Bästa Rödvinsglaset 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Upplev rödvinets fulla arom och smak med det perfekta rödvinsglaset.
Se alla testvinnare

Rödvinsglas är inte bara en behållare för din favoritdryck. De är konstverk i sig själva, skapade med precision och omsorg för att förbättra upplevelsen av att dricka rött vin. Formen på ett rödvinsglas är noga genomtänkt för att maximera vinets arom och smak, med en bred bas som tillåter vinet att andas och en smal öppning för att kanalisera dofterna till näsan. Oavsett om du är en erfaren vinkännare eller bara njuter av ett glas till middagen, behöver du ett bra rödvinsglas för att kunna uppskatta vinet fullt ut.

I vår omfattande jakt på det perfekta rödvinsglaset har vi testat en mängd olika modeller och märken. Vi har bedömt dem utifrån design, kvalitet, prisvärdhet och naturligtvis hur väl de lyfter fram vinets smaker och aromer. Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att Riedel Riedel Veritas Pinot Noir Glas 2-pack är det bästa rödvinsglaset på marknaden. Detta glas kombinerar en elegant design med överlägsen funktion, vilket ger en ojämförlig vinupplevelse.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Rödvinsglasen 2024

 1. Riedel Veritas Pinot Noir Glas 2-pack Bäst i test: 4,7/5
 2. Aida Connoisseur rödvinsglas 71 cl. 4 st. Bästa prisvärda.: 4,5/5
 3. Iittala Essence Rödvin 4-pack 45 cl Mest balanserade design.: 4,3/5
 4. Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack Bästa funktionalitet.: 4,2/5
 5. Open Up Rödvinsglas 55 cl 6-pack Mest hållbara.: 4,0/5
 6. Ernst Rödvinsglas Bästa generösa storlek.: 3,9/5
 7. Bitz Rödvinsglas 2-pack 58 cl Kristall Klar Bästa miljövänliga.: 3,8/5
 1. Bäst i test. Riedel Riedel Veritas Pinot Noir Glas 2-pack

  Elegant och lyxig design med överlägsen smak- och doftframhävning.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Design:
  4,6/5
  Funktionalitet:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Estetik:
  4,8/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Riedel Veritas Pinot Noir Glas 2-pack håller en oerhört hög kvalitet. Tillverkade i maskinblåst kristallglas av exceptionell kvalitet och tunnhet, känns glasen både eleganta och lyxiga. Dessa glas har en fin balans mellan vikt och hållbarhet, vilket gör dem robusta nog för frekvent användning samtidigt som de behåller ett fint utseende. Ytan är jämn och fri från defekter, vilket ger en överlägsen visuell upplevelse när man tittar på vinet genom glaset.

  Formen på Veritas Pinot Noir Glas bidrar till att lyfta fram de bästa aspekterna av vinet. Den breda basen och den smala toppen ger vinet utrymme att andas, medan den långa stjälken förhindrar att värmen från din hand påverkar temperaturen på vinet. Formen tillåter också för en lätt snurrning av vinet för att frigöra dess fulla aromer. Trots sin storlek är glaset lätt att hantera vilket gör upplevelsen ännu mer behaglig.

  Med ett pris på 584 kr för ett 2-pack kan vissa anse att dessa glas är något dyra, men med tanke på deras utmärkta prestanda och höga kvalitet, anser vi att det är en värd investering. Om du är en seriös vinälskare som vill ha det bästa ur varje flaska, eller om du bara vill ha ett riktigt bra vinglas att njuta av ditt favoritvin i, är Riedel Veritas Pinot Noir Glas ett utmärkt val. Med deras oumbärliga egenskaper för att framhäva vinets smak och doft, ger de en överlägsen vinupplevelse.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet.
  • Elegant och lyxigt utseende.
  • Optimerad form för vinupplevelse.
  • Lätt att hantera trots storlek.
  • Framhäver vinets smak och doft.

  Nackdelar

  • Något dyrt pris för 2-pack.
  Produkten finns att köpa här:
  584 kr
 2. Bästa prisvärda. Aida Connoisseur rödvinsglas 71 cl. 4 st.

