Bäst i test: Bästa vattenkokare 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En bra start för många eller ett bra avslut av dagen är en varm kopp te. Man får sjunka ner i fåtöljen och i lugn och ro se klart det sista avsnittet av en serie. För att den där goda koppen ska bli till måste man ha en vattenkokare, och helst en som håller i flera år. Vi har testat de populäraste vattenkokarna och kommit fram till att KITCHENminis Vattenkokare Vario 1 L är den bästa vattenkokaren sett till priset. Utöver testvinnaren finns flera goda kandidater på vår bäst i test-lista. 

Testvinnare - Bästa Vattenkokare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Vattenkokarna 2023:

 • Bäst i test: KITCHENminis Vattenkokare Vario 1 L
 • SMEG 50's Style Vattenkokare
 • Rubicson Vattenkokare 1,5 L
 • Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK
 • Russell Hobbs Vattenkokare Compact Home

De 5 bästa Vattenkokarna i September 2023

 1. 1. KITCHENminis Vattenkokare Vario 1 L- Bäst i test

  9,5/10
  "Vattenkokare och kanna i ett med god funktionalitet".
  KITCHENminis Vattenkokare Vario 1 L
  Bäst i test
  Volym
  1 L
  Effekt
  1960 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Vikt
  1,88 kg
  Mått (LxBxH)
  16,6 x 18,9 x 21,4 cm
  Material
  Glas & Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Ja
  Valbara temperaturer
  60 - 100°C
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Ställbar temperatur
  • Varmhållningsfunktion
  • Värmer riktigt snabbt
  • Behållare för te
  • Snyggt utseende
  Nackdelar
  • Kunde haft lite större volym sett till priset
  • Något högt pris om man inte har ett intresse för te eller design

  Recension

  Den genomskinliga vattenkokaren av glas, Kitchen Minis från WMF är en vattenkokare med hög funktionalitet för teälskaren. Vad som gör vattenkokaren lite mer unik är kombinationen av att även vara en tekanna samtidigt som det är en vattenkokare. En tebehållare, eller tepåsehållare som följer med kan fästas i mitten av vattenkokaren, och istället för att behöva hälla över vattnet till en ny kanna efter uppkokning kan man istället bara släppa ner behållaren i kannan och göra teet direkt i den. Till vattenkokaren följer en bas med som har en cirkulär topp för att man ska kunna ställa ner vattenkokaren oavsett vilken riktning man har på handtaget.

  Hög effekt och flera temperaturer

  Volymen som vattenkokaren kan hålla ligger på en liter. Kanterna i sig är en hel del högre men maxvolymen är satt till en liter och ska därför inte överskridas. Effekten ligger på höga 1960 W, vilket sett till volymen ger en än högre kvot mellan effekt och volym än hos fler andra vattenkokare. Vattenkokaren styrs helt och hållet från basen där man kan ställa in vattnets temperatur från 60°C till 100°C, med 10°C intervaller. Vattenkokaren har också en uppvärmningsfunktion för att fortsätta hålla uppkokt vatten varmt. Denna kommer att vara igång maximalt 20 minuter åt gången.

  Noggrann med möjligheter för teälskaren

  Temperaturknapparna i basen gör det enkelt att få till vattnet till exakt den temperatur som man vill ha på teet, eller helt uppkokat om det är så. Den höga effekten ser till att riktigt snabbt och effektivt koka upp vattnet, och kokaren är en av de snabbare som vi har testat. Värmefunktionen håller vattnet i rätt temperatur så länge den är kopplad till basen. Ställer man vattenkokaren på ett bord eller bort från basen tappar den värmen lite snabbare än andra modeller som har bättre isolation, men så länge den faktiskt står på basen kommer den hållas varm.

  Att vattenkokaren kommer med en inbyggd tepåsehållare är en fröjd. Glaskanterna hjälper också till att se färgen vilket de allra flesta använder till att avgöra om påsen eller teet varit i tillräckligt länge. Efter att ha använt vattenkokaren ett tag inser man alla fördelar och den vanliga tekannan kommer snabbt att börja samla damm längst bak i skåpet.

