Bäst i test: Bästa GPS-klocka barn 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Idag finns det goda möjligheter att ha full koll på sitt barn med hjälp av en GPS-klocka. Vi har testat flera GPS-klockor till barn och utsett Safekid NOVA till vinnare. Med en GPS-klocka kan du som förälder känna dig trygg när du skickar i väg dina barn på aktiviteter eller till skolan. Det ökar barnens rörelsefrihet samtidigt som det höjer deras säkerhet. Läs mer om vår testvinnare och andra bra GPS-klockor i artikeln nedan.

Testvinnare - Bästa GPS-klocka 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gps-klockorna till barn 2023:

 • Safekid NOVA - Bäst i test
 • Safekid Rocket 4G
 • Xplora 5 GPS-klocka - Bästa premiumvalet
 • Cmee Play GPS klocka
 • Safekid Junior.T6 - Bästa billiga

De 5 bästa Gps-klockorna till barn i Juni 2023

 1. 1. Safekid NOVA - Bäst i test

  9,6/10
  "Fenomenal GPS-klocka med stöd för sms, videosamtal och mängder av appar".
  Safekid Safekid NOVA
  Bäst i test
  Nät
  4G, 3G, 2G
  Telefonsamtal
  Ja
  Touch-skärm
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättnavigerad
  • SMS-funktion
  • Stilren design
  • Mängder av funktioner
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  Safekid Nova är den senaste modellen av GPS-klockor från Safekid. Den erbjuder en rad nyheter som utökad SMS-funktion, stort appbibliotek och en lättnavigerad och tydlig skärm. Klockan hanterar både samtal och sms och har även stöd för videosamtal. Armband går att köpa i flera olika färger och är superenkelt att byta ut vid behov.

  Skärmen är intuitiv att navigera och det gör du enkelt med touchteknik och en tillbaka-knapp. På sidan av knappen sitter hem-knappen som tar dig till urtavlan, och med samma knapp släcker du skärmen och sätter klockan i viloläge.

  GPS-funktionen fungerar lika bra som på övriga modeller och säkerställer en noggrann position. Klockan använder GPS, LBS och WiFi för att hitta korrekt position och återger positionen inom ett intervall på tre minuter. Med geofence-funktionen kan du sätta upp ett digitalt staket och få en notis om ditt barn lämnar området, du kan ha tre zoner aktiverade samtidigt.

  Klockan går att ringa genom och använda för att skicka och ta emot sms. Kontaktboken håller upp till 15 kontakter och därtill finns en chatt-funktion som tillåter barnet att skicka röstmeddelanden. SMS-funktionen är något begränsad, klockan stödjer i nuläget inte svenska tecken och det är tidskrävande att skriva ett sms. Chatt-funktionen är däremot väldigt bra, du håller in start-knappen och skickar iväg ditt meddelande!

  Kamera och videosamtal fungerar också utmärkt. Kvaliteten är definitivt acceptabel för att vara en klocka och det är lätt att starta båda apparna och komma igång med samtal respektive kamera.

  Vi uppskattar verkligen Safekids senaste klocka Nova. Den har allt du behöver för att du och ditt barn ska känna er trygga och enkelt ha kontakt med varandra.

 2. 2. Safekid Rocket 4G

  9,4/10
  "Smart och användbar GPS-klocka som kommer kunna användas länge".
  Safekid Rocket 4G
  Nät
  4G, 3G, 2G
  Telefonsamtal
  Ja
  Touch-skärm
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättanvänd
  • Multifunktionell
  • Lärorika mattespel
  • Lång batteritid
  • Egna skräddarsydda abonnemang
  Nackdelar
  • Saknar sms-funktion

  Recension

  Om du söker efter en kvalitativ klocka till ditt barn med många funktioner är Safekid Rocket 4G ett utmärkt val. Utöver GPS-funktionen har klockan även Geofence, mobiltelefon och 4G. GPS-funktionen fungerar riktigt bra och har högre noggrannhet än många andra konkurrenter. Armbandet till klockan känns robust och säkert, och ser till att klockan sitter kvar där den ska, även hos de mest aktiva barnen. Om du inte tycker att GPS:en är nödvändig eller vill ge barnet lite mer frihet finns möjligheten att stänga av den via appen SeTracker. Klockan har ett snyggt utseende och en telefonbok där barnet med hjälp av egentagna bilder enkelt kan se vem som ringer. Andra intressanta funktioner att ta upp är videosamtal, stegräknare, spel, en SOS-knapp och möjligheten att kunna skicka meddelanden. Klockan är även vattenklassad enligt IP67 vilket innebär att den klarar av att utsättas för vatten, men ska helst inte försänkas helt i vatten eller användas när man badar.

