Bäst i test: Bästa silverschampo 2022

Uppdaterad april 2022

Vare sig du har färgat eller naturligt blont, vitt och silvrigt hår så är de flesta av oss medvetna om de gula tonerna som kan uppstå, speciellt under sommaren när solen, poolen och salt hav ständigt irriterar håret. Ett silverschampoo kan vara din räddning, eftersom silverschampo innehåller violetta pigment som tonar ner gulhet och ger håret i stället en kallare och jämnare färg. På marknaden finns det en djungel av silverschampoon och vi har underlättat ditt val genom ett stort test där vi valt ut de 5 bäst presterande silverschampon där Fanola No Yellow Shampoo blev utsedd till bäst i test.

Vårt test av silverchampon

Det finns många variabler att överväga när man väljer vilket silverschampo som är det bästa. Det främsta schampot ska göra är att motverka gula toner och ge håret en mer kall ton. Utöver det är priset en viktig detalj, hur mycket produkt får du egentligen för pengarna? Är formulan koncentrerad? Hur ska produkten användas? Irriterar produkten eller torkar det ut håret? Detta och mer har vi räknat in i vår betygsättning. Längre ner på sidan kan du, i vår köpguide, läsa om vilka aspekter vi anser vara viktiga att överväga när man ska köpa ett silverschampo. I vårt test har följande faktorer vägt tyngst:

 • Resultat – Det viktigaste är att schampot fungerar och ger håret den där kalla nyansen utan gula toner. Utöver det övervägde vi även generella resultat såsom: om håret blir torrt av schampot, eller återfuktat och vad risken för att tonerna ska övergå till lila eller blåaktiga.
 • Pris & storlek – Hur mycket kostar produkten och hur mycket produkt får du i jämförelse med resultatet. Hur prisvärd produkten är mycket viktigt när det kommer till en produkt som konsumeras och måste köpas in igen om man önskar bibehålla effekten.
 • Betyg & omdömen – Vi kan endast utgå från våra egna upplevda effekter och hårfärg/typ. Genom att titta vad andra kunder tycker om produkten får vi en mer överskådlig bild av vad för effekter man kan förvänta sig och hur populär/effektiv produkten är.

 1. Fanola No Yellow Shampoo

  9,6/10
  ”Otroligt prisvärt & populärt silverschampo som effektivt tar bort gula toner”.
  Fanola No Yellow Shampoo
  Bäst i test
  Storlek
  1000 ml
  fler storlekar
  350 ml
  Pris/ML
  0,08 kr
  Koncentration
  Medel
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd produkt
  • Direkta resultat
  • Otroligt populärt
  • Vegan certifierad
  Nackdelar
  • Kan vara svårt att veta hur länge schampot bör sitta i

  Recension

  Fanola No Yellow Shampoo lever verkligen upp till sitt namn utan att nödvändigtvis ha den mest koncentrerade formulan bland silverschampon och samtidigt som det är ett budgetmärke. Du kan räkna med att bli av med gula toner efter en användning och den någorlunda koncentrerade forumlan gör att du kan använda den relativt ofta utan att oroa dig för att håret ska bli alldeles för torrt. Har schampot en nackdel är det den otydliga appliceringstiden som ligger på 1-5 minuter vilket kan göra stor skillnad för olika hårtyper och färger, vårt tips är att börja försiktigt för att undvika blåa eller lila toner i håret.

  Produkten är väldigt populär och har massvis med recensioner och betyg. Majoriteten av betygen på detta schampo är 5/5, trots antalet betyg är hundratals. Det är en mycket stark indikator på hur effektivt detta schampo faktiskt är. Du får inte bara ett effektivt schampo, det är även mycket prisvärt och räcker länge. Du får helt enkelt ett bra schampo, till ett billigt pris och du behöver sällan köpa ett nytt. Det finns mycket lite negativt att säga om detta silverschampo och har därmed gjort sig förtjänt av sin plats på vår lista.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Maria Nila Sheer Silver Shampoo

