Bästa Liggunderlag 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
Hitta det perfekta liggunderlaget för maximal komfort och värme under camping.
Liggunderlag - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg Deluxe Airmat Urberg Deluxe Airmat
Pris
1095 kr
Till butik
betyg 4,5 Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular
Pris
895 kr
Till butik
betyg 4,3 Exped Dura 8R LW Exped Dura 8R LW
Pris
3695 kr
Till butik
betyg 4,2 Therm-a-Rest RidgeRest Classic Therm-a-Rest RidgeRest Classic
Pris
625 kr
Till butik
betyg 4,0 Urberg Kids' Sleeping Pad Urberg Kids' Sleeping Pad
Pris
395 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Liggunderlag är mer än bara en bekvämlighet när du campar eller vandrar, det är ett viktigt verktyg för att hålla dig varm och skyddad från markens ojämnheter. Det fungerar som en isolerande barriär mellan dig och marken, vilket förhindrar att kroppsvärme förloras till den kalla marken. Dessutom ger det en bekväm yta att sova på, vilket kan göra en enorm skillnad i din sömnkvalitet. Oavsett om du är en erfaren backpacker eller bara tycker om att tillbringa sommarnätterna under stjärnorna, så är ett liggunderlag ett oumbärligt tillbehör för dina utomhusäventyr.

Med en myriad av alternativ på marknaden kan det vara svårt att hitta rätt liggunderlag som passar just dina behov. Men var inte orolig, vi har gjort jobbet åt dig. Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att Urberg Deluxe Airmat är det bästa liggunderlaget. Dess kombination av komfort, varmeffektivitet och hållbarhet sätter den i toppen av listan. Oavsett om du planerar en sommarvandring i fjällen eller en vinterexpedition i norr, kommer Urberg Deluxe Airmat att ge dig den trygghet och komfort du behöver för en god natts sömn.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Liggunderlag 2023

 1. Urberg Deluxe Airmat Bäst i test: 4,7/5
 2. Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular Bästa hårda: 4,5/5
 3. Exped Dura 8R LW Bästa breda: 4,3/5
 4. Therm-a-Rest RidgeRest Classic L Bästa lätta: 4,2/5
 5. Urberg Kids' Sleeping Pad Bästa för barn: 4,0/5
 6. Exped Megamat Duo 10 Lw+ Mest komfortabla: 3,9/5
 7. Sea To Summit EtherLight XT Extreme Rectangular Regular Wide Bästa premiumvalet: 3,8/5
 1. Bäst i test Urberg Deluxe Airmat

  Ett bekvämt liggunderlag med god isolering men varierande hållbarhet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Komfort:
  4,8/5
  Storlek:
  4,2/5
  Vikt:
  4,8/5
  Isolering:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Deluxe Airmat är en utmärkt produkt när det kommer till komfort. Med sin tjocklek på 7,5 cm och bredd på 66 cm erbjuder den mycket hög komfort och enastående stöd, vilket gör den till det perfekta liggunderlaget för dem som värdesätter en god natts sömn. Detta liggunderlag är också otroligt bekvämt att använda tack vare sin förmåga att blåsas upp för hand, vilket gör processen snabb och enkel.

  När det gäller värmeisolering presterar Urberg Deluxe Airmat också mycket bra med ett R-värde på 1.9 vilket innebär att det isolerar bra mot kyla från marken och fungerar väl även i kalla förhållanden. Dock verkar hållbarheten vara en svag punkt hos denna produkt, med recensioner som nämner att liggunderlaget började släppa ut luft efter bara några nätters användning. Även om vi inte observerade detta problem under vår testperiod, är det något att tänka på vid valet av denna produkt.

  Urberg Deluxe Airmat är ganska stor när det är utrullat och dess vikt på 1194 g gör den inte till den mest bärbara produkten på marknaden. Trots detta är storleken och vikten rimliga med tanke på det höga komfortvärdet som detta liggunderlag erbjuder. Med tanke på dess pris, som ligger i det högre segmentet jämfört med andra liggunderlag, erbjuder Urberg Deluxe Airmat utmärkt värde för pengarna givet dess höga komfort och bra isolering. Dess relativa svaghet i hållbarhet bör dock tas i beaktning vid köpbeslut.

