Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa bältesstolen 2021

Att åka bakåtvänd i en bilbarnstol är mycket säkrare än att åka framåtvänd. Men det kommer en tid då barnet inte längre får plats i bilbarnstolen och då är det dags att byta till en bälteskudde eller bältesstol. Bältesstolen lyfter upp barnet så att bältet hamnar rätt och har även sidoskydd samt nackskydd. Vi har undersökt marknadens bästa bältesstolar och utsett Maxi-Cosi Rodifix AirProtect till vinnare. Läs om de olika stolarna nedan och längst ner hittar du vår köpguide till bäst bältesstol.

Vilken bältesstol är bäst?

När barnet växer ur bilbarnstolen så är det dags att köpa bältesstol, vanligtvis i 5-6 årsåldern. En bra bältesstol ska ha ett bälte som hamnar rätt längs med axeln och långt ner på höften och absolut inte över magen. Bilbarnstolar är till för barn som väger minst 15 kg och är minst 100 cm långa. Vi har testat marknadens mest populära bältesstolar, samtliga är testade och godkända enligt europeiska standarder. Betygsättningen har utgått ifrån följande punkter:

 • Flexibilitet – Bältesstolen ska både vara lätt att använda och anpassa. Du ska enkelt kunna säkra den i bilen så att den sitter korrekt. Det är också fördelaktigt om det går smidigt att spänna in barnet. Anpassningar i rygg- och nackstöd är viktiga att kunna göra för att stolen ska kunna användas i flera år.
 • Bekvämlighet – Vaddering och stöd är viktiga egenskaper. Det gör inte bara att barnet sitter bekvämt, utan också säkert. En av fördelarna med bältesstolen (jämfört med bälteskudde) är att barnet får bättre stöd runt kroppen och hamnar i en position där bältet sitter korrekt och säkert.
 • Egenskaper – En bältesstol kan ha många bra finesser och egenskaper. Vissa har horn för lättare anpassning av bältet. En del stolar har flera justerbara delar för optimal passform även när barnet växer. ISOFIX-fästen är generellt något vi föredrar, med ett ISOFIX-fäste sitter barnstolen säkert fast även när den är tom.

 1. 1. Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
  9,5/10
  Maxi-Cosi Rodifix AirProtect Bältesstol (Authentic Graphite)
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  57-76 x 48 x 51cm
  Till Butik
  1375 kr
 2. 2. Britax Römer KIDFIX III
  9,4/10
  Britax Römer KIDFIX III M 15-36 kg
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  67-85 x 54 x 39 cm
  Till Butik
  1795 kr
 3. 3. Axkid Dallas
  9,3/10
  Axkid Dallas Bältesstol (Svart)
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Isofix
  Nej
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  83 x 44 x 40 cm
  Till Butik
  649 kr
 4. 4. BeSafe iZi Flex Fix i-Size
  9,0/10
  BeSafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol (Black Cab)
  Viktkapacitet
  36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Nej
  Mått
  53-73 x 42 x 52 x cm
  Till Butik
  3329 kr
 5. 5. Cybex Solution S-fix
  8,9/10
  Cybex Solution S-fix 15-36 kg
  Viktkapacitet
  36 kg
  Isofix
  Ja
  Bälteshorn
  Ja
  Mått
  61 x 40,5 x 50 cm
  Till Butik
  1590 kr

tva glada pojkar i bilen

Din köpguide till den bästa bältesstolen

När barnet börjar bli något äldre är det dags att gå över från bilbarnstolen till bältesstolen. En av de större skillnaderna är att bältesstolen nästan alltid använder bilens egna bälte istället för en inbyggd sele, och att bältesstolen monteras framåt. Bältesstolen är också den sista bilbarnstolen som används innan barnet är redo att sitta i bilen utan extra hjälpmedel. Ett barn ska helst sitta i en bältesstol så länge som möjligt, såvida man inte överskrider längd- och viktrekommendationerna. Det finns dock ett flertal punkter man bör fundera kring för att hitta den bästa bältesstolen.

 • sakerhet2

  Säkerheten

  Säkerhet är prio ett när det kommer till våra barn. De stora och kända återförsäljare är väldigt bra på att följa de krav och riktlinjer som finns. Det man ska försöka leta efter i en bältesstol är om den är testad, och uppfyller krav enligt ECE R44, ECE R43 eller i-Size som också kallas UNECE R129. Kan man hitta ett eller flera av dessa märkningar vet man att bältesstolen har genomgått tester och uppfyller kraven som säkerställer ett hög grad av skydd.
 • fraga

  När ska bältesstol användas 

  Ett barn ska åka i en bältesstol när minikraven för att få åka i dem uppfylls. Enligt generella riktlinjer brukar man säga att barn som väger över 15 kg och upp till 36 kg, samt är över 100 cm lång men kortare än 150 cm kan åka i en bältesstol. Uppfylls inte minimikraven, dvs väger barnet under 15kg och är kortare än 100 cm, ska barnet istället åka i en bilbarnstol.
 • skon stol

  Den bekväma bältesstolen

  Bekvämlighet är inte bara viktigt för bekvämligheten i sig. Den är också viktig för att ett bekvämt barn inte kommer försöka ta sig loss eller röra på sig i samma utsträckning som ett obekvämt barn kan göra. Börjar barnet att röra på sig alldeles för mycket på grund av en obekväm bältesstol finns risken att bältet hamnar på fel plats och inte skyddar på det sätt som den borde, vilket till och med kan göra bältet farligt. Vi tycker därför att bekvämlighet är en viktig faktor att ta hänsyn till.
 • lagen

