Bäst i test: Bästa badbaljan 2021

En badbalja är ett måste. Det gör det så mycket enklare och säkrare att bada din bebis. Inga hårda kanter som i badkaret, och mer hygieniskt än diskhon. Badbaljan håller barnet i rätt position och ger bra stöd för rygg och nacke. Vi har tagit reda på vilken badbalja som är bäst 2021 efter att ha undersökt många populära och roliga badbaljor.

Vilken badbalja är bäst?

Vi har testat flera riktigt bra badbaljor och utsett Moby Smart Sling 3-Stage till vinnare. Badbaljor kan faktiskt variera ganska mycket. De kan ha avrinningspropp i botten så du slipper välta baljan och de kan till och med vara hopfällbara vilket är smidigt för den lite mer trångbodda. Storleken har också betydelse, den måste vara anpassad efter ditt barn, baljor med insats gör att baljan går att anpassa bättre. Vi har tittat närmare på följande aspekter i vårt test:

 • