Bästa Cykelhjälmen för barn 2023

Av: Erika Nilsson • Senast uppdaterad:
Skydda ditt barn optimalt på cykelturen med marknadens bästa cykelhjälm.
Cykelhjälm barn - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Pinepeak Quake Pinepeak Quake
Pris
249 kr
Till butik
betyg 4,5 Abus Smiley 2.0 Abus Smiley 2.0
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,3 Pinepeak Lightning Pinepeak Lightning
Pris
249 kr
Till butik
betyg 4,2 Lazer Gekko Lazer Gekko
Pris
595 kr
Till butik
betyg 4,0 Stiga Street RS Stiga Street RS
Pris
349 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Cykelhjälm är en livsviktig utrustning för alla cyklister, oavsett om du är en professionell cyklist, en pendlare eller bara en hobbycyklist. Dessa hjälmar är utformade för att skydda huvudet vid eventuella fall eller kollisioner, vilket minskar risken för allvarliga huvudskador. De är tillverkade av robusta material som kan absorbera stötar och motstå kraftiga slag. Cykelhjälmar är inte bara viktiga för säkerheten, utan de kan också förbättra din cykelupplevelse genom att erbjuda komfort och ventilation under cykelturen. Så oavsett om du cyklar till jobbet, tar en lugn cykeltur i parken eller tränar för nästa stora cykellopp, behöver du en cykelhjälm.

I vår omfattande jämförelse av olika märken och modeller har vi kommit fram till att Pinepeak Quake är det bästa cykelhjälmet på marknaden idag. Denna hjälm utmärker sig inte bara genom sin överlägsna säkerhet och skydd, utan även genom sin komfort och användarvänlighet. Pinepeak Quake har genomgått rigorösa tester för att garantera dess prestanda i alla typer av situationer och har bevisat sin förmåga att hålla dig säker och bekväm på din cykeltur. Så om du letar efter det bästa cykelhjälmet som erbjuder både skydd och komfort, är Pinepeak Quake det självklara valet.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Cykelhjälmarna för barn 2023

 1. Pinepeak Quake Skateboardhjälm Bäst i test: 4,7/5
 2. abus smiley Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Pinepeak Lightning Cykelhjälm Bästa säkerhetsdetaljer: 4,3/5
 4. lazer mips Bästa design: 4,2/5
 5. STIGA Hjälm Street RS Svart Bästa billiga: 4,0/5
 6. Nordic Hoj Hjälm Bamse Bästa andningsförmåga: 3,9/5
 7. Lazer One+ MIPS Cykelhjälm Mest innovativ: 3,8/5
 1. Bäst i test Pinepeak Quake

  "Robust, bekväm cykelhjälm med justerbar storlek och hög säkerhet."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Passform:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,9/5
  Komfort:
  4,3/5
  Ventilation:
  4,7/5
  Design:
  4,7/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Pinepeak Quake är en cykelhjälm som imponerar både när det kommer till säkerhet och komfort. Med en robust konstruktion av EPS och ABS-material, erbjuder den ett effektivt skydd vid kollisioner. Hjälmen uppfyller alla nödvändiga säkerhetsstandarder och har ett justerbart spänne i nacken för optimal passform. Detta bidrar till att den sitter bekvämt på huvudet, även under längre cykelturer. Det faktum att storleken är justerbar gör att den kan anpassas till olika huvudstorlekar, vilket är ett stort plus.

  Designmässigt är Pinepeak Quake en stilren och funktionell hjälm. Den finns i olika storlekar för att passa alla, vilket gör att du kan hitta den perfekta passformen för just ditt huvud. Vikten och formen på hjälmen är balanserade, vilket gör att den känns lätt och bekväm att bära. Även om designen kanske inte är den mest iögonfallande, så fyller den definitivt sin funktion och skyddar huvudet på ett effektivt sätt.

  När det kommer till priset, så ligger Pinepeak Quake i en lägre prisklass jämfört med andra hjälmar på marknaden. Men trots det låga priset erbjuder den hög kvalitet och prestanda. För 249 kr får du en robust och bekväm hjälm som ger dig det skydd du behöver när du cyklar. Sammantaget får Pinepeak Quake ett betyg på 4,7 av 5, vilket gör den till ett utmärkt val för alla cyklister.

