Bäst i test: Bästa matberedaren 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Matberedaren är förmodligen kökets mest allsidiga maskin. Den kan utföra flera olika uppgifter, som du själv fort skulle tröttna på att göra. Vare sig det handlar om att snitta grönsaker, riva ost, vispa grädde eller varför inte blanda drinkar, så kommer den bästa matberedaren att göra det snabbt och enkelt. Vi har gått igenom och testat olika varianter av matberedare och hittat de 5 mest prisvärda. Bästa av dessa matberedare är Bosch MultiTalent Matberedare. Läs recensionen nedan, eller fördjupa dig i köpguiden för att hitta den matberedare som är rätt för dig.

Testvinnare - Bästa Matberedare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Matberedarna 2023:

 • Bosch MultiTalent Matberedare - Bäst i test
 • Magimix CS 4200 XL - Bästa premiumvalet
 • Hamilton Beach Professional STACK 'N SNAP™
 • Russell Hobbs Compact Home - Bästa billiga
 • KitchenAid Midline Mini

De 5 bästa Matberedarna i Mars 2023

 1. 1. Bosch MultiTalent Matberedare - Bäst i test

  9,6/10
  "Mycket prisvärd matberedare med inkluderad blender & stark motor".
  Bosch MultiTalent Matberedare med blender
  Bäst i test
  Hastighetssteg
  2 st
  Maxvolym
  2,3 liter
  Effekt
  800 W
  Pulsfunktion
  Ja
  Diskmaskinsäkra delar
  Ja
  Vikt
  3 kg
  Mått (LxBxH)
  26 x 22 x 37.5 cm
  Antal knivar
  4 st
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket goda användarrecensioner
  • Flexibel modell
  • Kraftfull motor
  • Lättanvänd
  Nackdelar
  • Något smalt matningsrör

  Recension

  Köksapparater från tyska Bosch är högkvalitativa och användbara. När det gäller matberedare är detta extra viktigt eftersom maskinen ska vara så pass allsidig MultiTalent Matberedare tillhör en av mest allsidiga modeller som vi har testat. Det är inte minst tillbehören som gör denna apparat så pass flexibel.

  De knivar som följer med är dels en MultiLevel6-universalkniv, en skärskiva, en vispskiva, grönsakshackare och en degkrok. Bunken på 2,3 liter är tillräckligt rymlig för de flesta hushålls behov. Blendern, på 1 liter som följer med, gör att du smidigare kan mixa till exempel smoothies och mjuka råvaror.

  Motorn har en effekt på 800 W, vilket innebär att den är kraftfull och klarar av sådana uppgifter som att hacka is och knåda deg. De nackdelar vi hittade hos matberedaren vara att den kunde vara relativt högljudd, i vissa fall. Matningsröret var också något smalt för vissa ingredienser.

  Hasighetsinställningarna, som kommer i två steg, var tillräckliga för att kunna köra på en lägre och en högre hastighet. Vredet, som du ställer in hastigheten på, är lättanvänt och det går även att använda en pulsfunktion.

  Tack vare sin mångsidighet är MultiTalent en användbar matberedare som passar alla. Användningen av den är dessutom lätt och rengöringen går smidigt. Det är bara att köra delarna i diskmaskinen.

 2. 2. Magimix CS 4200 XL - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Matberedare av högsta kvalitet med automatisk reglering av effekten".
  Matberedare CS 4200 XL Svart
  Bästa premiumvalet
  Hastighetssteg
  3 st (auto)
  Maxvolym
  3 liter
  Effekt
  950 W
  Pulsfunktion
  Ja
  Diskmaskinsäkra delar
  Ja
  Vikt
  10.8 kg
  Mått (LxBxH)
  25.5 x 21 x 38.8 cm
  Antal knivar
  5 st
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera användbara tillbehör
  • Goda omdömen
  • Automatisk reglering av hastigheten
  • Mycket kraftfull motor
  • Högsta kvalitet
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Skrymmande

  Recension

  Franska Magimix har levererat matberedare av mycket hög kvalitet och med en originell konstruktion sedan starten 1971. Modellen CS 4200 XL är inget undantag när det kommer till kvaliteten och heller inte när det gäller innovativ design. Matberedaren står mycket stabilt på köksbänken, oavsett vilken hastighet du kör den på, eller med vilka råvaror. Motorn är kraftfull med 950 W och en garantitid på 30 år. Knivarna som följer med är en degrulle, en vändbar riv- och strimlarskiva, en skärskiva, visptillsats och emulgeringsskiva. Skärskivan är en högkvalitetsskiva från franska Lion Sabatier.

