Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst babyvakt 2021

Vi har testat och jämfört flera av de mest populära babyvakterna. Vår slutsats blev att CAPiDi Babyvakt är en produkt som utför sitt arbete väl. Den har en lång räckvidd, stark signal, bra batteritid och dessutom ett gäng andra användabara funktioner du kommer att älska. Läs mer om vårt test och jämför själv bland 4 olika babyvakter.

Vårt test av de bästa babyvakterna

Det finns flera faktorer att ta ställning till innan man köper en babyvakt. Allt från hållbarhet, kvalitet och hur långt signalen räcker till vilka funktioner och finesser produkten erbjuder. Vi har framför allt fokuserat på följande:

 • Batteritid: En babyvakt med dåligt batteri som ständigt måste laddas är enligt oss ett stort minus. Vi ser helst att produkten håller minst ett dygn men gärna ännu längre.
 • Räckvidd & signalstyrka: Man ska inte behöva känna sig orolig över att produkten tappar signalen när man går iväg till ett rum en bit ifrån babyn. Enligt oss bör babyvakten klara av att upprätthålla signalen oavsett var i hemmet man befinner sig. Fungerar den dessutom när man är ute i trädgården är det ännu bättre.
 • Funktioner: Flera produkter vi har jämfört har extra funktioner som i vissa situationer kan vara till stor nytta. Allt från batterispararläge, ”talk-back-funktion”, nattlampa till babyn som du kan tända och släcka samt vaggvisemusik är alla bra exempel på finesser vi gillar.
 • Ljudkvalitet: Det säger sig själv att en babyvakt med dålig ljudkvalite inte är alls lika intressant som en annan produkt med klart och tydligt ljud.
 • Pris: Priset mellan de olika babyvakterna skiljer sig åt rejält på vissa håll. Vi har fokuserat på att hitta de produkter som ger mest valuta för pengarna.

Ytterligare faktorer som vi haft i åtanke under vårt test är: huruvida produkten har en bra volymkontroll som går att skruva upp högt så att man inte missar några småpip eller början till ett uppvaknande. Om produkten har onödiga funktioner, såsom blinkande ljus eller pip/ljud som kan väcka barnet vill vi inte se hos babyvakterna.
Nedan kan du se restultatet av vårt test av de bästa babyvakterna. Efter det följer vår köpguide och annan allmännyttig infromation som legat till grund för vår testning. Nyttja gärna den informationen för att hjälpa dig till det bästa valet av babyvakt för din familj.

 1. CAPiDi Babyvakt

  9,5/10
  "Riktigt bra pris och imponerande funktionalitet"
  CAPiDi Babyvakt (Svart)
  Bäst i test
  Typ
  Ljud
  Drifttid
  100 h
  Räckvidd
  800 m
  Till Butik
  879 kr
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt batteritid
  • Enkel & intuitiv användning
  • Fantastisk räckvidd
  • Lagom känslig för ljudupptagning
  • Bra varningssystem
  Nackdelar

  CAPiDi har funnits sedan 1985 och sedan dess jobbat med att ta fram smidiga elektriska produkter som underlättar vardagen. Deras babyvakt har vuxit mycket i popularitet och är en av de bästsäljande babyvakterna på marknaden. CAPiDi Babyvakt har inte många funktioner men den presterar utmärkt i alla test. Den är lätt att ansluta och använda och du slipper bekymra dig om olika inställningar och detaljer. Vi uppskattade verkligen hur lättanvänd och tillförlitlig babyvakten är, med lång räckvidd och mycket imponerande batteritid. Tack vara den smidiga parkopplingen så upplevdes heller aldrig någon störning. Babyvakten har en mycket bra täckning, kontakten mellan föräldra- och barnenhet behölls på långa avstånd och med flera väggar emellan. Först när vi gått utanför huset tappas kontakten och då larmar enheten med både ljud och ljus.

  Utöver god prestation i våra tester kan CAPiDi Babyvakt skryta med en unikt låg strålning, rejält tilltagen garanti och babyvakten är till och med testad att klara temperaturer på ner till -20°C (En uppgift vi själva inte såg behovet av att testa). Sammanfattningsvis: goda betyg i test och mycket bra användarvänlighet till ett pris som står sig utmärkt mot övriga babyvakter.