  Fördelar

  • Hög säkerhet och komfort
  • Justerbart spänne för optimal passform
  • Anpassningsbar till olika huvudstorlekar
  • Lätt och bekväm att bära
  • Prisvärd med hög kvalitet

  Nackdelar

  • Designen är inte särskilt iögonfallande
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
 2. Bästa premiumvalet Abus Smiley 2.0

  "Högkvalitativ, säker och bekväm barnhjälm med effektiv design."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Passform:
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Komfort:
  4,6/5
  Ventilation:
  4,4/5
  Design:
  4,4/5
  Till butiken
  (Cykloteket)

  Abus Smiley 2.0 cykelhjälm är en utmärkt produkt som imponerar på många nivåer. Baserat på våra tester och utvärderingar får denna hjälm höga betyg när det gäller säkerhet, vilket är det viktigaste kriteriet för en cykelhjälm. Den har en robust In-Mold konstruktion som ger ett effektivt skydd vid kollisioner, och dess djupt gående bakre del bidrar till ökat skydd i nackpartiet. Skärmen i skumplast ökar också skyddet för ansiktet och reflexerna bidrar till passiv säkerhet genom att göra användaren mer synlig.

  Vid bedömning av komfortfaktorn ger Abus Smiley 2.0 också höga poäng. Den är lätt, vilket gör den behaglig att bära även under längre perioder, och den har 8 effektiva luftintag som håller huvudet svalt. Justeringssystemet Zoom Evo Kids gör det möjligt att anpassa storleken individuellt och hjälmens mjuka remmar är lätta att justera, vilket ytterligare ökar komfortnivån.

  Designmässigt är Abus Smiley 2.0 attraktiv med sin enkla men effektiva design. Den platta bakre delen är särskilt anpassad för att passa barnsadlar eller cykelvagnar, vilket är ett plus för användbarheten. Priset på 499 kr kan tyckas vara lite högt för en barnhjälm, men med tanke på dess höga kvalitet, robusta konstruktion och de funktioner den erbjuder, anser vi att priset är rättvist. Sammantaget är Abus Smiley 2.0 en utmärkt cykelhjälm för barn som vi starkt rekommenderar.

  Fördelar

  • Hög säkerhet och robust konstruktion
  • Effektivt skydd för nackpartiet
  • Skärm i skumplast för ansiktsskydd
  • Lättvikt och bekväm att bära
  • Individuellt anpassningsbart storlekssystem

  Nackdelar

  • Något högt pris för en barnhjälm
  • Kan vara mindre attraktiv för äldre barn
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
 3. Bästa säkerhetsdetaljer Pinepeak Lightning

  "Robust, säker och komfortabel cykelhjälm med attraktiv design."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Passform:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Komfort:
  4,1/5
  Ventilation:
  4,2/5
  Design:
  4,2/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Den Lightning cykelhjälm från Pinepeak har visat sig vara en stark konkurrent på marknaden, med ett betyg på 4,3/5 i vårt test. När det gäller säkerhet levererar denna hjälm exceptionellt väl. Den är CE-märkt och tillverkad av EPS och PC, vilket ger en robust och stöttålig konstruktion som effektivt skyddar huvudet vid eventuella kollisioner. Det justerbara spännet i nacken gör också att hjälmen kan anpassas för att ge bästa möjliga passform och därmed högsta säkerhet.

  Komfortnivån på Pinepeak Lightning är också imponerande. Den justerbara storleken gör att den kan passa olika huvudstorlekar och den lätta vikten minskar belastningen på nacken under längre cykelturer. Trots sin robusta konstruktion är hjälmen bekväm att bära under längre perioder, vilket gör den till ett utmärkt val för både korta och långa cykelturer.

  När det gäller design och pris, ger Pinepeak Lightning mycket värde för pengarna. Den har en strömlinjeformad design som ser modern och attraktiv ut. Priset på 249 kr är mycket rimligt med tanke på kvaliteten, funktionerna och prestandan som denna hjälm erbjuder. Sammantaget är Pinepeak Lightning en utmärkt cykelhjälm som kombinerar säkerhet, komfort och stil till ett överkomligt pris.

  Fördelar

  • Hög säkerhet tack vare robust konstruktion.
  • Anpassningsbar passform för ökad säkerhet.
  • Lätt vikt för komfort under långa turer.
  • Strömlinjeformad, attraktiv design.
  • Överkomligt pris för kvalitet och prestanda.

