Bästa Stekpannan 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Upplev enastående matlagning med vår bästa, högkvalitativa och användarvänliga stekpanna.
Stekpanna - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Onyx Cookware Stekpanna Onyx Cookware Stekpanna
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,5 Scanpan CTX Stekpanna 28 cm Scanpan CTX Stekpanna 28 cm
Pris
1219 kr
Till butik
betyg 4,3 GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm
Pris
629 kr
Till butik
betyg 4,2 Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,0 Fiskars Hard Face Stekpanna 28 cm Fiskars Hard Face Stekpanna 28 cm
Pris
509 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En stekpanna är ett oumbärligt redskap i varje kök som används frekvent för att tillaga allt från frukostägg till middagsbiffar. Den är avgörande för att uppnå den perfekta stekytan på ditt kött, få dina grönsaker tillräckligt mjuka men ändå krispiga, och att skapa en jämn värmefördelning för din matlagning. Oavsett om du är en passionerad hemmakock eller bara någon som värdesätter en väl tillagad måltid, kommer en bra stekpanna att göra stor skillnad i ditt kök.

I vår jakt på den perfekta stekpannan har vi provat och testat olika modeller på marknaden. Vi har granskat allt från material och värmeledningsförmåga till hållbarhet och användarvänlighet. Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att Onyx Cookware Stekpanna är det bästa alternativet. Denna stekpanna utmärker sig inte bara genom sin överlägsna kvalitet och prestanda, utan även genom sin eleganta design och hållbarhet. Med Onyx Cookware Stekpanna i ditt kök kan du vara säker på att varje måltid blir en kulinarisk upplevelse.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Stekpannorna 2024

 1. Onyx Cookware™ Hybrid Non-stick Stekpanna 26cm Bäst i test: 4,7/5
 2. Scanpan CTX Stekpanna 28 cm Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm Bästa billiga: 4,3/5
 4. Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm Bästa robusta: 4,2/5
 5. Hard Face Stekpanna 28 cm Bästa prestanda: 4,0/5
 6. Impact Stekpanna 28 cm Bästa hållbarhet: 3,9/5
 7. Ego Produre Extreme II Stekpanna 28 cm Bästa temperaturtolerans: 3,8/5
 1. Bäst i test Onyx Cookware Stekpanna

  Högkvalitativ, mångsidig stekpanna som tål höga temperaturer och metallredskap.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Non-stick-beläggning:
  4,7/5
  Storlek:
  4,8/5
  Uppvärmning:
  4,6/5
  Hantering:
  4,6/5
  Till butiken
  (Onyx Cookware)

  Onyx Cookware Stekpanna är en fantastisk produkt som förtjänar sitt höga betyg på 4,7/5. Pannan är tillverkad med ett material som inte bara tål temperaturer upp till 260° C men även fungerar på alla typer av spisar, inklusive induktion och gas. Den robusta konstruktionen gör att du kan använda metallredskap och -verktyg utan att repa non-stick-beläggningen, vilket är en stor fördel för de som ofta steker eller bryner kött.

  Designmässigt är Onyx Cookware Stekpanna utmärkt. Den är formad på ett sätt som gör det lätt att skaka och röra maten utan att den fastnar. Den tål dessutom maskindisk, vilket gör rengöringen till en enkel uppgift. Att den också tål ugnstemperaturer upp till 260 °C gör den mycket mångsidig och praktisk för olika matlagningsmetoder.

  När det kommer till prisvärdhet, kostar Onyx Cookware Stekpanna 799 kr, vilket kan verka högt jämfört med vissa andra modeller på marknaden. Men med tanke på dess höga kvalitet, prestanda och hållbarhet, anser vi att priset är helt rättvist. Kundrecensioner bekräftar också detta, med många användare som uttrycker sin tillfredsställelse med produkten och dess prestanda. Sammantaget är Onyx Cookware Stekpanna en utmärkt investering för alla som letar efter en premium kvalitetsstekpanna.

