Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa babysittern 2021

En babysitter är ett fantastiskt hjälpmedel i vardagen, den ger dig som förälder ovärderlig möjlighet till avlastning. En babysitter kan se ut på lite olika sätt och komma med olika funktioner. De enklaste är en stålram med ett spänt tyg som barnet kan ligga på. Sen finns det ställbara varianter som gungar av sig själva. Läs vår köpguide längre ner för att ta reda på hur du väljer den bästa babysittern till dig!

Vilken babysitter är bäst?

Vi har undersökt flera populära babysitters och valt ut 5 testvinnare. Samtliga vinnare har blivit väl mottagna av kunder och föräldrar och flera har vunnit bäst-i-test hos olika stora testutförare. Samtliga uppfyller de säkerhetskrav som ställs på en bra babysitter. När vi utser den bästa babysittern tittar vi bland annat på följande faktorer:

 • Flexibilitet – Babysittern ska vara lätt att flytta och förvara och gärna ställbar. Anpassningsmöjligheter är ett stort plus i vardagen.
 • Komfort – Dynan/tyget ska vara spänt men mjukt så barnet ligger säkert och skönt. Hög komfort hänger också ihop med hur bra babysittern gungar, den ska va lätt att sätta i gungning och gunga mjukt och stabilt.
 • Anpassning – Ju fler anpassningsalternativ en babysitter har desto större är sannolikheten att ditt barn kommer trivas. Det är till exempel bra att kunna ställa stolen i olika lägen, kunna koppla på och av lekbågen eller varför inte köpa en babysitter som gungar av sig själv!

 1. Babybjörn Bliss

  9,5/10
  ”Enkel, praktisk, funktionell och stilren; Babybjörn vet vad både barn & föräldrar behöver”
  BABYBJÖRN Babysitter Bliss Cotton Midnight Blue
  Bäst i test
  Max vikt
  13 kg
  Rek max ålder
  24 mån
  Ink lekbåge
  Nej
  Till Butik
  1995 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög komfort
  • Lång användningstid
  • Hopfällbar
  • 3 höjdlägen från vila till lek
  Nackdelar
  • Ingen medföljande leksaksbåge (går att köpa till)

  Babybjörn bliss är en till utseendet ganska enkel babysitter, men även ett välkänt märke inom babyvärlden och det märks verkligen i utformningen och funktionaliteten på denna produkt. Ställningen är hopfällbar så att den enkelt kan ställas undan. Klädseln är avtagbar, maskintvättbar och sätts väldigt enkelt på och kan fästas längst ner på ställningen med två ”krokar” i öglor. Själva ställningen är väldigt flexibel, den glider inte och du kan enkelt få den att gunga var du än lägger tryck. Den funkar helt enkelt väldigt bra som avlastning från att själv gunga ett barn i famnen, eller när du behöver händerna fria till annat. När det kommer till din och ditt barns komfort är detta verkligen en fantastisk sitter.

  Klädseln är öko-tex certifierad, något vadderad och utformad efter barnets kroppsform vilket gör den väldigt skön att sitta/ligga i. När barnet börjar bli större och kan sitta på egen hand och inte behöver den tillhörande selen längre så kan den avtagbara klädseln vändas på och så vips är det helt plötsligt en skön stol till barnet.

  Ställningen har enkelt inställbara lägen från nästan helt liggande till nästan helt sittande, så det är väldigt smidigt att skifta mellan lek och vila. För minsta barnen är den ganska styv, det vill säga att det är först när barnet blir lite äldre som den verkligen kan gunga sig själv i den. Att barnet själv kan stå för gungningen är positivt för utveckling av båda motorik och balans. Den är dock väldigt lätt att själv sätta i gungning med handen och var du än trycker kommer den gungas, mycket smidigt om man till exempel sitter i soffan så kan man bara lägga foten emot och gunga barnet. Tyvärr ingår inte någon leksaksbåge men det går att köpa till.

  Babybjörn bliss är relativt dyr, speciellt eftersom den är helt mekanisk och inte har någon automatisk gungning eller liknande. I stället är det en produkt du kan använda i över två år och inte bara ett halvår, som majoriteten av sitters, plus att den fungerar både som vagga och stol. Den är hållbar, praktisk och när ditt barn vuxit ur den kommer du garanterat kunna sälja vidare den utan problem.

