Bäst i test: Bästa myggmedel 2022

Uppdaterad maj 2022

När sommaren närmar sig så är det främst värme och semester vi tänker på. Men tyvärr vaknar ju myggor och knott till liv igen, vars bett snabbt kan förstöra en mysig kväll på uteplatsen eller framför elden i skogen. Oavsett var i landet du befinner dig så är ett effektivt myggmedel guld värt, då slipper du kliande bett och störande surr. Vi har testat både klassiker och nylanseringar av myggmedel och sammanställt en lista inför sommaren 2022.

Vårt test av myggmedel

Vi har testat flera olika myggmedel i praktiken för att ta reda på vilket som är bäst. Olika myggmedel ger olika effekt. Detta beror på innehåll och koncentration av verksamma ämnen. Vi har testat både spray och roll-on-produkter i några olika miljöer och utgått från följande aspekter vid betygsättning och bedömning:

 • Effekt - Hur effektivt avvisar medlet myggor? Avvisas myggor och knott helt, eller bara bett?
 • Varaktighet - Hur länge sitter effekten i? Påverkas skyddet av aktiviteter som träning och bad?
 • Användning - Är produkten enkel att applicera? Tas den snabbt upp av huden? Lämnar den doft?
 • Irritation - Finns benägenhet till hudirritation?

 1. Mygga Mosquito Stick

  9,4/10
  "Klassiker med hög avvisande effekt".
  Mygga Mosquito Stick
  Bäst i test
  Typ
  Roll-on
  Skyddar i
  6 timmar
  Volym
  50 ml
  Innehåller DEET
  Ja
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns i många former
  • Skydd varar länge
  • Drygt myggmedel
  Nackdelar
  • Något högre pris

  Recension

  MyggA är det klassiska myggmedelsmärket som funnits sedan 80-talet. Det är Sveriges mest köpta myggmedel och är en stapelvara i de flesta hemmaapotek. MyggA kommer i alla tänkbara former, från gel och spray till roll-on och stift. Det fungerar utmärkt mot de flesta småkryp som fästingar, myggor, knott och andra stickande insekter. Medlet innehåller DEET som sätter insekternas luktförmåga ur funktion. 

  MyggA är ett mycket effektivt och lättanvänt myggmedel. Det genomgår kontinuerligt laboratorietester och är ett väldokumenterat bekämpningsmedel. Vi har specifikt valt ut MyggA Roll On som testvinnare. Det beror på att roll-on är en så smidig form av myggmedel, lätt att bära med sig och applicera på utsatta områden. Det doftar därtill mycket gott tack vare de tillsatta växtoljorna.

  Läs mer
 2. Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray

  9,3/10
  "Bästa naturliga alternativet".
  Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Spray
  Skyddar i
  5 timmar
  Volym
  75 ml
  Innehåller DEET
  Nej
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fri från DEET
  • God doft
  • Fläckfri
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Det något dyrare myggmedlet från Sjö & Hav utmärker sig med att vara fritt från DEET. För dig som vill undvika kemikalier eller inte behöver ett starkt myggmedel så rekommenderar vi varmt Sjö & Hav myggmedel. Medlets aktiva ingrediens är extrakt från citroneukalyptus, både miljövänligt och snällt mot människor. Odling och framställning sker med fokus på hållbarhet. 

  Medlet har en naturligt frisk doft av citron och kan köpas som både roll-on och spray. Sjö & Hav myggmedel fungerar väl mot stickande insekter, men kan behöva en återapplicering oftare än starkare myggmedel. En stor fördel med att medlet är fritt från DEET är att det inte lämnar fläckar på textilier eller utrustning, du kan säkert applicera medlet direkt på kläderna om du vill undvika hudkontakt!

  Läs mer
 3. Djungelolja

  8,9/10
  "Dryg olja i liten och smidig förpackning".
  Djungelolja
  Mest Prisvärd
  Typ
  Olja
  Skyddar i
  6 timmar
  Volym
  40 ml
  Innehåller DEET
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svensktillverkad
  • 20 % DEET
  • Mycket dryg
  Nackdelar
  • Liten förpackning

  Recension

  Efter MyggA är förmodligen Djungelolja Sveriges mest populära myggmedel. Medlet kan köpas i princip överallt och är mycket omtyckt. Medlet fungerar utmärkt mot alla stickande insekter, och till viss del mot fästingar. Medlet tillverkas av Orkla här i Sverige och finns både som olja och roll-on.

  Djungelolja innehåller 20 % DEET, den högsta tillåtna mängden av bekämpningsmedlet i Sverige. Medlet är därmed mycket potent och i regel räcker en applicering om dagen för ett gott skydd. Applicering fler än två gånger om dagen rekommenderas inte. Djungelolja ska heller inte användas på barn under 13 år till följd av den höga halten DEET.

