Bäst i test: Bästa bilbarnstolen 2021

Vi har testat bilbarnstolar och presenterat de 5 bästa alternativen, varav samtliga är prövade och typgodkända enligt rådande EU-standarder. I testet vann BeSafe iZi Plus X1, en stol som är bekväm, smidig och säker. Läs mer om testet och vilken barnstol som är bäst för dig nedan.

Vilken bilbarnstol är bäst?

Den bakåtvända bilbarnstolen används från cirka 6-9 månaders ålder upp till 4-5 år. Du ska alltså ha den ganska länge, så det är viktigt att du köper en säker och hållbar stol. I vårt test har vi undersökt hur stolen presterar till vardags, samt tagit del av kundundersökningar, externa tester och betyg. Vi har utvärderat följande punkter för att hitta den bästa bilbarnstolen:

 • Säkerhet – Följer bilbarnstolen säkerställda krav och har bilbarnstolen de certifieringarna som krävs?
 • Flexibilitet – Stolen ska vara enkel att hantera till vardags. Den ska vara lätt att spänna fast och ta ur bilen och anpassas till både bil och barn. Säkerheten väger såklart tyngst men om stolen omständlig att använda så kommer den snabbt skapa frustration.
 • Egenskaper – Bilbarnstolen ska ha bra sidokrockskydd, stabila armstöd som gärna löper längs med hela stolen, så kallad ”bodyhugger”. Stolen ska ha gott om benutrymme och gärna en mekanisk frontbygel.
 • Bekvämlighet – Stolen ska ha bra stöd så att barnet sitter bekvämt, vadderingen ska vara tillräcklig och huvudstöd ska gå att anpassa i längd så att barnet sitter både skönt och säkert.

 1. 1. BeSafe iZi Plus X1
  9,5/10
  BeSafe iZi Plus X1 Fresh Black Cab
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D65 x B45 x H56 cm
  Till Butik
  4995 kr
  Läs mer

  Bilbarnstolen Izi Plus X1 är inte bara byggd med flera decenniers erfarenhet från den välkända tillverkaren BeSafe, utan är också en vidareutveckling på tidigare modeller där man har optimerat och förbättrat allting som har att göra med säkerhet, komfort och montering. Besafe Izi Plus X1 har blivit en favorit bland många föräldrar men även hos oss, och vi ska förklara varför.

  Besafe Izi Plus X1 uppfyller givetvis den europeiska standarden ECE R44/04 där krav och riktlinjer framgår för vad som ska vara testat och utfört hos bilbarnstolen för att få säljas. Man har dock inte nöjt sig här, utan man har satsat på ytterligare skydd och säkerhet. Bilbarnstolen kommer också med ett extra sidokollisionsskydd som brukar förkortas SIP+, som är en förbättring av det tidigare skyddet SIP. Sidokollisonsskyddet SIP+ fungerar genom att man placerar ett skydd vid sidan av bilbarnstolen och som vid en sidokrock absorberar en hel del av kraften. På så sätt reduceras kraften som annars hade påverkat barnet i bilbarnstolen.

  Denna bilbarnstol erbjuder en hög nivå av komfort. Med flera olika lutningslägen och en hög höjdnivå ligger barnet både bra och har god utsikt från fönsterna. Mjukt material och omslutningen ser till att barnet ligger skönt och stabilt, och med ett stort benutrymme som är ett av de större som vi har sett får barnet en känsla av frihet utan att säkerheten har kompromissats.

  Monteringen av Besafe Izi Plus X1 är av det smidigare slaget. Bilbarnstolen monteras bakåtvänd och genom att använda bilens trepunktsbälte får man den att sitta stabilt, och ytterligare stabilitet fås genom att använda stödbenet som går att fälla ut. Maxvikten har satts till 25 kg och passar bra till barn från ca 6 månader och upp till 5 år. Eftersom en bilbarnstol kommer att användas i många år, brukar vi rekommendera att satsa på kvalitet över kvantitet. En bilbarnstol som håller länge är bättre än två som går sönder.

  Läs mer
 2. 2. Britax Römer SwingFix iSize
  9,2/10
  Britax Römer SwingFix M iSize
  Viktkapacitet
  18 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D48 x B44 x H74 cm
  Till Butik
  5995 kr
  Läs mer

  Är man ute efter en riktigt smidig bilbarnstol kan Britax Römer SwingFix vara det man har letat efter. Det som gör denna bilbarnstol lite extra speciell är att den går att rotera runt sin egen bas, och riktas mot bildörren när man ska lägga ner eller ta ur barnet från bilbarnstolen.

  När det kommer till säkerheten finns det bara goda saker att poängtera. Britax Römer SwingFix uppfyller de senaste kraven enligt EU och har därmed fått i-Size certifieringen eller ECE R129 som den också kallas. Utöver de krav som alla bilbarnstolar måste uppfylla, har man satsat på ytterligare skydd i form av sidokrocksskydd (SICT). Sidokrocksskyddet fungerar på så sätt att specialmaterial har installerats i bilbarnstolen och gör att krocken kommer att kännas lindrigare för barnet oavsett vilken riktning krocken kommer ifrån. Det är inget man behöver fundera kring själv vid installation utan allting fungerar automatiskt. Smidigt tycker vi!