  Läs mer
 2. Doomoo babysitter växa 2-i-1

  9,4/10
  ”Doomoo ger mycket för pengarna, denna 2 i 1 sitter/sittpuff kan användas i flera år”
  Doomoo babysitter växa 2-i-1
  Max vikt
  25 kg
  Rek max ålder
  7 år
  Ink lekbåge
  Nej
  Till Butik
  1749 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Väldigt lång användningstid
  • Babysitter & sittpuff i ett
  Nackdelar
  • Ej hopfällbar

  Doomoo har här en mjuk och härlig sittpuff som fungerar både för bäbis och för barn. Puffen kommer i flera nyanser så att du enkelt kan få den att smälta in i inredningen hemma. Den är stilren och kommer kunna användas i flera år innan barnet börjar bli för stor för den. Till en början när barnet är en nyfött så används den avtagbara toppen med tillhörande sele så att hen kan ligga tryggt och säkert. På baksidan finns en öppning där man enkelt kan ändra från gunga till fast läge så att barnet kan gunga eller bara vila stilla, det är också en rolig funktion även när barnet blivit äldre.

  Klädseln är avtagbar och går att tvätta i 30 grader. Detta brukar ju vara ett större problem när barnet är liten och att det då finns en extra topp med sele som är på- och avtagbar underlättar rengöringen än mer. Både toppen med selen och klädseln på själva puffen är gjord i ekologisk bomull och puffen är fylld med EPS-kulor. EPS-kulor skapar en antibakteriell miljö så spill ner i puffen är inte så farligt. EPS-kulor formar sig även barnets kropp för maximal komfort.

  På baksidan finns en öppning där man enkelt, på några sekunder, byta mellan gungningsläge och fast läge. Det är som en ögla som man drar i för att höja upp den i gungningsläge eller så dra ner botten för att få den i fast. Barnet kan gunga sig själv eller så kan man själv gunga barnet, inget egentligt motstånd eller problem på den fronten.

  Sittpuffen är ganska dyr men det är en produkt du kommer kunna och barnet använda i flera år, med en maxvikt på 25kg så kan barnet använda puffen tills det är dags att börja skolan, vilket är en längre användningstid än någon annan sitter vi har sett. Det är dock en hel sittpuff så den är inte lika smidig att plocka bort eller ta med sig på resa men designen och stilrenheten gör ju det verkligen till en liten möbel och därmed en del av inredningen.

  Läs mer
 3. Stokke Steps Bouncer

  9,2/10
  ”En mjuk och ihopfällbar babysitter som barnet enkelt får i gungning”
  Stokke Steps Bouncer babysitter
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  1595 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Hopfällbar
  • Mjuk gungning som barnet kan nyttja tidigt
  Nackdelar
  • Sämre användningstid

  Denna produkt har väldigt mycket gemensamt med babybjörn. Den stora skillnaden är den har inte lika djupt sittläge, så det finns egentligen inte direkt liggläge i denna. Så detta är definitivt en sitter som är väldigt praktisk och gungvänlig (det är väldigt enkelt för barnet att själva få den i gungning). Den har 4 olika sittlägen som ställs in på undersidan av sittdelen med en skruvfunktion. Komforten är hög och klädseln är maskintvättbar. Det är en väldigt bra sitter som dessutom går att kombinera med stokke steps matstol vilket även gör att barnet kan sitta med även vid matbord eller liknande.

  Klädseln är avtagbar, maskintvättbar i 40 grader, sittdelen är utrustad med en väldigt säker 5punktssele och ett extra inlägg för när barnet är nyfött. Selen och inlägg går att ta av när barnet börjar växa ur det. Inlägget och sittern är skönt vadderade vilket ger hela sittern väldig hög komfort. Tyget är även något vattenavvisande så att det klarar enklare spill, speciellt då tunnare vätskor, utan några större problem.