  Fullspäckad med funktioner

  Kitchen Minis vattenkokare är en hel del dyrare än de billigaste modellerna, men kommer också med en hel del funktioner och möjligheter som flera andra vattenkokare saknar. Använder man allting av det som erbjuds är vattenkokaren prisvärd. Är man bara ute efter att koka upp vatten till kokpunkten finns det betydligt billigare och alternativ.

 2. 2. SMEG 50's Style Vattenkokare - Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Har man redan de andra från samma serie vill man också ha den här".
  Smeg Vattenkokare 1
  Bästa premiumvalet
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2400 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Vikt
  1,6 kg
  Mått (LxBxH)
  17,1 x 22,6 x 24,8 cm
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Nej
  Valbara temperaturer
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor volym
  • Kraftigt värmeelement
  • Snygg design
  • Går enkelt att kombinera med annat från SMEG
  Nackdelar
  • Väldigt dyr
  • Har inga andra funktioner än uppvärmning till kokpunten

  Recension

  Serien 50's style från SMEG är kända för att ha en hel uppsjö artiklar och köksapparater som ska kunna kombineras på olika sätt, och därför måste en vattenkokare som passar in också finnas! Vattenkokaren följer självklart designen från de andra artiklarna med rundade, stora kanter, och en färg som täcker hela kannan och med en tydlig logga på mitten. Vattenkokaren går att få i flera olika färger för att kunna passa in olika sorters kök. Sett till funktionaliteten är vattenkokaren väldigt lik flera billigare modeller vilket vi kommer in på senare.

  Hög effekt och robust konstruktion

  Vattenkokaren har en stor volym på 1.7 liter och för att en sådan stor mängd ska kunna kokas upp effektivt behövs också ett starkt värmeelement. Vattenkokarens effekt uppgår till 2400 W vilket är av det högre slaget, och som också kommer att påskynda uppkokningen markant jämfört med andra vattenkokare som har en stor volym. Några övriga funktioner utöver uppkokning av vatten finns tyvärr inte på just denna modell, men liknande vattenkokare från SMEG finns där temperaturen är ställbar.

  Den höga effekten ser mycket riktigt till att vattnet kokas upp väldigt snabbt. Handtaget, spaken för att starta vattenkokaren och den generella byggkvalitén känns hög samt robust.

  Design som kostar

  Denna vattenkokare får mest poäng för möjligheterna runtomkring vattenkokaren. Många upplever att den är väldigt snygg och att den går att kombinera med annat från samma serie gör att man vill ha kvar den och använda de kombinerbara maskinerna länge. Produkter från SMEG kommer nästan alltid i fler olika färger och denna är inget undantag. Vattenkokaren kokar upp vattnet snabbt men sett till priset betalar man mest för designen och märket.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Rubicson Vattenkokare 1,5 L - Bästa billiga

  9,0/10
  "Ett mer imponerande inre än yttre".
  Rubicson Vattenkokare 1,5 L med ställbar temperatur
  Bästa billiga
  Volym
  1.5 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Vikt
  0,75 kg
  Mått (LxBxH)
  22,0 x 20,0 x 20,0 cm
  Material
  Plast
  Temperaturhållning
  Ja
  Valbara temperaturer
  40 - 100°C
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Hög funktionalitet
  • Kokar upp vattnet snabbt
  Nackdelar
  • Känns plastig
  • Inte allt för snygg

  Recension

  Vattenkokaren på 1.5 liter från Rubicson är en billigare vattenkokare där man har dragit ner på utseendet för att kunna dra upp på funktionaliteten, utan att samtidigt dra upp på priset allt för mycket. Vattenkokaren är en plastig historia där det yttre kanske inte är mycket att hurra över, men där man får en hel del vattenkokare och goda specifikationer.

  En standradmodell

  Vattenkokaren har en hög effekt om 2200 W som räcker gott och väl för att snabbt kunna koka upp maxkapaciteten om 1.5 liter vatten. Vattenkokaren har inte bara möjlighet att koka upp vatten till kokpunkten utan har även ett brett omfång på temperaturintervallet som sträcker sig från låga 40°C och upp till kokpunkten på 100°C. Knapparna för att ställa in temperaturen finns på handtaget och om man vill behålla vald temperatur efter uppvärmning finns det även en funktion för det.

