Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa babysittern 2021

En babysitter är ett fantastiskt hjälpmedel i vardagen, den ger dig som förälder ovärderlig möjlighet till avlastning. En babysitter kan se ut på lite olika sätt och komma med olika funktioner. De enklaste är en stålram med ett spänt tyg som barnet kan ligga på. Sen finns det ställbara varianter som gungar av sig själva. Läs vår köpguide längre ner för att ta reda på hur du väljer den bästa babysittern till dig!

Vilken babysitter är bäst?

Vi har undersökt flera populära babysitters och valt ut 5 testvinnare. Samtliga vinnare har blivit väl mottagna av kunder och föräldrar och flera har vunnit bäst-i-test hos olika stora testutförare. Samtliga uppfyller de säkerhetskrav som ställs på en bra babysitter. När vi utser den bästa babysittern tittar vi bland annat på följande faktorer:

 • Flexibilitet – Babysittern ska vara lätt att flytta och förvara och gärna ställbar. Anpassningsmöjligheter är ett stort plus i vardagen.
 • Komfort – Dynan/tyget ska vara spänt men mjukt så barnet ligger säkert och skönt. Hög komfort hänger också ihop med hur bra babysittern gungar, den ska va lätt att sätta i gungning och gunga mjukt och stabilt.
 • Anpassning – Ju fler anpassningsalternativ en babysitter har desto större är sannolikheten att ditt barn kommer trivas. Det är till exempel bra att kunna ställa stolen i olika lägen, kunna koppla på och av lekbågen eller varför inte köpa en babysitter som gungar av sig själv!

 1. 1. Babybjörn Bliss
  9,5/10
  BABYBJÖRN Babysitter Bliss Tygklädsel Antracitgrå Mesh
  Bäst i test
  Max vikt
  13 kg
  Rek max ålder
  24 mån
  Ink lekbåge
  Nej
  Till Butik
  619 kr
 2. 2. Tiny Love Rocker Napper 3-in-1
  9,4/10
  Tiny Love babysitter Rocker Napper 3-i-1
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  1095 kr
 3. 3. Stokke Steps Bouncer
  9,2/10
  Stokke Steps Bouncer babysitter
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  1595 kr
 4. 4. 4moms MamaRoo 4.0
  9,1/10
  4moms MamaRoo 4.0 (Svart)
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  2999 kr
 5. 5. Arholma Babysitter
  8,9/10
  Arholma Babysitter Midnight Black
  Max vikt
  9 kg
  Rek max ålder
  6 mån
  Ink lekbåge
  Ja
  Till Butik
  299 kr

barn i stol

Köpguide: så väljer du bäst babysitter

När du köper en babysitter så är det några saker som är bra att tänka på för att du ska få så bra värde för pengarna som möjligt. Den enklaste designen på en babysitter påminner om en solstol i miniatyr, den är enkel att frakta, förvara och rengöra. Mer avancerade modeller är större och ofta otympligare men med fler egenskaper som automatisk vaggning, flera ställbara positioner och sufflett. Oavsett vilken modell du är ute efter så är följande punkter viktiga att kika på:

 • kvalitetSäkerhet
  Det är viktigt att konstruktionen på babysittern är stabil och anatomiskt korrekt. Kolla därför upp om den uppfyller de säkerhetskrav som förväntas. Du kan läsa mer om säkerhet och säkerhetsmärkning lite längre ner på sidan.
 • vågMaxvikt
  Maxvikten brukar ligga på 9 kg. Om du vill använda sin babysitter längre så behöver du leta efter en med högre vikt, det finns uppåt 13 kg men det är ganska ovanligt.
 • boxFörvaring
  Babysittern ska vara enkel att förvara, helst hopfällbar till den grad att du kan ställa den bakom en dörr eller liknande, trångt utrymme. En lätthanterlig och smidig babysitter underlättar vardagen. Det är ju många saker att fixa med som förälder, så ju snabbare alla moment går desto bättre.
 • babyMaxålder
  Ibland anges en rekommenderad maxålder på babysitters. Det kan vara ett bra riktmärke, med det är vikten som är det avgörande måttet. Ibland kan barnet sitta i babysittern flera månader efter angiven maxålder, ibland växer barnet ur den tidigare.
 • tvättsvampUnderhåll
  Barn har en tendens att smutsa ner runt sig, vare sig det är matspill eller kräks. Därför behöver alltifrån vagn till kläder, babynest och babysitter vara lätta att rengöra. Tyget på babysittern ska vara lätt att dra av och helst kunna maskintvättas.