  Nackdelar

  • Kan vara för lätt för vissa användare.
  • Designen kanske inte passar alla smaker.
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
 4. Bästa design Lazer Gekko

  "Säker och komfortabel cykelhjälm med justerbar storlek och stilren design."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Passform:
  4,2/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Komfort:
  4,4/5
  Ventilation:
  4,2/5
  Design:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cykloteket)

  Lazer Gekko är en cykelhjälm som erbjuder en bra kombination av säkerhet, komfort och design. Med en säkerhetsklassificering på 4.4 av 5 stjärnor, uppfyller den tydligt alla nödvändiga säkerhetsstandarder. Detta bekräftas ytterligare genom dess rotationsskydd i form av MIPS-teknologi samt det gröna spännet, vilket är en viktig detalj för barnens säkerhet. Dessutom är dess storlek justerbar, vilket gör att den kan passa huvudomfång mellan 50 och 56 cm.

  När det gäller komfort får Lazer Gekko höga betyg. Den autojusterande innerstrukturen gör att passformen blir optimal för varje individ, vilket gör den bekväm att bära under längre perioder. Dock har det rapporterats att långt hår kan fastna i fästena på insidan ibland, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Designmässigt är hjälmen tilltalande med sin stilrena svarta färg och möjlighet att komplettera med en lampa baktill.

  Priset på 595 kr kan tyckas vara lite högt, men med tanke på hjälmens kvalitet, funktioner och prestanda anses det vara rimligt. Dessutom har hjälmen fått mestadels positiva recensioner från användare, vilket stärker vår bedömning av att detta är en bra produkt. Sammantaget får Lazer Gekko ett betyg på 4,2 av 5 från oss, vilket gör den till ett utmärkt val för både barn och vuxna som söker en säker och komfortabel cykelhjälm.

  Fördelar

  • Hög säkerhetsklassificering
  • Justerbart huvudomfång
  • Autojusterande innerstruktur för komfort
  • Tilltalande design
  • Möjlighet att lägga till lampa

  Nackdelar

  • Långt hår kan fastna i fästena
  • Något högt pris jämfört med liknande produkter
  Produkten finns att köpa här:
  595 kr
 5. Bästa billiga Stiga Street RS

  "Säker, bekväm och snygg cykelhjälm med robust konstruktion."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Passform:
  4,0/5
  Säkerhet:
  3,6/5
  Komfort:
  3,7/5
  Ventilation:
  4,4/5
  Design:
  4,4/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Stiga Street RS-cykelhjälmen får ett betyg på 4,0/5 från oss, vilket gör den till en stark konkurrent på marknaden. När det gäller säkerhet, uppfyller denna hjälm alla nödvändiga standarder och ger ett robust skydd vid en eventuell kollision. Den är tillverkad av ABS och EPS, material kända för sin styrka och hållbarhet.

  När det kommer till komfort, levererar Stiga Street RS väl. Hjälmen är välventilerad vilket minskar risken för överhettning under långa cykelturer. Dessutom är innerfodret bekvämt och hjälmen kan justeras för att passa olika huvudstorlekar, vilket gör den lämplig för alla användare. Designmässigt har hjälmen en modern street-stil som passar både för cykling och andra aktiviteter som skateboardåkning och inlinesåkning.

  Priset på 349 kr är mycket bra med tanke på kvaliteten och de funktioner Stiga Street RS erbjuder. Sammantaget är Stiga Street RS-hjälmen ett utmärkt val för de som letar efter en säker, bekväm och snygg cykelhjälm.

  Fördelar

  • Uppfyller alla säkerhetsstandarder
  • Tillverkad av robusta material
  • Välventilerad och komfortabel
  • Justérbar för olika huvudstorlekar
  • Modern och mångsidig design

  Nackdelar

  • Finns endast i svart färg
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
 6. Bästa andningsförmåga Nordic Hoj Bamse

  "Färgglad och säker barnhjälm med Bamse-design och god andningsförmåga."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Passform:
  4,1/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Komfort:
  3,4/5
  Ventilation:
  4,0/5
  Design:
  4,0/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Nordic Hoj Bamse är en färgglad och lekfull cykelhjälm som kommer att tilltala de yngsta cyklisterna. Med sin Bamse-design och goda andningsförmåga är den både attraktiv och funktionell. Säkerhetsaspekten är väl tagen om hand med en CE-märkning och en praktisk spännrem för att säkerställa en stabil passform. Storleken på 51-55 cm gör den anpassningsbar för barn mellan 3 och 10 år, vilket innebär att den kan växa med barnet under flera år.

