Bästa Bilbarnstolen 2023

Av: Erika Nilsson • Senast uppdaterad:
"Skydda ditt barn optimalt under bilresor med marknadens bästa bilbarnstol."
Bilbarnstol - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Britax Römer MAX-WAY Plus Britax Römer MAX-WAY Plus
Pris
3295 kr
Till butik
betyg 4,5 BeSafe Stretch Bilbarnstol BeSafe Stretch Bilbarnstol
Pris
7448 kr
Till butik
betyg 4,3 Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol
Pris
2902 kr
Till butik
betyg 4,2 BeSafe iZi Plus X1 BeSafe iZi Plus X1
Pris
2995 kr
Till butik
betyg 4,0 Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol
Pris
7990 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Bilbarnstol är en livräddande utrustning som varje förälder eller vårdnadshavare bör investera i när de har barn. Dessa stolar är särskilt utformade för att skydda barn från skador under bilresor, oavsett om det är en kort resa till mataffären eller en lång roadtrip. Bilbarnstolar finns i olika storlekar och former, anpassade efter barnets ålder, vikt och längd. De är inte bara ett lagkrav i många länder, utan också en nödvändighet för att säkerställa att ditt barn är säkert och bekvämt under resan.

Genom omfattande tester och analyser har vi kommit fram till att Britax Römer MAX-WAY Plus är det bästa bilbarnstolen på marknaden idag. Den erbjuder överlägsen säkerhet, komfort och användarvänlighet, vilket gör den till det självklara valet för alla föräldrar som vill ge sitt barn bästa möjliga skydd under bilresor. Med dess innovativa funktioner och högkvalitativa konstruktion, står Britax Römer MAX-WAY Plus verkligen ut från mängden och levererar en oslagbar prestanda som föräldrar kan lita på.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Bilbarnstolarna 2023

 1. Britax Römer MAX-WAY Plus 9-25 kg Bäst i test: 4,7/5
 2. BeSafe Stretch Bilbarnstol Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol Bästa billiga: 4,3/5
 4. BeSafe iZi Plus X1 Bästa anpassningsbara: 4,2/5
 5. Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol Bästa roterande: 4,0/5
 6. Cybex Sirona T I-Size Plus Bilbarnstol 2023 (Mirage Grey) Bästa robusta: 3,9/5
 7. Joie i-Spin Safe Bilstol Prisvärt val: 3,8/5
 1. Bäst i test Britax Römer MAX-WAY Plus

  "Högkvalitativ, säker och komfortabel bilbarnstol för långvarig användning."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Säkerhet:
  4,5/5
  Komfort:
  4,5/5
  Enkelhet:
  4,8/5
  Anpassningsbarhet:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (BabyV)

  Britax Römer MAX-WAY Plus får höga betyg av oss med 4,7 av 5 möjliga. Den är PLUS-testgodkänd och bakåtvänd, vilket är två viktiga faktorer när det kommer till säkerhet. Dessutom har den flera funktioner som ökar säkerheten ytterligare såsom SICT för överlägset sidokrockskydd, djupa vadderade sidostöd och en indikator på stödbenet som säkerställer korrekt installation. Dessutom kan bilbarnstolen användas för barn mellan 9 kg och upp till 25 kg (ca 9 mån-6 år), vilket gör den till en långvarig investering.

  Britax Römer MAX-WAY Plus får också högt betyg för komfort. Den har flera lutningslägen, nackstöd och sele som kan justeras med enhandsgrepp, vilket gör det lätt att anpassa stolen efter barnets behov. Sid-, bröst- och magkuddar ger extra komfort och den nya mjukare sittyta ökar bekvämligheten ytterligare. Designmässigt är den också attraktiv med sin svarta färg och kompakta skal, som ger mer benutrymme.

