Bäst i test: Bästa stekpanna 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Har du svårt att välja stekpanna? Det är inte så konstigt eftersom utbudet är enormt och prislappen kan skilja mycket. På denna sida reder vi ut vilka typer av stekpannor det finns och vilken som kan passa dig bäst. Vi har dessutom testat ett flertal stekpannor och recenserar nedan våra 6 favoritval. Nordwik Stekpanna Gjutjärn vann testet. Detta är en stekpanna som snabbt värms upp, blir jämnvarm och ger utmärkt resultat.

Testvinnare - Bästa Stekpanna 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Stekpannorna 2023:

 • Nordwik Stekpanna Gjutjärn
 • Scanpan CTX Stekpanna
 • Ronneby Ultra Light Original
 • Kockums Kolstål Stekpanna
 • Skeppshult Professional Stekpanna
 • De Buyer Mineral B Stekpanna

De 6 bästa Stekpannorna i September 2023

 1. 1. Nordwik Stekpanna Gjutjärn - Bäst i test

  9,7/10
  "Stabil gjutjärnspanna med mycket bra handtag & höga kanter".
  Nordwik Stekpanna med valnötshandtag och glaslock Ø28 cm Gjutjärn
  Bäst i test
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  3.3 kg
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att hantera, trots vikten
  • Höga kanter som förenklar matlagningen
  • Handtag i trä som förhindrar att du bränner dig
  • Ingår glaslock
  • Extra bra för induktionshällar
  Nackdelar
  • Ej ugnssäker p.g.a. trähandtag

  Recension

  Från svenska Nordwik kommer denna gjutjärnsstekpanna i klassisk utformning med praktisk design. Vikten ligger på 3,3 kg, vilket gör den tung men samtidigt stabil med en botten som ligger fast mot spisplattan. Diametern hamnar på 28 cm, vilket är standard för många stekpannor. Stekpannan har höga kanter om ca 5,5 cm som låter dig röra runt i den utan att maten hamnar utanför, och ett relativt långt handtag i valnöt. Ett längre handtag är en fördel eftersom du får ett bättre grepp och du slipper riskera att bränna dig genom att hålla för nära själva pannan.

  En gjutjärnspanna blir bättre ju längre du använder den eftersom fettet från matlagningen sugs upp av materialet. Den beläggning eller hinna som bildas gör att maten inte bränns fast, vilket annars kan vara ett problem till en början. Vi upplevde inga särskilda tendenser till att mat skulle ha fastnat lättare på ytan än hos andras stekpannor. Det är värt att nämna att Nordwiks gjutjärnspannor är instekta och har en tunn hinna av olja. 

  Två delar som vi speciellt uppskattar med Nordwiks stekpanna är dels att den har ett handtag mitt fram, som gör den enklare att lyfta, men även att det ingår ett lock. Locket i glas är lätt och har ett litet hål för matos och vattenånga. Glaslocket går att röra runt något när man sätter den på stekpannan, men det är inget som stör oss nämnvärt eller ändrar på funktionaliteten. Det gör det snarare enklare att snabbt sätta på locket utan att det hamnar snett.

  Sammanfattningsvis är denna modell av gjutjärnspanna perfekt för den som vill kunna laga större portioner mat på ett praktiskt sätt. Stekpannan håller värmen mycket bra tack vare materialet och är samtidigt lätt att rengöra. Kvaliteten är hög och Nordwiks stekpanna är ett utmärkt exempel på att det går att hitta stekpannor i gjutjärn till ett förmånligt pris som presterar precis lika bra som de dyrare märkena. Innan du använder en gjutjärnspanna bör du dock känna till vilken typ av mat som gör sig bäst i den och hur du hanterar den.

