Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa babyskyddet 2021

Vi har jämfört, granskat och testat flera olika babyskydd. Vår rekommendation är att du köper ett babyskydd med en bas, då blir det betydligt enklare att smidigt och säkert sätta fast babyskyddet. Det bästa babyskyddet i vårt test blev Maxi-Cosi Pebble Pro i-size. Nedan kan du läsa mer om vårt test, de testade babyskydden och tips på vad du kan tänka på när du ska köpa ett babyskydd.

Vilket babyskydd är bäst?

Vi har testat babyskydd utifrån ett flertal faktorer, bland annat har vi tagit hänsyn till säkerhetsklassning, bekvämlighet, anpassningsbarhet och funktioner. Vi har också gjort marknadsundersökningar där vi tagit del av externa tester, betyg och kundundersökningar.

Säkerhetsklassning

Idag genomförs i-Sizetester som är moderna tester där avancerade krockdockor utsätts för frontal- och sidokollisioner. Stolarnas montering, installation och storlek testas också. I Sverige finns även ett frivilligt test som utförs av Statens väg- och transportforskningsinstitut. Det testet kallas Plustest och testar belastning på barnets nacke vid frontalkollision. Vi undersöker vilka tester som produkterna genomgått och hur de har klarat sig.

 1. 1. Maxi-Cosi Pebble Pro i-size
  9,5/10
  Maxi-Cosi Pebble Pro i-size
  Bäst i test
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Viktkapacitet
  12 kg
  Mått
  68 x 44 x 56 cm
  Till Butik
  2995 kr
 2. 2. Maxi-Cosi Coral i-Size
  9,3/10
  Maxi-Cosi Coral i-Size 0-13 kg
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Nej
  Viktkapacitet
  12 kg
  Mått
  68 x 44 x 58 cm
  Till Butik
  3495 kr
 3. 3. Britax Römer Primo med bas
  9,0/10
  Britax Römer Primo Babyskydd med bas
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Nej
  Viktkapacitet
  13 kg
  Mått
  63 x 42 x 54 cm
  Till Butik
  2165 kr
 4. 4. Cybex Cloud Z i-Size
  8,8/10
  Cybex Cloud Z i-Size Babyskydd (Soho Grey)
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Viktkapacitet
  13 kg
  Mått
  67 x 44 x 60,5 cm
  Till Butik
  2995 kr
 5. 5. iZi Go Modular X1 i-Size
  8,6/10
  iZi Go Modular X1 i-Size Cloud Melange
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Viktkapacitet
  12 kg
  Mått
  65 x 44 x 58 cm
  Till Butik
  2206 kr

baby i babyskydd

Din köpguide till det bästa babyskyddet

När vi pratar om det bästa babyskyddet, menar vi givetvis det säkraste babyskyddet. Säkerheten kommer att trumfa allt, men får man även andra funktioner på köpet är det självklart ett stort plus i kanten. När det väl är dags den nyfödda att åka sin första bilfärd så ska det ske i ett babyskydd. Nedan går vi igenom vad som gör ett babyskydd säkert och när man ska använda ett babyskydd.

 • check

  Säkerhetsstandarder 

  Idag finns det EU-standarder som föreskriver vilka krav och riktlinjer ett babyskydd måste uppfylla för att få säljas i Sverige. Standarderna att hålla utkik efter heter ECE R44/04 som är en ersättare till ECE R44/03, samt i-Size som mer byråkratiskt heter UN R129. I-Size är den senaste standarden som även inkluderar krav på kollision från sidan. Ser man någon av dessa kan man känna sig lugn över att babyskyddet fungerar som det ska och uppfyller säkerhetskraven. Hos svenska återförsäljare följs dessa standarder, det är primärt om man köper ett babyskydd från ett annat land som man bör vara uppmärksam.
 • babyskydd

  Tre- eller fempunktssele 

  Från ett säkerhetsperspektiv är skillnaden liten mellan en tre- och fempunktssele, förutsatt att de sitter som de ska. För att bälten ska skydda på bästa sätt måste de sitta rätt. En fempunktssele kan ha en liten fördel genom att den är bättre på att hålla kvar ett rörligt barn i babyskyddet, som då inte har möjlighet att positionera sig så att bältet inte ger optimalt skydd. Fempunktsselen kommer också att jämnare fördela kraften mot de mer tåligare delarna i kroppen vid en eventuell krock.
 • hogerpil

  Sidokrocksskydd 

  Den senaste standarden i-Size har även inkluderat krav på kollision från sidan. Det betyder inte att babyskydd som bara är märkta med ECE R44/04 på något sätt skulle vara dåliga, utan att standarden helt enkelt inte har haft kravet på sidokollisson och därför inte testats för det. Vill man däremot ha det bäst testade babyskyddet (vilket vi förmodar) ska det vara märkt med i-Size.
 • problem

  Säker montering

  Det är oerhört viktigt att alltid följa anvisningarna för hur ett babyskydd ska monteras. Finns det minsta osäkerhet är det bäst att be om hjälp. Om det fortfarande känns osäkert bör man avvakta tills en säker montering kan lösas på annan väg. Säkerheten går före allt och ett felmonterat babyskydd kan göra mer skada än nytta.
barn i babyskydd

Montering och vikt

Utöver säkerheten finns det också andra faktorer som kan underlätta för en förälder vid ett val av babyskydd. Babyskydd som väger lite och monteras i en bas eller med ISOFIX anslutning i baksätet är betydligt mycket smidigare än ett babyskydd med bältesmontering.

