Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst vattenkokare 2021

Uppdaterad juli 2021

En bra start för många eller ett bra avslut av dagen är en varm kopp te. Man får sjunka ner i fåtöljen och i lugn och ro se klart det sista avsnittet av en serie. För att den där goda koppen ska bli till måste man ha en vattenkokare, och helst en som håller i flera år. Vi har testat de populäraste vattenkokarna och kommit fram till att Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK är den bästa vattenkokaren sett till priset. Utöver testvinnaren finns flera goda kandidater på vår bäst i test-lista. 

Vilken är den bästa vattenkokaren?

En vattenkokare behöver inte vara avancerad och ha orimligt många funktioner som drar upp priset. För de allra flesta räcker det med en vattenkokare med tillräckligt stor volym och som effektivt kokar upp vattnet. Några fler parametrar som vi tycker är viktiga dock, är uppkokningstid och hållbarheten. Längre ner i vår köpguide har vi gått igenom vad man bör tänka på vid köp av en vattenkokare för att få den bästa vattenkokaren.

 1. Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK

  9,5/10
  "En design som sticker ut och en hög hållbarhet"
  Pour Vattenkokare WSPOK-1000B Matt Svart
  Bäst i test
  Volym
  0.8 L
  Effekt
  1000 W
  Uppkokningshastighet
  Medel
  Kvalitet
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Estetiskt tilltalande
  • Hög kvalitetskänsla och lång garanti
  • Välbalanserad och lätt att hälla
  • Passar till pour over kaffe
  Nackdelar
  • Större voylm hade inte skadat
  • Inte riktigt lika snabb uppkokning som andra modeller

  Recension

  Vattenkokaren Pour WSPOK från Wilfa är en av de mer estetisk tilltalande vattenkokarna som vi har haft med i vårt test. Kannans kropp som är gjort av stål kommer i ett mattsvart utförande och ger direkt en känsla av kvalitet, men det som får vattenkokaren att sticka ut mest är den långa, smala pipan som ensamt kommer ut ur kannan. Vattenkokaren brukar marknadsföras en hel del till de som inte bara gillar att koka vatten för te, men även de som gillar pour over kaffe. Den långa, smala pipan ska se till att när vatten hälls får man en perfekt stråle som inte skvätter åt flera olika håll.

  Inte snabbast eller störst

  Vattenkokarens kapacitet är inte den största och landar på 0.8 liter och en effekt på 1000 W. Båda dessa specifikationer är något lägre än man brukar se hos en vattenkokare, men samtidigt tenderar man att dra ner på effekten om kapaciteten inte heller är så hög. Basen som vattenkokaren ställs ner på är helt symmetrisk vilket innebär att det går att ställa ner vattenkokaren precis hur som helst och den kommer att klicka i.

  Pour WSPOK tar faktiskt lite längre tid på sig att koka upp vattnet jämfört med andra modeller. Kannan i sig är välbalanserad och anstränger inte handen på samma sätt som andra vattenkokare som är fyllda ibland kan göra. Strålen från pipan är tjock och enkel att rikta, utan att porla omkring från mynningen som det brukar göra från kannor som har sin öppning längst upp.

  Hållbarhet och utseende i fokus

  Sett till enbart vattenkokande egenskaper finns det bättre alternativ, men när man slänger in design och utseende, de hällande egenskaperna och hållbarheten som kommer från Wilfas egna 5 - åriga garanti lyfts helheten upp ordentligt. Vattenkokaren kommer att vara mitt i prick för vissa, men de som enbart är ute efter kapacitet och höga specifikationer kommer kanske att leta sig vidare. Sett till priset får man mycket vattenkokare för pengarna.

  Läs mer
 2. Kitchen Minis Vattenkokare Vario 1 L

  9,4/10
  "Vattenkokare och kanna i ett med god funktionalitet"
  Kitchen Minis Vattenkokare Vario 1 L
  Volym
  1 L
  Effekt
  1960 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Ställbar temepratur
  • Håller vattnet varmt
  • Värmer riktigt snabbt
  • Behållare för te
  • Snyggt utseende
  Nackdelar
  • Kunde haft lite större volym
  • Något högt pris om man inte har ett intresse för te eller design

  Recension

  Den genomskinliga vattenkokaren av glas, Kitchen Minis från WMF är en vattenkokare med hög funktionalitet för teälskaren. Vad som gör vattenkokaren lite mer unik är kombinationen av att även vara en tekanna samtidigt som det är en vattenkokare. En tebehållare, eller tepåsehållare som följer med kan fästas i mitten av vattenkokaren, och istället för att behöva hälla över vattnet till en ny kanna efter uppkokning kan man istället bara släppa ner behållaren i kannan och göra teet direkt i den. Till vattenkokaren följer en bas med som har en cirkulär topp för att man ska kunna ställa ner vattenkokaren oavsett vilken riktning man har på handtaget.