  9,4/10
  ”Svenskproducerad, veganskt, cruelty-free & milt silverschampo som tonar bort det gula i ljust hår”.
  Maria Nila Sheer Silver Shampoo
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  350 ml
  fler storlekar
  100 /1000 ml
  Pris/ML
  0,74 kr
  Koncentration
  Låg
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenskproducerad
  • Vegansk & mild formula
  • PETA & leaping bunny certifierat
  • Utmärkta resultat
  Nackdelar
  • Relativt dyr produkt

  Recension

  Detta silverschampo har en skonsam mild formula och marknadsför sig väldigt väl för den medvetna konsumenten. Det är certifierat över öronen när det kommer till tillverkningsprocessen; det är veganskt, fri från djurtester(där den har två certifieringar) och produceras i Sverige. Det blir knappast bättre än så om du vill handla mer medvetet. Dessutom är det ett effektivt silverschampo som du kan använda både sällan eller varannan tvätt om du så vill. Dock tenderar schampot att lämna håret något torrt, så vi rekommenderar att inte endast använda detta som schampo eller att återfuktande hårinpackning eller liknande används i kombination.

  Det är en lite dyrare produkt, men detta beror mycket på märket och kraven som certifieringarna sätter på produkten. Det finns dock ytterligare två storlekar, så att du dels kan testa schampot först för en billigare peng eller investera helt i en mer prisvärd 1000 milliliters flaska. Oavsett ger schampot resultat och håller effektivt gula toner borta från ditt ljusa hår och det med en mer hållbar och medveten tillverkningsprocess än de flesta schampotillverkarna.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Milk Shake Silver Shine Shampoo

  9,2/10
  ”Ett högt betygsatt silverschampo som ger utmärkta resultat utan att torka ut håret”.
  milk_shake Silver ShineShampoo Light 300 ml
  Mest Prisvärd
  Storlek
  300 ml
  fler storlekar
  -
  Pris/ML
  0,66 kr
  Koncentration
  Medel
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Torkar inte ut håret (annars vanligt med silverschampo)
  • Tydliga resultat efter första användningen
  • Doftar fantastiskt
  • Relativt mild formula
  Nackdelar
  • Finns bara en storlek

  Recension

  Om du inte tvättar ditt hår med schampo allt för ofta kan detta schampo till och med ersätta ditt vanliga schampo eftersom det är mycket skonsamt och torkar inte ut ditt hår, vilket annars är vanligt att silverschampon gör. Den semi-milda formulan gör även att du inte behöver känna någon överdriven oro för blåa eller lila toner, även om detta alltid är en risk med silverschampon (speciellt om du lämnar det i håret länge). Detta schampo kan du låta sitta i endast 2-3 minuter och ändå räkna med att slippa gula toner i håret.

  Schampot doftar fantastiskt, och påminner om bär men exakta doften är lite svårt att sätta fingret på. Det är också väldigt högt betygsatt av andra användare vilket är en tydlig indikation på att produkten verkligen fungerar. Milk Shake är även relativt prisvärt för den storlek den erbjuds i, så det är inte jättekostsamt att investera i schampot och det kan användas både kontinuerligt och sällan. Det hade hjälpt schampot om det även sålts i en större och en mindre storlek så att man som kund hade haft möjlighet att ”testa” schampot med en travel size eller gå all-in med en stor flaska till ett lägre pris, men generellt sett är schampot underbart.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Fudge Clean Blonde Damage Rewind

  9,0/10
  ”Högkoncetrerat & populärt silverschampo som tar bort gula toner från ditt hår på nolltid”.
  fudge CareClean Blonde Damage Rewind Shampoo 250 ml
  Storlek
  250 ml
  fler storlekar
  50 / 1000 ml
  Pris/ML
  0,72 kr
  Koncentration
  Hög
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket effektivt silverschampoo
  • populärt & välrecenserat
  • Högkoncentrerat, kan användas sällan
  • Appliceringen kan vara mycket kort & ändå ge resultat
  Nackdelar
  • Ger lätt torrt hår om det sitter i länge
  • Risk för lila toner vid lång applicering

  Recension

  Fudge Care är ett mycket populärt silverschampo och med bra anledning; det funkar. Majoriteten av recensionerna på detta schampo är positiva vilket har lett till ett generellt högt betyg. De flesta negativa kommentarer på olika sidor handlar om att håret kan bli torrt av denna produkt, vilket inte vi upplevde. Det verkar dock vara ett återkommande klagomål så använd gärna en återfuktande hårinpackning i samband med denna produkt. Majoriteten av betygen är dock positiva och vi håller med; detta är en effektiv produkt som ger resultat direkt och håller gula toner borta utan att du behöver använda schampot ofta eller länge. Det gör schampot både prisvärt och drygt.