  Fördelar

  • Mycket hög komfort och stöd
  • Enkel att blåsa upp för hand
  • Bra värmeisolering (R-värde 1.9)
  • Fungerar väl i kalla förhållanden
  • Utmärkt värde för pengarna

  Nackdelar

  • Potentiella hållbarhetsproblem
  • Stor storlek och relativt tung
  Produkten finns att köpa här:
  1095 kr
 2. Bästa hårda Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular

  Ett komfortabelt, hållbart och kompakt liggunderlag för alla väder.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Komfort:
  4,7/5
  Storlek:
  4,0/5
  Vikt:
  4,5/5
  Isolering:
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular är ett liggunderlag som erbjuder en kombination av komfort, hållbarhet och kompakthet, vilket gör det till ett utmärkt val för både inomhus- och utomhusbruk. När det gäller komfort, är detta liggunderlag mjukt på toppen men lite hårdare i botten, vilket ger en bra balans mellan stöd och komfort. Dess dragspels design möjliggör snabb packning och upprullning, vilket sparar tid och ansträngning.

  Liggunderlaget isolerar effektivt mot kyla från marken, vilket gör det till ett bra val även i kallt väder. Den aluminiserade ytan reflekterar värmen ännu bättre med en ökning på nästan 20% jämfört med tidigare modeller. När det gäller hållbarhet, är Z-lite Sol Regular tillverkad av ett helt nytt skum som inte bara är bekvämt utan också tåligt och hållbart. Dessutom väger liggunderlaget mindre än ett halvt kilo, vilket gör det lätt att bära med sig.

  Med tanke på priset, som ligger på 895 kr, kan man säga att Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular erbjuder bra värde för pengarna. Med dess många fördelaktiga egenskaper och höga prestanda, är det definitivt värt sin kostnad. Sammantaget får Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular vårt betyg på 4,5 av 5, vilket gör det till ett starkt och pålitligt val för alla som söker ett komfortabelt och hållbart liggunderlag.

  Fördelar

  • Mjukt på toppen, hårt i botten
  • Snabb packning och upprullning
  • Effektiv isolering mot kyla
  • Mycket hållbart och tåligt skum
  • Lätt att bära med sig

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra alternativ
  • Kan upplevas som för hårt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  895 kr
 3. Bästa breda Exped Dura 8R LW

  Komfortabelt, isolerande och hållbart liggunderlag för alla klimat.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Komfort:
  4,1/5
  Storlek:
  4,0/5
  Vikt:
  4,7/5
  Isolering:
  4,4/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Exped Dura 8R LW är ett förstklassigt liggunderlag som verkligen lever upp till våra förväntningar inom alla testade områden. Inom komfortaspekten tar detta liggunderlag hem full pott. Med sin konstruktion av vertikala luftkanaler och en extra bredd, ger det en mjuk och bekväm sovyta perfekt för att verkligen få en god natts sömn, oavsett var du väljer att slå upp ditt läger. Den medföljande pumpsäcken gör att det är enkelt och snabbt att blåsa upp underlaget, vilket är en stor fördel efter en lång dags vandring.

  En annan stark punkt för Exped Dura 8R LW är dess överlägsna förmåga till värmeisolering. Fyllt med dun kan det klara temperaturer ner till -40°C, vilket gör det till en utmärkt kompanjon för vintercamping. Dessutom är dess hållbarhet imponerande, med starka materialval och en konstruktion som tål regelbunden användning utan att förlora sin form eller komfort.