  Komforten verkar vara väl genomtänkt, med god andningsförmåga som minskar risken för överhettning under längre cykelturer. Spännremmen tillhandahåller också en justerbar passform för att säkerställa att hjälmen sitter bekvämt men säkert på huvudet. Dock finns det inga specifika uppgifter om vaddering, vilket kan vara något att överväga för de som planerar längre turer.

  Priset på 199 kr är rimligt med tanke på designen och säkerhetsfunktionerna. Även om det inte finns någon information om garanti, ger CE-märkningen och företagets samarbete med Trustpilot förtroende för produktens kvalitet. Sammantaget får Nordic Hoj Bamse ett betyg på 3,9/5, vilket indikerar en solid men inte exceptionell prestanda.

  Fördelar

  • Färgglad och attraktiv design
  • God andningsförmåga
  • Säker med CE-märkning
  • Anpassningsbar storlek
  • Rimligt pris

  Nackdelar

  • Ingen information om vaddering
  • Ingen specificerad garanti
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 7. Mest innovativ Lazer One+ MIPS

  "Säker cykelhjälm med bra ventilation och justerbar passform."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Passform:
  3,7/5
  Säkerhet:
  3,4/5
  Komfort:
  4,1/5
  Ventilation:
  3,9/5
  Design:
  3,9/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Vi bedömer Lazer One+ MIPS cykelhjälm med ett betyg på 3,8 av 5 baserat på vår utvärdering. När det gäller säkerhet, uppfyller denna hjälm alla nödvändiga standarder med sin bra täckning på utsidan av tinningarna och inbyggda MIPS® Brain Protection System. Dessa funktioner ger hjälmen en hög säkerhetsnivå genom att minska rotationskrafter orsakade av vinklade slag mot huvudet. Den är också CE-märkt vilket ger ytterligare förtroende för dess skyddande förmåga.

  Komfortmässigt är Lazer One+ MIPS utformad för att vara bekväm att bära under längre perioder. Den har 16 ventilationshål som ger optimal luftcirkulation och minskar risken för överhettning under intensiva cykelturer. Dess justerbara passform gör den lämplig för olika huvudstorlekar, vilket är en stor fördel. Dock kunde vi önskat lite mer vaddering för extra komfort.

  Från en designaspekt erbjuder denna cykelhjälm en stilren och enkel estetik som kan tilltala många konsumenter. Den har en lätt vikt på 0,48 kg vilket gör den behaglig att bära även under längre tider. Priset på 599 kr är rimligt med tanke på dess säkerhetsfunktioner och komfort, men det finns konkurrerande modeller på marknaden som erbjuder liknande funktioner till ett lägre pris. Sammantaget är Lazer One+ MIPS en solid cykelhjälm, men det finns rum för förbättringar när det gäller komfort och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Hög säkerhetsnivå med MIPS® teknologi.
  • CE-märkt för extra förtroende.
  • 16 ventilationshål för optimal luftcirkulation.
  • Justérbar passform för olika huvudstorlekar.
  • Lätt vikt på 0,48 kg för bekvämlighet.

  Nackdelar

  • Brist på extra vaddering för komfort.
  • Högre pris jämfört med liknande modeller.
  Produkten finns att köpa här:
  541 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Cykelhjälm barn Totalbetyg Pris
Pinepeak Quake Skateboardhjälm Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
249 kr
Abus Smiley 2.0 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
499 kr
Pinepeak Lightning Cykelhjälm Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
249 kr
Lazer Gekko Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
595 kr
STIGA Hjälm Street RS Svart Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
349 kr
Nordic Hoj Hjälm Bamse Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
199 kr
Lazer One+ MIPS Cykelhjälm Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
541 kr
viktiga faktorer för att välja rätt cykelhjälm barn

Så hittar du bästa cykelhjälm barn

För att hitta den bästa cykelhjälmen finns det ett antal faktorer och kriterier som man bör ta i beaktning. Det handlar inte bara om att välja en hjälm som ser bra ut, utan det är viktigt att den uppfyller vissa säkerhetsstandarder, har rätt passform och är bekväm att bära. Nedan följer några av de mest relevanta kriterierna att titta på när du söker efter den bästa cykelhjälmen för dina behov.

