Bästa Tallriken 2024

Av: Lukas Gustavsson • Senast uppdaterad:
Hitta den perfekta tallriken för varje tillfälle med vår guide.
Se alla testvinnare

En tallrik är en grundläggande del av varje hushålls köksutrustning. Den används till dagliga måltider, fester och särskilda tillfällen. Oavsett om du serverar en läcker hemlagad middag, ett snabbt mellanmål eller en festlig efterrätt, spelar tallriken en viktig roll. Den ska inte bara vara funktionell och hållbar, utan också estetiskt tilltalande för att framhäva matens utseende och atmosfären vid matbordet. Alla har olika preferenser när det gäller tallrikar - storlek, form, färg och material kan alla variera beroende på individens smak och behov.

När det kommer till att välja den bästa tallriken, finns det ett antal faktorer att överväga - inklusive design, material och pris. Men efter noggranna överväganden och tester kan vi stolt meddela att Denby Studio Blue Tallrik 26cm, Chalk är det bästa valet av tallrik. Denna tallrik kombinerar en tidlös design med hög kvalitet och hållbarhet. Den ger inte bara ett elegant tillskott till ditt kök, utan garanterar också en långvarig prestanda. Oavsett om du är en passionerad hemmakock eller bara någon som älskar att äta, kommer denna tallrik att uppfylla alla dina behov och förväntningar.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Tallrikarna 2024

 1. Denby Studio Blue Tallrik 26cm Bäst i test: 4,7/5
 2. Aida Tallrik 28 cm Northern green Bästa unika designen: 4,5/5
 3. Swedish Grace Tallrik flat 27 cm Snö Bästa sofistikerade: 4,3/5
 4. Teema Tallrik flat 26 cm Vit Bästa minimalistiska: 4,2/5
 5. Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå Bästa estetiska: 4,0/5
 6. DUKA Ocean Pastatallrik Ø22 Mest robusta: 3,9/5
 7. House Doctor Tallrik Rustic Stengods 27 Mest rustika: 3,8/5
 1. Bäst i test Denby Studio Blue Tallrik 26cm, Chalk

  Högkvalitativ, praktisk och elegant tallrik för alla tillfällen.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Storlek:
  4,6/5
  Design:
  4,9/5
  Vikt:
  4,6/5
  Material:
  4,6/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Denby Studio Blue Tallrik 26cm, Chalk imponerar starkt på oss med sin höga kvalitet. Tillverkad av robust stengods i England, kan du vara säker på att tallriken kommer att hålla länge, även vid daglig användning. Dess kanter gör den idealisk för servering av rätter med sås eller sky, vilket gör den otroligt praktisk. Dessutom tål den diskmaskin, ugn och mikro, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att den ska skadas av dessa vanliga hushållsapparater. Med tanke på dess kvalitet och funktionalitet, anser vi att Denby Studio Blue Tallrik har ett mycket rimligt pris.

  När det gäller design, uppskattar vi verkligen Denby Studio Blue Tallrik. Dess enkla vita färg gör den perfekt för alla typer av köksinredningar och middagsbord. Det är en tallrik som definitivt kommer att tillföra en touch av elegans till dina måltider. Dessutom är dess diameter på 26cm lagom för de flesta maträtter, vilket gör den till en praktisk och samtidigt vacker del av ditt middagsset.

  Slutligen, representerar kundrecensionerna ett starkt stöd för våra positiva uppfattningar om Denby Studio Blue Tallrik. Med ett betyg på 5/5 från en recensent, är det tydligt att andra också uppskattar denna tallrik. Baserat på vårt test och denna positiva feedback, kan vi helhjärtat rekommendera Denby Studio Blue Tallrik till alla som söker en högkvalitativ och vacker tallrik till både vardag och speciella tillfällen.

  Fördelar

  • Tillverkad av robust stengods.
  • Tål diskmaskin, ugn och mikro.
  • Idealisk för rätter med sås.
  • Passar alla typer av köksinredningar.
  • Positiva kundrecensioner.