  Den höga effekten medför att vattnet kokas upp snabbt och elementet slås automatiskt av när man har kommit upp till den valda nivån. Den automatiska värmehållningsfunktionen varierar vattentemperaturen med ca 5 grader från det inställda, men väljer man att slå på denna när man har ställt in att man vill ha kokande vatten kommer funktion inte att koka upp vattnet igen utan hålla temperaturen strax under kokpunkten.

  En billig utsida, men en bra insida

  Vattenkokaren är billig, och med billiga produkter brukar man inte få det snyggaste utseendet eller bästa materialvalet. Bryr man sig inte om dessa faktorer är vattenkokaren ett av de bättre valen om den faktiskt också håller en längre stund. Det börjar bli allt vanligare med vattenkokare som har utökade garantier direkt från tillverkaren vilket denna tyvärr inte har, men sett till priset kanske det heller inte gör någonting.

 4. 4. Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK

  8,8/10
  "En design som sticker ut och en hög hållbarhet".
  Wilfa WSPOK-1000B Vattenkokare 0
  Volym
  0.8 L
  Effekt
  1000 W
  Uppkokningshastighet
  Medel
  Vikt
  1,00 kg
  Mått (LxBxH)
  21 x 23 x 20 cm
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Nej
  Valbara temperaturer
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Estetiskt tilltalande
  • Hög kvalitetskänsla och lång garanti
  • Välbalanserad och lätt att hälla
  • Passar till pour over kaffe
  Nackdelar
  • Större voylm hade inte skadat
  • Inte riktigt lika snabb uppkokning som andra modeller

  Recension

  Vattenkokaren Pour WSPOK från Wilfa är en av de mer estetisk tilltalande vattenkokarna som vi har haft med i vårt test. Kannans kropp som är gjort av stål kommer i ett mattsvart utförande och ger direkt en känsla av kvalitet, men det som får vattenkokaren att sticka ut mest är den långa, smala pipan som ensamt kommer ut ur kannan. Vattenkokaren brukar marknadsföras en hel del till de som inte bara gillar att koka vatten för te, men även de som gillar pour over kaffe. Den långa, smala pipan ska se till att när vatten hälls får man en perfekt stråle som inte skvätter åt flera olika håll.

  Inte snabbast eller störst

  Vattenkokarens kapacitet är inte den största och landar på 0.8 liter och en effekt på 1000 W. Båda dessa specifikationer är något lägre än man brukar se hos en vattenkokare, men samtidigt tenderar man att dra ner på effekten om kapaciteten inte heller är så hög. Basen som vattenkokaren ställs ner på är helt symmetrisk vilket innebär att det går att ställa ner vattenkokaren precis hur som helst och den kommer att klicka i.

  Pour WSPOK tar faktiskt lite längre tid på sig att koka upp vattnet jämfört med andra modeller. Kannan i sig är välbalanserad och anstränger inte handen på samma sätt som andra vattenkokare som är fyllda ibland kan göra. Strålen från pipan är tjock och enkel att rikta, utan att porla omkring från mynningen som det brukar göra från kannor som har sin öppning längst upp.

  Hållbarhet och utseende i fokus

  Sett till enbart vattenkokande egenskaper finns det bättre alternativ, men när man slänger in design och utseende, de hällande egenskaperna och hållbarheten som kommer från Wilfas egna 5 - åriga garanti lyfts helheten upp ordentligt. Vattenkokaren kommer att vara mitt i prick för vissa, men de som enbart är ute efter kapacitet och höga specifikationer kommer kanske att leta sig vidare. Sett till priset får man mycket vattenkokare för pengarna.

 5. 5. Russell Hobbs Vattenkokare Compact Home

  8,7/10
  "En vattenkokare som fungerar lika bra som många andra dyrare modeller".
  Russell Hobbs Vattenkokare Compact Home
  Volym
  0,8 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Vikt
  1,1 kg
  Mått (LxBxH)
  18,9 x 21,5 x 21,9 cm
  Material
  Glas & rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Nej
  Valbara temperaturer
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg minimigräns på 0,25 L
  • Extremt snabb
  • Stilren design
  Nackdelar
  • Få funktioner sett till priset

  Recension

  Russel Hobbs Compact Home vattenkokare är en stilren vattenkokare där ett plastigt yttre har bytts ut mot metall och glas för att dra upp kvalitetskänslan. Detta är en väldigt simpel modell med få funktioner men som gör vad den ska.