  Britax Römer SwingFix mjuka vaddering tar komforten till en hög nivå. Förutom att barnet ligger skönt i bilbarnstolen, ligger hon också stabilt. Stolen har hela sex olika lutningslägen för att höja komforten ytterligare.

  När det kommer till montering blir det inte smidigare än ISOFIX. Nackdelen är dock att bilbarnstolen enbart kan monteras med ISOFIX anslutning. Med ett enkelt klick sitter barnstolen bakåtvänd precis där den ska, och sedan kan man börja njuta av det som gör Römer SwingFix speciell. När bilbarnstolen är ansluten kan man rotera den 90 grader. Det gör det extremt enkelt att lägga ner ett sprattligt barn i stolen, och knäppa bältet. Istället för att behöva vända på barnet i luften vänder man på sitsen! Säkerheten har inte på något sätt sänks av denna uppfinning, utan smidigheten har enbart höjts. Imponerande!

  Maxvikten på Britax Römer SwingFix har satts till 18 kg. Maxvikten kunde ha varit något högre, men vi anser att det är tillräckligt högt för att vara en stark kandidat bland bilbarnstolar. Den här bilbarnstolen passar bra till barn upp till 4-5 år.

  Läs mer
 3. 3. Axkid Minikid 2 Solid Bilbarnstol
  9,1/10
  Axkid Minikid 2 Solid Bilbarnstol (Tar)
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D56 x B44 x H61 cm
  Till Butik
  3490 kr
  Läs mer

  Axkid Minikid bilbarnstol passar den som är ute efter ett prisvärt alternativ. Man får inte allting som man får med de lite dyrare modellerna, men man får mycket för pengarna och flera viktiga säkerhetscertifieringar.

  Den första känslan man får av Axkid Minikid bilbarnstol är att den är robust och stabil. En bilbarnstol som kommer att skydda barnet väl om hon skulle behöva vara med om en olycka. Bilbarnstolen är godkänd enligt EU certifieringen ECE R44/04 men också enligt plustestet. Skydden vid sidorna av stolen upplever vi är något högre än på andra modeller och kommer därmed att skydda lite extra vid en krock från sidan. Säkerheten finns det alltså inget negativt att anmärka kring där Axkid Minikid bilbarnstol håller en hög nivå rakt igenom.

  Bilbarnstolen är inte bara robust och stabil, men känns också skön. Det finns fem olika lutningslägen, men för att ändra på lutningen behöver stödbenet justeras vilket kan upplevas som omständligt. Annars känns stolen rymlig och även de lite större barnen får plats utan problem.

  Den här bilbarnstolen monteras genom att använda bilens bälte, och ett justerbart stödben. Stolen går att montera på flera olika platser i bilen utan problem och förankringsbandet som spänns automatisk gör hela processen även smidigare. Viktbegränsningen anges till 25 kg vilket lämnar gott om marginal innan man behöver gå över till bältesstolen.

  Läs mer
 4. 4. Britax Römer MAX-WAY
  9,0/10
  Britax Römer MAX-WAY 9-25 kg
  Viktkapacitet
  25 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Ja
  Mått
  D64 x B45 x H64 cm
  Till Butik
  2245 kr
  Läs mer

  En av de billigare modellerna vi har fått äran att testa är Britax Römer MAX-WAY bilbarnstol. Bilbarnstolen erbjuder alla basfunktioner som man kan förvänta sig, och priset är en av de stora anledningarna till att stolen har lyckats slå sig in på vår lista över de bästa bilbarnstolarna.

  Denna bilbarnstol är godkänd enligt plustestet där man har undersökt hur barn påverkas av kollisioner i bil och hur man kan minska krafterna som barnet kommer att utsättas för vid kollision. Bilbarnstolen är självklart också godkänd enligt de rådande EU kraven och har fått certifieringen ECE 44/04. Sidostödet ger ytterligare skydd men man har inte aktivt skapat ett starkt sidoskydd som man har med de dyrare modellerna.

  Britax Römer MAX-WAY har flera kuddar för en bekväm långsittning till avlägsna destinationer. Nack- och huvudstödet går att justera för högre komfort, och för att huvudet ska hållas i rätt position vid en eventuell olycka. Bilbarnstolen kan upplevas något liten, men är större än den ser ut och med gediget utrymme för benen.

  Montering sker genom att använda bilens bälte. Tillsammans med stödbenet och förankringsremmen säkerställer man att Britax Römer MAX-WAY sitter precis som det är tänkt. De fem olika lutningslägena hjälper också till att öka anpassningsbarheten till olika bilar, både stora och små. Den här stilrena bilbarnstolen har en maxvikt på 25 kg och rekommenderas av oss för den som har en budget att förhålla sig till.