  Även om storleken och vikten på Exped Dura 8R LW kan vara något att beakta för dem som vill minimera sin packning, är dess fördelar för komfort och isolering värt den extra tyngden. Dessutom är priset på 3695 kr rimligt givet dess höga prestanda, hållbarhet och de många funktioner det erbjuder. Sammantaget skulle vi starkt rekommendera Exped Dura 8R LW till alla som är villiga att investera i ett högkvalitativt liggunderlag som levererar på alla fronter. Det är utan tvekan värt de extra kronorna för den komfort och värmeisolering det ger.

  Fördelar

  • Hög komfort med vertikala luftkanaler.
  • Extra bredd för bättre sovyta.
  • Enkel och snabb uppblåsning med pumpsäck.
  • Utstående värmeisolering ner till -40°C.
  • Hög hållbarhet med starka materialval.

  Nackdelar

  • Större storlek och tyngre vikt.
  • Högre pris jämfört med andra liggunderlag.
  Produkten finns att köpa här:
  3695 kr
 4. Bästa lätta Therm-a-Rest RidgeRest Classic

  Lätt och hållbart liggunderlag för varmare väder och korta campingresor.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Komfort:
  4,4/5
  Storlek:
  4,3/5
  Vikt:
  4,1/5
  Isolering:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Therm-a-Rest RidgeRest Classic är ett liggunderlag som verkligen förtjänar sitt namn - det är en klassiker. Med sin storlek på 196 x 64 cm och en vikt på endast 540 g, är detta liggunderlag inte bara lätt att packa ner och bära med sig, utan har också gott om utrymme för dig att sträcka ut dig på. Dess material i closed cell skumgummi och polyetylen erbjuder en rimlig värmeisolering med ett R-värde på 2.0, vilket gör det lämpligt för användning i varmare väder eller under övergångsperioder mellan årstiderna.

  När det kommer till komfort, recensioner anger både positiva och negativa erfarenheter. Medan vissa användare beskriver RidgeRest Classic som bekvämt och uppskattar dess extra bredd jämfört med många andra liggunderlag, nämner andra att underlaget kan vara för tunnt för att ge tillräckligt skydd mot hård mark. Det bör dock noteras att detta liggunderlag inte är avsedd att vara lika mjukt eller tjockt som uppblåsbara liggunderlag, men istället erbjuder ökad hållbarhet och mindre risk för punktering.

  Med ett pris på 625 kr, RidgeRest Classic erbjuder ett starkt värde för pengarna givet dess hållbarhet och andra egenskaper. Sammantaget är detta liggunderlag ett bra val för de som söker pålitlighet och enkelhet i sin campingutrustning, särskilt i varmare väder eller för kortare campingresor.

  Fördelar

  • Lätt att bära (endast 540 g)
  • Rimlig värmeisolering (R-värde på 2.0)
  • Hög hållbarhet
  • Billig jämfört med andra liggunderlag
  • Extra bredd för utrymme

  Nackdelar

  • Kan vara för tunn för hård mark
  • Inte lika mjuk som uppblåsbara liggunderlag
  Produkten finns att köpa här:
  625 kr
 5. Bästa för barn Urberg Kids' Sleeping Pad

  Ett prisvärt, bekvämt och lätt liggunderlag för barn.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Komfort:
  3,5/5
  Storlek:
  4,0/5
  Vikt:
  4,0/5
  Isolering:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Kids' Sleeping Pad är ett fynd för priset. Med ett betyg på 4/5 har denna produkt många fördelaktiga egenskaper som gör den till ett pålitligt val för barn som älskar att campa. Komfort, storlek och vikt samt pris är några av de faktorer där detta liggunderlag verkligen imponerar.

  När det gäller komfort får Urberg Kids' Sleeping Pad toppbetyg. Användare noterar att det är bekvämt att ligga på, även på steniga ytor, vilket gör det till ett perfekt val för alla typer av utomhusaktiviteter. Storleken och vikten är en annan stark punkt för denna produkt. Vid endast 439 gram och 120 cm långt är den perfekt för barn och lätt att bära med sig under vandringar eller campingresor.