  Formulan är högkoncentrerad och behöver inte användas ofta för att du ska bibehålla en kall nyans i håret utan gula toner. Du behöver inte heller låta det verka länge innan du sköljer ur det och 1-2 minuter borde räcka. Var försiktig med appliceringen (detta gäller alla silverschampon) eftersom du riskerar lila/blåa toner om du lämnar i produkten för länge. Du kan välja mellan en billig travel-size för att ”testa” schampot eller för att enkelt kunna ha med dig det på resande fot (som sagt även lilla flaskan är dryg och hållbar). Du kan även köpa en stor och mycket prisvärd flaska på 1000 ml om du vet med dig att detta är produkten för dig. Den stora flaskan är lika prisvärd som Fanolas No Yellow Shampoo.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 5. Ida Warg Silver Shampoo

  8,9/10
  ”Milt & skonsamt silverschampo med en underbar doft”.
  Ida Warg Silver Shampoo
  Storlek
  250 ml
  fler storlekar
  -
  Pris/ML
  0,52 kr
  Koncentration
  Låg
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt från 249 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket god doft
  • Mild formula
  • 100% vegansk & cruelty-free
  Nackdelar
  • Behöver ligga i lite längre än andra produkter

  Recension

  Ida Wargs silverschampo doftar underbart, men är framförallt ett väldigt milt silverschampo. Det beror mycket på att de varit varsamma med tillverkningsprocessen som både är fri från djurtester och 100 % vegansk. Den milda formulan gör att du kan använda schampot, beroende på hur mycket du duschar, som ersättning för ditt vanliga schampo om du så vill utan att löpa större risk för att håret ska blir alldeles för torrt eller liknande. Det är nämligen kontinuerlig användning eller lång applicering som krävs för att detta schampo ska vara verksamt, om du känner att det inte verkar ge några resultat så låt det ligga i längre nästa gång. För det är verkligen inte ett verkningsfritt silverschampo.

  Ida Wargs silverschampo finns tyvärr endast i en storlek och vi hade gärna sett att det åtminstone fanns en större och en mindre. Inte för att storleken är dålig, den håller till och med något längre än ett vanligt schampo men det är skönt att antingen kunna testa eller köpa en större flaska för längre bruk. För att verkligen få ut det mesta av denna produkt och kunna ersätta det mot ditt vanliga schampo rekommenderar vi att köpa till deras balsam, då kan du verkligen känna dig trygg med ditt val som dessutom är ett medvetet och mer hållbart sådant.

  Läs mer

silverschampo kopguide

Din köpguide till bästa silverschampo

När du ska köpa ett silverschampo är en av de mest väsentliga sakerna att fundera över är hur ofta du planerar att använda det. Kommer schampot vara mer av ditt vardagliga schampo eller är det mest ett schampo som kommer användas efter en solig dag på stranden för att motverka gula toner? Bara något att ta med på solsemestern eller användas varannan/var tredje duschning för en uppfräschning? För hur mycket du kommer vilja använda produkten kommer sannolikt påverka vilket slags schampo du borde köpa. Nedan har vi samlat några av de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när du ska köpa ett silverschampo.

 • shampoo

  Mängd 

  Hur mycket produkt du får med i köpet säger mycket om hur prisvärd produkten är men också hur ofta du kan använda produkten utan att behöva köpa en ny. Många silverschampon köps i olika storlekar och om du är osäker på vilket schampo du vill ha, så kan vi rekommendera ett köp av en liten flaska/tub först för att se om det är rätt schampo för dig. Kommer du använda schampot ofta är det oftast mycket billigare att köpa en större flaska direkt och spara pengar i längden, om du använder det mer sällan kan det dock vara mer värt att köpa mellan flaskan för att enkelt kunna ta med den på resande fot.
 • time3

