Bäst i test: Bästa barnvagnen 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

En riktigt bra barnvagn är något som alla föräldrar bör prioritera. Det är också ett av de mer kostsamma inköpen så det är viktigt att hitta en så bra och prisvärd barnvagn som möjligt. Vi har sammanställt en lista på de bästa barnvagnarna på marknaden idag. Britax Smile 3 blev bäst i vårt test. Det är en prisvärd och populär vagn som vunnit flera utmärkelser i många olika tester.

Testvinnare - Bästa Barnvagn 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Barnvagnarna 2023:

 • Britax Smile 3 - Bäst i test
 • Cybex Priam - Bästa premiumvalet
 • Emmaljunga NXT90 Outdoor Trek Duovagn
 • Cybex Talos S Lux - Bästa billiga
 • Joolz Day+

De 5 bästa Barnvagnarna i Juni 2023

 1. 1. Britax Smile 3 - Bäst i test

  9,4/10
  ”Praktisk & funktionell vagn som erbjuder smarta tillval”.
  Britax Smile 3 sittvagn
  Bäst i test
  Typ
  Sittvagn
  Chassi
  Aluminium
  Däck
  Luftfyllda
  Vikt
  13 kg
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt fjädring
  • Praktisk och funktionell design
  • Smarta tillbehör
  • Bra däck
  Nackdelar
  • Relativt dyr inklusive tillval

  Recension

  Britax Smile 3 är en barnvagn med enkla, smidiga och intuitiva funktioner. Den är enkel att fälla ihop, blir väldigt kompakt och är därmed smidig att ta med sig på bilfärder eller för att ställa undan i en trång hall. Förvaringsutrymmet är stort och djupt så att du kan ha med dig det mesta du behöver. Sittdelen tas sätts enkelt på och tas enkelt av genom knappar på sidan av vagnchassit, knappar som dessutom kan förbli intryckta så att du kan ta av sittdelen med en hand.

  Funktionell duovagn

  Modellen är en duovagn och vi rekommenderar att du köper både sitt- och liggdel om du har nyfött barn eller är havande. Sittdelen är dock justerbar, både ryggstödet och fotstödet går att anpassa efter barnets behov och kan gå från helt liggande till en mer upprätt sittande position. Med liggpositionen på sittdelen kan man således komma undan med att köpa vagnen utan liggdel, men i så fall bör man köpa till en mjuklift (som en blandning mellan åkpåse och babynest). Om detta alternativ lockar så kan vi även rekommendera att du köper med Britax footsack. Detta finns som tillval. Du kommer undan billigare men det är lite krångligare än med liggdelen.

  Smidig tvätt och bra egenskaper

  Liggdelen är mjukt fodrad och klädseln tas enkelt av med dragkedjor vid behov av tvätt, vilket är mycket enklare än med många andra vagnar. Liggdelen kommer med egen sufflett som består av en täckande överdel och en underliggande myggnätsdel så man kan välja mellan insyn och solskydd. Liggdelen sätts på och tas av på samma sätt som sittdelen, genom knapparna på sidan av vagnens chassi.

  Suffletten på sittdelen är verkligen heltäckande. Den når från topp till tå, med en förlängning som täcks av en dragkedja. Den är självklart fortfarande justerbar utöver dragkedjeförlängningen. Det ger verkligen ett heltäckande skydd och har då även en magnetlåst tittlucka som täcks av meshnät så att man kan få insyn även om suffletten är helt nerdragen. Denna lucka har även en ventilerande funktion när suffletten är helt neddragen på till exempel sommaren. Mycket praktiskt och mycket användbart.

  Däck som rullar enkelt

  Däcken är luftfyllda, vilket är en nackdel vid punktering, men risken för att det ska ske är väldigt liten och luftfyllda däck ger bättre rullning och komfort till både dig och barnet. Dessutom har Britax smile en utmärkt fjädring, vilket gör kullersten och annat man ofta stöter på i stadsmiljö till en ostörd upplevelse för ett sovande barn. Framdäcken går att låsa så att de inte längre roterar om man befinner sig i mer grövre terräng. Vid höger backdäck sitter även bromsen, som enkelt aktiveras med foten.

