Bästa Kikaren 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
"Utforska världen i detalj med bästa kikaren för alla tillfällen."
Kikare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg 10x50 SPB Urberg 10x50 SPB
Pris
895 kr
Till butik
betyg 4,5 Focus Outdoor 10x42 Kikare Focus Outdoor 10x42 Kikare
Pris
1099 kr
Till butik
betyg 4,3 Focus Fun II 8x21 Kikare Focus Fun II 8x21 Kikare
Pris
329 kr
Till butik
betyg 4,2 Urberg WP 8x32 Mono Urberg WP 8x32 Mono
Pris
445 kr
Till butik
betyg 4,0 Focus Aqua-float 7x50 Kikare Focus Aqua-float 7x50 Kikare
Pris
1899 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En kikare är ett optiskt instrument som gör det möjligt att se objekt på avstånd som om de vore närmare. Den består av två parallella teleskop monterade på en gemensam ram för att ge ett stereoskopiskt synfält. En kikare är oumbärlig vid en rad olika aktiviteter, från friluftsliv och fågelskådning till sportevenemang och astronomi. Den kan också vara till stor hjälp för yrkesverksamma inom områden som geologi, marinbiologi och polisarbete. Med en bra kikare kan du observera världen omkring dig i detalj, utan att behöva närma dig objekten eller störa dem.

I vår grundliga jakt på den ultimata kikaren, har vi testat flera modeller under olika betingelser och i olika prisklasser. Efter att ha noggrant granskat prestanda, hållbarhet, användarvänlighet och prisvärdhet, är vi glada att kunna meddela att Urberg 10x50 SPB är det bästa kikaret vi har stött på. Detta kikare erbjuder en otrolig skärpa och ljusstyrka, robust konstruktion och är dessutom mycket prisvärt. Oavsett om du är en ivrig fågelskådare, en äventyrslysten vandrare eller bara vill ha en bra kikare för alla tillfällen, kommer Urberg 10x50 SPB inte att göra dig besviken.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa kikarna 2023

 1. Urberg10x50 SPB Bäst i test: 4,7/5
 2. Focus Outdoor 10x42 Kikare Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Focus Fun II 8x21 Kikare Bästa billiga: 4,3/5
 4. Urberg WP 8x32 Mono Bästa fältvidd: 4,2/5
 5. Focus Aqua-float 7x50 Kikare Bästa marina: 4,0/5
 6. Bushnell Prime 1300 LRF Rangefinder Bästa avståndsmätare: 3,9/5
 7. Carson Scout 8x22 mm Bästa kompakta: 3,8/5
 1. Bäst i test Urberg 10x50 SPB

  Högpresterande, robust kikare för utomhusaktiviteter och miljövänligt företag.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Optik:
  4,9/5
  Magnifikation:
  4,2/5
  Objektivstorlek:
  4,7/5
  Byggkvalitet:
  4,9/5
  Användarvänlighet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 10x50 SPB är en imponerande kikare som erbjuder utmärkt prestanda och värde för pengarna. Den levererar en bild av hög kvalitet med imponerande klarhet och detaljrikedom, även vid långa avstånd. Dess 10x förstoring och 50mm objektiv är idealiska för en mängd olika utomhusaktiviteter, från fågelskådning till astronomi. Dessutom presterar kikaren väl i olika ljusförhållanden, vilket gör det möjligt att observera under både gryning och skymning.

  Kikaren är byggd för att vara robust och hållbar, med en stark aluminiumkonstruktion som tål tuffa väderförhållanden och intensiv användning. Trots att den inte är vattentät, har den ett stativfäste och en god vikt på 900g vilket ger en stabil bild. Fokuseringen är smidig och snabb, med både centrum och diopterjustering tillgängliga för optimal användarvänlighet. Dess nackdelar inkluderar en viss tyngd men detta kompenseras av dess robusta konstruktion och bra grepp.

  Slutsatsvis är Urberg 10x50 SPB ett utmärkt köp för den som letar efter en kvalitetskikare till ett rimligt pris. Den kombinerar hög prestanda med robust byggkvalitet och användarvänlighet, vilket gör den lämplig för både nybörjare och mer erfarna användare. Dessutom är det värt att notera Urbergs åtagande att donera 1% av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation, vilket innebär att varje köp bidrar till bevarandet av vår planet.