  Nackdelar

  • Kan upplevas som enkel i designen.
  • Priset kan vara högt för vissa.
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
 2. Bästa unika designen Aida Tallrik 28 cm Northern green

  Stilren, slitstark stengodstallrik med unik handgjord design.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Storlek:
  4,7/5
  Design:
  4,8/5
  Vikt:
  4,5/5
  Material:
  4,5/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Aida Tallrik 28 cm Northern green är en imponerande produkt som erbjuder utmärkt kvalitet och unik design. Tillverkad av stengods med en touch av 70-tals nostalgi, har tallriken en rå och naturlig look som sticker ut i alla kök. Den handgjorda designen ger varje tallrik en unik look, vilket gör den till ett perfekt komplement till alla middagar. Dessutom tål den ugn, mikrovågsugn, frys och maskindisk vilket innebär att den klarar av dagligt slitage utan att repas eller flagna.

  Designmässigt är Aida Tallriken i Northern green färg både modern och tidlös. Enkel design i neutrala nordiska toner passar perfekt in i olika köksinredningar, läggandes till en sofistikerad touch på varje bord. Även om den kan framstå som mörkare än på bilden, ger färgen Northern green ett elegant och lugnande intryck som förhöjer matupplevelsen.

  När det gäller funktionalitet och prisvärdhet, levererar Aida Tallrik 28 cm Northern green utan tvekan. Med en diameter på 28 cm är tallriken stor nog för att servera olika typer av mat. Kundrecensionerna bekräftar också att denna tallrik är prisvärd med tanke på kvaliteten, designen och funktionaliteten den erbjuder. Med ett pris på 199 kr, får du inte bara en tallrik, men ett konstverk som lyfter din matlagning till nästa nivå.

  Fördelar

  • Utmärkt kvalitet och unik design.
  • Tål ugn, mikrovågsugn, frys och maskindisk.
  • Stor nog för olika typer av mat.
  • Prisvärd med tanke på kvaliteten.
  • Modern och tidlös design.

  Nackdelar

  • Kan framstå som mörkare än på bilden.
  • Handgjord design kan variera mellan produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 3. Bästa sofistikerade Rörstrand Swedish Grace Tallrik flat 27 cm Snö

  Högkvalitativ, tidlös tallrik med elegant design och praktiska funktioner.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Storlek:
  4,8/5
  Design:
  4,1/5
  Vikt:
  4,1/5
  Material:
  4,1/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Rörstrand Swedish Grace Tallrik flat 27 cm Snö är en högkvalitativ tallrik med en sofistikerad och tidlös design. Tallriken är tillverkad av starkt och tåligt fältspatporslin, vilket säkerställer dess hållbarhet och resistens mot dagligt slitage. Med sin rena vit färg och de stilrena veteaxen utstrålar tallriken en klassisk elegans som ger alla maträtter en extra touch av lyx. Dessutom är det imponerande att den tål diskmaskin, frys, mikrovågsugn och den är ugnssäker upp till 250 grader. Detta gör den otroligt praktisk och lätt att hantera i alla kökssituationer.

  Tallrikens design är särskilt imponerande. Den är formgiven av Louise Adelborg för Rörstrand, en av Sveriges mest prestigefyllda porslinstillverkare. Dess stilrena design med de karakteristiska veteaxen gör att den passar in i nästan alla typer av köksinredningar, från moderna minimalistiska kök till mer traditionella lantkök. Dessutom erbjuder Swedish Grace-serien en hel palett av kulörer, vilket ger fantastiska möjligheter att mixa och blanda för att skapa unika dukningar.

  På prisvärdhetsfronten står Rörstrand Swedish Grace Tallrik flat 27 cm Snö starkt. Med tanke på dess höga kvalitet, eleganta design och funktionella fördelar är priset på 194 kr helt rimligt. Det är en investering som kommer att hålla i många år framöver, och blir definitivt ett uppskattat inslag i varje måltid. Kundernas recensioner bekräftar också dess värde, med många som beskriver den som vacker och stilren med god kvalitet. Totalt sett ger vi denna tallrik ett betyg på 4,3 av 5.

