Bäst i test: Bästa babyskyddet 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Ett babyskydd är ett praktiskt och bekvämt tillbehör till bilen som gör resorna både enklare och säkrare. Babyskyddet passar barn upp till ungefär ett års ålder, eller snarare barn som väger upp till 14 kilo. De modeller som finns på marknaden håller en hög kvalitet, men det finns undantag. För att du ska kunna skaffa det bästa och säkraste babyskyddet har vi jämfört, granskat och testat flera olika modeller. I listan hittar du de babyskydd som var våra toppval. Bästa babyskyddet blev Maxi-Cosi Pebble 360 i-Size. Nedan kan du läsa mer om vårt test, recensionerna av babyskydden och tips på vad du kan tänka på när du ska köpa ett babyskydd. Vår rekommendation är att du köper ett babyskydd med en bas, då blir det betydligt enklare att smidigt och säkert sätta fast det.

Testvinnare - Bästa Babyskydd 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Babyskydden 2023:

 • Maxi-Cosi Pebble 360 i-Size - Bäst i test
 • Maxi-Cosi Coral i-Size
 • Britax Römer Baby-safe 3 i-Size - Bästa billiga
 • Cybex Cloud Z i-Size
 • Be Safe iZi Go Modular X1 i-Size

De 5 bästa Babyskydden i Juni 2023

 1. 1. Maxi-Cosi Pebble 360 i-Size - Bäst i test

  9,5/10
  ”Ett otroligt säkert & praktiskt babyskydd med rotation, för högsta lättillgänglighet”.
  Maxi-Cosi Pebble 360 Essential Black
  Bäst i test
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Maxvikt
  13 kg
  Mått
  68 x 44 x 56 cm
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Isofixbas med rotation
  • Smarta axelremmar som underlättar fastspänning
  • Smart & funktionell design
  • Ventilerande egenskaper
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda sett till pris

  Recension

  Maxi-Cosi Pebble kan köpas tillsammans med en 360 isofixbas av samma märke, något vi rekommenderar. Med denna blir alla bilfärder mycket mer bekväma, både för dig och barnet. Med basen monterad kan man nämligen rotera babyskyddet så att det är riktat mot dörren. Det kan ses som en liten detalj men det gör faktiskt allting mycket enklare och är otroligt behändigt. Det underlättar att sätta dit och ta ur babyskyddet men framför allt tillåter det dig att sätta ner och spänna fast ditt barn säkert utan att behöva sträcka dig in i bilen och du får dessutom en mycket bättre överblick. En av de mest praktiska och användbara funktionerna som finns att hitta i babyskydd. Självklart går det att fästa babyskyddet även med trepunktsbälte.

  Babyskydd med roterande bas

  Basen, och därmed skyddet, roteras genom att en av två grå spakar på basens sidor dras bakåt och sedan är det bara att rotera basen. När basen och skyddet är i korrekt position klickar det till och babyskyddet sitter då fast och säkert i rätt position. Babyskyddet tas enkelt ut genom ett knapptryck på basen som sitter där baksidan av skyddet ligger emot basen. När man sätter ner det hörs ett ljudligt klick så att man vet att den har hamnat rätt och sitter säkert. Det finns även en spärr som, när den släpps, möjliggör en 180gradig vridning av basen för att det ska gå att sätta en framåtvänd bilbarnstol när barnet vuxit ur de bakåtvända.

  Hög säkerhet med trepunktsele 

  Babyskyddet är utrustat med trepunktssele som består av två axelremmar och ett nedre vadderad spänne. Spännena utgör ett trepunktsspänne där de två axelremmarnas spännen läggs ihop och knäpps ner i en nedre delen på samma sätt som ett vanligt bälte ungefär. Selen spänns enkelt åt genom att dra åt en rem som sitter längst fram på skyddet och på samma ställe finns även en knapp för att släppa efter selarna vid behov av det. Selens två Axelremmar är vadderade och står upp av sig själva. Det gör det mycket enklare att få upp och ner barnet i babyskyddet och mycket enklare att få alla selens delar i rätt position. Att axelremmarna är vadderade och står upp gör även att de vilar skönt mot barnets axlar, hålls kvar i rätt position och kan inte halka av. Något som ökar säkerheten för barnet.

