Bäst i test: Bästa stavmixern 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En stavmixer kommer alltid till bra användning när man vill mixa ihop en god soppa, men ser man över sitt val kan man få en stark stavmixer med hög effekt som också orkar  hjälpa till när goda smoothies eller såser ska redas. Vi har testa flera olika stavmixrar, vissa med adaptrar och andra som inte har några utbytbara huvuden och vinnaren i vårt bäst i test blev KitchenAid Midline Stavmixer set rostfri.

Testvinnare - Bästa Stavmixer 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Stavmixrarna 2023:

 • KitchenAid Midline Stavmixer set rostfri
 • Bästa billiga: Stenfors Stavmixer
 • SMEG 50's Style Stavmixer
 • Bosch Stavmixer CleverMixx
 • Rubicson Stavmixer

De 5 bästa Stavmixrarna i September 2023

 1. 1. KitchenAid Midline Stavmixer set rostfri - Bäst i test

  9,5/10
  "En kraftfull stavmixer och alla tillbehör man kan tänka sig behöva".
  KitchenAid 5KHBBV83EMS Artisan Sladdlös Stavmixer
  Bäst i test
  Effekt
  180 W
  Hastighetsnivåer
  5
  Extra adaptrar & behållare
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mixar bra
  • Stort antal skär och adaptrar
  • Snygg design
  • Komplett set
  Nackdelar
  • Något dyr
  • Toppen på lilla behållaren känns lite plastig

  Recension

  Stavmixersetet Midline från KitchenAid är ett set där man får med allt man behöver kopplat till en stavmixer. Förutom själva stavmixern får man även med en djup behållare, men även en behållare som man kan koppla in stavmixern in i locket för att undvika möjlighet till skvätt. Utöver standardskäret får man ett till skär, en ballongvisp och en mjölkskummare. Till skären förutom ballongvispen finns en liten gummidel som går att fästa längst ut, ett kastrullskydd. Tanken med denna är att man ska undvika slitage på botten i en behållaren eller en kastrull från metallkanten från skären.

  När det kommer till utseende är behållarna genomskinliga medan stavmixern och skären alla är metalliska på olika sätt. Vissa delar har ett mer glansigt metalliskt utseende medan andra delar är mer borstade. Enligt specifikationerna ska de 5 olika hastighetsnivåerna räcka till samtliga uppgifter som man brukar ha en stavmixer till.

  Stavmixern är relativt tystlåten jämfört med hur en stavmixer i vanliga fall brukar låta. Även på högsta effekt är ljudet tolererbart utan att man ryggar tillbaka. Skären som används till att mixa lyckas just att mixa precis som de ska. Varken soppor som ska mixas eller is som ska krossas är några som helst problem. Mjölkskummaren lyckas skumma mjölken men ballongvispen är inte riktigt lika stark som en traditionell elvisp, men får jobbet gjort efter en lite längre stund. Den stora behållaren har tillräckligt höga kanter för att det som mixas inte ska skvätta ur allt för lätt. Den mindre behållaren som man kan koppla in stavmixern genom locket känns lite plastig på toppen men resultatet inne i behållaren är perfekt. Oavsett vad som stoppas i, blir det kross av det.

  Sett till helheten får man kanske något mer pris än mixer för pengarna. Det som talar för är att man får ett komplett kit där allting redan passar varandra utan att behöva kompletteras på något sätt i framtiden. Resultatet från mixningen är bra och ljudet lite lägre, så kan man stå ut med priset får man allt man behöver.

 2. 2. Stenfors Stavmixer- Bästa billiga

  9,3/10
  "Billing, enkel och smidig".
  Stenfors Stavmixer
  Bästa billiga
  Effekt
  600 W
  Hastighetsnivåer
  6
  Extra adaptrar & behållare
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög effekt
  • Stilren design
  • Enkel att jobba med
  Nackdelar
  • Inga adaptrar eller behållare följer med, kan heller inte förväntas med hänsyn till priset

  Recension

  En stavmixer med hög effekt, som ser snygg ut och som får jobbet gjort är precis vad stavmixern Stenfors är. Detta är inte ett paket där det ingår flera olika adaptrar eller behållare, utan en enkel stavmixer. Designen är stilren och klassisk, och består till största del av metall. De svarta plastdetaljerna smälter smidigt in utan att sticka ut på ett onaturligt sätt.

