Bästa Bältesstolen 2023

Av: Erika Nilsson • Senast uppdaterad:
Säkra och bekväma bältesstolar för barn - hitta bästa valet här!
Bältesstol - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Maxi-Cosi Rodifix PRO2 Maxi-Cosi Rodifix PRO2
Pris
2695 kr
Till butik
betyg 4,5 Axkid Bigkid 2 Bältesstol Axkid Bigkid 2 Bältesstol
Pris
1499 kr
Till butik
betyg 4,3 BebeConfort Bältesstol BebeConfort Bältesstol
Pris
999 kr
Till butik
betyg 4,2 Britax Kidfix 2 S Britax Kidfix 2 S
Pris
1895 kr
Till butik
betyg 4,0 Cybex Solution G i-Fix Cybex Solution G i-Fix
Pris
2295 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Ett bältesstol är en essentiell del i att säkerställa barnets säkerhet under bilresan. Enligt lag måste barn under 135 cm sitta i en godkänd bilbarnstol och när barnet växt ur sin bilbarnstol, vanligtvis vid 4-5 års ålder, är det dags att byta till en bältesstol. Bältesstolen fungerar som en förhöjning som ser till att bilens säkerhetsbälte ligger rätt över barnets kropp, vilket är avgörande för att bältet ska kunna ge optimalt skydd vid en eventuell olycka.

I vår noggranna jämförelse och analys av flera modeller på marknaden, har vi kommit fram till att Maxi-Cosi Rodifix PRO2 är det bästa bältesstol. Den kombinerar högsta säkerhet med komfort och användarvänlighet, vilket gör den till ett självklart val för den som värnar om sina barns säkerhet men samtidigt vill ha en smidig och praktisk lösning. Vi vet att du vill det bästa för ditt barn och vi tror att vi kan hjälpa dig hitta rätt i djungeln av bältesstolar.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Bältesstolarna 2023

 1. Maxi-Cosi Rodifix PRO2 I-Size Authentic Graphite Bäst i test: 4,7/5
 2. Axkid Bigkid 2 Bältesstol Mest prisvärda: 4,5/5
 3. BebeConfort Bältesstol Svart Bästa billiga: 4,3/5
 4. Britax Kidfix 2 S Bältesstol (Storm Grey) Bästa premium: 4,2/5
 5. Cybex Solution G i Fix Moon Black Bästa skydd: 4,0/5
 6. Beemoo Bältesstol ISOFIX Bästa användarvänliga: 3,9/5
 7. BeSafe iZi Flex S FIX Fresh Black Cab Bästa flexibla: 3,8/5
 1. Bäst i test Maxi-Cosi Rodifix PRO2

  "Högkvalitativ bältesstol med överlägsen säkerhet och komfort."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Komfort:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Enkelhet:
  4,6/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Design:
  4,9/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  Maxi-Cosi Rodifix PRO2 I-Size är en högkvalitativ bältesstol som erbjuder enastående säkerhet för ditt barn. Den tillverkas enligt dagens högsta i-Size-säkerhetsstandarder och har flera skyddande funktioner, som sidokrockskydd och en patenterad säkerhetskudde i nackstödet. Dessutom är den utrustad med G-CELL 2.0 sidokollisonsskydd, vilket ger ett extra inbyggt och maximalt skydd med förbättrad 3D-stötdämpning från flera vinklar. Detta skydd minskar risken för huvudskador med upp till 20%, vilket ger extra trygghet.

  Komforten hos Maxi-Cosi Rodifix PRO2 I-Size är också imponerande. Bältesstolen kan justeras både i höjd och bredd, vilket garanterar att ditt barn alltid sitter bekvämt, oavsett ålder. Dessutom har stolen flera vilolägen och en något bakåtlutad vinkel som förhindrar att barnet tippar framåt. Med Eco Care-tyger, ClimaFlow ventilation och ventilerande skum och tyger hålls också en behaglig temperatur för barnet.

  Med tanke på användarvänligheten är Maxi-Cosi Rodifix PRO2 I-Size utrustad med ISOFIX-fästen, vilket gör det superenkelt att installera stolen i bilen. Dess öppna design gör det snabbt och problemfritt att spänna fast barnet, och de äldre barnen kan till och med spänna fast sig själva. Slutligen, med ett pris på 2695 kr, erbjuder denna bältesstol ett utmärkt värde för pengarna med tanke på dess höga kvalitet och de många funktioner den erbjuder.