  Spädbarnsinlägg

  Maxi Cosi kommer även med ett spädbarnsinlägg som är mycket mjukt och skönt med skyddande sidor. Inlägget är utformat för att barnet ska ligga rakt och skönt så att ryggraden inte krokas. När barnet vuxit ur inlägget så är det bara att ta ur och du har då möjlighet att justera selen och nackstödets höjd utefter ditt barns längd med en rem högst upp på nackstödets baksida.

  Certifierat babyskydd 

  Produkten är i-size-godkänd och utformad med G-CELL sidokrocksskyddsteknologi som, vid en eventuell kollision, ser till att så mycket som möjligt av babyskyddet absorberar kraften av en sammanstötning, så att inte bara ett specifikt område tar hela stöten. Babyskyddet är även ventilerat längst sidorna för att på så sätt kunna reglera barnets temperatur och gör att skyddet inte blir för varmt.

  Bra design

  Sufflett och handtag är inte i vägen för varandra, vilket kan vara ett problem hos vissa babyskydd. Suffletten ger ett bra skydd från solen och fälls enkelt bak mot babyskyddet och kommer inte i vägen. Handtaget har också nya knappar för att justera handtaget som är enklare att komma åt och använda än de varit på tidigare modeller.

  Maxi Cosi 360 har egentligen allting man vill ha i ett babyskydd och lite till. Den är säker, smart designad och väldigt praktisk. Den är helt klart gjort sig förtjänt av första platsen på vår lista.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 2. 2. Maxi-Cosi Coral i-Size

  9,3/10
  ”Ett lättviksbabyskydd med uttagbar innerdel, vilket garanterar säkerheten i bilen”.
  Maxi-Cosi Coral 360 i-Size 0-13 kg
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Nej
  Maxvikt
  12 kg
  Mått
  68 x 44 x 58 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättviktsskydd (1.7kg)
  • 2 i 1 Soft Carrier & babyskydd
  • Smarta axelremmar som underlättar fastspänning
  Nackdelar
  • Finns inte med rotationsbas

  Recension

  Vår rekommendation med detta babyskydd är att det köps tillsammans med Maxi-cosi familyfix 3 basen. Det går dock att fästa med trepunktsbälte, om man saknar bas eller om en annan bil ska användas. Coral är faktiskt väldigt användbar om man använder trepunktsbälte som fäste, eftersom själva liggytan (innanmätet) på babyskyddet går att ta ur babyskyddets skal, och fungerar som ett separat babynest eller soft carrier som det kallas. Det gör att du aldrig egentligen behöver koppla ur babyskyddet ur bilen, vilket kan vara jobbigt, tråkigt och otympligt att göra varje gång bilen ska användas. I stället kan babyskyddets skal stanna i bilen och soft carriern användas, som är utrustad med två handtag längst sidorna och fungerar ungefär som en sportväska.

  Låg vikt och bra design

  Soft carriern är mycket lätt och väger endast 1.7 kilo vilket gör att du inte behöver släpa runt på ett tungt babyskydd i onödan. Carriern tas enkelt ut ur babyskyddet med ett knapptryck, en av två knappar som sitter på sidan av skalet, och sätts lika enkelt tillbaka i skalet med ett klick. Hela babyskyddet, med skal, tas enkelt ut ur basen med ett knapptryck på skyddets baksida.

  Maxi-Cosi Coral är utformad likt Maxi-Cosi Pebble, det vill säga på ett väldigt smart sätt. Med trepunktssele som enkelt knäpps ihop och kan spännas åt med en rem framtill. Axelremmarna är skönt vadderade och står av sig själva när barnet inte är i skyddet vilket gör att det är mycket enklare att lägga ner, positionera och spänna fast barnet än när remmarna ligger huller om buller.

  Den enda skillnaden här är att det inte går att justera höjden på axelremmarna eller nackstöd på ett smidigt sätt. Det justeras när spädbarnsinlägget tas ut men om du vill ändra positioneringen efter det måste remmarna tas ur och sättas tillbaka in i en av de tre höjdskåror som finns för axelremmarna. De går alltså att justera men är krångligare än hos andra babyskydd. Remmarna ska sitta i jämnhöjd eller precis under ditt barns axlar.