  Fördelar

  • Hög bildkvalitet och detaljrikedom
  • Perfekt för olika utomhusaktiviteter
  • Fungerar väl i olika ljusförhållanden
  • Stark och hållbar konstruktion
  • Användarvänlig med smidig fokusering

  Nackdelar

  • Inte vattentät
  • Något tung att bära
  Produkten finns att köpa här:
  895 kr
 2. Bästa premiumvalet Focus Outdoor 10x42 Kikare

  Högpresterande, robust kikare med klar bild och bred synfältsvidd.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Optik:
  4,8/5
  Magnifikation:
  4,3/5
  Objektivstorlek:
  4,8/5
  Byggkvalitet:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Focus Outdoor 10x42 kikare är en högpresterande produkt som lever upp till sitt löfte om kvalitet och funktionalitet. Med en prisbild på 1099 kr, är denna kikare en rimlig investering för de som behöver en tillförlitlig och robust kikare för sina utomhusaktiviteter. En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos denna kikare är dess klarhet. Den levererar imponerande skarpa bilder under olika ljusförhållanden, vilket gör den idealisk för både fågelskådning och astronomisk observation. Den avancerade antireflexbehandlingen bidrar till att producera en naturtrogen bild, samtidigt som den förstärker detaljer på långt avstånd.

  När det gäller fältvidd och fokusering glänser Focus Outdoor 10x42 ytterligare. Med en synfältsvidd på 98 meter vid en distans på 1000 meter, ger denna kikare en bred synbar yta, vilket gör det lätt att följa rörliga objekt. Dessutom är fokuseringen med denna kikare snabb och smidig, vilket gör den extremt användarvänlig. Den vattentäta funktionen ökar också dess funktionalitet, eftersom den kan användas under olika väderförhållanden utan att prestandan påverkas.

  Slutligen står Focus Outdoor 10x42 kikaren ut när det gäller kvalitet och hållbarhet. Den är konstruerad med högkvalitativa material, inklusive ett gummibeklätt skal för ökad stötsäkerhet, vilket ger en robust och hållbar kikare. Dessutom är den ganska lätt, med en vikt på 618 gram, vilket gör den bekväm att hålla i under längre perioder. Med tanke på alla dessa faktorer, är det tydligt att Focus Outdoor 10x42 kikaren är en produkt av hög kvalitet som erbjuder enastående prestanda och utmärkt valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Hög klarhet och skarpa bilder
  • Avancerad antireflexbehandling
  • Bred synfältsvidd
  • Snabb och smidig fokusering
  • Vattentät och robust konstruktion

  Nackdelar

  • Något högre pris jämfört med andra modeller
  • Kan vara tung att hålla under längre perioder
  Produkten finns att köpa här:
  1099 kr
 3. Bästa billiga Focus Fun II 8x21 Kikare

  Högkvalitativ, kompakt kikare med skarp bild och lättanvänd design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Optik:
  3,9/5
  Magnifikation:
  4,2/5
  Objektivstorlek:
  4,2/5
  Byggkvalitet:
  4,6/5
  Användarvänlighet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Focus Fun II 8x21 Kikare får ett starkt betyg på 4,3/5 från oss här på Bäst i Test 24, och det är inte svårt att förstå varför. Denna kikare levererar enastående klarhet med skarpa bilder och detaljer tydliga även på längre avstånd. Den presterar även bra under varierande ljusförhållanden vilket gör den till en utmärkt partner oavsett om du är ute i dagsljus eller skymning. Med sin förstoring på åtta gånger och en objektivdiameter på 21 mm, får du en fantastisk upplevelse av din omgivning.

  Kikaren har en fältvidd på 7,4° vilket ger ett synfält på hela 131 meter vid en distans på 1000 meter. Detta innebär att du kommer kunna följa rörliga objekt smidigt med kikaren, samt att du får en bred överblick över din omgivning. Fokuseringen går snabbt och smidigt vilket gör det enkelt att fånga upp objekt även vid snabba rörelser. Dessutom är den antireflexbehandlad vilket bidrar till en klarare bild.

