Bäst i test: Bästa cykelhjälm barn 2022

Uppdaterad april 2022

En cykelhjälm är otroligt viktig, både för vuxna och barn. Drygt 60 % av alla som sökt akut sjukvård för cykelrelaterade skador hade inte hjälm på sig. För att hitta den bästa cykelhjälmen så har vi testat flera cykelhjälmar för barn och presenterat de 5 bästa alternativen. Urvalet i testet utgår från de mest populära hjälmarna på den svenska marknaden.

Vårt test av cykelhjälmar till barn

I vårt test har vi bara undersökt hjälmar som uppfyller aktuella krav för CE-märkning. Det innebär att de möter de krav som ställs utifrån hälsa, miljö och säkerhet av EU. Vi har bland annat undersökt externa belastningstester som gjorts på hjälmarna. De faktorer som vi tittat närmre på är följande:

 • Säkerhet – Vilka tester har hjälmen genomgått, och hur klarade hjälmen testet? Vi undersöker också om hjälmen är utrustad med MIPS (multi-directional impact protection system) som begränsar rotationen av huvud och nacke vid stöt och slag. Hjälmen ska helst vara utrustad med grönt spänne, en säkerhetsfunktion som gör att knäppet utlöses automatiskt om det belastas till en viss grad. Då kommer ditt barn loss om han/hon skulle fastna med hjälmen.
 • Passform – Hjälmen ska sitta bra, gör den inte det så ska du inte använda den. Hjälmarna ska ha bra anpassningsmöjligheter så att du kan ställa in passformen så exakt som möjligt. Det är bättre att köpa en ny hjälm istället för att barnet ska behöva ha en för stor hjälm, det begränsar säkerheten avsevärt.
 • Komfort - Komfort betyder att hjälmen inte bara sitter säkert utan också bekvämt. En bekväm hjälm ska ventilera väl och leda bort svett och sitta på ett sätt som förhindrar att skav och tryck uppstår även under längre tid av användning.

 1. STIGA Lekhjälm Play+ Mips

  9,6/10
  "Högsta säkerhet med maximalt skydd".
  STIGA Lekhjälm Play+ med MIPS och grönt spänne (Svart S)
  Bäst i test
  MIPS
  Ja
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  470 g
  Grönt spänne
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar många aktiviteter
  • Stort bakhuvudsskydd
  • Snygg design
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Få färgalternativ

  Recension

  STIGA har genom åren lyckats bygga ett riktigt starkt varumärke och cykelhjälmen Play+ för barn är en av anledningarna. Med alla viktiga funktioner och en komfort som inte går att klaga på har man lyckats med samtliga parametrar.

  Cykelhjälmen ger ett brett skydd över hela huvudet, både längre bak men även vid sidorna som kommer att skydda väl vid fall och olyckor.

  För att maximera skyddet har cykelhjälmen det gröna spännet som hjälper till när barn glömmer att ta av sig hjälmen vid lekar där man kan fastna med hjälmen och bli hängandes. Utöver det gröna spännet har cykelhjälmen även utrustats med MIPS för att kunna lindra de allvarligaste av olyckar så mycket det går.

  Designen på hjälmen är snygg och är en blandning mellan cykel- och skatehjälm, och kommer i ett svart utförande. Den mjuka och goda passformen på insidan säkerställer en hög komfort men ser även till att det inte blir alldeles för svettigt efter en cykeltur.

  Läs mer
 2. STIGA Lekhjälm Play

  9,4/10
  "Bra på att fånga upp smällar, sitter stabilt & bekvämt".
  STIGA Lekhjälm Play med grönt spänne (Svart M)
  MIPS
  Nej
  Storlek
  48-56 cm
  Vikt
  470 g
  Grönt spänne
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar många aktiviteter
  • Stort bakhuvudsskydd
  • Snygg design
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Få färger och saknar MIPS

  Recension

  Cykelhjälmen Play för barn från STIGA är likt sin storebror Play+ ett utmärkt alternativ. Det man eventuellt förlorar i egenskaper återfår man i högre prisvärdhet.

  Med cykelhjälmen Play säkerställer man ett bra skydd som skyddar väl över samtliga delar på huvudet. Det gröna spännet finns hos cykelhjälmen men rotationsskyddet MIPS fattas tyvärr. Sett till priset går det inte att klaga eftersom flera andra alternativ på marknaden saknar både det gröna spännet, MIPS och inte ger ett fullgott skydd samtidigt som priset är mycket högre.

