Bäst i test: Bästa Lära gå vagn 2022

Uppdaterad april 2022

En lära gå vagn kan se ut som ett väldigt enkelt val. Fyra hjul och ett handtag, det är väl inga konstigheter med det. Men vagnen fyller ju faktiskt ett viktigt syfte: att lära och uppmuntra barnet till att ta sina första steg. Därför ska vagnen vara stabil, hålla god kvalitet och gärna ha justerbara bromsar så att rullhastigheten kan anpassas allteftersom barnets förmåga att gå utvecklas. Vi har testat ett flertal lära gå vagnar på marknaden och valt ut 5 till vinnare. Lät mer om testet och vår köpguide längre ner i artikeln.

Vilken lära gå vagn är bäst?

Vagnen är inte bara ett verktyg för att lära barnet att gå på egen hand, det är även en leksak. Utvecklingen hos barn är olika vissa lär sig gå väldigt fort medan andra kan verka vägra vilja lära sig. En intressant och rolig gå vagn kan då vara den perfekta motivationen. En lära gå vagn utvecklar ett barns koordination och motorik, kan den dessutom hjälpa barnet lära sig annat är det ju bara mer för pengarna. Extra tillbehör eller funktioner gör att vagnen kan användas i andra syften när barnet väl lärt sig att gå på egen hand. De främsta faktorerna vi kollat på i vårt test är:

 • Intresse - Hur intressant är vagnen för barnet?
 • Funktioner - Ger vagnen möjlighet till andra aktiviteter/lekar än att lära sig gå?
 • Pris - Vad kostar vagnen, och vad får man för pengarna?

 1. Inovi lära-gå-vagn

  9,6/10
  "Snygg & lättanvänd lära-gå-vagn som dessutom är mycket säker".
  Inovi lära-gå-vagn stabil
  Bäst i test
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Justerbar broms
  Ålder
  Från 1 år
  Mått
  45 x 37 x 15 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stabil och säker
  • Tåliga hjul
  • Kan användas längre upp i åldrarna
  Nackdelar
  • Inga tillhörande leksaker

  Recension

  Inovi lära-gå-vagn har en elegant och praktisk design som gör den både hållbar och användbar. Fördelen med konstruktionen är att de bakre stödbenen hindrar vagnen från att tippa bakåt. Barnet använder alltså vagnen säkrare med hjälp av denna egenskap. Det främre förvaringsfacket gör att modellen passar bra även som leksaksvagn, när barnet bli större. 

  Gummihjulen håller bra för den påfrestning som vagnen normalt sett kan utsättas för. Motståndet går dessutom att justera så att vagnen inte rullar för snabbt. Detta kan sedan ändras efter behov. Med en design som speglar nytänkande och där tillverkaren sätter säkerheten och funktionaliteten främst, är Inovi lära-gå-vagn en av våra favoriter.

  Läs mer
 2. Jabadabado lära-gå-vagn

  9,5/10
  ”En enkel lära-gå-vagn i en diskret nyans”.
  Jabadabado läragåvagn
  Mest Prisvärd
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Justerbar broms
  Ålder
  Från 1 år
  Mått
  37 x 32 x 44 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Smidig och robust
  • Justerbara bromsar och handtag
  • Bra vinkel på handtaget
  Nackdelar
  • Ingen övrig funktionalitet

  Recension

  Enkel, stilren och trygg lära gå vagn från Jabadabado. Det här är en lära gå vagn som vi snabbt fattade tycke för. Den är tilltalande för både vuxna och barn och har allt för att motivera barnet att börja gå. Handtaget är ställbart i två lägen för att kunna anpassas till barnets längd och förmåga. Därtill finns det justerbara bromsar, något som vi verkligen uppskattar. Med justerbara bromsar så kan du enkelt ställa in så att hjulen rullar trögt eller lätt, det underlättar väldigt mycket för ett ostadigt barn att ha en vagn som agerar som både stöd och gå-hjälp.

  Vagnen är rymlig nog för alla favoritleksaker och hjulen är mjuka och snälla mot golvet. Du kan välja att köpa vagnen i blått eller rosa.