  Sammanfattning

  Britax smile är en mycket praktisk och smidig barnvagn som kan användas tills du och barnet inte är i behov av en vagn längre. Du kan köpa den med endast sittdel, som ett duopaket med liggdel eller ett heltäckande paket med babyskydd och isofix-bas. Perfekt för att få ett heltäckande barnvagnspaket och det finns massvis med användbara tillbehör som går att köpa till. Det är kanske inte den billigaste vagnen på marknaden men definitivt en av de bästa och paketprisen är förmånliga.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 2. 2. Cybex Priam - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  ”Premiumvagnen som levererar många smarta lösningar på vardagliga problem”.
  Cybex Priam Sittvagn 2022
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Däck
  Punkteringsfria
  Vikt
  12.6 kg
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snygg och smart design
  • Kompakt
  • Smart tvåhjulslösning
  • Bra förvaringsutrymme
  Nackdelar
  • Dyr Premiumprodukt

  Recension

  Cybex Priam är en något mer lyxig version av Britax Smile. Modellen är mer stilren och finurlig, men kommer till ett högre pris. För pengarna får man bland annat adaptrar som passar olika babyskydd från ett antal märken, ett regnskydd, mer anpassningsbarhet, en kompakt utformning och lång användningstid.

  Anpassningsbar och smidig

  Funktionaliteten och anpassningsbarheten är nog den största styrkan hos den här vagnen. Den är supersmidig att anpassa. För att, till exempel, fälla ihop den behöver du endast fälla ner sittdelen och handtaget sedan bara lyfta vagnen för att den ska fälla ihop sig själv till ett väldigt kompakt och litet paket. Utmärkt för hem med ont om utrymme och för inpackning i bil. Barnvagnen är redan ganska smidig och liten utan att vara hopfälld, så den tar inte upp mycket plats även när den bara står uppfälld, speciellt inte eftersom handtaget går att fälla in helt. Cybex Priam har även möjligheten att köra vagnen på bara två hjul för att till exempel underlätta vid trappor eller i kollektivtrafik.

  Likt Britax smile är sittdelen mycket anpassningsbar och har allt från en mer upprätt sittande till helt liggande alternativ, vilket gör Cybex till en vagn där du inte måste köpa med en liggdel, även om det är något vi rekommenderar. Sittdelen ryggstöd justeras med en knapp högst upp på dess baksida och fotstödet genom knappar på högst upp på dess sidor. Det finns även stor förvaringsmöjlighet i tyg under sittdelen vars lock går att fälla ut för att ge ett öppet och större förvaringsutrymme, en mycket smart och behändig lösning.

  Enkel rengöring

  Klädseln på Cybex är avtagbar och går och tvätta men processen är ganska lång och tar sin tid. Det är dock inte speciellt ofta som man behöver tvätta klädseln, speciellt inte om man väljer en färg där fläckar smälter in bättre. Avtorkningen av tyget fungerar bra eftersom klädseln är något avstötande, eller ’glansig’, det utan att tappa i komfort. Cybex Sufflett har god täckning upp till 90 grader, men går att utöka med en dragkedjeförlängning. I denna förlängning finns även ett titthål. Suffletten på liggdelen har en liknande utformning.

  Lättmanövrerad med bra fjädring

  Cybex har relativt stora däck som är punkteringsfria så du behöver aldrig känna någon oro för terrängen. Manövreringen är utmärkt, den relativt kompakta utformningen hjälper verkligen här och det finns rotationslås till framhjulen ifall man befinner sig i svårare terräng. Bromsen på Cybexen är väldigt skönt. Den aktiveras med foten och utformad som en bumerang så att den är lika enkel att frigöra som att aktivera. Fjädringen är utmärkt och minimerar risken för att barnet vaknar om man råkar ut för kullersten eller liknande.