  Fördelar

  • Högsta i-Size-säkerhetsstandarder
  • G-CELL 2.0 sidokollisonsskydd
  • Justerbar i höjd och bredd
  • Flera vilolägen och bakåtlutad vinkel
  • Enkel ISOFIX-installation

  Nackdelar

  • Kan vara kostsam för vissa
  • Design kanske inte passar alla bilar
  Produkten finns att köpa här:
  2695 kr
 2. Mest prisvärda Axkid Bigkid 2 Bältesstol

  "Anpassningsbar, bekväm och säker bältesstol med ISOFIX-fästen."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Komfort:
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,7/5
  Enkelhet:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Design:
  4,3/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Axkid Bigkid 2 Bältesstol får höga poäng i vår utvärdering, framförallt tack vare dess bekväma och anpassningsbara design. Stolen kan justeras i fyra lutningslägen, vilket gör att den kan anpassas perfekt till ditt barns längd, upp till 150 cm. Den nya textilen i stretch-material garanterar komforten och passformen för ditt barn. Nackstödet, sittkudden och ryggstödet har extra mjuk vaddering för god komfort, vilket gör stolen särskilt bekväm för längre resor.

  Stolen är också mycket användarvänlig. Den är lätt att flytta och montera med hjälp av ISOFIX-fästen, vilket gör den till en perfekt resestol. Dessutom har den en bältesguide och bältesdragning som säkerställer att bältet alltid sitter korrekt och säkert. Klädseln är avtagbar och kan tvättas i 30°C, vilket underlättar rengöringen.

  När det gäller säkerhet uppfyller Axkid Bigkid 2 Bältesstol alla krav. Den är godkänd enligt ECE R44/04 och har en förbättrad funktion på sidokrockskyddet vilket ger ökad säkerhet. Med tanke på alla dessa funktioner och den höga kvaliteten tycker vi att priset på 1199 kr är mycket rimligt. Sammantaget är Axkid Bigkid 2 Bältesstol ett utmärkt val för föräldrar som söker en säker, bekväm och användarvänlig bältesstol till ett bra pris.

  Fördelar

  • Anpassningsbar och bekväm design
  • Lätt att montera med ISOFIX-fästen
  • Avtagbar och tvättbar klädsel
  • Förbättrad sidokrockskydd
  • Bra prisvärd

  Nackdelar

  • Kan vara tung att flytta
  • Ingen inbyggd kopp- eller leksakshållare
  Produkten finns att köpa här:
  1499 kr
 3. Bästa billiga BebeConfort Bältesstol

  "Högkvalitativ bältesstol med säker Isofixmontering och justerbart nackstöd."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Komfort:
  4,7/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Enkelhet:
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Design:
  4,2/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  BebeConfort Bältesstol får höga poäng för säkerhet, som är en av de mest avgörande faktorerna när det gäller bältesstolar. Den är utrustad med Isofixmontering, vilket ger en stabil och säker installation i bilen. Dessutom kan stolen användas utan Isofix, men det är viktigt att spänna fast den ordentligt även när barnet inte sitter i den för att undvika olyckor vid eventuell kollision. Nackstödet kan justeras i 14 olika positioner, vilket ger utmärkt huvudskydd och anpassningsförmåga när barnet växer.

  När det gäller komfort och användarvänlighet får BebeConfort Bältesstol också bra betyg. Stolen är lätt och kompakt, vilket gör den lätt att flytta och installera. Dessutom erbjuder det justerbara nackstödet extra komfort, eftersom det kan anpassas efter barnets behov. Överdraget på stolen kan tvättas i 30°C, vilket gör rengöringen smidig och bidrar till en högre hygienstandard.

  Priset på 999 kr är mycket prisvärt med tanke på stolens säkerhetsfunktioner, komfort och användarvänlighet. Dessutom levereras stolen fraktfritt över 999 kr, vilket är ett extra plus. Sammantaget får BebeConfort Bältesstol ett betyg på 4,3/5 för sin höga kvalitet och funktioner som uppfyller de viktigaste kriterierna för en bra bältesstol.

