Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst Lära gå vagn 2021

Uppdaterad juli 2021

En lära gå vagn kan se ut som ett väldigt enkelt val. Fyra hjul och ett handtag, det är väl inga konstigheter med det och det stämmer i stor utsträckning. Det finns ändå väldigt många produkter på marknaden och många olika varianter med olika tillbehör och funktioner. Vi har testat ett flertal produkter på marknaden och tittat främst på hur barn interagerar med vagnen. Vi har valt ut 5 vinnare, där Jabadabado läragåvagn var barnens favorit.

Vilken lära gå vagn är bäst?

Vagnen är inte bara ett verktyg för att lära barnet att gå på egen hand, det är även en leksak. Utvecklingen hos barn är olika vissa lär sig gå väldigt fort medan andra kan verka vägra vilja lära sig. En intressant och rolig gå vagn kan då vara den perfekta motivationen. En lära gå vagn utvecklar ett barns koordination och motorik, kan den dessutom hjälpa barnet lära sig annat är det ju bara mer för pengarna. Extra tillbehör eller funktioner gör att vagnen kan användas i andra syften när barnet väl lärt sig att gå på egen hand. De främsta faktorerna vi kollat på i vårt test är:

 • Intresse - Hur intressant är vagnen för barnet?
 • Funktioner - Ger vagnen möjlighet till andra aktiviteter/lekar än att lära sig gå?
 • Pris - Vad kostar vagnen, och vad får man för pengarna?

 1. Jabadabado läragåvagn

  9,5/10
  ”En enkel lära gå vagn i en diskret nyans”
  Jabadabado läragåvagn
  Bäst i test
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Inga
  Ålder
  1 år
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Diskret
  • Bra förvaringsmöjligheter
  Nackdelar
  • Ingen övrig funktionalitet

  Diskret och simpel lära gå vagn som inte gör ont i plånboken. Fungerar utmärkt som leksak och förvaringsutrymme. Handtaget kan justeras och det finns hjulbroms så att hjulen rullar friare eller trögare beroende på hur mycket balanshjälp ditt barn behöver.

  -          Rekommenderad ålder: från 1 år och uppåt.

  -          Mått: 37 x 32 x 44 cm.

  -          Finns även i rosa.

  Läs mer
 2. BRIO Lära-gå-vagn

  9,2/10
  ”Lära gå vagnen alla känner till”
  Brio Lära-Gå-Vagn Röd
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Inga
  Ålder
  9 månader
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra förvaringsmöjligheter
  • Stilren
  • Välkänt märke
  Nackdelar
  • Ingen extra funktionalitet

  Lära sig gå vagnarnas lära sig gå vagn! Den mest klassiska och antagligen använda lära gå vagnen i Sverige. Finns i klassisk röd, gul, vitt eller svart, vit, röd. Har justerbart handtag och hjulbroms så att vagnen kan anpassas efter ditt barns behov.

  -          Måtten på vagnen är 48 x 31.6 x 15.6 cm

  -          Vagnen rekommenderas från 9 månader och uppåt.

  -          Alla brios produkter tillverkas i FSC-certiferat trä och produkten är CE-märkt

  Läs mer
 3. Activity Lära Gå-vagn

  8,9/10
  ”Mer än bara en gå vagn”
  Activity Lära Gå-vagn
  Bästa premiumvalet
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Flera
  Ålder
  1 år
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Stilren
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Ingen förvaringsmöjlighet

  En något dyrare vagn! Kommer med många tillbehör som kräver en del montering, men den är iögonfallande både för vuxna och barn. Har flera roliga funktioner som går att pilla på så kommer barnet garanterat vilja spendera tid vid denna gå vagn. Det är dock frågan om det kanske kan bli mer framför den än bakom. Vagnen är liten och smidig och går enkelt att ställa i ett hörn utan att den stör eller kommer i vägen.

  -          Mått: 34 x 32 x 50 cm.

  -          Rekommenderas från 1 år och uppåt.

  -          CE-märkt

  Läs mer
 4. Stoy Lära Gå-vagn

  8,6/10
  ”En snyggt designad vagn med tillhörande roliga byggklossar”
  Lära Gå-vagn
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Byggklossar
  Ålder
  1 år
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel snygg design
  • Byggklossar
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  En vagn i snygg design och diskreta färger. Konstruerad i trä som passar in i de flesta hushåll. I vagnen ingår även 34 byggklossar som kan stimulera barnets fantasi och läran, så vagnen bidrar med funktioner utöver att lära sig gå. Klossarna kommer i olika former och funkar nästan som ett pussel när de är dags att lägga tillbaka i vagnen. Allt som allt en väldigt fin och rolig vagn för barnet. Vagnen har följande specifikationer:

  -          Vagnen mäter: 32 x 27 x 10 cm.

  -          Rekommenderas från 1 år och upp.

