Bäst i test: Bästa pulsklockan 2023
Medvetenheten kring träning och hälsa ökar kontinuerligt, och likaså intresset kring den dagliga eller veckovisa framgången. Med en pulsklocka som mäter ett flertal intressanta värden som puls, steg, sömnvärden, kaloriförbränning och mycket mer blir det inte bara roligare att träna, utan man får svart på vitt statistik på den kontinuerliga utvecklingen. Vi har testat en mängd olika puls- och träningsklockor och kommit fram till att den bästa pulsklockan 2023 är Garmin Forerunner 45 GPS-klocka. Utöver vinnaren i vårt test finns ett flertal starka kandidater som också kan passa dig på olika sätt.
Testvinnare - Bästa Pulsklocka 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Pulsklockorna 2023:
- Garmin Forerunner 45 GPS-klocka
- Bästa premiumvalet: Garmin Forerunner 245 Music
- Amazfit Bip U Smartklocka
- Garmin Venu GPS-klocka
- Xiaomi Mi Band 5
De 5 bästa Pulsklockorna i September 2023
-
Batteritid:7 dagarSkärmupplösning:208x208 pixlarVattentålig:Ja (50 meter)Träningsfunktionalitet:HögFri frakt över 495 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Alla funktioner du kan behöva
- Premiumklocka i bra prisklass
- Lättanvänd klocka och app
- Gott om statistik och data
Nackdelar- Saknar "simning" som träningsprogram
Recension
Garmin Forerunner 45 är en uppgradering från Forerunner 35. Och det är en rejäl uppgradering. Nya egenskaper som Connect IQ som tillåter dig att fritt välja bakgrundsbild, strukturerade träningspass med stora valmöjligheter och säkerhetslarm om olyckan skulle vara framme. Forerunner 45 är också den första i sin serie som är rund, istället för fyrkantig. I den här serien tycker vi att det är en fördel, det gör funktionerna lättare att använda och klockan är så pass liten så den runda formen är inte i vägen på något sätt.
Klockan passar utmärkt till motionslöparen och nybörjaren som vill ha lite extra koll på träningen. Det är en klocka i det lägre prissegmentet, men som har en del egenskaper som du bara hittar på klockar med större prislapp. Med anpassade träningsprogram kan du hämta hem en rad olika förprogrammerade träningsprogram, eller sätta ihop ditt eget, du får också VO2max konditionsutvärdering, aktivitets- och sömnmätning samt helt nya säkerhets- och spårningsfunktioner om en olycka skulle inträffa.
Pulsmätaren och GPS:en fungerar båda bra. Pulsmätaren fungerar såklart inte lika bra som hjärtfrekvensbälte men det ger en tillräckligt god indikation på var pulsen ligger. Övrig data som steg, sömn och kalorier mäts och lagras på ett lättillgängligt och överskådligt sätt både direkt i klockan, men bäst ser du statistik i Garmin Connect-appen. Batteritiden ligger på runt sju dagar beroende på användning och vilka funktioner som är igång.
Forerunner 45 rekommenderar vi främst dig som vill köpa en pulsklocka för första gången eller som letar efter en klocka i budgetklass för att spåra löpning och daglig aktivitet. Men den har också många fler egenskaper och är väldigt enkelt att förstå sig på, det gör att även den mer seriösa löparen kommer att kunna nöja sig gott med den här klockan. Enda anledningen att köpa en dyrare klocka är egentligen om du verkligen vill djupdyka i data och statistik. Till övriga så är Forerunner 45 helt perfekt, mycket kvalitet för pengarna!
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Batteritid:7 dagarSkärmupplösning:240x240 pixlarVattentålig:Ja (50 meter)Träningsfunktionalitet:HögFri frakt över 595 kr365 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFördelar
- Kan lagra musik
- Bra batteritid
- Snygg design
- Tydlig skärm med klara färger
Nackdelar- Något svårnavigerade menyer
Recension
Garmin Forerunner 245 Music är en imponerande klocka och en lysande uppföljare till Forerunner 235. 245 är både mindre och lättare, har en fantastisk skärm med skarpa färger och kan dessutom lagra musik. Det är en fantastisk funktion som gör att du slipper ta med dig mobilen, koppla bara klockan mot ett par hörlurar så har du allt du behöver för passet. Forerunner 245 Music säljs också utan musiklagringsfunktionen, då heter den bara Forerunner 245 och är något billigare. Designen på klockan är okomplicerad och elegant, med fem knappar i metall som styr de funktioner du behöver.