  Bland funktionerna på Magimix CS 4200 XL hittar vi bland annat tre hastighetsinställningar. Av dessa är det speciellt auto-funktionen som sticker ut. Denna gör att maskinen anpassar effekten efter skålens innehåll, för att spara energi. När vi testade att köra på auto gick det hur smidigt som helst. Matberedaren kände igen olika innehåll, oberoende av typ, och ställde in kraften därefter.

  Trots att det står att modellen ska vara tystgående, så uppfattade vi ändå att ljudnivån inte var den lägsta. Chassit dämpar dock ljudet mycket mer effektivt än andra lika kraftfulla matberedare.

  Att Magimix satsar på kvalitet märks. CS 4200 XL känns stabil, gedigen och välkonstruerad. Den klarar de flesta sysslor galant. De tre skålarna som följer med gör den dessutom mer flexibel. Modellen går också att anpassa beroende på vad du vill använda den till. Tillbehör som finns är bland annat en råsaftcentrifug, baksatser och rivjärn.

 3. 3. Hamilton Beach Professional STACK 'N SNAP™

  9,3/10
  "Flexibel & smart designad med många användningsområden".
  Hamilton Beach Professional STACK 'N SNAP™ Matberedare med Tärningsfunktion 3
  Hastighetssteg
  2 st
  Maxvolym
  3,3 liter
  Effekt
  600 W
  Pulsfunktion
  Ja
  Diskmaskinsäkra delar
  Ja
  Vikt
  2,9 kg
  Mått (LxBxH)
  26 x 24 x 46 cm
  Antal knivar
  6 st
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket praktisk när du lärt dig den
  • Prisvärd
  • Hög kvalitet med lång garanti
  • Designad med klickfunktion istället för vridrörelse
  Nackdelar
  • Kan upplevas krånglig till en början

  Recension

  En av de största tillverkarna av köksmaskiner och -apparater i USA är Hamilton Beach. Företagets utmärkande drag är att produkterna håller en hög kvalitet och har en typisk amerikansk design. Det är just designen som gör att STACK 'N SNAP™ Matberedare sticker ur från mängden. Konstruktionen är praktisk, när man lärt sig att använda den, och användbarheten hög.

  Matningsrören på matberedarens ovansida går att anpassa beroende på vilka råvaror eller livsmedel som ska fördelas. Hela processen att tärna, hacka eller strimla går snabbt tack vare rören och de fem knivarna och skivorna. Motorkraften, på 600 W, är inte den högsta i segmentet men var fullt tillräcklig för alla ingredienser vi testade modellen med, även degknådningen.

  Nackdelen med STACK 'N SNAP™ Matberedare är att den vid en första anblick kan se invecklad ut. När man läst igenom användarguiden och testat att köra den ett par gånger, går det dock hur enkelt som helst. Matberedaren är genomtänkt och praktisk med en klickfunktion för att sätta dit behållaren. Behållaren i sig har en volym på 3,3 liter.

 4. 4. Russell Hobbs Compact Home - Bästa billiga

  9,1/10
  "Väldesignad & lättförvarad modell med bra storlek på skålen".
  Russell Hobbs Matberedare Compact Home
  Bästa billiga
  Hastighetssteg
  2 st
  Maxvolym
  1,9 liter
  Effekt
  500 W
  Pulsfunktion
  Ja
  Diskmaskinsäkra delar
  Ja
  Vikt
  1,0 kg
  Mått (LxBxH)
  ‎38.4 x 24 x 19.6 cm
  Antal knivar
  2 st
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Kraftfull och användbar
  • Enkel och kompakt design
  Nackdelar
  • Instabil i vissa lägen

  Recension

  Billiga, men användbara och kvalitativa köksapparater är något de flesta uppskattar. Matberedaren Compact Home från brittiska hushållsmaskinstillverkaren Russell Hobbs är både billig och tar dessutom lite utrymme i anspråk.