  Hög effekt och flera temperaturer

  Volymen som vattenkokaren kan hålla ligger på en liter. Kanterna i sig är en hel del högre men maxvolymen är satt till en liter och ska därför inte överskridas. Effekten ligger på höga 1960 W, vilket sett till volymen ger en än högre kvot mellan effekt och volym än hos fler andra vattenkokare. Vattenkokaren styrs helt och hållet från basen där man kan ställa in vattnets temperatur från 60°C till 100°C, med 10°C intervaller. Vattenkokaren har också en uppvärmningsfunktion för att fortsätta hålla uppkokt vatten varmt. Denna kommer att vara igång maximalt 20 minuter åt gången.

  Noggrann med möjligheter för teälskaren

  Temperaturknapparna i basen gör det enkelt att få till vattnet till exakt den temperatur som man vill ha på teet, eller helt uppkokat om det är så. Den höga effekten ser till att riktigt snabbt och effektivt koka upp vattnet, och kokaren är en av de snabbare som vi har testat. Värmefunktionen håller vattnet i rätt temperatur så länge den är kopplad till basen. Ställer man vattenkokaren på ett bord eller bort från basen tappar den värmen lite snabbare än andra modeller som har bättre isolation, men så länge den faktiskt står på basen kommer den hållas varm.

  Att vattenkokaren kommer med en inbyggd tepåsehållare är en fröjd. Glaskanterna hjälper också till att se färgen vilket de allra flesta använder till att avgöra om påsen eller teet varit i tillräckligt länge. Efter att ha använt vattenkokaren ett tag inser man alla fördelar och den vanliga tekannan kommer snabbt att börja samla damm längst bak i skåpet.

  Fullspäckad med funktioner

  Kitchen Minis vattenkokare är en hel del dyrare än de billigaste modellerna, men kommer också med en hel del funktioner och möjligheter som flera andra vattenkokare saknar. Använder man allting av det som erbjuds är vattenkokaren prisvärd. Är man bara ute efter att koka upp vatten till kokpunkten finns det betydligt billigare och alternativ.

  Läs mer
 3. Wilfa Vattenkokare WKD-2200S

  9,3/10
  "En vattenkokare som fungerar lika bra som många andra dyrare modeller"
  Wilfa Vattenkokare WKD-2200S med Justerbar Temperatur 1
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög prisvärdhet
  • Går att ställa in vattentemperaturen
  • Lång värmehållningstid om 2 timmar
  • Lång garanti
  Nackdelar
  • Tung

  Recension

  Wilfas vattenkokare WKD-2200S ser vid en första anblick bara ut som en stilren vattenkokare där ett plastigt yttre har bytts ut mot metall för att dra upp kvalitetskänslan, men riktigt så är inte fallet. Vattenkokaren har ett flertal funktioner som först inte syns eftersom knappar och indikationer finns längst upp på handtaget. Materialvalet är stål med en glänsande, silvrig färg.

  Både volym och effekt

  Wilfa WKD-2200S kan koka rikligt med vatten där maxvolymen landar på 1.7 liter vilket rimligen bör räcka inte bara till te, men också till soppor när man snabbare än spisen vill koka upp en större mängd vatten. Med en större mängd vatten kommer också en högre effekt som i Wilfas fall landar på 2200 W. Vatten kokaren har ett brett spann på temperaturer som man kan ställa in vattnet på som går från 60°C till 100°C, och där den genomskinliga delen lyser i olika färger beroende på vald temperatur. När vattnet har hunnit bli varmt kan den också hållas varm i hela två timmar med en uppvärmningsfunktion.

  Vattenkokarens höga effekt kommer väl till användning med tanke på mängden vatten som ska kokas upp. Det är inte den absolut snabbaste vattenkokaren, men sett till mängden är den snabb. Kokar man upp mindre vatten kommer det självklart att gå mycket snabbare. Den långa hålltiden på vattentemperaturen kommer väl till användning om man långsamt vill njuta av en kopp te, men sedan inte vill vänta på att vattnet ska bli varmt en gång till om man skulle vilja ha ytterligare en kopp. Kannan väger ca 5 kg vilket kan bli relativt tungt för vissa när man ska hälla.

