Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa hoppgungan 2021

Uppdaterad april 2021

Hoppgungan är en mycket omtyckt, populär och effektiv leksak. Den gör att barnet kan leka, upptäcka och träna med benen. Moderna hoppgungor kan ha flera funktioner och tillägg förutom själva gungan. Vi har testat marknadens mest populära hoppgungor och tagit fram en lista på de 5 bästa hoppgungorna 2021. Läs mer om våra testvinnare och en detaljerad köpguide längre ner i artikeln.

Vilken hoppgunga är bäst?

Det finns många olika modeller och funktioner på hoppgungor, både fristående och de som monteras i exempelvis dörrkarmen. Låt dina behov styra ditt val. Vill du ha gungan på ett ställe? Kanske i köket eller vardagsrummet eller vill du ha en flexibel gunga som du kan ha i flera rum eller kanske på verandan? I vårt test har vi gjort både produkttester samt tagit del av externa tester, kundbetyg och information från tillverkare och återförsäljare. Vi har särskilt tittat närmre på följande faktorer:

 • Säkerhet – En hoppgunga ska vara säker och säkerheten beror till stor del på konstruktionen och materialval. Undvik de allra billigaste produkterna på marknaden eftersom dessa sällan håller hög kvalitet. Om en hoppgunga går sönder när barnet står och hoppar i den kan barnet skada sig rejält. Fjädrarna på gungan ska vara ordentligt täckta för att undvika att barnet klämmer sig.
 • Skötsel – Gungan ska vara lätt att rengöra. Sitsen ska helst vara löstagbar och gå att tvätta i maskin. Resterande delar ska vara släta och lättåtkomliga, och av ett material som går att torka av smidigt. Ju enklare renhållningen är desto bättre.

 1. Flounce Hoppgunga Taupe

  9,5/10
  ”Enkel men kvalitativ hoppgunga med karmsax i mjukt material”
  Flounce Hoppgunga Taupe
  Bäst i test
  Montering
  Karmsax
  Material
  Bomull / metall
  Maxvikt
  12 kg
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mjuk polyester
  • Simpel design
  • Hög nivå av hållbarhet
  • Kan användas från lägre åldrar än konkurrenternas modeller
  Nackdelar
  • Något högt totalpris

  En enkel hoppgunga med karmsax för användning i dörröppningar till ett bra pris. Kommer i mjuk och hållbar polyester som är skönt för barnet. Det är även inga problem att koppla bort själva sitsen för att tvätta.

  Passar alla barn som lärt sig sitta upp själva (runt 4 månader) och upp till 12kg. Vi tyckte inte att det är en speciellt snygg hoppgunga men det är ju en väldigt subjektiv och liten detalj som kanske inte spelar in så mycket på valet av hoppgunga.

  Läs mer
 2. Graco Bumper Jumper

  9,3/10
  ”Säker hoppgunga som kommer med två gosedjur”
  Graco Bumper Jumper hoppgunga
  Bästa premiumvalet
  Montering
  Karmsax
  Material
  Polyester / plast
  Maxvikt
  11 kg
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att justera
  • Leksaker ingår
  • Har vadderad ram för att skydda dörrkarmen
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  Ett hoppgungsalternativ som är enkel att justera höjden på så att det snabbt kan anpassas efter barnets längd eller dörrkarmens höjd. Dessutom kommer gungan utrustad med två gosedjursleksaker som kan stimulera barnet utöver själva hoppen.

  Tyget kommer i ett gulligt tryck och är enkelt att ta av och tvätta när det oundvikligen blivit smutsigt. Med i paketet kommer en karmsax och vadderad ram för att skydda dörrkarmen mot märken. Priset är lite dyrare än mer simpla hoppgungor men det ingår även fler tillbehör i detta köp.

  Läs mer
 3. Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga

  9,0/10
  ”Hoppgunga som erbjuder frihet i placering & extra leksaker”
  Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga
  Montering
  Fristående
  Material
  Bomull / plast / metall
  Maxvikt
  9 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Behöver ej krok eller dörrkarm
  • Leksak och hoppgunga i ett
  • Mobil
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Tar upp mer plats

  Den främsta fördelen med denna hoppgunga är helt klart att den är mobil och inte kräver någon dörrkarm eller krok, så den kan flyttas och placeras var det en passar. Barnet kan följa med och hoppa var som helst i huset eller utomhus.