  -          Den är CE-märkt och uppfyller säkerhetsstandard EN71

  Läs mer
 5. Learn with Me Gåvagn

  8,4/10
  “För de minsta med spring i benen”
  Fisher-Price Learn with Me Gåvagn (Zebra)
  Material
  Plast
  Extra funktioner
  Flera
  Ålder
  6 månader
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Kan användas tidigt (6 månader)
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Ljud som kan upplevas störande för vuxna
  • plastig och tråkig design

  En mycket bra vagn som kan börja användas redan vid ett halvår. Stimulerar barnets lärande och nyfikenhet. Har en bok, upplysta knappar, sånger och annat smått och gott. Perfekt för barnen men kanske en liten risk för irritation hos föräldrar. Vagnen uppfyller dock mer än den primära lära sig gå funktionen och med ljud och ljus kan den vara väldigt inbjudande och uppmuntrande för barnet.

  -          Kan användas redan från 6 månader

  Läs mer

lara ga vagn kopguide

Din köpguide till bäst lära gå vagn

Det är inte mycket man egentligen behöver fundera över när det kommer till en lära gå vagn. Det är egentligen funktionaliteten och priset som är de främsta faktorerna att överväga vid ett köp.

 • approved2Pris
  Priset kan skilja en del mellan vagnarna beroende på märke, design och övriga funktioner. Om du är ute efter den primära funktionen för en lära gå vagn, det vill säga att lära barnet gå finns det billiga alternativ på några hundralappar. Vill du hellre se att vagnen kan komma till användning för mer än att bara gå med, så kan det kosta någonstans mellan 2-500 kr mer. Det är egentligen bara att välja mellan syfte, funktioner och utseende. Ditt barn bryr sig antagligen föga om designen men en estetiskt tilltalande vagn kan vara skillnaden mellan en leksak och prydnad.
 • box2Funktion & Design
  Barn kan snabbt växa ur en lära gå vagn och med det menar vi att när ett barn lärt sig gå börjar funktionaliteten på vagnen försvinna. En vagn med låda blir då mer förvaringslåda men kan också vara bra som en leksak för att skjutsa andra leksaker eller gosedjur, ja bara fantasin kan stoppa barnet där. Annars om vagnen kommer med andra funktioner eller tillhörande leksaker som är utvecklande och stimulerande för barnet är det en än mer positiv aspekt. Klossar, knappar, ljud och andra funktioner kan stimulera barnet mer än vad lära gå funktionen i sig kan och vagnen blir då mer multifunktionell än den annars skulle vara.
 • membraneMaterial & utformning
  Är man mer miljömedveten så bör man undvika produkter skapade i plast och helst inrikta sig på en produkt som består av så mycket trä som möjligt. Andra saker att hålla utkik efter är huruvida det går att justera handtaget efter barnets preferens eller längd och om det finns en hjulbroms, och om den är inställningsbar, så att det är något mer motstånd när barnet puttar och inte bara faller framåt med vagnen.
 • age groupRekommenderad Ålder
  Åldern då vagnen går att använda är en speciell aspekt. Den är endast rekommenderad så många går att använda tidigare, men överlag kan man räkna med att tidigare rekommenderad ålder innebär att barnet snabbare kan börja lära sig gå (även om detta är högst individuellt mellan barn). Något att ha i åtanke dock är att de som har tidig rekommenderad ålder oftast är mindre och lägre och därför snabbare kommer växas ur och inte användas. Det vill säga att en högre rekommenderad ålder kan vara till en fördel när det kommer till användningstiden.

Vanliga frågor om lära gå vagnar

Vilken lära gå vagn är bäst?

I vårt test valde vi ut Jabadabado läragåvagn till den bästa lära gå vagnen men de lära gå vagnarna har egentligen bara en primär funktion, att lära barnet gå. Om det är vad du är ute efter funkar egentligen vilken som helst. Vissa gå vagnar har extra funktioner som kan göra vagnen brukbar längre än en som bara är utformad för att lära barnet gå.

När kan jag börja med en lära gå vagn?

Det finns vagnar som är utvecklade för väldigt små barn. Från 6 månader och framåt ska det vara ok att introducera barnet för en lära gå vagn. Det viktigaste är att barnet har utvecklats så pass att hen hunnit stabilisera nacken innan man börjar med lära gå vagn.

Vad gör en lära gå vagn?

Den hjälper barnet att stabilisera och balansera när hen ska lära sig gå. Att lära sig gå är viktigt för barnets motorik och koordination, så en lära gå vagn är ett väldigt användbart verktyg för ens barns utveckling. Beroende på utformning kan lära gå vagnen även vara utvecklande i andra avseenden än gåendet.

Hur länge kan lära gå vagnen användas?

Barn kan lära sig gå rätt snabbt men lära gå vagnen är inte förbrukad bara för det. Barn kan använda det mesta som leksak och en lära gå vagn är inget undantag, den funkar alldeles utmärkt till alla möjliga lekar och påhitt som bara barn kan komma på. Beroende på vagnens utformning kan den även användas till andra klurigheter för barnet.

Testvinnare - Bäst Lära Gå Vagn

 • Jabadabado läragåvagn
 • BRIO Lära-gå-vagn
 • Activity Lära Gå-vagn
 • Stoy Lära Gå-vagn
 • Learn with Me Gåvagn
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
47 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5