Bäst i test: Bäst cykelhjälm 2021

En cykelhjälm är otroligt viktig, både för vuxna och barn. Drygt 60 % av alla som sökt akut sjukvård för cykelrelaterade skador hade inte hjälm på sig. För att hitta den bästa cykelhjälmen så har vi testat flera cykelhjälmar för barn och presenterat de 9 bästa alternativen. Urvalet i testet utgår från de mest populära hjälmarna på den svenska marknaden.

Test av cykelhjälmar till barn

I vårt test har vi bara undersökt hjälmar som uppfyller aktuella krav för CE-märkning. Det innebär att de möter de krav som ställs utifrån hälsa, miljö och säkerhet av EU. Vi har bland annat undersökt externa belastningstester som gjorts på hjälmarna. De faktorer som vi tittat närmre på är följande:

 • Säkerhet – Vilka tester har hjälmen genomgått, och hur klarade hjälmen testet? Vi undersöker också om hjälmen är utrustad med MIPS (multi-directional impact protection system) som begränsar rotationen av huvud och nacke vid stöt och slag. Hjälmen ska helst vara utrustad med grönt spänne, en säkerhetsfunktion som gör att knäppet utlöses automatiskt om det belastas till en viss grad. Då kommer ditt barn loss om han/hon skulle fastna med hjälmen.
 • Passform – Hjälmen ska sitta bra, gör den inte det så ska du inte använda den. Hjälmarna ska ha bra anpassningsmöjligheter så att du kan ställa in passformen så exakt som möjligt. Det är bättre att köpa en ny hjälm istället för att barnet ska behöva ha en för stor hjälm, det begränsar säkerheten avsevärt.

 1. 1. STIGA Lekhjälm Play+ Mips
  9,6/10
  STIGA Lekhjälm Play+ med MIPS och grönt spänne (Svart S)
  Bäst i test
  MIPS
  Ja
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  470 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  649 kr
  Läs mer

  STIGA har genom åren lyckats bygga ett riktigt starkt varumärke och cykelhjälmen Play+ för barn är en av anledningarna. Med alla viktiga funktioner och en komfort som inte går att klaga på har man lyckats med samtliga parametrar.

  Cykelhjälmen ger ett brett skydd över hela huvudet, både längre bak men även vid sidorna som kommer att skydda väl vid fall och olyckor.

  För att maximera skyddet har cykelhjälmen det gröna spännet som hjälper till när barn glömmer att ta av sig hjälmen vid lekar där man kan fastna med hjälmen och bli hängandes. Utöver det gröna spännet har cykelhjälmen även utrustats med MIPS för att kunna lindra de allvarligaste av olyckar så mycket det går.

  Designen på hjälmen är snygg och är en blandning mellan cykel- och skatehjälm, och kommer i ett svart utförande. Den mjuka och goda passformen på insidan säkerställer en hög komfort men ser även till att det inte blir alldeles för svettigt efter en cykeltur.

  Läs mer
 2. 2. STIGA Lekhjälm Play
  9,4/10
  STIGA Lekhjälm Play med grönt spänne (Svart M)
  MIPS
  Nej
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  470 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  479 kr
  Läs mer

  Cykelhjälmen Play för barn från STIGA är likt sin storebror Play+ ett utmärkt alternativ. Det man förlorar i egenskaper återfår man i högre prisvärdhet.

  Med cykelhjälmen Play säkerställer man ett bra skydd som skyddar väl över samtliga delar på huvudet. Det gröna spännet finns hos cykelhjälmen men rotationsskyddet MIPS fattas tyvärr. Sett till priset går det inte att klaga eftersom flera andra alternativ på marknaden saknar både det gröna spännet, MIPS och inte ger ett fullgott skydd samtidigt som priset är mycket högre.

  I hjälmen har multi-impact materialet EPP används som ser till att stora delar av kraften från stötar tas upp av skalet och lindrar därmed smällar ytterligare. Ett perfekt alternativ för någon som vill lära sig att cykla.

  Cykelhjälmen Play sitter skönt på huvudet och ett brett omfång på storleken ser till att cykelhjälmen passar alla barn. Hjälmen finns även i färgen rosa för de som föredrar ett mer färgglatt alternativ.

  Läs mer
 3. 3. Lazer Gekko Mips
  9,2/10
  Lazer Gekko Mips Grönt Spänne
  MIPS
  Ja
  Storlek
  50-56 cm
  Vikt
  300 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  750 kr
  Läs mer

  Lazer gekko cykelhjälm för barn är cykelhjälmen som passar perfekt för barnet som gillar äventyr och fart. Designen är modern och aktuell, och kommer i utförandena svart och blå.

  Denna lätta, men robusta hjälm skyddar väl över hela huvudet, och inte bara högt upp på huvudet som flera andra modeller. Hjälmen hänger ner över huvudet både på baksidan och på sidorna, och ger på så sätt mer skydd än många andra konkurrenter.

