Bäst i test: Bästa bilbarnstolen 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

En bilbarnstol av hög kvalitet som är säkerhets- och krocktestad är en oundviklig investering, om du vill att ditt barn ska färdas tryggt, säkert och bekvämt. För att se vilka modeller som håller högst kvalitet och användarvänlighet har vi testat fler modeller och presenterar de 5 bästa alternativen i vår topplista. Samtliga är prövade och typgodkända enligt rådande EU-standarder. Vinnaren i testet var BeSafe iZi Plus X1. Modellen är bekväm, smidig och mycket säker. Läs mer om testet nedan och vilken barnstol som är bäst för dig.

Testvinnare - Bästa Bilbarnstol 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Bilbarnstolarna 2023:

 • BeSafe iZi Plus X1 - Bäst i test
 • Britax Römer SwingFix iSize - Bästa premiumvalet
 • Axkid Minikid 2 Bilbarnstol (2022/23)
 • Axkid One Bilbarnstol
 • Britax Römer MAX-WAY - Bästa billiga

De 5 bästa Bilbarnstolarna i Juni 2023

 1. 1. BeSafe iZi Plus X1 - Bäst i test

  9,5/10
  "Ny & uppdaterad favoritmodell med bra funktioner & hög komfort".
  BeSafe iZi Plus X1 Fresh Black Cab
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D65 x B45 x H56 cm
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög nivå av säkerhetstänk
  • Utmärkt komfort
  • Smart & funktionell design
  • Stort & justerbart benutrymme
  Nackdelar
  • Tar upp en hel del plats

  Recension

  Bilbarnstolen Izi Plus X1 är inte bara konstruerad med flera decenniers erfarenhet från den välkända tillverkaren BeSafe, utan är också en vidareutveckling på tidigare modeller där man har optimerat och förbättrat allting inom säkerhet, komfort och montering. Besafe Izi Plus X1 har blivit en favorit bland många föräldrar men även hos oss, och vi ska förklara varför.

  Hög standard

  Besafe Izi Plus X1 uppfyller givetvis den europeiska standarden ECE R44/04 där krav och riktlinjer framgår för vad som ska vara testat och utfört hos bilbarnstolen för att få säljas. Man har dock inte nöjt sig här, utan man har satsat på ytterligare skydd och säkerhet. Bilbarnstolen kommer också med extra sidokollisionsskydd som brukar förkortas SIP+, som är en förbättring av det tidigare skyddet SIP. Sidokollisonsskyddet fungerar genom att man placerar ett skydd vid sidan av bilbarnstolen och som vid en sidokrock absorberar en hel del av kraften. På så sätt reduceras kraften som annars hade påverkat barnet i bilbarnstolen.

  Bra komfort

  Denna bilbarnstol erbjuder en hög nivå av komfort. Med flera olika lutningslägen och en hög höjdnivå ligger barnet både bra och har god utsikt från fönsterna. Mjukt material och omslutningen ser till att barnet ligger skönt och stabilt, och med ett stort benutrymme som är ett av de större som vi har sett får barnet en känsla av frihet utan att säkerheten har kompromissats.

  Enkel montering

  Monteringen av Besafe Izi Plus X1 är av det smidigare slaget. Bilbarnstolen monteras bakåtvänd och genom att använda bilens trepunktsbälte får man den att sitta stabilt, och ytterligare stabilitet fås genom att använda stödbenet som går att fälla ut. Maxvikten har satts till 25 kg och passar bra till barn från ca 6 månader och upp till 5 år. Eftersom en bilbarnstol kommer att användas i många år, brukar vi rekommendera att satsa på kvalitet över kvantitet. En bilbarnstol som håller länge är bättre än två som går sönder.

 2. 2. Britax Römer SwingFix iSize - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Gedigen & pålitlig design".
  Britax Swingfix M i-Size Bilbarnstol (Space Black)
  Bästa premiumvalet
  Viktkapacitet
  18 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D48 x B44 x H74 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Roterande bas
  • Högt säkerhetstänk
  • Utmärkt komfort
  • Justerbar
  Nackdelar
  • Lägre maxvikt

  Recension

  Är man ute efter en riktigt smidig bilbarnstol kan Britax Römer SwingFix vara det man har letat efter. Det som gör denna bilbarnstol lite extra speciell är att den går att rotera runt sin egen bas, och riktas mot bildörren när man ska lägga ner eller ta ur barnet från bilbarnstolen.

