Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst schampo 2021

Uppdaterad november 2021

Ett friskt och välmående hår är viktigt för oss alla. Ofta behöver vi olika hårvårdsprodukter för att hjälpa håret att må så där extra bra. Schampo är den vanligaste hårvårdsprodukten, och den viktigaste. Vi har listat våra 5 testfavoriter och går längre ner närmre in på hur du ska ta hand om ditt hår för att produkterna ska få bästa effekt.

Vilket schampo är bäst?

Oavsett om du har tjockt eller tunt, lockigt eller rakt hår så finns det ett schampo för dig. Det finns idag är stor variation med olika produkter och det är ganska lätt att hitta ett schampo som är framtaget för just ditt hår. Vi har testat schampon från nästan alla kategorier och utsett Olaplex Bond Maintenance Shampoo No4 till vinnare, ett schampo som fungerar otroligt bra för de allra flesta. Ett tillförlitligt märke med mycket bra egenskaper. I testet har vi tittat på följande egenskaper:

 • Innehåll - Innehållet ska vara snällt mot hår och hud, gärna naturligt och miljövänligt.
 • Applicering - Koncentrationen ska vara så pass bra att du bara behöver lite av produkten, den ska vara lätt att arbeta in och skölja ur.
 • Resultat - Effekten ska vara nästintill omedelbar och hålla i sig länge. Håret ska bli återfuktat och få märkbar lyster.

 1. Olaplex Bond Maintenance Shampoo No4

  9,5/10
  “Ett mirakelschampo som alla kan uppskatta”
  Olaplex Bond Maintenance Shampoo No.4 250 ml
  Bäst i test
  Storlek
  250 ml
  Effekt
  Fuktande & stärkande
  Pris / ml
  1,01 kr
  Certifieringar
  Vegan
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst resultat
  • Funkar för alla hårtyper och problem
  • Välrecenserat och uppskattat
  Nackdelar
  • Något dyrare
  • Väldigt många ingredienser

  Recension

  Ett väldigt bra återfuktande och drygt schampo för alla hårtyper. Du behöver en ganska liten klick för att kunna jobba in och ge håret en fantastisk lyster och uppiggad look. Det finns en anledning till att Opaplexs produkter används så pass mycket av frisörer, de fungerar. Priset är kanske inte allt man hoppas på men du kommer sannolikt inte ångra ditt val om du köper detta schampo.

  För bästa resultat borde du samtidigt köpa deras No. 5 balsam, vilket ju gör att priset stiger ytterligare lite men vad är schampo utan balsam, egentligen? Trots priset är detta en av de mest välrecenserade schampoprodukterna vi stött på och nästan alla kommentarer är positiva. Hur ditt hår än mår, hur det än förändras eller färgas kommer detta schampo att passa.

  Läs mer
 2. Maria Nila Head & Hair Heal

  9,2/10
  ”Ett vårdande schampoo för ökad hårproduktion och motverkar torrhet”
  Maria Nila Head & Hair Heal
  Storlek
  1000 ml
  Effekt
  Vårdande
  Pris / ml
  0,52 kr
  Certifieringar
  Vegan, Svenskt, PETA
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Vårdar irriterad hårbotten
  • Ger fin lyster
  • Välrecenserad och omtyckt
  Nackdelar
  • Dyr om den inte köps på stor flaska

  Recension

  Schampot kommer i flera storlekar men ju större desto bättre (billigare). Att köpa 1 liter gör verkligen att du inte riskerar att få slut i första taget och gör produkten dessutom prisvärd. Om du köper i mindre storlekar blir tyvärr produkten inte alls lika prisvärd längre. Verkligen effektivt om du har torr eller irriterad hårbotten, och de hårproducerande ingredienserna sträcker och ger en fin lyster till håret.

  Är fri från paraben, sulfat och även helt vegansk. Tillverkad i Sverige och har certifieringar från PETA, leaping bunny och the vegan society, vilket gör detta schampo till en produkt du verkligen kan lita på. Vissa har dock upplevt att man blir fet i hårbotten av produkten, något vi inte märkte av, men det kanske kan vara på grund av dess skonsamma ingredienser för just hårbotten som inger en sådan känsla.