  Med ett knapptryck på främre undersidan kan man fälla ihop sittern så att den blir platt och går alltså enkelt att stoppa undan eller ta med på resor. De fyra sittlägena som finns kan varieras efter vikt eller hur aktivt ditt barn är och gungning är lätt, och lättare med ökad lutning, så att barnet kan utveckla styrka på egen hand. Det kommer även med en leksakshängare där favorit leksaken kan fästas för att vidare stimulera barnets nyfikenhet.

  Det är relativt dyr produkt speciellt med tanke på att den egentligen inte har så lång användningstid, men det är en komfortabel stol som är anpassad för att barnet själv ska kunna nyttja den. Mycket praktisk i utformning och tänk men skulle kunna tjäna på ett djupare liggläge och något lägre pris.

  Läs mer
 4. 4moms MamaRoo 4.0

  9,1/10
  ”Premiumprodukten som vaggar, gungar och vyssar automatiskt”
  4Moms MamaRoo Babysitter Silver
  Bästa premiumvalet
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  3295 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fullt justerbar (från liggande till sittande)
  • Automatisk vaggning, gungning och vyssning
  • Perfekt avlastningssitter
  Nackdelar
  • Dyr

  Att vagga och natta sitt barn kan vara en väldigt tröttsam syssla, framför allt för armarna men även mentalt. MamaRoos babysitter är framtagen precis för att kunna underlätta denna syssla och ge dig den avlastningen du behöver. Det finns flera inställningsbara rörelser och hastigheter i gungan så att det som passar ditt barn kan hittas och rörelserna efterhärmar typiska vaggningsrörelser hos föräldrar. Dessutom kommer den även med aux och inbyggda ljud så att barnet kan ges lugn av vitt brus, melodier eller berättelser.

  Klädseln är avtagbar med dragkedja och går att tvättas och kommer även med en leksaksbåge med 3 bollar; en skallra, en spegel och en prasslig leksak. Väldigt underhållande för ett barn som behöver distraheras och stimuleras. Tyget är mjukt och fodrat och ger utmärkt komfort så att barnet ligger mjukt, skönt och säkert i selen. Dessutom är sittdelen fullt justerbar och går att sätta i helt liggandes till sittandes.

  Babysittern har 5 olika rörelsemönster och 5 olika hastigheter, så att det går att variera efter barnets preferenser. Alla barn är olika och många barn behöver gungning för att kunna somna eller lugnas, detta är precis varför denna produkt utvecklats; för att kunna ge den avlastningen som föräldrar förtjänar, om ens barn är i stort behov av att vaggas och vyssas. Det finns även inbyggda ljud såsom regn eller hjärtslag som ofta har en lugnande inverkan på barn. Utöver det så går det att koppla telefon via auxkabel om man till exempel vill spela lugn musik eller berättelser för barnet i stället.

  Hade det inte varit för priset hade denna helt klart varit en topp-produkt. Det är ganska mycket pengar att investera i en babysitter och ofta vet man inte huruvida barnet kommer uppskatta den eller inte förrän man väl har den på plats. Den ger ett väldigt robotiskt intryck även om den är väldigt mjuk och skön för barnet att ligga i, om man gillar en mer modern look så funkar den väldigt bra. Den är inte heller speciellt praktisk när det kommer till undanplockning, men är fortfarande ganska lätt att flytta på. Det finns många saker att betänka innan man köper denna produkt men om man vet med sig att ens barn har ett stort behov av att vaggas är detta vara den mest effektiva produkten på marknaden; som verkligen avlastar dig och ger dig mer frihet och lugn.

  Läs mer
 5. Arholma Babysitter

  8,9/10
  ”En budgetsitter utan smussel”
  Arholma Babysitter Midnight Black
  Mest Prisvärd
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  299 kr
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Mjuk och lättåtkomlig leksaksbåge
  Nackdelar
  • Ej hopfällbar

  Ett fantastiskt budgetalternativ. Många babysitters har väldigt höga priser, och det är mycket på grund utav märke, externa funktioner eller användningstid men här är helt enkelt en babysitter och inte speciellt mycket mer och då kommer man undan billigt.