  Läs mer
 2. Motorola Babymonitor MBP855 Connect

  9,3/10
  "Högkvalitativ babymonitor med många lättanvända funktioner"
  Motorola Babymonitor MBP855 Connect
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Kamera
  Drifttid
  3 h
  Räckvidd
  300 m
  Till Butik
  2595 kr
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra räckvidd
  • Extremt funktionell
  • Ljud-, rörelse- och temperaturövervakning
  • Appkompatibel
  Nackdelar
  • Dålig batteritid (bättre som stationär)
  • Dyr

  Motorolas Babymonitor MBP855 är en imponerande babyvakt som erbjuder allt du kan önska. Med kamera, skärm och wifi-anslutning så kan du både se och höra ditt barn oavsett var du befinner dig. Kameran kan fjärrstyras med både tilt och zoom för bästa möjliga vy. Du kan välja att titta live eller spara ner datan och babyvakten använder sig av en molntjänst som gör att du kan känna dig säker med att ingen annan får tillgång till kameran.

  Föräldraenheten har flera inställningar men är lätt att förstå sig på. Med enkla knapptryck kan du styra kameran, slå på mörkerseende och sätta på eller stänga av mikrofonen. Både ljud- och videoupptagningen håller hög kvalitet och du kan lätt fånga upp små ljud. Vi har testat räckvidden i en normalstor villa och kunnat befinna oss i helt olika delar av huset och ändå ha god tillgång till både ljud och film utan problem, även tvåvägskommunikationen fungerar felfritt på längre avstånd.

  Batteritiden på 3 timmar avser skärmens batteritid vid live-streaming. Kameran i sig är nätansluten.

  Läs mer
 3. Padwico Babyvakt 850 svart

  8,9/10
  "Stilren babyvakt med flera användbara funktioner"
  Padwico Babyvakt 850 svart
  Typ
  Ljud
  Drifttid
  15 h
  Räckvidd
  500 m
  Till Butik
  1395 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt räckvidd
  • Användarvänlig
  • Snabba laddningsstationer
  Nackdelar
  • Skulle kunna ha bättre batteritid

  Padwico 850 är en lätthanterlig babyvakt med fler bra funktioner. Kontakten mellan enheterna är fullt digital och störningsfri, den har både temperaturmätning och mörkerseende och mikrofon på barnenheten så att du kan bra med barnet. Display och inställningar är lätta att använda sig av och det är smidigt att sammankoppla föräldra- och barnenhet med några knapptryck. Räckvidden är enligt tillverkare 500 meter i öppna utrymmen (utomhus). Vi hade inga större problem med räckvidden i en normalstor villa (gips och betong i väggar) men vi upptäckte ett par "blind spots" där täckningen bröts. När det händer larmar föräldraenheten med både ljud och ljus så det är lätt att återfå kopplingen igen.

  Padwico 850 är framtagen i samarbete med CAPiDi som är kända för sin låga strålningsgrad och det gäller även Padwico 850 (för den insatte är måttet runt 8 % av DECT), men strålningen är generellt så pass låg för babyvakter så det inte är något att stirra sig blind på. Temperaturmätningen fungerar felfritt och mäter korrekt i test med andra referenstermometrar. 

  Du kan köpa Padwico 850 i svart eller vitt, båda har en stilren och tidlös design. 

  Läs mer
 4. Beurer Babyövervakning BY 84

  8,6/10
  "Billig men pålitlig babyvakt"
  Beurer Babyövervakning BY 84
  Typ
  Ljud
  Drifttid
  60 h
  Räckvidd
  800 m
  Till Butik
  749 kr
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra batteritid
  • Utmärkt räckvidd
  Nackdelar
  • Analog uppkoppling

  Beuer BY 84 är en analog babyvakt som tillhandahåller grundläggande men pålitliga funktioner. Räckvidden är väldigt bra, hela 800 meter utomhus och den fungerade felfritt under vårt test i en normalstor villa, vid eventuell kontaktbrist så larmar föräldraenheten med ljud. BY 84 använder sig av 16 olika pilotsignaler på två kanaler för att ge en så klar signal som möjligt. Den är väldigt lätt att använda sig av, slå bara på den så är du igång! Ljudet justeras enkelt med en ratt på sidan och du ser batterinivån på displayen.

  Beuer BY 84 passar dig som vill ha en grundläggande, billig men ändå pålitlig babyvakt. Det den tappar i betyg är att den är analog (vi anser att digitala är säkrare mot intrång), den saknar mikrofon och talk-back-funktion samt att designen känns plastig och lite tråkig (men den gör sig väldigt bra i barnrummet!).

