Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst stekpanna 2021

Har du svårt att välja stekpanna? Det är inte så konstigt, utbudet är enormt och prislappen kan skilja oerhört mycket. Vi reder här ut vilka typer av stekpannor det finns och vilken som passar dig bäst. Vi har testat ett flertal stekpannor och recenserar nedan våra 5 favoritval. Scanpan Stekpanna CTX 28 cm vann testet, en panna som snabbt värms upp och blir jämnvarm samtidigt som priset är bra.

Vilken stekpanna är bäst?

Stekpannor finns i flera olika varianter, storlekar och material och det är inte helt lätt att hitta rätt. Gjutjärn eller keramik? Med eller utan beläggning? Vi reder ut skillnaderna nedan i vår köpguide. I vårt test har vi recenserat flera stekpannor där vi utgått från en kall spis och värmt upp till stektemperatur. Vi har stekt olika livsmedel och jämfört hur stekytan blir och hur stekpannan hanterar olika livsmedel. Utöver egna tester så har vi tagit del av andra tester och kundomdömen. Betygen sätts efter följande aspekter:

 • Användarvänlighet - Pannan ska vara lätt att hantera, den ska vara enkel att flytta och handtaget ska vara bekvämt att hålla i. 
 • Rengöring - En bra stekpanna ska vara lätt att diska. Mat ska inte brännas fast och ytan ska hålla sig jämn och oskadd länge.
 • Värme och matlagning - Stekpannan ska bli jämnvarm och tillaga maten jämnt. Maten ska också vara lätt att flytta runt i pannan utan att brännas vid.

 1. Scanpan Stekpanna CTX 28 cm

  9,7/10
  Scanpan Stekpanna CTX 28 cm
  Bäst i test
  Diameter
  28 cm
  Material
  Rostfritt stål / keramik
  Vikt
  1.4 kg
  Till Butik
  1699 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 2. Ronneby Ultra Light Original

  9,5/10
  Ultra Light Original Stekpanna Lättgjutjärn 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  1.5 kg
  Till Butik
  497 kr
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
 3. Stekpanna Kolstål

  9,2/10
  Stekpanna Kolstål 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Kolstål
  Vikt
  2.3 kg
  Till Butik
  559 kr
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
 4. Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna Ø 28 cm

  8,8/10
  Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna Ø 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Teflon / rostfritt stål
  Vikt
  1.2 kg
  Till Butik
  499 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 5. Skeppshult Stekpanna

  8,7/10
  Professional Stekpanna med stålhandtag 28 cm
  Diameter
  28 cm
  Material
  Gjutjärn
  Vikt
  2.65 kg
  Till Butik
  584 kr
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans

stekpanna guide

Köpguide: Så väljer du rätt stekpanna

Stekpannan är ett av de mest mångsidiga redskapen i köket. Du kan bland annat koka, steka, bräsera och sautera mat i stekpannan, och är ett måste för alla kök. Men det finns stora skillnader mellan olika stekpannor och att välja rätt beror på många olika faktorer. Både underhåll, rengöring och användningsområden kan variera mellan till exempel en nonstick-panna och en robust gjutjärnspanna. Riktigt bra köksredskap som håller hög kvalitet är en god investering, välj därför stekpanna med omsorg.

Välj stekpanna främst baserat på hur många du i regel lagar mat åt och vilken nivå du är på i köket. Börja med ett par grundläggande pannor, som en gjutjärnspanna och en nonstick-panna innan du eventuellt utökar utbudet till wok- och sautépannor eller material som rostfritt stål. Belagda nonstick-pannor är väldigt lätta att använda och sköta men tål inte höga temperaturer och har inte lika lång livslängd som många andra material. Gjutjärn och kolstål håller däremot hur länge som helst och klarar av höga temperaturer, men de behöver lite mer omsorg och kostar oftast mer. En panna i rostfritt stål klarar också av de höga temperaturerna samtidigt som de väger lite och håller länge, men de kräver lite köksvana och är ofta bland de dyraste pannorna.

