Bäst i test: Bäst vattenkokare 2021

En bra start för många eller ett bra avslut av dagen är en varm kopp te. Man får sjunka ner i fåtöljen och i lugn och ro se klart det sista avsnittet av en serie. För att den där goda koppen ska bli till måste man ha en vattenkokare, och helst en som håller i flera år. Vi har testat de populäraste vattenkokarna och kommit fram till att Rubicson Vattenkokare 1,5 L är den bästa vattenkokaren sett till priset. Utöver testvinnaren finns flera goda kandidater på vår bäst i test-lista. 

Vilken är den bästa vattenkokaren?

En vattenkokare behöver inte vara avancerad och ha orimligt många funktioner som drar upp priset. För de allra flesta räcker det med en vattenkokare med tillräckligt stor volym och som effektivt kokar upp vattnet. Några fler parametrar som vi tycker är viktiga dock, är uppkokningstid och hållbarheten. Längre ner i vår köpguide har vi gått igenom vad man bör tänka på vid köp av en vattenkokare för att få den bästa vattenkokaren.

 1. 1. Rubicson Vattenkokare 1,5 L
  9,5/10
  Rubicson Vattenkokare 1,5 L med ställbar temperatur
  Bäst i test
  Volym
  1.5 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Till Butik
  299 kr
 2. 2. Philips Vattenkokare HD9340/00
  9,3/10
  Philips Vattenkokare HD9340/00
  Volym
  1.5 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Till Butik
  599 kr
 3. 3. Vattenkokare 1,7 L
  9,2/10
  Vattenkokare 1,7 L
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Medel
  Kvalitet
  Medel
  Till Butik
  149 kr
 4. 4. Champion Retro Koppar 1.7L
  9,0/10
  Champion Vattenkokare Retro Koppar 1.7L CHVK315
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Till Butik
  449 kr
 5. 5. Nedis Vattenkokare 1.7 L Glas
  8,9/10
  Nedis Vattenkokare | 1.7 L | Kan roteras 360° | Glas
  Volym
  1.7 L
  Effekt
  2200 W
  Uppkokningshastighet
  Hög
  Kvalitet
  Hög
  Till Butik
  449 kr

vattenkokare

Din köpguide till den bästa vattenkokaren

Vattenkokare är inga avancerade produkter och har bara en funktion, att koka upp vattnet till kokpunkten. Köper man första bästa vattenkokare kan det resultera i att man kort efter köper en till för att den första inte fungerade som man hade tänkt sig. Även fast produkten i sig är simpel kan det finnas fler saker att fundera kring för att göra ett bra val direkt. Vad vi tog hänsyn till i vårt val av den bästa vattenkokaren och de övriga kandidaterna i listan, och vad man själv bör fundera kring har vi skrivit om nedan:

 • volym

  Volym 

  Den viktigaste egenskapen för de allra flesta är volymen på vattenkokaren. Med mer vatten att koka kommer uppkokningen dock att ta längre tid. De flesta modeller brukar ha en volym på ca 1.5 L eller mer, vilket räcker gott och väl till flera stora koppar. Vill man kunna värma upp ytterligare vatten är 1.7 L ett annat populärt mått. Med större vattenkokare vill man dock ha högre effekt.
 • blixt effekt

  Effekt & Uppkokningstid 

  Med en hög effekt kan man koka upp vattnet snabbare. Uppkokningstiden landar nästan alltid på 2-3 minuter för de flesta modeller. Det finns även modeller som kokar upp vattnet på 1 minut men dessa modeller brukar kosta över tusen kronor. Startar man vattenkokaren det första man gör brukar 2-3 minuter vara alldeles lagom tid, då hinner man att förbereda annat som också ska göras.
 • vattenkokare

  Design 

  Kökstillbehör har på senare tid blivit mer och mer kopplade till design. Tillbehören får gärna ha liknande nyanser och material, men detta är också något som drar upp priset onödigt mycket. En metallfärgad vattenkokare brukar vara ett neutralt alternativ som passar fint i de allra flestas hem, och som man utan problem kan kombinera med kökstillbehör från andra märken utan att det sticker ut.
 • hallbarhet3

  Hållbarhet 

  Priset brukar ge en bra fingervisning om kvaliteten på produkten. Som med de flesta andra produkter brukar det absolut billigaste alternativet vara något av en chansning. De brukar inte hålla lika länge, men skulle de råka gå sönder har man samtidigt inte förlorat lika mycket pengar.

Vanliga frågor om vattenkokare

Hur hög effekt ska jag ha på min vattenkokare?

De flesta modeller som vi har testat har en effekt om 2200 W. Detta anser vi räcker utan tvekan till att snabbt värma vattnet så länge behållaren inte är över 2 liter.

Hur länge håller en vattenkokare?

En vattenkokare som inte är en av de absolut billigaste modellerna brukar kunna fungera 5-10 år. Undantag kan självklart förekomma, men generellt håller vattenkokare bra.

Hur fungerar en vattenkokare?

På botten av insidan har en vattenkokare en slinga eller en platta som blir varm när man slår på vattenkokaren. Den här delen kallas för värmeelement och den kommer att värma upp vattnet tills man når kokpunkten som ligger på 100° Celsius. Sedan slås vattenkokaren av automatiskt. 

Vilken vattenkokare är bäst?

Den bästa vattenkokaren 2021 enligt våra tester är Rubicson Vattenkokare 1,5 L . Vattenkokaren är rymlig, effektiv och ger mycket valuta för pengarna. 

Kan en vattenkokare explodera?

Vattenkokare som exploderar är ytterst sällsynt. Det finns fall där detta har hänt, men det är få som känner till att det ens är möjligt. 

Kan en vattenkokare koka kaffe?

En vattenkokare kan inte koka kaffe. Vill man däremot ha en kaffebryggare som fungerar likt en vattenkokare ska man kika på en perkulator!

Testvinnare - Bäst Vattenkokare

 • Rubicson Vattenkokare 1,5 L med ställbar temperatur
 • Philips Vattenkokare HD9340/00
 • Vattenkokare 1,7 L
 • Champion Vattenkokare Retro Koppar 1.7L CHVK315
 • Nedis Vattenkokare | 1.7 L | Kan roteras 360° | Glas
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-02 13:33:48