  Fördelar

  • Högkvalitativ och hållbar
  • Tål diskmaskin, frys och mikrovågsugn
  • Ugnssäker upp till 250 grader
  • Sofistikerad och tidlös design
  • Prisvärd med tanke på kvalitet

  Nackdelar

  • Kan uppfattas som dyr för vissa
  • Designen kanske inte passar alla smaker
  Produkten finns att köpa här:
  194 kr
 4. Bästa minimalistiska Iittala Teema Tallrik flat 26 cm Vit

  Högkvalitativ, vit tallrik i tidlös design från Finland.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Storlek:
  4,2/5
  Design:
  4,2/5
  Vikt:
  4,4/5
  Material:
  4,4/5
  Till butiken
  (Cervera)

  Den här Iittala Teema Tallrik flat 26 cm i vit färg är en exemplarisk produkt som väl lever upp till våra högt ställda krav på kvalitet, design, funktionalitet och prisvärdhet. Tillverkad i Finland av robust vitroporslin, är denna tallrik gjord för att hålla. Den tål diskmaskin, mikrovågsugn och är ugnssäker upp till 250 °C. Det bevisar även dess anmärkningsvärda funktionalitet och förmåga att tåla både varma och kalla maträtter. Dess hållbarhet och mångsidighet gör att den uthålligt kan hantera dagligt slitage utan att repas eller flagna.

  Iittala Teema Tallriken skapades av den framstående formgivaren Kaj Franck år 1952 och har ett tidlöst, minimalistiskt formspråk som gör den enormt attraktiv. Den här tallriken passar perfekt in i olika typer av köksinredningar tack vare sin stilrena design. Dess stora storlek på 26 cm i diameter gör den lämplig för att servera olika typer av maträtter. Dessutom finns det möjlighet att blanda och matcha med andra färger i samma serie för ett mer lekfullt uttryck.

  Med tanke på dess höga kvalitet, stilsäkra design och utmärkta funktionalitet är priset på 178 kronor rimligt och prisvärt. Kundernas positiva recensioner som berömmer denna tallriks snygga och rena design visar att de är nöjda med sitt köp. Vi ger Iittala Teema Tallrik flat 26 cm vit ett betyg på 4,2/5. Oavsett om du söker en tallrik för daglig användning eller för speciella tillfällen är detta ett utmärkt val.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Tål diskmaskin, mikrovågsugn och ugn
  • Tidlös, minimalistisk design
  • Stor storlek (26 cm i diameter)
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Kan kännas för stor för vissa
  • Minimalistisk design kanske inte passar alla
  Produkten finns att köpa här:
  178 kr
 5. Bästa estetiska Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå

  Elegant, funktionell grå tallrik i stengods, tål maskindisk.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Storlek:
  4,0/5
  Design:
  4,5/5
  Vikt:
  3,7/5
  Material:
  3,7/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  Bitz Gastro Tallrik 27 cm i grå färg är en elegant och funktionell tallrik som både är estetiskt tilltalande och praktisk för dagligt bruk. Tillverkad i kvalitativt stengods, ger den varje dukning en sofistikerad touch med sin matta lyster. Dess unika design gör att den passar in i olika köksinredningar, från det moderna till det mer traditionella. Dessutom tål tallriken maskindisk, vilket gör rengöringen smidig och enkel.

  Med ett diameter på 27 cm är denna Bitz-tallrik även mycket användbar för olika typer av maträtter, både varma och kalla. Den är lämplig för att servera allt från huvudrätter till efterrätter, vilket gör den mångsidig i användning. Dess glaserade stengodskvalitet står emot dagligt slitage utan att repas eller flagna, vilket innebär att tallriken kommer att behålla sitt utseende under lång tid.

