan nämnt vad vi har testat och det vi tycker är viktigast med köksvågar. Vi tänkte också gå in på hur vi har gått tillväga när de olika köksvågarna testades.

För att ta reda på om noggrannheten stämmer och hur väl den stämmer har vi använt oss av referensvikter i en viktsats. Dessa är specificerade att väga exakt 1, 5, 10, 20 och 50 gram. Vi har också använt oss av en större viktsats för att kunna uppnå maxvikten, men det är primärt de små vikterna som har varit i fokus. Vågarna har belastats med 100 grams mellanrum upp till maxvikten. De små vikterna har också placerats på köksvågarna var för sig, och i olika kombinationer för att kunna mäta noggrannheten vid de absolut lägsta vikterna.

Köksvågar som har haft smarta funktioner, eller ytterligare funktioner har testats i så lång utsträckning som möjligt. Köksvågar som har kunnat mäta temperatur har testats genom att en kalibrerad temperaturgivare har fästs fast och varm vätska har hällts upp i skålen. Sedan har köksvågens och den kalibrerade temperaturgivarens värden jämförts.

Vanliga frågor om köksvågar

Vilken är den bästa köksvågen?

Flera noggranna tester senare har Digital köksvåg med skål blivit utsedd till den bästa köksvågen 2021. Vågen har alla egenskaper man kan önska och lite till samt ger riktigt bra värde för pengarna. 

Hur noggrann är en köksvåg?

De allra flesta köksvågar har en noggrannhet om 1 gram. Detta betyder att köksvågen kan urskilja varje gram som läggs på vågen.

Vad är tarafunktionen eller tarefunktionen som köksvågar har?

Det är en funktion som ser till att man kan nollställa köksvågens viktindikator. Den kommer till användning när man exempelvis lägger på en tom skål, och för att få bort skålens egna vikt nollställer man köksvågen. Sedan får man bara ingrediensens vikt istället för ingrediensens och skålens vikt.

Hur fungerar en köksvåg?

En köksvåg fungerar genom att flera lastceller känner av vilken vikt som har lagts på. En lastcell är som en noggrann sensor som kan ange vikt. De flesta köksvågar har flera lastceller för att kunna kompensera för ojämna ytor.

Testvinnare - Bäst Köksvåg

 • Digital köksvåg med skål
 • Rubicson Köksvåg
 • Wilfa KW-4
 • Andersson Köksvåg KNS 2.3
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 15:52:27