  En tillverkare som tror på sin egna produkt

  Det är alltid trevligt när tillverkaren själv utökar garantitiden med några år. Då är det inte längre bara en produkt i mängden utan en produkt som tillverkaren själv tror på i allra högsta grad. Wilfa ger i det här fallet en garantitid på 5 år. Denna vattenkokare från Wilfa ger en hel del för pengarna om utseendet och vikten inte är något som sätter stopp.

  Läs mer
 4. SMEG 50's Style Vattenkokare

  9,0/10
  "Har man redan de andra från samma serie vill man också ha den här"
  Smeg 50's style Vattenkokare 1,7 L Svart
  Bästa premiumvalet
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2400 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Fri frakt över 499 kr
  100 dagars öppet köp
  0-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor volym
  • Kraftigt värmeelement
  • Snygg design
  • Går enkelt att kombinera med annat från SMEG
  Nackdelar
  • Väldigt dyr
  • Har inga andra funktioner än uppvärmning till kokpunten

  Recension

  Serien 50's style från SMEG är kända för att ha en hel uppsjö artiklar och köksapparater som ska kunna kombineras på olika sätt, och därför måste en vattenkokare som passar in också finnas! Vattenkokaren följer självklart designen från de andra artiklarna med rundade, stora kanter, och en färg som täcker hela kannan och med en tydlig logga på mitten. Vattenkokaren går att få i flera olika färger för att kunna passa in olika sorters kök. Sett till funktionaliteten är vattenkokaren väldigt lik flera billigare modeller vilket vi kommer in på senare.

  Hög effekt och robust konstruktion

  Vattenkokaren har en stor volym på 1.7 liter och för att en sådan stor mängd ska kunna kokas upp effektivt behövs också ett starkt värmeelement. Vattenkokarens effekt uppgår till 2400 W vilket är av det högre slaget, och som också kommer att påskynda uppkokningen markant jämfört med andra vattenkokare som har en stor volym. Några övriga funktioner utöver uppkokning av vatten finns tyvärr inte på just denna modell, men liknande vattenkokare från SMEG finns där temperaturen är ställbar.

  Den höga effekten ser mycket riktigt till att vattnet kokas upp väldigt snabbt. Handtaget, spaken för att starta vattenkokaren och den generella byggkvalitén känns hög samt robust.

  Design som kostar

  Denna vattenkokare får mest poäng för möjligheterna runtomkring vattenkokaren. Många upplever att den är väldigt snygg och att den går att kombinera med annat från samma serie gör att man vill ha kvar den och använda de kombinerbara maskinerna länge. Produkter från SMEG kommer nästan alltid i fler olika färger och denna är inget undantag. Vattenkokaren kokar upp vattnet snabbt men sett till priset betalar man mest för designen och märket.

  Läs mer
 5. Rubicson Vattenkokare 1,5 L

  8,8/10
  "Ett mer imponerande inre än yttre"
  Rubicson Vattenkokare 1,5 L med ställbar temperatur
  Mest Prisvärd
  Volym
  1.5 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Hög funktionalitet
  • Kokar upp vattnet snabbt
  Nackdelar
  • Känns plastig
  • Inte allt för snygg

  Recension

  Vattenkokaren på 1.5 liter från Rubicson är en billigare vattenkokare där man har dragit ner på utseendet för att kunna dra upp på funktionaliteten, utan att samtidigt dra upp på priset allt för mycket. Vattenkokaren är en plastig historia där det yttre kanske inte är mycket att hurra över, men där man får en hel del vattenkokare och goda specifikationer.

  En standradmodell

  Vattenkokaren har en hög effekt om 2200 W som räcker gott och väl för att snabbt kunna koka upp maxkapaciteten om 1.5 liter vatten. Vattenkokaren har inte bara möjlighet att koka upp vatten till kokpunkten utan har även ett brett omfång på temperaturintervallet som sträcker sig från låga 40°C och upp till kokpunkten på 100°C. Knapparna för att ställa in temperaturen finns på handtaget och om man vill behålla vald temperatur efter uppvärmning finns det även en funktion för det.

  Den höga effekten medför att vattnet kokas upp snabbt och elementet slås automatiskt av när man har kommit upp till den valda nivån. Den automatiska värmehållningsfunktionen varierar vattentemperaturen med ca 5 grader från det inställda, men väljer man att slå på denna när man har ställt in att man vill ha kokande vatten kommer funktion inte att koka upp vattnet igen utan hålla temperaturen strax under kokpunkten.

