Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa bältesstolen 2021

Att åka bakåtvänd i en bilbarnstol är mycket säkrare än att åka framåtvänd. Men det kommer en tid då barnet inte längre får plats i bilbarnstolen och då är det dags att byta till en bälteskudde eller bältesstol. Bältesstolen lyfter upp barnet så att bältet hamnar rätt och har även sidoskydd samt nackskydd. Vi har undersökt marknadens bästa bältesstolar och utsett Maxi-Cosi Rodifix AirProtect till vinnare. Läs om de olika stolarna nedan och längst ner hittar du vår köpguide till bäst bältesstol.

Vilken bältesstol är bäst?

När barnet växer ur bilbarnstolen så är det dags att köpa bältesstol, vanligtvis i 5-6 årsåldern. En bra bältesstol ska ha ett bälte som hamnar rätt längs med axeln och långt ner på höften och absolut inte över magen. Bilbarnstolar är till för barn som väger minst 15 kg och är minst 100 cm långa. Vi har testat marknadens mest populära bältesstolar, samtliga är testade och godkända enligt europeiska standarder. Betygsättningen har utgått ifrån följande punkter:

 • Flexibilitet – Bältesstolen ska både vara lätt att använda och anpassa. Du ska enkelt kunna säkra den i bilen så att den sitter korrekt. Det är också fördelaktigt om det går smidigt att spänna in barnet. Anpassningar i rygg- och nackstöd är viktiga att kunna göra för att stolen ska kunna användas i flera år.
 • Bekvämlighet – Vaddering och stöd är viktiga egenskaper. Det gör inte bara att barnet sitter bekvämt, utan också säkert. En av fördelarna med bältesstolen (jämfört med bälteskudde) är att barnet får bättre stöd runt kroppen och hamnar i en position där bältet sitter korrekt och säkert.
 • Egenskaper – En bältesstol kan ha många bra finesser och egenskaper. Vissa har horn för lättare anpassning av bältet. En del stolar har flera justerbara delar för optimal passform även när barnet växer. ISOFIX-fästen är generellt något vi föredrar, med ett ISOFIX-fäste sitter barnstolen säkert fast även när den är tom.

 1. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

  9,5/10
  “Skön och prisvärd bältesstol som tillåter två lutningslägen”
  Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Graphite)
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  57-76 x 48 x 51cm
  Till Butik
  1259 kr
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Säker
  • Funktionell
  • Anpassningsbar
  Nackdelar
  • Lutningsjustering kan krångla

  Mycket praktisk produkt som är utformad på ett säkert sätt, med sidokrocksskydd och en hög komfort. För priset får du väldigt mycket stol, den är anpassningsbar i både höjd, lutning och bältessäkringen är enkel samtidigt som spärr vid axelpartiet förhindrar barnet från att kunna dra bältet ur position.

  Det är mycket enkelt att justera höjden på stolen. Det finns en knapp på baksidan av huvudstödet som frigör stödet och sen är det bara att justera upp eller ner. Du vill att den rödmarkerade bälteshållaren på stödet ska vara strax över barnets axel.

  Bältesstolen tillåter dig och ditt barn att välja vilken position som är skönast. Det är antingen helt upprätt eller så går det att välja en mer lutad position, på så sätt kan barnet sitta upprätt eller i en mer vilande position, perfekt vid längre resor och det behöver sovas. Det finns två knappar längst fram på sätet som trycks in för att justera vinkeln på sitsen. Det positiva här är att hela stolens vinkel ändras, alltså både ryggstöd och sittytan, det är alltså inte bara ryggstödet som vinklas. Det ger en mer ergonomisk och säker positionering för barnet och bältet. Barnet kan till och med göra detta själv, sittandes i stolen, om den får in knycket.

  Ett problem som kan uppkomma med justeringen är att det är en isofixstol och när stolen sitter på plats så ska basen vara så intryckt som möjligt och ryggstödet lutas mot bilstolens ryggstöd. Om man då försöker ändra lutningen kan det hända att bilstolens ryggstöd antingen vara i vägen eller tappa kontakt med bältesstolen. Detta beror nog mycket på bilstolen och i de flesta fall ska justeringen gå att genomföra utan problem, men det är ändå anmärkningsvärt. Vi rekommenderar att alltid fästa stolen när den är i upprätt läge.