  Lazer Gekko cykelhjälm för barn är självklart utrustad med det gröna spännet och MIPS säkerhetssystem för maximal säkerhet. Det gröna spännet fungerar precis som det ska och öppnas upp när trycket i spännet blir för högt. Rotationssystemet MIPS ser till att hjälmen smidigt roterar kring basen på insidan, och kan på så sätt motverka de värsta skadorna vid olycka.

  Läs mer
 4. 4. Lazer Street+ Jr Mips
  9,1/10
  Lazer Street+ Jr Mips Grönt Spänne
  MIPS
  Ja
  Storlek
  52-56 cm
  Vikt
  430 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  790 kr
  Läs mer

  Den tuffa hjälmen Streetx Junior av Lazer är en kombination av stil och skydd. Hjälmen liknar mer de populära skate hjälmarna än de traditionella cykelhjälmarna. Hjälmen kommer i ett svart utförande med en snygg, röd logga på sidan.

  Lazer Street+ Jr sitter stabilt och skyddar runt hela huvudet. Hjälmen upplevs som bekväm och de flera hålen i skalet hjälper till att hålla en hög nivå av ventilation utan att bli dränkt av svett de varmaste dagarna.

  Den här cykelhjälmen för barn har självklart utrustats med både det gröna spännet och MIPS säkerhetssystem.

  Läs mer
 5. 5. Poc Pocito Omne Spin
  9,0/10
  Poc Pocito Omne Spin
  MIPS
  Nej
  Storlek
  48-55 cm
  Vikt
  360 g
  Grönt spänne
  Nej
  Till Butik
  890 kr
  Läs mer

  Poc Pocito Omne Spin skiljer sig något från de andra cykelhjälmarna för barn som vi har testat. Hjälmen ger ett mer vuxet intryck men är fortfarande en hjälm för barn och ungdomar. Hjälmen kommer i färgerna orange, rosa och grön.

  Som med de flesta andra cykelhjälmar för barn har Poc Pocito Omne Spin också kanter som går lite längre ner på sidorna och baktill för ytterligare skydd. Det som gör att cykelhjälmen skiljer sig från de andra i testet är att den varken har det gröna spännet eller MIPS. Cykelhjälmen har istället SPIN som är ett egenutvecklat system för att motverka rotationsskador. I det stora hela fungerar SPIN likvärt med MIPS. Att hjälmen inte har det gröna spännet är i sig ingen fara så länge man har ett barn som är noga med att ta av sig hjälmen vid klättring och annat där man annars kan bli hängandes från hjälmen.

  Remmarna på insidan hjälper till att få en skön passform och kan vid behov justeras efter komfort. Cykelhjälmen har också bestyckats med reflexer för extra synlighet under kvällsturer, vilket vi gillar skarpt. Vi hade gärna sett fler cykelhjälmar med reflexer.

  Läs mer
 6. 6. Abus Yon-I Mips
  8,9/10
  Abus Yon-I Mips
  MIPS
  Ja
  Storlek
  48-57 cm
  Vikt
  245 g
  Grönt spänne
  Nej
  Till Butik
  990 kr
  Läs mer

  Abus nya hjälm Yon-I Mips passar ungdomar och de lite äldre barnen. Hjälmen finns i två storlekar, 48-54 cm och 52-57 cm. Det har en snygg design som också erbjuder stor säkerhet med flera bra funktioner. Utrustad med MIPS och ett justerbart nackstöd så är kollisionsskyddet väldigt bra. Den har också en integrerad lampa baktill samt flera reflexer som ger god synlighet.

  Skalet är heltäckande i ett stycke vilket minimerar skador och är direkt gjutet i EPS-materialet under. Flera luft in- och utsläpp optimerar ventilationen och hjälmen känns väldigt bekväm och sval även vid fartfyllda aktiviteter. Hjälmen får god betyg till följd av den höga säkerheten och alla smarta funktioner som är välintegrerade i denna både stilrena och bekväma hjälm. 

  Läs mer
 7. 7. Impulse Quake
  8,8/10
  Impulse Quake Cykelhjälm
  MIPS
  Ja
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  440 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  269 kr
  Läs mer

  Impulse har kommit med en vass cykelhjälm för barn med de senaste funktionerna inom skydd och säkerhet.

  Hjälmen finns i tre färger och passar alla barn. Den tål hårda smällar och har presterat bra i tester. Som med de flesta modeller i vår topp-9-lista med de bästa cykelhjälmarna för barn har även denna ett gediget skydd för bakhuvudet och sidan.

  Ventilationshålen gör sitt genom att effektivt kyla ner huvudet och det elastiska systemet ser till att hjälmen sitter stabilt på barnets huvud.

  Läs mer
 8. 8. Etto Champery Jr Mips
  8,5/10
  Etto Champery Jr MIPS Cykelhjälm
  MIPS
  Ja
  Storlek
  52-57 cm
  Vikt
  240 g
  Grönt spänne
  Nej
  Till Butik
  499 kr
  Läs mer

  Cykelhjälmen Champery Jr MIPS från välkända Etto är cykelhjälmen som lämpar sig till de fartfyllda åken! Den orange färgen ser till att man blir något mer synlig än de flertal andra svarta alternativen som finns ute på marknaden.