  När vi testade denna modell uppskattade vi främst matberedarens enkla design och motorns kraft. Tillsammans gör dessa faktorer att prisvärdheten för Compact Home är hög. Knivarna som följer med, en riv- och skärskiva och en kniv i rostfritt stål, gör matberedaren till en universalmodell. Det den saknar är dock vissa finesser som finns på dyrare varianter. Det handlar till exempel om fler knivar och skivor och andra varianter på matningsröret.

  Behållarens storlek på 1,9 liter, varav 1,2 liter användbar volym, räcker för de flesta ändamål. En egenhet vi upptäckte var dock att matberedaren kunde vara lite instabil i vissa lägen. Detta märktes främst när behållaren var välfylld med hårdare råvaror. Genom att vi höll en hand på locket, var det sedan inga problem.

  Sett till priset, den enkla och mångsidiga användningen, är Compact Home en matberedare vi rekommenderar för dig med vardagliga krav.

 5. 5. KitchenAid Midline Mini

  8,6/10
  "Liten & behändig modell som är mycket användbar".
  KitchenAid Midline Matberedare Mini 0,83 L Contour Silver
  Hastighetssteg
  2 st
  Maxvolym
  0,83 liter
  Effekt
  240 W
  Pulsfunktion
  Ja
  Diskmaskinsäkra delar
  Ja
  Vikt
  1,2 kg
  Mått (LxBxH)
  14.3 x 17.8 x 22.2 cm
  Antal knivar
  1 st
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra universalkniv
  • Fullt tillräcklig motorkraft
  • Hög användbarhet
  • Lätt att rengöra
  Nackdelar
  • Något liten behållare
  • Få tillbehör

  Recension

  Köksmaskinstillverkaren KitchenAid har en mycket lång erfarenhet av att designa bland annat matberedare, både för storhushåll och mindre hushåll. Modellen Midline Mini är en mer kompakt matberedare med en skålvolym på 0,83 liter. Bäst passar den alltså till mindre hushåll, eller för dig som inte använder matberedaren till de mest krävande uppgifterna.

  Motoreffekten på 240 W räckte gott för de ändamål vi använde Midline Mini till. Med universalkniven tar den sig dessutom an grönsaker, frukter och köttfärs utan några större problem. Puls- och turbofunktionerna underlättar användningen genom att de snabbar på fördelningen av råvarorna. De hastighetssteg som finns är två stycken. Sett till modellens kompakta utförande räcker dessa, samtidigt som vi hade önskat ytterligare ett steg för högre användbarhet.

  Trots att modellen är liten står den stabilt på bordet, även med mer krävande ingredienser som får den att vibrera tydligare.

  Sammanfattningsvis betraktar vi KitchenAid:s Midline Mini som ett bra alternativ för ett ensamhushåll, eller för er som inte gör större satser på en gång.

food photography different fruits vegetables white wooden table surface

Din köpguide till bäst matberedare

Valet av matberedare underlättas om man vet vilka delar som är viktiga att känna till mer om. I denna köpguide går vi igenom de faktorer som påverkar kvaliteten, priset och användbarheten mest.

Enkel att använda

Förutom att matberedaren ska vara av hög kvalitet och pålitlig, ska den även vara användarvänlig. De inställningar och program som eventuellt finns ska vara väl anpassade till ingredienserna som maskinen används för. Hastigheten går på de flesta matberedare att ställa in, ofta mellan 1 och upp till 12 steg, men en del modeller har endast en hastighet och pulsfunktion. Pulsfunktionen ger dig en högre precision. Omkring 3 eller 5 olika hastigheter skapar hög användbarhet. Då kan du lättare hacka, krossa eller blanda olika typer av ingredienser.

När du använder en matberedare bör du veta om att du först behöver grovhacka råvarorna. Mängden vätska som går åt är sedan mindre än för exempelvis blendern.

Viktiga tillbehör

Matberedaren kommer ofta med olika tillbehör. Ibland är de inkluderade i paketet och vissa fall kan du behöva köpa till dem separat. Till de viktiga tillbehören hör, förutom skivar och knivar, skålar med olika volym, förvaringsbox, rengöringsborste, ett lock som sluter helt tätt och en tratt. Även en blender kan vara inkluderad i paketet, på samma sätt som en degskrapa, knivar, äggvisp och rivjärn kan vara det. Huvudsaken är att tillbehören som finns med, ger en matberedare som går att använda till allt du har tänkt dig.