  Klädseln är avtagbar och går att tvätta i 30 grader. Den är något vadderad och relativt mjuk men som många babysitters ligger mycket av komforten och formen i att den ”hänger” på ställningen. Selen är godkänd enligt EN 12790:2009 och du kan lita på att ditt barn sitter säkert och skönt.

  Ställningen är enkel att sätta i gungning och fungerar bra som avlastning för föräldrar men det är ett ganska djupt sittläge/liggläge så att det är svårare för barnet att få i gång gungningen förrän hen växt sig strak nog. Leksaksbågen är väldigt mjuk och gosig med 3 små lamm som sitter i perfekt höjd för att barnet ska kunna nå och förundras över dem.

  Den kräver en del montering men inget överdrivet komplicerat. Den består av 5 delar. Själva sittern, två ben, en bakre stång som håller ihop benen och leksaksbågen. Benen sätts ihop med den bakre stången, när det är gjort så kan man bara fästa sittern på ställningen och sedan leksaksbågen, om man vill, som även den fästs i ställningen. Det som kan krångla är att få fast sittern i ställningen men instruktionerna är tydliga och efter lite pill är man klar. Detta gör att produkten är ganska enkel att packa ihop men helst inget man gör varje dag, men den går att packa ihop och ta med på resa eller ställa undan, förutsatt att man då är villig att montera upp den igen.

  Vill du ha en enkel babysitter utan att lägga ut en massa pengar så är detta ett fantastiskt alternativ, du får det du betalar för; en babysitter men inte så mycket mer.

  Läs mer

barn i stol

Köpguide: så väljer du bäst babysitter

När du köper en babysitter så är det några saker som är bra att tänka på för att du ska få så mycket som möjligt för pengarna. Den enklaste designen på en babysitter påminner om en solstol i miniatyr, den är enkel att transportera, förvara och rengöra. Mer avancerade modeller är större och ofta otympligare men med fler egenskaper som automatisk vaggning, flera ställbara positioner och sufflett. Oavsett vilken modell du är ute efter så är följande punkter viktiga att kika på:

 • kvalitetSäkerhet
  Det är viktigt att konstruktionen på babysittern är stabil och utformad korrekt. Kolla därför upp om den uppfyller de säkerhetskrav som förväntas. Du kan läsa mer om säkerhet och säkerhetsmärkning lite längre ner på sidan.
 • vågMaxvikt
  Maxvikten brukar ligga på 9 kg. Om du vill använda babysittern längre så behöver du leta efter en med högre vikt, det finns uppåt 13 kg men det är ganska ovanligt.
 • boxFörvaring
  Babysittern ska vara enkel att förvara, helst hopfällbar till den grad att du kan ställa den bakom en dörr eller liknande, trångt utrymme. En lätthanterlig och smidig babysitter underlättar vardagen. Det är ju många saker att fixa med som förälder, så ju snabbare alla moment går desto bättre.
 • babyMaxålder
  Ibland anges en rekommenderad maxålder på babysitters. Det kan vara ett bra riktmärke, med det är vikten som är det avgörande måttet. Ibland kan barnet sitta i babysittern flera månader efter angiven maxålder, ibland växer barnet ur den tidigare.
 • tvättsvampUnderhåll
  Barn har en tendens att smutsa ner runt sig, vare sig det är matspill eller kräks. Därför behöver alltifrån kläder, vagn, babynest och babysitter vara lätta att rengöra. Tyget på babysittern ska vara lätt att dra av och helst kunna maskintvättas.

Egenskaper och funktioner

Fundera även över vilka funktioner du vill ha för att du och ditt barn ska få så stor nytta av babysittern som möjligt. Men det kan vara knepigt att på förhand veta vad barnet kommer att tycka om, så lägg inte för mycket fokus på funktionerna.

check4Lekbåge - För aktiva barn som rör på sig och undersöker sin omvärld så är det bra med en lekbåge. Flera babysitters har lekbågar som tillval eller inkluderat. Vissa barn bryr sig inte så mycket om lekbågen och då är den mest i vägen.

check5Automatisk gungning
- Barn som snabbt somnar vid vaggning kommer att tycka om en självgungande babysitter. Eller om ditt barn snabbt somnar i vagnen när du är ute och går så kan det också tyda på att det är vibrationer och vaggande som lugnar ditt barn.