  Fördelar

  • Tål höga temperaturer upp till 260°C.
  • Funktionell på alla spistyper.
  • Robust konstruktion, tål metallredskap.
  • Tål maskindisk.
  • Utmärkt design för enkel matlagning.

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra stekpannor.
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
 2. Bästa premiumvalet Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

  Högkvalitativ, robust stekpanna med överlägsen värmeledning och slitstark design.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Non-stick-beläggning:
  4,7/5
  Storlek:
  4,0/5
  Uppvärmning:
  4,9/5
  Hantering:
  4,9/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Scanpan CTX Stekpanna 28 cm imponerar överlag med sin utmärkta prestanda och robusta konstruktion. Baserat på vår utvärdering klarar pannan höga temperaturer utan något tecken på deformering, med sitt slitstarka material av rostfritt stål. Med en non-stick-beläggning av Stratanium, erbjuder denna panna även överlägsen värmeledning och jämn uppvärmning. Denna kvalitet är synnerligen avgörande för en tillfredsställande matlagningsupplevelse.

  Designmässigt sticker Scanpan CTX ut med sin eleganta och praktiska design. Den har ett bekvämt handtag som gör det lätt att hantera pannan även när det är hett, vilket gör den säker att använda. Dess balanserade form bidrar till att maten inte fastnar vid kanterna, vilket gör omrörning mycket smidigare. Dessutom är dess rengöring relativt okomplicerad, även om handdisk rekommenderas för att förlänga livslängden på non-stick-beläggningen.

  När det kommer till prisvärdheten, ligger Scanpan CTX Stekpanna i den högre änden av prisskalan. Med tanke på dess kvalitet och prestanda samt de flertal utmärkelser den har vunnit som bäst i test stekpanna, anser vi dock att priset på 1219 kr är motiverat. Med sin höga kvalitet och slitstyrka, är denna stekpanna en investering som kommer att hålla under en lång tid. Dessa faktorer tillsammans med de positiva kundrecensionerna gör att vi ger Scanpan CTX Stekpanna ett betyg på 4,5/5.

  Fördelar

  • Utmärkt prestanda och robust konstruktion
  • Slitstarkt material av rostfritt stål
  • Överlägsen värmeledning och jämn uppvärmning
  • Elegant och praktisk design
  • Säker och bekväm att använda

  Nackdelar

  • Hög prisskala jämfört med andra pannor
  • Handdisk rekommenderas för längre livslängd
  Produkten finns att köpa här:
  1219 kr
 3. Bästa billiga GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm

  Högkvalitativ stekpanna med keramisk beläggning och effektiv värmefördelning.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Non-stick-beläggning:
  4,1/5
  Storlek:
  4,2/5
  Uppvärmning:
  4,2/5
  Hantering:
  4,2/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm är en fantastisk stekpanna som kombinerar innovation, design och prestanda på ett imponerande sätt. Dess tjocka aluminiumhölje och Magneto induktionsteknik garanterar att stekpannan snabbt och jämnt fördelar värmen, vilket är avgörande för alla matlagningsuppgifter. Dessutom är handtaget tillverkat av gjutet rostfritt stål, vilket inte bara ger pannan ett elegant utseende, men också gör den bekväm att hantera. Pannan är belagd med Thermolon Infinity keramiska non-stick-beläggning, som är förstärkt med diamanter, vilket gör den till en av de starkaste och mest reptåliga stekpannorna på marknaden.

  När det gäller underhåll, tycks rengöringen av GreenPan Barcelona Stekpanna vara enkel tack vare dess non-stick-beläggning. En kundrecension nämner till och med att att rengöra pannan är snarast ett nöje så lätt allt lossnar. Om detta håller i längden återstår att se, men den initiala feedbacken är mycket positiv. Det är värt att notera att pannan reagerar väl på värme och det rekommenderas att använda en liten mängd smör vid matlagning för att förhindra att maten bränns fast.