 2. 2. Scanpan CTX Stekpanna

  9,5/10
  "Lätt, enkel att underhålla & populär".
  Scanpan CTX Stekpanna 28 cm
  Diameter
  20-32 cm
  Material
  Rostfritt stål / keramik
  Vikt
  1.4 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att underhålla, tål diskmaskin
  • Miljövänlig non-stick-beläggning
  • Lätt vikt
  Nackdelar
  • Något dyr

  Recension

  Scanpan CTX har vunnit flera bäst i test-utmärkelser och denna modell är också en utmärkt non-stick-stekpanna. Beläggningen som stekpannan har innehåller inga miljöfarliga eller ohälsosamma ämnen. Detta kan annars förekomma hos vissa varianter av stekpannor.

  Det bästa med CTX är att den är lätthanterlig eftersom den endast väger 1.4 kilo. Dessutom gör non-stick-beläggningen att pannan blir lättdiskad och den klarar även maskindisk, även om det inte rekommenderas.

  De storlekar som finns varierar mellan 20 och 32 cm i diameter. Beroende på din spis och ditt behov, så finns det flera alternativ att välja mellan. Vi rekommenderar en större modell av denna stekpanna eftersom det låter dig göra mer mat samtidigt. Med en låg vikt blir modellen heller inte för tung, trots att man går upp i storlek.

  Stekpannan är induktionskompatibel, vilket gör att den passar alla spisar. Designen i sig är utmärkt med ett skönt handtag och höga kanter.

 3. 3. Ronneby Ultra Light Original

  9,4/10
  ”En lätt gjutjärnspanna som kombinerar optimal hantering med riktig gjutjärnskänsla”.
  Ronneby Bruk ULTRA LIGHT Stekpanna gjutjärn 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  1.5 kg
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättviktigt gjutjärn
  • Stilren design
  • Lätthanterlig
  • Skönt handtag
  Nackdelar
  • Endast handdisk

  Recension

  Svensktillverkade Ronneby Ultra Light Original är en utmärkt stekpanna för dig som föredrar gjutjärn, men kanske inte uppskattar tyngden som ofta gör dem mer svårhanterliga. Med en vikt på endast 1.5 kg är denna modell verkligen superlätt, i klass med teflonpannor. Greppet med silikonöverdrag är dessutom väldigt skönt och det leder inte värme speciellt mycket. Du kan utan problem använda stekpannan i ugnen upp till 220 grader. Modellen är är induktionskompatibel och virvelslipad, vilket ger pannan en snygg finish och fördelar värmen bättre.

  När det gäller gjutjärn så tenderar materialet att kräva mer underhåll än andra material. Fördelen med en stekpanna i gjutjärn är dock att den blir bättre ju mer du använder den. Var noggrann med att inte tvätta den med diskmedel, utan endast använda hett vatten och borste. Diska också ur den direkt efter användning, när den är varm, för att få bästa resultat. Om du tar du väl hand om en gjutjärnspanna, kan du i stort sett ha den hela livet.

 4. 4. Kockums Kolstål Stekpanna - Bästa billiga

  9,2/10
  ”Svenskproducerad kolstålsstekpanna som fördelar värmen mycket jämnt”.
  Kockums Stekpanna Kolstål 28 cm
  Bästa billiga
  Diameter
  28 cm
  Material
  Kolstål
  Vikt
  2.3 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenskproducerad
  • Naturlig non-stick
  • Enkelt underhåll
  • Bra värmefördelning
  Nackdelar
  • Handtaget blir lätt varmt
  • Känslig för snabb temperaturhöjning

  Recension

  Kockums kolstålspannor är rejäla och relativt tunga. Som tur är har denna modell ett handtag där du lätt kan ha dubbelfattning. Det bästa med denna produkt är att den är naturligt non-stick och du får den "in-stekt" när du köper den. Detta gör att du direkt efter köp kan börja steka, utan att behöva oroas över vidbrända matrester. Det är dessutom livstidsgaranti på denna stekpannan, förutsatt att du underhåller den korrekt. Underhållet i sig är egentligen enkelt. Vänta tills pannan svalnat och använd sedan endast hett vatten för disk och torka slutligen av den. Blötlägg aldrig pannan eftersom den då riskerar att rosta.