  Läs mer
 2. Cybex Solution S-fix

  9,4/10
  "Stilren & smart designad bältesstol"
  Cybex Solution S I-Fix 15-36 kg
  Viktkapacitet
  36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  61 x 40,5 x 50 cm
  Till Butik
  1995 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Snygg
  • Säker
  • Funktionell
  • Anpassningsbar
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Tar upp plats

  Cybex har lagt mycket tid på att kombinera funktionalitet, design och säkerhet i en och samma stol. Den är ganska bred och relativt dyr men i utbyte får man en mycket säker och stilren bältesstol som ger mycket hög komfort till barnet. Sätet är bland annat smart ventilerat för att bättre reglera temperaturen, och sätet upplevs faktiskt sällan för varmt.

  Det finns 12 justeringsbara höjder för nack- och huvudstödet och det ändras enkelt med en knapp längst ner på huvudstödets baksida, så att barnet inte kan nå och ändra den höjden själv under bilfärd. Det är bara att ställa in den höjd som sätter axelbälteshållaren strax över barnets egen axel. Dessa bälsteshållare är grönmarkerade och har spärr så att barnet inte kan dra bältet ur position. Det går även att justera ryggstödet men denna funktion är ju specifikt till för att anpassa sätet utefter bilstolens lutning.

  Det är en Isofixstol men det är självklart inget måste, men för extra säkerhet och för att sätet ska hållas på plats rekommenderar vi ändå att detta används. Det är inte alls krångligt och nästan alla bilar är numera utrustade med isofixfästen. På bältesstolen tas dessa enkelt fram på undersidan genom att trycka på en orange spärrknapp för att sedan dra ut och fälla fram isofixfästena. Bara att föra in i bilens fästen tills ett klick hörs, men det visas också på stolens fästen genom att en rödmarkering blir grön.

  Cybex är ett mycket säkert alternativ, speciellt vid sidokollisioner, där den har utfällbara ”vingar” på vardera sida som fälls ut mot bildörren där den, vid en krock, absorberar 25% mer kraft. Stolen har även ett justerbart huvudstöd för att förhindra att barnets huvud lutar framåt när det sovs. Detta ändras via en knapp bakom huvudstödet och barnet kan komma åt och ändra denna lutning själv. De stora och höga sidorna är också stötabsorberande och ökar säkerheten ytterligare.

  Läs mer
 3. Graco Affix Stargazer

  9,3/10
  ”Mycket prisvärd & funktionellt budgetalternativ med kopphållare & fack”
  Graco Affix 15-36 kg
  Mest Prisvärd
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  24 x 42 x 64 cm
  Till Butik
  699 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Kopphållare & utfällbart fack
  • Funktionell
  Nackdelar
  • Ingen ’direkt’ bältesspärr vid axel

  Det här är nog det bästa budgetalternativet på marknaden som fortfarande har isofix, bra funktionalitet och säkerhetstänk. Det finns billigare alternativ men då brukar det vara utan isofixkoppling eller mindre funktionalitet. Den är billig, justerbar, bekväm och kommer dessutom med kopphållare och ett utfällbart fack där barnet kan förvara leksaker eller snacks.

  Nack- och huvudstöd justeras genom en knapp högst upp på stödets baksida och är enkel att anpassa utefter barnets längd. Se till att bältesstolens hållare för bältets axelrem är strax över barnets axel. Bälteshållarna är orangea och har en smal ingång för bältet som slutar med en hake för att undvika att barnet ska lyckas trä ur bältet från hållaren. Det fungerar bra som spärr men om barnet pillar mycket så skulle den kunna få bältet ur hållaren då det inte finns en direkt spärr som stänger hållaren.

  Kanske en av de bättre funktionerna på denna stol är att det finns en mugghållare och ett fack redan i stolen (på andra modeller går det ofta att köpa till men ingår inte). Vid bilresor blir det ofta fikapauser eller matstunder i bilen och då är det väldigt praktiskt om spill kan undvikas. En mugghållare och fack till barnet hjälper till att undvika detta och är kanske den mest praktiska aspekten i ett säte. Tyvärr är alldeles för få modeller utrustade med dem. Bara den anledningen gör detta till ett utmärkt alternativ och då kostar den ungefär hälften så mycket som många andra bältestolar gör.