  Stavmixern har en hög effekt om 600 W för att kunna mixa allt som kommer i dess väg. De sex olika hastighetsnivåerna tillsammans med turboknappen skapar en bredd i effekten som gör att den kommer att fungera till mycket. Vill man få en soppa som är helt mixad utan något tuggmotstånd kan turbofunktionen lösa det. Vill man spara vissa klumpar kan man få till det med en lägre effekt. Vibrationerna i mixern vid körning är något lägre än "vanliga" modeller medan ljudnivån är som de flesta andra. Även fast inga andra skär eller adaptrar följer med går den nedre delen att ta loss för enklare rengöring. Skären är inte alltid de lättaste att rengöra, men samtidigt har vi heller aldrig stött på någon modell där det faktiskt är det. Konstruktionen i stavmixern gör att det kommer att gälla alla modeller såvida inte specialfunktion för rengöring finns.

  Är man enbart ute efter en stavmixer finns det knappt några negativa aspekter att ta upp, även priset ligger rätt till. Det enda som finns att ta upp är att tillbehör som specifikt passar stavmixern kan vara svåra att hitta. Andra modeller kommer ibland med behållare där man kan koppla in stavmixern ovanifrån för att undvika skvätt, men dessa brukar också vara betydligt dyrare.

 3. 3. SMEG 50's Style Stavmixer - Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Både design och funktion i förstahand".
  Smeg Stavmixer 700 watt
  Bästa premiumvalet
  Effekt
  700 W
  Hastighetsnivåer
  Steglös funktion
  Extra adaptrar & behållare
  Går att köpa till
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mixar utan problem
  • Hög effekt
  • Kan kombineras med flera andra kökstillbehör
  • Prydlig design
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Inga behållare på köpet

  Recension

  Det italienska märket SMEG håller rakt igenom en hög kvalitet på designen på sina produkter, men ett märke blir inte enbart känt på design utan även funktion och kvalitet. Stavmixern från SMEG är inget undantag utan ser visuellt stilig ut, och kommer med fina specifikationer. Som med de flesta andra SMEG produkter finns även denna i olika färger, men vi har fokuserat på färgen svart eftersom vi tror att det är en av de färgerna som tilltalar många. Stavmixern har väldigt rundade kanter och en tilltalande form som är lätt att greppa om. Överdelen är i plast medan den nedre delen som också är löstagbar är tillverkad i rostfri stål.

  Stavmixern kommer inte med några tillbehör på köpet, men dessa går att köpa till separat eller köpa ett paket med allt. Mixern har en högsta effekt på 700 W och väger strax under två kilo. Mixern kan upplevas tung om man bara håller i den men eftersom man ständigt eller åtminstone oftast kommer att gå emot botten av kärlet eller behållaren man mixar i avlastas en stor del av vikten. På toppen finns ett vred där man reglera hastigheten och vill man ha den högsta effekten direkt finns en liten knapp man kan använda sig av.

  Mixern har inga problem att skära igenom det som ska mixas, oavsett om det är tjocka och hårdare råvaror eller lite tunnare och segare. Vill man enbart bland kan man ställa ner effekten så går även det bra utan att få en för hård, vispande effekt. Man kan tänka sig att den höga effekten kommer att dra upp ljudnivån eller få vispen att skaka orimligt mycket, men så verkar fallet inte vara. Mixern är inte direkt tystare heller för de delen utan håller sig inom rimlighetens ramar.

  Priset är det som skrämmer bort en del människor. Vill man ha en hög funktionalitet med goda specifikationer, och möjlighet att kunna kombinera samtliga artiklar som hör hemma i ett kök i samma SMEG serie kommer det tyvärr att kosta. Hållbarheten tenderar generellt att vara relativt hög i SMEGs serie och tänker man långsiktigt är inte SMEG helt fel ute.