  Högkvalitativa, eleganta rödvinsglas med stor kapacitet, prisvärda i 4-pack.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Design:
  4,5/5
  Funktionalitet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Estetik:
  4,8/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Aida Connoisseur rödvinsglas är enastående glas som ger värde för pengarna. De är tillverkade av blyfri kristall vilket ger dem en känsla av kvalitet och elegans. Deras klassiska form och tunna stjälk gör dem till en subtil men sofistikerad tillsats till alla middagsbord. Vi märkte inga defekter eller ojämnheter i glasen, vilket indikerar deras höga tillverkningsstandard.

  Med en kapacitet på 71 cl erbjuder dessa glas mycket utrymme för att låta vinet andas och frigöra sina rika smaker och aromer. Formen på glaset bidrar till att förstärka vinets smakprofil som gör varje klunk till en njutning. De är bekväma att hålla i och den stora storleken hjälper till att minska risken för spill när man snurrar vinet.

  Trots deras höga kvalitet är Aida Connoisseur rödvinsglas mycket prisvärda med tanke på att de kommer i ett set med fyra. Jämfört med andra märken i samma prisklass presterar de mycket bra, och de har fått positiva recensioner från kunder som Trond B. och Stefan J. Dessutom uppskattar vi verkligen att de är diskmaskinsäkra, vilket gör rengöring och underhåll enkelt. Vi ger dem 4,5 av 5 poäng och rekommenderar dem starkt för alla vinälskare.

  Fördelar

  • Tillverkade av blyfri kristall
  • Klassisk form och tunn stjälk
  • Stor kapacitet på 71 cl
  • Prisvärda, kommer i set om fyra
  • Diskmaskinsäkra för enkel rengöring

  Nackdelar

  • Stor storlek kan vara otymplig
  • Inte lika exklusiva som dyrare märken
  Produkten finns att köpa här:
  529 kr
 3. Mest balanserade design. Iittala Essence Rödvin 4-pack 45 cl

  Elegant rödvinsglas med balanserad design för optimal vinupplevelse.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Design:
  3,8/5
  Funktionalitet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Estetik:
  4,6/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Iittala Essence Rödvin 4-pack 45 cl, med vårt betyg 4,3/5, är en produkt av hög kvalitet. Detta rödvinsglas är tillverkat med stor omsorg och precision, vilket återspeglas i dess eleganta tunna form och slanka uttryck, fria från defekter som luftbubblor eller ojämn yta. Glasets design bidrar till en fin servering av vin och förbättrar vinupplevelsen. De runda formerna kombineras med ett slankt uttryck som ger glaset en design som utstrålar balans och symmetri.

  Glasets storlek på 45 cl är tillräckligt stor för att kunna snurra vinet och låta det andas ordentligt utan att spilla, samtidigt som det bekvämt passar i handen. Dessutom påverkar storleken hur mycket du häller i glaset, vilket kan bidra till att minska överdriven konsumtion. Glasets form och storlek främjar också den optimala utvecklingen av vinets smak och aroma.

  Iittala Essence Rödvin 4-pack 45 cl kostar 508 kr, vilket vi anser vara rimligt med tanke på dess höga kvalitet och estetiska design. Dessutom har det fått utmärkta recensioner, med många kunder som uppskattar dess eleganta utseende och hur det förbättrar deras vinupplevelse. Med tanke på dess prestanda och positiva feedback från kunderna, anser vi att detta rödvinsglas ger bra valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och precision.
  • Estetisk och balanserad design.
  • Storlek främjar vinets smak och aroma.
  • Rimligt pris för kvaliteten.
  • Positiv kundfeedback.

  Nackdelar

  • Kan vara för stort för vissa.
  • Designen kanske inte passar alla.
  Produkten finns att köpa här:
  508 kr
 4. Bästa funktionalitet. Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack

  Elegant och funktionell rödvinsglas, tillverkad av kvalitetskristall.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Design:
  4,7/5
  Funktionalitet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Estetik:
  4,1/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack visar sig vara ett utmärkt val för alla som vill ha en elegant och prisvärd vinupplevelse. Med en volym på 48 cl är glasen perfekt anpassade för alla typer av rödvin. De är tillverkade av kvalitet kristall och varje detalj, från övergången mellan skål till fot, till den slanka och eleganta designen, vittnar om detta. Trots sin elegans är de också robusta nog att tåla maskindisk, vilket är en klar fördel i det dagliga livet.

