Bäst i test: Bästa avståndsmätaren 2022

Uppdaterad mars 2022

Har man precis börjat med ett nytt byggprojekt, ska möblera om eller håller på med jakt och golf är det oerhört skönt med en bra avståndsmätare. Inget springande och mätande med tumstock och måttband, eller uppskattande med ögat utan ett klick senare har man fått avståndet med avståndsmätarens laser. Vi har testat ett stort antal olika avståndsmätare som passar perfekt till diverse användningsområden, och utsett Leica Disto D1 till den bästa avståndsmätaren 2022.

Vårt test av avståndsmätare

Variationen och utbudet bland avståndsmätare är stort. Det går att hitta ett flertal olika avståndsmätare till liknande priser där skillnaderna är märkbara, och där de dyrare modellerna i vissa fall är märkbart sämre än de billigare alternativen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom vilka attribut som ligger till grund för betygsättningen och vad vi har testat, samt vad det som köpare kan vara intressant att fundera kring för att hitta rätt direkt. Nedan har vi listat den bästa avståndsmätaren sett till priset, men även andra goda alternativ som kan fungera bättre till specifika användningsområden.

 1. Leica Disto D1

  9,5/10
  "Enkel avståndsmätare med smart Bluetooth- & App-kompabilitet”.
  Disto D1
  Bäst i test
  Räckvidd
  40 m
  Noggrannhet
  ± 2 mm
  Lutningsindikator
  Nej
  Passar till
  Hem & bygg
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • App & Bluetooth kompabilitet
  • Enkel & användarvänlig
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Ingen lutningsindikator

  Recension

  Det blir egentligen inte mycket enklare än denna avståndsmätare. Bara att sätta på och mäta om det är det man vill. Du kan skifta mellan två mätfunktioner; enkel och permanent. Där den enda egentliga skillnaden är att permanent mätning innebär att du kan göra 3 mätningar som visas på displayen i stället för en i taget, vilket kan vara användbart. Om du kopplar upp dig via bluetooth så är instrumentet mycket mer användbart, via appen (Disto plan) kan du skissa upp rummet du befinner dig i och kan lägga in gjorda mätningar direkt i skissen så att du får en överblick och alltid kan ha koll på dimensioner och avstånd. Se nedan på ett utmätt skissexempel från appen;

  Leica Disto D1 phone

  Riktigt användbart om man inte alltid har det lätt att hålla alla siffrorna i huvudet. På detta sett har du tillgång till alla mått du kan tänka dig behöva, samtidigt som du kan använda enkla mätningen om du vill ha ett svar direkt på något avstånd. Med en så pass enkel utformning och funktionalitet som ändå, med Bluetooth och App, tillåter skisser och 3d modeller är denna avståndsmätare allt man behöver och det till ett bra pris. Den kanske mest negativa aspekten hos denna är att den inte har lutningsindikator, vilket innebär att man nästan alltid måste förlita sig på väggar eller hörn och för att få bra tillförlitliga mätningar utan lutning. Behöver du ett avstånd mitt i ett rum kan detta bli mer besvärligt, en lutningsindikator hade verkligen gjort denna till ett bättre verktyg.

  Den har bara två knappar; på/mätknappen och av/rensaknappen. Den ena sätter på och bestämmer enkel eller permanent mätning. Den andra stänger av eller rensar/ångrar senaste funktionen. Det finns några olika sätt/kombinationer att använda de två knapparna på. För att till exempel öppna inställningar trycker man på båda knapparna samtidigt. Kombinationerna är enkla och framgår tydligt i manualen med bilder. Det är också ganska få av dem som man egentligen behöver bry sig om när man väl är uppkopplad mot telefonen och appen via bluetooth är enkel mätning egentligen det enda du behöver. Verktyget kommer även med 2 års garanti, men om du registrerar den hos Leica så får man 3 års garanti i stället, information om detta finns på Leicas hemsida och i manualen.

  Läs mer
 2. Luxorparts Avståndsmätare Pro

  9,4/10
  ”Bra budgetvariant som har det mesta du kan behöva”.
  Luxorparts Avståndsmätare Pro
  Räckvidd
  60 m
  Noggrannhet
  ± 2 mm
  Lutningsindikator
  Ja
  Passar till
  Hem & bygg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Multifunktionell
  • Automatisk lagring av de senaste 30 mätvärdena
  Nackdelar
  • Relativt krånglig (sämre användarvänlighet)

  Recension

  Denna modell tar en liten stund att förstå sig på, för det finns många knappar och inställningar att sätta sig in i, men grunden är funktionerna enkla. Om du bara behöver ett avstånd är det i princip bara att sätta på den och mäta upp avståndet. Ska du mäta trianglar eller volymer så är det lite krångligare, vi kan endast hänvisa er till manualen som ändå gör ett relativt bra jobb på att förklara vad knapparna gör, vilka olika driftlägen mätaren har och hur de fungerar. Du kan i alla fall mäta det mesta med denna mätare och den har ett internminne som sparar de 30 senaste gjorda mätningarna så att du enkelt kan gå tillbaka och kolla upp mätningarna som gjorts.