 4. 4. Bosch Stavmixer CleverMixx

  9,0/10
  "Ett av de billigare paketen som får jobbet gjort".
  Bosch MSM2650B ClerverMixx Stavmixer
  Effekt
  600 W
  Hastighetsnivåer
  1
  Extra adaptrar & behållare
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Mycket valuta för pengarna
  • Hög effekt
  Nackdelar
  • Bara en hastighet

  Recension

  Bosch har länge existerat inom elektronikbranschen och med stavmixern CleverMixx blir det tydligare varför. Detta är ett kit med en stavmixer, en ballongvisp och två behållare där man kan koppla in stavmixern ovanifrån på en av behållarna. Stavmixern i sig är svart med en vit Bosch logga och en nedre, löstagbar del i rostfritt stål.

  Stavmixern kan leverera en effekt om 600 W och ska därför vara tillräckligt stark för allt som kan komma i dess väg. Stavmixern har enbart en hastighetsnivå som direkt kommer att köra den på full kraft.

  Allting som kastas i dess väg mixas utan några större konstigheter. Både ljudet och vibrationerna är relativt låga vilket man kanske inte kommer att reflektera över eftersom en stavmixer generellt låter en del som det är. Med ballongvispen vispas ingredienser snabbt ihop och vill man istället skumma mjölk kan man också göra det. Mixerbehållaren som mixern kan kopplas in i lyckas krossa och mixa nötter, frysta bär och annat man kan tänka sig att ha i.

  Rengöringen är enklare än hos flera andra modeller. Både den metalliska mixerfoten och ballongvispen går att köra i diskmaskin. I vanliga fall får man försöka diska de små skären med borste vilket kan vara knepigt ibland när man ska komma åt bakom.

  Denna stavmixer från Bosch har lyckats skapa ett relativt högt värde för pengarna. Det finns få negativa aspekter som snarare kanske stannar vid observationer. Man har bara en hastighet på mixern och få extraskär följer med, och den lilla mixerbägaren kanske upplevs för liten men sett till vad man får för priset är detta ett lyckat kit med stavmixer och tillbehör.

 5. 5. Rubicson Stavmixer

  8,7/10
  "Fungerar bra till soppor".
  Rubicson Stavmixer
  Effekt
  200 W
  Hastighetsnivåer
  2
  Extra adaptrar & behållare
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt billig
  • Fungerar bra till soppor
  Nackdelar
  • Låg effekt
  • Kan inte mixa hårdare ingredienser

  Recension

  Stavmixern från Rubicson är en av de enklaste stavmixrarna man kan få tag på. Stavmixern kommer i ett vitt utförande och är kanske inte den mest estetiska, men att hitta en billigare stavmixer skulle nog bli svårt.

  Stavmixern har en högsta effekt som ligger på 200 W som är fördelad på två hastighetsnivåer. Att mixa till en god soppa går utan några större problem, men stavmixern känns något instabil och låter en hel del vid användning. I manualen framgår det också att man ska undvika att mixa lite hårdare ingredienser som exempelvis kaffebönor, choklad och liknande som ofta är sådant en vanlig mixer utan problem kan mixa.

  Till stavmixern finns det inga tillbehör eller andra skär, ballongvispar eller annat att köpa till utan det som finns är bara mixern och skäret som följer med. Det som talar för mixern är det otroligt låga priset. Använder man mixern enbart till enkla mixeruppgifter där det som ska mixas redan är mjukt, går det utan problem. Gillar man att spendera tid i köket och testa nya saker finns det alternativ som passar bättre.

stavmixer

Din köpguide till den bästa stavmixern

Oavsett om man är på jakt efter enbart en stavmixer eller ett set innehållandes stavmixer med olika adaptrar och behållare är kriterierna lika för vad som gör en stavmixer bra. Man vill inte ha för låg effekt när man ska laga en god majonnäs eller enbart ett vasst skär istället för en visp när man ska skumma något. Funderar man kring följande punkter kommer man alltid att hitta en stavmixer som passar behoven.