  Välkonstruerad med hög säkerhet

  När det kommer till säkerheten finns det bara goda saker att poängtera. Britax Römer SwingFix uppfyller de senaste kraven enligt EU och har därmed fått i-Size certifieringen eller ECE R129 som den också kallas. Utöver de krav som alla bilbarnstolar måste uppfylla, har man satsat på ytterligare skydd i form av sidokrocksskydd (SICT). Sidokrocksskyddet fungerar på så sätt att specialmaterial har installerats i bilbarnstolen och gör att krocken kommer att kännas lindrigare för barnet oavsett vilken riktning krocken kommer ifrån. Det är inget man behöver fundera kring själv vid installation utan allting fungerar automatiskt. Smidigt tycker vi!

  Britax Römer SwingFix mjuka vaddering tar komforten till en hög nivå. Förutom att barnet ligger skönt i bilbarnstolen, ligger hon också stabilt. Stolen har hela sex olika lutningslägen för att höja komforten ytterligare.

  Enkel manövrering av stolen

  När det kommer till monteringen blir det inte smidigare än ISOFIX. Nackdelen är dock att bilbarnstolen enbart kan monteras med ISOFIX-basen (som ingår). Med ett enkelt klick sitter barnstolen bakåtvänd precis där den ska, och sedan kan man börja njuta av det som gör Römer SwingFix speciell. När bilbarnstolen är ansluten kan man rotera den 90 grader. Det gör det extremt enkelt att lägga ner ett sprattligt barn i stolen, och knäppa bältet. Istället för att behöva vända på barnet i luften vänder man på sitsen! Säkerheten har inte på något sätt sänks av denna uppfinning, utan smidigheten har enbart höjts. Imponerande!

  Lägre maxvikt

  Maxvikten på Britax Römer SwingFix har satts till 18 kg. Maxvikten kunde ha varit något högre, men vi anser att det är tillräckligt högt för att vara en stark kandidat bland bilbarnstolar. Den här bilbarnstolen passar bra till barn upp till 4-5 år.

 3. 3. Axkid Minikid 2 Bilbarnstol (2022/23)

  9,1/10
  "Stabil & anpassningsbar modell".
  Axkid Minikid 2 (2022/23) bakåtvänd bilbarnstol
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D56 x B44 x H61 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel installation
  • Prisvärt alternativ
  • Stort sidokrocksskydd
  Nackdelar
  • Omständigare justeringar

  Recension

  Axkid Minikid bilbarnstol passar den som är ute efter ett prisvärt alternativ. Man får inte allting som man får med de lite dyrare modellerna, men man får mycket för pengarna och flera viktiga säkerhetscertifieringar.

  Hög kvalitet

  Den första känslan man får av Axkid Minikid bilbarnstol är att den är robust och stabil. En bilbarnstol som kommer att skydda barnet väl om hon skulle behöva vara med om en olycka. Bilbarnstolen är godkänd enligt EU certifieringen ECE R44/04 men också enligt plustestet. Skydden vid sidorna av stolen upplever vi är något högre än på andra modeller och kommer därmed att skydda lite extra vid en krock från sidan. Säkerheten finns det alltså inget negativt att anmärka kring eftersom Axkid Minikid bilbarnstol håller en hög nivå rakt igenom.

  Bilbarnstolen är inte bara robust och stabil, men känns också skön. Det finns fem olika lutningslägen, men för att ändra på lutningen behöver stödbenet justeras vilket kan upplevas som omständligt. Annars känns stolen rymlig och även de lite större barnen får plats utan problem.

  Enkel montering

  Den här bilbarnstolen monteras genom att använda bilens bälte, och ett justerbart stödben. Stolen går att montera på flera olika platser i bilen utan problem och förankringsbandet som spänns automatisk gör hela processen smidigare. Viktbegränsningen anges till 25 kg vilket lämnar gott om marginal innan man behöver gå över till bältesstolen.