Knivar & skivor

De varianter av skivor och knivar som finns till matberedare är många. Nedan listar vi de vanligaste och mest användbara.

 • S-skiva: Denna s-formade skiva är ett standardtillbehör som passar till rivning av olika råvaror.

 • Riv-skiva: Funktionen är den samma som ett rivjärn och passar för ost eller grönsaker. Den river ofta i 2 eller 4 mm.

 • Snittskiva: Modellen skivar effektivt upp moroten eller potatisen. Vissa varianter går att anpassa, eller vända, för att få den tjocklek du vill ha. Från 1 till 6 mm är vanligt.

 • Degkrok: Med denna tjocka kniv blandar du runt degen och knådar den smidigare än för hand.

 • Julienne-skiva: Med tunna och skarpa tänder skär denna skiva råvarorna i strimlor.

 • Juice-kniv: Om du vill göra juice och puré, eller fördela innehållet till vätska, passar denna kniv utmärkt.

 • Äggvisp: Vispen passar till hårdare och intensivare vispning för till exempel äggvita eller vispgrädde.

Motorns effekt

Effekten som matberedarens motor har är en viktig del att ta hänsyn till. En stark motor gör att ingredienserna blandas lättare och fördelas utan problem. En högre effekt, runt 1000 W, är att rekommendera om du vill ha en motor som är relativt kraftfull. Man ska dock komma ihåg att ett högre watt-tal inte är det samma som att matberedaren är bättre än andra modeller, med lägre strömförbrukning.

Matberedare med lägre effekt kan vara mycket användbara, eftersom de ofta är mindre och behändigare. Dessutom spelar antalet hastighetslägen också stor roll för hur kraften i motorn används. Innan du väljer matberedare kan det alltså vara bra att fundera över vilken motorstyrka du behöver och vad du ska använda maskinen till. De svagare modellerna ligger runt 350 W och de starkaste runt 2000 W.

Puls & turbo

Om du ska ha en så användbar matberedare som möjligt är det bra om den har både en puls- och en turbofunktion.

 • Pulsfunktion: Denna används till mjukare råvaror, som tomater eller gurkor, och till deg som kan vara svårbearbetad. Pulsen ger stötvis fördelning av ingredienserna, utan att de krossas och blir till puré.

 • Turbofunktion: Den här egenskapen används när du vill köra på högsta effekt under en kortare tid. Funktionen passar bra för att blanda ihop råvarorna till en smet. Vi använder ofta turbon mot slutet av användningen, för att fördela allt jämnt och fint.

Storleken

En matberedare som tar mycket plats blir lätt otymplig och opraktisk. Den kommer i värst fall att stå i vägen för dig i köket. Fördelen med en mindre modell av matberedare är att den är lätt att plocka undan och förvara. Nackdelen är att mindre matberedare inte alltid är lika kraftfulla som större och att volymen på behållaren eller kannan är mindre.

Måtten på en matberedare varierar mycket. En medelstor modell är dock runt 35 cm hög, 25 cm djup, 20 cm bred och väger runt 3 eller 4 kilo. Vikten varierar dock mycket beroende på kapaciteten. De tyngsta matberedarna väger runt 11 kilo och de lättaste drygt 1 kilo.

Design

En matberedare är en multifunktionell köksmaskin som kommer i flera olika designer. Designen är utformad för att klara av fler olika typer av uppgifter, såsom att hacka, skära och riva ingredienserna. Utformningen på vissa modeller kan vara kompakt eller slimmad och ta liten plats. Fördelen med detta är att dessa matberedare passar mindre hushåll, eller mindre kök. Nackdelen är att mindre modeller kan skaka eller hoppa runt på bordet, om de är för lätta.

Större modeller kommer ofta med fler tillbehör och är designade för att klara fler och mer krävande uppgifter.

Matberedarens skål

En bra design, ett gediget material och en passande volym på skålen är viktiga för att öka användbarheten och höja kvaliteten.