  Applicering 

  Vi har nämnt koncentration och ingredienser en del och det är verkligen en djungel och svårt att få en insyn i hur det verkligen ser ut, mycket eftersom det finns så många variabler och innehållen ofta är krångliga och säger inte rakt ut vad koncentrationen av olika ämnen är. Förutom priset så är även appliceringen en stark indikator på hur högkoncentrerat schampot är. Hur länge det rekommenderas att schampot sitter i säger ganska mycket om vilket koncentration du kan förvänta dig. Ju lägre desto mer högkoncentrerat och tvärtom. Så leta alltid efter information om hur länge produkten ska sitta i för att skaffa dig ett hum om hur koncentrerad produkten är.
 • priset

  Pris 

  Silverschampon kan variera rätt mycket i pris men detta beror också mycket på storleken och formulan samt vilket märke det är. Ett högkoncentrerat silverschampo tenderar att kosta mer, så om du tycker schampot verkar dyrt kan detta vara anledningen (ibland är koncentrationen svår att få ut från ingredienserna) och om du vet med dig att du behöver en högre koncentration kan det vara värt att lägga lite mer pengar på ett silverschampo.

  Över lag så kan du räkna med att ett bra silverschampo kostar mellan 150-300 kr för 250-350ml. Detta är dock väldigt generellt men kostar det mer eller mindre än detta kan du räkna med att det antingen är ett mer premium/budgetmärke eller att koncentrationen är väldigt hög/låg. (kolla alltid mängden innan du beslutar dig om huruvida det är dyrt eller inte)
 • remedy 2

  Ingredienser/koncentration 

  Om du tänker använda silverschampot relativt ofta, antingen som ersättning av vanligt schampo eller som komplement så bör du titta mer på vad schampot innehåller. Det är då viktigt att kunna jämföra med vad schampon vanligtvis innehåller och se om det stämmer överens med innehållsförteckningen i silverschampot. Ska du ersätta vanligt schampo vill du fortfarande behålla effekterna från ett.

  Många silverschampon är högkoncentrerade och fungerar därför allmänt sämre som vanligt schampo. Om du tror du kommer använda silverschampot ofta så bör du använda ett mer lågdoserat silverschampo. Vill du endast kunna kontrollera gula toner när du känner för det bör du leta efter en silverschampoformula som tenderar att vara mer högkoncentrerad men som fungerar sämre som vanligt schampo.
 • customer 3

  Certifieringar 

  Något som också kan påverka formulan och priset är vilka certifieringar schampot har. Många av oss vill gärna använda cruelty-free, ekologiska och mer naturliga produkter men dessa är ofta mer kostsamma och ibland något mindre effektiva än icke-certifierade motparter. Ser du att schampot har flera certifieringar kan du handla det med ett gott samvete, men du kan också räkna med att priset är lite högre och formulan något mindre koncentrerad. Detta är dock generellt och behöver självklart inte stämma på alla produkter men över lag är det en bra måttstock.
 • vegan2

  Betyg & omdömen 

  En av de viktigaste saker du kan kolla på är betyg och omdömen. Det ger dig verkligen en direkt indikation på vad du kan förvänta dig för resultat och hur populär produkten är. Tyvärr är just silverschampon, precis som hårtyper och nyanser, väldigt individuellt och många schampon får både mycket positiva och väldigt negativa kommentarer. Läs båda och se om du hittar indikationer på huruvida ditt hår skulle kunna falla inom de positiva eller negativa recensionerna. I slutändan handlar det ofta om att bara ta ett beslut och testa, men överväldigande positiva betyg och omdömen är en tydlig indikator på produktens effektivitet.
anvandning silverschampo

Så använder du silverschampo

beroende på din hårfärg ger silverschampo olika effekter och det borde även användas olika beroende på vad du utsatt ditt hår för. Effekterna beror också på vilket schampo du köpt och hur koncentrerat det är. Nedan har vi samlat en lite guide för olika tillfällen när ett silverschampo kan behövas.