  Denna klocka används tillsammans med ett SIM-kort. Safekid föreslår att du köper deras SIM-kort och abonnemang Safekid Verbal Abonnemang. Klockan har svenskt språk men också översättningsfunktioner som kan vara värda att kika på. Du kan ändra produktens bakgrunder till ett flertal fina teman. Vi uppskattade hur mycket GPS-klockan gick att anpassa till eget behag när vi provade den. Det ingår även en sömnmonitor och klockan är anpassad för barn med handledsmått 13,5 cm – 19,0 cm.

  Klockan har fått goda kundrecensioner och de flesta är väldigt glada och nöjda över att ha införskaffat produkten. Vi konstaterar att med Safekid Rocket 4Gs stora antal fördelar och oändliga egenskaper förtjänar GPS-klockan ett högt betyg.

 3. 3. Xplora 5 GPS-klocka - Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Litet dyrare alternativ som uppmuntrar barn till rörelse".
  Xplora 5 Play GPS-klocka och telefon för barn
  Bästa premiumvalet
  Nät
  4G, 3G, 2G
  Telefonsamtal
  Ja
  Touch-skärm
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lättanvändlig
  • Multifunktionell
  • Lång batteritid
  • Uppmuntran till rörelse
  • Egna skräddarsydda abonnemang
  Nackdelar
  • ett dyrare alternativ

  Recension

  Med Xplora 5 kan du ansluta till en inbyggd platstjänst via Google Maps för att ha koll på var ditt barn befinner sig. GPS-klockan går att ta bilder med, spela in videor, välja bland olika ringsignaler och bakgrunder. Det finns dessutom en SOS-knapp och en stegräknare där du som förälder kan få veta hur mycket ditt barn har rört på sig under dagen. Dessutom får barnet ett fiktivt mynt var tusende steg som en uppmuntran för att vara i rörelse och med mynten kan saker köpas via Xploras GoPlay plattform. Ett fiffigt sätt att få barnen i rörelse samtidigt som det ger lärdomar i värdet av pengar, arbete och sparande. Du kan även själv komma på olika utmaningar och belöningar för insamlade mynt.

  Xplora 5 har också en funktion som kallas skolläge. Denna innebär att klockan inte ska vara ett störningsmoment under de tider som barnet är på lektion. Batteritiden ligger på högst 72 timmar och klockans skärm är 1,4 tum stor. Du kan enkelt byta skal till klockan om så önskas. Xplora 5 kommer med ett förinstallerat SIM-kort och är vattentät och märkt med IPX8. Om du laddar ner Xplora-appen kan du föra över kontakter från mobilen, vilket vi tycker är väldigt smidigt.

  Konsumenter är i stor utsträckning mycket nöjda med Xplora 5. Bortsett från en mindre mängd funktioner än liknande GPS-klockor i samma prisklass anser vi att den här klockan är mycket prisvärd och stilren, vilket gör att vi starkt vill rekommendera Xplora 5.

 4. 4. Cmee Play GPS klocka

  8,9/10
  "En cool klocka som går att anpassa efter smak".
  Cmee Play GPS klocka (Svart)
  Nät
  4G, 3G, 2G
  Telefonsamtal
  Ja
  Touch-skärm
  Ja
  Vattentålig
  -
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Utbytbara skal
  • Kommer i cool förpackning
  • lättanvändlig
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Inga egna abonnemang

  Recension

  Något utmärkande för GPS-klockan Cmee Play från Spectrafence är dess funktioner. Via klockan kan du ha videosamtal och det finns tillgång till en stegräknare. Flera personer från din familj kan samtidigt spåra GPS:en och ta reda på vart ditt barn håller hus, vilket vi tycker är väldigt fiffigt. GPS-klockan har 4G och det går enkelt att byta ut klockans skal. Det finns en SOS-funktion, en klasstid då barnet som är i skolan ej får bli störd samt geofence. Klockan kommer att kunna tala om när barnet befinner sig utanför geofence-zonen vilket kan vara mycket användbart för dig som oroar dig över ditt barns säkerhet. Det finns en kamerafunktion i Cmee Play och touchskärmen är mycket skarp. Klockan har en batteritid på upp till 3 dagar och laddas enkelt med vanlig micro-USB.