  Mindre volym men mycket effekt

  Alla som använder en vattenkokare har inte ett behov av att kunna koka upp stora mängder vatten, vilket ändå görs ibland eftersom minimigränsen för att starta vattenkokaren är satt så pass högt. Minimigränsen för denna modell ligger på blyga 0,25 L vilket gör den väldigt smidigt när man bara vill koka upp en kopp te. Maxgränsen ligger på 0,8 L vilket inte är det största man kan hitta, men bör rimligen fungera för mindre hushåll. 

  En hög effekt brukar oftast hittas på större vattenkokaren, men Russel Hobbs Compact Home är ett riktigt kraftpaket. Vattenkokaren kan leverera 2200 W och sett till att volymen vatten som kan hållas inte är ens en liten är detta en av de starkaste sett till sin storlek. 

  I den praktiska användningen skiljer sig in mycket med andra modeller. Vattnet kokas upp oerhört snabbt med den höga effekten, och en tydlig blå ljusring lyser upp på botten för att indikera att vattenkokaren är igång när vatten kokas upp. Inga andra funktioner så som ställbara temperaturer eller varmhållningsfunktioner finns.

  Sammanfattning

  Huruvida man behöver en liten eller en stor modell måste man avgöra själv, detta är i alla fall en liten modell med fördelar. Med en lågt ställd minimigräns för vattenmängd kommer vattenslösandet hållas till ett minimum vilket kommer att uppskattas av miljömedvetna individer. Den höga effekten sett till volymen gör också vattenkokaren extremt snabb, men sett till priset hade några fler funktioner hos vattenkokaren inte skadat.

vattenkokare

Din köpguide till den bästa vattenkokaren

Vattenkokarna har utvecklats markant sedan de för första gången kom till marknaden. Idag handlar det inte bara om att koka vattnet till kokpunkten som den enda funktionen, även om det kan räcka för de allra flesta. Vi går igenom ytterligare funktioner, viktiga egenskaper och tekniska specifikationer som kan vara givande för att få till ett optimalt köp.

tid

Kokningstid

Hur snabbt vattnet i vattenkokaren kan kokas upp har en direkt koppling till dess effekt och volym. Vattnet kommer alltid att kokas upp, men om mängden vatten är stort kommer det också krävas en mycket högre effekt. En god riktlinje är att alltid försöka hålla sig över 1000 W per liter, men gärna högre. Är vattenkokarens maxmängd exempelvis 2 liter bör man sikta på minst 2000 W eller mer. Detta säkerställer att kokningstiden nästan aldrig överstiger 4 minuter när vattenkokaren är fylld till max. 

storlek9

Vikt, volym & material

En vattenkokares storlek är till en stor del beroende av dess maxvolym vatten. En vattenkokare som kan hålla exempelvis 2 liter vatten, kommer därför aldrig att kunna bli mindre än vad som behövs för att kunna hålla just den mängden vatten. Vad som istället går att variera är vilket material och mängden material som har använts.

En tunn vattenkokare av plastmaterial kommer att vara den lättaste till vikten, men dessa tenderar att på sikt påverkas en hel del av de flertal uppvärmningar och nedkylningar över tid. Plasten kan bli spröd och kan ändra färg på grund av blekningar, och ger sällan ett hållbart intryck.

Vattenkokare av metall och glas brukar vara de mest hållbara i längden och ligger viktmässigt nära varandra där skillnaden snarare kommer att bero på konstruktionen än materialvalet. Modeller av metall är de tåligaste mot slag och stötar medan båda materialen fungerar bra mot normala slitningar.

Material av glas har den stora fördelen av att vara genomskinliga. Genomskinligheten i sig behöver inte vara någon fördel, men när detta kombineras med funktioner som att göra te direkt i kannan vilket vi tar upp nedan, går det lättare att avgöra styrkan.

tekula

Tesil i vattenkokaren

De flesta som använder en vattenkokare, använder denna till att värma upp vatten för te. Det har blivit vanligare med modeller som slår ihop tesilsegenskapen med vattenkokaren, genom att ha en behållare med filter för te inne i vattenkokaren. Dessa vattenkokare är nästan alltid gjorda av glas för att kunna se färgen av teet. När något nytt kommer till marknaden vill många tillverkare vara med. En vattenkokare i glas ställer högre krav på materialet än plast, vilket vissa tillverkare har slarvat med i sin kvalitetskontroll.