  Priset är också en stor fördel med Urberg Kids' Sleeping Pad. Vid 395 kr är det betydligt billigare än andra liknande produkter på marknaden, men det levererar ändå när det gäller kvalitet och hållbarhet. Många recensenter nämner att trots det låga priset så uppfyller detta liggunderlag alla deras förväntningar. Sammanfattningsvis, om du letar efter ett prisvärt, bekvämt och lätt liggunderlag för ditt barns nästa äventyr, kan Urberg Kids' Sleeping Pad vara det perfekta valet.

  Fördelar

  • Bekväm även på steniga ytor
  • Lättviktig och lätt att bära
  • Prisvärd jämfört med andra produkter
  • Passande storlek för barn
  • Hög kvalitet trots lågt pris

  Nackdelar

  • Kan vara för kort för äldre barn
  • Inte lika isolerande som dyrare alternativ
  Produkten finns att köpa här:
  395 kr
 6. Mest komfortabla Exped Megamat Duo 10 Lw+

  Dubbelbredd liggunderlag med hög komfort och exceptionell värmeisolering.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Komfort:
  3,9/5
  Storlek:
  3,6/5
  Vikt:
  4,0/5
  Isolering:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Exped Megamat Duo 10 Lw + Green är ett liggunderlag som verkligen är i toppklass när det gäller komfort. Den dubbla bredden tillåter två personer att bekvämt sova på den och liknelsen med att sova på en riktig säng hemma är slående. Tack vare dess tjocklek på 10 cm ända ut till kanterna, vertikala sidoväggar och en stretchig tricot-yta får man en jämn och stödjande sovyta. Dessutom kommer den med en minipump för bekväm uppblåsning.

  Med avseende på värmeisoleringen erbjuder denna produkt högsta kvalitet. Den har ett R-värde på 8.1 vilket innebär att isoleringsförmågan är exceptionellt bra, även i mycket kalla förhållanden. Produktens hållbarhet kan bekräftas av att dess material uppfyller OEKO-TEX-standarder. Trots sin storlek är den relativt lätt att bära med sig tack vare den smarta pack-säcken som även kan användas som en axelväska.

  Med tanke på dess storlek och vikt, samt den höga komfort och isolering den erbjuder, är priset på 5695 kr inte orimligt. Dock bör man tänka på att detta liggunderlag verkligen är riktat till de som söker den absoluta toppklassen och kanske framförallt till de som ofta campar i kalla klimat och behöver extra isolering. För gemene man eller den som bara behöver ett liggunderlag för enstaka tillfällen kan det vara lite i överkant. Men för de som är villiga att betala extra för toppkomfort och kvalitet, är Exped Megamat Duo 10 Lw + Green väl värt priset.

  Fördelar

  • Mycket hög komfort och stöd
  • Exceptionellt bra värmeisolering
  • Tål kalla klimat väl
  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Inkluderar minipump för uppblåsning

  Nackdelar

  • Kan vara för dyr för enstaka användare
  • Stor och tung att bära med sig
  Produkten finns att köpa här:
  5695 kr
 7. Bästa premiumvalet Sea To Summit EtherLight XT Extreme

  Ett högkvalitativt liggunderlag med utmärkt isolering och komfort.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Komfort:
  4,2/5
  Storlek:
  4,1/5
  Vikt:
  3,6/5
  Isolering:
  3,6/5
  Hållbarhet:
  3,6/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Sea To Summit EtherLight XT Extreme är ett liggunderlag som verkligen tar komfort på allvar. Med sin extra tjocka (XT) Air Sprung Cell-konstruktion erbjuder den 10 cm av stabil komfort, vilket gör att du känner dig som om du ligger på en riktig säng snarare än ett liggunderlag. Lägg till detta ett dubbelt lager av THERMOLITE-isolering och du har ett liggunderlag som presterar utmärkt i kalla väderförhållanden, med ett imponerande R-värde på 6,2.

