Bästa Övervakningskameran 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den ultimata guiden till bästa övervakningskamera för ditt behov.
Övervakningskamera - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 TP-link Tapo C320WS TP-link Tapo C320WS
Pris
899 kr
Till butik
betyg 4,5 TP-link Tapo C500 TP-link Tapo C500
Pris
599 kr
Till butik
betyg 4,3 EufyCam 2 Pro add on EufyCam 2 Pro add on
Pris
kr
Till butik
betyg 4,2 Arlo GO 2 - 4G Arlo GO 2 - 4G
Pris
3490 kr
Till butik
betyg 4,0 D-link DCS-8302LH D-link DCS-8302LH
Pris
kr
Till butik
Se alla testvinnare

Övervakningskameror har blivit ett allt mer vanligt inslag i våra hem och på arbetsplatser. Dessa apparater erbjuder en extra säkerhetsnivå, genom att de låter oss hålla ett öga på vad som händer när vi inte är där. Oavsett om det handlar om att se till att husdjuren inte ställer till med oreda, att övervaka en trädgård, eller att förhindra obehörig åtkomst till en byggnad, har övervakningskameror ett brett användningsområde. De finns i olika former och storlekar, med olika funktioner och specifikationer, och kan vara trådlösa eller kräva kablar för anslutning.

Att hitta rätt övervakningskamera kan vara en utmaning, givet det stora utbudet på marknaden. Vår omfattande analys och tester har dock resulterat i att vi har hittat den bästa övervakningskameran. TP-link Tapo C320WS är det bästa övervakningskameran som vi har hittat. Denna kamera utmärker sig med sin höga bildkvalitet, användarvänlighet och smarta funktioner. Men vad är det som gör just denna kamera så speciell? Låt oss dyka djupare in i vad vår testvinnare har att erbjuda.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
vervakningskamera 1de98a48e4e3f16df

De 7 bästa Övervakningskamerorna 2024

 1. TP-link Tapo C320WS Trådlös övervakningskamera Bäst i test: 4,7/5
 2. TP-link Tapo C500 Trådlös övervakningskamera Bästa billiga: 4,5/5
 3. Mest tillagda: 4,3/5
 4. Arlo GO 2 - 4G kamera Bästa premiumvalet: 4,2/5
 5. Bästa genomsnittliga: 4,0/5
 6. Arlo Essential Övervakningskamera 4-pack Mest omfattande paket: 3,9/5
 7. Google Nest Cam (battery) Trådlös övervakningskamera Bästa för Google-älskare: 3,8/5
 1. Bäst i test TP-link Tapo C320WS

  Vårt betyg
  4,7/5
  Bildkvalitet:
  4,7/5
  Driftsäkerhet:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Produkten finns att köpa här:
  899 kr
 2. Bästa billiga TP-link Tapo C500

  Vårt betyg
  4,5/5
  Bildkvalitet:
  4,5/5
  Driftsäkerhet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Produkten finns att köpa här:
  599 kr
 3. Mest tillagda EufyCam 2 Pro add on

  Vårt betyg
  4,3/5
  Bildkvalitet:
  4,5/5
  Driftsäkerhet:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  Produkten finns att köpa här:
  kr
 4. Bästa premiumvalet Arlo GO 2 - 4G

  Vårt betyg
  4,2/5
  Bildkvalitet:
  3,8/5
  Driftsäkerhet:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  Produkten finns att köpa här:
  3490 kr
 5. Bästa genomsnittliga D-link DCS-8302LH

  Vårt betyg
  4,0/5
  Bildkvalitet:
  4,2/5
  Driftsäkerhet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  3,6/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Produkten finns att köpa här:
  kr
 6. Mest omfattande paket Arlo Essential 4-pack

  Vårt betyg
  3,9/5
  Bildkvalitet:
  4,3/5
  Driftsäkerhet:
  3,5/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Produkten finns att köpa här:
  5490 kr
 7. Bästa för Google-älskare Google Nest Cam

  Vårt betyg
  3,8/5
  Bildkvalitet:
  3,6/5
  Driftsäkerhet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  3,6/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Produkten finns att köpa här:
  1690 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Övervakningskamera Bildkvalitet Driftsäkerhet Användarvänlighet Totalbetyg Pris
TP-link Tapo C320WS Trådlös övervakningskamera 4,7/5 4,8/5 4,6/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
899 kr
TP-link Tapo C500 Trådlös övervakningskamera 4,5/5 4,2/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
599 kr
EufyCam 2 Pro add on 4,5/5 3,9/5 4,5/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
kr
Arlo GO 2 - 4G kamera 3,8/5 4,3/5 4,5/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3490 kr
D-link DCS-8302LH 4,2/5 4,2/5 3,6/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
kr
Arlo Essential Övervakningskamera 4-pack 4,3/5 3,5/5 3,9/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
5490 kr
Google Nest Cam (battery) Trådlös övervakningskamera 3,6/5 4,2/5 3,6/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
1690 kr
viktiga faktorer för att välja rätt övervakningskamera