  Cmee Play har fått positiva omdömen och vi håller med recensenterna om att det är en lättanvänd och bra klocka. Den kommer också i en cool "vuxen" förpackning som ger ett sportigt intryck vilket, om den ges som present inte riskerar kännas barnslig eller dylikt. Då klockan både har geofence och en funktion för klasstid, samtidigt som priset inte är alltför högt, känner vi att Cmee Play är värd en plats på vår lista.

 5. 5. Safekid Junior.T6 - Bästa billiga

  8,6/10
  "Enkel, billigare klocka som kan användas redan vid 4 år".
  Safekid Junior.T6
  Bästa billiga
  Nät
  2G
  Telefonsamtal
  Ja
  Touch-skärm
  Ja
  Vattentålig
  Nej
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt simpel funktionalitet
  • Passar barn i tidig ålder
  • Enkel att använda
  • Egna skräddarsydda abonnemang
  Nackdelar
  • En klocka man snabbare blir för gammal för

  Recension

  Detta är ett något billigare alternativ för dig som letar efter en GPS-klocka till ditt barn. Anpassad för barn mellan 4 år och uppåt är den simpel i funktionen men ändå full av funktioner. Appkompatibel med SEtracker och Wonlex som kommer med i köpet. Produkten tillkommer med 2G-nät och har en batteritid på 2–3 dagar, låt inte batteriet laddas över natten helst då det tär på batteriets livslängd. Vid köp är det en fördel att du väljer att köpa med ett safekid abonnemang eftersom de är utformade efter produkten.

  Detta är en förenklad version av Safekid Rocket. Du kan ringa, smsa, GPS-tracka, räkna steg, ställa in SOS nummer och mycket mer samtidigt som användningen av klockan för barnet är bus enkel. Den aktiveras med en knapp på sidan och sedan är det bara att svepa och trycka för att komma åt olika funktioner som har tydliga bilder och enkelt textning för att lätt förstås.

  En perfekt klocka för yngre barn och kommer i tre färger svart, rosa och rosa/gul. Den är enkel att förstå sig på och har alla de funktioner du behöver för att säkert kunna hålla kolla och få tag på ditt barn utan att det blir krångligt vare sig för dig eller barnet.

pojke ringer med klocka

Din köpguide till den bästa GPS-klockan för barn

De flesta föräldrar vill låta barnen upptäcka och leka fritt med jämna mellanrums uppsyn. Desto äldre barnen blir, desto mer vill de upptäcka och vara fria. Så länge barnen förhåller sig till de regler man har satt upp brukar det går bra, men ett komplement i form av en GPS-klocka till barnet gör det som förälder lättare att slappna av om man inte hittar barnet direkt eller om man inte får någon respons när man ropar. Det finns flera olika modeller och format av GPS-klockor och alla kan hitta ett som fyller deras barns syften. Nedan har vi gått igenom egenskaper som kan vara värda att fundera kring för att hitta den bästa GPS-klockan till sitt barn.

 • 4g

  4G och andra nät 

  Samtliga GPS-klockor kommer med någon form av GPS positionering, därav namnet. När det kommer till GPS har det inte allt för stor betydelse huruvida klockan skulle ha 4G eller 2G. Primärt är det bandbredden som har ändrats mellan de olika generationerna av mobilnät. GPS förbrukar inga större mängder data och GPS-klockan är primärt till för att ha koll på barnet och inte för att kunna surfa snabbt. En GPS-klocka med 2G kan fungera lika bra som en med 4G, men klockor med avancerade funktioner kommer att fungera bättre med 4G.
 • samtal