  Läs mer
 3. Maria Åkerberg Hair&Body Shampoo Energy

  9,1/10
  ”Ett ekologiskt och naturligt schampo som passar alla”
  Maria Åkerberg Hair&Body Shampoo Energy 500 ml
  Mest Prisvärd
  Storlek
  500 ml
  Effekt
  All round
  Pris / ml
  0,35 kr
  Certifieringar
  EKO, Vegan, Svensk
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ekologisk och skonsam
  • Otroligt prisvärd
  Nackdelar
  • Ej anpassad för specifika problem

  Recension

  En helt ekologisk, vegansk, naturlig, svensk produkt som dessutom passar både till håret och kroppen. Har en god doft, är väldigt skonsam och passar verkligen alla. Om du är osäker på vilken hårtyp du har eller tycker schampovärlden är krånglig så har du här ett enkelt val som ger bra resultat, utan smussel. Att produkten även funkar som en duschgel kan vara lite av en vattendelare, vissa uppskattar att de inte behöver massa olika produkter medan andra tycker att det gör produkten för ospecifikt och inte tillräckligt inriktad mot hårvård. Vi ställer oss lite i det första lägret, under håret sitter hud som också behöver vårdas, resultatet är fantastiskt och i dagens samhälle är lite minimalism inte alltid helt fel, speciellt inte när produkten är så skonsam mot både kropp och miljö.

  Priset är inte heller fy skam. Enligt andra köpare med specifika hårproblem har de upplevt att schampot inte känns verksamt, så om du har specifika problem med ditt hår såsom att det är tunt, torrt, väldigt fett eller dylikt så kanske en mer specialiserad produkt är att föredra. Detta är ett allt i allo schampo och inte specifikt designat för någon hårtyp.

  Läs mer
 4. Kevin Murphy Hydrate-Me Shampoo

  8,9/10
  ”Säg hej då till torrt och livlöst hår”
  Kevin Murphy Hydrate-Me Wash Shampoo 250 ml
  Storlek
  250 ml
  Effekt
  Fuktande
  Pris / ml
  0,86 kr
  Certifieringar
  -
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Motverkar torrt hår
  • Ger härligt lyster
  Nackdelar
  • Lukten är inte den bästa

  Recension

  Ett väldigt fuktgivande schampo perfekt för dig med lite torrare hår, men passar alla som vill ha en silkeslen finish. Ger verkligen en återfuktande känsla som består, det täcker kluvna toppar och ger en friskhet till håret. Hydrate-Me är även cruelty free och Kevin Murphy är ett företag som har hållbarhetstänket i fokus, vilket gör detta till en produkt som är skonsam för håret och sinnet.

  Det som drar ner denna produkt något är att den är väldigt dyr per ml, så om du är osäker kan det vara värt att testa deras lilla storlek först för att vara säker på att du får vad du letar efter. Många tycker även att produkten luktar fränt, och även om vi kan tycka att doften är lite stark så håller vi inte helt med om fränhet, även om den kanske lutar mer åt en doft som känns mer åt mans hållet. I vilket fall om du har ett hår åt det torrare hållet som därför känns mer livlöst så kan du inte be om ett bättre schampo.

  Läs mer
 5. Molton Brown Kumudu Volumising Shampoo

  8,7/10
  "En god doft som varar"
  Molton Brown Kumudu Volumising Shampoo
  Storlek
  300 ml
  Effekt
  Volymgivande
  Pris / ml
  0,59 kr
  Certifieringar
  -
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • God doft
  Nackdelar
  • Ger volym men kanske lite lite

  Recension

  Vi tycker att den här produkten luktar fantastiskt och ger en riktigt fräsch känsla till håret. Lukt kan ju vara mycket subjektivt men blandningen av grapefrukt, magnolia och cederträ tycker vi var underbar. Resultaten är likvärdiga med andra produkter vi testat och ger en härlig lyster och vi upplever åtminstone att volymen blir något bättre.