  Fördelar

  • Hög säkerhetsnivå med Isofixmontering
  • 14 justerbara positioner för nackstöd
  • Lätt och kompakt design
  • Tvättbart överdrag
  • Fraktfritt över 999 kr

  Nackdelar

  • Kan vara instabil utan Isofix
  Produkten finns att köpa här:
  999 kr
 4. Bästa premium Britax Kidfix 2 S

  "Högkvalitativ bältesstol med överlägset sidokollisionsskydd och komfort."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Komfort:
  4,8/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Enkelhet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Design:
  4,0/5
  Till butiken
  (Babyland)

  Britax Kidfix 2 S är en utmärkt bältesstol som uppfyller våra kriterier för säkerhet, komfort och användarvänlighet. Med dess Isofix-funktion och justerbara SICT-teknologi, erbjuder den överlägset skydd vid sidokollisioner. Detta, tillsammans med SecureGuard som säkerställer att bilbältet alltid är optimalt placerat, gör att vi kan lita på att denna bältesstol ger ett utmärkt skydd för våra barn.

  Komforten för barnet har också beaktats i denna design. Det V-formade ryggstödet ger extra utrymme för rygg och axlar, vilket gör det bekvämt även under längre resor. Dessutom är nackstödet ergonomiskt utformat för att ge optimalt stöd för huvud och nacke, vilket är en stor fördel om barnet somnar under resan. Installationen av bältesstolen beskrivs som enkel, vilket gör den användarvänlig för föräldrarna.

  Britax Kidfix 2 S pris verkar vara i linje med den höga kvaliteten och de många funktionerna som bältesstolen erbjuder. Kundrecensioner visar också att de som köpt produkten är mycket nöjda med sitt köp. Sammanfattningsvis anser vi att Britax Kidfix 2 S erbjuder bra värde för pengarna och vi ger den ett betyg på 4,2 av 5.

  Fördelar

  • Uppfyller höga säkerhetskrav
  • Överlägset skydd vid sidokollisioner
  • Komfortabelt för barnet
  • Ergonomiskt nackstöd
  • Enkel installation

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Kan vara klumpig i mindre bilar
  Produkten finns att köpa här:
  1895 kr
 5. Bästa skydd Cybex Solution G i-Fix

  "Hög säkerhet och komfort med överlägsen sidokrockskydd och justerbara funktioner."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Komfort:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Enkelhet:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Design:
  3,8/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  Cybex Solution G i-Fix är en bältesstol som erbjuder hög säkerhet och komfort för ditt barn. Bältesstolen är utrustad med ett överlägset Linear Side Impact Protection System Plus, vilket minskar kraften från en sidokollision med 20% jämfört med samma säte utan denna teknik. Sätet är också utrustat med ett 3-läges lutande nackstöd som förhindrar att barnets huvud lutar framåt när det somnar. Dessutom installeras bältesstolen med ditt fordons ISOFIX- och en övre tjuder, vilket ger maximal förankring och säkerhet.

  När det kommer till komfort, har Cybex Solution G i-Fix ett höjdjusterbart nackstöd och flexibla sidovingar för att ge en skräddarsydd passform till ditt barn när det växer. Sätet har också ett ventilerat skal som låter luften cirkulera genom sätet, vilket håller ditt barn bekvämt och svalt under resor. Den mjuka klädseln är avtagbar och handtvättbar, vilket gör rengöringen smidig.

  Med tanke på priset på 2295 kr och de funktioner som Cybex Solution G i-Fix erbjuder, kan vi säga att det är bra värde för pengarna. Säkerhetsfunktionerna som sidokrockskydd och ISOFIX-installation ger en extra trygghet för föräldrar. Samtidigt gör de justerbara och bekväma funktionerna att barnet kan sitta bekvämt under längre resor. Med en vikt på 7,5 kg och en maxvikt på 36 kg kan denna bältesstol användas under en lång tid när ditt barn växer.

  Fördelar

  • Hög säkerhet med sidokrockskydd.
  • ISOFIX-installation för extra stabilitet.
  • 3-läges lutande nackstöd.
  • Höjdjusterbart nackstöd och sidovingar.
  • Ventilerat skal för bättre komfort.