  Läs mer
 5. 5. Axkid One Bilbarnstol
  8,8/10
  Axkid One Bilbarnstol (Granite Melange)
  Viktkapacitet
  23 kg
  Justerbar rygg/nackstöd
  Ja
  Plustest
  Nej
  Mått
  D54 x B44 x H76 cm
  Till Butik
  7499 kr
  Läs mer

  Bilbarnstolen Axkid One är den lättinstallerade stolen med ett utökat åldersspann på hur länge den går att använda. Vill man ha något som håller i ytterligare år jämfört med konkurrenterna är det här det rätta alternativet.

  Axkid One är godkänd enligt de senaste EU kraven och har därför belönats med i-Size certifieringen. Istället för att bilbarnstolen ska kunna användas i upp till ca 5 års åldern, kan denna modell användas tills att barnet har blivit ca 7 år gammalt. Designen känns modern och stolen har byggst till stor del av chockabsoberande material och aluminium för att garantera en säker bilfärd för barnet.

  Komforten är bland de högsta bland bilbarnstolarna som vi har testat. En komfortabel stol hjälper att hålla ett barn lugnt och som därför inte är lika benägen att försöka ta sig ur bilbarnstolen. Ventilationshålen hjälper också till att kyla ner barnet och motverka en svettig resa.

  De som tidigare har använt ISOFIX montering vet hur smidigt det är. Fördelen med ISOFIX är att det går snabbt och smidigt att installera bilbarnstolen, och att det blir säkert. Det märker man verkligen av med denna bilbarnstol också. Den enda nackdelen är att denna går enbart att installera i bilbarnstolar som har en ISOFIX anslutning, men har man en bil som har det är det inga problem. Ett riktigt bra premiumval!

  Läs mer

Vanliga frågor om bilbarnstolen

Varför ska barn åka bakåtvända?

Barn har inte utvecklat lika starka nackmuskler som vuxna och har ett huvud som är relativt tungt jämfört med den övriga kroppen. Skulle ett barn sitta framåtvänt vid låg ålder kommer huvudet att slungas ordentligt vid en eventuell krock. Krockar man när barnet sitter bakåtvänt kommer kraften på nacke och huvud att bli mycket lindrigare. Därför rekommenderas det att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt.

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett anslutningssytem där bilbarnstolar ansluts direkt i bilen utan att använda bälten. ISOFIX gör det smidigt och säkert att ansluta bilbarnstolar, och säkerställer att dessa inte rör på sig under färd.

Finns det bilbarnstolar som är framåtvända?

Det finns bilbarnstolar som monteras framåtvända, men rekommendationen är att undvika detta i högsta möjliga grad. Studier har visat att barn som åker bakåtvända kommer lindrigare undan vid olyckor.

Vad är plustestet?

Plustestet är ett test utvecklat av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) där man har tagit hänsyn till hur barn påverkas av krockar och hur det kan motverkas med en säker bilbarnstol. Det man primärt har fokuserat på är hur ett barns nacke skadas vid frontalkrockar och vilka krafter nacken har blivit utsatt för.

Vad är ECE 44/04 och i-Size?

ECE 44/04 och i-Size är certifieringar som har tagits fram av EU. Majoriteten av alla bilbarnstolar som säljs i Sverige följer dessa krav och riktlinjer för att få certifieringen, men det är alltid bra att aktivt söka efter dessa certifieringar hos bilbarnstolen. 

Har alla bilbarnstolar sidokollisionsskydd?

Alla bilbarnstolar har inte ett aktivt sidokollisionsskydd, men flera modeller har formats för att ändå ge någorlunda skydd vid kollision från sidan. Sedan finns det bilbarnstolar där man aktivt har skapat ett skydd som ska hjälpa till att lindra krafterna vid sidokollision.

Kan jag köpa en begagnad bilbarnstol?

Det rekommenderas att köpa en ny bilbarnstol såvida man inte har en bra uppfattning om bilbarnstolens historik. Material åldras, slits och blir spröda. En äldre bilbarnstol som har varit i bruk en längre stund kan ge sämre skydd. Ska man köpa en begagnad bilbarnstol är det viktigt att få med kvitto för att kunna säkerställa inköpsdatum, och noggrant inspektera efter skador och slitage. 

Hur länge håller en bilbarnstol?

Livslängden för en bilbarnstol brukar anges till ca 9 år. Det förutsätter dock att man inte har varit med om någon krock. Om bilbarnstolen har varit med om en krock ska den omgående bytas ut. Delar som inte syns eller som är djupt integrerade kan ha gått sönder utan att det syns vid en visuell inspektion på ytan. 

Testvinnare - Bäst Bilbarnstol

 • BeSafe iZi Plus X1 Fresh Black Cab
 • Britax Römer SwingFix M iSize
 • Axkid Minikid 2 Solid Bilbarnstol (Tar)
 • Britax Römer MAX-WAY 9-25 kg
 • Axkid One Bilbarnstol (Granite Melange)
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 10:05:00