Forerunner 245 har en mängd funktioner. Förutom alla grundläggande funktioner som stegräkning, pulsmätning och aktivitetsspårning så spårar den progression, beräknar din träningseffektivitet och olyckslarm. Du kan också tävla mot dig själv med hjälp av tidigare data, en väldigt rolig och motiverande egenskap! Men med alla funktioner så krävs ett ganska avancerat menysystem, och Garmin strävar efter minimalism vilket tyvärr resulterar i ett väldigt stort meny-nätverk som tar tid att navigera genom.
Musikfunktionen är egentligen den största nyheten och den fungerar väldigt bra. Den lagrar musik direkt på enheten så du kan använda klockan som musikspelare. Om du har Spotify-premium kan du ladda över musik och poddcasts direkt till klockan.
Garmin Forerunner 245 passar till den mer seriösa löparen, som vill ha bra koll på data och statistik och en klocka som fungerar problemfritt. Eftersom klockan först och främst är en fitness-klocka och inte en smartklocka så är batteriet betydligt bättre än på till exempel Apples smartklockor. Forerunner 245 klarar sig upp till en vecka per laddning, utan GPS:en aktiverad, då reduceras batteritiden till ungefär ett dygn. Med GPS, musik och alla andra funktioner påslagna så bör du ändå ha tillräckligt batteri för ett marathon. Om du vill ha en riktigt bra premiumklocka så är Forerunner 245 ett riktigt bra val. Det är en klockren uppgradering från Forerunner 235 och perfekt om du vill gå från Forerunner 45 till en mer seriös klocka.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Batteritid:9 dagarSkärmupplösning:302x320 pixlarVattentålig:Ja (50 meter)Träningsfunktionalitet:MedelFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Mycket bra pris
- Enkel att förstå och använda
- Liten och smidig
Nackdelar- Loggan tar onödig plats på skärmen
- Tar ibland lång tid att synka och ansluta
Recension
Amazfit Bip U har en nästan osannolikt låg prislapp för den kvalitet den ändå erbjuder. Den upplevs inte bräcklig och plastig som billiga klockor kan göra och displayen är stor och tydlig med färger och ljusanpassning. Bakgrundsutseendet går att skräddarsy på många olika sätt och Amazfit Bip U har alla grundläggande träningsfunktioner som du behöver får att spåra din löpning.
Men när det kommer till träningsaspekten så fungerar Amazfit Bip U väldigt bra. Pulsmätning, stegräkning och GPS fungerar som den ska. Funktionsmässigt står klockan sig inte mot de dyrare Garmin- och Apple-klockorna men du får allt du behöver för att spåra och följa upp din löpträning.
Den billiga prislappen kommer med vissa begränsningar. Till exempel måste du starta ”aktiviteter” själv, klockan märker inte automatiskt av träning. Amazfit kan få notifikationer från en rad appar men du kan inte interagera med dem, du kan alltså inte svara genom klockan och klockan har stora begränsningar att visa specialtecken som ”åäö” och de flesta emojis. Det finns bara fyra träningstyper som kan loggas i klockan (löpning, cykel, gång och löpband). Största bristen ligger i att klockan inte går att synka mot andra träningsappar och att data bara lagras i Mi Fit-appen. Men mindre funktioner innebär längre batteritid, om du har pulsmätaren avstängd så kan du använda klockan i upp till 9 dagar.
Sammanfattningsvis så får du förvånansvärt mycket klocka för pengarna. En liten, smidig och lättanvänd klocka som kommer att ge dig de mest nödvändiga funktionerna för att få bättre koll på din löpning. Om du är ny till pulsklockor så rekommenderar vi varmt Amazfit Bip U.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Batteritid:5 dagarSkärmupplösning:390x390 pixlarVattentålig:Ja (50 meter)Träningsfunktionalitet:HögFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Lätthanterliga och bra funktioner
- Väger lite och bra batteritid
- Riktigt snygg design
Nackdelar- Saknar "alltid på-läge"
- Skärmen tänds ganska långsamt
Recension
Garmins Venu smartwatch är en populär premiumklocka med mängder av funktioner i en tidlös design. Funktionerna är identiska med den tidigare Vivoactive 4s men skärmkvaliteten har höjts. Med AMOLED-display och pixeltäthet på 390 x 390 så får du en mycket användarvänlig klocka som är lätt att navigera och se på. Skärmen syns även väl i solljus.
Träningsfunktionerna är de som vi uppskattar mest med Garmin Venu. Garmin är en erfaren tillverkare av navigationssystem vilket gör GPS:en mycket pålitlig. Den har mycket liten felmarginal och du kan därmed lita på stegräkningen och aktivitetsspårningen. Funktioner finns även för styrketräning och andra träningsformer, där klockan bland annat kan räkna repetitioner och set. Klockan är också helt vattentät och kan tas med i badet.
Batteritiden ligger mellan några dagar och upp till fem dagar beroende på hur du använder klockan. Olika funktioner kräver också olika mycket batteri, så räkna snarare med neråt tre dagar aktiv användning av klockan. Den laddas däremot snabbt, på bara någon timme har du fullt batteri igen.