 • cookingSkålens design 

  Designen på skålen är ofta gjord med rundade kanter, jämn finish och ett förseglat lock som är läckagefritt. Om inte locket är förseglat, går matberedaren inte att starta. Handtaget har ibland också en spärr för ökad säkerhet. Modellen kan även vara vridfri, vilket innebär att den på ett praktiskt sätt monteras med ett klick, istället för att du vrider den på plats. Den kan även vara utformad så att tillbehör och knivar kan förvaras i den, för att spara utrymme.
 • bowlSkålens material 

  Skålen är oftast tillverkad i kraftigare glas eller BPA-fri plast, som är giftfri. Glas är tyngre än plast, men samtidigt tåligare och behåller värmen bättre. Plast är lätt att göra rent, men kan bli repigt med tiden. Plast kan också spricka lättare än glas vid högre temperaturer, eller temperaturvariationer. Om du vill ha det mest tåliga plast-materialet kan du välja tritan-plast. Detta tål slag, höga temperaturer och påfrestande användning.
 • measure cupVolymen på skålen 

  Om det finns en behållare, eller skål, har det oftast en volym mellan 2,5 och 3 liter. Många gånger följer det dock med mer än en behållare. I dessa fall kan skålarna vara på 1, 2 och runt 2,5 liter, eller mer. En större skål gör att du kan laga mat åt ett större hushåll, med fler personer. Stora skålar passar också fler och större råvaror. Runt 2 liter är att rekommendera för de flesta ändamål.
 • basket 4Enkel att rengöra 

  Alla avtagbara delar, såsom skål, lock och knivar, får gärna vara diskmaskinvänliga, det underlättar rengöringen. Om matberedaren är lätt att rengöra kommer du antagligen att använda den oftare och få mer glädje av den. Det är en fördel om matberedaren är lätt att torka av och går att diska för hand.

Vårt test av matberedare

Den bästa matberedaren ska ha en bra kvalitet, hög användbarhet och priset ska stå i relation till vad du får. Den dyraste modellen är alltså inte automatiskt den bästa, på samma sätt som den billigaste inte är sämst. I vårt test har vi sållat ut matberedare som inte övertygar gällande funktionalitet eller kvalitet, oavsett pris. Vi har fokuserat på de modeller vars prisvärdhet är högst, både enligt specifikationerna och andra omdömen, men främst enligt vårt eget test. Följande delar stod i centrum när vi testade matberedarna:

 • Resultat – Vi utvärderade resultatet vi fick med varje matberedare. Beroende på modell, så ingick det bland annat att hacka grönsaker, vispa grädde, skiva sötpotatis, blanda deg till bröd. Hur snabbt fick vi vårt väntade resultat? Gick matberedaren att använda till alla ändamål?
 • Egenskaper – Här tittar vi på vilka tillbehör som är inkluderade, vilka valbara hastigheter som finns, skålens volym och motorns effekt. Egenskaperna ska göra matberedaren lättanvänd, men inte höja priset oproportionerligt mycket.
 • Mått & vikt – Matberedarens storlek och vikt spelar roll för hur praktisk modellen är. Hur lätt är den att förvara? Påverkar vikten matberedarens stabilitet och funktionalitet?
 • Prisvärdhet – Priset ska alltid vara rimligt sett till vad du får. En högre kvalitet ger ofta ett högre pris, men exempelvis användbarheten kan vara hög även på billigare modeller. Vi utvärderar prisvärdheten för varje modell.

Vanliga frågor om matberedare

Vad är en matberedare?

Matberedaren är kökets mest allsidiga apparat. Den ger dig ett extra handtag och utför uppgifter som att riva, skiva, hacka och blanda ingredienserna. Motordelen, som ofta sitter under skålen, driver knivar och skivor som fördelar innehållet.

Vad kan jag använda en matberedare till?

En matberedare kan användas till allt möjligt som du annars skulle behöva göra för hand. Du kan till exempel hacka lök, göra puré, skiva potatis och strimla morötter. Endast fantasin sätter gränser.

Passar en matberedare mig?

Eftersom matberedare finns i flera olika storlekar och i olika modeller, passar de flera hushåll och personer. Om du behöver hjälp med att underlätta köks- och matlagningssysslorna, kommer en matberedare att vara till stor användning för dig.

Vad är skillnaden mellan en matberedare och en köksassistent?

Skillnaden mellan en matberedare och köksassistent är att matberedaren främst river, hackar och skivar innehållet. Köksassistenten blandar främst ingredienserna, till exempel deg och röror.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5