  Sammanfattning

  Cybex är en kompakt, anpassningsbar, smart och snyggt designad barnvagn och även om det är en av de dyrare vagnarna på marknaden så kommer du kunna använda den tills barnet klarar sig utan. Det gör att investeringen inte svider lika mycket. Att den dessutom kommer med adaptrar som passar flera babyskydd är också väldigt behändigt, fast här skulle vi rekommendera cybex egna babyskydd eftersom den går att veckla ut och därför även fungerar som en liggdel.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Emmaljunga NXT90 Outdoor Trek Duovagn

  8,9/10
  ”Svenskproducerad & hållbar vagn som passar den resande naturälskaren”.
  Emmaljunga NXT90 Ergo ltd edt duovagn 2021
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Däck
  Punkteringsfria
  Vikt
  14.6 kg
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturanpassad
  • Svenskproducerad
  • Kompakt vid hopfällning
  • Högt säkerhetstänk
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Ganska tung

  Recension

  Detta är ett paketpris två i ett där både ligg- och sittdel ingår. Trots det är det ändå en relativt dyr premiumprodukt. Emmaljunga är ett svenskt företag och en ledande tillverkare av barnvagnar, speciellt i Sverige, och de har mycket tänk på miljö och hållbarhet i sin produktion. Något de sannolikt ligger i framkant med eftersom det sällan nämns hos andra producenter. Det här speglar lite i priset men beror också på den smarta utformningen och funktionaliteten.

  Kompakt och lättförvarad

  Emmaljungas NXT90 blir väldigt kompakt vid hopfällning och alla dess delar kan fällas ihop och tas av för att ta upp så lite plats som möjligt vid en eventuell resa. Detta är en viktig detalj, för när man reser med barn så är det alltid mycket som ska med. Det går att fälla ihop den med sittdelen på men gör sig mycket mindre om de fälls ihop separat och hjulen tas av. Det är definitivt en av de bättre barnvagnarna för bilresor.

  Smarta kombinationer

  Emmaljunga har också tänkt mycket på flerbarnsföräldrar. De säljer nämligen adaptrar som tillåter kombinationer av sitt och liggdelar att fästas på vagnen samtidigt så om du har tvillingar eller två barn som både är i behov av vagn kan båda åka på en och samma. Det finns även adaptrar till babyskydd som passar flera framstående märken på marknaden(men kolla vilka adaptrar som passar vilka märken). Vagnen har är ett relativt stort förvaringsutrymme undertill där det mesta får plats, men Emmaljunga säljer även sidokorg och skötväskor för än mer förvaring. Observera att dessa adaptrar och tillbehör säljs separat.

  Hög komfort

  Liggdelen är väldigt mjukt fodrad och det finns möjlighet att fälla upp ryggstöd under madrassen om barnet tröttar på att ligga ner och är nyfiken på omvärlden. Klädseln är mycket enkel att ta av och tvätta vilket hos många vagnar är krångligt men här sker det endast med en gömd dragkedja. Suffletten är en av de mer täckande hos liggdelar och det finns då även möjlighet att vika upp den bakre delen av suffletten för att ge ut/insyn. Denna del täcks av ett meshnät och har även en ventilerande funktion.

  Sittdelen fungerar väldigt mycket som alla andra sittdelar. Något som skiljer sig är att Emmaljungas sittdelar är ganska snygga med läderimitationsdetaljer som konstaterar huvudfärgen på ett mycket backert sätt. Sittdelen är mycket justerbar, från helt liggande till en mer upprätt sittande position. Fotstödet är självklart även det justerbart och kan ändras utefter barnets komfort och ålder. Den har en fempunktsele och en sufflett som är väldigt täckande, även den med uppfällbar del som avslöjar ett mesnätstäckt och ventilerande titthål.

  Bra vid svårare terräng 

  Däcken är punkteringsfria och stora. Vid köp kan man välja mellan ett outdoor och mer stadsvänligt alternativ utan extra kostnad. Vi rekommenderar att ta outdoor-varianten eftersom du inte förlorar något på det, speciellt inte om du gillar promenader i skog och mark. På framhjulen finns det rotationslås för besvärligare terräng. Bromsen är smidig och enkel att slå av och på med foten. Bakhjulsfjädringen är helt fantastiskt, och anpassningsbar. Framhjulen har något mindre fjädring men det är oftast bakhjulen som tar hårda stötar så detta gör inte så mycket. NXT90’n är verkligen skapt för att klara jobbigare terräng.

