Bäst i test: Bästa stavmixern 2021

En stavmixer kommer alltid till bra användning när man vill mixa ihop en god soppa, men ser man över sitt val kan man få en stark stavmixer med hög effekt som också orkar  hjälpa till när goda smoothies eller såser ska redas. Vi har testa flera olika stavmixrar, vissa med adaptrar och andra som inte har några utbytbara huvuden och vinnaren i vårt bäst i test blev Midline Stavmixer tillbehör Rostfri.

Vilken är den bästa stavmixern?

En avgörande faktor för att hitta en prisvärd och bra mixer är vad man primärt ska använda den till. Den absolut dyraste kommer att passa de allra flesta, men då kanske man får lite mer än vad man önskade och ett högt pris. Behovet avgör vilken sorts stavmixer som passar bäst, eller vilket sorts paket med stavmixer och olika behållare. Vi har nedan listat de bästa alternativen, och längre ner i köpguiden gått igenom vad som är viktigt att tänka på som också är det som ligger till grund när vi utsåg den bästa stavmixern.

 1. 1. Midline Stavmixer tillbehör Rostfri
  9,5/10
  Midline Stavmixer med tillbehör Rostfri
  Bäst i test
  Effekt
  600 W
  Hastighetsnivåer
  5
  Extra adaptrar & behållare
  Ja
  Till Butik
  2599 kr
 2. 2. Stenfors Stavmixer
  9,3/10
  Stenfors Stavmixer
  Effekt
  600 W
  Hastighetsnivåer
  6
  Extra adaptrar & behållare
  Nej
  Till Butik
  399 kr
 3. 3. Rubicson Stavmixer
  9,1/10
  Rubicson Stavmixer
  Effekt
  200 W
  Hastighetsnivåer
  2
  Extra adaptrar & behållare
  Nej
  Till Butik
  149 kr
 4. 4. Philips ProMix-stavmixer Viva Collection HR2652/90
  9,0/10
  Philips ProMix-stavmixer Viva Collection HR2652/90
  Effekt
  800 W
  Hastighetsnivåer
  Steglös funktion
  Extra adaptrar & behållare
  Ja
  Till Butik
  790 kr
 5. 5. Andersson HDB 3.2
  8,1/10
  Andersson HDB 3.2
  Effekt
  1000 W
  Hastighetsnivåer
  Steglös funktion
  Extra adaptrar & behållare
  Ja
  Till Butik
  599 kr

stavmixer

Din köpguide till den bästa stavmixern

Oavsett om man är på jakt efter enbart en stavmixer eller ett set innehållandes stavmixer med olika adaptrar och behållare är kriterierna lika för vad som gör en stavmixer bra. Man vill inte ha för låg effekt när man ska laga en god majonnäs eller enbart ett vasst skär istället för en visp när man ska skumma något. Funderar man kring följande punkter kommer man alltid att hitta en stavmixer som passar behoven.

 • effekt

  Effekt 

  Effekten är en av de viktigaste faktorerna hos en stavmixer. Det finns ingen stavmixer med för hög effekt men däremot kan vissa moment i köket bli lidande av en för låg effekt. En stavmixer med 500 W eller mer kommer alltid att klara sig utmärkt oavsett om det handlar om att mixa eller att vispa och liknande. Ska man enbart skära och mixa fungerar det med 200 W, men vi rekommenderar att åtminstone satsa på en stavmixer med över 500 W för att ha marginal och fler möjligheter.
 • hastighet

  Hastigheter 

  De flesta stavmixrar har åtminstone två olika hastigheter, en som går på högsta effekten och en som går på en lite lägre. Det mesta som tillagas med hjälp av en mixer behöver inte tillagas långsamt. Därför är antalet hastigheter inte allt för relevant vid val av stavmixer med tanke på att den snabbaste hastigheten också är den som nästan alltid kommer att användas. Självklart finns det vissa undantag där en lägre hastighet är att föredra, och då brukar det räcka med bara två hastighetsnivåer.
 • stavmixer

  Adaptrar 

  En stavmixer med flera olika adaptrar istället för enbart ett skär utvidgar möjligheterna i köket markant. Med ett blad blir det exempelvis svårt att vispa, men med en ballongvisp är det inga som helst problem. En stavmixer fungerar lika bra som en vanlig elvisp så länge man ser till att inte ha för låg effekt.
 • behallare

  Extra behållare & kärl 

  Stavmixrar som kommer med flera adaptrar brukar också komma med flera olika kärl och behållare. Detta är ett smidigt sätta att kunna blanda ihop olika ingredienser utan att allting skvätter åt alla håll. Stavmixern kopplas nämligen till locket av behållaren och även fast man kör med högsta effekten finns det ingen möjlighet att något kommer utanför. Med en vanlig stavmixer kan man med lite otur skvätta runt ordentligt när man vinklar stavmixern på ett olyckligt sätt eller när ingredienserna består till stor del av vätska.

Vanliga frågor om stavmixer

Vilken stavmixer är bäst?

När hänsyn har tagits till vilka egenskaper och specifikationer som fås sett till priset har Midline Stavmixer tillbehör Rostfri blivit utnämnd till den bästa stavmixern 2021. Med enkelhet blandas och mixas allting utan att stavmixern konstant går på högvarv, och till en rimlig ljudnivå.

Hur många watt behöver en stavmixer?

Vi brukar säga att om man ska ha marginal och kunna använda stavmixern även till att vispa och liknande, vill man ha åtminstone 500 W. Ska man enbart använda stavmixern till den skärande egenskapen brukar det räcka med 200 W effekt. 

Hur rengör man en stavmixer?

En modern stavmixer kommer alltid med en löstagbar mixerdel som antingen går att kör i maskintvätt om stavmixern tillåter det, eller diskas för hand som alltid är ett alternativ oavsett stavmixer.

Vad behöver man en stavmixer till?

En stavmixer används mestadels till att mixa ihop olika ingredienser med skär som roterar väldigt snabbt. Andra modeller har adaptrar som exempelvis en ballongvisp ifall man skulle vilja vispa ihop något. En effektiv stavmixer med flera adaptrar kan ersätta en elvisp helt och hållet. 

Testvinnare - Bäst Stavmixer

 • Midline Stavmixer med tillbehör Rostfri
 • Stenfors Stavmixer
 • Rubicson Stavmixer
 • Philips ProMix-stavmixer Viva Collection HR2652/90
 • Andersson HDB 3.2
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 15:59:10