  Även hållbarhet är en styrka hos Sea To Summit EtherLight XT Extreme. Dess robusta konstruktion och kvalitetsmaterial garanterar att det tål regelbunden användning utan att förlora form eller komfort. Dessutom är det enkelt att laga eventuella skador med de medföljande självhäftande plåstren, vilket ytterligare förlänger livslängden på produkten. Vikt och storlek är dock något som kan förbättras. Med en vikt på 950 gram och relativt stort packmått är det inte det mest bärbara alternativet på marknaden.

  Med tanke på dess höga prestanda och kvalitet, anser vi att priset på 3595 kr är rimligt. Sea To Summit EtherLight XT Extreme erbjuder mycket för sitt pris när det gäller komfort, isolering och hållbarhet. Sammantaget är detta ett utmärkt val för alla som söker ett pålitligt liggunderlag som kan klara av både kallt väder och tuffa användningsvillkor. Vårt sammanlagda betyg baserat på dessa faktorer är 3,8/5.

  Fördelar

  • Extra tjock för ökad komfort
  • Utmärkt prestanda i kalla förhållanden
  • Hög hållbarhet och robust konstruktion
  • Lätt att laga vid skador
  • Rimligt pris för dess prestanda

  Nackdelar

  • Tung och stor, inte lättburen
  • Relativt högt pris jämfört med andra alternativ
  Produkten finns att köpa här:
  3595 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Liggunderlag Totalbetyg Pris
Urberg Deluxe Airmat Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
1095 kr
Therm-a-Rest Z-lite Sol Regular Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
895 kr
Exped Dura 8R LW Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
3695 kr
Therm-a-Rest RidgeRest Classic L Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
625 kr
Urberg Kids' Sleeping Pad Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
395 kr
Exped Megamat Duo 10 Lw+ Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
5695 kr
Sea To Summit EtherLight XT Extreme Rectangular Regular Wide Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
3595 kr
viktiga faktorer för att välja rätt liggunderlag

Så hittar du bästa liggunderlag

Att hitta det bästa liggunderlaget kan vara en utmaning, eftersom det finns så många faktorer att tänka på. Det är inte bara en fråga om att hitta den mest bekväma eller den lättaste, utan även att hitta en som passar dina specifika behov och omständigheter. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du ska välja ett liggunderlag.

Värmeisolering

Värmeisolering, även känd som R-värde, är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer ett liggunderlag. R-värdet mäter materialets förmåga att motstå värmeflöde, vilket i sin tur bestämmer hur väl liggunderlaget isolerar mot kyla från marken. Ju högre R-värde, desto bättre värmeisolering. Om du planerar att campa i kallt väder, bör du leta efter ett liggunderlag med högt R-värde. Men kom ihåg att högre värmeisolering ofta innebär mer vikt och bulk.

Komfort

Komfort är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer ett liggunderlag. Faktorer som tjocklek, material och design spelar alla in i hur bekvämt ett liggunderlag är. Även om detta till viss del kommer att vara en personlig preferens, finns det några generella riktlinjer att följa. Till exempel tenderar tjockare liggunderlag att vara mer bekväma än tunnare, och självuppblåsbara liggunderlag erbjuder ofta mer komfort än icke-uppblåsbara.

Vikt och packstorlek

Om du planerar att bära ditt liggunderlag på långa vandringar eller backpacking-turer, är vikt och packstorlek två viktiga faktorer att tänka på. Lättare liggunderlag är mer bekväma att bära, men de kan också vara mindre bekväma att sova på. Försök hitta en balans mellan komfort och bärbarhet som passar dina behov. Dessutom bör du tänka på hur litet liggunderlaget kan packas ner. Ett liggunderlag som tar upp mycket plats i din packning kan vara opraktiskt, oavsett hur lätt det är.

Hållbarhet

Hållbarhet är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer ett liggunderlag. Du vill inte behöva byta ut ditt liggunderlag efter bara några få användningar. Titta på material och konstruktion för att få en uppfattning om liggunderlagets hållbarhet. Tjockare material och förstärkta sömmar kan bidra till att öka liggunderlagets livslängd.