  I hjälmen har multi-impact materialet EPP används som ser till att stora delar av kraften från stötar tas upp av skalet och lindrar därmed smällar ytterligare. Ett perfekt alternativ för någon som vill lära sig att cykla.

  Cykelhjälmen Play sitter skönt på huvudet och ett brett omfång på storleken ser till att cykelhjälmen passar alla barn. Hjälmen finns även i färgen rosa för de som föredrar ett mer färgglatt alternativ.

  Läs mer
 3. Nordic Hoj Bamse Cykelhjälm

  9,3/10
  "Billig men funktionell hjälm som ger ett bra skydd".
  Nordic Hoj Bamse Cykelhjälm (Blå)
  Mest Prisvärd
  MIPS
  Nej
  Storlek
  50-56 cm
  Vikt
  180 gram
  Grönt spänne
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Lätt
  • Tuff för de mindre barnen
  • Finns i flera färger / mönster
  Nackdelar
  • Begränsade storlekar

  Recension

  Nordic Hoj Bamse Cykelhjälm för barn har lyckats slå sig in på vår lista till stor del tack vare det förmånliga priset och för att man ändå har det gröna spännet. Cykelhjälmen kommer med flera olika Bamsemotiv och tilltalar de lite yngre barnen.

  Den här cykelhjälmen för barn ger mycket skydd för pengarna men saknar vissa finesser som vi gärna hade önskat att den hade. Sett till priset är den dock ett bra alternativ med tanke på att man får det gröna spännet. Det vi saknar är MIPS som går att hitta hos de lite dyrare modellerna, men en hjälm som ett barn vill gärna använda är mycket bättre än ingen hjälm alls. Den är mycket lätt och ser tuff ut för de minsta.

  Hjälmen är ganska komfortabel och kan enkel anpassas efter huvudstorlek med en ring på insidan.

  Läs mer
 4. Street RS

  8,8/10
  "Snygg hjälm som passar flera olika aktiviteter".
  Street Hjälm Svart
  MIPS
  Nej
  Storlek
  52-54 cm
  Vikt
  340 g
  Grönt spänne
  Nej
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Cool
  • En skatehjälm (passar många aktiviteter)
  • För de lite äldre barnen/ungdomarna
  Nackdelar
  • Få färger att välja mellan
  • Saknar de minsta storlekarna

  Recension

  Stiga har kommit med en vass cykelhjälm/skatehjälm för de lite äldre barnen som kanske behöver en mer stilren ("tuffare") hjälm för att den ska användas.

  Den tål hårda smällar och har presterat bra i tester. Som med de flesta modeller i vår topp-5-lista med de bästa cykelhjälmarna för barn har även denna ett gediget skydd för bakhuvudet och sidan. Med ett ytterskal i ABS och liner i EPS dämpar den stötar effektivt. Detta är en "cool" skatehjälm som passar till alla aktiviteter där en hjälm behövs, vilket är en viktig aspekt för barn som inte trivs med utseendet på hjälmen kan enkelt ta av den när de cyklat iväg. Som vi skrivit innan; en hjälm som barnet vill använda är bättre än ingen hjälm alls.

  Ventilationshålen gör sitt genom att effektivt kyla ner huvudet och det elastiska systemet ser till att hjälmen sitter stabilt på barnets huvud.

  Läs mer
 5. Lazer DLX MIPS

  8,6/10
  "Högkvalitativ hjälm försedd med lampa & stora ventilationshål".
  Lazer Cykelhjälm Lazer Compact Dlx Mips Svart/Röd 54-61 Cm
  MIPS
  Ja
  Storlek
  50-57 cm
  Vikt
  325 g
  Grönt spänne
  Nej
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Turnfit-system för perfekt passform
  • LED-lampa baktill
  Nackdelar
  • Endast en färg och storlek

  Recension

  Lazer DLX skiljer sig något från de andra cykelhjälmarna för barn som vi har testat. Hjälmen ger ett mer vuxet intryck men är fortfarande en hjälm för barn och ungdomar. Hjälmen kommer i färgerna svart och vit.