  Certifierad produkt

  Maxi-Cosi Coral är likt alla våra testvinnare I-size godkänd och därmed ett mycket säkert babyskydd. Det finns många funktioner som ökar den säkerheten, den största orsaken till skador när det kommer till babyskydd är på grund utav felaktig installation. Coral har en audiovisuell indikator för att du ska veta att soft carriern sitter rätt i skalet. På sidan av skalet syns en röd markering som blir grön samtidigt som ett klick hörs när carriern sätts fast. Indikatorn är dessutom placerad på knappen som frigör carriern från skalet så det är en detalj man verkligen har koll på.

  Praktisk konstruktion

  Suffletten (solskyddet) på Coral är verkligen stort och heltäckande och ger mycket skydd från solen. Babyskyddet är även mycket praktiskt, speciellt för dig som vill enkelt vill kunna bära runt med ditt barn och slippa krångla allt för mycket med barnvagn i bagaget eller kånka runt på hela babyskyddet.

 3. 3. Britax Römer Baby-safe 3 i-Size - Bästa billiga

  9,0/10
  “Ett något billigare alternativ som levererar säkerhet & funktionalitet”.
  Britax Römer Baby-Safe iSense
  Bästa billiga
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Maxvikt
  13 kg
  Mått
  58 x 44 x 67 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Isofixbas med rotation
  • Fempunktssele
  Nackdelar
  • Relativt tungt & något otympligt när du bär det

  Recension

  För bästa användbarhet rekommenderar vi att du köper Flex iSense isofixbas till denna produkt eftersom den, likt Maxi-Cosi pebble 360s bas, tillåter rotering av babyskyddet. Med detta får du enklare tillgång till både babyskyddet och barnet när de ska tas in och ut ur bilen. Basen roteras enkelt via en knapp på den främre delen av dess sidor. När skyddet roteras tillbaka i rätt sittposition klickar den till och en markering på basen går från röd till svart. Vinkeln på basen går också att variera så att du kan få korrekt vinkel utefter sätenas djup men även för att passa barnets ålder(längd). När babyskyddet sätts fast hörs ett ljudligt klick så att man verkligen vet när den är på plats korrekt.

  Enkel fastsättning för rätt position

  Om man föredrar, eller av någon anledning måste använda en annan bil, går det utmärkt att sätta fast babyskyddet i ett trepunktsbälte. Vilket går mycket smidigt; bältets midjedel fästs över skyddet i grönmarkerade ”horn”/hållare och bältets axelrem placeras runt babyskyddet i den gröna markeringen och spänns åt.

  Baby-safe har fempunktssele som enkelt spänns fast och med ett knapptryck löses ut. Babyskyddet har även en riktigt smart sittanordning som ser till att barnet sitter i rätt position med rak rygg oavsett längd. När axel- och nackskyddets höjd justeras så justeras även sittytan för att ge barnet en korrekt sittposition. Det är som ett nätinlägg i plast under den vadderade sitsen som ändrar form med justeringarna och anpassar sig även efter barnets vikt och muskelstyrka. Inlägget för nyfödda är även det utformat för att ge en skön och säker positionering.

  Garanterat hög säkerhet

  Baby-safe är I-size-godkänd och är därför ett väldigt säkert alternativ. Spädbarnsinlägget och babyskyddet är utrustad med något de kallar SICT (Side Impact Cushion Teknologi) som vid en eventuell krock absorberar mer kraft och minskar rörelser.

  Användbara funktioner

  Sufflett och handtag sitter fast i varandra med gummiband så att de positioneras tillsammans, men utrymme mellan finns så att det inte är något problem att bära babyskyddet. Suffletten har högt solskydd (UPF50+).