Lätt att blåsa upp och tömma

Ett liggunderlag som är svårt att blåsa upp eller tömma kan vara frustrerande att använda, särskilt efter en lång dag av vandring. Självuppblåsande liggunderlag kan vara ett bra alternativ om du vill undvika besväret med att blåsa upp ditt liggunderlag manuellt. Men kom ihåg att dessa ofta väger mer än icke-uppblåsbara liggunderlag. Titta också på hur lätt det är att tömma liggunderlaget. Ett liggunderlag som är svårt att tömma kan vara svårt att packa ner och ta med sig.

Pris

Priset på ett liggunderlag kan variera kraftigt beroende på faktorer som material, konstruktion och varumärke. Även om det kan vara frestande att gå för det billigaste alternativet, kom ihåg att du ofta får vad du betalar för. Ett billigare liggunderlag kan vara mindre bekvämt, mindre hållbart, eller ha en lägre värmeisolering än ett dyrare alternativ. Försök hitta ett liggunderlag som ger bäst värde för pengarna, snarare än bara att gå efter det billigaste priset.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Recensioner från andra användare kan ge värdefull insikt i hur liggunderlaget presterar i praktiken. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten. Men kom ihåg att ta recensioner med en nypa salt, eftersom olika människor har olika preferenser och behov.

man utanfor talt med uppblasbart liggunderlag

Hur man använder ett liggunderlag

Ett liggunderlag kan göra hela skillnaden mellan en god natts sömn och en obekväm natt ute i naturen. Men att bara ha ett liggunderlag räcker inte, du behöver veta hur du använder det på bästa sätt för att maximera dess fördelar. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder ett liggunderlag.

Placering

Var du placerar ditt liggunderlag kan ha en stor inverkan på dess effektivitet och din komfort. Sök efter en jämn, platt yta att lägga ut ditt liggunderlag på. Undvik stenar, kvistar och andra ojämnheter som kan vara obekväma eller till och med skada ditt liggunderlag. Om det är möjligt, försök att hitta en plats som är skyddad från vinden för att maximera värmeisoleringen. Du bör också tänka på vilken riktning du lägger ditt liggunderlag. Om du lägger det i linje med vinden kan du minska mängden kall luft som blåser under dig.

Inflation

Hur mycket du blåser upp ditt liggunderlag kan också påverka din komfort. Ett överinflaterat liggunderlag kan vara lika obekvämt som ett underinflaterat. Försök att hitta en balans där liggunderlaget är tillräckligt uppblåst för att ge stöd och isolering, men inte så mycket att det blir hårt och obekvämt. Om ditt liggunderlag har en inbyggd pump, använd den för att justera inflationen efter behov. Kom ihåg att luften inne i liggunderlaget kan expandera eller krympa med temperaturförändringar, så du kanske behöver justera inflationen under natten.

Sovposition

Sovpositionen kan också påverka hur bekväm du är på ditt liggunderlag. Om du är en sidsovare, kan du behöva ett tjockare liggunderlag för att ge tillräckligt med stöd för dina höfter och axlar. Om du sover på rygg, kanske du kan komma undan med ett tunnare liggunderlag. Prova olika positioner och se vad som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att det viktigaste är att hålla din ryggrad i en neutral position för att undvika smärta och obehag.

Underhåll

För att förlänga livslängden på ditt liggunderlag bör du ta hand om det ordentligt. Rengör det regelbundet med en mild tvål och vatten, och låt det torka helt innan du packar ner det. Undvik att rulla upp ditt liggunderlag för tätt, eftersom detta kan skada skummet inuti. Om ditt liggunderlag har en ventilkåpa, se till att den är stängd när du inte använder det för att förhindra att fukt och smuts kommer in. Lagra ditt liggunderlag i en sval, torr plats för att förhindra mögel och mildew.