  Enligt lagen 

  Enligt svensk lag ska alla barn som är under 135 cm sitta i någon form av bilstol avsedd för barn. Lagen har tagits fram för att skydda de allra yngsta, och eftersom deras kroppar inte är fullt utvecklade för att tåla smällar på samma sätt som vuxna. Även fast barnet har blivit 135 cm långt rekommenderas det att barnet fortsätter att sitta i en bältesstol.
 • verktyg

  Montering 

  En bältesstol monteras alltid enkelt genom att använda bilens trepunktsbälte, eller med ISOFIX-montering. Båda är lika säkra men ISOFIX-montering kan upplevas smidigare. Med ISOFIX-montering kommer bältesstolen med byglar som kopplas in i bilens ISOFIX-anslutning genom ett enkelt tryck. Många bältesstolar som har ISOFIX-montering passar också bilar som inte har ISOFIX anslutning, och monters då som vanligt med bilens bälte. Vi rekommenderar att helt enkelt köpa det som passar till ens bil, och att alltid följa instruktionerna som följde med vid köpet om hur bältesstolen ska monteras.
 • val

  Bältesstol eller bälteskudde 

  Ur ett säkerhetsperspektiv är det viss skillnad mellan bältesstol och bälteskudde. Bältesstolen har ett par  fördelar som gör den till ett bättre alternativ än bälteskudden. Bältesstolen kommer alltid med ett ryggstöd, och många gånger ett nackstöd. Hos flera modeller av bältesstolar går det att koppla loss rygg- och nackstödet och på så sätt göra om den till en bälteskudde. Det är bra att kunna göra det när barnet börjar bli för lång och stödet för rygg och nacke inte längre känns bekvämt eller kommer i vägen. Många modeller av bältesstol kommer också med ett sidokrocksskydd, som bälteskudden helt saknar.
sovande barn i bil

Ett lugnt barn minimerar risken

Barn har en livlig fantasi och glömmer lätt bort att hen sitter i en bil och tänker sällan på att bältet är livsviktigt. Ett barn som lätt kan krångla sig ur ett bälte kommer vara utsatt för högre risk än ett barn som sitter rätt och med bältet där det ska vara.

Något som kan få ett barn att känna sig besvärat efter en längre stunds sittande i bil är bekvämligheten. Ett obekvämt barn kräver mer uppmärksamhet från körande föräldrar, vars fulla uppmärksamhet bör vara på vägen. Som tur är har många modeller av bältessolar satsat lite extra på just bekvämligheten. Istället för att bara använda billigare material av plast som inte andas lika bra och som blir svettiga, finns det modeller med luft- och ventilationssystem. Står man i valet och kvalet att välja mellan en lite billigare bältesstol, och en lite dyrare med mycket högre bekvämlighet bör man välja den lite dyrare. En bältesstol kan och kommer att användas så pass många år så en satsning på en lite dyrare modell egentligen inte blir så mycket dyrare i längden.

Vanliga frågor om bältesstol

Är en dyrare bältesstol säkrare?

En dyrare bältesstol är generellt sett inte säkrare än en billigare modell. Vissa studier har dock visat att bältesstolar med rygg- och nackstöd kan ge extra skydd vid sidokollisioner, vilket de lite dyrare modellerna brukar ha.  

Hur monteras en bältesstol?

En bältesstol monteras med ISOFIX-fäste eller med bilens bälte. Eftersom montering kan variera något ska man alltid läsa de medföljande instruktionerna. Monteringen är dock simpel och går snabbt i de flesta fallen oavsett om det handlar om ISOFIX eller bältesmontering.

Hur ska bältet användas med bältesstol?

Om bältesstolen har så kallade horn ska bältet träs under hornen. Hur bältet ska träs uppe vid axeln varierar något från modell till modell. Därför ska man läsa de medföljande instruktionerna för att inget ska bli fel.

När ska barn använda bältesstol?

Bältesstol ska användas av barn som är kortare än 135 cm men som uppfyller minimikraven för användandet av bältesstol. Även längre barn kan använda bältesstolen. Generella riktlinjer säger att barn ska väga minst 15 kg, och vara minst 100 cm långa för att kunna använda bältesstol. Dessa mått kan variera något från stol till stol.

Hur länge håller en bältesstol?

En bältesstol har en livslängd på ca 9 år. Köper man en begagnad bältesstol ska man noga gå igenom att inget har spruckit eller gått sönder i den. Utvecklingen har också gått framåt det senaste decenniet och köper man en begagnad stol kanske man inte lever upp till dagens riktlinjer. 

Kan jag köpa en bältesstol med ISOFIX-anslutning om min bil inte har det?

De flesta modeller som har ISOFIX-anslutning går också att montera med bältet. Svaret är alltså ja, det brukar man kunna göra. Det framgår tydligt vid specifikationerna hur bältesstolen ska monteras. 

Testvinnare - Bäst Bältesstol

 • Maxi-Cosi Rodifix AirProtect
 • Britax Römer KIDFIX III
 • Axkid Dallas
 • BeSafe iZi Flex Fix i-Size
 • Cybex Solution S-fix
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 14:15:09