Bäst i test: Bästa bältesstolen 2022

Uppdaterad februari 2022

En bältesstol låter ditt barn sitta bekvämt och säkert med skydd för nacken, sidorna och ryggen. Den lyfter dessutom upp barnet så att bältet hamnar rätt. Beroende på vilken modell av bältesstol du väljer kommer dock komforten och graden av skydd att variera. För att göra valet av bästa bältesstolen lättare för dig har vi testat flera olika produkter och tagit fram en lista på 5 modeller som håller hög kvalitet. Den bästa bältestolen av dessa är Cybex Solution S2 I-Fix. Funktionaliteten, prisvärdheten och komforten är mycket höga.

Vårt test av bältesstolar

När barnet växer ur bilbarnstolen är det dags att köpa en bältesstol. Detta sker vanligtvis i 5 eller 6-årsåldern. En bra bältesstol ska ha ett bälte som hamnar rätt längs med axeln och långt ner på höften, inte över magen. Bältesstolar är till för barn som väger minst 15 kg och är minst 100 cm långa. Vi har testat marknadens mest populära bältesstolar som samtliga är testade och godkända enligt europeiska standarder.

Betygsättningen har utgått från följande punkter:

 • Flexibilitet - Bältesstolen ska både vara lätt att använda och anpassa. Du ska enkelt kunna säkra den i bilen så att den sitter korrekt. Det är också fördelaktigt om det går smidigt att spänna fast barnet. Anpassningar i rygg- och nackstöd är viktiga att kunna göra för att stolen ska kunna användas i flera år, när ditt barn har vuxit.
 • Bekvämlighet - Vaddering och stöd är viktiga egenskaper. Det gör inte bara att barnet sitter bekvämt, utan också säkert. En av fördelarna med bältesstolen, jämfört med bälteskudden, är att barnet får bättre stöd runt kroppen. Hon eller han hamnar också i en position där bältet sitter bäst för att ge högsta säkerhet.
 • Egenskaper - En bältesstol kan ha flera bra finesser och egenskaper. Vissa modeller har horn för lättare anpassning av bältet. Andra har flera justerbara delar för optimal passform även när barnet växer. ISOFIX-fästen är generellt sett något vi föredrar. Med ett ISOFIX-fäste sitter bältesstolen säkert även när den är tom.

 1. Cybex Solution S2 I-Fix

  9,6/10
  "Stilren & smart designad bältesstol".
  Cybex Solution S2 I-Fix 15-36 kg
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  40,5 x 50 x 61 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Säker design
  • Anpassningsbar
  • Funktionella lösningar
  Nackdelar
  • Tar upp en del plats

  Recension

  Cybex är kända för sina högkvalitativa barnsäkerhetsprodukter. När det gäller bältestolen Cybex Solution S2 I-Fix har man lagt mycket tid på att kombinera funktionalitet och design med säkerhet. Modellen är relativt bred och har ett högre pris dyr men mycket säker med stora och stabila sidokuddar. Den ger hög komfort och sätet är bland annat smart ventilerat för att bättre reglera temperaturen. Även om du använder bältesstolen under sommaren, så upplevs den sällan som för varm.

  Det finns 12 justerbara nivåer för nack- och huvudstödet och det ändras enkelt med en knapp längst ner på huvudstödets baksida. Barnet kan alltså inte självt ändra något under bilfärden. Att ställa in höjden på axelbälteshållarna är lätt och du hittar rätt position tack vare markeringarna i grönt. Hållarna har en spärr så att barnet inte kan dra bältet ur position. Även ryggstödet går att justera.

  Bältesstolen är en isofix-stol. För extra säkerhet och för att sätet ska hållas på plats, rekommenderar vi att denna funktion används. Nästan alla bilar är numera utrustade med isofix-fästen. Du hittar dessa på undersidan av stolen genom att trycka på en orange spärrknapp. Rödmarkeringen blir grön när du fått dit fästet på rätt sätt.