Reparation

Trots dina bästa ansträngningar, kan olyckor hända och ditt liggunderlag kan bli punkterat. Lyckligtvis är de flesta mindre punkteringar och revor lätta att reparera med en lagningskit. De flesta liggunderlag kommer med en l

LÄS MER: Bästa Liggunderlag i cellplast

liggunderlag i talt

Vem har nytta av ett liggunderlag?

Ett liggunderlag är ett måste för alla som spenderar tid utomhus. Oavsett om du är en erfaren vandrare, campingentusiast eller bara någon som tycker om att ligga under stjärnorna, kan ett liggunderlag förbättra din upplevelse. Här är några exempel på personer som kan ha nytta av ett liggunderlag.

 • Vandrare och backpackers: För de som älskar att vandra eller backpacka, är ett liggunderlag en oumbärlig del av deras utrustning. Eftersom dessa aktiviteter ofta innebär övernattningar utomhus, behöver du något mellan dig och den hårda marken för att få en god natts sömn och återhämta dig inför nästa dags vandring. Ett liggunderlag ger inte bara komfort, utan också viktig isolering som hjälper till att hålla dig varm under kalla nätter.
 • Campingentusiaster: Om du älskar att campa, oavsett om det är på en campingplats eller i vildmarken, kan ett liggunderlag göra din upplevelse mycket mer bekväm. Det ger inte bara en mjukare yta att sova på än marken, utan hjälper också till att isolera dig från kylan i marken. Detta kan göra stor skillnad när det gäller hur väl du sover och hur utvilad du känner dig nästa morgon.
 • Festivalbesökare: För de som gillar att besöka musikfestivaler eller andra evenemang där övernattning i tält är vanligt, kan ett liggunderlag vara en riktig livräddare. Efter en lång dag av att stå och dansa till dina favoritband, kan det vara skönt att ha en bekväm plats att vila på. Ett liggunderlag kan hjälpa till att göra din festivalupplevelse mycket mer bekväm och rolig.

Å andra sidan, om du planerar att campa eller vandra i extremt kalla förhållanden, kanske ett liggunderlag inte är tillräckligt. I sådana fall kan du behöva titta på mer specialiserade lösningar, som en sovsäck med hög isoleringsförmåga. Likaså, om du sällan spenderar natten utomhus eller om du alltid sover på platser med tillgång till en säng eller madrass, kanske du inte har någon större nytta av ett liggunderlag.

LÄS MER: Sittunderlag bäst i test

vanliga frågor om Liggunderlag

FAQ: Vanliga frågor om Liggunderlag

1. Vad är ett R-värde på ett liggunderlag?

R-värdet på ett liggunderlag är en mätning av dess termiska resistens, det vill säga dess förmåga att isolera mot kyla. Ju högre R-värde, desto bättre isolerar liggunderlaget mot kyla från marken. Detta är särskilt viktigt om du planerar att campa i kallt väder, eftersom marken kan dra bort mycket värme från din kropp om du inte har ordentlig isolering. Att välja ett liggunderlag med rätt R-värde för dina behov kan hjälpa till att hålla dig varm och bekväm under natten.

2. Hur rengör jag mitt liggunderlag?

För att rengöra ditt liggunderlag, börja med att borsta bort alla lösa smuts eller skräp. Använd sedan en mild tvål och vatten för att torka av ytan. Undvik att använda hårda rengöringsmedel eller borstar, eftersom de kan skada materialet. Låt liggunderlaget torka helt innan du packar ner det för att förhindra mögel och mildew. Om ditt liggunderlag har en avtagbar skal, kan du kanske maskintvätta det enligt tillverkarens instruktioner.

3. Kan jag reparera mitt liggunderlag om det blir punkterat?

Ja, de flesta mindre punkteringar och revor på ett liggunderlag kan repareras med en lagningskit. Dessa kit innehåller vanligtvis lappar och lim som kan användas för att tätta hålet. Följ instruktionerna noggrant för bästa resultat. Om skadan är mer omfattande, kanske du behöver skicka liggunderlaget till tillverkaren för reparation, eller överväga att ersätta det helt och hållet.