  Nackdelar

  • Relativt hög vikt (7,5 kg).
  • Priset kan vara högt för vissa.
  Produkten finns att köpa här:
  2295 kr
 6. Bästa användarvänliga Beemo Bältesstol ISOFIX

  "Säker och användarvänlig barnstol med justerbara funktioner."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Komfort:
  4,4/5
  Säkerhet:
  3,6/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Hållbarhet:
  3,6/5
  Design:
  3,6/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Beemo Bältesstol ISOFIX får vårt betyg 3,9/5 för sin kombination av säkerhet och användarvänlighet. Den är utrustad med ISOFIX-fästen vilket gör den enkel och säker att installera i bilen. Dess justerbara huvudstöd och kraftiga sidoskydd för kropp och huvud bidrar till en hög säkerhetsnivå, särskilt vid sidokrockar. Det är dock viktigt att observera att bilstolen är godkänd för framåtvänt åkande från 15–36 kg, men för bästa säkerhet rekommenderas barn att åka bakåtvänt upp till 4–5 års ålder.

  Komfortaspekten av Beemo Bältesstol ISOFIX verkar vara i linje med förväntningarna, med justerbara funktioner som gör det möjligt att anpassa stolen efter barnets storlek och behov. Klädselns material eller kvalitet är dock inte specificerad, vilket gör det svårt att bedöma dess mjukhet eller hudvänlighet. Dessutom inkluderar inte produkten en mugg, vilket kan vara ett minus för längre resor.

  Med tanke på priset på 1195 kr, tycks Beemo Bältesstol ISOFIX erbjuda ett rimligt värde för pengarna. Den erbjuder flera säkerhetsfunktioner och användarvänliga aspekter som gör den till ett bra val för barn mellan 15–36 kg. Dock kan bristen på vissa extrafunktioner, som en mugg, göra att denna stol inte upplevs som lika prisvärd som vissa andra modeller på marknaden.

  Fördelar

  • Enkel och säker installation med ISOFIX.
  • Justerbart huvudstöd för anpassad komfort.
  • Kraftiga sidoskydd för hög säkerhet.
  • Godkänd för framåtvänt åkande från 15–36 kg.
  • Rimligt pris för funktionerna.

  Nackdelar

  • Oklar kvalitet på klädselmaterial.
  • Ingen mugg inkluderad för längre resor.
  Produkten finns att köpa här:
  1195 kr
 7. Bästa flexibla BeSafe iZi Flex FIX

  "Framåtvänd bilstol för barn med hög säkerhet och komfort."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Komfort:
  3,5/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Enkelhet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  3,6/5
  Design:
  3,6/5
  Till butiken
  (Bonti)

  BeSafe iZi Flex S FIX är en framåtvänd bilstol som är både säker och bekväm för barn mellan 15-36 kilo, vilket motsvarar ungefär 4-12 år. Stolen har ett bra sidokollisionsskydd tack vare sin flexkonstruktion i sidovingarna och SIP-bumpers. Dessutom gör de låsbara ISOfix-armarna installationen enkel och minskar risken för felanvändning. Även om BeSafe rekommenderar att barn färdas bakåtvänt till minst 4 års ålder, är det positivt att denna stol kan användas för äldre barn.

  Stolen erbjuder också komfort under resan med sitt specialutformade nack- och huvudskydd som ger barnet en bekväm sömnposition och bättre sikt åt sidorna. Ryggstödets höjd är lätt att justera vilket gör att bältesstolen enkelt växer med barnet. Materialen är av hög kvalitet och stolen har även ett integrerat bärhandtag för lätt hantering.

  Priset på 2799 kr kan tyckas högt, men med tanke på dess säkerhetsfunktioner, komfort och flexibilitet kan det vara värt investeringen. Dess slimmade design gör att stolen tar lite plats i bilen men ger barnet gott om utrymme. Det är även möjligt att placera upp till tre personer i rad i baksätet tack vare de avtagbara SIP-bumperna. Med tanke på alla dessa aspekter, ger vi BeSafe iZi Flex S FIX betyget 3,8 av 5.