  Med tanke på dess pris på 629 kr, anser vi att GreenPan Barcelona Stekpanna erbjuder utmärkt värde för pengarna. Dess robusta konstruktion, högkvalitativa material och smarta design gör den till en värdig investering för alla hemkockar. Dessutom är den hälsosamma keramiska non-stick-beläggningen och lättanvända designen mycket uppskattade av kunderna, vilket framgår av dess höga kundomdöme på 4,8 i genomsnitt. Sammantaget får GreenPan Barcelona Stekpanna vårt betyg 4,3/5 och vi kan varmt rekommendera den till alla som letar efter en hållbar, effektiv och prisvärd stekpanna.

  Fördelar

  • Snabb och jämn värmefördelning
  • Elegant och bekvämt handtag
  • Reptålig non-stick-beläggning
  • Lätt att rengöra
  • Bra prisvärdhet

  Nackdelar

  • Kan behöva smör för att förhindra bränning
  • Långvarig hållbarhet av non-stick-beläggning okänd
  Produkten finns att köpa här:
  629 kr
 4. Bästa robusta Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm

  Robust gjutjärnspanna med utmärkt värmefördelning och ekhandtag.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Non-stick-beläggning:
  4,4/5
  Storlek:
  4,5/5
  Uppvärmning:
  4,1/5
  Hantering:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm är en mycket imponerande stekpanna. Dess robusta konstruktion av rågjutjärn bidrar till en jämn och snabb värmefördelning vilket är idealiskt för att uppnå den perfekta stekytan. Dessutom är handtaget i ek både praktiskt och stilig, vilket ger pannan en attraktiv estetik. Vi uppskattade också de lättanvända hällpiparna och det extra handtaget som underlättar hanteringen.

  Prestandamässigt levererar denna stekpanna. Den är kompatibel med induktion och fungerar utmärkt på alla typer av spisar. Vi noterade att pannan behövde matfett för bästa resultat, vilket var lite mer arbetskrävande än vissa andra pannor vi testat, men definitivt värt det för resultatet. En nackdel är att den inte tål maskindisk, men med tanke på materialval och prestanda anser vi att detta är ett mindre problem.

  Med tanke på priset på 399 kr, anser vi att denna stekpanna har ett utmärkt värde för pengarna. Den håller hög kvalitet, har bra prestanda och är tillverkad med tanke på hållbarhet. Baserat på vår testning ger vi Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm betyget 4,2/5. Den är ett utmärkt val för den som söker en pålitlig, långvarig och effektiv stekpanna.

  Fördelar

  • Robust konstruktion av rågjutjärn.
  • Jämn och snabb värmefördelning.
  • Attraktiv estetik med ekhandtag.
  • Kompatibel med induktion.
  • Utmärkt värde för pengarna.

  Nackdelar

  • Behöver matfett för bästa resultat.
  • Tål inte maskindisk.
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 5. Bästa prestanda Fiskars Hard Face Stekpanna 28 cm

  Högkvalitativ stekpanna med robust design och hög prestanda.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Non-stick-beläggning:
  3,7/5
  Storlek:
  4,0/5
  Uppvärmning:
  4,1/5
  Hantering:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Fiskars Hard Face Stekpanna 28 cm är en kvalitetsprodukt som inte bara levererar på prestanda men också på hållbarhet och användarvänlighet. Pannan är tillverkad av aluminium och har en robust Hardtec Superior+-beläggning som tåler höga temperaturer och ger imponerande non stick egenskaper. Dess smarta design inkluderar ett bakelithandtag som ger ett bra grepp och håller sig svalt, vilket gör den bekväm att använda även under långa matlagningssessioner.

  Utöver dess robusta design, imponerar Fiskars Hard Face Stekpanna också på prestandan. Den värms upp 50% snabbare på en keramikhäll tack vare sin Energybase-botten, och sparar dessutom 30% energi, vilket gör pannan både effektiv och miljövänlig. Förutom dess bra värmeledningsförmåga, är pannans bredd på 28 cm idealisk för att laga olika typer av maträtter, från stekta ägg till saftiga biffar.