Sammanfattningsvis så är Venu en fenomenal klocka i premiumsegmentet, den håller hög standard och ser riktigt grym ut. Nackdelar som är värda att lyfta är att skärmen kan vara för ljus i mörka rum och miljöer, ett överkomligt problem men ändå något vi störde oss på under testet. Sen presterar inte pulsmätaren bra, vi noterade flera gånger en felmarginal på upp till 20 slag i minuten. Pulsmätaren är ett ganska stort minus, men det undantaget så är Venu en fantastisk klocka!
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Batteritid:14 dagarSkärmupplösning:-Vattentålig:Ja (50 meter)Träningsfunktionalitet:MedelFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFördelar
- Mycket bra pris
- De funktioner som finns funkar utmärkt
- Lång batteritid
Nackdelar- Något rörig app
- Vissa funktioner fungerar inte i Sverige
Recension
Xiaomi Mi Smart Band 5 är egentligen ett aktivitetsband och inte en regelrätt pulsklocka. Aktivitetsband är lite enklare och billigare än pulsklockor. Och med Xiaomi Mi Smart Band så kommer du ner rejält i pris. Den duger för många och gör ett bra jobb sett till prislappen, men den har också några begränsningar. Om du letar efter pulsklockor/aktivitetsband i den här prisklassen så kan vi nästan garantera att du inte hittar ett bättre alternativ.
Aktivitetsbandet har grundläggande funktioner som pulsmätning, stegräknare och aktivitetsspårning genom 11 förinstallerade träningsformer/-pass. En intressant ny funktioner är ”PAI” (personal activity intelligence) som mäter din dagliga aktivitet och sätter upp mål att övervinna.
Smart Band 5 är en uppgradering från Smart Band 4 och en förbättring på många punkter. Till exempel slipper du nu ta loss bandet från enheten när du ska ladda, något som tidigare slet ganska mycket på aktivitetsbandet efter ett tag. Bandet känns stabilare och sitter bra runt handleden. Batteritiden är bibehållet bra, cirka 2 veckor lite beroende på användning. Skärmen har fått ett litet lyft och är nu något större. Men vissa menyer visar fortfarande tecken och siffror som är mycket små.
Begränsningarna hos aktivitetsbandet ligger i att vissa funktioner, som röstassistent och mätning av syreupptagning, inte har stöd i Sverige. Det saknas också bruksanvisning på svenska och det saknas fullt stöd för svenska bokstäver. Appen är fortsatt något rörig och svår att hitta i. Men summa summarum så får du mycket hjälp genom Mi Band 5 för bara ett par hundra kronor.
Se tillverkarens produktpresentation nedan

Din köpguide till den bästa pulsklockan
Har man bestämt sig för att träna hårt kan man slå på stort. Är man ute efter enklare data från promenader är man inte i behov av de absolut dyraste klockorna. Köper man dock en dyrare klocka vill man också få värde för pengarna, vilket vi har tagit reda på om man faktiskt får eller inte med vårt test. Är man däremot osäker på vad man behöver och vad man ska tänka på vid köp av en pulsklocka har vi sammanfattat de viktigaste punkterna.
-
Träningsnivå
Tränar man intensivt eller planerar att göra det vill man få med så många funktioner som möjligt. Genom att följa den loggade data kan man snabbt se inom vilka områden förbättringar eller förändringar behöver ske. Vid enklare motionering där man mer är ute efter att upprätthålla sin kondition räcker det fint med basfunktionerna som steg, distans och puls. -
GPS
Så gott som samtliga moderna pulsklockor, och de som vi har testat har idag någon form av GPS funktion. Med GPS kan man enkelt följa avståndet man har rört sig istället för att med hjälp av en stegräknare försöka räkna ut ungefärliga värden. -
Sömn
En god utveckling från träningen hör till stor del samman med god sömn. Pulsklockorna kommer därför inte bara till användning vid träningen, utan även på natten när de mäter sömnkvalitet. Får man för lite, eller för dålig sömn kommer man inte att få alls samma resultat som man annars hade fått. En avancerad pulsklocka mäter skillnader och störningar i hjärtrytmen och genom data kan man få reda på om man behöver mer sömn, eller bättre sömn. -
Puls
Att kontinuerligt få upp sin puls vid träning och försöka nå en normal vilopuls utanför träningen med hjälp av en hälsosam livsstil kommer att förlänga livet. De bästa pulsklockarna skiljer sig inte speciellt mycket vid mätning av puls i normaltillståndet, men när man börjar svettas kan vissa billigare modeller ibland bli mindre noggranna. Gillar man raska promenader och har det som sin främsta källa till motion klarar man sig utmärkt med en lite billigare pulsklocka. -