  Fördelar

  • God sidokollisionsskydd
  • Låsbara ISOfix-armar för enkel installation
  • Specialdesignat nack- och huvudskydd
  • Justerbart ryggstöd för bältesstolen
  • Slimmad design tar lite plats

  Nackdelar

  • Högt pris
  • Kan vara tung att bära
  Produkten finns att köpa här:
  2799 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Bältesstol Totalbetyg Pris
Maxi-Cosi Rodifix PRO2 I-Size Authentic Graphite Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2695 kr
Axkid Bigkid 2 Bältesstol Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1499 kr
BebeConfort Bältesstol Svart Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
999 kr
Britax Kidfix 2 S Bältesstol (Storm Grey) Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1895 kr
Cybex Solution G i-Fix Moon Black Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
2295 kr
Beemoo Bältesstol ISOFIX Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
1195 kr
BeSafe iZi Flex S FIX Fresh Black Cab Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
2799 kr
viktiga faktorer för att välja rätt bältesstol

Så hittar du bästa bältesstol

För att hitta den bästa bältesstolen är det viktigt att ta hänsyn till en rad olika faktorer. Det räcker inte bara att bältesstolen är godkänd enligt gällande säkerhetsstandarder, utan även andra aspekter såsom komfort, användarvänlighet och pris spelar in. Här går vi igenom de viktigaste kriterierna att tänka på när man väljer bältesstol.

Säkerhet

Det allra viktigaste kriteriet när det kommer till bältesstolar är säkerheten. Bältesstolen ska vara godkänd enligt den europeiska säkerhetsstandarden ECE R44/04 eller ECE R129 (i-Size). Dessa standarder garanterar att stolen har genomgått och klarat ett antal rigorösa tester. Det kan vara en bra idé att titta på hur stolen presterat i oberoende tester, till exempel de som utförs av försäkringsbolag och konsumentorganisationer.

Komfort

Eftersom barn ofta sitter länge i bältesstolen är komforten mycket viktig. Stolen bör ha tillräckligt med stöd för barnets huvud, nacke och rygg, samt vara tillräckligt mjuk för att vara bekväm även under längre resor. Armstöd och justerbar ryggstöd kan också bidra till ökad komfort.

Användarvänlighet

En bra bältesstol ska vara enkel att använda. Det ska vara lätt att montera och ta bort stolen, justera sitsen och säkerhetsbältet samt att sätta i och ta ur barnet. En tydlig instruktionsbok eller instruktionsvideo kan vara till stor hjälp.

Storlek och vikt

Stolens storlek och vikt kan vara avgörande för hur praktisk den är att använda. En lättare stol är lättare att flytta mellan olika bilar, medan en mindre stol kan passa bättre i mindre bilar eller om man behöver få plats med flera stolar bredvid varandra.

Pris

Priset på bältesstolar kan variera kraftigt. Dyrare stolar har ofta fler funktioner och högre komfort, men det är inte alltid nödvändigt med den dyraste stolen. Det viktigaste är att stolen uppfyller alla säkerhetskrav och är bekväm för barnet. Jämför priser mellan olika återförsäljare för att hitta bästa pris.

Livslängd

Livslängden på en bältesstol kan variera beroende på kvalitet och användning. En bra bältesstol bör hålla för minst ett barns användning, men många stolar klarar flera barn. Undersök garantin och läs recensioner för att få en uppfattning om stolens hållbarhet.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara en bra idé att läsa användarrecensioner innan man köper en bältesstol. Detta kan ge en bra inblick i hur stolen fungerar i praktiken, och om det finns några vanliga problem eller brister. Ta dock recensioner med en nypa salt, då de kan variera kraftigt beroende på individuella preferenser och erfarenheter.

tva glada pojkar i bilen

Att använda en bältesstol korrekt

Att använda en bältesstol korrekt är avgörande för att den ska kunna ge det skydd den är designad för. Här går vi igenom de viktigaste punkterna att tänka på när man använder en bältesstol.

Montering

Första steget är att montera bältesstolen i bilen. Detta görs vanligtvis med bilens säkerhetsbälte, men vissa modeller kan också fästas med ISOFIX-fästen. Följ tillverkarens instruktioner noggrant och se till att stolen sitter ordentligt fast. Det ska inte vara möjligt att röra stolen mer än några centimeter i sidled eller framåt/bakåt när den är ordentligt monterad.