En lågkvalitativ vattenkokare i glas kan spricka vilket medför stora bekymmer om det händer vid fel tillfälle. Är man intresserad av en modell av glas som har en tebehållare på insidan rekommenderas det att vara försiktig med de absolut billigaste modellerna för att försäkra sig om kvaliteten.

termperatur

Temperaturer & temperaturhållning

Alla vattenkokare kan åtminstone värma upp vattnet till kokpunkten. Något som de mer avancerade modellerna också kan göra är att värma upp vattnet till specifika temperaturer. Poängen med detta är främst att optimera smaken och effekten från olika sorters teblad. Vissa tesorter kommer att fungera bättre när de får ligga och dra i vatten som är en bra bit lägre än kokpunkten. De flesta som har denna funktion brukar ha möjligheten att ställa in vattentemperaturen mellan 70 och 100 grader.

En annan vanlig funktion som hittas bland modeller som inte är de absolut billigaste är varmhållningsfunktionen. Den fungerar genom att hålla vattnet nära kokpunkten en längre tid istället för att man ska behöva värma upp vattnet helt och hållet igen efter en stund. Det som kan skilja mellan olika modeller är hur länge vattenkokaren kan hålla den höga temperaturen innan den stängs av. Vissa kan hålla i 20 minuter medan andra kan hålla uppemot 1 timme.

ljudniva3

Ljudnivån

Ljudnivån vid uppvärmning är något som skiljer lite mellan vattenkokarna. Något som istället kan skilja är om vattenkokaren har en signal som låter när den är klar. Majoriteten av vattenkokarna slutar helt enkelt att brusa vilket är en tydlig signal i sig, men sedan finns även modellerna som börjar tjuta och pipa. Något som bör uppmärksammas är att om modellen har en pipande funktion och man inte riktigt uppskattar den, brukar det inte vara möjligt att stänga av ljudet.

Vårt test av vattenkokare

När funktionerna hos vattenkokarna blir fler och priset går upp vill man säkerställa att man får det bästa möjliga värdet för pengarna. När vi testade de olika vattenkokarna i sina respektive prisklasser utgick vi primärt från följande punkter för att dela ut poängen:

 • Uppkokningstid - Hur lång tid tar det att koka upp vatten?
 • Funktioner - Vad finns det för funktioner att välja mellan och hur väl fungerar funktionerna?
 • Material & hållbarhet - Finns det ett långsiktigt tänk i utformningen av vattenkokaren eller har tveksamma material och komponenter använts för att få en produkt som är billig, men som inte håller i längden?
 • Prisvärdhet - En kvalitativ vattenkokare som inte har alla funktioner, men där avsaknaden av dessa också återspeglas i pris kan fortfarande vara en utmärkt vattenkokare.

Vanliga frågor om vattenkokare

Hur hög effekt ska jag ha på min vattenkokare?

De flesta modeller som vi har testat har en effekt om 2200 W. Detta anser vi räcker utan tvekan till att snabbt värma vattnet så länge behållaren inte är över 2 liter.

Hur länge håller en vattenkokare?

En vattenkokare som inte är en av de absolut billigaste modellerna brukar kunna fungera 5-10 år. Undantag kan självklart förekomma, men generellt håller vattenkokare bra.

Hur fungerar en vattenkokare?

På botten av insidan har en vattenkokare en slinga eller en platta som blir varm när man slår på vattenkokaren. Den här delen kallas för värmeelement och den kommer att värma upp vattnet tills man når kokpunkten som ligger på 100° Celsius. Sedan slås vattenkokaren av automatiskt. 

Vilken vattenkokare är bäst?

Den bästa vattenkokaren 2021 enligt våra tester är KITCHENminis Vattenkokare Vario 1 L. Vattenkokaren är rymlig, effektiv och ger mycket valuta för pengarna. 

Kan en vattenkokare explodera?

Vattenkokare som exploderar är ytterst sällsynt. Det finns fall där detta har hänt, men det är få som känner till att det ens är möjligt. 

Kan en vattenkokare koka kaffe?

En vattenkokare kan inte koka kaffe. Vill man däremot ha en kaffebryggare som fungerar likt en vattenkokare ska man kika på en perkulator!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
83 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5