Oavsett vilken panna du väljer så behöver du veta vissa grundläggande saker för att dels göra ett bättre val och dels blir bättre i köket:

 • En tjock botten är bra om du ska steka mycket i omgångar och prioriterar en jämn värmefördelning. Den tjockbottnade pannan tar längre tid att värma upp men håller sig varm längre och hanterar att kallt livsmedel tillreds bättre.
 • Om stekpannan tål att ställas i ugnen beror oftast på handtagets material och utformning. En panna som går att ställa i ugnen möjliggör fler användningsområden men de är ofta tyngre och i gjutjärn.
 • Var försiktigt med att diska stekpannan i diskmaskin eller med diskmedel. Dels kan diskmedlet förstöra eller skada pannans yta, särskilt om den har beläggning och dels så är det lättare att få den helt ren och du diskar för hand. Även pannor utan beläggning kan ta skada av diskmedel, en gjutjärnspanna kan få dålig yta om du regelbundet diskar den med diskmedel.
stekpanna material

Välj rätt material

 • Gjutjärnspanna
  Gjutjärnspannan är väldigt vanlig och populär, förmodligen den mest köpta efter den vanliga nonstick-pannan i aluminium. Gjutjärnspannan är tung, tar tid att värma upp och tål inte diskmaskin eller diskmedel. Men i övrigt kan du i princip göra vad du vill med pannan. Eftersom den är helt i gjutjärn så går den att ställa in i ugnen, ta med till campingen och ställa över brasan eller ha direkt på grillen. Det gör gjutjärnspannan till det mest flexibla valet. Att den tar tid att värma upp är både en för- och nackdel. När den väl har blivit varm så behåller den värme vilket är ypperligt för till exempel pannkakslagning eller liknande när du regelbundet tillsätter ny, kall mat. Den tål också väldigt hög värme vilket gör den optimal till en fin bit kött. Gjutjärnspannan ger enligt många en önskvärd smak till maten som inte går att gå med andra stekpannor.

  Gjutjärnspannan är alltid ett bra val och något som alla bör ha hemma. De många användningsområdena och långa livslängden gör gjutjärnspannan till ett prisvärt köp. Kom ihåg att värma upp pannan långsamt och låt den bli jämnvarm innan du börjar steka, du kan också behöva lite extra fett för att få ett riktigt bra resultat och förvara aldrig maten i gjutjärnspannan då det kan leda till att pannan rostar och maten drar åt sig mycket järnsmak.
 • Teflon och keramik
  Nonstick-pannor är den vanligaste stekpannan och förmodligen den som de flesta väljer som första stekpanna. De väger lite, bränner sällan fast maten och är otroligt enkla att diska av. Beläggningen i pannorna är nästan alltid teflon men kan även vara keramik. Priset brukar vara lågt och pannan går att använda till all form av vardagsmatlagning och du behöver knappt något fett alls. Nackdelen är att nonstick-pannan inte tål de höra temperaturerna som används vid köttstekning eller wok. Höga temperaturer kan skada beläggningen och förstöra nonstick-egenskapen. Beläggningen kan också skadas om du använder fel redskap vid matlagningen. En redskap i metall kommer snabbt att rispa upp botten och då kommer du att börja bränna fast maten. Det finns vissa skillnader mellan teflon och keramik; keramikpannan är i regel lite dyrare men håller värme bättre. En keramikpanna i låg kvalitet kan dock över tid tappa sin nonstick-förmåga.

  Non-stickpannan är ett utomordentligt bra förstahandsval om du vill ha en allround-stekpanna som du kan laga det mesta i. Framför allt passar nonstick-pannan till känsligare mat som fisk och grönsaker. De är billiga och lätta men kräver handdisk och viss försiktighet.
 • Kolstålspanna
  Kolstål är en stållegering av järn och kol. Detta material har nästan samma egenskaper som järn förutom att det är lättare. Kolstålspannan fungerar därför som ett bra substitut till gjutjärnspannan. De väger mindre, kan användas vid mycket höga temperaturer och håller länge. Kolstålspannan ska, likt gjutjärnspannan, stekas in. Ju mer patina och mörkare färg i pannan desto bättre stekegenskaper. Om du ska steka i höga temperaturer så rekommenderar vi att värma upp pannan försiktigt. Eftersom kolstålspannan har tunn botten så kan den bli skev om uppvärmningen sker mycket snabbt.
 • Kopparpanna
  Koppar leder värme otroligt bra och därför används materialet ofta i stekpannor. Även pannor med nonstick-beläggning kan ha en botten av koppar för att fördela och leda värme optimalt. Värmen fördelas snabbt över hela pannan och du får en jämnvarm yta som tillagar maten jämnt och fint oavsett var i pannan du steker. Kopparpannan ska användas på låg och mellanhög värme och fungerar utmärkt som en allround-panna.