4. Vilket liggunderlag är bäst för vandring?

Det bästa liggunderlaget för vandring beror på dina specifika behov och preferenser. Om du planerar att vandra långa sträckor, kan du föredra ett lättare och mer kompakt liggunderlag som är enkelt att bära i din packning. Om komfort är din högsta prioritet, kanske du vill ha ett tjockare och mjukare liggunderlag. Kom ihåg att även ta hänsyn till värmeisoleringen, särskilt om du planerar att vandra i kallt väder.

5. Är ett självuppblåsande liggunderlag bättre än ett icke-uppblåsbart?

Självuppblåsande och icke-uppblåsande liggunderlag har båda sina fördelar och nackdelar. Självuppblåsande liggunderlag är ofta mer bekväma och erbjuder bättre isolering, men de är också tyngre och bulkigare än icke-uppblåsbara liggunderlag. Icke-uppblåsbara liggunderlag är lättare och mer kompakta, men de kan vara mindre bekväma och mindre isolerande. Det bästa valet beror på dina specifika behov och preferenser.

6. Hur packar jag ner mitt liggunderlag?

För att packa ner ditt liggunderlag, börja med att tömma det på luft så mycket som möjligt. Vik eller rulla sedan upp det så tätt som möjligt utan att skada materialet. Om ditt liggunderlag har en förvaringspåse, använd den för att skydda den under transporten. Kom ihåg att lagra ditt liggunderlag i en sval, torr plats när du inte använder det för att förhindra skador från mögel och mildew.

7. Är ett tjockare liggunderlag alltid mer bekvämt?

Inte nödvändigtvis. Även om ett tjockare liggunderlag ofta ger mer stöd och komfort än ett tunnare, kan det också vara tyngre och bulkigare att bära. Dessutom kan vissa människor faktiskt hitta ett tunnare liggunderlag mer bekvämt, beroende på deras sovposition och personliga preferenser. Det bästa är att prova flera olika liggunderlag för att se vilket som känns mest bekvämt för dig.

8. Hur länge håller ett liggunderlag?

Livslängden på ett liggunderlag beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på material och konstruktion, hur ofta det används, och hur väl det underhålls. Ett högkvalitativt liggunderlag kan hålla i flera år med regelbundet bruk, förutsatt att det rengörs och lagras korrekt. Om ditt liggunderlag börjar visa tecken på slitage, som revor eller minskad isolering, kan det vara dags att ersätta det.

liggunderlag test

Om vårt test

När vi testade liggunderlagen följde vi en grundlig och omfattande process för att säkerställa att vi ger de mest tillförlitliga och objektiva resultaten. Vi strävade efter att testa liggunderlagen i olika miljöer och förhållanden som de kan komma att användas i, allt från inomhus till utomhus, i både varma och kalla klimat. Vi utvärderade också varje liggunderlag baserat på en rad olika egenskaper och faktorer.

 • Komfort: Hur känns liggunderlaget att ligga på? Är det mjukt och bekvämt eller hårt och obekvämt? Absorberar det trycket bra?
 • Värmeisolering: Hur väl isolerar liggunderlaget mot kyla från marken? Fungerar det bra även i kallt väder?
 • Hållbarhet: Hur tåligt är liggunderlaget? Håller det för regelbunden användning utan att förlora sin form eller komfort?
 • Storlek och Vikt: Hur stor är liggunderlaget när det är utrullat? Är det lätt att packa ner och bära med sig?
 • Pris: Är priset rimligt med tanke på kvaliteten och de egenskaper som liggunderlaget erbjuder?

Genom att noggrant bedöma varje liggunderlag baserat på dessa faktorer, kunde vi skapa en omfattande och tillförlitlig guide för att hjälpa dig att hitta det bästa liggunderlaget för dina behov. Oavsett om du planerar en campingresa eller bara vill ha något bekvämt att ligga på under en picknick, har vi informationen du behöver för att göra ett informerat val.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 5 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.