Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst stekpanna 2022

Uppdaterad oktober 2021

Har du svårt att välja stekpanna? Det är inte så konstigt, utbudet är enormt och prislappen kan skilja oerhört mycket. Vi reder här ut vilka typer av stekpannor det finns och vilken som passar dig bäst. Vi har testat ett flertal stekpannor och recenserar nedan våra 5 favoritval. Scanpan CTX Stekpanna 28 cm vann testet, en panna som snabbt värms upp, blir jämnvarm och ger utmärkt stekresultat.

Vilken stekpanna är bäst?

Stekpannor finns i flera olika varianter, storlekar och material och det är inte helt lätt att hitta rätt. Gjutjärn eller keramik? Med eller utan beläggning? Vi reder ut skillnaderna nedan i vår köpguide. I vårt test har vi recenserat flera stekpannor där vi utgått från en kall spis och värmt upp till stektemperatur. Vi har stekt olika livsmedel och jämfört hur stekytan blir och hur stekpannan hanterar olika livsmedel. Utöver egna tester så har vi tagit del av andra tester och kundomdömen. Betygen sätts efter följande aspekter:

 • Användarvänlighet - Pannan ska vara lätt att hantera, den ska vara enkel att flytta och handtaget ska vara bekvämt att hålla i. 
 • Rengöring - En bra stekpanna ska vara lätt att diska. Mat ska inte brännas fast och ytan ska hålla sig jämn och oskadd länge.
 • Värme och matlagning - Stekpannan ska bli jämnvarm och tillaga maten jämnt. Maten ska också vara lätt att flytta runt i pannan utan att brännas vid eller fast.

 1. Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

  9,7/10
  "Lättviktigt, lättunderhållen & populär stekpanna"
  Scanpan CTX Stekpanna 28 cm
  Bäst i test
  Diameter
  28 cm
  Material
  Rostfritt stål / keramik
  Vikt
  1.4 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Dansk design och produkt
  • Miljövänlig non-stick beläggning
  • Lättviktig
  • Lätt att underhålla (tål diskmaskin)
  Nackdelar
  • Något dyr

  Scanpan har vunnit flera bäst i test utmärkelser och varför är förståeligt. Det är en utmärkt non-stick panna som håller måttet utan att använda miljöfarliga eller ohälsosamma beläggningar, som tyvärr är väldigt vanligt i stekpannor. Det bästa med CTX'en är hur lätthanterlig den är, den väger endast 1.4 kilo så det är inte ett träningspass att vända pannkakor direkt. Dessutom gör non-stick beläggningen att pannan enkelt tvättas, den klarar till och med diskmaskin (även om det inte rekommenderas) så du behöver inte tänka allt för mycket hur du ska göra när det är dags att göra rent pannan efter användning.

  Scanpans CTX stekpannor finns i många olika storlekar mellan 20-32 cm i diameter, så beroende på din spis och behov finns det fler alternativ att välja mellan. Vi rekommenderar ändå en större panna eftersom det tillåter dig att göra mat både till en och flera individer utan några svårigheter. Pannan är induktionskompatibel, så alla spisar fungerar. Designen är utmärkt, handtaget är skönt och pannan har en hög kant som gör grytor möjliga, men med sluttning som ändå gör det enkelt att få ner stekspaden under ett stekt ägg eller pannkaka.

  Läs mer
 2. Ronneby Ultra Light Original

  9,5/10
  ”Den lätta gjutjärnspannan från Ronneby för optimal hantering med riktig gjutjärnskänsla”
  Ultra Light Original Stekpanna Lättgjutjärn 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  1.5 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättviktigt gjutjärn
  • Stilren design
  • Lätthanterlig
  • Skönt handtag
  Nackdelar
  • Endast handdisk (men klarar någon droppe diskmedel)

  En utmärkt stekpanna för dig som föredrar gjutjärn men kanske inte uppskattar tyngden som ofta gör dem mer svårhanterliga. Med en vikt på bara 1.5kg är den verkligen superlätt, i klass med teflonpannor så du behöver verkligen inte känna att du utför styrketräning när du steker. Greppet är dessutom väldigt skönt och leder inte värme speciellt mycket, så den går att hålla i utan grytlapp om du inte stoppar den i ugnen, vilket även det går utmärkt upp till 220 grader. Den är induktionskompatibel och virvelslipad vilket ger pannan en schyst look pch fördelar även värmen bättre. Det är helt enkelt en utomordentlig gjutjärnspanna.