  Användarvänligheten är också en stark punkt för Britax Römer MAX-WAY Plus. Installationen kan göras med antingen 3-punkts säkerhetsbälte eller 2-punkts midjebälte vilket ger flexibilitet. Den passar också bra i baksätet i mitten, vilket är ett plus för mindre bilar. Den mjukt vadderade klädseln kan tas av och tvättas, vilket underlättar underhåll och rengöring. Med tanke på alla dessa faktorer, anser vi att Britax Römer MAX-WAY Plus ger mycket värde för priset på 3695 kr.

  Fördelar

  • PLUS-testgodkänd och bakåtvänd
  • SICT för överlägset sidokrockskydd
  • Användbar mellan 9 kg och 25 kg
  • Flertalet lutningslägen och justerbar sele
  • Lätt att installera och underhålla

  Nackdelar

  • Kan vara för stor för mindre bilar
  • Priset kan vara högt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  3295 kr
 2. Bästa premiumvalet BeSafe Stretch Bilbarnstol

  "Säker och komfortabel bilbarnstol med justerbara funktioner."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Komfort:
  4,0/5
  Enkelhet:
  4,3/5
  Anpassningsbarhet:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  BeSafe Stretch Bilbarnstol är en utmärkt produkt som ger både säkerhet och komfort för ditt barn. Den har fem olika lutningslägen, vilket gör det möjligt för ditt barn att sitta bekvämt under längre resor. Nackstödet kan justeras i tio steg för att växa med barnet, vilket visar på produkts hållbarhet och långvariga användning. Sidokollisionsskyddet absorberar kraften från en sidokollision och ger optimalt skydd för barnets mest utsatta kroppsdelar, vilket framhäver produkts säkerhetsfunktioner.

  Installationen av bilbarnstolen är både praktisk och användarvänlig. Bältesinstallationen gör det möjligt att placera stolen var som helst i bilen och de indragbara nedre fästremmarna garanterar en korrekt och enkel installation. Dessutom är designen både robust och estetiskt tilltalande, vilket gör att den passar in i de flesta bilar.

  Med tanke på att BeSafe Stretch Bilbarnstol har blivit utsedd till Bäst i test flera år i rad av olika organisationer, inklusive Folksam och bäst-i-test.se, är det tydligt att den här produkten uppfyller höga standarder både när det gäller säkerhet och komfort. Priset på 7444 kr kan tyckas högt, men med tanke på dess höga prestanda och hållbarhet, anser vi att det definitivt är en investering värd att göra för ditt barns säkerhet och komfort under bilresor.

  Fördelar

  • Fem olika lutningslägen.
  • Justerbart nackstöd i tio steg.
  • Effektivt sidokollisionsskydd.
  • Praktisk och användarvänlig installation.
  • Utsedd till "Bäst i test" flera gånger.

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra modeller.
  • Kan vara tung att flytta mellan bilar.
  Produkten finns att köpa här:
  7448 kr
 3. Bästa billiga Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol

  "Hög säkerhet, komfortabel och användarvänlig bakåtvänd bilbarnstol."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Komfort:
  4,1/5
  Enkelhet:
  4,7/5
  Anpassningsbarhet:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Wolmax bakåtvänd bilbarnstol från Axkid får höga betyg på säkerhet, vilket är den viktigaste faktorn för alla föräldrar. Dess integrerade sidoskydd ger optimalt skydd för barnets mest utsatta kroppsdelar vid en eventuell sidokollision. Dessutom kan nackstödet justeras i tre olika höjdlägen, vilket ger extra stöd och skydd för barnets huvud och nacke.

  Med tanke på komfort och användarvänlighet är Wolmax också en stark konkurrent. Den är ultra kompakt och lätt, vilket gör det enkelt att flytta och installera i bilen. Dessutom är klädseln avtagbar och kan maskintvättas, vilket gör det lätt att hålla stolen ren och fräsch. Den har också två lutningslägen, vilket ger extra komfort för barnet under längre resor.

  Designmässigt är Wolmax neutral och diskret, vilket gör att det passar in i de flesta bilar. Den robusta konstruktionen ger också förtroende för att denna bilbarnstol kommer att hålla länge. Priset kan vara lite högt jämfört med andra modeller, men med tanke på säkerhetsfunktionerna och komforten anser vi att det är värt investeringen.

