Bäst i test: Bästa termosen 2021

När man väl ska ta den där efterlängtade fikapausen och inser att drycken i termosen eller termosmuggen inte längre håller rätt temperatur blir besvikelsen stor. Vi har testat ett stort antal olika termosar och termosmuggar, både stora och små till storleken för att hitta den som håller rätt temperatur längst. Efter vårt test har vi kommit fram till att Mugg To Go 35 cl Marble Grey är den bästa termosen 2021.

Vilken är den bästa termosen?

En termos primära uppgift är att hålla en temperatur hos en dryck eller i vissa fall mat i flytande form. De flesta använder termosen till att hålla något varmt, men det går lika bra att hålla något kallt. Det vi har fokuserat på i vårt test är hur väl en termos lyckas hålla en viss temperatur. I köpguiden längre ner har vi gått igenom ytterligare punkter att ha i åtanke vid inköp av en termos, punkter som också har spelat in i betygsättningen av termosarna.

 1. 1. Mugg To Go 35 cl Marble Grey
  9,5/10
  Mugg To Go 35 cl Marble Grey
  Bäst i test
  Volym
  0.35 liter
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Hög
  Diskråd
  Handdisk
  Till Butik
  299 kr
 2. 2. Rumours Termosflaska 0,75 L
  9,4/10
  Rumours Termosflaska 0,75 L
  Volym
  0.75 liter
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Hög
  Diskråd
  Handdisk
  Till Butik
  199 kr
 3. 3. Ståltermos Vildmark
  9,2/10
  Ståltermos Vildmark
  Volym
  1.3 liter
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Hög
  Diskråd
  Handdisk
  Till Butik
  299 kr
 4. 4. Urban Termosflaska 0,5 L Svart
  9,0/10
  Urban Termosflaska 0,5 L Svart
  Volym
  0.5 liter
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Medel
  Diskråd
  Handdisk & diskmaskin
  Till Butik
  328 kr
 5. 5. Keep Cool termoflaska
  8,8/10
  Keep Cool termoflaska
  Volym
  0.6 liter
  Material
  Rostfritt stål
  Temperaturhållning
  Medel
  Diskråd
  Handdisk
  Till Butik
  369 kr

kvinna termos

Din köpguide till den bästa termosen

Att kunna hålla temperaturen på innehållet i termosen är den viktigaste och kanske den enda funktionen hos en termos. Funktionerna må vara få, men egenskaperna och specifikationerna kan skilja sig något och när man blandar in pris i det hela får man en bred variation på prisvärdhet. Nedan har vi utvecklat kring de viktigaste egenskaperna hos termosar.

 • temperatur2

  Temperaturen 

  Den viktigaste punkten är självklart temperaturhållningen. Termosen är en numera gammal uppfinning som man har hunnit förbättra en hel del. Generellt håller termosar en hög nivå vad gäller temperaturhållning, men vill man inte ens gå miste om de sista graderna kommer vår topplista till god användning.
 • termos

  Volymen 

  Volymen är högst individuell, men det finns fördelar med en stor termos som är fylld. Med en större volym har man mer massa som kommer att ta längre tid att kyla ner. Har man plats för en stor termos är det att föredra ur en temperatursynpunkt. Ska man ha med termosen på en fysisk aktivitet kan det vara svårt att motivera en stor termos över en liten på grund av vikten.
 • klopp

  Lock som kopp (klopp) 

  Att kunna använda locket som kopp är numera standard för termosar och termosmuggar som inte enbart är avsedda för hemmabruk. Det som kan vara nämnvärt är storleken på kloppen. Små termosar har alltid en liten klopp, men i vissa fall kan även stora termosar ha det. Genom att inspektera djupet på kloppet från en produktbild kan man lätt få sig en uppfattning om hur stort det är. Ett stort klopp är aldrig till nackdel, men ett litet kan som sagt vara för litet.
 • material3