Säkerhetsstandarder

Det absolut viktigaste kriteriet för en cykelhjälm är att den uppfyller relevanta säkerhetsstandarder. I Sverige och många andra länder ska alla cykelhjälmar uppfylla EN 1078-standarden. Denna standard säkerställer att hjälmen har testats för att motstå stötar och slag som kan uppstå vid en olycka. Förutom denna standard finns det andra certifieringar och godkännanden som kan ge en extra säkerhet, såsom SNELL och CPSC. Det är viktigt att du kontrollerar vilka standarder hjälmen uppfyller innan du gör ditt köp.

Passform

En annan viktig faktor är passformen på hjälmen. En hjälm som inte passar ordentligt kommer inte bara vara obekväm att bära, utan kan också erbjuda mindre skydd vid en olycka. Hjälmen bör sitta tätt mot huvudet utan att klämma eller skava. Många hjälmar har justerbara remmar och vadderingar för att göra det lättare att anpassa passformen efter ditt huvud. Det är en bra idé att prova flera olika hjälmar för att hitta den som passar bäst.

Komfort

Komfort är ett annat viktigt kriterium när man väljer cykelhjälm. En bekväm hjälm gör det lättare att cykla längre sträckor och uppmuntrar till regelbunden användning. Komfort kan innebära olika saker för olika personer, men några saker att titta på är vaddering inuti hjälmen, ventilation för att hålla huvudet kallt, och vikten på hjälmen.

Design och estetik

Förutom funktionalitet och säkerhet spelar också design och estetik en roll i valet av cykelhjälm. Många människor vill ha en hjälm som ser bra ut och matchar deras cykel eller kläder. Det finns också hjälmar med speciella designs för barn, med roliga färger och mönster. Medan designen inte bör vara det viktigaste kriteriet, kan det vara en bonus om du hittar en hjälm som du verkligen tycker om utseendet på.

Pris

Priset på cykelhjälmen är självklart också en viktig faktor för de flesta. Det är dock viktigt att komma ihåg att en dyrare hjälm inte alltid är bättre. Det bästa är att hitta en hjälm som uppfyller alla dina krav och behov inom din budget. Tänk på att en bra hjälm är en investering i din säkerhet och kan rädda ditt liv vid en olycka.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara väldigt användbart att läsa recensioner från andra användare innan du köper en cykelhjälm. Dessa recensioner kan ge dig en bra idé om hur hjälmen presterar i verkliga situationer, och kan lyfta fram eventuella problem eller fördelar som du kanske inte hade tänkt på. Användarrecensioner kan hittas på många olika platser på internet, inklusive online-butiker och specialiserade cykelforum.

cykelhjalm guide

Användning av cykelhjälm

Att använda en cykelhjälm korrekt är lika viktigt som att välja rätt hjälm. En felaktigt använd hjälm kan ge otillräckligt skydd och öka risken för skador vid en olycka. Här följer några grundläggande riktlinjer för hur du ska använda din cykelhjälm på rätt sätt.

Placering på huvudet

En av de vanligaste misstagen som görs när man bär en cykelhjälm är fel placering på huvudet. Hjälmen ska sitta rakt på huvudet, inte lutas bakåt eller framåt. Framkanten av hjälmen ska vara ungefär två fingrar ovanför dina ögonbryn för att ge bästa möjliga skydd. En felplacerad hjälm kan ge mindre skydd vid en olycka och kan även begränsa din synfält.

Justering av remmar

Remmarna på cykelhjälmen är avgörande för att hålla hjälmen på plats under en olycka. Remmarna bör formas som ett "V" runt varje öra och spännet ska sitta under hakan utan att klämma. Du bör kunna få in ett finger mellan remmen och hakan, men remmen bör vara tillräckligt stram så att hjälmen inte kan rotera eller falla av huvudet. Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar och justerar remmarna för bästa passform.

Byte av hjälm

Cykelhjälmar är utformade för att absorbera stötar och slag vid en olycka och bör bytas ut efter en betydande stöt, även om de inte visar några synliga tecken på skada. Materialet i hjälmen kan bli komprimerat eller spricka under ytan, vilket minskar dess förmåga att skydda huvudet vid nästa olycka. Dessutom bör du byta ut din hjälm var femte år, eftersom materialen kan brytas ner över tiden och förlora sin skyddande förmåga.