  Handtaget är som sagt väl tilltaget, men du bör ha grytlappen redo eller köpa med ett hantagsskydd eftersom värmeöverföringen till handtaget är stor och det blir snabbt varmt. Du bör även succesivt värma pannan eftersom kolstål annars lätt kan blir skevt om det hettas upp för snabbt. Detta gäller särskilt induktionshällar eftersom de är mycket snabba.

  Den största fördelen med Kockums kolstålstekpanna är att du kan steka allt i den och både ytan och smaken blir toppen. Den har en bra hög kant, stor diameter och är 100% svensktillverkad. Med livstidsgarantin innebär det även att Kockums kolstålspanna är en zero-waste-produkt och därmed ett bra miljöval.

 5. 5. Skeppshult Professional Stekpanna - Mest miljövänlig

  9,0/10
  ”En riktigt klassisk gjutjärnspanna”.
  Skeppshult Stekpanna Gjutjärn 28 cm Stålhandtag
  Klimatsmart
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  2.65 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Högt miljötänk
  • 100 % svenskproducerad
  Nackdelar
  • Tung

  Recension

  Från svenska Skeppshult kommer här är en riktigt klassisk gjutjärnspanna. Modellen har en mer traditionell design och ett handtag i rostfritt stål som är självventilerande. Den klarar alla redskap och spisar du kan utsätta den för. Skeppshult Professional Stekpanna har också en 5-millimetersbotten som fördelar värmen utmärkt. Det finns förmodligen ingenting den här pannan inte klarar, förutom diskmedel och diskmaskin. Använd endast varmt vatten och borste vid rengöring direkt efter användning. Om du vill göra rent den ordentligt kan du koka vatten i pannan eller göra en saltrening där du häller salt i pannan och sedan steker och rör runt saltet. Detta löser upp fastbrända matrester. Avsluta med olja som och låt detta stå på låg värme, så är pannan så gott som ny igen.

  Enda nackdelen med modellen är att den, förutom vikten, också lättare kan bränna fast om du använder för hög temperatur.

  Fördelen med en gjutjärnspanna är att den kan hålla livet ut, om du tar hand om den på rätt sätt. Skeppshult har gjort denna modell så hållbar och miljövänlig som möjligt. Pannan är till exempel "in-stekt" vid köp och den olja som använts är 100% svenskproducerad och KRAV-märkt. Restvaror från andra metallindustrier i närheten av Skeppshult används i produktionen av nya stekpannor. Produkten är självklart även återvinningsbar.

 6. 6. De Buyer Mineral B Stekpanna

  8,7/10
  ”Populär och prisvärd kolstålspanna i snygg design”.
  Mineral B Element Stekpanna 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Kolstål
  Vikt
  2.1 kg
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Bi-vax-behandlad för non-stick-egenskaper
  • Livslång garanti
  Nackdelar
  • Kräver instekning
  • Risk för varmt handtag

  Recension

  De buyer är ett franskt varumärke inom köksprodukter som används av både erfarna kockar och amatörkockar. Deras mineral B-panna är en kolstålspanna i en stilren metallisk stil, istället för den klassiskt svarta. Stekpannan har en bi-vax-beläggning som gör att den har bra non-stick-egenskaper. Detta underlättar rengöringen mycket. Kolstålspannor kan annars vara svåra att få rena eftersom de helst endast ska rengöras med hett vatten och torkas med papper.

  Det viktigaste med denna panna är att du måste steka in den först. Hetta upp den med olja eller fett, häll ur och torka av. Sedan är den redo för matlagning. Om du har en induktionshäll bör du värma upp pannan varsamt och inte steka för fullt direkt eftersom kolstål kan bli skevt. Om du följer anvisningarna så är pannan fantastisk och det är egentligen inte mycket underhåll som behöver göras.