  När det kommer till gjutjärn så tenderar det vara lite mer krångel med underhållet och denna är inget undantag. Den blir egentligen bara bättre desto mer du använder den, men du ska helst inte tvätta den med diskmedel utan endast använda vatten och borste (någon droppe diskmedel är ok men då måste du verkligen se till att skölja ur den ordentligt). Det man måste tänka på är helt enkelt att diska den direkt efter användning, när den är varm, för att få bästa resultat. Tar du väl hand om en gjutjärnspanna kan du i stort sett ha den hela livet så det är väl värt att ta god hand om den. Ronnebys ultra light gjutjärnspanna är svensktillverkad och hållbar, och det smakar nästan lika bra som det du kan steka i den.

  Läs mer
 3. Skeppshult Stekpanna

  9,2/10
  ”En riktigt klassisk gjutjärnspanna”
  Skeppshult Professional Stekpanna med stålhandtag 28 cm
  Mest Prisvärd
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  2.65 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Funkar överallt
  • 100 % svenskproducerad
  • Högt miljötänk
  Nackdelar
  • Tung

  Här är en riktigt klassisk gjutjärnspanna som gör sitt jobb, men väger tungt. Den har den klassiska utformningen och ett handtag i rostfritt stål som är självventilerande. Den klarar alla redskap och spisar du kan utsätta den för, med en 5 millimetersbotten som fördelar värmen utmärkt. Det finns nog ingenting den här pannan inte klarar förutom diskmedel och diskmaskin. Använd endast varmt vatten och borste vid rengöring direkt efter användning. Vill du göra rent ordentligt så kan du koka vatten i pannan eller göra en saltrening där du häller salt i pannan och sedan steker och rör runt saltet som löser upp fastbrända matrester. Avsluta med olja som och låt detta stå på låg värme, så är pannan så gott som ny igen.

  En gjutjärnspanna håller dig livet ut om du tar hand om den och Skepphult har tagit extra steg för att göra pannan så hållbar och miljövänlig som möjligt. Pannan är instekt vid köp men även den olja som använts där är 100% svenskproducerad och KRAV-märkt. Deformerade och reklamerade produkter återbrukas i produktionen av nya. Restvaror från andra metallindustrier i närheten av Skeppshult används i produktionen. Produkten är självklart även återvinningsbar. Det är helt enkelt en produkt som är zero-waste och där tillverkaren verkligen tänkt på sin egen påverkan.

  Läs mer
 4. Kockums Kolstål Stekpanna

  8,9/10
  ”En svenskproducerad kolstålsstekpanna från kockums”
  Kockums Stekpanna Kolstål 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Kolstål
  Vikt
  2.3 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenskproducerad
  • Naturlig non-stick
  • Enkel underhållning
  • Bra värmefördelning
  Nackdelar
  • Handtaget blir lätt varmt (använd grytlapp)
  • Kör helst inte full värme direkt (risk för skevning av botten)

  Kockums kolstålspanna är rejäl och rätt tung med ett handtag du kan ta dubbelfattning på. Det absolut bästa med denna produkt är att den är naturligt non-stick och du får den redan instekt så att du inte behöver köra den själv flera gånger utan mat för att kunna använda den. Det gör att du direkt efter köp kan börja steka och kan fortsätta göra det resten av livet, eftersom det är livstidsgaranti på pannan (förutsatt att du underhåller den korrekt). Underhållet är egentligen väldigt enkelt att följa: vänta tills den svalnat och använd sedan endast hett vatten och torka av den. Det är alla steg, men blötlägg inte pannan eftersom den då riskerar att rosta.