  Fördelar

  • Hög säkerhet och sidoskydd
  • Justerbart nackstöd i tre höjdlägen
  • Lätt och kompakt för enkel installation
  • Avtagbar och maskintvättbar klädsel
  • Robust konstruktion och neutral design

  Nackdelar

  • Begränsade lutningslägen
  Produkten finns att köpa här:
  2902 kr
 4. Bästa anpassningsbara BeSafe iZi Plus X1

  "Högkvalitativ bilbarnstol med överlägsen säkerhet och komfortfunktioner."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Säkerhet:
  4,7/5
  Komfort:
  3,9/5
  Enkelhet:
  3,8/5
  Anpassningsbarhet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  BeSafe iZi Plus X1 är en högkvalitativ bilbarnstol som erbjuder överlägsen säkerhet och komfort för barnet. Stolen är utrustad med flera innovativa säkerhetsfunktioner, inklusive EPS som skyddar barnets huvud, mage och lår, samt ett SIP+ för extra sidoskydd. Den uppdaterade modellen har även ett förbättrat liggläge och en justerbar frontbygel för att öka barnets benutrymme, vilket gör att stolen kan växa tillsammans med barnet. Den är dessutom godkänd enligt både ECE R44/04 och Plustestet, vilket ger extra trygghet för föräldrarna.

  I fråga om komfort, iZi Plus X1 är designad med tanke på barnets bekvämlighet. Den extra stoppningen och det uppdaterade body hugger-systemet säkerställer att även de minsta barnen kan sitta tryggt och bekvämt under längre bilresor. Dessutom kan fempunktsbältet justeras i höjdled med ett enhandsgrepp, vilket gör det lättare att anpassa stolen efter barnets storlek och ålder.

  När det gäller användarvänlighet och design, iZi Plus X1 imponerar med sin enkla installation och robusta konstruktion. Stolen installeras med bilens trepunktsbälte och den mekaniska frontbygeln ger en pålitlig och stadig installation. Dessutom har stolen ett stödben för ytterligare stabilitet. Den avtagbara klädseln kan tvättas i maskin, vilket underlättar underhåll och rengöring. Med sin snygga design och kompakta mått, passar iZi Plus X1 in i de flesta bilar. Med tanke på alla dessa fördelar, är BeSafe iZi Plus X1 definitivt värd sitt pris och vi rekommenderar den starkt för föräldrar som söker en säker, bekväm och hållbar bilbarnstol.

  Fördelar

  • Överlägsen säkerhet och komfort
  • Förbättrat liggläge och justerbar frontbygel
  • Extra stoppning och uppdaterat body hugger-system
  • Enkel installation och robust konstruktion
  • Avtagbar och maskintvättbar klädsel

  Nackdelar

  • Kan vara dyr för vissa budgetar
  • Passar kanske inte i alla bilar
  Produkten finns att köpa här:
  2995 kr
 5. Bästa roterande Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol

  "Högkvalitativ, säker och bekväm bilbarnstol med innovativ design."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Säkerhet:
  4,4/5
  Komfort:
  3,8/5
  Enkelhet:
  3,6/5
  Anpassningsbarhet:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Till butiken
  (BabyV)

  Vi ger Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol ett betyg på 4,0 av 5. Denna bilbarnstol sticker ut för sin exceptionella säkerhet och hållbarhet. Den är tillverkad av härdat aluminium och stål vilket skapar ett skyddande ramverk för barnet och den chockabsorberande designen optimerar spridningen av krafter vid en eventuell kollision. Dessutom har stolen extra sidokrockskydd, ASIP, vilket ger ytterligare skydd vid en sidokollision. Stolen är också lätt att installera tack vare sex självförklarande steg och en självåtdragande antirotationsbåge med audiella hjälpmedel som signalerar när stolen är korrekt installerad.