  Baby-safe är ett smidigt babyskydd som med basen görs än smidigare. Trepunktsfästningen är också mycket simpel och intuitiv, vilket gör det enkelt att byta mellan isofix- och bältesspänning om så önskas. För att vara bland de nyare modellerna av babyskydd med I-sizeskydd och många andra smarta funktioner är det ändå ett relativt billigt skydd. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 4. 4. Cybex Cloud Z i-Size

  8,8/10
  ”Snyggt designat babyskydd som blandar funktionalitet, stil & säkerhet på ett sömlöst sätt”.
  Cybex Cloud Z i-Size Deep Black
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Maxvikt
  13 kg
  Mått
  67 x 44 x 60,5 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Snygg & funktionell design
  • Sidoskydd mot dörr för utökad säkerhet
  • Utfällbart liggläge för användning utanför bil
  Nackdelar
  • Något svårt att få av klädseln vid tvättbehov

  Recension

  Det bästa är alltid att köpa med en isofixbas i detta fall köps cybex isofixbas z. Den har likt många av våra vinnare roteringsmöjlighet för att lätt få tillgång till barn och babyskydd via dörren samtidigt som man slipper krångla in halva överkroppen och jobba i vinkel om man vill titta till barnet. Klickljud och tydliga färgindikeringar för att visa när babyskyddet är i rätt position finns att utläsa längst fram på basen. Det går helt enkelt inte att misslyckas med att få skyddet i rätt position. Basen är även kompatibel med Cybex bakåtvända bilbarnstol.

  Hög komfort och lätt hantering

  Det går självklart att fästa med trepunktsbälte; där midjedelen sätts i hållare längst skyddets sidor och axelremmen sätts i ett fack på baksidan. Det finns även, längst ner på skyddets sida, en markering med en linje som ska vara parallell med bilgolvet för att få rätt vinkel och positionering när man fäster skyddet med bälte.

  Vadderingen och spädbarnsinlägget är mjuka, sköna och utformade för att minimera skaderisk vid kollision. Babyskyddet är utrustad med en lätthanterlig trepunktssele. Huvud/nackstöd och axelremmar går enkelt att justera med handtag bakom nackstödet.

  Smarta funktioner för hög säkerhet

  Produkten är I-size godkänd och har många smarta funktioner för att öka säkerheten för barnet. Utformningen är gjord så att den fördelar krafter och rörelser över hela skyddet för att på så sätt minska påverkan på barnet. Den är även utrustad med en utfällbar vinge som placeras mot bilens dörr som vid en eventuell sidokrock absorberar 25% mer än babyskydd utan denna funktion. Detta är alltså ett babyskydd där säkerhetstänket går över det vanliga.

  Smidig justering av position

  När babyskyddet är fäst i barnvagn eller bärs utanför bilen går skyddet att med ett knapptryck, på skyddets baksida precis under suffletten, ”vecklas ut” för att ge en skönare liggposition till barnet. En liggposition är mycket bättre för barnet än en mer sittande position, vilket babyskydd ger. På så sätt kan du använda denna till barnvagnen hur mycket du vill utan att du behöver känna någon som helst oro eller tidsbegränsning. Suffletten är helt tyst och väldigt täckande mot solen. Babyskyddets handtag fälls enkelt in och ur position med lättåtkomliga knappar. Spärrar för fäste vid barnvagn finns på insidan av handtaget.

  Väldesignad, men med vissa nackdelar

  Cybex är ett mycket funktionellt babyskydd som har en väl uttänkt designen. Från säkerhet till komfort är det ett högt presterande skydd. Det är ett snyggt skydd som har kombinerat stil med säkerhet. Nackdelarna är att priset är relativt högt och att klädseln är krånglig att tvätta.

 5. 5. Be Safe iZi Go Modular X1 i-Size

  8,6/10
  “Ett bra babyskydd där säkerhetstänket prioriterats”.
  BeSafe iZi Go Modular X1 iSize Metallic Mélange
  Isofix
  Ja
  Justerbart rygg/nackstöd
  Ja
  Maxvikt
  12 kg
  Mått
  66 x 44 x 59 cm
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Sidoskydd mot dörr för utökad säkerhet
  • Magnetspännen på axelremmar som underlättar fastspänning
  • Fempunktsele
  Nackdelar
  • Finns inte med rotationsbas

  Recension

  Be safe har inte en roterande bas, men deras BeSafe iZi Modular i-Size Bas är smart utformad, om än något krånglig att lära sig. Detta gäller åtminstone om man köper med den bakåtvända bilbarnstolen som används efter babyskyddet. De tydliga instruktionerna och indikatorerna, med både ljud- och färgindikeringar, gör att man snabbt lär sig hur allt fungerar.

  Lätt att fästa och bekväm

  Att fästa med bälte är precis som med de flesta babyskydden inte speciellt komplicerat. Hållarna för trepunktsbältets midjedel har en blå markering och detsamma gäller hållaren för axeldelen på skyddets baksida.