  I fråga om underhåll och prisvärdhet, står Fiskars Hard Face Stekpanna ut som ett utmärkt val. Pannan är diskmaskinssäker, vilket gör rengöringen enkel och problemfri. Dessutom, med tanke på att pannan är tillverkad i Finland och har blivit prisad med Red Dot Award för sin design, anser vi att priset på 509 kr är rimligt för den kvalitet och prestanda som pannan erbjuder. Sammantaget får Fiskars Hard Face Stekpanna 28 cm ett starkt betyg på 4,0/5 i vårt test.

  Fördelar

  • Robust och hållbar design
  • Snabb uppvärmning och energieffektiv
  • Utmärkt non-stick egenskaper
  • Diskmaskinssäker för enkel rengöring
  • Bra prisvärdhet

  Nackdelar

  • Kan vara tyngre än andra pannor
  • Inte bäst i test jämfört med andra
  Produkten finns att köpa här:
  509 kr
 6. Bästa hållbarhet Scanpan Impact Stekpanna 28 cm

  Högkvalitativ, hållbar stekpanna med utmärkt värmeledningsförmåga.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,5/5
  Non-stick-beläggning:
  4,0/5
  Storlek:
  3,8/5
  Uppvärmning:
  4,1/5
  Hantering:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Scanpan Impact Stekpanna 28 cm är en produkt som ger en blandad upplevelse enligt vårt testresultat. Den rostfria stekpannan är designad med tanke på hållbarhet och effektivitet, vilket gör den till en favorit i restaurangköket. Med sin utmärkta värmetålighet och förmåga att hantera snabb uppvärmning eller hög värme, fungerar den väl för stekning av kött och fågel. Dessutom blir rengöringsprocessen smidig och enkel tack vare dess material och design.

  Stekpannan visar utmärkt prestanda när det gäller värmeledningsförmågan, vilket ger en perfekt stekyta. Den är utrustad med en droppfri kant och måttskala, vilket gör matlagningen mer bekväm och exakt. Men det finns några problem när det gäller användningen av produkten. Vissa kunders recensioner indikerar att pannan kan vara svår att steka i, vilket tyder på att det kan behövas lite mer övning och anpassning för att få ut det bästa av denna stekpanna.

  Scanpans Impact Stekpanna 28 cm är prissatt till 871 kr, vilket kan anses vara lite dyrt, men med tanke på dess livslängd, hållbarhet och prestanda kan det vara en värd investering för de som söker kvalitet över kvantitet. Även om det finns några nackdelar med denna produkt, till exempel kundservice-problem och vissa användningssvårigheter, är dess utmärkta funktioner och prestanda svåra att ignorera. Vårt betyg för denna produkt är 3,9 / 5.

  Fördelar

  • Hög hållbarhet och effektivitet.
  • Utmärkt värmetålighet.
  • Enkel rengöringsprocess.
  • Bra värmeledningsförmåga.
  • Droppfri kant och måttskala.

  Nackdelar

  • Kan vara svår att steka i.
  • Kundservice-problem rapporterade.
  Produkten finns att köpa här:
  871 kr
 7. Bästa temperaturtolerans Ego Produre Extreme II Stekpanna 28 cm

  Robust stekpanna med hög temperaturtolerans och bekvämt handtag.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,3/5
  Non-stick-beläggning:
  3,7/5
  Storlek:
  3,9/5
  Uppvärmning:
  4,1/5
  Hantering:
  4,1/5
  Till butiken
  (Kitchen Time)

  Ego Produre Extreme II Stekpanna 28 cm skiljer sig ut med sin 4-lagers förstärkta non stick-beläggning. Detta robusta material tål upp till 10 gånger mer än många andra beläggningar på marknaden. Detta är en betydande fördel då det minskar risken för att mat bränns fast och gör rengöring lättare. Dessutom tål stekpannan en anmärkningsvärd hög ugntemperatur, upp till 260 grader.