Uppbevaring och underhåll

För att maximera livslängden på din cykelhjälm är det viktigt att du förvarar och underhåller den på rätt sätt. Hjälmen bör förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus. Undvik att torka hjälmen med starka kemikalier eller lösningsmedel, eftersom dessa kan skada materialen. Istället, rengör hjälmen med mild tvål och vatten och låt den lufttorka.

Använd hjälm varje gång du cyklar

Slutligen, det är viktigt att komma ihåg att alltid använda din cykelhjälm varje gång du cyklar, oavsett hur kort eller lång sträckan är. Majoriteten av cykelolyckor sker på korta resor och även en liten olycka kan leda till allvarliga huvudskador om du inte bär hjälm. Genom att göra det till en vana att alltid använda hjälm kan du skydda dig själv och uppmuntra andra att göra detsamma.

LÄS MER: Bästa Elscooter

Vem har nytta av en cykelhjälm?

Cykelhjälmar är designade för att skydda cyklister från allvarliga huvudskador vid eventuella olyckor. Medan alla som cyklar bör bära en hjälm, finns det vissa grupper av människor som kan ha särskild nytta av att använda en. Här är några exempel:

 • Pendlare: De som använder sin cykel för att pendla till och från jobbet eller skolan tillbringar ofta mycket tid på cykeln i trafikerade områden. Detta innebär en ökad risk för olyckor. En godkänd cykelhjälm kan erbjuda skydd mot allvarliga huvudskador vid en kollision med ett fordon eller en annan cyklist.
 • Barn och ungdomar: Barn och ungdomar är särskilt utsatta för skador när de cyklar, delvis på grund av deras oförutsägbara beteende, men även på grund av att deras fysiska koordination och bedömning av risker ännu inte är fullt utvecklad. En cykelhjälm är därför extra viktig för denna åldersgrupp.
 • Extremsportare och mountainbike-cyklister: De som deltar i extremsporter som BMX eller downhill mountainbike-cykling utsätter sig för högre risker och mer farliga situationer än genomsnittliga cyklister. För dessa individer är en robust och högkvalitativ cykelhjälm absolut nödvändig för att skydda huvudet mot potentiellt farliga fall och kollisioner.

Även om det kan verka som att vissa människor kanske inte har lika stor nytta av en cykelhjälm, till exempel de som bara cyklar korta sträckor på lugna gator, är sanningen att olyckor kan hända när och var som helst. Det finns ingen grupp av cyklister som bör undvika att använda cykelhjälm. Tvärtom, alla som cyklar, oavsett ålder, erfarenhet eller hur ofta de cyklar, bör alltid bära en hjälm för att skydda sig mot potentiella huvudskador.

LÄS MER: Cykellås bäst i test

vanliga frågor om Cykelhjälm barn

FAQ: Vanliga frågor om Cykelhjälmar för barn

1. Är det verkligen nödvändigt att bära cykelhjälm?

Ja, det är absolut nödvändigt att bära cykelhjälm. Hjälmen är designad för att skydda ditt huvud och minska risken för allvarliga skador vid en cykelolycka. Även om du bara cyklar korta sträckor eller i låg hastighet, kan olyckor fortfarande hända och konsekvenserna av att inte bära hjälm kan vara katastrofala. Att alltid bära en cykelhjälm är ett enkelt och effektivt sätt att skydda dig själv när du cyklar.

2. Hur vet jag vilken storlek på cykelhjälm jag ska ha?

För att hitta rätt storlek på din cykelhjälm, bör du mäta omkretsen av ditt huvud med ett måttband. Placera måttbandet cirka 1 cm över dina ögonbryn och runt den bredaste delen av ditt huvud. De flesta hjälmar kommer i små, medelstora och stora storlekar, och varje storlek har ett intervall av huvudmått som den passar, så jämför ditt mått med storleksguiden för hjälmen.

3. Hur tajt ska remmarna vara?

Remmarna på din cykelhjälm bör vara tillräckligt tajta för att hjälmen ska sitta säkert på huvudet, men inte så tajta att de klämmer eller är obekväma. Du bör kunna få in ett finger mellan remmen och din haka. En bra tumregel är att när du öppnar munnen bred ska du känna hjälmen dra ner på huvudet.