  Handtaget är som sagt väldigt stort och kan dubbelfattas men du bör ha grytlappen redo eller köpa med ett hantagsskydd eftersom värmeöverföringen till handtaget är stor och blir snabbt varmt, så det ska man vara medveten om. Du bör även succesivt värma pannan eftersom kolstål annars lätt kan skeva sig om det hettas upp alldeles för fort, detta gäller ju särskilt induktionshäll eftersom de är så otroligt snabba. Förutom det är det en fantastisk panna som kan steka allt och ger fantastisk yta och smak. Den har en bra hög kant, stor diameter och är 100% svensktillverkad. Med livstidsgarantin innebär det även att Kockums kolstålspanna är en zero-waste produkt och därmed ett bra miljöval.

  Läs mer
 5. De Buyer Mineral B Stekpanna Ø 28 cm

  8,8/10
  ”En mycket populär och prisvärd kolstålspanna i schyst metalliskstil”
  De Buyer Mineral B Stekpanna Ø 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Kolstål
  Vikt
  2.1 kg
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd Stekpanna
  • Bi-vax behandlad för non-stick egenskaper
  • Livslånggaranti (om du sköter den)
  Nackdelar
  • Kräver instekning
  • Risk för varmt handtag

  De buyer är ett franskt varumärke inom köksprodukter som används av både erfarna- och amatörkockar. Deras mineral B panna är en kolstålspanna i en stilren metalliskstil, i stället för den klassiska svarta. Den har en bi-vax beläggning vilket gör att den har bra non-stick egenskaper och underlättar rengöringen enormt, vilket är positivt med en kolstålspanna eftersom de helst endast ska rengöras med hett vatten och torkas med papper.

  Det viktigaste med denna panna är att du måste steka in den först. Hetta upp den med olja/fett, häll ur och torka av. Upprepa detta och sedan ska den vara redo för mat. Dessutom bör du, speciellt om du har induktionshäll, värma upp varsamt och inte steka fullt ös direkt eftersom kolstål kan skeva sig något. Om man följer anvisningarna så är pannan fantastisk och det är egentligen inte mycket underhåll, men om man avviker så är det verkligen inte bra för pannan.

  Läs mer

stekpanna guide

Köpguide: Så väljer du rätt stekpanna

Stekpannan är ett av de mest mångsidiga redskapen i köket. Du kan bland annat koka, steka, bräsera och sautera mat i stekpannan, och är ett måste för alla kök. Men det finns stora skillnader mellan olika stekpannor och att välja rätt beror på många olika faktorer. Både underhåll, rengöring och användningsområden kan variera mellan till exempel en nonstick-panna och en robust gjutjärnspanna. Riktigt bra köksredskap som håller hög kvalitet är en god investering, välj därför stekpanna med omsorg.

Välj stekpanna främst baserat på hur många du i regel lagar mat åt och vilken nivå du är på i köket. Börja med ett par grundläggande pannor, som en gjutjärnspanna och en nonstick-panna innan du eventuellt utökar utbudet till wok- och sautépannor eller material som rostfritt stål. Belagda nonstick-pannor är väldigt lätta att använda och sköta men tål inte höga temperaturer och har inte lika lång livslängd som många andra material. Gjutjärn och kolstål håller däremot hur länge som helst och klarar av höga temperaturer, men de behöver lite mer omsorg och kostar oftast mer. En panna i rostfritt stål klarar också av de höga temperaturerna samtidigt som de väger lite och håller länge, men de kräver lite köksvana och är ofta bland de dyraste pannorna.

Oavsett vilken panna du väljer så behöver du veta vissa grundläggande saker för att dels göra ett bättre val och dels blir bättre i köket:

 • En tjock botten är bra om du ska steka mycket i omgångar och prioriterar en jämn värmefördelning. Den tjockbottnade pannan tar längre tid att värma upp men håller sig varm längre och hanterar att kallt livsmedel tillreds bättre.
 • Om stekpannan tål att ställas i ugnen beror oftast på handtagets material och utformning. En panna som går att ställa i ugnen möjliggör fler användningsområden men de är ofta tyngre och i gjutjärn.
 • Var försiktigt med att diska stekpannan i diskmaskin eller med diskmedel. Dels kan diskmedlet förstöra eller skada pannans yta, särskilt om den har beläggning och dels så är det lättare att få den helt ren och du diskar för hand. Även pannor utan beläggning kan ta skada av diskmedel, en gjutjärnspanna kan få dålig yta om du regelbundet diskar den med diskmedel.
stekpanna material