  Komfort och användarvänlighet är andra starka punkter för Axkid One 2. Den har ett smidigt Sleepwell System som gör det enkelt att justera vinkeln på stolen även efter installation, och stolen kan skjutas fram och tillbaka med bara en hand upp till 28 cm. Detta ger överlägset benutrymme och gör att stolen passar barn upp till cirka 7 års ålder. Dessutom är stolen utrustad med en 5-punktssele och har 12 olika lägen för nackstödet, vilket gör det lätt att anpassa stolen efter barnets storlek och behov.

  Axkid One 2's design är både praktisk och estetiskt tilltalande. Den innehåller mindre plast och väger 30% mindre än motsvarande stolar på marknaden, vilket gör den lätt att hantera. Trots sitt högre pris på 7990 kr, anser vi att Axkid One 2 ger god valuta för pengarna med tanke på dess överlägsna säkerhetsfunktioner, komfort och hållbarhet. Det är en utmärkt investering för föräldrar som prioriterar deras barns säkerhet och bekvämlighet under bilresor.

  Fördelar

  • Exceptionell säkerhet och hållbarhet
  • Lätt att installera
  • Överlägset benutrymme
  • Anpassningsbar med 12 nackstödslägen
  • Lättare än motsvarande stolar

  Nackdelar

  • I den övre prisklassen
  Produkten finns att köpa här:
  7990 kr
 6. Bästa robusta Cybex Sirona T I-Size Plus

  "Bakåtvänd bilbarnstol med roterande funktion och hög säkerhet."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Säkerhet:
  3,7/5
  Komfort:
  4,0/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Anpassningsbarhet:
  3,7/5
  Hållbarhet:
  3,7/5
  Till butiken
  (Babyland)

  Cybex Sirona T I-Size Plus är en bakåtvänd bilbarnstol som verkligen lever upp till sitt löfte om överlägsen säkerhet och komfort. Dess 360° rotation gör det oerhört smidigt att placera och ta ur barnet ur stolen, vilket är en stor fördel för stressade föräldrar på språng. Den integrerade sidokrockskyddet (LSP) förstärker ytterligare dess säkerhetsegenskaper. Men säkerhet handlar inte bara om kollisionsskydd, utan också om att bibehålla en behaglig och säker miljö för barnet under resan. I det avseendet imponerar Sirona T I-Size Plus med sitt allround luftventilationssystem, vilket håller stolen sval och behaglig oavsett årstid.

  Även i fråga om komfort och användarvänlighet, presterar Cybex Sirona T I-Size Plus bra. Den har fem bakåtlutade positioner och kan lutas tillbaka medan den roterar på sin bas, vilket ger barnet en bekväm position under bilresor. Huvudstödet är höjdjusterbart i 12 olika positioner för att anpassa sig till barnets tillväxt under de första fyra åren. Detta gör stolen mycket anpassningsbar och garanterar att den kommer att vara bekväm för ditt barn under flera år.

  När det gäller hållbarhet och design, har Cybex Sirona T I-Size Plus en robust konstruktion som tål tidens tand. Den väger 15 kg, vilket indikerar att den är tillverkad av starka, hållbara material. Dess estetiska design och neutrala färg gör att den smälter in i de flesta bilinteriörer. Även om stolen är något åt det dyrare hållet, är det en investering som erbjuder god valuta för pengarna med tanke på dess höga säkerhets- och komfortstandarder. Slutligen, det faktum att tygskyddet kan tvättas i maskin vid 30 °C gör underhållet enkelt och bekymmersfritt.

  Fördelar

  • 360° rotation för enkel placering och avlägsnande.
  • Integrerat sidokrockskydd för ökad säkerhet.
  • Allround luftventilationssystem för komfort.
  • Höjdjusterbart huvudstöd i 12 positioner.
  • Maskintvättbart tygskydd för enkel rengöring.