  Isofixen på denna modell är inte fasta utan består av krokar på remmar, så den håller inte sätet på plats på samma sätt men ser till att bältestolen inte blir en livsfarlig projektil vid en krock, det vill säga när barnet inte är i stolen med bältet på. Remmarna dras ut genom att släppa en spärr vid en rem på sätets framsida, dra sedan ut dem och spänn fast dem i isofixfästena i bilen. Nu är det bara att sätta sätet i korrekt position och drar åt remmarna genom remmen vid spärrknappen. Det är en del pill att få fast krokarna men väl på plats så sitter stolen där.

  Läs mer
 4. BeSafe iZi Flex Fix i-Size

  9,0/10
  “Skandinavist premiumprodukt med många smarta funkioner”
  BeSafe iZi Flex Fix i-Size Fresh Black Cab
  Bästa premiumvalet
  Viktkapacitet
  36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  53-73 x 42 x 52 x cm
  Till Butik
  2999 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Högt säkerhetstänk
  • Smart Funktionalitet
  Nackdelar
  • Dyr

  Denna produkt är som en kombination av Maxi-cosi och cybex bältesstol med extra detaljer insprinklade. Ett smartare och säkrare val kan man nog inte göra. Tyvärr är det ju en väldigt dyr bältesstol och det drar ner betyget rätt mycket när nästan likvärdiga stolar är hälften så dyra. Å andra sidan kan bältesstolen användas i många år och med den aspekten inräknat är det en mer överkomlig investering.

  Det är en otroligt komfortabel stol som likt maxi-cosi kan justera hela stolens lutning. Det finns ett upprätt och ett mer lutande läge för barnet att åtnjuta och det görs med spak på sätets sidor. Höjden justeras efter barnets längd med en ”ratt” på sidan av ryggstödet, inte det smidigaste sättet kanske men barnet kan åtminstone själv inte nå och ändra höjden enkelt. Placera huvudstödet så att bälteshållaren för axelremmen är strax över barnets axel. Hållarna är rödfärgade och har en spärr när bältet förts in så att barnet inte kan få bältet ur position.

  Säkerhetstänket är högt och likt Cybex har den ett sidokrocksskydd som fästs på plastdetaljen på bältesstolens sida och ligger sedan mot dörren. Detta skydd absorberar mer kraft vid en eventuell sidokollision och ökar säkerheten för barnet. Det finns dessutom en hållare för bältets midjerem som garanterar att bältet alltid hålls korrekt mot barnets bäcken. En annan mycket finurlig och smart detalj är att bältesstolen kommer med ett ”hak/kindstöd” som ser till att om barnet lutar sig framåt så skyddar den barnets haka mot bröstet. Detta stöd är även mjukt och skönt vilket gör att barnet inte blir irriterad av bältet i detta område och försöker flytta på det. Säkerhetstänket hos Be Safe är helt enkelt; smart, enkelt och effektivt.

  Den framstår väldigt bred men plastdetaljerna på sidorna är avtagbara och endast en behövs användas för sidokrocksskydd. Detta gör stolen mycket mindre och smidigare när det är fler än en passagerare i baksätet. Visst stolen är dyr men den har allt alla andra stolar har och lite till.

  Läs mer
 5. Britax Römer KIDFIX III

  8,9/10
  ”En premiumstol som känns påminner om en racingstol”
  Britax Römer KidFix III S 15-36 kg
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  67-85 x 54 x 39 cm
  Till Butik
  2795 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Högt säkerhetstänk
  • Funktionell
  Nackdelar
  • Dyr
  • Bred

  Det här är en konkurrent till Besafe som är något billigare, men är fortfarande en väldigt dyr bältestol. Den är smart utformad. säkerhetstänket är högt och eftersom en bältesstol kan användas i många år så är den investeringen inte så dum över lång tid. Den egentligen enda skillnaden mellan denna och BeSafe iZi är att den inte har justerbar lutning och att den är väldigt bred. Vet man med sig att det sällan kommer vara 5 passagerare i bilen så spelar det ingen större roll, men det blir trångt om någon ska sitta i mitten om den här bältesstolen är bredvid.