Stegräknare
Stegräknare finns i alla puls- och träningsklockor. Stegräknare kan i vissa fall vara smidigare när man ska se hur aktiv man har varit jämfört med exempelvis avstånd beräknad av GPS. Springer man mycket i trappor blir GPS avståndet fel med vissa klockar för att man har rört sig i höjdled istället för sidled. -
Display
Det primära med en pulsklocka är kanske inte displayen, om den har touch-funktion eller om den är stor med bra kontrast. Det kan däremot vara väldigt skönt att ha en bra display om man har ett flertal funktioner som man styr direkt från klockan istället för från mobilen. -
Batteri
Batteritiden är något som varierar kraftigt från modell till modell. Eftersom en vanlig mobil idag laddas varje, eller varannan dag brukar vi rekommendera att en pulsklocka bör hålla minst dubbelt så länge, dvs fyra dagar. Då har man marginal och klarar sig om man ska ut på färd och inte kommer att ha möjlighet att ladda klockan på ett par dagar. I övriga fall kan man passa på att ladda mobilen och klockan samtidigt såvida man inte använder pulsklockans sömnfunktion om den har en sådan. -
Vattentät
Man undviker sällan svett och vatten när man tränar. En pulsklocka ska både kunna användas under svettiga träningspass och i vattnet, och det kan man allt som oftast. Pulsklockor är vanligtvis vattentåliga ner till 50 meters djup, med undantag för vissa billigare modeller. Har man en äldre pulsklocka rekommenderas det att vara något försiktig i vattnet. Allting slits och efter många års användning kan sprickor ha uppstått som kan släppa in vatten om man sänker pulsklockan helt och hållet i djupare vatten. -
Vanliga appar
De flesta pulsklockor av det billigare slaget har inte möjligt att använda andra appar än de som följer med och som gör att pulsklockan kan användas tillsammans med mobilen. Något som däremot hör ihop med träning är musik, och därmed spotify. Har man alltid med sin mobil när man tränar kan möjligheten att använda övriga appar på klockan kännas överflödiga, men har man inte det vill man ha en pulsklocka som kan köra fler appar. -
Lämna mobilen hemma
Vissa pulsklockor är rena träningsklockor och kräver mer eller mindre att man tar med mobilen om man också vill lyssna på musik eller liknande. Det finns lyckligtvis pulsklockor som delvis kombinerar pulsklocka och mobil i ett, och som därmed kan spela musik direkt via klockan till hörlurarna.
Vårt test av pulsklockor
Att träna utan att se några resultat är inte roligt. En pulsklocka kommer snabbt att visa även små skillnader som ögat och sinnet kanske missar, och kan därför fungera som en god motivator till att fortsätta träna och utvecklas. En bra pulsklocka visar basvärden som puls och steg, men är man ute efter den bästa pulsklockan vill man ha fler funktioner som också fungerar bra. Följande punkter har vi tagit hänsyn till i vårt test:
- Funktionalitet - Hur användbara är funktionerna? Är några av dem överflödiga? Är klockan kompatibel med andra enheter?
- Användarvänlighet - Hur långe räcker batteriet? Hur lätt är det att navigera menyerna? Är inställningarna intuitiva? Hur är gränssnittet?
- Design - Är pulsklockan skön att bära? Är den snygg och smidig? Hur tålig är den?
- Prisvärdhet - Vilken kvalitet håller modellen? Är den värd priset vi betalar?
Vanliga frågor om pulsklockor
Vilken pulsklocka är bäst?
Vinnaren i vår bäst i test-tävling blev Garmin Forerunner 45 GPS-klocka men vi rekommenderar självklart alla 5 pulsklockor som vi har tagit med på listan.
Vilka fördelar finns det att träna med pulsklocka?
Med pulsklocka kan man väldigt enkelt följa sin träningsprogression. Man får också hjälp och tips på vidare utveckling och vad man behöver fokusera på.
Kan jag bada med en pulsklocka?
Den stora majoriteten av pulsklockor är vattentäta och går att bada med. Undantag kan förekomma.
Kan en pulsklocka räkna hur många kalorier man har bränt?
Dyrare modeller kan räkna hur många kalorier som man har bränt. Billigare modeller visar oftast bara grundläggande träningsstatistik som steg, puls och avstånd.
Vad är skillnaden mellan en smartklocka och en pulsklocka?
En smartklocka liknar mer en vanlig mobil medan en pulsklocka har bättre och noggrannare sensorer och har specifikt tagits fram för träning och hälsa.
Kommer min träning att bli bättre med en pulsklocka?
Många upplever att motivationen blir högre när man tydligt kan se siffror på framgång, men det gäller självklart att fortsätta träna hårt för att nå de målen man har.