  Läs mer
 3. BRIO Lära-gå-vagn

  9,3/10
  ”Lära-gå-vagnen alla känner till”.
  BRIO 31350 Lära-gå-vagn (röd/gul)
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Justerbar broms
  Ålder
  Från 9 mån
  Mått
  48 x 31.5 x 15.5 cm
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra förvaringsmöjligheter
  • Välkänt märke
  • Klassisk design
  • Justerbara bromsar och handtag
  Nackdelar
  • Inga tillhörande leksaker eller finesser
  • Något klumpig

  Recension

  Lära gå vagnarnas original; BRIO-vagnen. BRIO har funnit sedan 1884 och är kända för sina klassiska leksaker som barn har uppskattat i över hundra år. Vagnen finns idag i flera olika färger, men den ursprungliga röd-gula är vår favorit. Handtaget är lättjusterat i två lägen och hjulen går att dra åt eller lätta på för att få en trög- respektive lättrullad vagn.

  Vagnen rullar på jämnt och ger tillräckligt stöd för att få ett lite mer försiktigt och ostadigt barn på fötterna. Men själva vagnen känns lite klumpig och handtaget är monterat så ben och fötter lätt kan komma åt själva vagnen. Däremot är montering och justering av handtag samt bromsar busenkelt och genomförs på ett kick. Den lite kantiga och stela designen hade vi haft invändningar emot om det inte vore för att BRIO-vagnen är en sann klassiker och bör behålla sitt utseende i minst hundra år till. Trät i vagnen, liksom i alla BRIO:s leksaker, är dessutom certifierat för hållbar produktion.

  Läs mer
 4. Viga Lära-Gå-Vagn

  9,2/10
  ”Stimulerande & utmanande lära-gå- och lekvagn”.
  VIGA Lära-Gå-Vagn
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Aktivitetsleksaker
  Ålder
  Från 1 år
  Mått
  34 x 32 x 50 cm
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Innovativ lekbräda
  • Stilren design
  • Stabil
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Saknar bra förvaringsmöjlighet

  Recension

  Viga Lära-Gå-Vagn är en innovativ och mångsidig tränings- och lekvagn. Vagnen är robust och stabil och stimulerar gång, balans och motorik i både ben och händer tack vare aktivitetsleksakerna framtill. Hela vagnen är i trä och leksakstavlan framtill består bara av stora, väl fastsatta saker som roterar och snurrar, vilket gör vagnen till en säker och lättanvänd produkt. Den är dessutom CE-märkt vilket betyder att vagnen uppfyller EU:s säkerhets- och miljökrav. 

  Modellen saknar ett bra förvaringsfack vilket vi tycker är lite synd, det brukar vara populärt för barnen att skjutsa omkring på leksaker och gosedjur. Vagnen vinner dock poäng för innovation, tilltalande design och sina finurliga leksaker men tappar i pris och att den saknar smidiga sätt att justera bromsarna.

  Läs mer
 5. Stoy Lära-gå-vagn

  8,8/10
  ”En snyggt designad vagn med tillhörande roliga byggklossar”.
  Lära Gå-vagn
  Material
  Trä
  Extra funktioner
  Byggklossar
  Ålder
  Från 1 år
  Mått
  32 x 27 x 10 cm
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel snygg design
  • Byggklossar ingår
  • Liten och smidig
  • Justerbar i broms och handtag
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  Recension

  En svensktillverkad lära gå vagn från Stoy. Stoy tillverkar leksaker i traditionellt stuk fast med en modern touch. Deras lära gå vagn liknar de klassiska vagnarna men har en stilren och attraktiv design. Förutom utseendet så erbjuder vagnen ett stabilt och pålitligt stöd för minstingen som tar sina första steg. Vagnen kommer också lastad med byggklossar i olika storlekar, färger och former. Alla delar är i trä och hjulen är utrustade med en gummilist för snällare framfart över golven.

  Vagnen är givetvis CE-märkt och uppfyller alla krav för säkerhetsstandarden EN71. Handtaget är ställbart och hjulen går att lätta eller strama åt för att anpassa körturen efter förarens förmåga. Vagnens tilltalande yttre, medföljande byggklossar och nätta design ger den goda betyg av oss.

  Läs mer

lara ga vagn kopguide

Din köpguide till bästa lära gå vagn

Lära gå vagnen fyller en viktigt funktion i ditt barns tidiga utveckling. Den inte bara stöttar och hjälper till med de första stegen, den bjuder också in till att utforska motorik, balans och koordination. En bra vagn ska vara stabil och rejäl, men samtidigt vara intressant för barnet och lätt för även de minsta att använda. En omtyckt lära gå vagn kommer att vara en central del av barnets liv under en period och det är fantastiskt att se barnet ta några försiktiga steg till att att rusa runt med vagnen.