  Sammanfattning

  Emmaljunga gör väldigt bra barnvagnar och NXT90 är verkligen anpassad för föräldrar som gillar att resa och vara ute i naturen. Bryr du dig om produktionen och var vagnen produceras är detta ett väldigt hållbart och närproducerat alternativ. Vagnen är ganska tung, i jämförelse med andra vagnar, men vikten gör faktiskt att den klarar hårdare terräng bättre. Ett perfekt val för naturälskaren.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 4. 4. Cybex Talos S Lux - Bästa billiga

  8,8/10
  "Terränganpassad barnvagn med bra fjädring & mycket hållbara däck".
  Cybex Talos S Lux sittvagn soho grey/svart chassi
  Bästa billiga
  Typ
  Sittvagn
  Chassi
  Aluminium
  Däck
  Punkteringsfria
  Vikt
  14.2 kg
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Lång sufflett
  • Rymlig sittdel
  • Praktiska tillval
  • Bra fjädring på hjulen
  Nackdelar
  • Kan vara ett vindfång med suffletten uppfälld

  Recension

  Cybex Talos S Lux är en högkvalitativ terränganpassad barnvagn med stora punkteringsfria däck. Bland de detaljer på barnvagnen som vi uppskattar mest hittar vi suffletten. Denna är av hög kvalitet, välsydd med ordentligt tyg och kraftiga sömmar. Den är även förlängningsbar och har fönster i mörk plast som ökar ljusinsläppet något och får barnet att känna sig mindre instängt. Vagnen har en sitt- och en liggdel och det går även att fästa ett babyskydd på chassit, för att göra liggdelen mer flexibel. Ryggstödet har en spärren på baksidan av ryggstödet som fälls bakåt när du ska ändra sitt- eller liggställning.  

  Barnvagnens sovyta är bekväm och går att utöka genom att fälla upp fotstödet. Nackdelen är att fotstödet kan upplevas kort för barn som är upp mot en meter i längd. 

  När du ska sätta i sittdynan gör du detta genom att svänga ut bygeln, även selen blir smidig att använda på detta sätt. Hopfällningen av barnvagnen är även den enkel att genomföra och vi stötte inte på några hinder för att fälla ihop den snabbt och effektivt.

  Talos S Lux är en terrängmodell som har skumfyllda däck med både fjädring och en tilltagen diameter och tjocklek. De är helt klart välanpassade för att klara större skogsstigar eller mer krävande terräng. Hjulen gör modellen till ett förstahandsval när det gäller barnvagnar som klarar tuffare förhållanden. Nackdelen är att en uppfälld sufflett kan bli ett vindfång vid kraftigare vindar.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 5. 5. Joolz Day+

  8,5/10
  "Genomtänkt design med praktisk belysning i fronten".
  Joolz Day+ Duovagn (Awesome Anthracite)
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Däck
  Punkteringsfria
  Vikt
  13.3 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Praktisk liggdel
  • Väl tilltagen sittdel
  • Bra förvaringsmöjligheter
  • Lätt att manövrera
  Nackdelar
  • Kortare sufflett
  • Små framhjul

  Recension

  Joolz Day+ är en uppdaterad och förbättrad version av föregångaren Day3. Denna duovagn har både en sittdel och en liggdel som du kan växla mellan. Detta gör du genom att trä sittdelstyget över ramen på liggdelen när barnet ska sitta upp i vagnen. Liggdelen har en mjuk och skön madrass med högre kanter som ger stabilitet åt barnets huvud. Liggdelens sockel har även en kant som går att vika upp för att ge skydd mot vinden vintertid. På sommaren går det istället att få bra ventilation genom att luften kan blåsa fritt genom sufflettens vädringslucka och änden på liggdelstyget. Med det justerbara fotstödet går längden att anpassa och ändra vartefter barnet växer. På så sätt ökar tiden som du kan använda barnvagnen.

  Däcken på Day+ är svängbara och punkteringsfria. Det går även att låsa framhjulen om du vill använda barnvagnen på besvärligare underlag. Barnvagnen rullar bra på de flesta underlag, men vi hade önskat att framhjulen var något större. En annan del som finns att förbättra är suffletten. Denna kunde vara längre i liggläget. 