Så hittar du bästa övervakningskamera

Att hitta den bästa övervakningskameran handlar om att förstå vad man behöver och vilka kriterier som är viktigast. Det finns ett antal faktorer att ha i åtanke när man ska välja en övervakningskamera. Vi har sammanställt en lista på sju viktiga bedömningskriterier som kan hjälpa dig att göra ett informerat val.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten är kanske det mest uppenbara kriteriet när man väljer en övervakningskamera. En kamera med dålig bildkvalitet kommer inte att ge dig den detaljnivå du behöver för att identifiera ansikten eller andra viktiga detaljer. Tänk på att högre upplösning oftast innebär bättre bildkvalitet, men det kan också kräva mer lagringsutrymme. Många moderna kameror erbjuder Full HD eller 4K-upplösning, vilket bör vara tillräckligt för de flesta användare.

Ljudfunktioner

Många övervakningskameror idag kommer med inbyggda mikrofoner och högtalare. Detta gör att du kan kommunicera med personer framför kameran, oavsett var du befinner dig. Detta kan vara särskilt användbart om du vill tala med leveranspersonal, besökare eller till och med potentiella inkräktare. Se till att ljudkvaliteten är tillräckligt god för klara och tydliga samtal.

Nattvision

En stor del av övervakningen sker under mörka förhållanden, vilket gör nattvision till en viktig faktor att överväga. De bästa övervakningskamerorna har infraröda LED-lampor som kan lysa upp scener i totalt mörker, och de kan automatiskt växla mellan dag- och nattläge beroende på ljusförhållandena. Kontrollera hur långt kamerans nattvision räcker, eftersom detta kan variera stort mellan olika modeller.

Bevakningsvinkel

Bevakningsvinkeln på en kamera bestämmer hur mycket av en scen den kan fånga. En vidvinkelkamera kan fånga stora områden, vilket är bra för stora rum eller utomhusområden. Men om du bara behöver bevakning av en dörr eller en korridor, kanske du inte behöver en kamera med så stor bevakningsvinkel. Vissa kameror har även pan- och tilt-funktioner, vilket gör att de kan rotera och täcka ännu större områden.

Lagringsalternativ

De flesta övervakningskameror lagrar videomaterial antingen lokalt (på ett minneskort eller en hårddisk) eller i molnet (på en server på internet). Lokal lagring innebär att du inte behöver bekymra dig om månadskostnader, men du kan riskera att tappa allt material om lagringsmediet går sönder. Molnlagring innebär vanligtvis en månads- eller årsavgift, men du kan komma åt ditt material från var som helst och det är skyddat mot skador på hårdvaran.

App- och användarvänlighet

De flesta övervakningskameror styrs via en app på din smartphone. Det är viktigt att appen är lätt att använda och har de funktioner du behöver. Du bör kunna titta på livevideo, spela in video, ta stillbilder, justera inställningar och få push-notiser vid upptäckt rörelse. Läs användarrecensioner för att få en uppfattning om hur väl appen fungerar och hur tillförlitlig den är.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara värt att ta en titt på andra användares erfarenheter av övervakningskameran du överväger. Användarrecensioner kan ge insikter om kamerans prestanda i verkliga situationer, dess tillförlitlighet över tid och kvaliteten på kundsupporten. Kom dock ihåg att alla har olika erfarenheter, så ta inte varje recension som absolut sanning.

home automation with camera table

Hur använder man en övervakningskamera?

Att använda en övervakningskamera är inte särskilt komplicerat, men det finns vissa saker att tänka på för att få ut mesta möjliga av din kamera. Följande punkter belyser några av de viktigaste aspekterna av att använda en övervakningskamera.

Installation och placering

Den första och kanske viktigaste aspekten av att använda en övervakningskamera är dess installation och placering. Du bör välja en plats där kameran har en bra vy över det område du vill övervaka, men samtidigt bör den vara tillräckligt diskret för att inte dra till sig oönskad uppmärksamhet. Om kameran är utomhus, se till att den är väderbeständig och kan tåla de element den kommer utsättas för. Om det är en trådlös kamera, se till att den har en stark och stabil Wi-Fi-anslutning på installationsplatsen.

Inspelningsinställningar

De flesta övervakningskameror låter dig anpassa dina inspelningsinställningar. Du kan oftast välja om du vill spela in kontinuerligt, eller endast när kameran upptäcker rörelse eller ljud. Om du väljer att spela in endast vid händelser, se till att du justerar känslighetsinställningarna så att kameran inte missar viktiga händelser, men inte heller triggar på irrelevanta rörelser som vind i träd eller passerande bilar.