  För priset är det en riktigt bra produkt, den har förvånansvärt många inbyggda funktioner och mätlägen för att endast ligga på 700kr (ordinarie pris). Att den har lutningsindikator är väldigt positivt, många billiga avståndsmätare saknar denna funktion vilket gör att de är sämre att använda för mätning som inte sker mot till exempel vägg eller i hörn. Vill man ha avståndet från mitt i ett rum till en vägg så ska man enkelt kunna få ut det utan att behöva oroa sig för lutningen.

  Läs mer
 3. Luxorparts Laser 40 m räckvidd

  9,1/10
  "Okomplicerad modell som är både billig och prisvärd".
  Luxorparts Avståndsmätare
  Mest Prisvärd
  Räckvidd
  40 m
  Noggrannhet
  ± 3 mm
  Lutningsindikator
  Nej
  Passar till
  Hem & bygg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt prisvärd
  • Relativt användarvänlig
  Nackdelar
  • Ingen lutningsindikator

  Recension

  Vill du ha en avståndsmätare som ändå har några funktionaliteter förutom avstånd så blir det inte billigare än så här. Du får ingen lutningsindikator men den klarar ändå avstånd, areor, volymer och Pythagoras-funktioner. Den kan spara tjugo stycken mätningar och om du främst kommer mäta avstånd är det egentligen inte svårare än att sätta på den och börja mäta, använda on/dist knappen för att sätta på lasern och sedan samma knapp igen för att få ut värdet (låsa värdet) på displayen. Det finns ju ett flertal andra funktioner men dessa framgår ganska tydligt i manualen vad de gör och hur de fungerar, förvånande nog är mätaren och manualen mer lättförståelig än vad Luxorparts PRO version är.

  Precisionen och räckvidden är sämre, men fortfarande bättre än med en tumstock eller måttband så det är kanske inte de viktigaste variablerna, för övrigt är det ju ganska sällan man behöver mäta uppåt 40 meter och behöver man det så kanske en budgetavståndsmätare inte var på kartan i vilket fall. För gemene man räcker denna mätare gott och väl, den är bara något sämre och mindre användarvänlig än andra något dyrare alternativ, som i långa loppet är garanterat mer värda att investera i än denna men den är fortfarande duglig.

  Läs mer
 4. Uni-T LM40T Laser

  9,0/10
  ”Smidig avståndsmätare och måttband i en och samma produkt”.
  Uni-T LM40T Laseravståndsmätare 40 m räckvidd
  Räckvidd
  40 m
  Noggrannhet
  ± 2 mm
  Lutningsindikator
  Nej
  Passar till
  Hem & bygg
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Simpel
  • Smidigt måttband
  Nackdelar
  • Inga funktioner utöver avstånd

  Recension

  Detta är den enklaste avståndsmätaren i vår lista. Bara att sätta på och mäta ett avstånd. Inga inställningar, minnen, vattenpass, volymer, areor eller annat krångel med inställningar. Bara en avståndsmätare som sitter i ett måttband. De flesta av oss behöver nog inte mycket mer när det kommer till en mätare.

  Måttbandet på 5 meter kan nästan kommer mer till användning än avståndsmätaren. Måttbandet gör ändå verktyget multifunktionellt och de flesta av oss har kanske inte så stor användning av att kunna räkna ut volymen i ett rum, men att snabbt och smidigt kunna få ut längden på rummet och sedan kunna måtta golvplank till denna längd kanske är ett, snäppet, vanligare behov och det är precis vad denna mätare gör möjligt.

  Läs mer
 5. Luxorparts Laserkikare

  8,7/10
  ”Mäter upp avståndet både i jakttornet och på golfbanan”.
  Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
  Räckvidd
  600 m
  Noggrannhet
  -
  Lutningsindikator
  Nej
  Passar till
  Jakt & golf
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Användarvänlig
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Ej anpassningsbar efter glasögon

  Recension

  Med den här laserkikaren gör du ju inga byggprojekt enklare, men du kan definitivt underlätta ditt golfspelande, eller säkra upp avstånd för att veta varifrån det är säkert att skjuta om du är ute och jagar. En simpel men effektiv kikare med avståndsmätare, som når upp till 600m och har flera användbara funktioner, bland annat;

  Scan-läge: Standardläget, tryck och håll in power-knappen tills mätresultatet visas i kikaren.

  Flagpole-läge: Noggrannare mätning där ett föremål låses in och avståndet mäts upp, till exempel en golfflagga. Välj detta läge, tryck och håll in power-knappen tills en ram visas runt flaggindikatorn.

  Fog-läge: Används ifall mätningar ska göras i dis eller dimma, mätare kompenserar för dessa förhållanden för att minimera felmarginalen.

  Speed-läge: Mäter km/h på rörande objekt. Tryck en gång på power-knappen medan objektet följs, försök hålla det centrerat, så ska hastigheten så småningom visas i kikaren.