  Sett till prisvärdheten är Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå mycket överkomlig. Med tanke på dess högkvalitativa material, snygga design och funktionalitet, erbjuder den ett utmärkt värde för pengarna. Detta bekräftas även av de många positiva kundrecensionerna. Sammantaget får Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå betyget 4.0 av 5 i vårt test, vilket gör den till en stark rekommendation för alla som söker en hållbar, vacker och prisvärd tallrik.

  Fördelar

  • Estetiskt tilltalande design
  • Tål maskindisk
  • Mångsidig i användning
  • Högkvalitativa material
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Kan vara för stor för vissa
  • Design passar inte alla inredningar
  Produkten finns att köpa här:
  127 kr
 6. Mest robusta DUKA Ocean Pastatallrik Ø22,5 cm Porslin Blå

  Robust, unikt designad blå pastatallrik i tåligt porslin.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Storlek:
  4,2/5
  Design:
  4,0/5
  Vikt:
  3,6/5
  Material:
  3,6/5
  Till butiken
  (Kitchen Time)

  DUKA Ocean Pastatallrik Ø22,5 cm Porslin Blå ger ett rejält och robust intryck med sin rustika design och härliga blåa färg. Varje exemplar är unikt tack vare den reaktiva, hantverksmässiga glasyren, vilket tillför en personlig touch till varje middagsupplevelse. Tillverkad av tåligt porslin, klarar tallriken både maskindisk och mikrovågsugn, vilket gör den både praktisk och hållbar för dagligt bruk och slitage.

  Designmässigt har DUKA Ocean Pastatallrik en naturlig och rustik känsla som passar väl in i de flesta köksmiljöer. Den blåa glasyren skapar en levande yta som ger en estetiskt tilltalande presentation av maten. Tallrikens storlek på 22,5 cm är lämplig för servering av olika typer av rätter, från pasta till sallad, vilket gör den både mångsidig och funktionell.

  När det gäller prisvärdhet, ligger DUKA Ocean Pastatallrik något högt i prisklassen med sina 159 kr. Men med tanke på dess unika design, högkvalitativa material och funktionalitet, anses priset vara rimligt. Kundrecensionerna tyder också på att de flesta köpare är nöjda med produkten. Sammantaget är DUKA Ocean Pastatallrik Ø22,5 cm Porslin Blå en stark konkurrent på marknaden och ett bra val för dem som söker en hållbar och estetiskt tilltalande pastatallrik.

  Fördelar

  • Robust och hållbar design
  • Tål maskindisk och mikrovågsugn
  • Unik, hantverksmässig glasyr
  • Versatil för olika rätter
  • Estetiskt tilltalande presentation

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra tallrikar
  • Kan vara för rustik för vissa kök
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
 7. Mest rustika House Doctor Tallrik Rustic Stengods 27,5 cm

  Handgjord, rustik tallrik i stengods, tål maskindisk och mikrovågsugn.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,4/5
  Storlek:
  4,1/5
  Design:
  4,2/5
  Vikt:
  3,7/5
  Material:
  3,7/5
  Till butiken
  (Bagaren och kocken)

  House Doctor Tallrik Rustic Stengods värderas högt när det kommer till kvalitet. Dessa tallrikar är handgjorda, vilket innebär att varje tallrik är unik och presenterar små skillnader. De tål maskindisk och mikrovågsugn, vilket gör dem mycket praktiska för daglig användning. Dock bör man vara medveten om att handgjorda produkter kan ha vissa ojämnheter, vilket kan vara antingen en charm eller en nackdel, beroende på personlig preferens.

  När det gäller design, erbjuder House Doctor Tallrik Rustic Stengods en enkel och rustik estetik som kan passa in i många olika kök. Med sin neutrala färg och mjuka design, är den lämplig för att servera både vardagliga måltider och att användas vid speciella tillfällen. Användarrecensioner har särskilt framhävt hur vackra dessa tallrikar är och hur väl de passar till att duka med.