Notifikationer

En av de stora fördelarna med smarta övervakningskameror är att de kan skicka notifikationer till din smartphone när de upptäcker rörelse eller ljud. Detta kan vara mycket användbart för att få snabbt besked om potentiella säkerhetshot. Men det kan också bli irriterande om du får för många falska larm. De flesta kameror låter dig justera notifikationsinställningarna så att du bara får meddelanden när det verkligen är något viktigt.

Fjärråtkomst och delning

Många övervakningskameror erbjuder möjligheten att fjärrstyra kameran och titta på livevideo från din smartphone eller dator, oavsett var du befinner dig. Detta kan vara mycket praktiskt om du vill hålla koll på ditt hem eller företag när du är borta. Vissa kameror låter dig även dela åtkomsten till kameran med andra, vilket kan vara användbart om flera personer behöver kunna se vad som händer.

Datasekretess

Slutligen är det viktigt att tänka på datasekretess när du använder en övervakningskamera. Om kameran lagrar videomaterial i molnet, se till att leverantören har starka säkerhetsåtgärder på plats för att skydda dina data. Om kameran har inbyggd ansiktsigenkänning eller annan avancerad analys, se till att du förstår hur dessa funktioner fungerar och vilka datasekretessfrågor de kan innebära.

Vem har nytta av en övervakningskamera?

Övervakningskameror är inte bara till för företag och butiker. De har ett brett användningsområde och kan vara till nytta för många olika typer av människor. Här är några exempel på vem som kan dra nytta av en övervakningskamera:

 • Husägare: Husägare kan använda övervakningskameror för att skydda sina hem från inbrott och vandalism. En övervakningskamera kan fungera som avskräckande för potentiella tjuvar, och om ett brott skulle inträffa, kan kameran ge värdefullt bevismaterial. Dessutom kan kameror med fjärråtkomst ge husägare möjlighet att hålla koll på sina hem när de är borta, vilket kan ge extra trygghet.
 • Föräldrar: Föräldrar kan använda övervakningskameror i hemmet för att hålla koll på sina barn. Detta kan vara särskilt användbart för föräldrar med små barn som behöver konstant uppsikt, eller för föräldrar med tonåringar som vill försäkra sig om att deras barn är säkra när de är hemma ensamma. Vissa kameror erbjuder även funktioner som tvåvägskommunikation, vilket gör det möjligt att prata med barnen genom kameran.
 • Husdjursägare: För de som har husdjur kan övervakningskameror vara ett bra sätt att hålla koll på sina fyrbenta vänner när de är borta från hemmet. En övervakningskamera kan hjälpa till att upptäcka eventuella problem, som om ditt husdjur är sjukt, oroligt eller ställer till med oreda. Vissa kameror har även interaktiva funktioner som låter dig prata med ditt husdjur eller till och med ge det godis på distans.

Å andra sidan, om du bor i en lägenhet med begränsad utrymme och inte äger något av stort värde, kanske du inte har så stor nytta av en övervakningskamera. Dessutom kan vissa människor känna att kameror innebär en integritetsinvasion, särskilt om de används inomhus. Det är viktigt att noggrant överväga dina specifika behov och omständigheter innan du bestämmer dig för att skaffa en övervakningskamera.

vanliga frågor om Övervakningskamera

FAQ: Vanliga frågor om Övervakningskamera

Kan jag installera en övervakningskamera själv?

Ja, de flesta övervakningskameror är designade för att vara enkla att installera och kräver ingen professionell installation. De flesta modeller kommer med detaljerade instruktioner och allt du behöver för att montera kameran. Trådlösa kameror är särskilt enkla att installera eftersom de inte kräver några kablar. Men om du väljer en kamera som behöver dras med kablar, eller om du vill installera flera kameror i ett större system, kan det vara värt att anlita en professionell installatör.

Hur mycket lagringsutrymme behöver jag för min övervakningskamera?

Det beror på flera faktorer, inklusive kamerans upplösning, hur mycket du spelar in och hur länge du vill behålla inspelningarna. En högre upplösning kommer att skapa större filer, vilket kräver mer lagringsutrymme. Om kameran ställs in för att endast spela in vid rörelsedetektering, kommer den att använda mindre utrymme än om den spelar in kontinuerligt. Ofta erbjuder molnlagringstjänster olika planer baserat på lagringsbehov, så du kan välja den som passar dina behov bäst.

Kan jag titta på mina övervakningskameror från min telefon?

Ja, de flesta moderna övervakningskameror erbjuder möjligheten att visa livevideo och inspelade klipp direkt från din smartphone. Detta görs via en app som du laddar ner till din telefon. Appen kan också ge dig push-notiser vid rörelse- eller ljudavkänning, och vissa appar låter dig till och med styra kameran fjärrstyrt, så att du kan panorera, luta eller zooma för att se mer detaljer.