  Cybex Solution S2 I-Fix är ett mycket säkert alternativ, speciellt vid sidokollisioner, eftersom den har utfällbara ”vingar” på vardera sida. Vid en krock absorberas 25% mer av kollisionskraften än för andra modeller. Stolen har även ett justerbart huvudstöd för att förhindra att barnets huvud lutar framåt vid sömn. Barnet kan komma åt och ändra lutning på huvudstödet.

  Med avtagbar klädsel som går att tvätta i 30 grader, blir det lätt att rengöra bältesstolen. Vi betraktar Cybex Solution S2 I-Fix som en mycket säker och skön bältesstol i en bra prisklass.

  Läs mer
 2. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

  9,4/10
  “Skön och prisvärd bältesstol som tillåter två lutningslägen”.
  Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Graphite)
  Mest Prisvärd
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  57-76 x 48 x 51 cm
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Säker
  • Funktionell
  • Anpassningsbar
  Nackdelar
  • Lutningsjusteringen kan krångla

  Recension

  Maxi-Cosi Rodifix AirProtect är en praktisk bältesstol som är utformad på ett säkert sätt, med sidokrocksskydd och en hög komfort. För priset du betalar får du en stol som har anpassningsbar höjd och lutning. Dessutom är bältessäkringen enkel samtidigt som spärren vid axelpartiet hindrar barnet att dra bältet ur position.

  Höjden är mycket enkelt att justera. Det finns en knapp på baksidan av huvudstödet som frigör stödet och sen är det bara att justera upp eller ner. Du vill att den rödmarkerade bälteshållaren på stödet ska vara strax över barnets axel.

  Bältesstolen tillåter dig och ditt barn att välja vilken position som är skönast. Antingen sitter barnet helt upprätt eller i en mer lutad position. Beroende på om det är en kortare eller längre resa, varierar det vilket läge som passar bäst. Det finns två knappar längst fram på sätet som trycks in för att justera vinkeln på sitsen. Det positiva här är att hela stolens vinkel ändras, alltså både ryggstöd och sittyta. Det är inte bara ryggstödet som vinklas. Sammantaget ger detta en mer ergonomisk och säker position för barnet och bältet. Barnet kan, efter viss övning, även göra detta själv sittandes i stolen.

  Ett problem som kan uppkomma med justeringen är att det är en isofix-stol. När stolen sitter på plats ska basen vara så intryckt som möjligt och ryggstödet lutas mot bilstolens ryggstöd. Om du då försöker att ändra lutningen, kan det hända att bilstolens ryggstöd är i vägen eller tappar kontakt med bältesstolen. Vi rekommenderar att alltid fästa stolen när den är i upprätt läge. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Maxi-Cosi Kore Pro i-Size

  9,2/10
  "Snygg och lyxig bältesstol som garanterar ditt barns säkerhet".
  Maxi-Cosi Kore Pro i-Size 15-36 kg
  Bästa premiumvalet
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  42 x 41 x 61 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Praktisk design
  • Smarta funktioner
  • Snyggt bambutyg som är lätt att rengöra
  Nackdelar
  • Högt pris
  • Tung

  Recension

  Kore Pro i-Size från Maxi-Cosi är godkänd enligt säkerhetsstandarden ECE R129, vilket garanterar högsta säkerhet. ISOFIX-fästena gör monteringen enkel och stolen sitter stadigt på plats. Du kan också välja att fästa den med bilens trepunktsbälte. Säkerheten i stolen är alltså hög och inte minst sidokrockskydden i glasfiber och energiabsorberande fyllningsmaterial, gör bältesstolen till en av de säkrare av de som vi testat.

  Både bredden och höjden går att anpassa och ändra med knapptryckningar på nackstödets baksida. Bilstolen går att få mer kompakt genom att trycka ner partiet högst upp. Stolen är alltså mycket anpassningsbar efter längden på barnet. Reglagen och knapparna sitter lättillgängligt till och vi hade inte några större problem med att få inställningar som passade.