  Trots dess höga kvalitet och attraktiva design, är House Doctor Tallrik Rustic Stengods prisvärda jämfört med andra tallrikar på marknaden. Med ett pris på 113 kr, är de betydligt billigare än de flesta av de andra tallrikarna i vårt test. Samtidigt bör man notera att även om dessa tallrikar har fått höga betyg från användare, så erhöll de ett övergripande betyg på 3,8/5 i vårt test. Detta tyder på att de kanske inte passar alla användares specifika behov eller preferenser.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Handgjorda och unika
  • Tål maskindisk och mikrovågsugn
  • Enkel och rustik design
  • Prisvärda jämfört med andra tallrikar

  Nackdelar

  • Handgjorda produkter kan ha ojämnheter
  • Övergripande betyg på endast 3,8/5 i test
  Produkten finns att köpa här:
  113 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Tallrik Hållbarhet Storlek Design Vikt Material Totalbetyg Pris
Denby Studio Blue Tallrik 26cm 4,8/5 4,6/5 4,9/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
249 kr
Aida Tallrik 28 cm Northern green 4,0/5 4,7/5 4,8/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
199 kr
Swedish Grace Tallrik flat 27 cm Snö 4,4/5 4,8/5 4,1/5 4,1/5 4,1/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
194 kr
Teema Tallrik flat 26 cm Vit 3,8/5 4,2/5 4,2/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
178 kr
Bitz Gastro Tallrik 27 cm Grå 4,1/5 4,0/5 4,5/5 3,7/5 3,7/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
127 kr
DUKA Ocean Pastatallrik Ø22 4,1/5 4,2/5 4,0/5 3,6/5 3,6/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
159 kr
House Doctor Tallrik Rustic Stengods 27 3,4/5 4,1/5 4,2/5 3,7/5 3,7/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
113 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tallrik

Så hittar du bästa tallrik

Att hitta den bästa tallriken kan vara en utmaning. Det finns så många olika faktorer att överväga och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Här kommer vi att gå igenom de viktigaste bedömningskriterierna för att hjälpa dig att hitta den perfekta tallriken för dina behov.

Material

En av de första sakerna att tänka på när man väljer en tallrik är vilket material den är gjord av. Materialval påverkar inte bara tallrikens utseende, utan också dess hållbarhet och underhåll. Porslin och stengods är populära val för sin hållbarhet och klassiska utseende. Glas och melamin är andra alternativ som ofta väljs för deras lätta vikt och hållbarhet. Oavsett vilket material du väljer, se till att det är lämpligt för dina behov och livsstil.

Storlek

Tallrikens storlek är en annan viktig faktor att överväga. Om du ofta serverar stora måltider, kan du föredra större tallrikar som kan rymma mer mat. Om du däremot föredrar mindre portioner eller har begränsat skåputrymme, kan mindre tallrikar vara ett bättre alternativ. Kom ihåg att ta hänsyn till både diametern och djupet på tallriken när du bestämmer storleken.

Form

Formen på tallriken kan påverka både dess utseende och funktion. Runda tallrikar är det mest traditionella valet, men fyrkantiga eller rektangulära tallrikar kan ge ditt matbord en modern känsla. Dessutom kan vissa former vara mer praktiska för vissa typer av mat. Till exempel kan djupa tallrikar vara ett bra alternativ för soppor eller mat med mycket sås, medan flata tallrikar kan vara bättre för torrare rätter.

Färg och design

Färg och design är också viktiga att tänka på när du väljer tallrikar. En neutral färg som vit eller beige kan vara ett säkert val eftersom det matchar med nästan alla andra färger. Om du däremot vill lägga till lite färg och personlighet till ditt kök, kan du välja tallrikar med ljusa färger eller intressanta mönster. Designen bör också komplettera din inredningsstil. Om du har ett modernt kök, kanske du föredrar en minimalistisk design, medan ett mer traditionellt kök kanske passar bättre med klassiska mönster.