Placering av barnet

När barnet placeras i stolen är det viktigt att säkerhetsbältet löper över rätt delar av kroppen. Bältet ska gå över barnets axel, inte halsen, och över höfterna, inte magen. Se till att bältet är tillräckligt stramt - du ska bara kunna få in två fingrar mellan bältet och barnets bröst.

Justering av stolen

Många bältesstolar har justerbara sitsar och ryggstöd för att passa barnets storlek och vikt. Detta är viktigt för både komfort och säkerhet. Sitsen bör vara i rätt höjd så att barnets knän är i nivå med sitskanten och ryggstödet bör vara tillräckligt högt för att ge stöd åt hela ryggen och huvudet.

Kontroll av stolen

Bältesstolen bör kontrolleras regelbundet för att se till att den fortfarande sitter fast ordentligt och att inga delar har blivit lösa eller skadade. Om stolen har ett avtagbart klädsel bör detta också tvättas regelbundet enligt tillverkarens instruktioner.

Byte av stolen

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att byta ut bältesstolen när barnet har växt ur den. Detta sker vanligtvis när barnet är ungefär 150 cm långt, men kan variera beroende på modell och barnets proportioner. När barnets ögon är i nivå med toppen av ryggstödet är det dags att byta till en bälteskudde eller att använda bilens vanliga säkerhetsbälte.

LÄS MER: Bästa Bälteskudde

sovande barn i bil

Vem har nytta av en bältesstol?

En bältesstol är en viktig del av barnets säkerhet i bilen när barnet växt ur bilbarnstolen. Men vem har egentligen mest nytta av en bältesstol? Här går vi igenom några olika situationer.

 • Föräldrar till barn mellan 4-12 år: Om du är förälder till ett barn i åldern 4-12 år är en bältesstol oumbärlig. Barn i denna åldersgrupp är för stora för bilbarnstolar men för små för att använda bilens vanliga säkerhetsbälte. En bältesstol hjälper till att positionera bältet på rätt sätt över barnets kropp, vilket minskar risken för skador vid en eventuell olycka.
 • Föräldrar med flera barn: Om du har flera barn i olika åldrar kan det vara särskilt praktiskt med en bältesstol. Eftersom bältesstolar passar ett större åldersspann än bilbarnstolar kan samma stol användas av flera barn i familjen. Detta gör det enklare att byta plats i bilen och kan också vara mer ekonomiskt.
 • Föräldrar som ofta kör långa sträckor: För familjer som ofta åker på längre resor med bil kan komforten hos en bältesstol vara avgörande. En bra bältesstol ger stöd åt hela ryggen och huvudet, vilket gör det bekvämare för barnet att sitta länge i bilen. Många bältesstolar har också funktioner som justerbar ryggvinkel och armstöd, vilket kan bidra till ökad komfort.

Det är viktigt att notera att bältesstolar inte är lämpliga för alla barn. Barn under 4 år eller som väger mindre än 15 kg bör inte använda en bältesstol, utan istället sitta i en godkänd bilbarnstol. Även om ditt barn har nått den rekommenderade åldern och vikten för en bältesstol, är det viktigt att se till att barnet sitter korrekt och bekvämt i stolen innan du byter.

LÄS MER: Barnvagn bäst i test

vanliga frågor om Bältesstol

FAQ: Vanliga frågor om Bältesstolar

Från vilken ålder kan mitt barn börja använda en bältesstol?

Ditt barn kan börja använda en bältesstol när det väger minst 15 kg, vilket vanligtvis sker vid 4-5 års ålder. Det är dock viktigt att notera att det inte bara handlar om vikt och ålder, utan också om barnets längd och mognad. Barnet ska kunna sitta stilla och ordentligt i stolen och säkerhetsbältet ska passa korrekt över barnets axlar och höfter.

Hur vet jag om bältesstolen är korrekt installerad?

En korrekt installerad bältesstol ska inte kunna röras mer än några centimeter i sidled eller framåt/bakåt. Säkerhetsbältet ska löpa genom de markerade bältesguiderna på stolen och vara ordentligt spänt. Om du är osäker på om stolen är korrekt installerad kan du söka hjälp hos en bilbarnstolspecialist eller i bilbarnstolsavdelningen på ett varuhus.