  Bilstolens klädnad innehåller bland annat bambufibrer. Bambu är ett material som går lätt att torka av och som svalkar när det är varmt. Det är dessutom antibakteriellt och fritt från allergener.

  Som en extra hjälp när det är mörkt i bilen finns en smart belysningsfunktion, "ClickAssist", vid säkerhetsbältets fäste. Denna gör det lättare både för dig och ditt barn att hitta rätt, utan att behöva tända några lampor i bilen.

  Maxi-Cosi Kore Pro i-Size är en premiumprodukt av hög kvalitet och mycket hög prisvärdhet. Vi rekommenderar denna modell till dig som vill ha en garanterat hög säkerhet.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Britax Römer KIDFIX III S

  8,9/10
  ”Bältesstol med hög funktionalitet som påminner om en racingstol”.
  Britax KIDFIX III S Storm Grey
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  67-85 x 54 x 39 cm
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Högt säkerhetstänk
  • Funktionell
  Nackdelar
  • Dyr
  • Bred

  Recension

  Bältesstolen KIDFIX III S från Britax Römer är en liknande modell som BeSafe iZi Flex. Utformningen av stolen är smart och säkerhetstänket högt. Det är en bältesstol som med fördel kan användas i många år, eftersom kvaliteten är så pass hög. De främsta skillnaderna mellan KIDFIX III S och BeSafe iZi Flex är att den förstnämnda inte har justerbar lutning och att den är bredare. Om du vet med dig att det sällan kommer att vara 5 passagerare i bilen, är storleken inget problem.

  Bältesstolen är bekväm och utrustad för att ge optimal sittposition för barnet. Den är extra djup och ger mycket bra stöd till rygg, axlar, nacke och huvud. Höjden på huvudstödet är enkelt att justera med en knapp på huvudstödets baksida. Se till att bälteshållaren för axelremmen är placerad strax över barnets axel.

  Säkerhetstänket är högt med sidokrocksskydd och ett ordentligt nack- och huvudstöd. Bredden på skyddet går att anpassa efter behov genom en skruvmekanism. Hållaren för bältets midjedel garanterar att bältet ligger mot barnets bäcken. KIDFIX III S är, likt besafe, också utrustad med ett stöd för hakan som huvudet om hakan faller mot bröstet.

  Efter att ha testat KIDFIX III S ser vi att kvaliteten är bra för det pris du betalar. Den tydligaste nackdelen är bredden, som är väl tilltagen. Säkerheten ökar dock tack vare denna.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 5. BeSafe iZi Flex Fix i-Size

  8,8/10
  “Skandinaviskt designad bältesstol med smarta funktioner”.
  BeSafe iZi Flex Fix i-Size Fresh Black Cab
  Viktkapacitet
  36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  53-73 x 42 x 52 cm
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Högt säkerhetstänk
  • Smarta funktioner
  Nackdelar
  • Dyr
  • Ganska tung

  Recension

  BeSafe iZi Flex Fix i-Size påminner om en kombination av Maxi-cosi och cybex bältesstolar, men med extra detaljer. Sammantaget ger detta en smartare och säkrare bältesstol. Den största nackdelen är priset. Kvaliteten och prisvärdheten är dock höga eftersom modellen har en lång hållbarhet. 

  Komforten är hög och likt maxi-cosi-stolar kan stolens lutning justeras helt. Det finns ett upprätt och ett mer lutande läge och justeringar görs med en spak på sätets sidor. Höjden ändras efter barnets längd med en ”ratt” på sidan av ryggstödet. Designen är inte den smidigaste, men barnet kan åtminstone inte själv ändra höjden så enkelt. När du ska reglera huvudstödet ska bälteshållaren för axelremmen vara strax över barnets axel. Hållarna är rödfärgade och har en spärr när bältet förts in på rätt sätt.