  Mineral B är alltså ett utmärkt val för dig som vill ha en prisvärd, lättanvänd och lättdiskad kolstålstekpanna.

stekpanna guide

Köpguide: Hitta rätt stekpanna

Stekpannan är ett av de mest mångsidiga redskapen i köket. Du kan bland annat koka, steka, bräsera och sautera mat i stekpannan, och är ett måste för alla kök. Men det finns stora skillnader mellan olika stekpannor och att välja rätt beror på många olika faktorer. Både underhåll, rengöring och användningsområden kan variera mellan till exempel en nonstick-panna och en robust gjutjärnspanna. Riktigt bra köksredskap som håller hög kvalitet är en god investering, välj därför stekpanna med omsorg.

 • Beläggning 

  Stekpannor kan komma med eller utan en beläggning. Det vanliga idag är dock att många stekpannor har en beläggning av ett nonstick-material. Detta innebär att modellen har ett överdrag i ett speciellt material som gör att maten inte fastnar i pannan. Dessa stekpannor är lätta att använda, men tål inte högre temperaturer och du kan lätt repa dem med metallskedar eller gafflar. Livslängden är alltså inte lika lång som för stekpannor utan någon beläggning.
 • Tål induktionshäll 

  Dagens kök är många gånger utrustade med induktionshäll på spisen. För att en stekpanna ska gå att använda på en av dessa hällar behöver den vara i rostfritt stål. Materialet måste vara magnetiskt för att induktionen ska fungera. Titta alltså först efter vilken spis du har innan du köper stekpanna.

Syfte & typ av stekpanna

Beroende på hur du ska använda stekpannan och till vad, kommer modellen att spela stor roll. De vanligaste varianterna som finns är:

 • Traditionell stekpanna: Denna modell har lägre, rundade kanter och passar för de flesta rätter och livsmedel. Dessa stekpannor är lätta att hantera och smidiga att laga mat i.

 • Sautépanna: Den franska sautépannan är en wokpanna med rundade kanter och större djup än en traditionell panna. Detta låter dig skaka runt ingredienserna utan att de hamnar på spisen. Tack vare designen leds också värmen uppåt i pannan. Bäst passar dessa stekpannor för mindre mängder mat som tillagas ordentligt.

 • Wokpanna: Wokpannan liknar sautépannan och tål höga temperaturer där maten hela tiden kastas runt. Designen gör att värmen fördelas olika i pannan. Varmast blir det i botten och svalare ju längre upp man kommer.

 • Traktörpanna: Traktörpannan är en kombination av en stekpanna och en kastrull. Med höga kanter, bred och plan botten, kan du steka, bräsera och koka i denna modell. Traktörpannan kommer därför nästan alltid med tillhörande lock. 

 • Grillpanna: Den mer ovanliga grillpannan har en räfflad yta, vilket ger den där snygga grillkänslan på råvarorna som steks i den. Grillpannan är oftast i gjutjärn och tål höga temperaturer, precis som på grillen. Det ger en härlig stekyta med mycket smak. 

Material

De material som stekpannor brukar tillverkas i varierar mycket. Innan du väljer modell av stekpanna bör du alltså titta efter vilka egenskaper som materialet i pannan har.

 • Gjutjärn: Fördelarna med gjutjärn är att det är väldigt hållbart och håller värmen länge. En stekpanna i gjutjärn går dessutom att använda i ugnen eller på grillen. Nackdelarna är att materialet tar tid att värma upp och att det är mycket tungt. Det kräver också speciella hänsyn när du rengör det. Gjutjärn tål inte maskindisk eller diskmedel.

 • Teflon och keramik: Dessa material har fördelarna att de ofta har en non-stick-beläggning, går snabbt att värma upp, väger lite, bränner inte fast maten och är enkla att göra rent. Nackdelarna är att livslängden är kortare, eftersom de är ömtåligare, och att de inte tål högre temperaturer. De passar alltså inte till wok eller att steka kött på hög värme i.

 • Rostfritt stål: Stål är billigt, lätt att handskas med och tål mycket. Materialet kan dessutom maskindiskas, förutsatt att det inte har en non-stick-beläggning. Alla köksredskap kan användas i stekpannor av rostfritt stål. Nackdelen är att fett och köttprotein snabbt kan brännas fast i en stålpanna, om den inte har en beläggning. Modeller i rostfritt stål är också ofta dyrare än exempelvis aluminium och gjutjärn.