Är övervakningskameror lagliga?

Ja, övervakningskameror är generellt sett lagliga att använda för att skydda ditt hem eller företag. Men det finns lagar och regler som styr hur och var de kan användas, särskilt när det gäller inspelning av ljud och video i privata utrymmen. Det är viktigt att göra sin forskning och förstå de lokala lagarna innan man installerar en övervakningskamera. Om du är osäker, kan det vara en god idé att rådfråga en juridisk rådgivare.

Kan övervakningskameror fungera i mörker?

Ja, många övervakningskameror har nattvisionfunktioner som gör att de kan se och spela in i mörker. Detta uppnås vanligtvis med hjälp av infraröda (IR) LED-lampor som lyser upp området framför kameran. Nattvisionens räckvidd kan variera mellan olika kameramodeller, så det är viktigt att kontrollera detta i produktens specifikationer.

Kan jag prata genom min övervakningskamera?

Ja, många övervakningskameror har en inbyggd mikrofon och högtalare som gör det möjligt för dig att kommunicera med personer framför kameran. Detta kan vara särskilt användbart för att tala med leveranspersonal, besökare eller till och med potentiella inkräktare. Det är viktigt att notera att ljudkvaliteten kan variera mellan olika modeller.

Hur mycket kostar en bra övervakningskamera?

Priset på övervakningskameror kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. En enkel inomhuskamera kan kosta så lite som några hundra kronor, medan en high-end utomhuskamera med avancerade funktioner kan kosta flera tusen kronor. Dessutom bör du tänka på eventuella löpande kostnader för molnlagringstjänster om kameran inte stöder lokal lagring.

Vilket märke av övervakningskameror är bäst?

Det finns många bra märken av övervakningskameror på marknaden, och vilket som är bäst kan bero på dina specifika behov och preferenser. Några av de mest välrenommerade märkena inkluderar Arlo, Nest, Ring och Hikvision. Varje märke har sina egna styrkor och svagheter, så det är viktigt att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att hitta den bästa kameran för dig.

Vilka är några relaterade produkter till övervakningskamera?

Övervakningskameror är ett viktigt verktyg för att säkerställa säkerheten i ditt hem eller företag. Men det finns också andra relaterade produkter som kan bidra till att förbättra din säkerhet ytterligare. Här är några exempel:

 • Brandvarnare: En brandvarnare är ett absolut måste i varje hem och företag. Den larmar vid rökutveckling och kan rädda liv.
 • GPS-klocka för barn: En GPS-klocka för barn hjälper till att hålla koll på var dina barn befinner sig och ger dig en extra trygghet.
 • Robotdammsugare: Även om en robotdammsugare kanske inte direkt bidrar till din säkerhet, kan den hjälpa till att hålla ditt hem rent och snyggt, vilket kan bidra till att minska risken för olyckor.
 • Luftrenare: En luftrenare kan hjälpa till att förbättra luftkvaliteten i ditt hem, vilket kan bidra till bättre hälsa och välbefinnande.
 • Personvåg: Att hålla koll på din vikt med hjälp av en personvåg kan vara ett viktigt steg för att upprätthålla en god hälsa.
Det finns också andra relaterade produkter som säkerhetslås, rörelsedetektorer och dörrklockor med kamera som kan bidra till att förbättra din säkerhet ytterligare.

Om vårt test

Att hitta den bästa övervakningskameran kräver en noggrann analys av olika aspekter. Vi har därför genomfört ett omfattande test där vi har utvärderat flera olika modeller av övervakningskameror på marknaden. Vårt test inkluderade en rad olika faktorer, allt från bildkvalitet och funktioner till användarvänlighet och pris. Vi testade kamerorna i olika miljöer och ljusförhållanden för att se hur de presterade under olika omständigheter.

 • Bildkvalitet: Hur bra är bildkvaliteten? Är bilden klar och tydlig även i dålig belysning? Kan man identifiera objekt och personer tydligt?
 • Funktioner: Vilka funktioner erbjuder kameran? Har den rörelsedetektor och nattvision? Kan man se live-streaming via en app?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är kameran att installera och använda? Är appen intuitiv och lätt att navigera?
 • Pris: Är kameran prisvärd med tanke på kvalitet och funktioner? Finns det några dolda kostnader som till exempel abonnemangsavgifter?

I vår utvärdering av övervakningskameror har vi strävat efter att ge en balanserad och rättvis bedömning av varje modell. Vi har jämfört funktioner, gått igenom användarrecensioner och testat kamerorna i praktiken för att ge dig den mest tillförlitliga guiden till de bästa övervakningskamerorna på marknaden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
34 röster, Betyg: 4.7 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.