  Formen på dessa Spiegelau Authentis rödvinsglas är inte bara estetiskt tilltalande utan också funktionell. Utvecklad i samarbete med sommeliers och vinkännare, är formen avsedd att låta rödvin andas och därmed frigöra sin fulla bukett av smaker och dofter. Storleken på glaset gör dessutom att du kan snurra vinet utan att spilla, vilket kan bidra till vinets smakupplevelse.

  Med tanke på kvaliteten och funktionaliteten är priset på 449 kr för ett 4-pack mycket rimligt. Det finns säkert billigare alternativ på marknaden, men Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack erbjuder både kvalitet och prestanda. Dessutom verkar konsumentrecensionerna överväldigande positiva, vilket stärker vår bedömning. Med allt detta i åtanke ger vi Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack ett betyg på 4,2/5.

  Fördelar

  • Elegant och prisvärd
  • Robust och tål maskindisk
  • Formen främjar vinets smak och doft
  • Rymmer 48 cl, perfekt för rödvin
  • Positiva konsumentrecensioner

  Nackdelar

  • Mer kostsamt än andra alternativ
  • Kan upplevas som för stora för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  449 kr
 5. Mest hållbara. Chef & Sommelier Open Up Rödvinsglas 55 cl 6-pack

  Elegant och hållbart rödvinsglas för optimal vinupplevelse.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Design:
  3,8/5
  Funktionalitet:
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Estetik:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Chef & Sommelier Open Up Rödvinsglas 55 cl 6-pack är ett högkvalitativt och elegant rödvinsglas från den välkända franska tillverkaren. Glasets design och form fokuserar på oxidation och balansering av viner med tydliga tanniner, vilket gör det perfekt för fylliga, smakrika viner som kräver mycket oxidation. Den unika designen inte bara förbättrar vinets smak och aroma utan ger också glaset en attraktiv estetik som gör det till en perfekt tillägg till alla bordsinställningar.

  Glasets storlek på 55 cl är tillräckligt stor för att du ska kunna snurra vinet utan att spilla. Detta gör det möjligt för vinet att andas ordentligt och utveckla sina fulla aromer. Trots sitt eleganta utseende är glaset också mycket hållbart tack vare användningen av Kwarxkristall, vilket också ger glaset en imponerande klarhet. Recensioner pekar på populariteten av dessa glas och dess användbarhet för andra drycker utöver vin, vilket ytterligare ökar dess mångsidighet.

  Med tanke på kvaliteten och designen är priset på 584 kr för ett 6-pack mycket rimligt. Detta, tillsammans med den positiva feedbacken från användare, gör Chef & Sommelier Open Up Rödvinsglas 55 cl 6-pack till ett utmärkt val för både vana och ovana vinkonsumenter. Att det dessutom tål diskmaskin gör det ännu mer praktiskt för daglig användning. Övergripande, om du letar efter ett rödvinsglas som kombinerar funktionalitet, design och prisvärdhet, är detta glas definitivt värt att överväga.

  Fördelar

  • Högkvalitativ och elegant design
  • Förbättrar vinets smak och aroma
  • Tillräckligt stor för vinets oxidation
  • Mycket hållbart och klart glas
  • Tål diskmaskin

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Kan vara för stort för vissa bord
  Produkten finns att köpa här:
  584 kr
 6. Bästa generösa storlek. Ernst Rödvinsglas, 2-pack

  Stilrena rödvinsglas med generös storlek och rimligt pris.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Design:
  3,7/5
  Funktionalitet:
  3,4/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Estetik:
  4,2/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Ernst Rödvinsglas, som kommer i ett 2-pack, är en produkt som har fått ett betyg av oss på 3,9/5. Dessa glas är designade och formgivna av Ernst Kirchsteiger och Åsa Astvald och har en enkel och stilren form som tilltalar många. Glaset är gjort i tunt material vilket kan påverka smaken och aromen på positivt sätt men kan även kännas lite känsligt och osäkert att hålla i.

  Storleken på dessa glas är generös och det gör att du enkelt kan snurra vinet utan risk för spill. Detta kan också uppmuntra till större serveringar vilket kan ses både som en fördel och en nackdel beroende på vinets karaktär och individens preferenser. En recensent, Jörgen E., har uttryckt sin uppskattning för dessa stora glas.