  Det som gör att cykelhjälmen skiljer sig från de andra i testet är att den har MIPS men ej grönt spänne. Att hjälmen inte har det gröna spännet är i sig ingen fara så länge man har ett barn som är noga med att ta av sig hjälmen vid klättring och annat där man annars kan fastna med spännet. Lazer DLX har inbyggt insektsnät och många ventilationshål så att hjälmen känns aldrig obekväm eller för varm. Dessutom har den på baksidan en LED-beslysning för att öka synligheten i trafiken.

  Remmarna på insidan hjälper till att få en skön passform och kan vid behov justeras efter komfort. En annan detalj är att hjälmen också säljs i storlek för vuxna så att du och ditt barn kan matcha varandra.

  Läs mer

cykelhjalm guide

Köpguide: Att tänka på när du köper cykelhjälm

När det kommer till cykelhjälmar för barn så ska barnet ha en så kallad småbarnshjälm. Småbarnshjälmar lämpar sig för barn upp till sju års ålder. Det som skiljer en småbarnshjälm från en vanlig cykelhjälm är det gröna spännet och den ofta väl synliga färgen eller reflexerna. Det finns hjälmar för de lite äldre barnen som saknar grönt spänne, dessa lämpar sig oftast från femårsåldern och uppåt. Vissa småbarnshjälmar tål upprepade islag vilket passar vid pulka- och skridskoåkning, där barnet kan vara med om flera lindriga krockar utan att hjälmen behöver kasseras. Tänk på att inte använda cykelhjälmen för andra, mer krävande aktiviteter som utförsåkning eller ridning, cykelhjälmen är inte designad för den typ av risk. Läs mer nedan om de punkter vi tycker är viktiga att ta hänsyn till när du väljer cykelhjälm.

 • kvalitetKvalitet

  En cykelhjälm för barn ska vara CE-märkt och EN1080-certifierad. EN1080 innebär att hjälmen har testats och godkänts av SIS (Swedish Institute for Standards), en standard som vi anser är ett måste när du köper cykelhjälm till ditt barn. Om cykelhjälmen inte har relevanta märkningar så är det en varningsklocka. Märkningen sitter i regel på hjälmens insida och står oftast i produktbeskrivningen på webbshopen.
 • rotationRotationsskydd

  Rotationsskydd kan gå under flera betäckningar, en vanlig och vältestad är MIPS. MIPS skyddar vid rotationsmoment till följd av en kollision. Det är ett invändigt system i hjälmen som absorberar och sprider den kraft som kommer utifrån. MIPS har visat sig väldigt framgångsrikt i många tester. Säkerhetssystem mot rotationsvåld kan ha andra namn, beroende på tillverkare.
 • passformPassform

  Passformen är väldigt viktigt. Fel passform kan resultera i att hjälmen inte alls fungerar som det är tänkt. För att hjälmen ska kunna skydda hela huvudet måste den sitta rätt. Panna, hjässa och bakhuvud ska vara skyddat vid en eventuell kollision. Justerbarhet i hjälmen och bandet är därför viktiga aspekter, hjälmen ska dras åt så att den sitter stabilt utan att klämma åt och den får absolut inte kunna glida runt på huvudet. Remmarna ska löpa tajt längs med ansiktet och inte mer än ett finger ska du få in mellan haka och band. Ett vanligt misstag att se upp med är att hjälmen ofta knäpps så att den sitter för högt upp. Hjälmen ska gå ner en bra bit över pannan, men utan att skymma sikten.
 • ljusSynlighet

  När det kommer till småbarnshjälmar så är säkerheten A och O. En robust, säkerhetstestad hjälm med god passform saknar bara en sak: synlighet. Många småbarnshjälmar har reflexer runt om eller kommer i skarpa färger som är lätta att se. Eftersom den unga cyklisten kan vara svår att se så är det väldigt viktigt att ha en hjälm som sticker ut. Glöm heller inte belysning på cykeln och reflexer på båda sidor, den minsta cyklisten kan även behöva en flagga.
 • egenskaperÖvrigt

  Ventilation och vikt är detaljer som kan spela in om du använder hjälmen mycket. De flesta hjälmar väger lite och har bra ventilation, så det är inga aspekter som bör avgöra ditt val. Men om du är ute långa perioder på sommaren så kan en extra välventilerad hjälm vara väldigt värdefull. Det samma gäller vikten, en lite tyngre hjälm kan bli slitsam att bära efter någon timme.
 • helmet2