  Designmässigt är Ego Produre Extreme II Stekpanna utrustad med ett ergonomiskt handtag i rostfritt stål som håller sig svalt under användning. Detta är ett starkt plus då det bidrar till en säker och bekväm användning. Dock finns det recensioner som nämner att stekpannan kan vara ojämn i botten vilket kan påverka värmefördelningen, något att vara medveten om.

  När det gäller prisvärdhet erbjuder Ego Produre Extreme II mycket för sitt pris. Med tanke på dess robusta material, höga temperaturtolerans och bekväma handtag, är den ett bra alternativ för de som söker en hållbar stekpanna som även är enkel att hantera. Dessutom tål den maskindisk, vilket ytterligare underlättar underhåll och rengöring. Så trots några mindre nackdelar ger vi Ego Produre Extreme II Stekpanna 28 cm betyget 3,8/5.

  Fördelar

  • 4-lagers förstärkt non stick-beläggning
  • Tål hög ugntemperatur upp till 260 grader
  • Ergonomiskt handtag i rostfritt stål
  • Handtaget håller sig svalt under användning
  • Tål maskindisk

  Nackdelar

  • Kan vara ojämn i botten
  • Potentiellt dålig värmefördelning
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Stekpanna Hållbarhet Non-stick-beläggning Storlek Uppvärmning Hantering Totalbetyg Pris
Onyx Cookware™ Hybrid Non-stick Stekpanna 26cm 4,9/5 4,7/5 4,8/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
799 kr
Scanpan CTX Stekpanna 28 cm 4,1/5 4,7/5 4,0/5 4,9/5 4,9/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1219 kr
GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm 4,8/5 4,1/5 4,2/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
629 kr
Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm 4,0/5 4,4/5 4,5/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
399 kr
Hard Face Stekpanna 28 cm 4,1/5 3,7/5 4,0/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
509 kr
Impact Stekpanna 28 cm 3,5/5 4,0/5 3,8/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
871 kr
Ego Produre Extreme II Stekpanna 28 cm 3,3/5 3,7/5 3,9/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
499 kr
viktiga faktorer för att välja rätt stekpanna

Så hittar du bästa stekpanna

Att hitta den bästa stekpannan kan vara en utmaning, särskilt med det stora antalet alternativ som finns på marknaden. Det finns dock vissa kriterier som du kan använda för att bedöma om en stekpanna är bra eller inte. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en stekpanna.

Material

En av de mest avgörande faktorerna när det gäller att välja en stekpanna är materialet den är gjord av. Det finns ett flertal olika material att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Rostfritt stål är till exempel mycket hållbart och lätt att rengöra, men det har inte den bästa värmefördelningen. Aluminium har bättre värmefördelning men är inte lika hållbart. En beläggning av non-stick kan göra matlagningen mycket lättare, men dessa pannor kräver särskild vård för att förhindra repor och skador på beläggningen.

Värmefördelning

En bra stekpanna bör ha jämn värmefördelning. Detta innebär att värmen sprids jämnt över hela pannan, vilket ger en jämn tillagning av maten. Om pannan har dålig värmefördelning kan det leda till att maten bränns på vissa ställen och är rå på andra. För att testa en pannas värmefördelning kan du sprida lite smör över ytan och se om det smälter jämnt.

Hållbarhet

Hållbarheten är en annan viktig faktor att tänka på. En bra stekpanna bör vara tillverkad av högkvalitativa material som kan motstå slitage från daglig användning. Detta innebär inte bara att pannan ska vara stark och tålig, utan även att den ska kunna motstå höga temperaturer utan att deformeras eller skadas. Dessutom bör pannan ha en robust handtag som inte blir varmt vid användning.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är ett annat kriterium att överväga. En bra stekpanna bör vara lätt att hantera, med ett bekvämt grepp och en balanserad vikt. Den bör också vara lätt att rengöra, oavsett om det är för hand eller i diskmaskinen. Förmågan att använda pannan på olika värmekällor, inklusive induktion, kan också vara en fördel.