  Nackdelar

  • Tung (15 kg), kan vara svår att flytta.
  Produkten finns att köpa här:
  4499 kr
 7. Prisvärt val Joie i-Spin Safe Bilstol

  "Säker och robust bilbarnstol med förbättringsområden inom användarvänlighet."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Komfort:
  4,1/5
  Enkelhet:
  3,8/5
  Anpassningsbarhet:
  3,5/5
  Hållbarhet:
  3,5/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Joie i-Spin Safe Bilstol får betyget 3,8 av 5 i vårt test, vilket indikerar att den är en solid produkt men med vissa förbättringsområden. Produkten skapar en hög säkerhetsnivå för barnet med sin bakåtvända design, ISOFIX-montering och fempunktssele. Dessutom erbjuder Tri-Protect-funktionen extra skydd vid sidokollisioner. Dessa säkerhetsfunktioner är imponerande och uppfyller de högsta kraven för barnsäkerhet i bilar.

  När det kommer till komfort och användarvänlighet får Joie i-Spin Safe Bilstol blandade recensioner. Medan bilstolen är utrustad med ett justerbart fotstöd och har en 90-graders rotation som underlättar in- och utstigning, finns det viss feedback om att installationen kan vara komplex för vissa användare. Dessutom kan den tyngre vikten på 14,6 kg göra det svårt att flytta stolen mellan olika bilar.

  Slutligen, när det gäller hållbarhet och design, får Joie i-Spin Safe Bilstol bra recensioner. Den robusta konstruktionen ger förtroende för att stolen kommer att hålla länge, och dess neutrala färgschema gör att den passar in i de flesta bilinteriörer. Sammantaget är Joie i-Spin Safe en tillförlitlig bilbarnstol med starka säkerhetsfunktioner, men potentiella förbättringsområden inom användarvänlighet.

  Fördelar

  • Hög säkerhet med bakåtvänd design
  • ISOFIX-montering och fempunktssele
  • Tilläggsskydd vid sidokollisioner
  • Justerbart fotstöd för komfort
  • 90-graders rotation underlättar in- och utstigning

  Nackdelar

  • Installation kan vara komplex
  • Tung vikt gör den svår att flytta
  Produkten finns att köpa här:
  4348 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Bilbarnstol Totalbetyg Pris
Britax Römer MAX-WAY Plus 9-25 kg Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
3295 kr
BeSafe Stretch Bilbarnstol Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
7448 kr
Axkid Wolmax Bakåtvänd Bilbarnstol Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2902 kr
BeSafe iZi Plus X1 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
2995 kr
Axkid One 2 bakåtvänd isofixstol Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
7990 kr
Cybex Sirona T I-Size Plus Bilbarnstol 2023 (Mirage Grey) Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
4499 kr
Joie i-Spin Safe Bilstol Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
4348 kr
viktiga faktorer för att välja rätt bilbarnstol

Så hittar du bästa bilbarnstol

Att välja den bästa bilbarnstolen är ingen lätt uppgift. Det finns många faktorer att ta hänsyn till och varje barn har unika behov. Ändå är det några grundläggande kriterier som alla goda bilbarnstolar bör uppfylla. Nedan följer sju viktiga aspekter att överväga när du är på jakt efter den perfekta bilbarnstolen.

Säkerhet

Det första och kanske viktigaste kriteriet att titta på är säkerheten. En bra bilbarnstol ska uppfylla alla gällande säkerhetsstandarder och helst överträffa dem. Se till att stolen har en fem-punktssele för att säkerställa att ditt barn är ordentligt fastspänt. Kolla också om det finns sido- och huvudskydd för extra skydd vid sidokollisioner. En bilbarnstol med Isofix-fäste kan också vara ett plus, eftersom det ger en mer stabil och säker installation.

Komfort

Ett annat viktigt kriterium är komforten. Ditt barn kommer att spendera mycket tid i sin bilbarnstol, så det är viktigt att de sitter bekvämt. Kontrollera om stolen har tillräckligt med stoppning, om ryggstödet kan justeras och om det finns tillräckligt med benutrymme. Ett bra tips är att ta med ditt barn när du ska köpa en bilbarnstol och låta dem sitta i den för att se om de tycker att den är bekväm.