  Focus Fun II 8x21 Kikare är inte bara funktionell utan också mycket praktisk. Den har ett kompakt design vilket gör det möjligt att lätt ta med den i fickan på dina äventyr. Och med dess vikt på endast 157 g, kommer du knappt märka av att du bär den. Kikaren är tillverkad i robusta material vilket gör den hållbar över tid. Dessutom levereras den med en halsrem och förvaringsväska, vilket underlättar transport och förvaring. Kikaren är mycket användarvänlig och passar både för nybörjare och mer erfarna kikaranvändare.

  Fördelar

  • Skarpa bilder och tydliga detaljer
  • Bra prestanda i olika ljusförhållanden
  • Bred fältvidd för bred överblick
  • Snabb och smidig fokusering
  • Kompakt och lätt design

  Nackdelar

  • Objektivdiameter kan vara mindre än konkurrenter
  • Saknar eventuellt vattenresistens
  Produkten finns att köpa här:
  329 kr
 4. Bästa fältvidd Urberg WP 8x32 Mono

  Vattentät kikare med skarp bild och bred fältvidd.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Optik:
  4,3/5
  Magnifikation:
  4,2/5
  Objektivstorlek:
  3,8/5
  Byggkvalitet:
  4,4/5
  Användarvänlighet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg WP 8x32 Mono är en vattentät kikare som erbjuder en rad imponerande funktioner. Dess 8x förstoring och 32 mm objektiv ger en skarp och klar bild, vilket gör den utmärkt för en rad utomhusaktiviteter som fågelskådning, vandring och camping. Kikaren levererar en hög bildkvalitet med utmärkt klarhet, även på långt avstånd. Dessutom klarar den av olika ljusförhållanden väldigt bra, vilket är ett plus för dem som vill använda kikaren i olika miljöer och tider på dagen.

  Den här kikaren erbjuder också en imponerande fältvidd som gör det möjligt att se en bred synlig yta. Detta är särskilt användbart när man följer rörliga objekt. Dessutom erbjuder den snabb och smidig fokusering, vilket ytterligare förbättrar användarupplevelsen. Kvaliteten och hållbarheten hos denna kikare är också imponerande. Den är tillverkad av robusta material och är vattentät, vilket gör den idealisk för användning i olika väderförhållanden.

  Kikaren är också mycket användarvänlig, med tydliga instruktioner som gör det enkelt att komma igång. Den är bekväm att hålla i över längre perioder, vilket är bra för de som planerar att använda den under långa observationssessioner. Slutligen, med tanke på dess pris och de funktioner den erbjuder, ger Urberg WP 8x32 Mono utmärkt valuta för pengarna. Oavsett om du är en passionerad fågelskådare eller bara någon som älskar utomhusaktiviteter, är denna kikare ett bra val.

  Fördelar

  • Skarp och klar bildkvalitet
  • Fungerar bra i olika ljusförhållanden
  • Imponerande fältvidd
  • Snabb och smidig fokusering
  • Vattentät och robust konstruktion

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Kan vara tung att bära länge
  Produkten finns att köpa här:
  445 kr
 5. Bästa marina Focus Aqua-float 7x50 Kikare

  Robust, vattentät kikare med inbyggd kompass och hög bildkvalitet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Optik:
  4,0/5
  Magnifikation:
  4,1/5
  Objektivstorlek:
  4,1/5
  Byggkvalitet:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Focus Aqua-float 7x50 är en kikare som är speciellt utformad för marint bruk. Med dess robusta byggkvalitet, vattentäta egenskaper och gasfyllda konstruktion som flyter på vattnet, ger denna kikare en exceptionell hållbarhet och användarvänlighet. Den inbyggda kompassen och avståndsskalor är praktiska funktioner, med tillägget av skalbelysning i mörka miljöer ökar dess användbarhet ytterligare. Trots sitt relativt höga pris på 1899 kr, känns kikaren värd sin kostnad givet dess omfattande funktioner och höga prestanda.

