Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa barnvagnen 2021

En riktigt bra barnvagn är något som alla föräldrar bör prioritera. Det är också ett av de mer kostsamma inköpen så det är viktigt att hitta en så bra och prisvärd barnvagn som möjligt. Vi har sammanställt en lista på de bästa barnvagnarna på marknaden idag. Britax Smile 3 blev bäst i vårt test. Det är en prisvärd och populär vagn som vunnit flera utmärkelser i många olika tester.

Vilken barnvagn är bäst?

Valet av barnvagn kan vara svårt. Det finns många olika typer och modeller. Vi har testat kvalitet, användning och funktion utifrån vardagligt användande. Vi har också undersökt externa tester och omdömen från både fackmän, kunder och andra föräldrar. Några av de faktorer vi fokuserat på är:

 • Kvalitet – Barnvagnen ska kännas stabil och robust. Det sista vi vill är att vagnen går sönder och barnet trillar ur. Även handtagen ska vara sköna att hålla i samt erbjuda ett fast grepp.
 • Justerbarhet – Barnvagnen kommer att användas mycket, och om den inte går att anpassa så att den blir bekväm att gå med så kommer det att märkas. Till exempel så är det viktigt att handtaget går att justera i höjd för att passa båda föräldrarna. Även barnets position och övriga utrymmen ska helst gå att anpassa så att vagnen passar dig så bra som möjligt.
 • Egenskaper – En bra barnvagn ska vara utrustad med bra ventilation, solskydd, ha smidiga funktioner för att rotera sittdelen och vara enkel att fälla ihop. Ju enklare allt går att göra desto bekvämare vardag får du. Barnvagnen kommer att vara en stor del av ditt och ditt barns liv, se till att den är flexibel och lätt att använda.
 • Lastutrymme  - En detalj som många missar, men det är guldvärt att ha gott om utrymme för packning. Då kan du enkelt gå och handla själv och lägga matkassarna under vagnen. Vi undersöker också hur lättillgängligt lastutrymmet är, det ska gå snabbt att få fram det du behöver.
 • Däck – Bra fjädring och punkteringsfria däck är det bästa. Du vill inte få punka när du är på skogspromenad, eller utsätta barnet för en skumpig resa om du går på en grusväg. Vi tittar på fjädringen och hur däckens kvalitet är.

 1. 1. Britax Smile 3
  9,4/10
  Britax Smile 3 sittvagn
  Bäst i test
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Hjul
  Luftfyllda
  Vikt
  13 kg
  Till Butik
  7295 kr
 2. 2. Cybex Priam
  9,3/10
  Cybex Priam duovagn 2020
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Hjul
  Punkteringsfria
  Vikt
  12.6 kg
  Till Butik
  14995 kr
 3. 3. Emmaljunga Super Viking Ltd Edt
  9,2/10
  Emmaljunga Super Viking Ltd Edt duovagn
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Hjul
  Punkteringsfria
  Vikt
  11.1 kg
  Till Butik
  5995 kr
 4. 4. Emmaljunga NXT90 F Outdoor Trek Ltd Edt
  8,9/10
  Emmaljunga NXT90 2in1 Mix & Match 2021
  Typ
  Duovagn
  Chassi
  Aluminium
  Hjul
  Punkteringsfria
  Vikt
  9.7 kg
  Till Butik
  9279 kr
 5. 5. Baby Jogger City Tour 2
  8,7/10
  Baby Jogger City Tour 2 Sittvagn (Jet)
  Typ
  Sulky
  Chassi
  Aluminium
  Hjul
  Punkteringsfria
  Vikt
  6.5 kg
  Till Butik
  2399 kr

Vanliga frågor om barnvagnar

Hur viktiga är vagnens mått och vikt?

Måtten kan vara väldigt viktiga. Om du har en mindre bil, hiss eller ont om förvaring så behöver du se till att vagnen får plats. Det är särskilt viktigt att du tar reda på vagnens mått när den är ihopfälld, eftersom det såklart är så du kommer att transportera och förvara den oftast. Vikten är inte lika avgörande som måtten. Dels väger moderna vagnar relativt lite och det är viktigare att vagnen och dess funktioner känns bra än dess vikt. Om du bor i lägenhet utan hiss eller av olika anledningar kommer att bära vagnen mycket så ska du givetvis välja en vagn som väger mindre.

Vilken modell ska jag ha?

Det är inte helt lätt att köpa sin första vagn, det finns ju många olika modeller för olika ändamål och åldrar.

Duovagn – Duovagnen kan användas upp till tre års ålder tack vare att den har en separat ligg- och sittdel. Du väljer alltså vilken del som vagnen ska anpassas till.