Välj rätt material

 • Gjutjärnspanna
  Gjutjärnspannan är väldigt vanlig och populär, förmodligen den mest köpta efter den vanliga nonstick-pannan i aluminium. Gjutjärnspannan är tung, tar tid att värma upp och tål inte diskmaskin eller diskmedel. Men i övrigt kan du i princip göra vad du vill med pannan. Eftersom den är helt i gjutjärn så går den att ställa in i ugnen, ta med till campingen och ställa över brasan eller ha direkt på grillen. Det gör gjutjärnspannan till det mest flexibla valet. Att den tar tid att värma upp är både en för- och nackdel. När den väl har blivit varm så behåller den värme vilket är ypperligt för till exempel pannkakslagning eller liknande när du regelbundet tillsätter ny, kall mat. Den tål också väldigt hög värme vilket gör den optimal till en fin bit kött. Gjutjärnspannan ger enligt många en önskvärd smak till maten som inte går att få med andra stekpannor.

  Gjutjärnspannan är alltid ett bra val och något som alla bör ha hemma. De många användningsområdena och långa livslängden gör gjutjärnspannan till ett prisvärt köp. Kom ihåg att värma upp pannan långsamt och låt den bli jämnvarm innan du börjar steka, du kan också behöva lite extra fett för att få ett riktigt bra resultat och förvara aldrig maten i gjutjärnspannan då det kan leda till att pannan rostar och maten drar åt sig mycket järnsmak.
 • Teflon och keramik
  Nonstick-pannor är den vanligaste stekpannan och förmodligen den som de flesta väljer som första stekpanna. De väger lite, bränner sällan fast maten och är otroligt enkla att diska av. Beläggningen i pannorna är nästan alltid teflon men kan även vara keramik. Priset brukar vara lågt och pannan går att använda till all form av vardagsmatlagning och du behöver knappt något fett alls. Nackdelen är att nonstick-pannan inte tål de höra temperaturerna som används vid köttstekning eller wok. Höga temperaturer kan skada beläggningen och förstöra nonstick-egenskapen. Beläggningen kan också skadas om du använder fel redskap vid matlagningen. En redskap i metall kommer snabbt att rispa upp botten och då kommer du att börja bränna fast maten. Det finns vissa skillnader mellan teflon och keramik; keramikpannan är i regel lite dyrare men håller värme bättre. En keramikpanna i låg kvalitet kan dock över tid tappa sin nonstick-förmåga.

  Non-stickpannan är ett utomordentligt bra förstahandsval om du vill ha en allround-stekpanna som du kan laga det mesta i. Framför allt passar nonstick-pannan till känsligare mat som fisk och grönsaker. De är billiga och lätta men kräver handdisk och viss försiktighet.
 • Kolstålspanna
  Kolstål är en stållegering av järn och kol. Detta material har nästan samma egenskaper som järn förutom att det är lättare. Kolstålspannan fungerar därför som ett bra substitut till gjutjärnspannan. De väger mindre, kan användas vid mycket höga temperaturer och håller länge. Kolstålspannan ska, likt gjutjärnspannan, stekas in. Ju mer patina och mörkare färg i pannan desto bättre stekegenskaper. Om du ska steka i höga temperaturer så rekommenderar vi att värma upp pannan försiktigt. Eftersom kolstålspannan har tunn botten så kan den bli skev om uppvärmningen sker mycket snabbt.
 • Kopparpanna
  Koppar leder värme otroligt bra och därför används materialet ofta i stekpannor. Även pannor med nonstick-beläggning kan ha en botten av koppar för att fördela och leda värme optimalt. Värmen fördelas snabbt över hela pannan och du får en jämnvarm yta som tillagar maten jämnt och fint oavsett var i pannan du steker. Kopparpannan ska användas på låg och mellanhög värme och fungerar utmärkt som en allround-panna.