  När det kommer till bildkvalitet och fältvidd, levererar Focus Aqua-float 7x50 utmärkt. Den avancerade IF-fokuseringen anpassar snabbt kikarens fokus under användning, vilket ger en skarp och klar bild även under skymning och nattetid. Antireflexbehandlingen och baK4-prismorna förbättrar ytterligare bildkvaliteten medan det stora synfältet på 132 meter vid 1000 meter gör det lätt att lokalisera och följa objekt.

  En annan positiv aspekt av denna kikare är dess komfort. Trots sin robusta konstruktion är den fortsatt lätt att hålla i under längre perioder, vilket gör det till ett bra val för de längre observationssessionerna. Dessutom är instruktionerna klara och lätta att följa, vilket gör denna kikare tillgänglig även för nybörjare. Sammanfattningsvis är Focus Aqua-float 7x50 en välbyggd, högpresterande och användarvänlig kikare som trots sin något högre prislapp erbjuder ett bra värde.

  Fördelar

  • Robust och vattentät konstruktion
  • Inbyggd kompass och avståndsskalor
  • Utmärkt bildkvalitet och fältvidd
  • Snabb IF-fokusering
  • Användarvänlig och komfortabel

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra modeller
  • Kan uppfattas som tung för vissa användare
  Produkten finns att köpa här:
  1899 kr
 6. Bästa avståndsmätare Bushnell Prime 1300 LRF Rangefinder

  Högpresterande kikare med avståndsmätning och varierande byggkvalitet.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Optik:
  3,8/5
  Magnifikation:
  3,9/5
  Objektivstorlek:
  3,6/5
  Byggkvalitet:
  4,1/5
  Användarvänlighet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Bushnell Prime 1300 LRF Rangefinder är en är en unik kikare med avståndsmätning och flera andra avancerade funktioner. Den erbjuder 6x förstoring, vilket kan vara användbart för att observera objekt på längre avstånd. Dessutom har den en mätkapacitet på upp till 1189 meter, vilket låter imponerande. Dock finns det klagomål om att minsta darr på handen gör att siktpunkten flyttar sig vid mätning, vilket kan vara problematiskt för vissa användare.

  Kvaliteten och hållbarheten hos Prime 1300 LRF Rangefinder verkar vara en blandad väska. Den har en lätt konstruktion, vilket gör den lätt att bära runt, men å andra sidan finns det recensioner som tyder på att den känns plastig och klen. Även om Bushnell är kända för sina högkvalitativa produkter, verkar det som om vissa användare inte är nöjda med denna modells robusthet.

  Avseende användarvänligheten är Bushnell Prime 1300 LRF Rangefinder utformad med användarkomfort i åtanke. Den har en slim profil och utmärkt ergonomi, vilket gör den bekväm att hålla under långa perioder. Dessutom kommer den med ett neoprenfodral med tyst stängning för extra bekvämlighet. Sammantaget förefaller Prime 1300 LRF Rangefinder vara ett anständigt val för den som söker en högpresterande kikare med avståndsmätning, men dess något bristande byggkvalitet kan vara ett avskräckande för vissa.

  Fördelar

  • 6x förstoring för långdistansobservation.
  • Mätkapacitet upp till 1189 meter.
  • Lätt konstruktion, lätt att bära.
  • Slim profil och utmärkt ergonomi.
  • Inkluderar tyst stängande neoprenfodral.

  Nackdelar

  • Siktpunkten flyttar sig vid minsta darr.
  • Känns plastig och klen enligt vissa recensioner.
  Produkten finns att köpa här:
  3345 kr
 7. Bästa kompakta Carson Scout 8x22 mm

  Prisvärd, kompakt kikare med utmärkt optisk kvalitet och robust konstruktion.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Optik:
  3,6/5
  Magnifikation:
  3,9/5
  Objektivstorlek:
  3,9/5
  Byggkvalitet:
  3,8/5
  Användarvänlighet:
  3,8/5
  Till butiken
  (Outdoorexperten)

  Carson Scout 8x22 mm är en kompakt och prisvärd kikare som erbjuder överlägsen optisk kvalitet. Bilden som kikaren frambringar är imponerande med tanke på dess storlek och pris. Detaljerna är tydliga och färgåtergivningen är utmärkt tack vare de fullt ytbehandlade linserna. Den centrerade fokusjusteringen med självständig högerdiopterjustering ger dessutom maximal fokusflexibilitet, vilket innebär att du snabbt och smidigt kan fokusera oavsett vad du tittar på.