Storlek

Storleken på stekpannan spelar också en stor roll i hur praktisk den är att använda. Detta beror mycket på vad du planerar att laga i den. Om du oftast lagar mat för en eller två personer kan en mindre panna vara tillräcklig. Men om du ofta lagar stora måltider eller vill kunna laga flera saker samtidigt, kan en större panna vara mer lämplig.

Pris

Priset är ett annat viktigt övervägande. Även om det kan vara frestande att gå för den billigaste pannan, kan det vara värt att investera lite mer för att få en panna av hög kvalitet som kommer att hålla länge. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det mest kostnadseffektiva på lång sikt.

Användarrecensioner

Slutligen, ta en titt på användarrecensionerna. Även om det alltid är bra att göra din egen forskning och jämförelser, kan recensioner från andra kunder ge värdefull insikt i hur pannan presterar i praktiken. Tänk dock på att ta enstaka negativa recensioner med en nypa salt - ingen produkt kan tillfredsställa alla.

stekpanna guide

Hur använder man en stekpanna på bästa sätt?

Att använda en stekpanna kan tyckas grundläggande, men det finns faktiskt flera tekniker och tips som kan förbättra din matlagning. Här är några viktiga saker att tänka på när du använder en stekpanna.

Förvärmning

En av de mest grundläggande men ändå kritiska aspekterna av att använda en stekpanna är att alltid förvärma den innan du lägger till mat. Förvärmning av pannan till rätt temperatur hjälper till att säkerställa jämn tillagning och förhindrar att maten fastnar på pannans yta. Det kan vara frestande att lägga maten i pannan så fort den är på spisen, men tålamod här lönar sig i slutändan. En bra regel att följa är att pannan är redo när du kan hålla handen några inches över dess yta och känna värmen.

Inte överbelasta

Överbelastning av stekpannan är ett vanligt misstag som kan leda till ojämn tillagning. När du lägger för mycket mat i pannan samtidigt, sänker du temperaturen dramatiskt och skapar ånga, vilket resulterar i att maten snarare kokar än steks. För bästa resultat, försök att lämna lite utrymme mellan varje bit av mat i pannan. Detta gör det även lättare att vända maten och ger dig bättre kontroll över tillagningen.

Olja och smör

Att välja rätt typ av fett att laga mat i kan ha stor inverkan på resultatet. Olika oljor och smör har olika rostpunkter, vilket är temperaturen då de börjar att ryka och till slut bränna. För högtemperaturstekning, som biffar eller kycklingbröst, är det bäst att använda oljor med hög rostpunkt som rapsolja eller solrosolja. För lågtemperaturstekning, som ägg eller pannkakor, kan smör eller olivolja vara ett bättre val.

Temperaturkontroll

Att ha kontroll över temperaturen är avgörande för att få bästa möjliga resultat med din stekpanna. För hög temperatur kan leda till att maten bränns på ytan innan den är helt genomkokt inuti. Om temperaturen är för låg kan maten bli överkokt utan att få den där läckra stekytan. Lär dig att justera värmen när det behövs och håll alltid ett öga på maten när den lagas.

Rengöring

Slutligen, korrekt rengöring och underhåll av din stekpanna kan förlänga dess livslängd och säkerställa bästa möjliga prestanda. Oavsett om din panna är non-stick eller inte, bör du undvika att använda hårda rengöringsmedel eller metallredskap som kan skrapa och skada pannans yta. Använd istället en mjuk svamp eller trasa och milt diskmedel. Kom ihåg att alltid låta pannan svalna innan du tvättar den för att förhindra termisk chock, vilket kan skada pannan.

Vem har nytta av en stekpanna?

En stekpanna är ett grundläggande redskap i varje kök och kan vara användbart för en rad olika personer och syften. Nedan följer några exempel på vilka som kan ha mest nytta av att använda en stekpanna.