 • approved2Pris
  Priset kan skilja en del mellan vagnarna beroende på märke, design och övriga funktioner. Om du är ute efter den primära funktionen för en lära gå vagn, det vill säga att lära barnet gå finns det billiga alternativ på några hundralappar. Vill du hellre se att vagnen kan komma till användning för mer än att bara gå med, så kan det kosta någonstans mellan 200-500 kr mer. Det är egentligen bara att välja mellan syfte, funktioner och utseende. Ditt barn bryr sig antagligen föga om designen men en estetiskt tilltalande vagn kan vara skillnaden mellan en leksak och prydnad.
 • box2Funktion & Design
  Barn kan snabbt växa ur en lära gå vagn och med det menar vi att när ett barn lärt sig gå börjar funktionaliteten på vagnen försvinna. En vagn med låda blir då mer förvaringslåda men kan också vara bra som en leksak för att skjutsa andra leksaker eller gosedjur, ja bara fantasin kan stoppa barnet där. Annars om vagnen kommer med andra funktioner eller tillhörande leksaker som är utvecklande och stimulerande för barnet är det en än mer positiv aspekt. Klossar, knappar, ljud och andra funktioner kan stimulera barnet mer än vad lära gå funktionen i sig kan och vagnen blir då mer multifunktionell än den annars skulle vara.
 • membraneMaterial & utformning
  Är man mer miljömedveten så bör man undvika produkter skapade i plast och helst inrikta sig på en produkt som består av så mycket trä som möjligt. Andra saker att hålla utkik efter är huruvida det går att justera handtaget efter barnets preferens eller längd och om det finns en hjulbroms, och om den är inställningsbar, så att det är något mer motstånd när barnet puttar och inte bara faller framåt med vagnen.
 • age groupRekommenderad Ålder
  Åldern då vagnen går att använda är en speciell aspekt. Den är endast rekommenderad så många går att använda tidigare, men överlag kan man räkna med att tidigare rekommenderad ålder innebär att barnet snabbare kan börja lära sig gå (även om detta är högst individuellt mellan barn). Något att ha i åtanke dock är att de som har tidig rekommenderad ålder oftast är mindre och lägre och därför snabbare kommer växas ur och inte användas. Det vill säga att en högre rekommenderad ålder kan vara till en fördel när det kommer till användningstiden.

Vanliga frågor om lära gå vagnar

Vilken lära gå vagn är bäst?

I vårt test valde vi ut Inovi lära-gå-vagn till den bästa lära gå vagnen men de lära gå vagnarna har egentligen bara en primär funktion, att lära barnet gå. Om det är vad du är ute efter funkar egentligen vilken som helst. Vissa gå vagnar har extra funktioner som kan göra vagnen brukbar längre än en som bara är utformad för att lära barnet gå.

När kan jag börja med en lära gå vagn?

Det finns vagnar som är utvecklade för väldigt små barn. Från 6 månader och framåt ska det vara ok att introducera barnet för en lära gå vagn. Det viktigaste är att barnet har utvecklats så pass att hen hunnit stabilisera nacken innan man börjar med lära gå vagn.

Vad gör en lära gå vagn?

Den hjälper barnet att stabilisera och balansera när hen ska lära sig gå. Att lära sig gå är viktigt för barnets motorik och koordination, så en lära gå vagn är ett väldigt användbart verktyg för ens barns utveckling. Beroende på utformning kan lära gå vagnen även vara utvecklande i andra avseenden än gåendet.

Hur länge kan lära gå vagnen användas?

Barn kan lära sig gå rätt snabbt men lära gå vagnen är inte förbrukad bara för det. Barn kan använda det mesta som leksak och en lära gå vagn är inget undantag, den funkar alldeles utmärkt till alla möjliga lekar och påhitt som bara barn kan komma på. Beroende på vagnens utformning kan den även användas till andra klurigheter för barnet.

Testvinnare - Bäst Lära Gå Vagn

 • Inovi lära-gå-vagn
 • Jabadabado lära-gå-vagn
 • BRIO Lära-gå-vagn
 • Viga Lära-Gå-Vagn
 • Stoy Lära-gå-vagn
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
47 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5