  Trots sin lilla storlek och lättvikt, så känns Carson Scout robust och hållbar. Den har en solid konstruktion som man kan lita på under olika väderförhållanden, vilket gör den idealisk för friluftsliv, sportaktiviteter och konserter. Användarvänligheten är också uppskattad. Kikaren är lätt att använda och bekväm att hålla i under längre perioder. Dessutom inkluderar paketet en rengöringsduk, en halsrem och ett mjukt fodral, vilket gör det ännu bekvämare att ta med sig på äventyr.

  Överlag så erbjuder Carson Scout 8x22 mm mycket värde för pengarna. Med en prislapp på endast 399 kr får du en högkvalitativ kikare som klarar av att leverera skarpa och tydliga bilder i olika situationer. Dess kompakta design och robusta konstruktion, tillsammans med dess användarvänlighet, gör den till ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig och prisvärd kikare.

  Fördelar

  • Överlägsen optisk kvalitet
  • Snabb och smidig fokusjustering
  • Robust och hållbar konstruktion
  • Användarvänlig och bekväm
  • Mycket prisvärd

  Nackdelar

  • Kan upplevas som för liten
  • Ingen vattentät funktion
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Kikare Totalbetyg Pris
Urberg10x50 SPB Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
895 kr
Focus Outdoor 10x42 Kikare Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1099 kr
Focus Fun II 8x21 Kikare Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
329 kr
Urberg WP 8x32 Mono Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
445 kr
Focus Aqua-float 7x50 Kikare Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
1899 kr
Bushnell Prime 1300 LRF Rangefinder Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
3345 kr
Carson Scout 8x22 mm Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kikare

Så hittar du bästa kikare

Att hitta det bästa kikaret kan vara en utmaning, särskilt om du inte är bekant med de tekniska specifikationerna och vad de betyder i praktiken. Det finns dock några grundläggande kriterier du kan titta på för att säkerställa att du väljer rätt produkt för dina behov. Här följer en lista över de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du ska köpa kikare:

Magnifikation

Magnifikation, eller förstoring, är ett av de mest grundläggande kriterierna för att välja en kikare. Detta anger hur mycket närmare ett objekt kommer att framstå jämfört med det nakna ögat. Till exempel kommer ett 10x kikare att göra objektet se ut som om det är 10 gånger närmare än det egentligen är. Välj en magnifikation baserat på vad du tänker använda kikaren för. För fågelskådning eller vildmarksobservation, kan en högre magnifikation vara fördelaktig. Men kom ihåg att högre magnifikation också kan göra bilden skakig om kikaren inte stabiliseras, till exempel med ett stativ.

Objektivets diameter

Objektivets diameter är ännu en viktig faktor att ta hänsyn till. Denna siffra, som anges i millimeter, refererar till storleken på de främre linserna på kikaren. Större objektivlinsar tillåter mer ljus att komma in, vilket resulterar i ljusare och klarare bilder, särskilt i svagt ljus. Men större linser gör också kikaren tyngre och klumpigare, så det är viktigt att hitta en bra balans baserat på dina behov.

Konstruktion och hållbarhet

Kikarens konstruktion och hållbarhet är också avgörande. Du vill ha en kikare som kan tåla de förhållanden du kommer att använda den i. Om du planerar att använda den i tuff terräng eller under svåra väderförhållanden, bör du överväga en kikare som är vattentät och har ett gummiskydd för extra skydd. Dessutom bör du titta på kvaliteten på linserna och prismorna inuti kikaren, eftersom dessa spelar en stor roll i bildkvaliteten.

Synfält

Synfältet är hur brett ett område du kan se genom kikaren på ett visst avstånd. Detta mäts vanligtvis i grader eller meter på 1000 meter. Ett bredare synfält gör det lättare att hitta och följa rörliga objekt, vilket kan vara särskilt användbart för fågelskådning eller sportevenemang. Men bredare synfält kan också betyda mindre detaljer, så det är en avvägning att tänka på.