  Stolen ger mycket bra komfort, och den är utformad för att ge optimal sittposition för barnet. Den är extra djup och ger mycket bra stöd till rygg, axlar, nacke och huvud. Höjden på huvudstödet är enkelt att justera med en knapp på huvudstödets baksida. Se till att bälteshållaren för axelremmen är placerad strax över barnets axel. Bälteshållarna är rödmarkerade och har spärr så att bältet inte kan tas ur position av barnet.

  Säkerhetstänket är stort med sidokrocksskydd, en detalj som både cybex och besafe har men här går bredden på skyddet att anpassa utefter bilen genom en skruvmekanism. Det finns hållare för bältets midjedel som säkrar att bältet ligger emot barnets bäcken. Dessutom är Kidfix III utrustad med ett stöd för hakan, likt besafe, som skyddar hakan mot bröstet ifall barnet somnar och lutar huvudet framåt.

  Det är en otroligt bra stol och hade det inte varit för prislappen i kombination med att bredden gör den något mer otymplig hade denna varit en mycket starkare konkurrent för att ta bästa premium alternativ i vårt test.

  Läs mer

tva glada pojkar i bilen

Din köpguide till den bästa bältesstolen

När barnet börjar bli något äldre är det dags att gå över från bilbarnstolen till bältesstolen. En av de större skillnaderna är att bältesstolen nästan alltid använder bilens egna bälte istället för en inbyggd sele, och att bältesstolen monteras framåt. Bältesstolen är också den sista bilbarnstolen som används innan barnet är redo att sitta i bilen utan extra hjälpmedel. Ett barn ska helst sitta i en bältesstol så länge som möjligt, såvida man inte överskrider längd- och viktrekommendationerna. Det finns dock ett flertal punkter man bör fundera kring för att hitta den bästa bältesstolen.

 • sakerhet2

  Säkerheten

  Säkerhet är prio ett när det kommer till våra barn. De stora och kända återförsäljare är väldigt bra på att följa de krav och riktlinjer som finns. Det man ska försöka leta efter i en bältesstol är om den är testad, och uppfyller krav enligt ECE R44, ECE R43 eller i-Size som också kallas UNECE R129. Kan man hitta ett eller flera av dessa märkningar vet man att bältesstolen har genomgått tester och uppfyller kraven som säkerställer ett hög grad av skydd.
 • fraga

  När ska bältesstol användas 

  Ett barn ska åka i en bältesstol när minikraven för att få åka i dem uppfylls. Enligt generella riktlinjer brukar man säga att barn som väger över 15 kg och upp till 36 kg, samt är över 100 cm lång men kortare än 150 cm kan åka i en bältesstol. Uppfylls inte minimikraven, dvs väger barnet under 15kg och är kortare än 100 cm, ska barnet istället åka i en bilbarnstol.
 • skon stol

  Den bekväma bältesstolen

  Bekvämlighet är inte bara viktigt för bekvämligheten i sig. Den är också viktig för att ett bekvämt barn inte kommer försöka ta sig loss eller röra på sig i samma utsträckning som ett obekvämt barn kan göra. Börjar barnet att röra på sig alldeles för mycket på grund av en obekväm bältesstol finns risken att bältet hamnar på fel plats och inte skyddar på det sätt som den borde, vilket till och med kan göra bältet farligt. Vi tycker därför att bekvämlighet är en viktig faktor att ta hänsyn till.
 • lagen

  Enligt lagen 

  Enligt svensk lag ska alla barn som är under 135 cm sitta i någon form av bilstol avsedd för barn. Lagen har tagits fram för att skydda de allra yngsta, och eftersom deras kroppar inte är fullt utvecklade för att tåla smällar på samma sätt som vuxna. Även fast barnet har blivit 135 cm långt rekommenderas det att barnet fortsätter att sitta i en bältesstol.
 • verktyg

  Montering 

  En bältesstol monteras alltid enkelt genom att använda bilens trepunktsbälte, eller med ISOFIX-montering. Båda är lika säkra men ISOFIX-montering kan upplevas smidigare. Med ISOFIX-montering kommer bältesstolen med byglar som kopplas in i bilens ISOFIX-anslutning genom ett enkelt tryck. Många bältesstolar som har ISOFIX-montering passar också bilar som inte har ISOFIX anslutning, och monters då som vanligt med bilens bälte. Vi rekommenderar att helt enkelt köpa det som passar till ens bil, och att alltid följa instruktionerna som följde med vid köpet om hur bältesstolen ska monteras.
 • val