 4. 4. Axkid One Bilbarnstol

  9,0/10
  "En premiummodell för högsta säkerhet & kvalitet".
  One Bilbarnstol Tile Melange
  Viktkapacitet
  23 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D54 x B44 x H76 cm
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • I-size-certifierad
  • Utmärkt komfort
  • Lång användningstid
  Nackdelar
  • Dyrt alternativ
  • Endast isofix-montering

  Recension

  Bilbarnstolen Axkid One är den lättinstallerade stolen med ett utökat åldersspann på hur länge den går att använda. Vill man ha något som håller i ytterligare år jämfört med konkurrenterna är det här det rätta alternativet.

  Axkid One är godkänd enligt de senaste EU kraven och har därför belönats med i-Size certifieringen. Istället för att bilbarnstolen ska kunna användas i upp till ca 5 års åldern, kan denna modell användas tills att barnet har blivit ca 7 år gammalt. Designen känns modern och stolen har byggts till stor del av chockabsorberande material och aluminium för att garantera en säker bilfärd för barnet.

  Mycket hög komfort och snabb montering

  Komforten är bland de högsta bland bilbarnstolarna som vi har testat. En komfortabel stol hjälper att hålla ett barn lugnt och som därför inte är lika benägen att försöka ta sig ur bilbarnstolen. Ventilationshålen hjälper också till att kyla ner barnet och motverka en svettig resa.

  De som tidigare har använt ISOFIX-montering vet hur smidigt det är. Fördelen med ISOFIX är att det går snabbt och smidigt att installera bilbarnstolen, och att det blir säkert. Det märker man verkligen av med denna bilbarnstol också. Den enda nackdelen är att denna går enbart att installera i bilbarnstolar som har en ISOFIX-anslutning, men har man en bil som har det är det inga problem. Ett riktigt bra premiumval!

 5. 5. Britax Römer MAX-WAY - Bästa billiga

  8,8/10
  "Enkel & smidig bilbarnstol som håller måttet".
  Britax Römer MAX-WAY 9-25 kg
  Bästa billiga
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D64 x B45 x H64 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Hög komfort med gott benutrymme
  • Liten & smidig utformning
  Nackdelar
  • Inga externa sidokrockskuddar

  Recension

  En av de billigare modellerna vi har fått äran att testa är Britax Römer MAX-WAY bilbarnstol. Bilbarnstolen erbjuder alla basfunktioner som man kan förvänta sig, och priset är en av de stora anledningarna till att stolen har lyckats slå sig in på vår lista över de bästa bilbarnstolarna.

  Godkänd enligt externa tester

  Denna bilbarnstol är godkänd enligt plustestet där man har undersökt hur barn påverkas av kollisioner i bil och hur man kan minska krafterna som barnet kommer att utsättas för vid kollision. Bilbarnstolen är självklart också godkänd enligt de rådande EU kraven och har fått certifieringen ECE 44/04. Sidostödet ger ytterligare skydd men man har inte aktivt skapat ett starkt sidoskydd som man har med de dyrare modellerna.

  Bra vid långresor

  Britax Römer MAX-WAY har flera kuddar för en bekväm långsittning till avlägsna destinationer. Nack- och huvudstödet går att justera för högre komfort, och för att huvudet ska hållas i rätt position vid en eventuell olycka. Bilbarnstolen kan upplevas något liten, men är större än den ser ut och med gediget utrymme för benen.

  Hög anpassningsbarhet

  Montering sker genom att använda bilens bälte. Tillsammans med stödbenet och förankringsremmen säkerställer man att Britax Römer MAX-WAY sitter precis som det är tänkt. De fem olika lutningslägena hjälper också till att öka anpassningsbarheten till olika bilar, både stora och små. Den här stilrena bilbarnstolen har en maxvikt på 25 kg och rekommenderas av oss för den som har en budget att förhålla sig till.

bilbarnstol guide

Din köpguide till den bästa bilbarnstolen

Bilbarnstolen används redan från sex till nio månaders ålder och upp till 4 årsåldern. Det betyder att bilbarnstolen kommer att vara med i flera år och därför värd att lägga extra tid på att undersöka för att få bästa möjliga värde för pengarna. Vi rekommenderar att du tittar på följande punkter när du köper en bilbarnstol.