  En billig utsida, men en bra insida

  Vattenkokaren är billig, och med billiga produkter brukar man inte få det snyggaste utseendet eller bästa materialvalet. Bryr man sig inte om dessa faktorer är vattenkokaren ett av de bättre valen om den faktiskt också håller en längre stund. Det börjar bli allt vanligare med vattenkokare som har utökade garantier direkt från tillverkaren vilket denna tyvärr inte har, men sett till priset kanske det heller inte gör någonting.

  Läs mer

vattenkokare

Din köpguide till den bästa vattenkokaren

Vattenkokare är inga avancerade produkter och har bara en funktion, att koka upp vattnet till kokpunkten. Köper man första bästa vattenkokare kan det resultera i att man kort efter köper en till för att den första inte fungerade som man hade tänkt sig. Även fast produkten i sig är simpel kan det finnas fler saker att fundera kring för att göra ett bra val direkt. Vad vi tog hänsyn till i vårt val av den bästa vattenkokaren och de övriga kandidaterna i listan, och vad man själv bör fundera kring har vi skrivit om nedan:

 • volym

  Volym 

  Den viktigaste egenskapen för de allra flesta är volymen på vattenkokaren. Med mer vatten att koka kommer uppkokningen dock att ta längre tid. De flesta modeller brukar ha en volym på ca 1.5 L eller mer, vilket räcker gott och väl till flera stora koppar. Vill man kunna värma upp ytterligare vatten är 1.7 L ett annat populärt mått. Med större vattenkokare vill man dock ha högre effekt.
 • blixt effekt

  Effekt & Uppkokningstid 

  Med en hög effekt kan man koka upp vattnet snabbare. Uppkokningstiden landar nästan alltid på 2-3 minuter för de flesta modeller. Det finns även modeller som kokar upp vattnet på 1 minut men dessa modeller brukar kosta över tusen kronor. Startar man vattenkokaren det första man gör brukar 2-3 minuter vara alldeles lagom tid, då hinner man att förbereda annat som också ska göras.
 • vattenkokare

  Design 

  Kökstillbehör har på senare tid blivit mer och mer kopplade till design. Tillbehören får gärna ha liknande nyanser och material, men detta är också något som drar upp priset onödigt mycket. En metallfärgad vattenkokare brukar vara ett neutralt alternativ som passar fint i de allra flestas hem, och som man utan problem kan kombinera med kökstillbehör från andra märken utan att det sticker ut.
 • hallbarhet3

  Hållbarhet 

  Priset brukar ge en bra fingervisning om kvaliteten på produkten. Som med de flesta andra produkter brukar det absolut billigaste alternativet vara något av en chansning. De brukar inte hålla lika länge, men skulle de råka gå sönder har man samtidigt inte förlorat lika mycket pengar.

Vanliga frågor om vattenkokare

Hur hög effekt ska jag ha på min vattenkokare?

De flesta modeller som vi har testat har en effekt om 2200 W. Detta anser vi räcker utan tvekan till att snabbt värma vattnet så länge behållaren inte är över 2 liter.

Hur länge håller en vattenkokare?

En vattenkokare som inte är en av de absolut billigaste modellerna brukar kunna fungera 5-10 år. Undantag kan självklart förekomma, men generellt håller vattenkokare bra.

Hur fungerar en vattenkokare?

På botten av insidan har en vattenkokare en slinga eller en platta som blir varm när man slår på vattenkokaren. Den här delen kallas för värmeelement och den kommer att värma upp vattnet tills man når kokpunkten som ligger på 100° Celsius. Sedan slås vattenkokaren av automatiskt. 

Vilken vattenkokare är bäst?

Den bästa vattenkokaren 2021 enligt våra tester är Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK. Vattenkokaren är rymlig, effektiv och ger mycket valuta för pengarna. 

Kan en vattenkokare explodera?

Vattenkokare som exploderar är ytterst sällsynt. Det finns fall där detta har hänt, men det är få som känner till att det ens är möjligt. 

Kan en vattenkokare koka kaffe?

En vattenkokare kan inte koka kaffe. Vill man däremot ha en kaffebryggare som fungerar likt en vattenkokare ska man kika på en perkulator!

Testvinnare - Bäst Vattenkokare

 • Wilfa Pour Vattenkokare WSPOK
 • Kitchen Minis Vattenkokare Vario 1 L
 • Wilfa Vattenkokare WKD-2200S
 • SMEG 50's Style Vattenkokare
 • Rubicson Vattenkokare 1,5 L
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
63 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5