Egenskaper och funktioner

Fundera även över vilka funktioner du vill ha för att du och ditt barn ska få så stor nytta av babysittern som möjligt. Men det kan vara knepigt att på förhand veta vad barnet kommer att tycka om, så lägg inte för mycket fokus på funktionerna.

check4Lekbåge - För aktiva barn som rör på sig och undersöker sin omvärld så är det bra med en lekbåge. Flera babysitters har lekbågar som tillval eller inkluderat. Vissa barn bryr sig inte så mycket om lekbågen och då är den mest i vägen.

check5Automatisk gungning
- Barn som snabbt somnar vid vaggning kommer att tycka om en självgungande babysitter. Eller om ditt barn snabbt somnar i vagnen när du är ute och går så kan det också tyda på att det är vibrationer och vaggande som lugnar ditt barn.

check6Ljuduppspelning
- Sen finns den babysitters som spelar upp musik eller berättelser. Det är perfekt för barn som tycker om att vyssjas. Sång och berättelser har också påvisats i forskning bidra till bättre språkutveckling och snabbare social anpassning!

check7Ställbar
– Att kunna justera positionen som barnet sitter i kan vara väldigt användbart. Det finns babysitters som kan användas som både babysäng och matstol, vilket är väldigt smidigt. Vissa babysitters går att justera i höjd och andra bara i lutning. Ju fler anpassningsmöjligheter desto bättre tycker vi, det ger större möjligheter att använda babysittern i många olika situationer.

babysaker

Babysitter och säkerhet

Säkerhetsstandarden på babysitters märks med SS-EN 12790:2009 eller EN 12790. Det betyder att produkten möter de krav som ställs av SIS som är en av Sveriges standardiseringsorganisationer. Denna märkning gäller för babysitters med maxvikt på 9 kg. Det är ett mycket bra riktmärke för säkerhet på produkten. Generellt är SIS-märkningen bra att utgå från, då vet du att du köper en produkt som testats av en internationellt erkänd test- och forskningsinstitution.

Materialet som babysittern är tillverkad av ska vara fritt från hälsofarliga ämnen. Det garanteras genom märkningen Oeko-Tex Stadard 100 klass 1. Oeko-Tex är en internationell organisation som består av flera test- och forskningsinstitut inom textilframställning.

Fallolyckor är den största risken med babysitters. Därför finns det vissa säkerhetsdetaljer som är bra att känna till.

 • Selen ska vara anpassningsbar för optimal passform och aldrig vara lågt placerad. Selen ska vara positionerad ungefär halvvägs upp på sittytan. Annars riskerar barnet att falla ur stolen om han eller hon lutar sig framåt.
 • Babysittern ska också ha ett bra sittdjup. Bra sittdjup gör att barnet sitter bekvämt och säkert, ett grunt sittdjup kan också resultera i att barnet faller ur babysittern.
 • Placera inte babysitter ovanpå något, till exempel ett bord eller stol. Utan stabilt underlag riskerar babysittern att välta.

Vanliga frågor om babysitter

Vilken babysitter är bäst?

I vårt test har vi utsett Babybjörn Bliss till vinnare. Den har en smart och funktionell design och ett bra pris. Testet är baserat på vår egen erfarenhet och empiri samt de många tester vi har tagit del av.

Hur väljer jag rätt babysitter?

Vänta tills efter förlossning är ett gott råd. Lär känna ditt barn lite och era behov. Då är det lättare att köpa rätt produkt. Ett misstag många nyblivna föräldrar gör är att köpa för många saker i förväg som sedan inte används. Läs mer tips i vår köpguide.

När ska jag använda en babysitter?

En babysitter är till för barn som inte själv kan sitta upp. Men helt nyfödda ska inte sitta i den, vänta åtminstone ett par månader. Använd inte babysitter mer än korta stunder åt gången.

Hur länge kan barnet sitta i babysittern?

Det är svårt att ange exakt hur länge barnet kan sitta i babysittern. Det beror på hur barnet trivs i den, men variation är det viktiga. Barnet får bra träning av att vara i olika positioner, som på mage, rygg, sittandes och ståendes. Ju äldre barnet blir desto längre kan han eller hon sitta i babysittern.

Hur många kilo klarar en babysitter?

Mellan 9 och 13 kg är det vanliga viktintervallet, de allra flesta babysitter har en maxvikt på 9 kg. Kom ihåg också att den officiella säkerhetsstandarden avser 9 kg. Om du vill förvissa dig om säkerheten så välj 9 kg och övergå sedan till andra alternativ när barnet blir äldre.

Testvinnare - Bäst Babysitter

 • Babybjörn Bliss
 • Tiny Love Rocker Napper 3-in-1
 • Stokke Steps Bouncer
 • 4moms MamaRoo 4.0
 • Arholma Babysitter
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 10:27:58