  Den är väldigt lättanvänd och väldigt prisvärd, de flesta laserkikare med avståndsmätare brukar kosta runt 2000kr och uppåt. Visst, många av dessa innehåller andra specialfunktioner, längre räckvidd eller liknande men de funktionerna som ingår i denna räcker gott och väl för majoriteten av situationerna som uppstår när man behöver en laserkikare. Den är lätthanterlig och ger tillförlitliga resultat. Den egentligen enda negativa aspekten här är att det inte går att anpassa efter individer som bär glasögon, så om du bär sådana är de bäst att ta av dem när mätaren används.

  Läs mer

laser matare

Din köpguide till den bästa avståndsmätaren

Att använda en avståndsmätare är betydligt lättare än att använda en mobil, och är därför något som alla kan göra och ha nytta av. En bra avståndsmätare kan mäta avståndet med laser och med relativt god noggrannhet, men den bästa avståndsmätaren kan göra betydligt fler saker och med högre noggrannhet och synlighet på lasern. Följande punkter tycker vi är de viktigaste:

 • avstand

  Räckvidd 

  Räckvidden är en av de viktigaste egenskaperna hos avståndsmätare. Det finns dyra modeller som bara kan mäta upp till 10 meter, vilket skulle kunna bli begränsande även för hemmasnickaren och möbleraren. Det går däremot att hitta billigare modeller som kan klara 40 meters avstånd och mer. Ska man primärt använda avståndsmätaren i hemmet räcker det gott och väl med 40 meter, men har man jakt och golf som intresse vill man kika på alternativ som har betydligt längre räckvidd.
 • laser

  Ljusstyrka 

  Många gillar att se vad man håller på med, och det är här ljusstyrkan kommer in i bilden. Desto längre avstånd man ska mäta, desto starkare laser vill man ha. På kortare avstånd är det inte några som helst problem oavsett mätare, men dyrare modeller tenderar att ha starkare laser. Även fast man inte riktigt ser var man siktar kommer man att kunna mäta avstånd. Är man stadig i handen kommer man ändå kunna gissa sig till var man siktar på längre avstånd, men det blir självklart alltid enklare med en stark laser på avståndsmätaren så att man kan se var man siktar.
 • area

  Volym & area uträkning 

  Att snabbt kunna räkna ut en area eller en volym med en avståndsmätare kan ibland komma till riktigt god användning. Detta är något även de billigare modellerna kan göra. Funktionen är inte mer avancerad än att man mäter de två avstånden som utgör arean, eller tre vid fall av volym.
 • laser strale

  Noggrannhet 

  Noggrannheten brukar anges i millimeter och är ett mått på hur mycket fel lasern kan visa. Beroende på vad man ska använda avståndsmätaren till kanske det inte gör speciellt mycket med en lite högre felmarginal. Även här har vi dock sett ett mönster med att ett flertal billigare avståndsmätare har en felmarginal om enbart ± 1 mm medan betydligt dyrare modeller har mer fel. Kan man få en bättre avståndsmätare billigare, ska man självklart också välja en sådan.
 • vattenpass

  Vattenpass 

  Vissa avståndsmätare kommer med ett litet vattenpass direkt på mätaren, eller en digital gyro på displayen. I de flesta fall när ett vattenpass verkligen behövs har man ett separat vattenpass med ytterligare funktioner och med mycket högre noggrannhet. Avståndsmätare med vattenpass kostar dock inte mer än de med utan, och det skadar aldrig att ha ett extra om det verkligen behövs. I vissa kritiska fall kan dock ett vattenpass eller ett digitalt gyro på avståndsmätaren vara det som gör skillnaden.
 • medalj

  Extra funktioner 

  Avståndsmätare kan även komma med ytterligare funktioner som exempelvis addition och subtraktion av värden. Det kan även finnas mer avancerade funktioner som att räkna ut vinklar och hypotetiska avstånd med Pythagoras sats.

Vanliga frågor om avståndsmätare

Vilken avståndsmätare är bäst?

När hänsyn har tagits till vilka egenskaper och funktioner man får sett till priset har vi kommit fram till att den bästa avståndsmätaren 2022 är Leica Disto D1. Vissa avståndsmätare passar bättre till specifika användningsområden än andra, och därför kan det vara svårt att hitta en som passar bra till allt. Av den orsaken kan flera av alternativen på vår bäst i test - lista vara goda kandidater.

Hur långt kan man mäta med en avståndsmätare?

Det finns flera olika sorters avståndsmätare där vissa bara kan mäta tiotals meter, medan andra kan mäta över hundra meters avstånd. När man ska mäta väldigt långa avstånd krävs en stark laser på avståndsmätaren.

Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar genom att skicka ut en stark laser som sedan fångas upp av en sensor. Genom att beräkna tiden det tar för lasern att komma tillbaka till sensorn, kan avståndsmätaren räkna ut avståndet med avancerade formler.  

Vilken avståndsmätare passar bäst till jakt och golf?

Jakt och golf har en annan kravbild hos avståndsmätare jämfört med de som behövs i hemmet. Vi rekommenderar därför Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning om man primärt håller på med jakt eller golf, eller båda två.

Testvinnare - Bäst Avståndsmätare

 • Leica Disto D1
 • Luxorparts Avståndsmätare Pro
 • Luxorparts Laser 40 m räckvidd
 • Uni-T LM40T Laser
 • Luxorparts Laserkikare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5