 • säkerhetSäkerhet

  Barn ska enligt svenska rekommendationer åka i bakåtvända bilbarnstolar till minst fyrs års ålder. Barnstolen ska också vara typgodkänd. Certifieringar att leta efter är ECE R44, UN R129 (oftast kallad i-Size) och Plustestet. Som minst bör stolen vara godkände enligt E44 och R129, Plustestet är ett komplement som visar på ytterligare säkerhet hos bilbarnstolen. Vissa tillverkare använder egna säkerhetsanordningar som ytterligare höjer säkerheten, tillexempel sidoskyddet SIP+ från BeSafe.
 • monteringMontering

  Felmonterade bilbarnstolar är ett väldigt vanligt problem. Viss statistik visar på att hela 50 % av alla bilbarnstolar används fel eller är felmonterade i bilen. ISOFIX är ett fästsystem som underlättar montering och samtidigt höjer säkerheten. Men även utan ISOFIX kan stolen vara både lättmonterad och säker genom till exempel självåtdragande band och långa stödben. Ta noga reda på hur monteringen fungerar och se till att stolen används på rätt sätt och att bilens platser är avsedda för bilbarnstolar.
 • benutrymmeBenutrymme

  En anledning till att bilbarnstolen vänds framåt är för att benutrymmet blir för trångt. Köp därför en bilbarnstol med goda förutsättningar att ge barnet gott om benutrymme. Gott om benutrymme betyder att barnet kan använda bilbarnstolen längre och du slipper lägga pengar på en ny stol.
 • måttStolens mått & vikt

  Bilbarnstolar kan vara ganska bökiga att hantera. Om du behöver ta ur och i stolen regelbundet så är inte bara en smidig montering viktig utan även vikten på själva stolen. En bilbarnstol kan väga så lite som strax över 4 kg och ända upp till 16 kg. En bilbarnstol som väger runt 10 kg brukar kombinera smidighet och robusthet bra. Stolen ska också ha rätt mått för att få plats på ett säkert sätt i bilen.
 • rengöringRengöring

  Bilbarnstolen kan vara en riktig bakteriebomb och behöver därför rengöras regelbundet Smidig rengöring är därför väldigt bekvämt och tidssparande. Avtagbara överdrag, enkel åtkomst med dammsugare och material som tål att torkas av direkt underlättar skötseln av bilbarnstolen. Tyg som tål maskintvätt är såklart smidigast. Kom ihåg att noga läsa instruktionerna på bilbarnstolen, det är viktigt att allt monteras som det ska och att du inte rengör på fel sätt, undvik till exempel starka rengöringsmedel.
 • funktionerExtra funktioner

  Extra säkerhetsfunktioner kan vara sidokollisionsskydd, extra stötabsorberande skydd eller extra vaddering för bekvämligheten. Även små saker som kopp- eller mugghållare kan göra åkturen lugnare och smidigare.
bilbarnstol checklist

Checklista för extra säkerhet

 1. Läs noga instruktionerna. De flesta är generellt sätt dåliga på att läsa manualer och instruktioner, och rör det sig om en ny högtalare så är det kanske inte så nödvändigt. Men när det handlar om säkerhetsprylar så är instruktionerna väldigt viktiga att följa.
 2. Dubbelkolla att monteringen är rätt utförd och att barnet sitter säkert i bilbarnstolen inför varje resa.
 3. Ta av tjocka vinterkläder innan du knäpper fast barnet. Tjocka kläder kan göra att barnet får utrymme att röra på sig och hamnar i fel position.
 4. Låt inte dina barn åka i bilen utan korrekt säkerhetsanordningar som babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde.
 5. Montera aldrig en bakåtvänd bilbarnstol i ett säte med krockkuddar.
 6. Släng en gammal eller skadad bilbarnstol. Det kan hända, om än ovanligt, att tillverkaren kallar tillbaka modeller. Då ska du sluta använda bilbarnstolen direkt.
 7. Var extra noga om du köper en begagnad stol. Kolla alla säkerhetsaspekter efter slitage, förvissa dig om att stolen inte har varit med om en krock och se till att du får med instruktionsbok till stolen. En bilbarnstols livslängd är ungefär 10 år så akta dig för att köpa en allt för gammal stol.