  För ett ändå relativt rimligt pris är detta en bra produkt som passar de flesta, frågan är bara om volymen ändras tillräckligt mycket för att ha ett sådant stort fokus på just den effekten.

  Läs mer

schampo kopguide

Din köpguide till bäst schampo

Att välj rätt schampo är inte helt lätt. Det finns idag lika många varianter som det finns typer av hår och det är viktigt att det blir rätt. Med fel schampo kan ditt hår bli alltifrån tovigt och livlöst till platt och torrt. Nedan har vi samlat några viktiga faktorer du kan fundera över när det gäller att köpa bäst schampo. Längre ner på sidan har vi även samlat några generella rekommendationer för olika hårtyper som också kan guidea dig i ditt köp av schampo.

 • shampoo 1

  Mängd 

  Många schampon säljs i flera storlekar vilket har stor påverkan över hur prisvärd produkten är och hur länge den varar. Många märken riktar in sig på en mellanklass på 250ml utan andra alternativ. Det är en ganska bra balans eftersom schampot då håller tillräckligt länge för att du inte behöver handla ofta men är ”litet” nog för att kunna tas med på resa. Helst ser vi att det även finns en mindre och en större storlek, så att travel/test size finns tillgängligt och en större storlek som är mer prisvärd och räcker länge. Desto större desto mer prisvärt men en liten förpackning är att föredra om du vill testa på ett schampo eftersom de på kort sikt är billigare.
 • coins 9

  Pris 

  Priset på produkten sitter ganska mycket i märket. Du ska inte bli helt förtvivlad över priset förrän du tittat på mängden du får. Priset per milliliter säger dig mer om vad du får för pengarna än vad enbart priset gör. Ett premiumschampo kostar runt 1kr/ml medan mellanklassen hamnar någonstans runt 0.5kr/ml och den verkliga budgetklassen ofta ligger under 0.1kr/ml, så skillnaderna är stora men det är också effekterna, innehållet och resultatet
 • long hair

  Effekt 

  Schampon har många olika effekter och beroende på din hårtyp och botten så skiljer sig olika produkter väldigt mycket åt. Du kan helt enkelt inte bara plocka vilket schampo som helst egentligen om du vill uppnå bästa resultat. Leta alltid efter vilka effekter som beskrivs och vad schampot ämnar göra. Man är ofta väldigt medveten om vilka problem det är man har med sitt hår och därför brukar det vara ganska lätt att hitta rätt effekter.
 • remedy 5

  Innehåll 

  Många av oss tänker allt oftare på vad våra produkter egentligen innehåller och schampon är ofta produkter som innehåller väldigt många olika kemikaler och ingredienser. Vill du ha ett mer naturligt och ekologiskt schampo bör du leta efter certifieringar eller markeringar som indikerar detta, vad dock medveten om att dessa markeringar borde vara utsatta av en tredje part (Producenters egna markeringar stämmer inte alltid). Över lag så skulle vi säga att färre ingredienser är bättre för du utsätter då ditt hår för mindre men du borde alltid hitta text eller markeringar som indikerar att schampot är fritt från parabener och sulfater.
 • vegan3

  Certifieringar 

  Vill du handla mer hållbart eller medvetet bör du leta efter certifieringar som indikerar att produkten är vegansk och ekologisk. Helst bör det vara certifikat från en tredje part så att du kan vara säker på att allt gått rätt till. Produkten får då gärna även vara svensktillverkad så att du slipper tänka på att schampot transporterats över hela världen. Det finns väldigt många naturliga och ekologiska schampon som håller bra kvalité så det är verkligen inte omöjligt att handla medvetet och samtidigt bibehålla ett friskt och vackert hår.  
schampo hartyp

Generella rekommendationer för schampo till olika hårtyper

Det är inte helt ovanligt att man är missnöjd med sitt hår och tror att man har rätt produkter men egentligen kan det vara ditt schampo och balsam som orsakar problemen från början. Välj alltid schampo efter hårtyp och vilket skick ditt hår är i, om det till exempel är skadat eller färgat.