  Material 

  En termos är i de allra flesta fall gjord av metall. Vissa kan ha ett hölje som är belagt med olika gummi- eller plastmaterial för att de ska bli lättare att greppa. Oavsett materialval är det konstruktionen och locket som avgör hur bra termosen är på att hålla värmen. Konstruktionen är mer eller mindre densamma i alla termosar men är locket dåligt inte håller tätt, kommer en hel del värme att försvinna även om den övriga konstruktionen är bra.
 • diska

  Rengöring 

  Det är alltid smidigare att ha möjligheten att diska sin termos i diskmaskin om man vill. Många tillverkare av termosar rekommenderar att termosen handdiskas för att de ska hålla längre och inte slitas lika snabbt. Det förekommer dock modeller som har tagits fram med diskmaskin i åtanke och som går att köra i maskin utan problem.
termos med klopp

Om testet

Testat kan kort summeras enligt följande punkter:

Urval

Urvalet gjordes genom att termosar med de bästa specifikationerna sett till priset valdes ut. Om det fanns likvärdiga produkter valdes de mest köpta och recenserade produkterna.

Testet

Eftersom värme leds på samma sätt oavsett om det handlar om värme eller kyla har enbart test med kokande vatten utförts. En termos eller en termosmugg som håller värmen bra, kommer också att hålla kylan bra.
Testet gick till genom att varje termos fylldes med kokande vatten upp till sin maxgräns. En tunn sensor från en kalibrerad temperaturgivare fördes sedan in genom mynningen, och sedan förslöts termosen med lock. I totalt tio timmar noterades temperaturen hos varje termos, varje halvtimme. Desto bättre en termos höll temperaturen, desto högre betyg fick den.

Sammanfattning

Resultatet från det praktiska testet sammanställdes och poäng delades ut med hänsyn till hur bra termosarna presterade i det praktiska testet, men också sett till specifikationerna och priset. Utfallet går att se i topplistan med de bästa termosarna.

Vanliga frågor om termosar

Vilken termos är bäst?

Efter att ha testat ett stort antal termosar har vi kommit fram till att Mugg To Go 35 cl Marble Grey är den bästa termosen 2021. Värmen och kylan hålls bra som med många andra termosar på vår topp 5 lista, men specifikationerna sett till priset gör den till en vinnare.

Hur länge håller en termos något varmt?

Majoriteten av alla termosar håller något varmt i åtminstone 12 timmar. Relativt stora variationer kan förekomma, men generellt kan man säga att de allra flesta termosar är bra nog om man inte har några särskilda krav eller vill att något ska hållas varmt eller kallt i uppemot ett dygn.

Hur fungerar en termos?

En termos fungerar genom att man har en behållare i en annan behållare. Mellan dessa skapas ett lager av luft som kommer att fungera som en isolator. På så sätt blir det svårt för värmen eller kylan att lämna termosen och innehållet håller sin tänkta temperatur en lång tid.

Hur rengör man en termos?

Alla termosar och termosmuggar går att rengöra genom handdisk. Vissa går även att köra i diskmaskinen men det kommer att öka slitaget. Står det inte specifikt att termosen går att köra i diskmaskinen ska man undvika det.

Hur stor termos ska man ha?

Hur stor termos man ska ha är högst individuellt. En större termos brukar hålla värmen mycket bättre, men med en stor termos kommer också en högre vikt som man behöver släpa runt på. Är vikten inget problem rekommenderas en större termos.

Finns det farliga ämnen i termosar?

I dagens termosar finns det inget rapporterat om att det skulle förekomma farliga ämnen.

Testvinnare - Bäst Termos

 • Mugg To Go 35 cl Marble Grey
 • Rumours Termosflaska 0,75 L
 • Ståltermos Vildmark
 • Urban Termosflaska 0,5 L Svart
 • Keep Cool termoflaska
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
4 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 09:02:36