  Besafe har vida axelremmar som ligger mjukt emot barnets axlar och remmarna är även utrustade med magneter som går att koppla mot skyddets sidor så att det underlättar att lägga ner och ta upp barnet ur babyskyddet utan att selen kommer i vägen. Det är en fempunktssele som babyskyddet är utrustad med vilket ökar säkerheten vid sidokollisioner. 

  Vadderingen i skyddet och spädbarnsinlägget är mjukt, skönt och framställda för att minimera skaderisken vid krock. Nack- och ryggstöd är justerbara så att skyddet kan anpassas efter barnets längd. På baksidan finns även en ventilerad sektion för att på så sätt bättre reglera temperaturen i skyddet och hos barnet.

  Krocktestad

  Be safe är I-size godkänd och har gjort mycket bra ifrån sig i olika krocklaboratorietest. Säkerhetstänket är stort och skyddet har bland annat ett avtagbart sidoskydd som sitter mot dörren och likt cybex ”vinge” absorberar denna mycket av kraften vid en eventuell sidokrock (20%). Det extra vadderade axelskydden ger även de ökat skydd och delar i babysittern är utformad i en speciell nätliknande design som gör att krafter absorberas bättre och mer utspritt vid en eventuell kollision.

  Praktisk design, men med vissa brister 

  Babyskyddet är ganska lätt och därmed inte speciellt jobbig att bära med sig. Solskyddet/sufletten ger bra täckning och är inte på något sätt i vägen för handtaget. Handtaget är ergonomiskt och enkelt att greppa och babyskyddets barnvagnsadaptrar passar till de flesta barnvagnar.

  Be Safe har lagt mycket fokus på säkerhet och det märks i utformningen. Den är dock inte fullt lika funktionell som vissa andra babyskydd i vårt test. Som en ledande tillverkare av babyskydd rekommenderar vi ändå Be Safe:s babyskydd eftersom säkerhetstänket är högt. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

baby i babyskydd

Din köpguide till det bästa babyskyddet

När vi pratar om det bästa babyskyddet, menar vi givetvis det säkraste babyskyddet. När det är dags den nyfödda att åka på sin första bilfärd ska det ske i ett babyskydd. I köpguiden nedan går vi igenom vad som gör ett babyskydd säkert, vad du bör vet om innan ett köp och när man ska använda ett babyskydd.

 • check

  Säkerhetsstandarder 

  Idag finns det EU-standarder som föreskriver vilka krav och riktlinjer ett babyskydd måste uppfylla för att få säljas i Sverige. Standarderna att hålla utkik efter heter ECE R44/04 som är en ersättare till ECE R44/03, samt i-Size som mer byråkratiskt heter UN R129. I-Size är den senaste standarden som även inkluderar krav på kollision från sidan. Ser man någon av dessa kan man känna sig lugn över att babyskyddet fungerar som det ska och uppfyller säkerhetskraven. Hos svenska återförsäljare följs dessa standarder. Det är främst om man köper ett babyskydd från ett annat land, som man bör vara uppmärksam.
 • babyskydd

  Tre- eller fempunktssele 

  Från ett säkerhetsperspektiv är skillnaden liten mellan en tre- och fempunktssele, förutsatt att de sitter som de ska. För att bälten ska skydda på bästa sätt måste de sitta rätt. En fempunktssele kan dock ha en fördel genom att den är bättre på att hålla kvar ett rörligt barn i babyskyddet. Barnet har inte möjlighet att positionera sig så att bältet inte ger optimalt skydd. Fempunktsselen kommer också att fördela kraften jämnare mot de mer tåligare delarna i kroppen vid en eventuell krock.
 • hogerpil

  Sidokrockskydd 

  Den senaste standarden i-Size har även inkluderat krav på kollision från sidan. Det betyder inte att babyskydd som är märkta med ECE R44/04 är dåliga. Det innebär bara att standarden helt enkelt inte har haft kravet på sidokollisson och därför inte testats för det. Vill man däremot ha det bäst testade babyskyddet ska det vara märkt med i-Size.
 • problem

