Bäst i test: Bästa avståndsmätaren 2021

Har man precis börjat med ett nytt byggprojekt, ska möblera om eller håller på med jakt och golf är det oerhört skönt med en bra avståndsmätare. Inget springande och mätande med tumstock och måttband, eller uppskattande med ögat utan ett klick senare har man fått avståndet med avståndsmätarens laser. Vi har testat ett stort antal olika avståndsmätare som passar perfekt till diverse användningsområden, och utsett Luxorparts Laser 40 m räckvidd till den bästa avståndsmätaren 2021.

Vilken är den bästa avståndsmätaren?

Variationen och utbudet bland avståndsmätare är stort. Det går att hitta ett flertal olika avståndsmätare till liknande priser där skillnaderna är märkbara, och där de dyrare modellerna i vissa fall är märkbart sämre än de billigare alternativen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom vilka attribut som ligger till grund för betygsättningen och vad vi har testat, samt vad det som köpare kan vara intressant att fundera kring för att hitta rätt direkt. Nedan har vi listat den bästa avståndsmätaren sett till priset, men även andra goda alternativ som kan fungera bättre till specifika användningsområden.

 1. 1. Luxorparts Laser 40 m räckvidd
  9,5/10
  Luxorparts Avståndsmätare Laser 40 m räckvidd
  Bäst i test
  Räckvidd
  40 m
  Noggrannhet
  ± 1 mm
  Ljusstyrka
  Hög
  Passar till
  Hem & bygg
  Till Butik
  250 kr
 2. 2. Luxorparts Avståndsmätare Pro
  9,4/10
  Luxorparts Avståndsmätare Pro
  Räckvidd
  60 m
  Noggrannhet
  ± 2 mm
  Ljusstyrka
  Hög
  Passar till
  Hem & bygg
  Till Butik
  699 kr
 3. 3. Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
  9,2/10
  Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
  Räckvidd
  600 m
  Noggrannhet
  -
  Ljusstyrka
  Hög
  Passar till
  Jakt & golf
  Till Butik
  1299 kr
 4. 4. LDM 100
  9,0/10
  LDM 100
  Räckvidd
  100 m
  Noggrannhet
  ± 1.5 mm
  Ljusstyrka
  Medel
  Passar till
  Hem, bygg & golf
  Till Butik
  2067 kr
 5. 5. GLM 30
  8,9/10
  GLM 30
  Räckvidd
  30 m
  Noggrannhet
  ± 2 mm
  Ljusstyrka
  Medel
  Passar till
  Hem & bygg
  Till Butik
  720 kr
 6. 6. TLM50
  8,8/10
  TLM50
  Räckvidd
  15 m
  Noggrannhet
  ± 3 mm
  Ljusstyrka
  Medel
  Passar till
  Hem & bygg
  Till Butik
  825 kr
Se alla produkter

laser matare

Din köpguide till den bästa avståndsmätaren

Att använda en avståndsmätare är betydligt lättare än att använda en mobil, och är därför något som alla kan göra och ha nytta av. En bra avståndsmätare kan mäta avståndet med laser och med relativt god noggrannhet, men den bästa avståndsmätaren kan göra betydligt fler saker och med högre noggrannhet och synlighet på lasern. Följande punkter tycker vi är de viktigaste:

 • avstand

  Räckvidd 

  Räckvidden är en av de viktigaste egenskaperna hos avståndsmätare. Det finns dyra modeller som bara kan mäta upp till 10 meter, vilket skulle kunna bli begränsande även för hemmasnickaren och möbleraren. Det går däremot att hitta billigare modeller som kan klara 40 meters avstånd och mer. Ska man primärt använda avståndsmätaren i hemmet räcker det gott och väl med 40 meter, men har man jakt och golf som intresse vill man kika på alternativ som har betydligt längre räckvidd.
 • laser

  Ljusstyrka 

  Många gillar att se vad man håller på med, och det är här ljusstyrkan kommer in i bilden. Desto längre avstånd man ska mäta, desto starkare laser vill man ha. På kortare avstånd är det inte några som helst problem oavsett mätare, men dyrare modeller tenderar att ha starkare laser. Även fast man inte riktigt ser var man siktar kommer man att kunna mäta avstånd. Är man stadig i handen kommer man ändå kunna gissa sig till var man siktar på längre avstånd, men det blir självklart alltid enklare med en stark laser på avståndsmätaren så att man kan se var man siktar.
 • area

  Volym & area uträkning 

  Att snabbt kunna räkna ut en area eller en volym med en avståndsmätare kan ibland komma till riktigt god användning. Detta är något även de billigare modellerna kan göra. Funktionen är inte mer avancerad än att man mäter de två avstånden som utgör arean, eller tre vid fall av volym.
 • laser strale

  Noggrannhet 

  Noggrannheten brukar anges i millimeter och är ett mått på hur mycket fel lasern kan visa. Beroende på vad man ska använda avståndsmätaren till kanske det inte gör speciellt mycket med en lite högre felmarginal. Även här har vi dock sett ett mönster med att ett flertal billigare avståndsmätare har en felmarginal om enbart ± 1 mm medan betydligt dyrare modeller har mer fel. Kan man få en bättre avståndsmätare billigare, ska man självklart också välja en sådan.
 • vattenpass

  Vattenpass 

  Vissa avståndsmätare kommer med ett litet vattenpass direkt på mätaren, eller en digital gyro på displayen. I de flesta fall när ett vattenpass verkligen behövs har man ett separat vattenpass med ytterligare funktioner och med mycket högre noggrannhet. Avståndsmätare med vattenpass kostar dock inte mer än de med utan, och det skadar aldrig att ha ett extra om det verkligen behövs. I vissa kritiska fall kan dock ett vattenpass eller ett digitalt gyro på avståndsmätaren vara det som gör skillnaden.
 • medalj

  Extra funktioner 

  Avståndsmätare kan även komma med ytterligare funktioner som exempelvis addition och subtraktion av värden. Det kan även finnas mer avancerade funktioner som att räkna ut vinklar och hypotetiska avstånd med Pythagoras sats.

Vanliga frågor om avståndsmätare

Vilken avståndsmätare är bäst?

När hänsyn har tagits till vilka egenskaper och funktioner man får sett till priset har vi kommit fram till att den bästa avståndsmätaren 2021 är Luxorparts Laser 40 m räckvidd. Vissa avståndsmätare passar bättre till specifika användningsområden än andra, och därför kan det vara svårt att hitta en som passar bra till allt. Av den orsaken kan flera av alternativen på vår bäst i test - lista vara goda kandidater.

Hur långt kan man mäta med en avståndsmätare?

Det finns flera olika sorters avståndsmätare där vissa bara kan mäta tiotals meter, medan andra kan mäta över hundra meters avstånd. När man ska mäta väldigt långa avstånd krävs en stark laser på avståndsmätaren.

Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar genom att skicka ut en stark laser som sedan fångas upp av en sensor. Genom att beräkna tiden det tar för lasern att komma tillbaka till sensorn, kan avståndsmätaren räkna ut avståndet med avancerade formler.  

Vilken avståndsmätare passar bäst till jakt och golf?

Jakt och golf har en annan kravbild hos avståndsmätare jämfört med de som behövs i hemmet. Vi rekommenderar därför Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning om man primärt håller på med jakt eller golf, eller båda två.

Testvinnare - Bäst Avståndsmätare

 • Luxorparts Avståndsmätare Laser 40 m räckvidd
 • Luxorparts Avståndsmätare Pro
 • Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
 • LDM 100
 • GLM 30
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-19 13:19:54