 • effekt

  Effekt 

  Effekten är en av de viktigaste faktorerna hos en stavmixer. Det finns ingen stavmixer med för hög effekt men däremot kan vissa moment i köket bli lidande av en för låg effekt. En stavmixer med 500 W eller mer kommer alltid att klara sig utmärkt oavsett om det handlar om att mixa eller att vispa och liknande. Ska man enbart skära och mixa enklare ingredienser fungerar det med 150 W, men vi rekommenderar att åtminstone satsa på en stavmixer med över 500 W för att ha marginal och fler möjligheter om man vill kunna mixa allt.
 • hastighet

  Hastigheter 

  De flesta stavmixrar har åtminstone två olika hastigheter, en som går på högsta effekten och en som går på en lite lägre. Det mesta som tillagas med hjälp av en mixer behöver inte tillagas långsamt. Därför är antalet hastigheter inte allt för relevant vid val av stavmixer med tanke på att den snabbaste hastigheten också är den som nästan alltid kommer att användas. Självklart finns det vissa undantag där en lägre hastighet är att föredra, och då brukar det räcka med bara två hastighetsnivåer.
 • stavmixer

  Adaptrar 

  En stavmixer med flera olika adaptrar istället för enbart ett skär utvidgar möjligheterna i köket markant. Med ett blad blir det exempelvis svårt att vispa, men med en ballongvisp är det inga som helst problem. En stavmixer fungerar lika bra som en vanlig elvisp så länge man ser till att inte ha för låg effekt.
 • behallare

  Extra behållare & kärl 

  Stavmixrar som kommer med flera adaptrar brukar också komma med flera olika kärl och behållare. Detta är ett smidigt sätta att kunna blanda ihop olika ingredienser utan att allting skvätter åt alla håll. Stavmixern kopplas nämligen till locket av behållaren och även fast man kör med högsta effekten finns det ingen möjlighet att något kommer utanför. Med en vanlig stavmixer kan man med lite otur skvätta runt ordentligt när man vinklar stavmixern på ett olyckligt sätt eller när ingredienserna består till stor del av vätska.

Vårt test av stavmixer

En avgörande faktor för att hitta en prisvärd och bra mixer är vad man primärt ska använda den till. Den absolut dyraste kommer att passa de allra flesta, men då kanske man får lite mer än vad man önskade och ett högt pris. Behovet avgör vilken sorts stavmixer som kommer att passa, eller vilket sorts paket med stavmixer och olika behållare. Vi har nedan listat de bästa alternativen och utgått från följande punkter när vi betygsatte varje stavmixer: 

 • Effekt & resultat - En hög effekt tenderar att ge bättre resultat, men beroende på stavmixerns konstruktion kan det finnas modeller med lägre effekt som ger lika bra resultat. Hur bra är resultatet?
 • Ljudnivå - Håller stavmixern en lägre ljudnivå än andra modeller utan att prestera sämre?
 • Tillbehör - Får man några extra behållare eller skär med på köpet till samma pris där andra enbart erbjuder en stavmixer?
 • Prisvärdhet - När alltings vävs samman, vilket alternativ ger det högsta värdet för pengarna?

Vanliga frågor om stavmixer

Vilken stavmixer är bäst?

När hänsyn har tagits till vilka egenskaper och specifikationer som fås sett till priset har KitchenAid Midline Stavmixer set rostfri blivit utnämnd till den bästa stavmixern 2023. Med enkelhet blandas och mixas allting utan att stavmixern konstant går på högvarv, och till en rimlig ljudnivå.

Hur många watt behöver en stavmixer?

Vi brukar säga att om man ska ha marginal och kunna använda stavmixern även till att vispa och liknande, vill man ha åtminstone 500 W. Ska man enbart använda stavmixern till den skärande egenskapen brukar det räcka med 200 W effekt. 

Hur rengör man en stavmixer?

En modern stavmixer kommer alltid med en löstagbar mixerdel som antingen går att kör i maskintvätt om stavmixern tillåter det, eller diskas för hand som alltid är ett alternativ oavsett stavmixer.

Vad behöver man en stavmixer till?

En stavmixer används mestadels till att mixa ihop olika ingredienser med skär som roterar väldigt snabbt. Andra modeller har adaptrar som exempelvis en ballongvisp ifall man skulle vilja vispa ihop något. En effektiv stavmixer med flera adaptrar kan ersätta en elvisp helt och hållet. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5