  Gungan är dessutom stimulerande för barnet utöver hoppandet. Leksaker med ljud och ljus ingår och det går enkelt att ta ut batterierna ifall man håller på att få spader på ljudet. Det är ju en något dyrare gunga men det kan friheten den erbjuder också vara värd.

  Läs mer
 4. Kaxholmen Hoppgunga

  8,9/10
  ”En smidig hoppgunga i stilren design och med avtagbar karmsax”
  Kaxholmen Hoppgunga Grå
  Montering
  Karmsax / krok
  Material
  Bomull / metall
  Maxvikt
  12 kg
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mjuk Bomull
  • Stilren design
  • Kan fästas med tillhörande karmsax eller krok
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  En stilren och smidig hoppgunga som öppnas med dold dragkedja för att enkelt få barnet in och ur gungan. Kommer i svart eller grå och med en karmsax som är avtagbar om man föredrar att använda krok i stället.

  Gungan är gjord i mjuk bomull som är skonsam och skön mot barnets hud och är också enkel att tvätta ifall, eller snarare när, barnet spiller eller smutsar ner den. Passar alla barn från 6 månader och upp till 12kg.

  Läs mer
 5. Hauck Jump Hoppgunga

  8,5/10
  ”En simpel hoppgunga med plastbord”
  Hauck Jump Hoppgunga
  Montering
  Karmsax
  Material
  Polyester / plast
  Maxvikt
  12 kg
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Plastbord att hålla i
  • Lätt att justera
  Nackdelar
  • Inte så estetiskt tilltalande

  En simpel hoppgunga i plast och polyester som är enkel att hålla ren och tvätta. Den är inte speciellt vacker men sannolikt kommer ditt barn inte bry sig om sådana detaljer så länge hen får hoppa. Enkel att montera med karmsax och justeringen för höjd är också enkel.

  Kommer med en ’bordsyta’ i plast som barnet kan använda till lekyta, vi rekommenderar inte att använda det som matyta dock, det kan bli grisigare än det vanligtvis är när barn äter.

  Läs mer

baby sitter i gunga

Din köpguide till den bästa hoppgungan

En hoppgunga är ett bra sätt att aktivera ett barn som inte riktigt har lärt sig att gå än. Hoppgungor kommer i en del olika format och går att fästa på flera olika ställen, men modeller som inte behöver fästas alls finns också. När bebisen hoppar och leker i hoppgungan får du tid till att laga maten samtidigt som du ser att barnet aktiveras. Hoppgungor kan dock skilja sig något och för att hitta den bästa hoppgungan för ditt barn finns det flera saker man bör tänka på.

 • installation

  Montering

  Hoppgungor kan monteras på en del olika sätt. Det numera vanligaste sättet att montera en hoppgunga är med en karmsax. Karmsaxen fungerar genom att den nyper åt över ett område, oftast en karm och hålls på så sätt på plats. När bebisen placeras i hoppgungan nyper saxen åt hårdare och säkerställer att hoppgungan inte lossnar. Andra vanliga sätt som hoppgungor fästs på är med hjälp av krokar som går exempelvis att hänga över dörrar, eller borra fast i tak. Modeller som enbart står på golvet och som lyfter upp bebisen från marken finns också. Dessa kan vara smidiga om man har mycket yta och ingen karm eller dörr i närheten, eller om man är utomhus.
 • tvatt

  Tvättråd 

  En hoppgunga består av en mjuk del och av en hård del. Den mjuka delen består av polyester eller tyg och är det som barnet sitter i, och den hårda av metall eller av hårdplast. I de flesta hoppgungor går det lätt att trä loss de mjuka delarna som sedan kan tvättas i maskin. Man får dock vara uppmärksam på att dessa mjuka delar ofta kräver ett skonsammare program i tvättmaskinen och en lite lägre temperatur. De hårda delarna, dvs spännen, byglar och stänger går tyvärr inte att tvättas i maskin, men samtidigt blir de heller inte lika smutsiga och det räcker med att man helt enkelt torkar av dem med trasa.
 • vag tyngd