  Säkerhetstänket kring BeSafe iZi Flex är högt och likt Cybex har den ett sidokrocksskydd på vardera sida på bältesstolen. Skyddet absorberar kraft vid en eventuell sidokollision och ökar därmed skyddsnivån. Det finns också en hållare för bältets midjerem som garanterar att bältet alltid ritter korrekt mot barnets bäcken. Hak- eller kindstödet, som går att reglera för bästa stöd, är användbart om barnet lutar sig framåt. Materialet i detta är är mjukt och skönt, vilket ökar komforten och minskar irritationen mot huden.

  Sammanfattningsvis betraktar vi BeSafe iZi Flex Fix i-Size som ett bra val för dig som vill satsa på en bältesstol som ger högsta säkerhet och har flexibla inställningsmöjligheter.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer

tva glada pojkar i bilen

Din köpguide till den bästa bältesstolen

När barnet börjar bli äldre är det dags att gå över från bilbarnstolen till bältesstolen. En av de större skillnaderna är att bältesstolen nästan alltid använder bilens egna bälte istället för en inbyggd sele och att bältesstolen monteras framåt. Bältesstolen är också den sista bilbarnstolen som används innan barnet är redo att sitta i bilen utan extra hjälpmedel. Ett barn ska helst sitta i en bältesstol så länge som möjligt, såvida man inte överskrider längd- och viktrekommendationerna. Det finns dock ett flertal punkter man bör fundera kring för att hitta den bästa bältesstolen.

 • sakerhet2

  Säkerhet

  Säkerheten är högst prioriterad när det kommer till våra barn. De stora och kända återförsäljare är bra på att följa de krav och riktlinjer som finns. Det du ska försöka leta efter när det gäller en bältesstol är om den är testad och uppfyller krav enligt ECE R44, ECE R43. Även krav enligt i-Size, även kallat UNECE R129, bör uppfyllas. Om du kan hitta en eller flera av dessa märkningar vet du att bältesstolen har genomgått tester och uppfyller kraven som säkerställer ett hög grad av skydd.
 • fraga

  När ska bältesstol användas? 

  Ett barn ska åka i en bältesstol när minikraven för att få åka i den uppfylls. Enligt generella riktlinjer brukar man säga att barn som väger över 15 kg och upp till 36 kg, samt är över 100 cm lång men kortare än 150 cm kan åka i en bältesstol. Uppfylls inte minimikraven, dvs om barnet väger under 15kg och är kortare än 100 cm, ska barnet istället åka i en bilbarnstol.
 • skon stol

  Komfort

  Hög komfort är inte bara viktigt för bekvämligheten i sig. Den är också viktig eftersom ett barn som sitter bekvämt inte kommer att försöka ta sig loss eller röra på sig för mycket. Om barnet börjar att röra på sig alldeles för mycket på grund av en obekväm bältesstol, finns risken att bältet hamnar på fel plats och inte skyddar på det sätt som den borde. Detta kan även göra bältet farligt. Att välja en bältesstol med hög komfort är alltså viktigt.
 • lagen

  Lagar & regler 

  Enligt svensk lag ska alla barn som är under 135 cm sitta i någon form av bilstol avsedd för barn. Lagen har tagits fram för att skydda de allra yngsta, och eftersom deras kroppar inte är fullt utvecklade för att tåla smällar på samma sätt som vuxna. Även fast barnet har blivit 135 cm långt rekommenderas det att barnet fortsätter att sitta i en bältesstol.
 • verktyg

  Montering 

  En bältesstol monteras alltid enkelt genom att använda bilens trepunktsbälte, eller med ISOFIX-montering. Båda är lika säkra men ISOFIX-montering kan upplevas smidigare. Med ISOFIX-montering kommer bältesstolen med byglar som kopplas in i bilens ISOFIX-anslutning genom ett enkelt tryck. Många bältesstolar som har ISOFIX-montering passar också bilar som inte har ISOFIX-anslutning, och monters då som vanligt med bilens bälte. Vi rekommenderar att helt enkelt att köpa det som passar till ens bil. Följ alltid instruktionerna som följde med vid köpet om hur bältesstolen ska monteras.
 • val

  Bältesstol eller bälteskudde? 