  Som med många andra moderna cykelhjälmar hänger hjälmen tydligt ner på sidorna och bakhuvudet för att ge maximalt med skydd, även när den värsta av olyckor är ett faktum. Solskyddet längst fram höjer säkerheten ytterligare, även fast det bara är en liten detalj kan man aldrig få för mycket skydd. 

  Hjälmen är inte utrustad med det gröna spännet. Det gröna spännet är självklart ett plus för de yngsta barnen, men barn som har fått lära sig att knäppa av hjälmen innan man klättrar eller där man på andra sätt kan fastna i remmen klarar sig utan. Hjälmen har däremot det oerhört viktiga MIPS skyddet som ser till att de allra värsta huvudskador kan lindras vid olyckor. 

  De många lufthålen säkerställer att det inte blir allt för svettigt inne i hjälmen och innerhöljet ser till att hjälmen sitter stabilt, skönt och bra på ett barns huvud.

  Läs mer
 9. 9. Pinepeak Cykelhjälm
  8,4/10
  Pinepeak Cykelhjälm
  MIPS
  Nej
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  320 g
  Grönt spänne
  Ja
  Till Butik
  219 kr
  Läs mer

  Pinepeak Cykelhjälm för barn har lyckats slå sig in på vår lista till stor del tack vare det förmånliga priset och för att man ändå har det gröna spännet. Cykelhjälmen kommer med flera olika motiv och tilltalar de lite yngre barnen.

  Den här cykelhjälmen för barn ger mycket skydd för pengarna men saknar vissa finesser som vi gärna hade önskat att den hade. Sett till priset är den dock ett bra alternativ med tanke på att man får det gröna spännet. Det vi saknar är MIPS som går att hitta hos de lite dyrare modellerna. Hjälmen ger inte riktigt heller ett lika stort skydd vid bakhuvudet och sidorna, men en hjälm som ett barn vill gärna använda är mycket bättre än ingen hjälm alls.

  Hjälmen är inte riktigt lika komfortabel som de övriga modellerna men lufthålen hjälper till att hålla bort svetten.

  Läs mer
Se alla produkter

Vanliga frågor om cykelhjälm för barn

Vad är det gröna spännet?

Det gröna spännet är en funktion som låser upp hjälmen om trycket i spännet skulle bli för högt. Det gröna spännet motverkar att barn blir hängande i exempelvis grenar och riskerar att bli strypta om de skulle leka i träd och råka ramla ner. Det gröna spännet kommer dock inte att lösas ut om ett barn skulle ramla med cykeln, man behöver alltså inte vara orolig över att hjälmen lossnar vid cykelolyckor.

Måste ett barn använda en cykelhjälm?

Lagen i Sverige säger att barn under 15 år ska använda cykelhjälm både om de själv cyklar eller blir skjutsade av någon annan på cykel.

Hur ska hjälmen sitta?

Hjälmen ska sitta stabilt och inte kunna glida runt. Hjälmen ska varken sitta för långt bak eller fram på huvudet, utan ska täcka både pannan och bakhuvudet. Om hjälmen sitter för slappt finns det risk att den glider vid fall och när man väl slår i huvudet kommer hjälmen inte sitta där den ska och skydda området som slår i. 

Vad är cykelhjälmar med rotationsskydd, MIPS?

MIPS står för Multi directional Impact Protection System och hjälper till att rikta om de värsta krafterna så att dessa istället tas upp av hjälmen i en högre grad än av huvudet. Skyddet fungerar genom att insidan av hjälmen kan glida något mot yttersidan av hjälmen. När man sedan stöter emot hjälmen kommer skalet på utsidan att glida lite mot basen på insidan och lindra smällen.

Hur länge håller en cykelhjälm?

Det är svårt att säga exakt hur länge en hjälm håller, men man brukar säga att plast generellt som de flesta cykelhjälmar är gjorda av håller i ca 10 år. Sedan kan plasten bli spröd och börja spricka lätt. Har man väldigt gammal hjälm bör man köpa en ny.

Mitt barn har ramlat hårt och slagit i huvudet, behöver jag köpa en ny cykelhjälm?

Ja. Om cykelhjälmen har varit med om en olycka finns det risk för att funktionen och skyddet inte längre kan garanteras, och att vid ytterligare olyckor kommer huvudet att ta den stora smällen istället för cykelhjälmen. 

Testvinnare - Bäst Cykelhjälm barn

 • STIGA Lekhjälm Play+ med MIPS och grönt spänne (Svart S)
 • STIGA Lekhjälm Play med grönt spänne (Svart M)
 • Lazer Gekko Mips Grönt Spänne
 • Lazer Street+ Jr Mips Grönt Spänne
 • Poc Pocito Omne Spin
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 10:07:50