  Samtal 

  De flesta GPS-klockor kommer med funktionen att kunna ringa samtal. Det är ett snabbt och smidigt sätt att lätt kunna få tag på sitt barn. Det finns dock klockor där det inte är möjligt, men där det kanske heller inte behövs. GPS-klockarna, eller vissa fall taggarna som man inte kan ringa med kommer många gånger istället med ett stort batteri, men givetvis fortfarande med funktionen att du kan följa ditt barn.
 • vattenresistent3

  Vattenresistent 

  Det är få modeller av GPS-klockor som är helt vattentäta. Många klarar av lite fukt och stänk som många andra elektriska produkter, men sedan finns det klockor där man aktivt har försökt skapa en klocka som tål vatten. Vill man ha en mer tålig klocka söka efter märkningen IP67. Produkter som är märkta med IP67 ska klara en nedsänkning på 1 meter i vatten. Det betyder inte att man aktivt ska utsätta klockan för vatten, har den exempelvis tidigare varit med om en smäll och fått en spricka, kan klockan läcka in vatten ändå.  Vi rekommenderar att välja en GPS-klocka som är IP67-klassad för ytterligare tålighet. 
 • gps

  GPS-Appen

  En GPS-klocka till barnet består inte enbart av klockan och ett eventuellt simkort, utan man måste också ha en mottagarapp på andra sidan där man kan följa barnet. Det är viktigt att appen är smidig och kontinuerligt hålls uppdaterad. En app som inte hålls uppdaterad, kraschar eller hakar upp sig kommer att göra GPS-klockan svåranvänd. Fördelen med klockan är att den är enklare att med sig hela tiden jämfört med dagens stora mobiler som barnen gärna lämnar hemma om de ska ut och springa och leka. Stora och välkända aktörer är mer seriösa med att hålla sina appar fungerande och uppdaterade jämfört med mindre företag som inte har lika mycket tid eller pengar. En smidig och uppdaterad app är helt enkelt att föredra över avancerade med dåligt fungerande appar.
 • batteri

  Batteritid 

  Man vill givetvis alltid ha så lång batteritid som möjligt, men med ett stort batteri kommer också en saftigare prislapp såvida man inte har kompromissat med mycket annat. Vi märker att det räcker gott och väl med någon dags batteritid så länge man får in rutinen av att ladda klockan varje, eller varannan dag. 
GPS klocka barn

Ytterligare funktioner hos GPS-klockan för barn

GPS-klockorna till barnen kommer nästan alltid med fler funktioner än bara en GPS som föräldrar kan följa sina barn på. En GPS-klocka med fler funktioner har fördelen att barnet gärna har på sig klockan och att den kan bli en del av lekarna. På så sätt lämnas inte klockan av misstag, eller med flit hemma på nattduksbordet lika lätt och man behöver aldrig fundera på om barnet tog med sig klockan eller inte. Nedan har vi listat olika funktioner, vissa som tilltalar barnen och andra som gör det lättare för föräldern.

 • staket

  Geofence 

  Geofence är en oerhört smidig funktion som föräldrar kan använda sig av. Den fungerar genom att man sätter upp virtuella staket som barnet får röra sig inom. Om barnet skulle korsa staketet kommer föräldern att få en signal om det. Exempel på virtuella staket skulle kunna vara nära hemmet, runt skolgården eller på vägen till skolan. Geofence kommer inte bara till riktigt bra användning kring områden där barnet brukar röra sig, utan ska man iväg på camping och området är okänt för både barnet och föräldern, kommer geofence verkligen till nytta!
 • kamera

  Kamera 

  Vissa GPS-klockor kommer med en enkel kamera. Kameran är inte mycket till förälderns nöje, men den bidrar till att barnet gärna tar med klockan på äventyr och när man ska leka med kompisarna. Kamerorna kan inte på något sätt jämföras med kamerorna som finns i dyrare mobiler, men fungerar bra för att ta enklare bilder som barnet kan visa för kompisarna, eller skicka till föräldern för att visa var man befinner sig. Att kunna skicka bilder är också en extra säkerhet om något skulle inträffa.
 • handkontroll spel