Fokusering

En annan viktig aspekt att titta på är hur enkelt och snabbt du kan fokusera med kikaren. Vissa modeller har en central fokuseringsratt, medan andra har individuell fokusering för varje öga. Central fokusering är oftast snabbare och mer bekväm, men individuell fokusering kan ge en mer exakt justering för varje öga. Även här beror ditt val på vad du planerar att använda kikaren för.

Pris

Priset är alltid en faktor att överväga. Dyrare kikare har ofta högre kvalitet på linser och prisma, robustare konstruktion och bättre ljustransmission. Men det betyder inte att du inte kan hitta en bra kikare till ett rimligt pris. Det finns många prisvärda modeller på marknaden som presterar väldigt bra i sina prisklasser.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt köp. Dessa kan ge värdefull insikt i hur kikaren presterar i praktiken, om det finns några vanliga problem eller svagheter, och hur bra tillverkaren hanterar kundservice och garantiärenden. Kom ihåg att ta recensioner med en nypa salt, men de kan definitivt hjälpa dig att få en bättre uppfattning om huruvida en viss kikare passar dina behov.

kvinna kikare

Hur använder man en kikare?

Att använda en kikare kan verka självklart, men det finns några tekniker och tips som kan förbättra din upplevelse och hjälpa dig att få ut det mesta möjliga av ditt instrument. Här följer några viktiga aspekter att tänka på när du använder en kikare:

Justera ögonavståndet

Först och främst bör du justera ögonavståndet på kikaren för att passa dina ögon. Detta är avståndet mellan de två okularen, och det kan justeras genom att vrida eller böja kikaren tills du ser ett enda cirkulärt synfält. Om avståndet inte är rätt justerat, kan du se en mörk skugga i bilden eller få en mindre bekväm tittarupplevelse. Detta steg är särskilt viktigt om flera personer med olika ögonavstånd kommer att använda kikaren.

Fokusera

Nästa steg är att fokusera kikaren. De flesta modeller har en central fokuseringsratt som justerar fokus för båda ögonen samtidigt. Börja med att täcka över höger objektiv (antingen med handen eller med ett objektivlock om ett sådant följer med) och fokusera på ett objekt i avståndet med vänster öga genom att vrida på fokuseringsratten. När bilden är skarp, täcker du över vänster objektiv och justerar höger ögons diopterinställning (oftast en mindre ratt nära höger okular) tills bilden är skarp. Nu ska du kunna se en skarp bild med båda ögonen samtidigt, och du behöver bara använda den centrala fokuseringsratten för att justera fokus när du tittar på objekt på olika avstånd.

Hålla kikaren stadigt

En annan viktig aspekt av att använda en kikare är att hålla den stadigt. Eftersom kikaren förstorar bilden, kommer även minsta rörelse att förstoras, vilket kan göra bilden skakig, särskilt vid högre förstoringar. Det finns flera tekniker för att hålla kikaren stadigt. En är att använda båda händerna och hålla armbågarna intill kroppen för att skapa stabilitet. Du kan också luta dig mot ett träd eller en vägg, eller använda ett stativ eller monopod om ditt kikare har ett stativfäste.

Skötsel och underhåll

För att förlänga livslängden på din kikare och säkerställa bästa möjliga prestanda, är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Förvara alltid din kikare i dess väska när den inte används för att skydda den från damm och smuts. Rengör linsen regelbundet med en lämplig linsrengörare och en mjuk trasa eller borste. Undvik att röra linsen med fingrarna, eftersom olja och smuts från huden kan skada beläggningen. Om din kikare är vattentät, kan du skölja av den under rinnande vatten om den blir smutsig, men se till att torka av den noggrant efteråt.