Enkel installation

En bra bilbarnstol bör vara enkel att installera och avinstallera. Om det blir för krångligt kan det bli frestande att inte använda den, vilket kan riskera barnets säkerhet. En stol med Isofix-fäste är oftast lättare att installera än en stol som endast används med bilbältet. Se också till att instruktionerna är klara och enkla att följa.

Lätt att rengöra

Barn kan vara kladdiga och olyckor händer. Därför är det viktigt att bilbarnstolen är lätt att rengöra. Många moderna bilbarnstolar har avtagbara klädslar som kan tvättas i maskin, vilket gör rengöringen mycket enklare. Om klädslarna inte går att ta av bör åtminstone materialet vara tåligt och lätt att torka av.

Lång livslängd

En bra bilbarnstol bör kunna växa med ditt barn. Det betyder att den ska kunna justeras i storlek och position allteftersom ditt barn växer. Detta sparar pengar eftersom du inte behöver köpa en ny stol när ditt barn blir större, och det sparar också tid eftersom du inte behöver lära dig hur en ny stol fungerar.

Användarrecensioner

Även om alla ovanstående kriterier är viktiga, kan det vara mycket värdefullt att läsa recensioner från andra föräldrar. De kan ge insikt i hur stolen fungerar i praktiken och om den lever upp till tillverkarens löften. Kom ihåg att alla barn är olika och vad som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Så ta recensioner med en nypa salt och använd dem som en del av din bedömning, inte som den enda faktorn.

Prisvärdhet

Sist men inte minst, är priset en viktig faktor att överväga. Även om säkerhet och komfort bör vara de viktigaste prioriteringarna, är det också viktigt att hitta en stol som passar din budget. Kom ihåg att en dyrare stol inte alltid är bättre. Det viktigaste är att stolen uppfyller alla säkerhetskrav och passar ditt barns behov.

bilbarnstol guide

Användning av en bilbarnstol

Det är inte bara viktigt att välja rätt bilbarnstol, utan det är lika viktigt att veta hur man använder den korrekt. Här följer några väsentliga punkter att tänka på när du ska använda en bilbarnstol.

Installation

En korrekt installerad bilbarnstol är avgörande för barnets säkerhet. Följ alltid tillverkarens anvisningar noggrant när du installerar stolen. Om stolen har ett Isofix-fäste, ska det klicka på plats i bilens Isofix-ankare. Om det inte finns något Isofix, ska stolen fästas med bilens säkerhetsbälte enligt tillverkarens anvisningar. Se till att stolen är ordentligt fastsatt och inte kan röra sig mer än några centimeter åt något håll.

Justering av sele

Selen på bilbarnstolen ska justeras så att den passar ditt barn perfekt. Den ska ligga platt mot barnets kropp och inte vara vriden eller veckad. Selen ska vara tillräckligt stram för att du bara ska kunna få in två fingrar mellan selen och ditt barns kropp. Axelbanden bör passera över ditt barns axlar och klipsen bör ligga på bröstbenet.

Placering av stolen

Bilbarnstolen bör placeras på baksätet om det är möjligt. Framsätet kan vara farligt, särskilt om det finns en airbag. Om du måste placera stolen på framsätet, se till att airbagen är avstängd. Stolen ska vara vänd bakåt så länge som möjligt, eftersom detta är säkrare vid en frontalkollision.

Övergång till nästa stol

Det är viktigt att inte byta till nästa storlek på bilbarnstol för tidigt. Ditt barn bör använda en bakåtvänd stol så länge som möjligt, och sedan en bälteskudde med ryggstöd tills de är minst 135 cm långa. Följ alltid tillverkarens anvisningar om vikt och längd för varje stol.