 • seat belt

  Bältesmontering 

  Bältesmontering var tidigare det vanligaste sättet att montera ett babyskydd. Det innebär att man monterar fast babyskyddet med hjälp av bilens trepunktsbälte. Från ett säkerhetsperspektiv finns det inga brister i att montera fast babyskyddet på det här sättet, men eftersom babyskyddet ofta lyfts ut och in i bilen kan det upplevas omständligt att alltid behöva sträcka sig efter och knäppa upp bälten. Ett fåtal bilmodeller har för korta bälten för denna typ av montering, ta noga reda på om babyskyddet är kompatibelt med din bil eller inte.
 • base

  Basmontering

  Basmontering innebär att en bas kopplas fast i sätet där babyskyddet sedan kan sättas fast. Det är ett snabbt, smidigt och säkert sätt att koppla fast och loss babyskyddet. Basen lämnas kvar på sätet tills barnet har växt ur babyskyddet, men istället för att koppla bort kan den då även nyttjas av en bilbarnstol som fungerar i samma bas.
 • iso

  ISOFIX-montering 

  Den smidigaste formen av montering är en så kallad ISOFIX-montering. Modernare bilar kommer med ISOFIX-anslutning färdigmonterat i baksätet. Köper man ett babyskydd eller en bas till en babyskydd som har ISOFIX fästen går det enkelt att direkt klicka i dessa i bilens anslutning. Bilen kommer att ha två öppningar där två metallhakar från babyskyddet sätts fast, eller där basen enkelt trycks in.
 • vag

  Vikt 

  Ett tyngre babyskydd betyder inte att det är ett säkrare babyskydd. Konstruktionen är det som avgör hur säkert babyskyddet är. För en aktiv förälder som åker mycket bil med sitt barn kommer det att göra stor skillnad om man har ett lätt eller ett tungt babyskydd. Vi föredrar de lättare modellerna. Ska man exempelvis handla kan man utan problem bära ett lätt babyskydd i ena handen och påsar i andra. Att bära runt på ett tyngre babyskydd blir bara slitsamt i längden. 
glatt barn sitter i babyskydd

Babyskydd och liknande bilbarnstolar

Det finns flera olika sorters bilstolar som barn kan färdas i och som kan blandas ihop med babyskydd. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan stolarna, och för att inte blanda ihop begreppen kan du nedan läsa kort om vad som skiljer dem åt.

Babyskydd 

Babyskydd är bilstolen som är minst i formatet, och som passar de allra yngsta småttingarna. Barn upp till ungefär ett års ålder kan sitta i ett babyskydd. Åldern är egentligen inte den avgörande faktorn, utan mer en riktlinje. Det man främst ska gå efter är vikten och längden. Man brukar säga att barn med vikt 0-14 kg, och längden 40-75 cm kan färdas i dessa. Det man primärt ska gå efter är de angivna värdena från tillverkaren.

Bilbarnstol 

Bilbarnstolen är det nästa steget i bilstolen för barn. Bilbarnstolen rekommenderas för barn med vikt 10-26 kg, och längden 65-124 cm. Barn i åldrarna 0.5 - 6 år brukar färdas i dessa. Även här ska man gå efter de angivna värdena från tillverkaren av bilbarnstolen eftersom de kan skilja sig något från stol till stol.

Bältesstol

Bältesstol är den sista modellen av bilstol som barn brukar sitta i. De är de största till storleken eftersom barn vid åldrarna 4-9 år har hunnit växa till sig ordentligt. Bältesstolen rekommenderas för barn med vikt 14-35 kg, och längden 95-145 cm. Dessa är åter riktlinjer, och det man ska gå efter är de angivna värdena från tillverkaren.

Vanliga frågor om babyskydd

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är en form av bilbarnstol som används av barn upp till ca ett års ålder. Syftet med babyskyddet är att ge extra skydd vid olyckor och stabilitet vid färd.

Hur länge håller ett babyskydd?

Ett babyskydd håller 4-7 år. Man ska dock vara uppmärksam och titta efter slitage och annat som kan påverka funktionen. Köper man ett begagnat babyskydd kan det vara desto viktigare att få med ett gammalt kvitto för att kunna säkerställa inköpsdatum. 

Kan jag ha ett babyskydd med ISOFIX anslutning i min bil?

Har din bil ISOFIX anslutning går det utan några som helst problem. Många babyskydd som har ISOFIX anslutning kan också monteras utan att använda ISOFIX anslutningen. 

När ska jag ha bilbarnstol istället för babyskydd?

Det brukar rekommenderas att använda babyskydd upp till ett års åldern. Egentligen är det inte åldern som sätter gränsen, utan vikt- och längdbegränsningarna i babyskyddet. Ta reda på dessa så vet du när det är dags att gå över till bilbarnstol.

Hur vet man om ett babyskydd är säkert?

Alla babyskydd som säljs i Sverige måste vara godkända enligt specifika krav och standarder som EU har satt. Köper man ett babyskydd i Sverige från en känd återförsäljare kan man vara säker på att produkten håller och fungerar som det är tänkt. 

Testvinnare - Bäst Babyskydd

 • Maxi-Cosi Pebble Pro i-size
 • Maxi-Cosi Coral i-Size
 • Britax Römer Primo med bas
 • Cybex Cloud Z i-Size
 • iZi Go Modular X1 i-Size

Källhänvisning

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - Certifieringar inom babyskydd.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
47 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 10:53:31