Bäst i test: Bästa hoppgungan 2022

Uppdaterad december 2021

Hoppgungan är en mycket omtyckt, populär och effektiv leksak. Den gör att barnet kan leka, upptäcka och träna med benen. Moderna hoppgungor kan ha flera funktioner och tillägg förutom själva gungan. Vi har testat marknadens mest populära hoppgungor och tagit fram en lista på de 5 bästa hoppgungorna 2022. Läs mer om våra testvinnare och en detaljerad köpguide längre ner i artikeln.

Vilken hoppgunga är bäst?

Det finns många olika modeller och funktioner på hoppgungor, både fristående och de som monteras i exempelvis dörrkarmen. Låt dina behov styra ditt val. Vill du ha gungan på ett ställe? Kanske i köket eller vardagsrummet eller vill du ha en flexibel gunga som du kan ha i flera rum eller kanske på verandan? I vårt test har vi gjort både produkttester samt tagit del av externa tester, kundbetyg och information från tillverkare och återförsäljare. Vi har särskilt tittat närmre på följande faktorer:

 • Säkerhet – En hoppgunga ska vara säker och säkerheten beror till stor del på konstruktionen och materialval. Undvik de allra billigaste produkterna på marknaden eftersom dessa sällan håller hög kvalitet. Om en hoppgunga går sönder när barnet står och hoppar i den kan barnet skada sig rejält. Fjädrarna på gungan ska vara ordentligt täckta för att undvika att barnet klämmer sig.
 • Skötsel – Gungan ska vara lätt att rengöra. Sitsen ska helst vara löstagbar och gå att tvätta i maskin. Resterande delar ska vara släta och lättåtkomliga, och av ett material som går att torka av smidigt. Ju enklare renhållningen är desto bättre.

 1. Flounce Hoppgunga Taupe

  9,5/10
  ”Enkel men kvalitativ hoppgunga med karmsax i mjukt material”.
  Flounce Hoppgunga Taupe
  Bäst i test
  Montering
  Karmsax
  Material
  Polyester / metall
  Maxvikt
  12 kg
  Hållbarhet
  Hög
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mjuk polyester
  • Simpel design
  • Hög nivå av hållbarhet
  • Kan användas från lägre åldrar än konkurrenternas modeller
  Nackdelar
  • Något högt totalpris

  Recension

  En enkel hoppgunga med karmsax för användning i dörröppningar till ett bra pris. Kommer i mjuk och hållbar polyester som är skonsam för barnet. Sitsen är mycket enkel att ta av för att tvätta och karmsaxen fungerar perfekt, den är lätt att få på plats och sitter stabilt. Gungan ger tillräckligt med stöd för att barnet ska kunna sitta upprätt och få lite avlastning, men fjädringen har lite slack för att barnet ska öva upp styrka och balans själv.

  Passar alla barn som lärt sig sitta upp själva (runt 4 månader) och upp till 12kg.

  Läs mer
 2. Graco Bumper Jumper

  9,3/10
  ”Säker hoppgunga som kommer med två gosedjur”.
  Graco Bumper Jumper Hoppgunga (Bear Trail)
  Bästa premiumvalet
  Montering
  Karmsax
  Material
  Polyester / plast
  Maxvikt
  11 kg
  Hållbarhet
  Hög
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att justera
  • Leksaker ingår
  • Har vadderad ram för att skydda dörrkarmen
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  Recension

  Ett hoppgungsalternativ som är enkel att justera höjden på så att det snabbt kan anpassas efter barnets längd eller dörrkarmens höjd. Dessutom kommer gungan utrustad med två gosedjursleksaker som kan stimulera barnet utöver själva hoppen.

  Tyget kommer i ett gulligt tryck och är enkelt att ta av och tvätta när det oundvikligen blivit smutsigt. Med i paketet kommer en karmsax och vadderad ram för att skydda dörrkarmen mot märken. Priset är lite dyrare än mer simpla hoppgungor men det ingår även fler tillbehör i detta köp.

  Läs mer
 3. Kaxholmen Hoppgunga

  8,9/10
  ”En smidig hoppgunga i stilren design och med avtagbar karmsax”.
  Kaxholmen Hoppgunga (Grå Melerad)
  Mest Prisvärd
  Montering
  Karmsax / krok
  Material
  Bomull / metall
  Maxvikt
  12 kg
  Hållbarhet
  Medel
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mjuk Bomull
  • Stilren design
  • Kan fästas med tillhörande karmsax eller krok
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  En stilren och smidig hoppgunga som öppnas med dold dragkedja för att enkelt få barnet in och ur gungan. Kommer i svart eller grå och med en karmsax som är avtagbar om man föredrar att använda krok i stället. Gungan är gjord i mjuk bomull som är skonsam och skön mot barnets hud och är också enkel att tvätta ifall, eller snarare när, barnet spiller eller smutsar ner den. Passar alla barn från 6 månader och upp till 12 kg. Hoppgungan är mycket enkel att montera, den är bara packa upp och hänga på plats. 