 • Kolstålspanna: En kolstålstekpanna är betydligt lättare än en gjutjärnspanna eller en järnpanna. Stekpannor i detta material har en lång hållbarhet, hög tålighet och tål mycket höga temperaturer. På samma sätt som när du använder en gjutjärnspanna, så behöver en kolstålpanna användas ett tag för att de goda egenskaperna ska komma fram. En stekpanna med mer patina som har ”stekts in”, har alltså ofta bättre egenskaper än en ny. En nackdel med kolstålstekpannor är att de kan bli skeva om du använder för höga temperaturer för snabbt.

Vikt

De flesta stekpannorna väger mellan 1,5 och 2,5 kilo. Beroende på materialet i pannan så kommer vikten att variera. Gjutjärn är till exempel tungt och keramik relativt lätt. Välj inte en stekpanna som är alltför tung att hantera. Fördelen med tyngre modeller kan dock vara att de håller länge och har goda stekegenskaper.

Handtag

Handtaget på stekpannan får gärna vara gummerat för att ge bra grepp. Oavsett vilket material handtaget är i och hur tjockt det är, så ska det vara greppvänligt. Om du vill kunna använda stekpannan i ugnen bör du tänka på att handtaget inte får vara i något plast- eller gummimaterial.

Tjocklek

En tjock botten är bra om du ska steka mycket i omgångar och prioriterar en jämn värmefördelning. Den tjockbottnade pannan tar längre tid att värma upp, men håller sig varm längre och hanterar att kallt livsmedel tillreds bättre.

Vårt test av stekpannor

Stekpannor finns i flera olika varianter, storlekar och material och det är inte helt lätt att hitta rätt. I vårt test har vi recenserat flera stekpannor, där vi utgått från en kall spis och värmt upp till stektemperatur. Vi har stekt olika livsmedel och jämfört hur stekytan blir och hur stekpannan hanterar olika livsmedel. Utöver egna tester så har vi tagit del av andra tester och kundomdömen. Betygen sätts efter följande aspekter:

 • Användarvänlighet - Pannan ska vara lätt att hantera, den ska vara enkel att flytta och handtaget ska vara bekvämt att hålla i. 
 • Rengöring - En bra stekpanna ska vara lätt att diska. Mat ska inte brännas fast och ytan ska hålla sig jämn och oskadd länge.
 • Värme och matlagning - Stekpannan ska bli jämnvarm och tillaga maten jämnt. Maten ska också vara lätt att flytta runt i pannan utan att brännas vid eller fast.

Vanliga frågor om stekpannor

Hur rengör jag en stekpanna?

Var försiktigt med att diska stekpannan i diskmaskin eller med diskmedel. Diskmedlet kan förstöra eller skada pannans yta, särskilt om den har en beläggning. Det är ofta lättare att få pannan helt ren om du diskar för hand. Även pannor utan beläggning kan ta skada av diskmedel. En gjutjärnspanna kan få dålig yta om du regelbundet diskar den med diskmedel.

Behöver jag underhålla stekpannor?

Vissa stekpannor, som gjutjärnspannan, kan behövas smörjas in med fett efter användning för att behålla sina egenskaper. De flesta stekpannor är dock underhållsfria och kräver bara noggrann rengöring.

Hur många stekpannor behöver jag?

Börja med ett par grundläggande stekpannor, som en gjutjärnspanna och en nonstick-panna, innan du eventuellt utökar utbudet till wok- och sautépannor, eller material som rostfritt stål.

Är det svårt att använda en stekpanna?

Belagda nonstick-pannor är väldigt lätta att använda och sköta men tål inte höga temperaturer och har inte lika lång livslängd som många andra material. Gjutjärn och kolstål håller däremot hur länge som helst och klarar av höga temperaturer, men de behöver lite mer omsorg och kostar oftast mer. En panna i rostfritt stål klarar också av de höga temperaturerna samtidigt som de väger lite och håller länge, men de kräver lite köksvana och är ofta bland de dyraste pannorna.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5