check6Ljuduppspelning
- Sen finns den babysitters som spelar upp musik eller berättelser. Det är perfekt för barn som tycker om att vyssjas. Sång och berättelser har också påvisats i forskning bidra till bättre språkutveckling och snabbare social anpassning!

check7Ställbar
– Att kunna justera positionen som barnet sitter i kan vara väldigt användbart. Det finns babysitters som kan användas som både babysäng och matstol, vilket är väldigt smidigt. Vissa babysitters går att justera i höjd och andra bara i lutning. Ju fler anpassningsmöjligheter desto bättre tycker vi, det ger större möjligheter att använda babysittern i olika situationer.

babysaker

Babysitter och säkerhet

Säkerhetsstandarden på babysitters märks med SS-EN 12790:2009 eller EN 12790. Det betyder att produkten möter de krav som ställs av SIS som är en av Sveriges standardiseringsorganisationer. Denna märkning gäller för babysitters med maxvikt på 9 kg. Det är ett mycket bra riktmärke för säkerhet på produkten. Generellt är SIS-märkningen bra att utgå från, då vet du att du köper en produkt som testats av en internationellt erkänd test- och forskningsinstitution.

Materialet som babysittern är tillverkad av ska vara fritt från hälsofarliga ämnen. Det garanteras genom märkningen Oeko-Tex Stadard 100 klass 1. Oeko-Tex är en internationell organisation som består av flera test- och forskningsinstitut inom textilframställning.

Fallolyckor är den största risken med babysitters. Därför finns det vissa säkerhetsdetaljer som är bra att känna till.

 • Selen ska vara anpassningsbar för optimal passform och aldrig vara lågt placerad. Selen ska vara positionerad ungefär halvvägs upp på sittytan. Annars riskerar barnet att falla ur stolen om han eller hon lutar sig framåt.
 • Babysittern ska också ha ett bra sittdjup. Bra sittdjup gör att barnet sitter bekvämt och säkert, ett grunt sittdjup kan också resultera i att barnet faller ur babysittern.
 • Placera inte babysitter ovanpå något, till exempel ett bord eller stol. Utan stabilt underlag riskerar babysittern att välta.

Vanliga frågor om babysitter

Vilken babysitter är bäst?

I vårt test har vi utsett Babybjörn Bliss till vinnare. Den har en smart och funktionell design och ett bra pris. Testet är baserat på vår egen erfarenhet och empiri samt de många tester vi har tagit del av.

Hur väljer jag rätt babysitter?

Vänta tills efter förlossning är ett gott råd. Lär känna ditt barn lite och era behov. Då är det lättare att köpa rätt produkt. Ett misstag många nyblivna föräldrar gör är att köpa för många saker i förväg som sedan inte används. Läs mer tips i vår köpguide.

När ska jag använda en babysitter?

En babysitter är till för barn som inte själv kan sitta upp. Men helt nyfödda ska inte sitta i den, vänta åtminstone ett par månader. Använd inte babysitter mer än korta stunder åt gången.

Hur länge kan barnet sitta i babysittern?

Det är svårt att ange exakt hur länge barnet kan sitta i babysittern. Det beror på hur barnet trivs i den, men variation är det viktiga. Barnet får bra träning av att vara i olika positioner, som på mage, rygg, sittandes och ståendes. Ju äldre barnet blir desto längre kan han eller hon sitta i babysittern.

Hur många kilo klarar en babysitter?

Mellan 9 och 13 kg är det vanliga viktintervallet, de allra flesta babysitter har en maxvikt på 9 kg. Kom ihåg också att den officiella säkerhetsstandarden avser 9 kg. Om du vill förvissa dig om säkerheten så välj 9 kg och övergå sedan till andra alternativ när barnet blir äldre.

Testvinnare - Bäst Babysitter

 • Babybjörn Bliss
 • Doomoo babysitter växa 2-i-1
 • Stokke Steps Bouncer
 • 4moms MamaRoo 4.0
 • Arholma Babysitter
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
65 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-22 11:50:48