Använda kikaren på olika platser

Slutligen är det viktigt att tänka på var du använder din kikare. Olika miljöer och förhållanden kräver olika användningstekniker. I en skogsmiljö, till exempel, kanske du behöver använda kikaren för att fokusera på objekt genom tät vegetation, medan på en öppen slätt kan du ha möjlighet att observera över längre avstånd. Anpassa din fokuseringsstrategi efter miljön: fokusera på närliggande objekt i tätare områden och låt blicken sträcka sig längre i öppnare landskap. Detta hjälper dig att maximera användningen av din kikare och uppskatta de olika detaljerna i varje miljö.

LÄS MER: Bästa Pulsklocka

Vem har nytta av en kikare?

En kikare är ett mångsidigt verktyg som kan användas i en mängd olika sammanhang. Beroende på dina intressen och aktiviteter kan en kikare vara ett ovärderligt hjälpmedel. Här följer några exempel på personer som skulle ha stor nytta av en kikare:

 • Fågelskådare: För fågelskådare är en kikare ett oumbärligt verktyg. Den gör det möjligt att se fåglar på avstånd i deras naturliga miljö utan att störa dem. Med en bra kikare kan du se detaljer som fjäderfärg och -mönster, beteende och andra kännetecken som hjälper till att identifiera olika arter. En kikare med hög förstoring och bra ljustransmission är särskilt användbar för fågelskådning i skymning och gryning, när många fåglar är mest aktiva.
 • Vandrare och friluftsentusiaster: Om du gillar att vandra eller campa i vildmarken, kan en kikare hjälpa dig att uppskatta landskapet ännu mer. Du kan använda den för att studera vilda djur, se över dalgångar eller sjöar, eller till och med för att navigera om du tappar bort dig. En kompakt och lätt kikare som är robust och vattentålig är bäst för detta ändamål.
 • Sportfans: Om du ofta tittar på sportevenemang, särskilt de där du sitter långt ifrån handlingen, kan en kikare förbättra din upplevelse avsevärt. Du kan få en närbild av spelarna, se detaljer som inte är synliga för det blotta ögat, och följa spelet mer intensivt. En kikare med snabb fokus och ett brett synfält är idealisk för att titta på snabba sporter.

Å andra sidan, om du mestadels befinner dig inomhus eller i stadsområden där det inte finns mycket att observera på avstånd, kanske du inte har lika mycket nytta av en kikare. Personer som lider av ögonproblem som gör det svårt att fokusera på avstånd, eller som har svårt att hålla händerna stadiga, kan också ha svårigheter med att använda en kikare effektivt.

LÄS MER: Pulsklocka dam bäst i test

vanliga frågor om Kikare

FAQ: Vanliga frågor om kikare

Vad betyder siffrorna på en kikare?

Siffrorna på en kikare, till exempel 10x50, representerar magnifikation och objektivdiameter. Det första numret (10 i detta exempel) är kikarens förstoring. Det betyder att objektet du tittar på kommer att se ut som om det är 10 gånger närmare än det faktiskt är. Det andra numret (50 i detta exempel) är diametern på objektivet i millimeter. Större objektiv samlar mer ljus och ger därmed ljusare bilder, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i svagt ljus.

Hur rengör jag min kikare?

För att rengöra din kikare bör du börja med att blåsa bort löst damm eller smuts från linserna med en blåsboll eller en ren borste. Använd sedan en linsrengöringslösning eller rengöringsvätska speciellt avsedd för optiska linser, och torka försiktigt med en mikrofiberduk eller linspapper. Undvik att gnugga för hårt, eftersom detta kan skada linsytan. Rengör inte insidan av kikaren själv - om det behövs bör detta göras av en professionell.

Kan jag använda min kikare med glasögon?

Ja, de flesta moderna kikare kan användas med glasögon. De har en funktion som kallas ögonavstånd, vilket är avståndet från varje okular till ditt öga, och detta kan justeras för att passa både glasögonbärare och de som inte bär glasögon. Vissa kikare har även vridbara eller fällbara ögonmusslor som kan anpassas för att passa din ögonform och om du har glasögon eller inte.

Kan jag använda en kikare för att titta på stjärnor?