  Säker montering

  Det är mycket viktigt att alltid följa anvisningarna för hur ett babyskydd ska monteras. Finns det minsta osäkerhet är det bäst att be om hjälp. Om det fortfarande känns osäkert bör man avvakta tills en säker montering kan lösas på annan väg. Säkerheten går före allt och ett felmonterat babyskydd kan göra mer skada än nytta.
 • mattress 1

  Komfort

  Hur barnet sitter i babyskyddet är viktigt. Ett bra babyskydd ska kombinera hög komfort med bästa säkerhet. Med en inre del som går att lyfta ur, en så kallad soft carrier, ökar smidigheten för modellen och även bekvämligheten blir högre. Materialet i sittdelen på ett babyskydd ska vara förstärkt för att ge stabilitet. Det ska även vara rymligt nog för en nio eller tio månaders bebis att sitta skönt och ha viss rörelsefrihet.
 • design thinking2

  Egenskaper & tillbehör

  Babyskydd kommer i olika utföranden, men olika egenskaper och tillbehör. Till de vanligaste hör sådant som solskydd, spädbarnsinlägg och att modellen är förenlig med barnvagnen. Babyskyddet kan även vara vridbart, ha myggnät och en baksätesspegel. Vridbara modeller behöver ofta monteras på en bas, men ger då en hög flexibilitet. Spädbarnsinlägget gör positionen som barnet sitter i mer ergonomiskt och bekvämt. 
barn i babyskydd

Montering och vikt

Utöver säkerheten finns det också andra faktorer som kan underlätta för en förälder vid ett val av babyskydd. Babyskydd som väger lite och monteras i en bas eller med ISOFIX anslutning i baksätet är betydligt mycket smidigare än ett babyskydd med bältesmontering.

 • seat belt

  Bältesmontering 

  Bältesmontering var tidigare det vanligaste sättet att montera ett babyskydd. Det innebär att man monterar fast babyskyddet med hjälp av bilens trepunktsbälte. Från ett säkerhetsperspektiv finns det inga brister i att montera fast babyskyddet på det här sättet, men eftersom babyskyddet ofta lyfts ut och in i bilen kan det upplevas omständligt att alltid behöva sträcka sig efter och knäppa upp bälten. Ett fåtal bilmodeller har för korta bälten för denna typ av montering, ta noga reda på om babyskyddet är kompatibelt med din bil eller inte.
 • base

  Basmontering

  Basmontering innebär att en bas kopplas fast i sätet där babyskyddet sedan kan sättas fast. Det är ett snabbt, smidigt och säkert sätt att koppla fast och loss babyskyddet. Basen lämnas kvar på sätet tills barnet har växt ur babyskyddet, men istället för att koppla bort kan den då även nyttjas av en bilbarnstol som fungerar i samma bas.
 • iso

  ISOFIX-montering 

  Den smidigaste formen av montering är en så kallad ISOFIX-montering. Modernare bilar kommer med ISOFIX-anslutning färdigmonterat i baksätet. Köper man ett babyskydd eller en bas till en babyskydd som har ISOFIX fästen går det enkelt att direkt klicka i dessa i bilens anslutning. Bilen kommer att ha två öppningar där två metallhakar från babyskyddet sätts fast, eller där basen enkelt trycks in.
 • vag

  Vikt 

  Ett tyngre babyskydd betyder inte att det är ett säkrare babyskydd. Konstruktionen är det som avgör hur säkert babyskyddet är. För en aktiv förälder som åker mycket bil med sitt barn kommer det att göra stor skillnad om man har ett lätt eller ett tungt babyskydd. Vi föredrar de lättare modellerna. Ska man exempelvis handla kan man utan problem bära ett lätt babyskydd i ena handen och påsar i andra. Att bära runt på ett tyngre babyskydd blir bara slitsamt i längden. 
glatt barn sitter i babyskydd

Babyskydd och liknande bilbarnstolar

Det finns flera olika sorters bilstolar som barn kan färdas i och som kan blandas ihop med babyskydd. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan stolarna, och för att inte blanda ihop begreppen kan du nedan läsa kort om vad som skiljer dem åt.