  Läs mer
 4. Bozz Hoppgunga

  8,5/10
  ”Stabil modell i slittåligt material”.
  Bozz Hoppgunga (Svart Melerad)
  Montering
  Karmsax
  Material
  Bomull / metall
  Maxvikt
  12 kg
  Hållbarhet
  Mycket hög
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög kvalitet på tyget
  • Lätt att justera
  • Smidig placering av barnet i gungan
  Nackdelar
  • Något strävt material

  Recension

  Bozz Hoppgunga monteras enkelt med karmsax och modellen passar dörröppningar som inte har plastlister, eftersom dessa inte kommer att hålla för slitaget. När du sätter i barnet i gungan gör du det genom att först dra ned dragkedjan på baksidan och sedan placera barnet i selen. Materialet i tyget är robust och mycket slittåligt och fästena är pålitliga. En nackdel med tyget är att det kan kännas lite strävt och obekvämt innan man har använt det ett tag.

  Vi rekommenderar denna modell till dig som vill ha en hoppgunga som går att använda länge och väl. Var dock noga med att inte använda en hoppgunga innan 4-6 månader ålder. Barnet måste vara stadigt i nacken innan han eller hon klarar att hålla huvudet stabilt.

  Läs mer
 5. Basson Baby Hoppgunga Grå

  8,4/10
  "Säker modell som är lätt att hänga upp".
  Hoppgunga Grå
  Montering
  Karmsax
  Material
  Bomull / polyester
  Maxvikt
  15 kg
  Hållbarhet
  Hög
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att anpassa
  • Smidig att montera
  • Ger bra övning till din baby
  Nackdelar
  • Lite väl elastiskt material

  Recension

  Med denna pålitliga och säkra hoppgunga kan din baby lätt stimuleras utan att riskera att göra sig illa. Modellen är tillverkad i Danmark och passar alla barn upp till 15 kilo. Maxvikten är relativt hög sett till jämförbara modeller och kvaliteten och hållbarheten på tyget är därefter.

  Du monterar snabbt hoppgungan i dörrkarmen där den sitter utan att riskera att lossna. fästena och remmarna går sedan att justera efter barnets längd och vikt, för att ge bästa möjlighet till lek och träning för benstyrkan. Det enda negativa vi hittade med Basson Baby Hoppgunga var att materialet kan uppfattas som lite för elastiskt, men det är är inget som egentligen stör.

  Läs mer

baby sitter i gunga

Din köpguide till den bästa hoppgungan

En hoppgunga är ett bra sätt att aktivera ett barn som inte riktigt har lärt sig att gå än. Hoppgungor kommer i en del olika format och går att fästa på flera olika ställen, men modeller som inte behöver fästas alls finns också. När bebisen hoppar och leker i hoppgungan får du tid till att laga maten samtidigt som du ser att barnet aktiveras. Hoppgungor kan dock skilja sig något och för att hitta den bästa hoppgungan för ditt barn finns det flera saker man bör tänka på.

installation

Montering

Hoppgungor kan monteras på en del olika sätt. Det numera vanligaste sättet att montera en hoppgunga är med en karmsax. Karmsaxen fungerar genom att den nyper åt över ett område, oftast en karm och hålls på så sätt på plats. När bebisen placeras i hoppgungan nyper saxen åt hårdare och säkerställer att hoppgungan inte lossnar. Andra vanliga sätt som hoppgungor fästs på är med hjälp av krokar som går exempelvis att hänga över dörrar, eller borra fast i tak. Modeller som enbart står på golvet och som lyfter upp bebisen från marken finns också. Dessa kan vara smidiga om man har mycket yta och ingen karm eller dörr i närheten, eller om man är utomhus.

tvatt

Tvättråd 

En hoppgunga består av en mjuk del och av en hård del. Den mjuka delen består av polyester eller tyg och är det som barnet sitter i, och den hårda av metall eller av hårdplast. I de flesta hoppgungor går det lätt att trä loss de mjuka delarna som sedan kan tvättas i maskin. Man får dock vara uppmärksam på att dessa mjuka delar ofta kräver ett skonsammare program i tvättmaskinen och en lite lägre temperatur. De hårda delarna, dvs spännen, byglar och stänger går tyvärr inte att tvättas i maskin, men samtidigt blir de heller inte lika smutsiga och det räcker med att man helt enkelt torkar av dem med trasa.