Vad betyder det att en bältesstol är godkänd?

En godkänd bältesstol har testats och certifierats enligt europeiska säkerhetsstandarder, antingen ECE R44/04 eller ECE R129 (i-Size). Detta innebär att stolen har genomgått och klarat ett antal rigorösa tester, bland annat frontalkrock, sidokrock och stabilitetstest. En godkänd stol har ett märke som visar vilken standard den uppfyller, samt information om vikt- och längdgränser.

Hur länge kan mitt barn använda samma bältesstol?

Det varierar mellan olika modeller, men generellt kan en bältesstol användas tills barnet är omkring 150 cm långt. Detta sker vanligtvis vid 10-12 års ålder. När barnets ögon är i nivå med toppen av ryggstödet är det dags att byta till en bälteskudde eller att använda bilens vanliga säkerhetsbälte.

Behöver jag köpa en ny bältesstol om jag varit med om en bilolycka?

Ja, det rekommenderas att du byter ut bältesstolen om du varit med om en bilolycka, även om den ser oskadad ut. En olycka kan orsaka osynliga skador på stolen som kan påverka dess säkerhetsfunktioner. Många försäkringsbolag täcker kostnaden för en ny bilbarnstol efter en olycka.

Är det lagligt att använda begagnade bältesstolar?

Ja, det är lagligt att använda begagnade bältesstolar, men det rekommenderas inte. Det beror på att du inte kan vara säker på stolen historik - den kan ha skador som inte syns för blotta ögat, eller så kan den ha blivit gammal och slitna. Om du ändå väljer att använda en begagnad stol, se till att du känner till dess historia och att den fortfarande uppfyller gällande säkerhetsstandarder.

Hur ska jag rengöra min bältesstol?

De flesta bältesstolar har avtagbara klädsel som kan tvättas i maskin. Följ tillverkarens instruktioner för att ta av klädseln och tvätta den. Plast- och metallkomponenterna kan rengöras med en fuktig trasa och mild tvål. Se till att stolen är helt torr innan du återmonterar klädseln.

Om vårt test

För att hitta den bästa bältesstolen på marknaden har vi på Bäst i Test 24 genomfört en omfattande och noggrann testprocess. Vi har utvärderat flera modeller baserat på olika kriterier som säkerhet, komfort, användarvänlighet och pris. Vi har även tagit hänsyn till oberoende tester, kundrecensioner och tillverkarnas specifikationer för att få en helhetsbild av varje bältesstol.

 • Säkerhet: Hur bra skyddar bältesstolen vid en eventuell kollision? Vilka säkerhetsfunktioner har den, som sidokrockskydd, huvudskydd och fempunktsbälte?
 • Komfort: Är bältesstolen bekväm för barnet att sitta i under längre resor? Har den justerbart ryggstöd och huvudstöd? Är klädseln mjuk och hudvänlig?
 • Användarvänlighet: Är bältesstolen lätt att installera i bilen? Är det smidigt att justera och spänna fast barnet? Har den klara instruktioner och är den lätt att rengöra?
 • Pris: Stämmer priset överens med kvaliteten och de funktioner som bältesstolen erbjuder? Är det bra värde för pengarna?

Vår testprocess har varit grundlig och objektiv, med fokus på att hitta den bältesstol som bäst uppfyller alla dessa kriterier. Vi hoppas att vår utvärdering kommer att hjälpa dig att göra ett välgrundat val när du köper en bältesstol för ditt barn.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 4.6 / 5
erika2
Erika Nilsson
Expert inom barn & familj

Erika Nilsson är en engagerad skribent med en outtröttlig passion för allt som rör barn och familj. Hennes intresse började när hon blev mamma och insåg den komplexa väven av beslut och utmaningar som varje förälder ställs inför. Denna personliga resa har drivit Erika till att ständigt söka kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Genom att kombinera sin praktiska erfarenhet med gedigna studier har Erika hjälpt många föräldrar att navigera genom föräldraskapets glädjeämnen och utmaningar. Hennes genuina önskan att stötta och upplysa andra återspeglas i varje artikel, och hennes råd har blivit ovärderliga för många familjer.