 • Hemmakockar: För dem som älskar att laga mat hemma, är en stekpanna ett oumbärligt verktyg. Den kan användas för att laga allt från stekt ägg till sautéed grönsaker till perfekt brunade biffar. Med rätt teknik och en högkvalitativ panna, kan hemmakockar skapa restaurangkvalitet rätter i sitt eget kök.
 • Studenter: För studenter som bor själva för första gången, kan en stekpanna vara ett livräddande verktyg. Den är mångsidig nog att laga de flesta grundläggande rätter, och den behöver inte mycket utrymme i köket - vilket är perfekt för dem med begränsade boenden. Dessutom, med lite övning, kan även nybörjare lära sig att göra hälsosamma och läckra måltider med bara en stekpanna.
 • Matlagningsentusiaster: För dem som ser matlagning som mer än bara ett sätt att mätta sig, kan en stekpanna erbjuda ett sätt att experimentera med olika tekniker och ingredienser. Den erbjuder oändliga möjligheter för kreativitet, från att utveckla den perfekta karamelliseringen på en lök till att experimentera med olika etniska rätter.

Å andra sidan, för dem som sällan lagar mat eller bara behöver uppvärma förpackade matvaror, kanske inte en stekpanna är nödvändig. Dessutom kan de som föredrar att grilla eller baka snarare än att steka hitta andra köksredskap mer användbara. Men i stort sett kan nästan alla dra nytta av att ha åtminstone en grundläggande stekpanna i sitt kök.

vanliga frågor om Stekpanna

FAQ: Vanliga frågor om Stekpanna

Vilken stekpanna är bäst för induktionshäll?

Inte alla stekpannor fungerar på en induktionshäll. För att en stekpanna ska vara kompatibel med induktion, måste den ha en magnetisk botten. Material som fungerar bra med induktion inkluderar gjutjärn och de flesta typer av rostfritt stål. Det är dock viktigt att dubbelkolla produktbeskrivningen eller tillverkarens specifikationer innan du köper en stekpanna för att vara säker på att den fungerar med din induktionshäll.

Hur rengör man en stekpanna?

Rengöring av en stekpanna kan variera beroende på vilken typ av panna det är. För non-stick pannor, bör du undvika att använda hårda svampar eller borstar som kan skrapa beläggningen. Använd istället en mjuk trasa eller svamp och milt diskmedel. För rostfria stålpannor, kan du använda en svamp och diskmedel, men för hårdnackade matrester kan du behöva använda ett rengöringsmedel specifikt för rostfritt stål. Oavsett vilken typ av panna du har, bör du alltid låta den svalna innan du tvättar den.

Kan man använda metallredskap i en stekpanna?

Det beror på vilken typ av stekpanna du har. Om du har en non-stick panna, bör du undvika att använda metallredskap eftersom de kan skrapa och skada beläggningen. I stället bör du använda trä- eller silikonredskap. För rostfria stålpannor eller gjutjärnspannor kan du använda metallredskap, men var försiktig så att du inte skrapar eller skadar pannans yta.

Hur vet man när det är dags att byta ut sin stekpanna?

Det finns några tecken på att det kan vara dags att byta ut din stekpanna. Om din non-stick panna börjar tappa sin beläggning, eller om maten börjar fastna i den, är det troligtvis dags att byta ut den. Om en rostfri stålpanna eller gjutjärnspanna har djupa repor, bucklor eller rost, kan det också vara dags att överväga en ersättning. Slutligen, om handtaget på pannan blir löst eller instabilt, bör du definitivt byta ut pannan av säkerhetsskäl.

Är det säkert att använda non-stick stekpannor?

Det har varit viss debatt om säkerheten med non-stick beläggningar, särskilt de som innehåller PTFE (Teflon) och PFOA. Även om dessa ämnen kan släppa ut giftiga gaser vid mycket höga temperaturer, anses de vara säkra för normal matlagning. Det är dock viktigt att aldrig överhettar en non-stick panna och att alltid använda lämpliga redskap för att förhindra skador på beläggningen.

Vad är skillnaden mellan en stekpanna och en sautépanna?

En stekpanna och en sautépanna liknar varandra, men det finns några viktiga skillnader. En stekpanna har vanligtvis sluttande sidor och är idealisk för snabb matlagning på hög värme, som stekning och bryning. En sautépanna å andra sidan, har raka sidor och en större yta, vilket gör den bra för att sautera ingredienser eller tillaga såser. Sautépannor har ofta ett lock, vilket gör dem mer mångsidiga än stekpannor.