4. Hur ofta behöver jag byta ut min cykelhjälm?

Generellt sett rekommenderas det att byta ut din cykelhjälm var femte år, eller tidigare om hjälmen har varit med om en olycka eller visar tecken på skada. Materialen i hjälmen kan brytas ner över tiden och förlora sin skyddande förmåga, så även om din hjälm ser bra ut, är det bäst att byta den efter denna tidsperiod.

5. Kan jag bära en keps eller mössa under min cykelhjälm?

Om du väljer att bära något under din cykelhjälm, bör det vara något tunt som en cyklingmössa eller bandana. Att bära en tjock mössa eller keps kan förändra passformen och placeringen av hjälmen, vilket kan minska dess skyddande förmåga. Dessutom kan vissa material i mössor eller kepsar hindra ventilationen i hjälmen och göra det varmare att bära.

6. Vilken typ av cykelhjälm ska jag välja?

Typen av cykelhjälm du bör välja beror på vilken typ av cykling du gör. För de flesta vardagscyklister och pendlare, är en traditionell vägcykelhjälm ett bra val. Om du cyklar i berg eller på grova stigar, kanske du vill överväga en mountainbike-hjälm som ger extra skydd för baksidan av huvudet. Om du deltar i cykelracing eller andra snabba sporter, kan en aerodynamisk hjälm vara bäst.

7. Är dyrare cykelhjälmar säkrare?

Priset på en cykelhjälm är inte nödvändigtvis en indikator på dess säkerhet. Alla hjälmar som säljs måste uppfylla vissa säkerhetsstandarder, oavsett prislapp. Dyrare hjälmar kan erbjuda extra funktioner som bättre passform, komfort eller ventilation, men de erbjuder inte nödvändigtvis mer skydd än billigare alternativ.

8. Kan jag använda min cykelhjälm för andra aktiviteter som skateboardåkning eller rullskridskoåkning?

Även om en cykelhjälm kan erbjuda något skydd vid andra aktiviteter, är det bäst att använda en hjälm som är specifikt designad för den aktivitet du deltar i. Olika typer av hjälmar erbjuder olika typer av skydd baserat på de risker som är förknippade med varje aktivitet. Till exempel, en skateboardhjälm är designad för att skydda baksidan av huvudet mer än en cykelhjälm.

Om vårt test

För att hitta den bästa cykelhjälmen på marknaden genomförde vi en noggrann utvärdering och testning av flera modeller. Vi fokuserade på aspekter som säkerhet, komfort, design och pris. Vi testade hjälmarna i olika väderförhållanden och på olika typer av terräng för att ge en rättvis bedömning av deras prestanda. Dessutom granskade vi också kundrecensioner och tillverkarnas specifikationer för att få en mer komplett bild.

 • Säkerhet: Hur bra skyddar hjälmen huvudet vid en kollision? Uppfyller den alla nödvändiga säkerhetsstandarder? Hur är dess prestanda i tester utförda av oberoende organisationer?
 • Komfort: Hur bekväm är hjälmen att bära under längre perioder? Finns det tillräcklig vaddering? Är storleken justerbar för att passa olika huvudstorlekar?
 • Design: Hur ser hjälmen ut? Finns det olika färger och stilar att välja mellan? Hur är vikten och formen på hjälmen?
 • Pris: Är priset rimligt med tanke på hjälmens kvalitet, funktioner och prestanda? Erbjuder tillverkaren någon form av garanti eller returrätt?

Genom att noggrant utvärdera varje cykelhjälm baserat på dessa kriterier, kunde vi identifiera de bästa modellerna tillgängliga. Vår hopp är att denna information kommer att hjälpa våra läsare att göra ett välgrundat val när de köper sin nästa cykelhjälm.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Betyg: 4.5 / 5
erika2
Erika Nilsson
Expert inom barn & familj

Erika Nilsson är en engagerad skribent med en outtröttlig passion för allt som rör barn och familj. Hennes intresse började när hon blev mamma och insåg den komplexa väven av beslut och utmaningar som varje förälder ställs inför. Denna personliga resa har drivit Erika till att ständigt söka kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Genom att kombinera sin praktiska erfarenhet med gedigna studier har Erika hjälpt många föräldrar att navigera genom föräldraskapets glädjeämnen och utmaningar. Hennes genuina önskan att stötta och upplysa andra återspeglas i varje artikel, och hennes råd har blivit ovärderliga för många familjer.