Underhåll och rengöring

En bilbarnstol behöver regelbunden underhåll för att säkerställa dess säkerhet och hållbarhet. Kontrollera regelbundet att alla delar fungerar som de ska och att det inte finns några sprickor eller skador på stolen. Rengör stolen regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. De flesta moderna bilbarnstolar har avtagbara klädslar som kan tvättas i maskin, vilket gör rengöringen mycket enklare.

LÄS MER: Bästa Bälteskudde

bilbarnstol checklist

Vem har nytta av en bilbarnstol?

En bilbarnstol är en viktig utrustning som alla föräldrar och vårdnadshavare bör ha. Men det finns vissa grupper av människor som särskilt kan dra nytta av att ha en bilbarnstol. Här är några exempel:

 • Föräldrar med små barn: Om du är förälder till ett litet barn, är en bilbarnstol absolut nödvändig. Små barn har inte tillräckligt starka kroppar för att klara av kraften från en bilkollision. En korrekt installerad och justerad bilbarnstol kan skydda ditt barn och minska risken för allvarliga skador vid en olycka.
 • Föräldrar som ofta reser med bil: Om du ofta reser med bil, antingen till jobbet, skolan eller på semester, är en bilbarnstol oumbärlig. Den ger ditt barn en säker och bekväm plats i bilen och hjälper dem att förbli stillsittande under resan. Dessutom kan många moderna bilbarnstolar justeras för att passa ditt barns växande kropp, vilket gör dem till en långvarig investering.
 • Vårdnadshavare och barnvakter: Även om du inte är förälder, men tar hand om små barn, som en barnvakt eller en släkting, kan det vara bra att ha en bilbarnstol. Detta gäller särskilt om du behöver transportera barnen i din bil. En bilbarnstol ger dig sinnesro att veta att barnen är säkra under resan.

Å andra sidan, om du inte har några små barn och inte ofta transporterar små barn i din bil, kan du inte ha någon direkt nytta av en bilbarnstol. Men det är alltid bra att vara förberedd, särskilt om du planerar att ha barn i framtiden eller ofta tar hand om små barn.

LÄS MER: Bältesstol bäst i test

vanliga frågor om Bilbarnstol

FAQ: Vanliga frågor om Bilbarnstolar

Fråga 1: När börjar barnet använda en bilbarnstol?

Svar: Det är bäst att börja använda en bilbarnstol redan från barnets första bilresa, vanligtvis från sjukhuset efter födseln. Nyfödda och små spädbarn bör använda en babyskydd eller en bakåtvänd bilbarnstol som ger bästa möjliga skydd för deras känsliga huvud och nacke. Det är viktigt att fortsätta använda en bakåtvänd stol så länge som möjligt, eftersom de ger bästa skydd vid en frontalkollision.

Fråga 2: Hur länge ska barnet sitta i en bakåtvänd bilbarnstol?

Svar: Det rekommenderas att barn sitter i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Detta beror på att bakåtvända stolar ger bättre skydd för barnets huvud, nacke och ryggrad vid en frontalkollision. Det är dock viktigt att följa tillverkarens anvisningar om vikt och längd för varje stol.

Fråga 3: Hur vet jag om bilbarnstolen är korrekt installerad?

Svar: En korrekt installerad bilbarnstol ska inte kunna röra sig mer än några centimeter åt något håll när den är fastspänd. Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar noggrant när du installerar stolen. Om du är osäker, finns det många resurser online, inklusive videor, som kan ge steg-för-steg-instruktioner. Vissa platser erbjuder också bilbarnstolskontroller där certifierade tekniker kan kontrollera att din stol är korrekt installerad.

Fråga 4: När ska jag byta till nästa storlek på bilbarnstol?

Svar: Du ska byta till nästa storlek på bilbarnstol när ditt barn har överträffat vikt- eller längdgränserna för sin nuvarande stol. Det är viktigt att inte göra detta för tidigt, eftersom varje stoltyp ger specifik skydd som passar barnets utvecklingsstadium. Följ alltid tillverkarens anvisningar om vikt och längd för varje stol.

Fråga 5: Hur rengör jag bilbarnstolen?