 • Kontinuerlig användning 

  Om du vill använda ditt silverschampo relativt ofta för att bibehålla kalla nyanser, så rekommenderar vi dig att börja försiktigt och kör schampot en gång i veckan. Öka succesivt vid behov upp till att du känner att du bibehåller den kalla nyansen utan missfärgning eller matthet. Som mest borde du använda ett silverschampo varannan tvätt ungefär. Om du använder silverschampo för ofta, speciellt om det är högkoncentrerat, riskerar du att pigmenten färgar ditt hår och ger dig alldeles för mycket lila och blåa toner och måste då bleka bort dem. Silvetschampo ska användas försiktigt och vill du använda det ofta för att slippa tänka på underhåll bör du leta efter ett lågkoncentrerat silverschampo och använda det som mest varannan tvätt.
 • Efter blekning 

  Precis när du blekt håret uppstår det ofta gula toner i håret och du kan då använda ett silverschampo på en gång för att direkt få den kalla tonen du är ute efter. Tvätta håret direkt efter blekning, applicera silverschampot och låt det sitta i några minuter. Efter det handlar det om underhållning och beroende på ditt schampo och duschfrekvens kan du använda det en gång i veckan upp till varannan tvättning.
 • Efter Solning 

  Solen bleker ofta håret under sommaren men är även en fiende för redan blekt och ljust hår eftersom det ofta leder till gulnad. Om du har blekt håret eller har grått/väldigt ljust hår kan du efter en dag i solen använda silverschampot under duschningen, låta det ligga i några minuter och sedan skölja ur.
 • För naturligt blont hår 

  Om du har naturligt blont hår, vill ha en kall nyans och inte känna att håret ger ifrån sig alldeles för mycket gula toner är ett lågdoserat silverschampo något för dig, eller att du väldigt sällan använder ett högkoncentrerat. Du kan runt en gång i veckan välja att duscha med ett silverschampo, låta det ligga i några minuter, desto mörkare blond nyans du har desto längre bör du låta det ligga för att sedan bara skölja ur det. På så sätt slipper du sannolikt gula toner i ditt blonda hår.
 • För grått/vitt hår 

  Vill du ge ditt hår en mer silvrig nyans och motverka gulnad, som verkligen står ut i dessa hårfärger? Då är en kontinuerlig underhållning med silverschampo ett effektivt sätt att hålla färgen kall och silvrig i stället för matt och gul-tonat. Använd schampot varannan tvättning som mest och låt det ligga i några minuter, desto mer gula toner ditt hår har desto oftare kan du använda det. Använd det helst inte mer än varannan tvätt, eftersom grått och vitt hår ofta är ganska sprött och behöver återfuktning och silverschampo inte är speciellt bra på att bidra med detta.

Vanliga frågor om silverschampo

Vilket silverschampo är bäst?

I vårt test vann Fanola No Yellow Shampoo eftersom det ger tydliga resultat, är ett populärt silverschampo och ett prisvärt alternativ. Det är dock inte säkert att det passar alla dina preferenser till behov för ett silverschampo, läs gärna igenom vår köpguide och se över våra andra topplistade silverschampon för att få en bättre bild över vad för schampon det finns och vad du behöver för ditt hår.

Hur fungerar ett silverschampo?

Silverschampo innehåller lila pigment som sätter sig i håret och neutraliserar gula toner. Det färgar inte håret men pigmenten sätter sig runt dina hårstrån och kan framstå att göra detta, så även om du får lila toner i håret kommer detta försvinna gradvis. Om du verkligen inte låtit schampot sitta i alldeles för länge eller använt det varje dag, då kan du behöva bleka håret för att bli av med pigmenten.

Vad används ett silverschmpo för?

Silverschampo används för att undvika gula toner i blekt, blont, vitt eller grått hår (färgat eller inte). De lila pigmenten i ett silverschampo neutraliserar gulhet och ger en kall ton till håret.

Är silverschampo farligt för håret?

Generellt sett nej, om du inte överanvänder det. Det är helt enkelt inte ett vanligt schampo. Det enda ett silverschampo egentligen gör är att lägga lila pigment runt dina hårstrån. Det vanligaste klagomålet är att silverschampo torkar ut håret, så om du vanligtvis har torrt hår kan extra återfuktning vara skönt att ha till hands.

Testvinnare - Bäst Silverschampo

 • Fanola No Yellow Shampoo
 • Maria Nila Sheer Silver Shampoo
 • Milk Shake Silver Shine Shampoo
 • Fudge Clean Blonde Damage Rewind
 • Ida Warg Silver Shampoo
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
2 röster, Genomsnitt: 5 / 5