Kan man använda en stekpanna i ugnen?

Inte alla stekpannor kan användas i ugnen. Om du planerar att använda din panna i ugnen, bör du leta efter en som är märkt som ugnssäker. Dessutom bör du kontrollera vilken temperatur pannan kan tåla - vissa kan bara tåla lägre ugnstemperaturer. Kom ihåg att även om själva pannan är ugnssäker, kanske inte handtaget är det, så var försiktig när du tar ut den ur ugnen.

Vilka produkter är relaterade till stekpannor och vad används de till?

Det finns flera produkter som är relaterade till stekpannor, både när det gäller matlagning och rengöring. Här är några exempel:

 • Matberedare: En matberedare är ett köksredskap som används för att förbereda ingredienser innan matlagning. Den kan hacka, skiva, riva och blanda ingredienser, vilket sparar tid och ansträngning. Du kan läsa mer om matberedare i vår jämförelse av matberedare.
 • Blender: En blender används för att mixa ingredienser till en jämn konsistens. Den är särskilt användbar för att göra smoothies, soppor och såser. Vi har en recension av de bästa blendermodellerna på vår hemsida.
 • Grillbestick: Grillbestick är speciellt utformade för att hantera mat på grillen. De är vanligtvis längre än vanliga bestick för att skydda användaren från värmen. Kolla in vår guide för att hitta bästa grillbestick.
 • Stekgaffel: En stekgaffel används för att vända och lyfta större bitar av mat, som stekar eller hela kycklingar, i stekpannan eller ugnen. Du kan läsa mer om stekgafflar i vår stekgaffel bäst i test artikel.
 • Skärbräda: En skärbräda är en plan yta där man skär och förbereder ingredienser innan matlagning. De finns i olika material som trä, plast och glas. Tyvärr skriver vi inte om skärbrädor, men de är ett viktigt tillbehör till stekpannor.
 • Diskborste: En diskborste används för att rengöra stekpannor och andra köksredskap efter användning. Vi skriver inte om diskborstar, men de är nödvändiga för att hålla dina köksredskap rena och i gott skick.

Alla dessa produkter är viktiga för att förbereda, laga och rengöra efter matlagning. Genom att använda rätt redskap kan du förbättra din matlagningsupplevelse och göra det enklare att laga läckra måltider.

Om vårt test

Vi på Bäst i Test 24 har genomfört en grundlig utvärdering av olika stekpannor på marknaden för att hitta den bästa. Vår utvärderingsprocess innefattar både praktiska tester och forskning om material, design och användarrecensioner. Vi har stekt allt från ägg och pannkakor till kött och grönsaker för att se hur pannorna presterar under olika förhållanden.
 • Material och konstruktion: Vilket material är pannan gjord av? Hur påverkar det matens smak och tillagningstid? Hur hållbart är materialet? Hur påverkas det av höga och låga temperaturer?
 • Värmefördelning: Hur jämnt sprider pannan värmen över sin yta? Hur snabbt värms den upp? Finns det några kalla eller varma zoner?
 • Handtag: Är handtaget bekvämt att hålla i? Blir det för varmt vid användning? Hur stabil känns pannan när du håller i handtaget?
 • Rengöring: Är pannan lätt att rengöra efter användning? Kan den diskas i diskmaskin eller behöver den handdiskas?
 • Prisvärdhet: Hur mycket kostar pannan i jämförelse med andra liknande produkter? Får du valuta för pengarna?

Genom att bedöma stekpannorna utifrån dessa kriterier, har vi fått en djupgående förståelse för varje produkts styrkor och svagheter. Vår målsättning är att ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat köpbeslut. Oavsett om du är en amatörkock eller en professionell kock, hoppas vi att vår guide hjälper dig att hitta den bästa stekpannan för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Betyg: 4.6 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.