  Med ett pris på 237 kr för ett 2-pack så är priset rimligt med tanke på kvaliteten. För vissa kan det till och med vara ett billigt alternativ jämfört med många andra rödvinsglas på marknaden. Även om vi placerade glasen på sjätte plats i vår testning, så skulle vi vilja hävda att Ernst Rödvinsglas levererar en tillfredsställande upplevelse för de flesta rödvinsälskare.

  Fördelar

  • Stilren design av Ernst Kirchsteiger.
  • Tunt material kan förhöja aromen.
  • Generös storlek minskar spillrisk.
  • Rimligt pris jämfört med andra glas.

  Nackdelar

  • Tunt material kan kännas känsligt.
  • Stor storlek kan uppmuntra till större serveringar.
  Produkten finns att köpa här:
  237 kr
 7. Bästa miljövänliga. Bitz Rödvinsglas 2-pack 58 cl Kristall Klar

  Elegant designade rödvinsglas i miljökristall med stor kapacitet.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Design:
  3,6/5
  Funktionalitet:
  3,4/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Estetik:
  4,0/5
  Till butiken
  (Kitchen Time)

  Bitz Rödvinsglas 2-pack 58 cl Kristall Klar är ett par elegant utformade glas som passar både för vardagligt och festligt bruk. Tillverkade av miljökristall, känns dessa glas både robusta och högkvalitativa. De är transparenta, vilket ger en ren och klar vy av vinets färg och konsistens. Dessutom kommer glasen i en fin presentask, vilket gör dem till en utmärkt gåva till vinfantaster.

  När det gäller form och storlek är Bitz Rödvinsglas utformade på ett sådant sätt att de framhäver rödvinsaromas och smaker väl. Deras storlek på 58 cl ger gott om utrymme att snurra vinet utan risk för spill. Formen på glasen är ergonomiskt utformad för bekvämt grepp. En nackdel kan vara att de rekommenderas handdisk, vilket kan vara besvärligt för vissa användare som föredrar bekvämligheten i maskindisk.

  Med tanke på priset på 112 kr för ett 2-pack, erbjuder Bitz Rödvinsglas mycket god valuta för pengarna. De kanske inte är de billigaste glasen på marknaden, men med tanke på deras kvalitet och design verkar de vara mycket prisvärda. Med ett betyg på 3,8/5 i vårt test är dessa rödvinsglas ett solidt val för den som söker ett par praktiska, snygga och hållbara rödvinsglas.

  Fördelar

  • Elegant utformade glas
  • Robusta och högkvalitativa
  • Framhäver rödvinsaromas och smaker väl
  • Ergonomiskt utformade för bekvämt grepp
  • God valuta för pengarna

  Nackdelar

  • Rekommenderas handdisk
  Produkten finns att köpa här:
  112 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Rödvinsglas Kvalitet Design Funktionalitet Hållbarhet Estetik Totalbetyg Pris
Riedel Veritas Pinot Noir Glas 2-pack 4,5/5 4,6/5 4,9/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
584 kr
Aida Connoisseur rödvinsglas 71 cl. 4 st. 4,2/5 4,5/5 4,3/5 4,8/5 4,8/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
529 kr
Iittala Essence Rödvin 4-pack 45 cl 4,5/5 3,8/5 4,0/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
508 kr
Spiegelau Authentis Rödvinsglas 4-pack 4,2/5 4,7/5 4,0/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
449 kr
Open Up Rödvinsglas 55 cl 6-pack 3,9/5 3,8/5 4,2/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
584 kr
Ernst Rödvinsglas 4,1/5 3,7/5 3,4/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
237 kr
Bitz Rödvinsglas 2-pack 58 cl Kristall Klar 4,1/5 3,6/5 3,4/5 4,0/5 4,0/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
112 kr
viktiga faktorer för att välja rätt rödvinsglas

Så hittar du bästa rödvinsglas

För att hitta det bästa rödvinsglaset behöver man ta hänsyn till flera faktorer. Dessa inkluderar allt från glasets form och storlek till dess material och pris. Men vilka av dessa faktorer är egentligen mest avgörande? Nedan följer en närmare genomgång av de viktigaste kriterierna att beakta när du väljer rödvinsglas.

Form och storlek

Ett av de viktigaste kriterierna när det kommer till att välja rödvinsglas är dess form och storlek. Glasets form påverkar nämligen hur vinets aromer uppfattas. Ett glas med en bred botten och en smal topp kan hjälpa till att koncentrera vinets doft, vilket ger en mer intensiv upplevelse. Glasets storlek spelar också roll. Ett större glas ger vinet större yta att andas på, vilket kan hjälpa till att framhäva dess smaker.