vag tyngd

Maxvikt 

Maxvikten anges i majoriteten av hoppgungor till 11-12 kg. Det finns vissa undantag med hoppgungor som har en lägre maxvikt som man får ha koll på om man skulle börja närma sig gränsen. Maxvikten ska aldrig överskridas och gör man det, riskerar hoppgungan att sluta fungera som den ska. En maxvikt på 12 kg brukar räcka gott och väl. När bebisen börjar närma sig den vikten har de i vissa fall börjat gå och som minst krypa runt aktivt, och efter det rekommenderas det inte att använda en hoppgunga längre.

material2

Kvalitet & material 

Hoppgungan har flera fjädrande delar som kommer att utsättas för påfrestning. Vi har märkt att de hårda delarna, byglar, spännen och annat klarar sig fint och kommer att göra det en lång tid framöver. De mjuka delarna slits dock snabbare på grund av bebisens konstanta rörelser. Vissa hoppgungor har tunnare tyg som snabbt slits, dessa har inte kvalat in på vår lista. Ska man dessutom ha flera barn vill man gärna ha något som håller till nästkommande.

De billigaste modellerna kommer inte att hålla alls lika länge jämfört med de som bara är något dyrare, och man märker direkt att sittdelen är mycket tjockare och slitstarkare hos de lite finare modellerna. Huruvida sittdelen är sydd av bomull eller polyester påverkar inte funktionen. Generellt rekommenderar vi dock bomull när det handlar om kroppskontakt med tyg eftersom bomull andas bättre.

Vanliga frågor om hoppgungor

När kan en bebis börja leka i hoppgunga?

När en bebis är stark nog att själv hålla upp sitt huvud en längre stund brukar man säga att de också kan börja använda en hoppgunga. 

Hur länge kan bebisen använda hoppgungan?

Fram tills att ett barn har lärt sig att gå är en hoppgunga passande. Efter det kan hoppgungan mer bli en frustration för barnet som gärna vill ta sig runt och upptäcka.

Hur länge åt gången kan en bebis leka i en hoppgunga?

Det finns inga riktlinjer för hur länge åt gången en bebis kan leka i en hoppgunga. Skulle en bebis inte trivas i hoppgungan kommer det att märkas tydligt och då är det bara att lyfta ur bebisen. Man ska dock inte använda hoppgungan som en barnvakt och lämna bebisen oövervakad i den.

Vad är maxvikten för en hoppgunga?

De flesta hoppgungor brukar ha en maxvikt som ligger kring 12 kg. Det är viktigt att man inte överskrider denna vikt för att säkerställa att gungan fungerar som den ska. Det finns gungor som har både högre och lägre maxvikt.

Vilken hoppgunga är bäst?

Efter flera tester har vi kommit fram till att Flounce Hoppgunga Taupe är den bästa hoppgungan. Flounce Hoppgunga Taupe är stabil, säker och prisvärd. Ett alternativ som passar perfekt till den nya föräldern

Var fäster man en hoppgunga?

En hoppgunga går simpelt att fästa exempelvis över en karm, en dörr eller i en krok.

Hur mycket kostar en hoppgunga?

En hoppgunga kostar i regel 300 - 700 kr. Givetvis finns det modeller för flera tusen med ytterligare funktioner, och integrerade leksaker. Vill man enbart ha en fungerande hoppgunga behöver man inte köpa de allra dyraste modellerna.

Kan jag köpa en begagnad hoppgunga?

Det går bra att köpa en begagnad hoppgunga, men gör man det måste man vara noga med vad man får. En begagnad hoppgunga kan ha flera års användande bakom sig, och man vill vara säker på att den fungerar som den ska. Se gärna till att du får med ett kvitto för att vara säker på när den har köpts och att den inte är väldigt gammal.

Vilka fördelar finns det med hoppgungor?

Bebisar är inte speciellt starka i musklerna, men med en hoppgunga kan man öka aktivitetsnivån markant och på så sätt få ett aktivare barn som kan leka av sig, samtidigt som du gör något annat men ändå har ett öga på barnet.  

Testvinnare - Bäst Hoppgunga

 • Flounce Hoppgunga Taupe
 • Graco Bumper Jumper
 • Kaxholmen Hoppgunga
 • Bozz Hoppgunga
 • Basson Baby Hoppgunga Grå
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5