  Ur ett säkerhetsperspektiv är det viss skillnad mellan bältesstol och bälteskudde. Bältesstolen har ett par  fördelar som gör den till ett bättre alternativ än bälteskudden. Bältesstolen kommer alltid med ett ryggstöd, och många gånger ett nackstöd. Hos flera modeller av bältesstolar går det att koppla loss rygg- och nackstödet och på så sätt göra om den till en bälteskudde. Det är bra att kunna göra det när barnet börjar bli för lång och stödet för rygg och nacke inte längre känns bekvämt eller kommer i vägen. Många modeller av bältesstol kommer också med ett sidokrocksskydd, som bälteskudden helt saknar.
sovande barn i bil

Ett lugnt barn minimerar risken

Barn har en livlig fantasi och glömmer lätt bort att hen sitter i en bil och tänker sällan på att bältet är livsviktigt. Ett barn som lätt kan krångla sig ur ett bälte kommer vara utsatt för högre risk än ett barn som sitter rätt och med bältet där det ska vara.

Något som kan få ett barn att känna sig besvärat efter en längre stunds sittande i bil är bekvämligheten. Ett obekvämt barn kräver mer uppmärksamhet från körande föräldrar, vars fulla uppmärksamhet bör vara på vägen. Som tur är har många modeller av bältessolar satsat lite extra på just bekvämligheten. Istället för att bara använda billigare material av plast som inte andas lika bra och som blir svettiga, finns det modeller med luft- och ventilationssystem. Står man i valet och kvalet att välja mellan en lite billigare bältesstol, och en lite dyrare med mycket högre bekvämlighet bör man välja den lite dyrare. En bältesstol kan och kommer att användas så pass många år så en satsning på en lite dyrare modell egentligen inte blir så mycket dyrare i längden.

Vanliga frågor om bältesstol

Är en dyrare bältesstol säkrare?

En dyrare bältesstol är generellt sett inte säkrare än en billigare modell. Vissa studier har dock visat att bältesstolar med rygg- och nackstöd kan ge extra skydd vid sidokollisioner, vilket de lite dyrare modellerna brukar ha.  

Hur monteras en bältesstol?

En bältesstol monteras med ISOFIX-fäste eller med bilens bälte. Eftersom montering kan variera något ska man alltid läsa de medföljande instruktionerna. Monteringen är dock simpel och går snabbt i de flesta fallen oavsett om det handlar om ISOFIX eller bältesmontering.

Hur ska bältet användas med bältesstol?

Om bältesstolen har så kallade horn ska bältet träs under hornen. Hur bältet ska träs uppe vid axeln varierar något från modell till modell. Därför ska man läsa de medföljande instruktionerna för att inget ska bli fel.

När ska barn använda bältesstol?

Bältesstol ska användas av barn som är kortare än 135 cm men som uppfyller minimikraven för användandet av bältesstol. Även längre barn kan använda bältesstolen. Generella riktlinjer säger att barn ska väga minst 15 kg, och vara minst 100 cm långa för att kunna använda bältesstol. Dessa mått kan variera något från stol till stol.

Hur länge håller en bältesstol?

En bältesstol har en livslängd på ca 9 år. Köper man en begagnad bältesstol ska man noga gå igenom att inget har spruckit eller gått sönder i den. Utvecklingen har också gått framåt det senaste decenniet och köper man en begagnad stol kanske man inte lever upp till dagens riktlinjer. 

Kan jag köpa en bältesstol med ISOFIX-anslutning om min bil inte har det?

De flesta modeller som har ISOFIX-anslutning går också att montera med bältet. Svaret är alltså ja, det brukar man kunna göra. Det framgår tydligt vid specifikationerna hur bältesstolen ska monteras. 

Testvinnare - Bäst Bältesstol

 • Cybex Solution S2 I-Fix
 • Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
 • Maxi-Cosi Kore Pro i-Size
 • Britax Römer KIDFIX III S
 • BeSafe iZi Flex Fix i-Size
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
79 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5