  Var observant på att kopparpannan ska ha en rostfritt stål i sig för att kunna användas på induktionshäll då koppar inte är magnetiskt. Om pannan skiftar färg över tid så behöver du polera upp den med putsmedel och duk. Med rätt underhåll så håller kopparpannan lång livslängd och är dessutom riktigt snygg att ha i köket, så pass elegant att den kan förvaras framme på spisen eller köksön.
 • Rostfritt stål
  Stekpannor i rostfritt stål är enkla att handskas med, de tål nästan vad som helst och kan diskas i maskin (om de inte har nonstick-beläggning). Detta har gjort att de ofta används på restauranger och i storkök. Botten består ofta av aluminium och stål vilket gör att pannan snabbt blir varm och fördelar värmen effektivt. Du kan använda alla redskap i stålpannan då de i princip inte går att skada eller slita ut. Eventuella missfärgningar tas snabbt om hand om med lite rengöringsmedel för rostfritt stål. Vikten är låg och de är enkla att hantera i köket.

  Den rostfria stålpannan kräver viss kunskap för att hantera på bästa sätt. Ytan blir snabbt varm och vid höga temperaturer så kan protein tillfälligt brännas fast, men allteftersom en fin stekyta bildas så släpper råvaran från pannan. Låt därför kött och fågel ligga till sig i pannan innan du flyttar runt på det. Pannorna i rostfritt stål är ofta dyrare än aluminium- och gjutjärnspannor men ska ses som en mycket god investering.
stekpanna typ

Välj rätt typ av stekpanna

 • Traditionell stekpanna
  Den traditionella stekpannan har ganska låga, något rundade kanter som tillåter dig att tillaga många typer av rätter. Den klassiska stekpannan räcker för de flesta och du behöver egentligen ingen annan variant om du inte vill lära dig något särskild typ av matlagning. De rundade kanterna gör pannan lätt att hantera, du kommer åt i kanterna och kan utan problem lägga upp maten direkt från pannan.
 • Wokpanna
  Wokpannan är till för riktigt hög värme där maten ständigt är i rörelse. De är stora och har höga, sluttande kanter som gör att du kan kasta runt maten utan att den åker ut. Att lära sig laga mat i wokpannan är både roligt och givande, det är nämligen mer teknik än man kan tro. Pannan värms, tack vara den skålformade designen, upp ojämnt och olika livsmedel kan därför tillagas på olika ställen i pannan; kött i botten där det är riktigt varmt och lite känsligare grönsaker runt om där det är mindre värme.
 • Sauteuse
  Sautépannan eller sauteusen är egentligen samma redskap som wokpannan, fast på franska. Pannan är rundad och djup vilket tillåter dig att enkelt skaka runt råvarorna utan att de åker ur pannan. Formen gör också att värmen effektivt leds uppåt vilket minskar risken för att bränna vid råvarorna. En sauteuse ska vara ganska liten och är till för att laga en liten mängd mat till perfektion.
 • Traktörpanna
  Traktörpannan är en kombination av en stekpanna och en kastrull. Med höga kanter, bred och plan botten så kan du steka, bräsera och koka i traktörpannan, traktörpannan kommer därför nästan alltid med tillhörande lock. Till rätter som Bolognese är traktörpannan perfekt, du kan bryna färsen för att sedan koka upp till sås i samma panna.
 • Grillpanna
  Grillpannan är räfflad vilket ger den där snygga grillkänslan på råvarona som steks i den. Grillpannan är oftast i gjutjärn och tål höga temperaturer, precis som på grillen. Det ger en härlig stekyta med mycket smak. Kom ihåg att inte vända på köttet mer än ett fåtal gånger, annars hinner det inte få de där karakteristiska ränderna. Räfflorna slussar även bort överflödigt fett.
 • Pannkakslagg
  Pannkakslaggen är ett måste för pannkaksälskaren. Det är en panna i gjutjärn med mycket låga kanter som gör det enkelt att vända pannkakan eller omeletten. Laggen fördelar värmen jämnt och ska värmas upp försiktigt till tillagningstemperatur innan smet tillsätts för bästa resultat.

Testvinnare - Bäst Stekpanna

 • Scanpan CTX Stekpanna 28 cm
 • Ronneby Ultra Light Original
 • Skeppshult Stekpanna
 • Kockums Kolstål Stekpanna
 • De Buyer Mineral B Stekpanna Ø 28 cm
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5