  Förutom att vara praktisk har Day+ även en innovativ design. Varukorgen, som tar 5 kilos last, är genomtänkt och rymlig med en bakre del som kan vikas ned för att lasta i och ur. För att synas i mörkret har Day+ även AA-batteridrivna LED-lampor på framdelen som tänds från handtaget.

  Sammanfattningsvis ser vi denna barnvagnsmodell som en smidigt hopfällbar, praktisk och lättanvänd barnvagn av god kvalitet.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

barnvagn kopguide

Din köpguide till bästa barnvagnen

Att köpa en barnvagn kan vara och kännas som ett stort beslut. Som tur är har producenterna underlättat valen, till viss del, och många av de mest etablerade har gjort sina produkter kompatibla med varandra. Till exempel om du redan har ett babyskydd av ett märke är det relativt sannolikt att det går att fästa vid en barnvagn av ett annat märke, så bara för att du valt ett märke är du inte fastlåst i det märket när det kommer till andra produkter. Nedan har vi samlat några punkter vi anser viktiga att tänka på innan man gör ett köp av vagn till sitt barn.

baby stroller

Barnvagnsmodeller

Det finns många olika sorters barnvagnar och beroende på dina behov eller ålder på barnet kan det vara värt att fundera över modellval, eftersom funktioner och pris varierar. Den vanligaste sortens barnvagn nu för tiden är duovagnen. Denna erbjuder separata sitt- och liggdelar som enkelt går att växla mellan. Det finns också Sulkys, sittvagnar, kombivagnar, joggingvagnar, resevagnar och syskonvagnar

 • Duovagn

  Duovagnen kan användas upp till tre års ålder tack vare att den har en separat ligg- och sittdel. Du väljer alltså vilken del som vagnen ska anpassas till.
 • Sittvagn

  Sittvagnen har bara en sittdel och är därför till för äldre barn, runt 6 månader och upp till runt 3 år.
 • Kombivagn

  Kombivagnen kan likt duovagnen användas upp till 3 års ålder. Det är en sittvagn som kan ställas om till fullt liggläge och fungerar därmed även som liggvagn. Till skillnad från duovagnen så har inte kombivagnen separata delar (sitt-/liggdel) utan fälls ner från sitt- till liggläge.
 • Syskonvagn

  Syskonvagnen kallas också för tvillingvagn och är helt enkelt till för flera. Den har plats för två barn och kan vara antingen sittvagn eller duovagn.
 • Resevagn

  Resevagnen är en lätt och smidig vagn som är till för att enkelt hanteras på resande fot. De finns för barn upp till runt 17 kg. Resevagnar har färre tillbehör än övriga vagnmodeller och har oftast bara ett lutande sittläge, vissa kan ha plant liggläge och plats för babyskydd.
 • Sulky

  Sulkyn kan liknas vid resevagnen, ibland går det rent av inte att skilja en modell av sulky från en resevagn. Sulkyn är till för äldre barn som kan sitta själva och saknar ibland (men inte alltid) fullt liggläge. Funktioner och tillbehör varierar mycket mellan olika modeller och tillverkare. En del sulkys har bara de mest grundläggande medan andra kan jämföras med duovagnar.
 • Joggingvagn

  Precis vad det låter som, en lätt och stabil vagn som är till för joggingturen. De är mycket lättrullade och är handbromsande. Joggingvagnen kan ha tre eller fyra hjul och se ut som alltifrån en cykelvagn till en duovagn. Den finns modeller som går att fälla ihop och andra som inte går att fälla ihop och det finns både fram- och bakåtvända.
 • shield3

  Säkerhet

  Den absolut viktigaste aspekten i en barnvagn är självklart säkerheten. Det är ändå ditt barn det handlar om och då är den aspekten alltid prioriterad. Kolla vilken sorts sele som finns, är det en fem- eller trepunktssele och hur de spänns åt. Du vill helst att det ska vara enkelt att spänna fast barnet utan risk att barnet kan klämmas i spännena, samtidigt som du inte vill att barnet ska kunna spänna upp sig själv. Den andra och kanske viktigaste aspekten är bromsarna. Är de självutlösande? Det vill säga om du inte håller i vagnen är bromsen i? Hur lätt är bromsen annars att sätta i och var sitter den?
 • baby carriageAnvändarvänlighet