Babyskydd 

Babyskydd är bilstolen som är minst i formatet, och som passar de allra yngsta småttingarna. Barn upp till ungefär ett års ålder kan sitta i ett babyskydd. Åldern är egentligen inte den avgörande faktorn, utan mer en riktlinje. Det man främst ska gå efter är vikten och längden. Man brukar säga att barn med vikt 0-14 kg, och längden 40-75 cm kan färdas i dessa. Det man primärt ska gå efter är de angivna värdena från tillverkaren.

Bilbarnstol 

Bilbarnstolen är det nästa steget i bilstolen för barn. Bilbarnstolen rekommenderas för barn med vikt 10-26 kg, och längden 65-124 cm. Barn i åldrarna 0.5 - 6 år brukar färdas i dessa. Även här ska man gå efter de angivna värdena från tillverkaren av bilbarnstolen eftersom de kan skilja sig något från stol till stol.

Bältesstol

Bältesstol är den sista modellen av bilstol som barn brukar sitta i. De är de största till storleken eftersom barn vid åldrarna 4-9 år har hunnit växa till sig ordentligt. Bältesstolen rekommenderas för barn med vikt 14-35 kg, och längden 95-145 cm. Dessa är åter riktlinjer, och det man ska gå efter är de angivna värdena från tillverkaren.

Vårt test av babyskydd

Vi har testat babyskydd utifrån ett flertal faktorer, bland annat har vi tagit hänsyn till säkerhetsklassning, bekvämlighet, anpassningsbarhet och funktioner. Vi har också gjort undersökt och tagit hänsyn till externa tester, betyg och kundundersökningar. I punktlistan ser du frågorna som vi utgått från i testet.

 • Bekvämlighet - Håller babyskyddet en hög komfort? Är tyget mjukt och skönt? Är stoppningen tillräcklig, eller är den för hård? Hur bär är rörelsefriheten?
 • Anpassningsbarhet - Följer det med några tillbehör? Vilken vikt har babyskyddet? Går innerdelen att lyfta ur? Har babyskyddet ett spädbarnsinlägg? Går modellen att vrida på?
 • Montering - Är monteringen enkel? Hur lång tid tar den? Går det lätt att få en säker och pålitlig montering? Behöver man köpa till extra tillbehör för att få ett säkert babyskydd?
 • Prisvärdhet - Lever babyskyddet upp till sin prisnivå? Är kvaliteten högre eller lägre än jämförbara modellers kvalitet? Får vi hög säkerhet till ett bra pris? 

Säkerhetsklassning

Idag genomförs i-Sizetester som är moderna tester där avancerade krockdockor utsätts för frontal- och sidokollisioner. Stolarnas montering, installation och storlek testas också. I Sverige finns även ett frivilligt test som utförs av Statens väg- och transportforskningsinstitut. Det testet kallas Plustest och testar belastning på barnets nacke vid frontalkollision. Vi undersöker vilka tester som produkterna genomgått och hur de har klarat sig.

Vanliga frågor om babyskydd

Vad är ett babyskydd?

Ett babyskydd är en form av bilbarnstol som används av barn upp till ca ett års ålder. Syftet med babyskyddet är att ge extra skydd vid olyckor och stabilitet vid färd.

Hur länge håller ett babyskydd?

Ett babyskydd håller 4-7 år. Man ska dock vara uppmärksam och titta efter slitage och annat som kan påverka funktionen. Köper man ett begagnat babyskydd kan det vara desto viktigare att få med ett gammalt kvitto för att kunna säkerställa inköpsdatum. 

Kan jag ha ett babyskydd med ISOFIX anslutning i min bil?

Har din bil ISOFIX anslutning går det utan några som helst problem. Många babyskydd som har ISOFIX anslutning kan också monteras utan att använda ISOFIX anslutningen. 

När ska jag ha bilbarnstol istället för babyskydd?

Det brukar rekommenderas att använda babyskydd upp till ett års åldern. Egentligen är det inte åldern som sätter gränsen, utan vikt- och längdbegränsningarna i babyskyddet. Ta reda på dessa så vet du när det är dags att gå över till bilbarnstol.

Hur vet man om ett babyskydd är säkert?

Alla babyskydd som säljs i Sverige måste vara godkända enligt specifika krav och standarder som EU har satt. Köper man ett babyskydd i Sverige från en känd återförsäljare kan man vara säker på att produkten håller och fungerar som det är tänkt. 

Källhänvisning

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - Certifieringar inom babyskydd.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5