Material

Det material som glaset är gjort av kan också ha stor inverkan på din vinupplevelse. De flesta rödvinsglas är gjorda av glas eller kristall. Kristallglas är ofta tyngre och mer robusta än vanliga glas, men de kan också vara dyrare. Det är viktigt att välja ett material som inte bara ser bra ut, men som också håller för regelbunden användning.

Pris

Priset på rödvinsglas kan variera mycket. Det finns allt från billiga glas för några tior till exklusiva kristallglas för flera tusen kronor. När du väljer rödvinsglas är det viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. Ett dyrare glas kan vara värt investeringen om det ger en bättre vinupplevelse.

Användarrecensioner

Användarrecensioner kan ge värdefull insikt i ett produkts kvalitet och prestanda. Genom att läsa recensioner kan du få en bättre bild av hur glaset fungerar i praktiken. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild.

Design

Designen på ditt rödvinsglas spelar också roll. Ett vackert glas kan höja hela vinupplevelsen. Designen kan också påverka hur bekvämt glaset är att hålla i och dricka ur. Det är alltid en god idé att välja ett glas som du tycker är estetiskt tilltalande och skönt att hålla i.

Tillverkarens rykte

Tillverkarens rykte kan ge en indikation på glasets kvalitet. Kända märken som Riedel och Spiegelau har ett gott rykte när det gäller att producera högkvalitativa rödvinsglas. Det kan vara värt att betala lite extra för ett glas från en välrenommerad tillverkare.

Hållbarhet

Slutligen är hållbarheten på glaset också ett viktigt kriterium. Ett bra rödvinsglas bör kunna tåla regelbunden användning utan att bli repigt eller förlora sin glans. Det bör också vara tillräckligt starkt för att inte spricka eller gå sönder vid normal användning.

Roedvinsglas Banner 2

Hur använder man ett rödvinsglas?

Att använda ett rödvinsglas korrekt kan göra stor skillnad för din vinupplevelse. Det handlar inte bara om att fylla glaset och dricka – det finns faktiskt en hel del kunskap och teknik bakom. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du använder ditt rödvinsglas.

Håll glaset vid foten

En av de grundläggande reglerna för att använda ett rödvinsglas är att alltid hålla det vid foten. Anledningen till detta är flera. För det första förhindrar det att du värmer upp vinet med din hand, vilket kan förändra dess smak. För det andra minimerar det risken för att du ska lämna fingeravtryck på glaset, vilket kan störa din visuella uppskattning av vinet. Dessutom ser det också mer elegant ut att hålla glaset vid foten.

Fyll inte glaset för fullt

En annan viktig regel är att aldrig fylla glaset för fullt. Ett rödvinsglas bör endast fyllas till en tredjedel, eller högst upp till den bredaste delen av glaset. Detta ger vinet tillräckligt med utrymme att andas och gör det också möjligt att snurra på vinet i glaset utan att spilla. Genom att snurra på vinet i glaset kan du frigöra dess aromer och förbättra din upplevelse av vinet.

Utnyttja glasets form

Rödvinsglas är konstruerade på ett sådant sätt att de hjälper till att förbättra vinets arom och smak. De har en bred botten så att vinet får större yta att andas på, och en smal topp för att kanalisera dofterna upp till näsan. Genom att snurra på vinet i glaset, kan du frigöra dess aromer och förbättra din upplevelse av vinet. Det är också därför det är viktigt att inte fylla glaset för fullt – du behöver utrymme att snurra vinet runt i glaset.

Skåla med omsorg

När du skålar med ett rödvinsglas, ska du göra det med omsorg. Rödvinsglas kan vara ganska ömtåliga, särskilt om de är gjorda av tunnare glas eller kristall. Skåla därför försiktigt för att undvika att skada glaset. Dessutom bör du undvika att skåla med kanten av glaset, där det är som tunnast, utan istället sikta mot den övre delen av glasets ”kropp”.