  Här handlar det mycket om hur barnvagnen gör vardagslivet enklare. Går handtaget att justera så att den passar båda föräldrarnas längd? Hur lätt är det att byta mellan sittlägen och byta mellan liggvagn och sittvagnsdel. Går vagnen att fälla ihop och om det går är det enkelt och blir den kompakt? Vikten på barnvagnen har viss betydelse ju lättare desto skönare är den att dra runt på, men de flesta moderna vagnar är så passa smidiga att vikten inte är så väsentlig längre. En barnvagn ska med överallt barnet ska, så detta är aspekter som är viktiga att fundera över. Speciellt hur enkel den är att packa upp och packa ner och hur enkelt den justeras, det kommer i långa loppet ha stor inverkan på vardagen.
 • baby bagFörvaringsutrymme

  De flesta barnvagnar kommer med utrymme under själva vagnen. Hur stort detta är och hur tillgängligt det är kan variera. Med barn kommer tillbehör: nappar, blöjor, ombyten för att bara nämna några. När du ska ut och gå med ditt barn så kommer du behöva utrymme för allt detta och mer, det lovar vi. Vid köp av barnvagn är alltså hur mycket förvaringsutrymme som finns tillgängligt en ganska väsentlig aspekt. Ett extra tips, för mer och lättillgänglig förvaring, är att köpa en skötväska som går att hänga på barnvagnens handtag.
 • uv protectionSufflett

  Nästan alla barnvagnar är numera utrustade med sufflett (sol-, vind- och regnskydd). Det som kan tittas närmare på är hur täckande den är. Om barnvagnen till exempel är en duovagn ska båda delarna ha sufflett. Regn, vind och sol vill man kunna skydda sitt barn från, både för barnet och för din skull. Ju mer suffletten täcker, desto bättre. Det kan vara väldigt irriterande om man precis har fått barnet att somna i vagnen men en dåligt täckande sufflett släpper in solen och väcker barnet.
 • carDäck

  Är hjulen stora eller små, luftfyllda eller punkteringsfria? Små däck passar bäst i stadsmiljö medan större däck gör sig bra överallt. Större däck drar dock ner manövrerbarheten något. Luftfyllda däck är skönare, men om olyckan är framme och det blir punktering, så är det ofta ganska krångligt att byta eller laga. Punkteringsfria däck förhindrar detta, samtidigt är det inte så ofta som olyckan är framme och man får en punktering. En annan viktig detalj är huruvida däcken, speciellt framdäcken, kan rotera eller inte. Roterande framdäck är ofta standard eftersom de gör vagnen väldigt manövrerbar. Om vagnen har roterande däck bör du titta om det finns en spärr så att de går att låsa i rakt läge. Det underlättar nämligen om man hamnar i en mer svårtillgänglig terräng, såsom skog eller liknande.

Vårt test av barnvagnar

Valet av barnvagn kan vara svårt. Det finns många olika typer och modeller. Vi har testat kvalitet, användning och funktion utifrån vardagligt användande. Vi har också undersökt externa tester och omdömen från både fackmän, kunder och andra föräldrar. Några av de faktorer vi fokuserat på är:

 • Kvalitet – Barnvagnen ska kännas stabil och robust. Det sista vi vill är att vagnen går sönder och barnet trillar ur. Även handtagen ska vara sköna att hålla i samt erbjuda ett fast grepp.
 • Justerbarhet – Barnvagnen kommer att användas mycket, och om den inte går att anpassa så att den blir bekväm att gå med så kommer det att märkas. Till exempel så är det viktigt att handtaget går att justera i höjd för att passa båda föräldrarna. Även barnets position och övriga utrymmen ska helst gå att anpassa så att vagnen passar dig så bra som möjligt.
 • Egenskaper – En bra barnvagn ska vara utrustad med bra ventilation, solskydd, ha smidiga funktioner för att rotera sittdelen och vara enkel att fälla ihop. Ju enklare allt går att göra desto bekvämare vardag får du. Barnvagnen kommer att vara en stor del av ditt och ditt barns liv, se till att den är flexibel och lätt att använda.
 • Lastutrymme  - En detalj som många missar, men det är guld värt att ha gott om utrymme för packning. Blöjor, ombyten, mat, dina egna saker och mer behövs tas med när man ska ut med barnet och då är ett stort utrymme för detta viktigt. Vi undersöker också hur lättillgängligt lastutrymmet är, det ska gå snabbt att få fram det du behöver.
 • Däck – Bra fjädring och punkteringsfria däck är det bästa. Du vill inte få punka när du är på skogspromenad, eller utsätta barnet för en skumpig resa om du går på en grusväg. Vi tittar på fjädringen och hur däckens kvalitet är.

Vanliga frågor om barnvagnar

Hur viktiga är vagnens mått och vikt?

Måtten kan vara väldigt viktiga. Om du har en mindre bil, hiss eller ont om förvaring så behöver du se till att vagnen får plats. Det är särskilt viktigt att du tar reda på vagnens mått när den är hopfälld, eftersom det såklart är så du kommer att transportera och förvara den oftast. Vikten är inte lika avgörande som måtten. Dels väger moderna vagnar relativt lite och det är viktigare att vagnen och dess funktioner känns bra än dess vikt. Om du bor i lägenhet utan hiss eller av olika anledningar kommer att bära vagnen mycket så ska du givetvis välja en vagn som väger mindre.

Vilket handtag ska jag ha?

Handtaget är en viktig detalj, du kommer att gå mycket med vagnen och handtaget är en stor anledning till om det blir behagligt eller inte. Dels ska handtaget vara på rätt höjd för att du bekvämt ska kunna vila händerna på det, och dels ska handtaget sitta på en längd från vagnen så att du inte sparkar mot chassit undertill. Handtagen kan justeras på lite olika sätt, men vi föredrar teleskophandtag som dras ut från chassiet. De erbjuder stor anpassningsförmåga och ger en bra längd bort från vagnen vilket passa längre personer mycket bra.

Vilka däck är bäst?

Du brukar kunna välja mellan skumfyllda eller luftfyllda hjul. Med skumfyllda hjul så slipper du punktering men luftfyllda brukar ge en bättre känsla och stötdämpning. Hjulen ska helst rotera fritt och smidigt för att göra det enkelt att gå både i stad och skog, men framhjulen ska gå att låsa för bättre stabilitet. Storleken på hjulen spelar också roll, små däck gör vagnen mer ostadig och stora däck gör den å andra sidan svår att manövrera. Mönstringen spelar mindre roll, så länge du väljer någon form av mönstring och inte släta däck så får du tillräckligt bra grepp.

Vilken sufflett är bäst?

En bra sufflett ska gå att fälla ut ordentligt. Suffletter som knappt går längre än till mitten av vagnen skyddar inte särskilt mycket mot varken ljus, regn eller vind. Men en sufflett som går att dra nästan hela vägen ner till kanten på vagnen skyddar mycket bra. Suffletten ska också vara välventilerad, då får barnet ett mycket bra skydd mot väder och vind utan att bli varken för varm eller kall. Suffletten får gärna vara utbytbar så att du kan anpassa sufflett efter omgivning och temperatur.

Vilka tillbehör behöver jag till vagnen?

Det finns mängder med olika tillbehör att köpa till sin barnvagn. En del är helt onödigt för vissa medan andra inte kan leva utan dem. Det är därför svårt att säga vilka som är mest nödvändiga för just dig. Men vi listar några av våra favoriter här nedan.

Åkpåse - Den håller barnet varm, mjukt och gosigt!

Skötväska - Att ha en väska med alla baby-saker är fantastiskt smidigt.

Suffletter och regnskydd - Olika suffletter har olika egenskaper, en del skyddar mot solljus, andra mot regn.

Reflexer - Vagnen ska vara väl synlig höst-, och vintertid. Se till att vagnen kan synas från alla vinklar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5