  Spel 

  Ytterligare en funktion som är till för barnet är olika sorters spel som kan följa med. Spelen är ofta simpla matematik- eller pusselspel som kan hålla barnet sysselsatt vid ensamlek eller vid en längre bilfärd. Alla GPS-klockor kommer dock inte med spel, utan vissa klockor är mer en kombination av en GPS-sändare och en äldre telefon som man enbart kan ringa och smsa med. Tycker man att spel är viktiga får man läsa noga om klockan man är intresserad av om den faktiskt har spel eller inte.
 • telefonbok

  Telefonboken 

  Vi har märkt att mängden nummer man kan spara i GPS-klockorna varierar en hel del. Man kan tycka att det borde gå att spara flera hundra nummer om man så vill, som med mobiltelefoner, men det visar sig att vissa GPS-klockar bara kan spara 10 nummer. Vi tycker att 10 nummer kan vara lite för lågt, men samtidigt brukar det räcka om barnet kan få tag på föräldrarna, syskon eller någon granne. Oftast räcker det med 10 nummer men samtidigt tycker vi att man ska försöka satsa på en klocka med minst 20 eller 30 nummer för att få lite marginal och inte bli begränsad.

Vårt test av de bästa GPS-klockorna till barn

En GPS-klocka sänder en signal som plockas upp av en mottagare så att du som förälder vet var ditt barn är. GPS:er kräver oftast SIM-kort där du betalar för datatrafiken som krävs. Klockorna kan ha flera funktioner som geofence, wifi-mottagare, SOS-knapp eller olika larmfunktion för att nämna några. Du kan läsa mer om funktioner längst ner i artikeln. Den bästa GPS-klockan är testvinnaren Safekid NOVA som har flera smarta funktioner och bra precision till ett mycket bra pris. Vi har undersökt följande faktorer i vårt test:

 • Funktioner – GPS-klockor kan som sagt ha många funktioner. Några som vi särskilt gillar är geofence, larm, övervakning genom ljud och röstmeddelande. Dessa funktioner höjer säkerheten och ökar användningsområdet för GPS-klockan väsentligt.
 • Tålighet – Barn är inte alltid så försiktiga, därför är det bra om GPS-klockan hanterar det mesta. Vi tittar bland annat på IP-klassificering som anger vatten- och dammresistans samt stöttålighet.
 • Kostnad – Både inköpspris och eventuellt månadspris tar vi med i vår bedömning. Månadspris för abonnemang förekommer i undantagsfall, men månadskostnad för datatrafik är oundvikligt.

 

Vanliga frågor om GPS-klockor

Behöver jag abonnemang till GPS-klockan?

Ja, i regel krävs ett olåst SIM-kort som du använder i klockan. Det är lättast att köpa kontantkort och fylla på efter behov. Var observant på att vissa GPS-klockar kräver GSM-stöd vilket inte erbjud av vissa operatörer.

Hur mycket data drar en GPS-klocka?

Det beror helt och hållet på användningsfrekvens. Generellt räcker 1 GB i ungefär en månad.

Hur mycket kostar en GPS-klocka?

De enklaste modellerna kan kosta så lite som 300 kronor medan dyrare modeller med många funktioner och egenskaper kan kosta uppåt 2000 kronor.

Är GPS-klockarna vattentäta?

Vissa GPS-klockor är helt vattentäta, andra är inte det. Det varier mellan märken och modeller. Du kan ta reda på exakt vad klockan har testats för genom att leta efter IP-märkningen.

Hur lång batteritid har en GPS-klocka?

Det varierar kraftigt mellan olika modeller. Som minst en dag men batteriet kan hålla i upp till fem dagar på vissa modeller. Standby-tiden påverkas bland annat av positioneringsfrekvensen, på vissa klockar kan du sänka den och därmed spara batteri. Positioneringsfrekvensen är det intervall som klockan uppdaterar sin position.

Hur exakta är GPS-klockor?

De flesta klockor anger position ner till ett 10-tal meter. Det beror lite på vilka system och vilken teknik de använder sig av.

Vilka funktioner har en GPS-klocka?

Den mest grundläggande är givetvis positionsangivelse. Andra mer avancerade modeller kan ha larm, telefoni, röst- och textmeddelande, kamera för film och bilder och stegräknare.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5