Hållbarhet

Hållbarhet är en annan viktig faktor att överväga. En bra tallrik bör kunna motstå daglig användning utan att bli repad, sprucken eller flisig. Hållbarheten beror ofta på kvaliteten på materialet och tillverkningsprocessen. En högkvalitativ tallrik kan vara dyrare, men den håller ofta längre och ser bättre ut över tid. Dessutom bör du överväga om tallriken är mikrovågsugn och diskmaskin säker, eftersom detta kan göra rengöring och uppvärmning av mat mycket mer bekvämt.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om hur tallriken presterar i praktiken. De kan också hjälpa dig att identifiera eventuella problem eller nackdelar som inte är uppenbara vid första anblicken. Kom ihåg att ta alla recensioner med en nypa salt, eftersom olika människor har olika preferenser och erfarenheter. Men om en viss tallrik har fått övervägande positiva recensioner, är det troligt att den är ett bra val.

Tallrik Banner 2

Hur man använder en tallrik

Även om det verkar självklart hur man använder en tallrik, finns det några punkter att tänka på för att maximera din upplevelse och förlänga tallrikens livslängd. Här är några tips för att använda din tallrik på bästa sätt.

Servering

Det första steget när du använder en tallrik är självklart servering av maten. När du serverar maten, se till att du inte överfyller tallriken. Detta kan göra det svårt att äta och kan också resultera i att maten faller av tallriken. Dessutom bör du försöka placera maten på ett attraktivt sätt för att förbättra upplevelsen. Tänk på färg, textur och presentation när du placerar maten på tallriken. Detta kan göra måltiden mer njutbar och lockande.

Ätande

När du äter från en tallrik, börja med att använda rätt bestick. Använd gaffel och kniv korrekt för att skära och äta din mat. Undvik att skrapa besticken mot tallriken för att undvika repor. Försök också att äta i en lugn takt, inte bara för matsmältningen, men också för att undvika onödigt spill och kladd på tallriken.

Rengöring

Efter måltiden kommer rengöringen. Den bästa metoden för att rengöra din tallrik beror på materialet. De flesta tallrikar kan diskas i diskmaskin, men vissa material som porslin och glas kan behöva handdiskas för att undvika skador. Använd alltid ett milt diskmedel och var försiktig med att skrubba för hårt, eftersom det kan skada ytan på tallriken.

Förvaring

När du inte använder din tallrik, är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Stapla inte för många tallrikar på varandra, eftersom detta kan orsaka sprickor eller chips. Om du har plats, kan det vara en bra idé att förvara varje tallrik separat på en tallriksställning. Detta kommer att minska risken för skador och gör det också lättare att hitta den tallrik du behöver.

Användning av Tallriken i olika situationer

Slutligen, kom ihåg att olika situationer kan kräva olika typer av tallrikar. Till exempel, en formell middag kan kräva finare porslinstallrikar, medan en casual grillfest kanske passar bättre med hållbara melamintallrikar. Var alltid beredd att anpassa din tallrikanvändning efter situationen för bästa möjliga upplevelse.

Tallrik Banner 3

Vem har nytta av en tallrik

En tallrik är en grundläggande hushållsartikel som de flesta människor använder dagligen. Men det finns vissa grupper av människor som kan dra särskild nytta av att ha tillgång till högkvalitativa tallrikar. Här är några exempel:

 • Hobbykockar och matälskare: För dem som älskar att laga mat och uppskattar konsten att äta, kan en bra uppsättning tallrikar göra stor skillnad. En vacker och funktionell tallrik kan förbättra presentationen av maten och förhöja hela matupplevelsen. Det kan också inspirera till mer kreativitet i köket.
 • Familjer: För familjer, särskilt de med barn, är hållbara och användarvänliga tallrikar ett måste. Barn kan vara klumpiga och olyckor händer, så det är viktigt att ha tallrikar som kan tåla en del slitage. Dessutom kan färgglada och roligt formade tallrikar göra måltiderna mer roliga och engagerande för barn.
 • Personer som gillar att underhålla: Om du ofta har middagar eller fester hemma, vet du hur viktigt det är att ha tillräckligt med tallrikar och att de ser bra ut. En uppsättning matchande tallrikar kan ge ditt bord en enhetlig och elegant look. Dessutom kan speciella tillfällen kräva speciella tallrikar, som till exempel djupa tallrikar för soppa eller små tallrikar för dessert.