 • woman 4Normalt hår

  Normalt hår kalls det hår som är ofärgat och lättskött. Om du har lättskött hår som sällan tovar sig och som är lent så kan du använda ett helt vanligt schampo utan att orsaka problem.
 • woman 3Rakt hår

  I Skandinavien är det generellt vanligt med tunt och rakt hår. Om du har rakt och tunt hår så är det viktigt att inte använda för mycket vårdande produkter. Dessa kan nämligen tynga ner håret så att det lägger sig platt och ser tråkigt ut. Du ska därför välja ett volymschampo.
 • woman3Lockigt hår

  Krusiga lockar eller stora korkskruvar har båda en sak gemensamt: de kräver fukt. Om du har lockigt hår så behöver du därför ett fuktgivande schampo. Då får du fin definition i lockarna och de håller sig på plats lättare.
 • hair removal2Slitet eller skadat hår

  Hår slits av både färgning, blekning och behandling av till exempel locktänger. Då kan håret lätt gå av och beter sig livlöst och tråkigt. Om du har skadat hår så är det viktigt att begränsa det som skadar håret, för ett hår som väl har skadats läks inte. Du kommer att behöva klippa bort de skadade delare. Men med reparerande och vårdande schampo och hårvårdsprodukter så kan du för tillfället få ett mer livfullt hår.
 • hair dyeFärgat hår

  Om du färgar ditt hår så är ju målet att färgen ska sitta i. Därför ska du alltid använda färgbevarande schampo när du har färgat håret. Färgen kommer att hållas fin länge och sitta kvar på ett helt annat sätt än om du inte använder den typen av schampo.

Vanliga frågor om schampo

Hur ofta ska man tvätta håret?

Det beror dels på din hårtyp och din hårbotten. Ungefär två gånger i veckan brukar passa de flesta. Men det kan bli för mycket medan andra behöver schamponera sitt hår varannan dag. Rådfråga din frisör om du har svårt att avgöra vad som fungerar bäst för dig.

Hur väljer jag rätt schampo?

Detta är jättesvårt eftersom det finns lika många hårsorter och hårproblem som det finns schampon. Du kan använda vår guide "så väljer du rätt schampo" ovan som ett första steg till ditt val av rätt schampo. Vår testvinnare Olaplex Bond Maintenance Shampoo No4 är väldigt bra eftersom dess innehåll och effekter passar bra till de flesta hårtyper.

Hur mycet schampoo ska jag använda?

Var sparsam! Många applicerar alldeles för mycket, du behöver främst tillräckligt mycket för att kunna massera in i skalpen. Det är just där, i rötterna till håret, du behöver få in schampot sen kan du jobba dig utåt.

Hur länge ska jag ha i mitt schampo?

Inte länge alls, du behöver inte låta schampo sitta i. Det är direkt verksamt på ditt hår och skalp och behöver inte sitta i länge alls. Såvida du inte använder ett specialschampo med aktiva ämnen som ska sitta i en stund, så kan du sköja håret ganska direkt efter du har jobbat in det i skaplen och resten av håret.

Hur ofta ska jag schamponera?

Med rätt schampo kan du tvätta varje dag, men du behöver verkligen inte göra det. Ett friskt hår och skalp behöver inte all den uppmärksamheten. Dessutom brukar varje tvätt även innebära styling, torkning osv. vilket sliter på håret väldigt mycket och skulle vid daglig tvätt utsätta håret för onödiga ansträningar.

Testvinnare - Bäst Schampo

 • Olaplex Bond Maintenance Shampoo No4
 • Maria Nila Head & Hair Heal
 • Maria Åkerberg Hair&Body Shampoo Energy
 • Kevin Murphy Hydrate-Me Shampoo
 • Molton Brown Kumudu Volumising Shampoo
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5