Ja, en kikare kan definitivt användas för grundläggande astronomi. Faktum är att de kan ge en bättre vy av stjärnhimlen än ett litet teleskop, eftersom de har ett bredare synfält. Du kan använda dem för att se månen i mer detalj, för att titta på stjärnkluster och stora nebulosor, och till och med för att se några av Jupiters månar. För mer detaljerade observationer av planeter och djuprymdsobjekt skulle du dock behöva ett riktigt teleskop.

Hur fungerar en kikare?

En kikare fungerar genom att använda ett par linser och prisma för att böja ljusstrålar och förstora objekt. När ljuset passerar genom den främre linsen (objektivet), skapas en bild som är upp och ner. Detta rätas upp med hjälp av två prismor inuti kikaren, som reflekterar ljuset och vänder bilden rätt. Slutligen passerar ljuset genom den bakre linsen (okularet), vilket förstorar bilden så att du kan se den i detalj.

Vad är skillnaden mellan en kikare och ett teleskop?

Den främsta skillnaden mellan en kikare och ett teleskop är att kikaren har två okular, vilket ger ett stereoskopiskt (tredimensionellt) synfält, medan teleskopet bara har ett. Detta gör att kikaren är mer bekväm att använda för längre perioder och ger ett bredare synfält, vilket är fördelaktigt för att observera stora områden som landskap eller stjärnhimlar. Teleskopen å andra sidan har oftast högre förstoring och bättre ljussamling, vilket gör dem mer lämpade för detaljerade observationer av avlägsna objekt som planeter och galaxer.

Vad betyder det när en kikare är vattentät?

När en kikare märks som vattentät innebär det att den kan tåla exponering för vatten utan att skadas. Detta uppnås genom att använda speciella tätningar och ibland genom att fylla kikaren med ett ämne som kväve för att förhindra kondensation inuti. Observera dock att vattentät inte nödvändigtvis innebär att kikaren kan nedsänkas i vatten utan risk. För detta bör du leta efter kikare som är märkta som vattentäta eller dykvänliga.

Vad är det för skillnad på billigare och dyrare kikare?

Priset på en kikare kan variera mycket, och det beror oftast på kvaliteten på de optiska komponenterna och konstruktionen. Dyrare kikare har oftast linser och prismor av högre kvalitet, vilket ger bättre bildkvalitet, skärpa och ljustransmission. De kanske också har bättre konstruktion, med robusta material och vattentäta egenskaper. Billigare kikare kan fortfarande vara bra för tillfällig användning eller för barn, men om du planerar att använda din kikare regelbundet eller för krävande aktiviteter som fågelskådning eller stjärnskådning, kan det vara värt att investera i en dyrare modell.

Om vårt test

När vi testade och utvärderade kikare på Bäst i Test 24, använde vi en noggrann och omfattande process för att säkerställa att vi erbjöd en rättvis och objektiv bedömning av varje produkt. Vi började med att samla in en mängd olika kikare från ledande tillverkare, både budget och premium modeller. Därefter genomförde vi en serie tester för att utvärdera varje kikares prestanda och funktionalitet.

 • Klarhet: Hur skarp är bilden? Är detaljerna tydliga även på långt avstånd? Hur bra presterar kikaren i olika ljusförhållanden?
 • Fältvidd: Hur bred är den synliga ytan genom kikaren? Är det lätt att följa rörliga objekt?
 • Fokusering: Hur snabbt och smidigt kan man fokusera med kikaren? Fungerar autofokus korrekt?
 • Kvalitet och hållbarhet: Vilka material är kikaren tillverkad av? Känns den robust och hållbar? Är den vattentät eller vädertålig?
 • Användarvänlighet: Är kikaren lätt att använda? Är den bekväm att hålla i under längre perioder? Är instruktionerna klara och lätta att följa?

Genom att bedöma kikare på dessa punkter kunde vi skapa en detaljerad och omfattande bild av varje produkts prestanda. Vi jämförde sedan våra resultat för att utse den bästa kikaren för olika användningsområden och budgetar. Oavsett om du är en passionerad fågelskådare, en ivrig astronom eller bara någon som vill ha en stabil och tillförlitlig kikare för dina utomhusäventyr, kan du lita på Bäst i Test 24 för att hjälpa dig hitta den perfekta produkten för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Betyg: 4.4 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.