  Starka myggmedel lika Djungelolja är mycket effektiva när det kommer till att bekämpa myggor och knott, men använd produkten säkert och undvik kontakt med ögon, sår, läppar och näsa. Oljan är mycket enkel att stryka på och räcker länge, produkten varier en del i pris mellan butiker med överstiger sällan 100 kronor. 

  Läs mer
 4. Salubrin Mygglotion

  8,8/10
  "DEET-fri mygglotion för smidig applicering, fungerar för gravida och ammande".
  Salubrin Mygglotion
  Typ
  Lotion
  Skyddar i
  6 timmar
  Volym
  100 ml
  Innehåller DEET
  Nej
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Vattenfast lotion
  • Finns även som spray
  • Dermatologiskt testad
  Nackdelar
  • Inte så dryg

  Recension

  Salubrin Mygglotion är en av få myggmedel i lotion-format. För- och nackdelar med olika typer av preparat är främst subjektiv, men vi uppskattar lotion. Det är enkelt att applicera lite kräm i handen och smörja in utsatta områden. Du får en exakt mängd som du själv bestämmer och slipper oroa dig för överanvändning av medlet. Tänk på att själv smörja in barnen så de inte får krämen i ögon eller mun. Likt andra myggmedel så rekommenderas inte användning på barn under 3 år.

  Salubrin innehåller citroneukalyptus och är fritt från DEET. Det är därmed snällt mot miljö och hud, och det luktar väldigt gott! Det är också ett av få myggmedel som testats och godkänts för gravida och ammande. Priset är något högt och krämen är inte särskilt dryg, men med god doft, effekt och dermatologiskt säkra egenskaper så är det ett myggmedel värt att testa. I Salubrins sortiment hittar du även myggspray och gel för lindring vid insektsbett.

  Läs mer
 5. US622 Myggspray 60 ml

  8,6/10
  "Starkt myggmedel för dig i myggtäta områden".
  US622 Myggspray 60 ml
  Typ
  Spray
  Skyddar i
  6 timmar
  Volym
  60 ml
  Innehåller DEET
  Ja
  Fri frakt över 600 kr
  30 dagars öppet köpt
  2-7 dagars leverans
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra pris
  • Högsta halten av DEET
  Nackdelar
  • En förpackning används upp ganska snabbt

  Recension

  Om du planerar att besöka, eller lever i väldigt myggtäta områden så är US622 perfekt. Det innehåller den högsta tillåtna dosen av DEET (20 %), vilket gör medlet mycket potent och ska endast användas två gånger om dagen. Det starka medlet avvisar myggor, knott och fästingar mycket väl, men ska användas med försiktighet på och runt barn. 

  Medlet håller gott och i väl i upp till sex timmar. Vi behövde bara applicera medlet en gång för ett gott skydd resten av dagen. Du kan köpa US622 som spray eller stift. Spray täcker en större yta snabbt, medan stiftet är bättre för små områden. Båda produkterna kostar mycket lite och du kan köpa både spray och stift för runt 100 kronor. 

  Läs mer

myggmedel guide

Köpguide: välj rätt myggmedel

Myggfångare och myggnät tar en långt om du vill ha en myggfri tillvaro hemma eller i sommarstugan. Men så fort du är i rörelse så behövs ett bra myggmedel. Myggmedel avvisar antingen myggor och knott i sin helhet eller så hindrar de från bett. Medlen kan innehålla olika ingredienser men ses alla som bekämpningsmedel och ska användas med försiktighet. Nedan kan du läsa mer om vad som gör ett myggmedel effektivt och prisvärt.

 • Allergier och överkänslighet

  Om du har allergier eller är känslig för vissa ämnen så ska du kolla noga på vad myggmedlet innehåller, och hur mycket. Det finns myggmedel i flera olika halter, vilket innebär att du kan hitta ”svagare” myggmedel som inte irriterar huden lika mycket. Dessa är även mindre verksamma mot mygg, men bättre än inget och bättre än hudirritation. Dessa lindrigare medel passar även bättre till barn. Om du är särskilt känslig för myggbett så bör de komplettera med allergitabletter. Detta kan du göra även om du inte är överkänslig men ska vistas på en plats med särskilt mycket mygg.
 • Naturligt innehåll

  Om du vill undvika kemikalier så finns det naturliga skydd mot myggor. Dessa innehåller olika oljor och extrakt från växter, örter eller träd vars doft repellerar myggor. Tyvärr är det så att kemikalier har en mycket mer effektiv påverkan på myggor jämfört med oljor. Men det är ett bra alternativ under myggornas lågsäsong eller på platser där du inte besväras allt för mycket av parasiterna.
 • Kemisk innehåll