Trots dess mångsidighet, kan det finnas vissa situationer där en traditionell tallrik inte är det bästa valet. Till exempel, om du är på språng och äter ute ofta, kanske du har mer nytta av engångsartiklar eller matlådor. Dessutom kan personer med specifika dieter eller ätstilar, som de som följer en raw food-diet, föredra att använda skålar istället för tallrikar för att bättre passa deras matval.

vanliga frågor om Tallrik

FAQ: Vanliga frågor om Tallrik

Vad är den bästa typen av material för en tallrik?

Det finns ingen enskild bästa typ av material för en tallrik, eftersom det bästa valet beror på dina specifika behov och preferenser. Porslin och stengods är mycket populära val på grund av deras hållbarhet och klassiska utseende. De kan dock vara tunga och mer känsliga för chips och sprickor jämfört med andra material. Melamin och plast är lätta och hållbara, vilket gör dem till ett bra val för barn eller för utomhusanvändning, men de kanske inte har samma estetiska tilltalande som mer traditionella material.

Hur ofta bör jag byta ut mina tallrikar?

Det finns ingen fast regel för hur ofta du bör byta ut dina tallrikar. Det beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på tallrikarna, hur ofta de används, och hur väl de tas om hand. En högkvalitativ porslinstallrik kan hålla i flera decennier om den tas om hand ordentligt. Om dina tallrikar börjar visa tecken på slitage, som chips, sprickor eller beständiga fläckar, kan det vara dags att överväga att ersätta dem.

Kan jag använda mina tallrikar i mikrovågsugnen?

Om du planerar att använda dina tallrikar i mikrovågsugnen, är det viktigt att kontrollera att de är mikrovågssäkra. Vissa material, som vissa typer av plast och metall, är inte säkra att använda i mikrovågsugnen. Porslin, stengods och glas är generellt sett mikrovågssäkra, men det är alltid bäst att dubbelkolla innan du använder dem för att undvika skador på både tallriken och mikrovågsugnen.

Hur rengör jag mina tallrikar bäst?

De flesta tallrikar kan diskas i diskmaskin, vilket är det mest bekväma alternativet för många människor. Om dina tallrikar är handmålade eller har en särskild beläggning, kan de dock behöva handdiskas. Använd ett milt diskmedel och var försiktig med att skrubba för hårt, eftersom det kan skada ytan på tallriken. Oavsett vilken metod du använder, se till att tallrikarna är helt torra innan du förvarar dem för att förhindra mögel och dålig lukt.

Är det säkert att äta från en sprucken tallrik?

Om en tallrik har en synlig spricka eller chip, är det bäst att inte använda den för mat. Matpartiklar kan bli inbäddade i sprickan, vilket kan leda till bakterietillväxt. Dessutom kan en sprucken tallrik lätt brytas under användning, vilket kan orsaka en säkerhetsrisk. Om du märker en spricka eller chip på din tallrik, är det bäst att byta ut den.

Vad är den bästa storleken på en tallrik?

Den bästa storleken på en tallrik beror på vad du tänker använda den till. För huvudrätter används oftast middagstallrikar som är mellan 10 och 12 tum i diameter. För förrätter och desserter kan du använda mindre tallrikar som är mellan 6 och 8 tum i diameter. Om du ofta serverar stora portioner eller mat med mycket sås, kan du föredra djupare tallrikar.

Är det bättre att ha matchande tallrikar?