Vårt test av bilbarnstolar

Den bakåtvända bilbarnstolen används från cirka 6-9 månaders ålder upp till 4-5 år. Du ska alltså ha den ganska länge, så det är viktigt att du köper en säker och hållbar stol. I vårt test har vi undersökt hur stolen presterar till vardags, samt tagit del av kundundersökningar, externa tester och betyg. Vi har utvärderat följande punkter för att hitta den bästa bilbarnstolen:

 • Säkerhet – Följer bilbarnstolen säkerställda krav och har bilbarnstolen de certifieringarna som krävs? Hur presterar bilbarnstolen i krocktester?
 • Flexibilitet – Stolen ska vara enkel att hantera till vardags. Den ska vara lätt att spänna fast och ta ur bilen och anpassas till både bil och barn. Säkerheten väger tyngst, men om stolen är omständlig att använda så kommer den snabbt att skapa frustration.
 • Egenskaper – Bilbarnstolen ska ha bra sidokrockskydd, stabila armstöd som gärna löper längs med hela stolen, så kallad ”bodyhugger”. Stolen ska ha gott om benutrymme och gärna en mekanisk frontbygel.
 • Bekvämlighet – Stolen ska ha bra stöd så att barnet sitter bekvämt. Vadderingen ska vara tillräcklig och huvudstödet ska gå att anpassa i längd så att barnet sitter både skönt och säkert.

Vanliga frågor om bilbarnstolen

Varför ska barn åka bakåtvända?

Barn har inte utvecklat lika starka nackmuskler som vuxna och har ett huvud som är relativt tungt jämfört med den övriga kroppen. Skulle ett barn sitta framåtvänt vid låg ålder kommer huvudet att slungas ordentligt vid en eventuell krock. Krockar man när barnet sitter bakåtvänt kommer kraften på nacke och huvud att bli mycket lindrigare. Därför rekommenderas det att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett anslutningssytem där bilbarnstolar ansluts direkt i bilen utan att använda bälten. ISOFIX gör det smidigt och säkert att ansluta bilbarnstolar, och säkerställer att dessa inte rör på sig under färd.

Finns det bilbarnstolar som är framåtvända?

Det finns bilbarnstolar som monteras framåtvända, men rekommendationen är att undvika detta i högsta möjliga grad. Studier har visat att barn som åker bakåtvända kommer lindrigare undan vid olyckor.

Vad är plustestet?

Plustestet är ett test utvecklat av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) där man har tagit hänsyn till hur barn påverkas av krockar och hur det kan motverkas med en säker bilbarnstol. Det man primärt har fokuserat på är hur ett barns nacke skadas vid frontalkrockar och vilka krafter nacken har blivit utsatt för.

Vad är ECE 44/04 och i-Size?

ECE 44/04 och i-Size är certifieringar som har tagits fram av EU. Majoriteten av alla bilbarnstolar som säljs i Sverige följer dessa krav och riktlinjer för att få certifieringen, men det är alltid bra att aktivt söka efter dessa certifieringar hos bilbarnstolen. 

Har alla bilbarnstolar sidokollisionsskydd?

Alla bilbarnstolar har inte ett aktivt sidokollisionsskydd, men flera modeller har formats för att ändå ge någorlunda skydd vid kollision från sidan. Sedan finns det bilbarnstolar där man aktivt har skapat ett skydd som ska hjälpa till att lindra krafterna vid sidokollision.

Kan jag köpa en begagnad bilbarnstol?

Det rekommenderas att köpa en ny bilbarnstol såvida man inte har en bra uppfattning om bilbarnstolens historik. Material åldras, slits och blir spröda. En äldre bilbarnstol som har varit i bruk en längre stund kan ge sämre skydd. Ska man köpa en begagnad bilbarnstol är det viktigt att få med kvitto för att kunna säkerställa inköpsdatum, och noggrant inspektera efter skador och slitage. 

Hur länge håller en bilbarnstol?

Livslängden för en bilbarnstol brukar anges till ca 9 år. Det förutsätter dock att man inte har varit med om någon krock. Om bilbarnstolen har varit med om en krock ska den omgående bytas ut. Delar som inte syns eller som är djupt integrerade kan ha gått sönder utan att det syns vid en visuell inspektion på ytan. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5