Rengöring av rödvinsglas

Efter att ha njutit av ditt vin är det viktigt att rengöra ditt rödvinsglas ordentligt. Försök att skölja ur glaset med vatten så snart som möjligt efter användning för att förhindra att vinfärgade fläckar torkar in. Använd mild diskmedel och varmt vatten, och undvik att använda hårda borstar eller svampar som kan repa glaset. Om du har mycket känsliga glas kan det vara bäst att tvätta dem för hand istället för i diskmaskinen.

Roedvinsglas Banner 3

Vem har nytta av ett rödvinsglas?

Ett bra rödvinsglas kan förbättra vinupplevelsen för många olika typer av människor. Nedan följer några exempel på personer som särskilt kan ha nytta av att investera i kvalitativa rödvinsglas.

 • Vinkonnässörer: För de som verkligen älskar vin och uppskattar dess olika nyanser är ett bra rödvinsglas nästintill oumbärligt. Ett kvalitativt rödvinsglas hjälper till att lyfta fram vinets aromer och smaker, vilket gör att vinkonnässören får ut maximal njutning av varje glas.
 • Restaurangägare och bartenders: I restaurangbranschen är presentationen nästan lika viktig som smaken. Ett vackert rödvinsglas kan göra stor skillnad för hur en gäst uppfattar vinet. Dessutom kan ett högkvalitativt glas tåla regelbunden användning bättre, vilket gör det mer kostnadseffektivt i längden.
 • Personer som ofta har gäster: Om du ofta har middagar eller fester hemma kan det vara värt att investera i bra rödvinsglas. Ett fint rödvinsglas kan höja hela upplevelsen för dina gäster och göra att middagen eller festen känns mer lyxig. Dessutom kan det vara en bra samtalsstartare.

Å andra sidan, om du sällan eller aldrig dricker rödvin kanske du inte har någon större nytta av rödvinsglas. Om du föredrar vitvin, öl eller sprit finns det andra typer av glas som är mer anpassade för dessa drycker. Dessutom kan rödvinsglas vara ganska skrymmande och ta upp mycket plats i skåpen, vilket kan vara en nackdel om du har ett litet kök eller redan har mycket glas och porslin.

vanliga frågor om Rödvinsglas

FAQ: Vanliga frågor om Rödvinsglas

Kan jag använda samma glas till alla sorters rödvin?

Det är fullt möjligt att använda samma glas till alla sorters rödvin, men om du vill maximera din vinupplevelse kan det vara en god idé att använda olika glas för olika sorters vin. Olika viner har olika aromer och smaker, och vissa glas är designade för att lyfta fram dessa på bästa sätt. Till exempel är ett glas med en bred botten och smal topp oftast bäst för röda viner, medan ett smalare och högre glas kan vara bättre för vita viner.

Måste jag ha dyra kristallglas för att uppskatta rödvin?

Nej, du behöver inte ha dyra kristallglas för att uppskatta rödvin. Även om kristallglas ofta anses ge en bättre vinupplevelse, kan du fortfarande njuta av ditt vin i ett vanligt glas. Det viktigaste är att glaset har rätt form och storlek för att kunna framhäva vinets smaker och aromer på bästa sätt. Priset på glaset har mindre betydelse i detta sammanhang.

Varför är det viktigt att inte fylla glaset för fullt?

Det finns flera anledningar till varför du inte bör fylla ditt rödvinsglas för fullt. För det första behöver vinet utrymme i glaset för att kunna andas. När vinet kommer i kontakt med luft frigörs dess aromer, vilket förbättrar smaken. För det andra gör det också att du kan snurra på vinet i glaset utan att spilla, vilket också hjälper till att frigöra aromerna.

Hur ska jag rengöra mitt rödvinsglas?

Efter att ha njutit av ditt vin är det viktigt att rengöra ditt rödvinsglas ordentligt. Skölj ur glaset med vatten så snart som möjligt efter användning för att förhindra att vinfärgade fläckar torkar in. Använd mild diskmedel och varmt vatten, och undvik att använda hårda borstar eller svampar som kan repa glaset. Om du har mycket känsliga glas kan det vara bäst att tvätta dem för hand istället för i diskmaskinen.

Kan jag använda mitt rödvinsglas till andra drycker?

Visst kan du det, men kom ihåg att rödvinsglas är designade med syftet att framhäva smaker och aromer i rött vin. Om du använder ditt rödvinsglas till andra drycker kanske du inte får samma upplevelse. Till exempel är öl- och vitvinglas ofta högre och smalare, vilket hjälper till att behålla kolsyran längre.