Om du vill ha ett enhetligt och sammanhängande utseende på ditt matbord, kan matchande tallrikar vara ett bra val. Det skapar en harmonisk känsla och kan göra din dukning mer estetiskt tilltalande. Men det finns ingen fast regel som säger att alla dina tallrikar måste matcha. Mixade uppsättningar kan lägga till en unik och personlig touch till din dukning, och det kan vara roligt att samla olika mönster och stilar.

Vad är relaterade produkter till tallrikar och varför kan jag behöva dem?

En tallrik är en grundläggande del av köksutrustningen, men det finns många andra produkter som också kan vara viktiga att ha i ditt kök. Här är några exempel:

 • Bestickset: Ett bestickset är en samling av knivar, gafflar och skedar som används för att äta mat. De finns i olika storlekar och stilar för att passa olika typer av mat och tillfällen.
 • Ätpinnar: Ätpinnar är ett populärt alternativ till bestick i många asiatiska länder. De kan vara lite svåra att använda första gången, men med lite övning blir de ett roligt och effektivt sätt att äta många typer av mat.
 • Såsslev: En såsslev används för att hälla sås över maten. Den har en djup skål och en långt handtag för att förhindra att du bränner dig på varma såser.
 • Serveringsbestick: Serveringsbestick är större än vanliga bestick och används för att servera mat från en serveringsfat till tallrikar.
 • Smörkniv: En smörkniv har en rundad kant och används för att breda smör eller andra pålägg på bröd.
 • Vinglas: Vinglas används för att servera vin. De är utformade för att förbättra smaken och doften av vinet.

Även om vi inte skriver om alla dessa produkter, kan du hitta recensioner och jämförelser av liknande produkter på vår webbplats. Att ha rätt köksutrustning kan göra matlagning och ätande mer njutbart och effektivt.

Tallrik Banner 4

Om vårt test

Vi på Bäst i Test 24 har spenderat flera veckor på att testa och utvärdera ett stort antal tallrikar för att hitta det bästa alternativet på marknaden. Vårt test går ut på att noggrant granska varje tallrik baserat på en rad olika faktorer som vi anser vara viktiga. Vi har använt varje tallrik i realistiska hemmiljöer, serverat olika typer av mat på dem och även testat deras hållbarhet genom att utsätta dem för vanliga hushållsbelastningar såsom diskmaskin och mikrovågsugn.
 • Material: Vilket material är tallriken tillverkad av? Är det slitstarkt och hållbart? Hur tål det maskindisk?
 • Design: Hur ser tallriken ut? Har den en attraktiv design som skulle passa in i alla hemmiljöer?
 • Storlek och vikt: Hur stor och tung är tallriken? Är den lätt att hantera och lämplig för olika typer av mat?
 • Hållbarhet: Hur tål tallriken daglig användning? Hur reagerar den på slag och fall?
 • Pris: Vad kostar tallriken? Erbjuder den bra värde för pengarna?

I slutändan hoppas vi att vår omfattande testprocess kommer att ge dig den information du behöver för att hitta den bästa tallriken för ditt hem. Vi strävar efter att ge våra läsare en ärlig och opartisk bedömning av varje produkt vi testar, baserat på dess prestanda i verkliga förhållanden snarare än tillverkarens löften.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Betyg: 4.4 / 5
lukas2
Lukas Gustavsson
Expert inom hem & hushåll

Lukas Gustavsson är en hängiven skribent som älskar allt som har med hem och hushåll att göra. Hans intresse för inredning och hushållsapparater började när han flyttade till sitt första egna hem och ställdes inför alla de val och beslut som hör hemmafriden till. Den resan tände en gnista som sedan dess har vuxit till en brinnande passion.

Med en imponerande kunskapsbank och en naturlig förmåga att förmedla praktiska tips, har Lukas hjälpt otaliga individer att förvandla sina hem till trivsamma och funktionella utrymmen. Hans skrivande återspeglar en äkta kärlek för ämnet och ett uppriktigt engagemang för att dela med sig av sina insikter.