  Komfort

  Komforten är en avgörande aspekt när det kommer till att välja rätt hjälm. Hjälmen och dess band ska inte skava någonstans och inte trycka över öron, haka eller panna. Även under en långa turer så är det viktigt att hjälmen sitter skönt. Komfort är inte bara en bekvämlighetsaspekt utan även en säkerhetsfråga. En hjälm som sitter obekvämt kan leda till att man flyttar på den eller justerar spännbandet så att den inte längre sitter säkert och korrekt på huvudet. Detta gäller framför allt barn som inte är lika medvetna om hur hjälmen ska sitta för att skydda optimalt.

Då ska du byta hjälm

En hjälm håller faktiskt inte för mer än en kollision. De är designade för att maximera energiabsorberingen och kan därmed vara obrukbara redan efter en kollision. Om du använder en skadad hjälm så kommer den som bäst ge ett stumt skydd som inte är lika effektivt när det kommer till hjärnskador, framförallt inte om rotationsskyddet är skadat eller obrukbart.

Även väder och vind har sin påverkan på hjälmen. Frigoliten som insidan är gjord av kan torka och blir därmed stum och mindre stötdämpande. Därför rekommenderas det att köpa ny hjälm var femte år, oavsett om du varit med om en kollision eller inte.

En hjälm som börjar bli urväxt och obekväm måste såklart också bytas. När du maximerat anpassningsbarheten men hjälmen ändå är tajt så är det dags att köpa ny hjälm. Det finns inga generella riktlinjer gällande ålder eller storlek, gå istället på vad som känns bra för ditt barn och hur väl hjälmen sitter.

Vanliga frågor om cykelhjälm för barn

Vad är det gröna spännet?

Det gröna spännet är en funktion som låser upp hjälmen om trycket i spännet skulle bli för högt. Det gröna spännet motverkar att barn blir hängande i exempelvis grenar och riskerar att bli strypta om de skulle leka i träd och råka ramla ner. Det gröna spännet kommer dock inte att lösas ut om ett barn skulle ramla med cykeln, man behöver alltså inte vara orolig över att hjälmen lossnar vid cykelolyckor.

Måste ett barn använda en cykelhjälm?

Lagen i Sverige säger att barn under 15 år ska använda cykelhjälm både om de själv cyklar eller blir skjutsade av någon annan på cykel.

Hur ska hjälmen sitta?

Hjälmen ska sitta stabilt och inte kunna glida runt. Hjälmen ska varken sitta för långt bak eller fram på huvudet, utan ska täcka både pannan och bakhuvudet. Om hjälmen sitter för slappt finns det risk att den glider vid fall och när man väl slår i huvudet kommer hjälmen inte sitta där den ska och skydda området som slår i. 

Vad är cykelhjälmar med rotationsskydd, MIPS?

MIPS står för Multi directional Impact Protection System och hjälper till att rikta om de värsta krafterna så att dessa istället tas upp av hjälmen i en högre grad än av huvudet. Skyddet fungerar genom att insidan av hjälmen kan glida något mot yttersidan av hjälmen. När man sedan stöter emot hjälmen kommer skalet på utsidan att glida lite mot basen på insidan och lindra smällen.

Hur länge håller en cykelhjälm?

Det är svårt att säga exakt hur länge en hjälm håller, men man brukar säga att plast generellt som de flesta cykelhjälmar är gjorda av håller i ca 10 år. Sedan kan plasten bli spröd och börja spricka lätt. Har man väldigt gammal hjälm bör man köpa en ny.

Mitt barn har ramlat hårt och slagit i huvudet, behöver jag köpa en ny cykelhjälm?

Ja. Om cykelhjälmen har varit med om en olycka finns det risk för att funktionen och skyddet inte längre kan garanteras, och att vid ytterligare olyckor kommer huvudet att ta den stora smällen istället för cykelhjälmen. 

Testvinnare - Bäst Cykelhjälm barn

 • STIGA Lekhjälm Play+ Mips
 • STIGA Lekhjälm Play
 • Nordic Hoj Bamse Cykelhjälm
 • Street RS
 • Lazer DLX MIPS
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
83 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5