Vad ska jag tänka på när jag väljer rödvinsglas?

När du väljer rödvinsglas bör du tänka på flera saker. Form och storlek är viktiga för att maximera vinets arom och smak. Glasets material kan också påverka din upplevelse, med kristallglas som ofta ger en bättre smakupplevelse än vanliga glas. Priset, användarrecensioner, design, tillverkarens rykte och glasets hållbarhet är andra faktorer att överväga.

Varför ska jag hålla glaset vid foten?

Du bör hålla ditt rödvinsglas vid foten av flera anledningar. För det första förhindrar det att du värmer upp vinet med din hand, vilket kan förändra dess smak. För det andra minimerar det risken för att du lämnar fingeravtryck på glaset, vilket kan störa din visuella uppskattning av vinet. Dessutom ser det mer elegant ut att hålla glaset vid foten.

Kan jag dricka rött vin ur ett vitvinsglas?

Visst kan du dricka rött vin ur ett vitvinsglas, men du kanske inte får samma upplevelse. Rödvinsglas är bredare och har en större öppning än vitvinsglas, vilket gör att vinet får mer yta att andas på och att dofterna kanaliseras bättre upp till näsan. Om du dricker rött vin ur ett vitvinsglas kanske du inte får ut lika mycket av vinets smaker och aromer.

Vilka är de mest relaterade produkterna till rödvinsglas?

Det finns flera produkter som är relaterade till rödvinsglas och som kan vara av intresse för vinälskare. Här är några exempel:

 • Vinglas: Detta är ett bredare begrepp som inkluderar alla typer av glas som används för att servera vin. Det finns olika typer av vinglas för olika typer av vin, inklusive rödvinsglas, vitvinsglas och mousserande vinglas. Du kan läsa mer om detta i vår jämförelse av vinglas.
 • Proseccoglas: Prosecco är en typ av mousserande vin och serveras vanligtvis i speciella proseccoglas. Dessa glas är oftast smalare än rödvinsglas för att behålla bubblorna längre. Läs mer om detta i vår recension av proseccoglas.
 • Champagneglas: Liksom prosecco serveras champagne i speciella glas, kända som champagneglas eller flûtes. Dessa glas är ännu smalare än proseccoglas. Du kan läsa mer om detta i vår guide till champagneglas.
 • Ölglas: Även om det kan tyckas orelaterat, kan ölglas vara av intresse för vinälskare som också gillar öl. Det finns många olika typer av ölglas, var och en utformad för att förbättra smaken av en viss typ av öl. Läs mer om detta i vår översikt över ölglas.
Det finns också många andra produkter som kan vara av intresse för vinälskare, även om vi inte skriver om dem. Dessa inkluderar vinöppnare, vinkylare, vinproppar och vinställ.

Roedvinsglas Banner 4

Om vårt test

Att välja rätt rödvinsglas kan vara en komplicerad process, med tanke på de många olika modeller och märken som finns på marknaden idag. Vi har därför utfört ett grundligt test för att hitta det bästa rödvinsglaset. Vår testmetod innefattar en rad olika aspekter, alla utformade för att ge en omfattande bedömning av varje enskilt glas. Vi har provat glasen under realistiska förhållanden, fyllt dem med olika typer av rödvin och utvärderat dem utifrån flera viktiga kriterier.

 • Kvalitet: Hur är kvaliteten på glaset? Känns det robust och hållbart eller känns det billigt och skört?
 • Design: Hur ser glaset ut? Har det en estetiskt tilltalande form och design som höjer vinupplevelsen?
 • Funktion: Hur fungerar glaset i praktiken? Är det lätt att dricka ur och hålla i? Bidrar formen till att framhäva vinets aromer och smaker?
 • Prisvärdhet: Är glaset prisvärt? Får man mycket kvalitet för pengarna eller är det överprissatt?

Genom att bedöma rödvinsglasen utifrån dessa kriterier har vi lyckats identifiera några verkliga höjdpunkter på marknaden. Vi är övertygade om att vårt test kommer att hjälpa dig att hitta det rödvinsglas som passar just dina behov och preferenser bäst. Oavsett om du är en vinälskare eller bara vill ha ett snyggt glas att njuta av ditt vin i, finns det ett rödvinsglas för dig i vårt test.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 5 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.