  Bältesstol eller bälteskudde 

  Ur ett säkerhetsperspektiv är det viss skillnad mellan bältesstol och bälteskudde. Bältesstolen har ett par  fördelar som gör den till ett bättre alternativ än bälteskudden. Bältesstolen kommer alltid med ett ryggstöd, och många gånger ett nackstöd. Hos flera modeller av bältesstolar går det att koppla loss rygg- och nackstödet och på så sätt göra om den till en bälteskudde. Det är bra att kunna göra det när barnet börjar bli för lång och stödet för rygg och nacke inte längre känns bekvämt eller kommer i vägen. Många modeller av bältesstol kommer också med ett sidokrocksskydd, som bälteskudden helt saknar.
sovande barn i bil

Ett lugnt barn minimerar risken

Barn har en livlig fantasi och glömmer lätt bort att hen sitter i en bil och tänker sällan på att bältet är livsviktigt. Ett barn som lätt kan krångla sig ur ett bälte kommer vara utsatt för högre risk än ett barn som sitter rätt och med bältet där det ska vara.

Något som kan få ett barn att känna sig besvärat efter en längre stunds sittande i bil är bekvämligheten. Ett obekvämt barn kräver mer uppmärksamhet från körande föräldrar, vars fulla uppmärksamhet bör vara på vägen. Som tur är har många modeller av bältessolar satsat lite extra på just bekvämligheten. Istället för att bara använda billigare material av plast som inte andas lika bra och som blir svettiga, finns det modeller med luft- och ventilationssystem. Står man i valet och kvalet att välja mellan en lite billigare bältesstol, och en lite dyrare med mycket högre bekvämlighet bör man välja den lite dyrare. En bältesstol kan och kommer att användas så pass många år så en satsning på en lite dyrare modell egentligen inte blir så mycket dyrare i längden.

Vanliga frågor om bältesstol

Är en dyrare bältesstol säkrare?

En dyrare bältesstol är generellt sett inte säkrare än en billigare modell. Vissa studier har dock visat att bältesstolar med rygg- och nackstöd kan ge extra skydd vid sidokollisioner, vilket de lite dyrare modellerna brukar ha.  

Hur monteras en bältesstol?

En bältesstol monteras med ISOFIX-fäste eller med bilens bälte. Eftersom montering kan variera något ska man alltid läsa de medföljande instruktionerna. Monteringen är dock simpel och går snabbt i de flesta fallen oavsett om det handlar om ISOFIX eller bältesmontering.

Hur ska bältet användas med bältesstol?

Om bältesstolen har så kallade horn ska bältet träs under hornen. Hur bältet ska träs uppe vid axeln varierar något från modell till modell. Därför ska man läsa de medföljande instruktionerna för att inget ska bli fel.

När ska barn använda bältesstol?

Bältesstol ska användas av barn som är kortare än 135 cm men som uppfyller minimikraven för användandet av bältesstol. Även längre barn kan använda bältesstolen. Generella riktlinjer säger att barn ska väga minst 15 kg, och vara minst 100 cm långa för att kunna använda bältesstol. Dessa mått kan variera något från stol till stol.

Hur länge håller en bältesstol?

En bältesstol har en livslängd på ca 9 år. Köper man en begagnad bältesstol ska man noga gå igenom att inget har spruckit eller gått sönder i den. Utvecklingen har också gått framåt det senaste decenniet och köper man en begagnad stol kanske man inte lever upp till dagens riktlinjer. 

Kan jag köpa en bältesstol med ISOFIX-anslutning om min bil inte har det?

De flesta modeller som har ISOFIX-anslutning går också att montera med bältet. Svaret är alltså ja, det brukar man kunna göra. Det framgår tydligt vid specifikationerna hur bältesstolen ska monteras. 

Testvinnare - Bäst Bältesstol

 • Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
 • Cybex Solution S-fix
 • Graco Affix Stargazer
 • BeSafe iZi Flex Fix i-Size
 • Britax Römer KIDFIX III
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
69 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 14:15:09