  Läs mer

baby sover

Köpguide: hitta den bästa babyvakten 2021

Det finns många olika typer av babyvakter vars funktioner och egenskaper varierar mycket. Givetvis ska du köpa en babyvakt som matchar dina behov bäst. En enkel babyvakt med ljudupptagning är generellt sett billigast medan dyrare varianter erbjuder video, tvåvägskommunikation, temperaturmätning med mera.

Babyvakten i korthet:

 • Babyvakt kallas också för babymonitor.
 • Babyvakten är en sändare som är i barnets rum
 • Sändaren skickar information (t.ex. ljud eller video) till en mottagare.
 • Mottagaren har du med dig, den kallas för föräldraenhet.
 • Babyvakter kan använda wifi eller 3/4G för kommunikation.

Vilka funktioner är bäst?

Det finns ju ganska många olika funktioner att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. I praktiken så kommer ljudupptagningen vara den funktion som du använder dig mest av. Det är genom barnets ljud som du som förälder får mest information, framförallt om du ligger och sover. Då spelar videoövervakningen ingen roll, så först och främst ska ljudupptagningen vara så bra som möjligt. Ett nyfött barn gråter och gnyr mycket och deras dygnsrytm är oregelbunden, därför är babyvakten med ljudövervakning ett väldigt bra redskap om du inte vill övervaka babyn 24/7.

Sekundärt kommer videoupptagning. Det ger dig mycket mer information än övriga funktioner (ljudupptagningen borträknad). Genom kameran kan du se om allt är som det ska eller om du behöver gå bort till barnet. Men videoövervakningen kommer inte att väcka dig som sovande förälder, det gör bara ljud eller andra larm från föräldraenheten (som rörelseövervakning eller temperaturmätning).

sovande baby

Funktioner och egenskaper hos babyvakter

 • måttbandStorlek

  Ju mindre desto bättre tycker vi. Det gäller både sändare och mottagare. De är lättare att bära runt och placera ut. Storleken blir mindre väsentlig om du köper en smart enhet som kan kopplas till telefon eller padda.
 • kameraKamera

  Med kamera så kan du vid behov se ditt barn. Du aktiverar kameran genom föräldraenheten och kan då se genom babyvakten. Det här är bra för dig vars barn sover i ett separat rum, eller om du vill titta till ditt barn om du är på en annan plats i huset. Det är viktigt att kameran ser så mycket som möjligt, en motordriven babyvakt som kan vridas efter behov är att föredra. Se till att kameran också har mörkerseende så att du kan fånga upp vad som händer även nattetid.
 • mikrofonLjud

  Ljudupptagning är den viktigaste funktionen, det är ju därför vi köper babyvakter. En babyvakt med endast ljudupptagning är mindre och billigare än en som också kan filma. Placera babyvakten på ett par meters avstånd så får du optimal ljudupptagning. Vissa föräldraenheter har den smarta funktionen att de lyser upp om babyvakten plockar upp ljud. Då kan du se om något händer om du till exempel lyssnar på musik och inte hör ljudet från föräldraenheten.
 • babyRörelse

  Med rörelseövervakning så kan du bli informerad om ditt barn rör på sig. Då säger babyvakten till om ditt barn är på väg att vakna eller har svårt att sova. Vissa rörelseövervakare samlar och sammanställer denna information så att du får statistik på hur ditt barns sömn ser ut. Tänk på att det i övrigt måste vara still och lugnt i rummet, annars kan rörelsesensorn triggas.
 • termometerTemperatur

  Vissa babyvakter övervakar även temperatur. Du kan då ställa in normaltemperaturen på barnet och bli varnad om barnets temperatur avviker. Det ger dig ett extra verktyg att övervaka ditt barns hälsa.
 • batteriBatteri

  De flesta babyvakter är batteridrivna. Det underlättar avsevärt när det kommer till placering av enheten. Du slipper också oro dig för sladdar som kan trassla in sig och i värsta fall skada barnet. Ta för vana att ladda enheten dagligen.
 • chatTvåvägskommunikation

  Med tvåvägskommunikation så kan du inte bara höra ditt barn, du kan också prata tillbaka. Det gör att du snabbt kan lugna ett gråtande barn redan innan du kommit fram till rummet. Generellt sett är det en ganska överflödig funktion men som kan komma till användning i vissa situationer.
 • enheterFlera enheter