  Maxvikt 

  Maxvikten anges i majoriteten av hoppgungor till 11-12 kg. Det finns vissa undantag med hoppgungor som har en lägre maxvikt som man får ha koll på om man skulle börja närma sig gränsen. Maxvikten ska aldrig överskridas och gör man det, riskerar hoppgungan att sluta fungera som den ska. En maxvikt på 12 kg brukar räcka gott och väl. När bebisen börjar närma sig den vikten har de i vissa fall börjat gå och som minst krypa runt aktivt, och efter det rekommenderas det inte att använda en hoppgunga längre.
 • material2

  Kvalitet & material 

  Hoppgungan har flera fjädrande delar som kommer att utsättas för påfrestning. Vi har märkt att de hårda delarna, byglar, spännen och annat klarar sig fint och kommer att göra det en lång tid framöver. De mjuka delarna slits dock snabbare på grund av bebisens konstanta rörelser. Köper man en billig hoppgunga är risken stor att tunnare tyg har använts som inte kommer att hålla lika länge. Ska man dessutom ha flera barn vill man gärna ha något som håller ett tag. De billigaste modellerna kommer inte att hålla alls lika länge jämfört med de som bara är något dyrare, och man märker direkt att sittdelen är mycket tjockare och slitstarkare hos de lite finare modellerna. Huruvida sittdelen är av tjockare bomull eller polyester påverkar inte funktionen. Generellt rekommenderar vi dock alltid bomull när det handlar om kroppskontakt med tyg eftersom bomull andas bättre.

Vanliga frågor om hoppgungor

När kan en bebis börja leka i hoppgunga?

När en bebis är stark nog att själv hålla upp sitt huvud en längre stund brukar man säga att de också kan börja använda en hoppgunga. 

Hur länge kan bebisen använda hoppgungan?

Fram tills att ett barn har lärt sig att gå är en hoppgunga passande. Efter det kan hoppgungan mer bli en frustration för barnet som gärna vill ta sig runt och upptäcka.

Hur länge åt gången kan en bebis leka i en hoppgunga?

Det finns inga riktlinjer för hur länge åt gången en bebis kan leka i en hoppgunga. Skulle en bebis inte trivas i hoppgungan kommer det att märkas tydligt och då är det bara att lyfta ur bebisen. Man ska dock inte använda hoppgungan som en barnvakt och lämna bebisen oövervakad i den.

Vad är maxvikten för en hoppgunga?

De flesta hoppgungor brukar ha en maxvikt som ligger kring 12 kg. Det är viktigt att man inte överskrider denna vikt för att säkerställa att gungan fungerar som den ska. Det finns gungor som har både högre och lägre maxvikt.

Vilken hoppgunga är bäst?

Efter flera tester har vi kommit fram till att Flounce Hoppgunga Taupe är den bästa hoppgungan. Flounce Hoppgunga Taupe är stabil, säker och prisvärd. Ett alternativ som passar perfekt till den nya föräldern

Var fäster man en hoppgunga?

En hoppgunga går simpelt att fästa exempelvis över en karm, en dörr eller i en krok.

Hur mycket kostar en hoppgunga?

En hoppgunga kostar i regel 300 - 700 kr. Givetvis finns det modeller för flera tusen med ytterligare funktioner, och integrerade leksaker. Vill man enbart ha en fungerande hoppgunga behöver man inte köpa de allra dyraste modellerna.

Kan jag köpa en begagnad hoppgunga?

Det går bra att köpa en begagnad hoppgunga, men gör man det måste man vara noga med vad man får. En begagnad hoppgunga kan ha flera års användande bakom sig, och man vill vara säker på att den fungerar som den ska. Se gärna till att du får med ett kvitto för att vara säker på när den har köpts och att den inte är väldigt gammal.

Vilka fördelar finns det med hoppgungor?

Bebisar är inte speciellt starka i musklerna, men med en hoppgunga kan man öka aktivitetsnivån markant och på så sätt få ett aktivare barn som kan leka av sig, samtidigt som du gör något annat men ändå har ett öga på barnet.  

Testvinnare - Bäst Hoppgunga

 • Flounce Hoppgunga Taupe
 • Graco Bumper Jumper
 • Hauck Jump Around Hearts Aktivitetsgunga
 • Kaxholmen Hoppgunga
 • Hauck Jump Hoppgunga
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5