  Var observant på att kopparpannan ska ha en rostfritt stål i sig för att kunna användas på induktionshäll då koppar inte är magnetiskt. Om pannan skiftar färg över tid så behöver du polera upp den med putsmedel och duk. Med rätt underhåll så håller kopparpannan lång livslängd och är dessutom riktigt snygg att ha i köket, så pass elegant att den kan förvaras framme på spisen eller köksön.
 • Rostfritt stål
  Stekpannor i rostfritt stål är enkla att handskas med, de tål nästan vad som helst och kan diskas i maskin (om de inte har nonstick-beläggning). Detta har gjort att de ofta används på restauranger och i storkök. Botten består ofta av aluminium och stål vilket gör att pannan snabbt blir varm och fördelar värmen effektivt. Du kan använda alla redskap i stålpannan då de i princip inte går att skada eller slita ut. Eventuella missfärgningar tas snabbt om hand om med lite rengöringsmedel för rostfritt stål. Vikten är låg och de är enkla att hantera i köket.

  Den rostfria stålpannan kräver viss kunskap för att hantera på bästa sätt. Ytan blir snabbt varm och vid höga temperaturer så kan protein tillfälligt brännas fast, men allteftersom en fin stekyta bildas så släpper råvaran från pannan. Låt därför kött och fågel ligga till sig i pannan innan du flyttar runt på det. Pannorna i rostfritt stål är ofta dyrare än aluminium- och gjutjärnspannor men ska ses som en mycket god investering.
stekpanna typ

Välj rätt typ av stekpanna

 • Traditionell stekpanna
  Den traditionella stekpannan har ganska låga, något rundade kanter som tillåter dig att tillaga många typer av rätter. Den klassiska stekpannan räcker för de flesta och du behöver egentligen ingen annan variant om du inte vill lära dig något särskild typ av matlagning. De rundade kanterna gör pannan lätt att hantera, du kommer åt i kanterna och kan utan problem lägga upp maten direkt från pannan.
 • Wokpanna
  Wokpannan är till för riktigt hög värme där maten ständigt är i rörelse. De är stora och har höga, sluttande kanter som gör att du kan kasta runt maten utan att den åker ut. Att lära sig laga mat i wokpannan är både roligt och givande, det är nämligen mer teknik än man kan tro. Pannan värms, tack vara den skålformade designen, upp ojämnt och olika livsmedel kan därför tillagas på olika ställen i pannan; kött i botten där det är riktigt varmt och lite känsligare grönsaker runt om där det är mindre värme.
 • Sauteuse
  Sautépannan eller sauteusen är egentligen samma redskap som wokpannan, fast på franska. Pannan är rundad och djup vilket tillåter dig att enkelt skaka runt råvarorna utan att de åker ur pannan. Formen gör också att värmen effektivt leds uppåt vilket minskar risken för att bränna vid råvarorna. En sauteuse ska vara ganska liten och är till för att laga en liten mängd mat till perfektion.
 • Traktörpanna
  Traktörpannan är en kombination av en stekpanna och en kastrull. Med höga kanter, bred och plan botten så kan du steka, bräsera och koka i traktörpannan, traktörpannan kommer därför nästan alltid med tillhörande lock. Till rätter som Bolognese är traktörpannan perfekt, du kan bryna färsen för att sedan koka upp till sås i samma panna.
 • Grillpanna
  Grillpannan är räfflad vilket ger den där snygga grillkänslan på råvarona som steks i den. Grillpannan är oftast i gjutjärn och tål höga temperaturer, precis som på grillen. Det ger en härlig stekyta med mycket smak. Kom ihåg att inte vända på köttet mer än ett fåtal gånger, annars hinner det inte få de där karakteristiska ränderna. Räfflorna slussar även bort överflödigt fett.
 • Pannkakslagg
  Pannkakslaggen är ett måste för pannkaksälskaren. Det är en panna i gjutjärn med mycket låga kanter som gör det enkelt att vända pannkakan eller omeletten. Laggen fördelar värmen jämnt och ska värmas upp försiktigt till tillagningstemperatur innan smet tillsätts för bästa resultat.

Testvinnare - Bäst Stekpanna

 • Scanpan Stekpanna CTX 28 cm
 • Ronneby Ultra Light Original
 • Stekpanna Kolstål
 • Tefal Jamie Oliver Premium Stekpanna Ø 28 cm
 • Skeppshult Stekpanna
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-18 13:17:24