Svar: De flesta moderna bilbarnstolar har avtagbara klädslar som kan tvättas i maskin, vilket gör rengöringen mycket enklare. Om klädslarna inte går att ta av bör åtminstone materialet vara tåligt och lätt att torka av. Du bör alltid följa tillverkarens anvisningar för rengöring och underhåll av din bilbarnstol för att säkerställa dess livslängd och prestanda.

Fråga 6: Hur länge kan en bilbarnstol användas innan den behöver bytas ut?

Svar: Livslängden på en bilbarnstol varierar beroende på tillverkaren och modellen. Generellt sett kan de flesta bilbarnstolar användas i 5-10 år från tillverkningsdatumet, men du bör alltid kontrollera tillverkarens specifika rekommendationer. Om stolen har varit inblandad i en olycka, bör den bytas ut omedelbart, eftersom dess strukturella integritet kan ha påverkats.

Fråga 7: Är det säkert att köpa en begagnad bilbarnstol?

Svar: Generellt sett rekommenderas det inte att köpa en begagnad bilbarnstol. Detta beror på att det kan vara svårt att veta om stolen har varit inblandad i en olycka, vilket kan påverka dess säkerhet. Dessutom kan äldre stolar sakna nyare säkerhetsfunktioner och kanske inte uppfyller aktuella säkerhetsstandarder.

Fråga 8: Kan jag ta med min bilbarnstol på flygplanet?

Svar: Detta beror på flygbolaget och stolen. Vissa flygbolag tillåter att du tar med din bilbarnstol ombord och använder den för ditt barn under flygningen, men andra gör det inte. Det är bäst att kontrollera med ditt specifika flygbolag innan du reser. Dessutom måste stolen vara godkänd för flygbruk, vilket bör anges på tillverkarens etikett.

Om vårt test

Vår omfattande testning av bilbarnstolar inleddes med en noggrann research om de olika märkena och modellerna som finns tillgängliga på marknaden. Vi tog hänsyn till både de senaste tekniska innovationerna och kundrecensioner för att välja ut de bästa modellerna för vårt test. Sedan genomförde vi en rad praktiska tester för att utvärdera varje bilbarnstols prestanda under olika förhållanden. Våra tester var utformade att efterlikna de verkliga situationer som en bilbarnstol kan komma att användas under.

 • Säkerhet: Hur bra är bilbarnstolen på att skydda barnet vid en kollision? Vilka säkerhetsfunktioner har den?
 • Komfort: Hur bekväm är bilbarnstolen för barnet att sitta i under längre perioder? Är det tillräckligt med stoppning och stöd?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är det att installera och justera bilbarnstolen? Är instruktionerna tydliga och lätta att följa?
 • Hållbarhet: Hur väl byggd och robust är bilbarnstolen? Kommer den att hålla länge?
 • Design: Hur estetiskt tilltalande är bilbarnstolen? Passar den in i de flesta bilar?

Genom att noggrant utvärdera varje bilbarnstol på dessa kritiska punkter, kunde vi få en djupgående förståelse för varje produkts styrkor och svagheter. Detta hjälpte oss att identifiera de bästa bilbarnstolarna på marknaden, som inte bara erbjuder överlägsen säkerhet utan också maximal komfort och användarvänlighet för både föräldrar och barn.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 4.5 / 5
erika2
Erika Nilsson
Expert inom barn & familj

Erika Nilsson är en engagerad skribent med en outtröttlig passion för allt som rör barn och familj. Hennes intresse började när hon blev mamma och insåg den komplexa väven av beslut och utmaningar som varje förälder ställs inför. Denna personliga resa har drivit Erika till att ständigt söka kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Genom att kombinera sin praktiska erfarenhet med gedigna studier har Erika hjälpt många föräldrar att navigera genom föräldraskapets glädjeämnen och utmaningar. Hennes genuina önskan att stötta och upplysa andra återspeglas i varje artikel, och hennes råd har blivit ovärderliga för många familjer.