  DEET är det i särklass vanligaste ämnet i myggmedel. Det är ett mycket effektivt bekämpningsmedel som avvisar mygg, knott och till viss del fästingar. Halten får i Sverige inte överstiga 20 %, utomlands finns starkare medel men dessa ska du undvika. Om du reagerar mot DEET (hudirritation av olika slag) så kan du prova ett myggmedel med ett annat aktivt ämne. Dessa finns att köpa på apoteket.
 • Myggmedel för barn

  Oftast rekommenderas det att inte använda myggmedel på barn under tre år. Det beror på innehållet av kemikalier och dess förmåga att irritera huden samt att små barn lätt kan få medlet i ögon och mun efter applicering. Skydda de minsta barnen med fysiska skydd som myggnät istället och undvik platser med mycket mygg. När barnet har passerat tre års ålder så kan de generellt sett använda myggmedel för vuxna, men var återhållsam och smörj endast vid behov.
 • Typ av applicering

  Myggmedel kommer oftast som spray, roll-on eller stift. Alla varianter anser vi är lätta att applicera och valet består främst av personlig preferens. Om du ska applicera medlet på barn så kan det vara lättare med stift eller roll-on, då har du större kontroll över plötsliga rörelser och slipper dubbelapplicering eller att sprayet hamnar på kläder eller i ansiktet.  Den största skillnaden mellan varianterna skulle kunna sammanfattas som följande; spray ger en något jämnare yta som går snabbare in i huden. Roll-on är enklare att applicera och stift kladdar minst.
 • Övrigt

  Tänk på att samtliga myggmedel klassas som bekämpningsmedel och måste ha Kemikalieinspektionens godkännande för försäljning. Myggmedel håller oftast i uppåt två-tre år innan de tappar sin effekt. Köp inte för mycket medel åt gången men se till att alltid ha en förpackning hemma!

Applicering

Applicera endast medlet på hud som kan komma att utsättas för myggor och knott. Smörj aldrig in hela kroppen och smörj inte onödigt långt in under klädesplagg. Men applicera medlet noga, medlet skyddar nämligen enbart de ytor som har smorts in. Använd bara så mycket att du kan få ett tunt, jämnt lager över huden. Att applicera mer ger ingen ytterligare effekt.

Använd medlet endast om du utsätts för, eller snart ska utsättas för mygg och max två gånger om dagen (om förpackningen inte anger något annat). Medlet ska appliceras ovanpå eventuell solkräm eller lotion.

Komplettera myggmedlet med ljusa, löst sittande kläder då dessa tenderar att göra det svårare för myggen att hitta öppen hud. Tighta kläder som träningstights  och jeans kan myggorna ofta sticka rakt igenom.

Vanliga frågor om myggmedel

Är myggmedel säkra?

Om du följer bruksanvisningarna så är myggmedel säkra. Det är viktigt att följa dessa råd; applicera bara på områden som är utsatta, använd inte medlet i onödan. Överdosera inte medlet i varken mängd eller antal gånger per dygn. Myggmedel är enligt EU-direktiv klassade som bekämpningsmedel oavsett innehåll och ska vara godkända av Kemikalieinspektionen, om så inte är fallet så ska du inte köpa produkten.

Vad är DEET?

DEET är ett vanligt ämne i olika insektsavvisande bekämpningsmedel, så som myggmedel. Det står för dietyltoluamid och är ett ämne som hindrar myggor från att känna doften av svett, det vanligaste sättet för myggan att orientera sig till människan. Det är ett mycket effektivt ämne som repellerar myggor, knott och även fästingar. Överdosera inte ämnet då det kan ge hudirritationer, men om du har köpt en säker produkt och följer anvisningarna så är det i regel ingen fara. Utomlands kan du hitta myggmedel med betydligt högre grad DEET, vi rekommenderar inte dessa då irritation och skada kan uppstå. I Sverige får halten DEET max uppgå till 20 %.

Är myggmedel säkra för barn?

I regel ska myggmedel med DEET och vissa andra starka ämnen inte användas på barn under 3 år. Det finns vissa myggmedel som är giftfria och säkra att använda på barn. Ofta innehåller dessa medel istället naturliga dofter som eukalyptus som håller myggen borta.

Kan jag sola med myggmedel?

Det går oftast bra att sola med myggmedel, läs bruksanvisningen på den enskilda produkten noga för eventuella undantag. Generellt gäller att du ska applicera solskyddet först och låta det torka, sen myggmedlet.

Testvinnare - Bäst Myggmedel

 • Mygga Mosquito Stick
 • Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray
 • Djungelolja
 • Salubrin Mygglotion
 • US622 Myggspray 60 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
7 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5