Sittvagn – Sittvagnen har bara en sittdel och är därför till för äldre barn, runt 6 månader och upp till runt 3 år.

Komivagn – Kombivagnen kan likt duovagnen användas upp till 3 års ålder. Det är en sittvagn som kan ställas om till fullt liggläge och fungerar därmed även som liggvagn. Till skillnad från duovagnen så har inte kombivagnen separata delar (sitt-/liggdel) utan fälls ner från sitt- till liggläge.

Syskonvagn – Syskonvagnen kallas också för tvillingvagn och är helt enkelt till för flera. Den har plats för två barn och kan vara antingen sittvagn eller duovagn.

Resevagn – Resevagnen är en lätt och smidig vagn som är till för att enkelt hanteras på resande fot. De finns för barn upp till runt 17 kg. Resevagnar har färre tillbehör än övriga vagnmodeller och har oftast bara ett lutande sittläge, vissa kan ha plant liggläge och plats för babyskydd.

Sulky – Sulkyn kan liknas vid resevagnen, ibland går det rent av inte att skilja en modell av skulky från en resevagn. Sulkyn är till för äldre barn som kan sitta själva och saknar ibland (men inte alltid) fullt liggläge. Funktioner och tillbehör varier mycket mellan olika modeller och tillverkare. En del sulkys har bara de mest grundläggande medan andra kan jämföras med duovagnar.

Joggingvagn – Precis vad det låter som, en lätt och stabil vagn som är till för joggingturen. De är mycket lättrullade och är handbromsande. Joggingvagnen kan ha tre eller fyra hjul och se ut som alltifrån en cykelvagn till en duovagn. Den finns modeller som går att fälla ihop och andra som inte går att fälla ihop och det finns både fram- och bakåtvända.

Vilket handtag ska jag ha?

Handtaget är en viktig detalj, du kommer att gå mycket med vagnen och handtaget är en stor anledning till om det blir behagligt eller inte. Dels ska handtaget vara på rätt höjd för att du bekvämt ska kunna vila händerna på det, och dels ska handtaget sitta på en längd från vagnen så att du inte sparkar mot chassit undertill. Handtagen kan justeras på lite olika sätt, men vi föredrar teleskophandtag som dras ut från chassiet. De erbjuder stor anpassningsförmåga och ger en bra längd bort från vagnen vilket passa längre personer mycket bra.

Vilka däck är bäst?

Du brukar kunna välja mellan skumfyllda eller luftfyllda hjul. Med skumfyllda hjul så slipper du punktering men luftfyllda brukar ge en bättre känsla och stötdämpning. Hjulen ska helst rotera fritt och smidigt för att göra det enkelt att gå både i stad och skog, men framhjulen ska gå att låsa för bättre stabilitet. Storleken på hjulen spelar också roll, små däck gör vagnen mer ostadig och stora däck gör den å andra sidan svår att manövrera. Mönstringen spelar mindre roll, så länge du väljer någon form av mönstring och inte släta däck så får du tillräckligt bra grepp.

Vilken sufflett är bäst?

En bra sufflett ska gå att fälla ut ordentligt. Suffletter som knappt går längre än till mitten av vagnen skyddar inte särskilt mycket mot varken ljus, regn eller vind. Men en sufflett som går att dra nästan hela vägen ner till kanten på vagnen skyddar mycket bra. Suffletten ska också vara välventilerad, då får barnet ett mycket bra skydd mot väder och vind utan att bli varken för varm eller kall. Suffletten får gärna vara utbytbar så att du kan anpassa sufflett efter omgivning och temperatur.

Vilka tillbehör behöver jag till vagnen?

Det finns mängder med olika tillbehör att köpa till sin barnvagn. En del är helt onödigt för vissa medan andra inte kan leva utan dem. Det är därför svårt att säga vilka som är mest nödvändiga för just dig. Men vi listar några av våra favoriter här nedan.

Åkpåse - Den håller barnet varm, mjukt och gosigt!

Skötväska - Att ha en väska med alla baby-saker är fantastiskt smidigt.

Suffletter och regnskydd - Olika suffletter har olika egenskaper, en del skyddar mot solljus, andra mot regn.

Reflexer - Vagnen ska vara väl synlig höst-, och vintertid. Se till att vagnen kan synas från alla vinklar.

Testvinnare - Bäst Barnvagn

 • Britax Smile 3
 • Cybex Priam
 • Emmaljunga Super Viking Ltd Edt
 • Emmaljunga NXT90 F Outdoor Trek Ltd Edt
 • Baby Jogger City Tour 2
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
48 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 15:14:53