  Vissa modeller kan kopplas samman på smarta sätt. Du kan tillexempel ha en föräldraenhet mot flera babyvakter om du har flera barn. Eller tvärtom, flera föräldraenheter mot samma babyvakt. Om du vill ha flera enheter så är det viktigt att du tar reda på huruvida den modell du tänkt köpa stödjer detta.
barn i saengen

Babyvakten och säkerhet

Om babyvakten inte är batteridriven utan ansluten till elnätet med sladd så måste du givetvis tänka på hur du drar sladden. Den får inte vara i närheten av barnets säng för att minimera risken att barnet snärjer in sig i sladden, eller drar ner vakten på golvet.

Det är viktigt att babyvakten används på ett säkert sätt för dig och ditt barn. En säkerhetsrisk kan vara kryptering och intrång. En analog babyvakt som inte krypterar sina signaler gör det möjligt för andra i närheten att snappa upp signalen. Men med moderna digitala enheter som använder DECT (digital enhanced cordless telecommunications) eller wifi-baserade babyvakter erbjuder hög säkerhet som är svår att ta sig in i.

Så placerar du babyvakten

För att ljudupptagningen ska fungera så bra som möjligt så ska babyvakten stå på två till tio meters avstånd. Prova dig fram genom att en av er ställer sig i rummet och pratar och den andra lyssnar, då får du snabbt en uppfattning om hur känslig babyvakten är och vilket avstånd som är optimalt. Om babyvakten har video så kan den behöva stå på lite längre avstånd för att få en så bra bild över barnet som möjligt. Olika modeller har olika linser och upptagningsförmåga, men det är lika lätt att prova sig fram här. Titta i kameran samtidigt som du placerar den så hittar du direkt ett bra avstånd.

 • Räckvidd

  När du placerar ut babyvakten så är det också viktigt att tänka på räckvidden. En babymonitor når ungefär 50 meter inomhus och strax över 300 meter utomhus. Räckvidden varierar mellan olika modeller så läs på noga på den specifika produkten. Räckvidden begränsas också av omgivningen, framför allt betongväggar.
 • Frekvens och störningar

  Babyvakten kan också plocka upp signaler och störas av elektronik i sin omgivning som går på samma frekvens. Många enheter har möjligheten att välja mellan olika frekvenser för att minimera störning. Störning kan bero på trådlösa telefoner, andra babyvakter eller elektrisk utrustning som en mikrovågsugn.

Vanliga frågor om babyvakter

Vilken babyvakt är bäst?

I vårt test blev CAPiDi Babyvakt rankad etta pågrund av dess funktionalitet och räckvidd. Din siutation kanske inte alls kräver samma funktioner och isåfall hänvisar vi dig gärna till vår information om olika funktioner på babyvakter där du själv kan bestämma vilka som är nödvändiga för dig och välja därefter.

Behöver jag en babyvakt med kamera?

Nej, främst är ju babyvakten till för att informera dig om att barnet vaknat eller behöver din uppmärksamhet, då hjälper inte en kamera mycket utan det är främst ljud du behöver. Det är dock väldigt skönt att kunna kolla till sitt barn även om hen inte gör ljud ifrån sig. Med en kamera behöver du aldrig oroa dig för ditt barn, för du har alltid tillgång och hen är bara ett klick bort.

Vilka funktioner är bäst?

Ljudet är helt klart mest väsentligt, det är därför en babyvakt köps, efter dessa kommer räckvidd och batteritid. Utöver det är kamera en viktig och skön funktion att ha, eftersom det ger dig möjligheten att titta till ditt barn, utan att behöva sluta med vad du sysslar med och gå in till barnet.

funkar babyvakten med min telefon eller surfplatta?

Det finns de som har dessa funktioner, men de flesta babyvakter kommer med en egen smidig design och vi anser att det är en fördel att ha en separat enhet så du verkligen uppmärksammar den vid någon händelse och inte mobilen som vi redan associerar med en massa vibrationer och ljud.

Testvinnare - Bäst Babyvakt

 • CAPiDi Babyvakt
 • Motorola Babymonitor MBP855 Connect
 • Padwico Babyvakt 850 svart
 • Beurer Babyövervakning BY 84
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
70 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 15:49:09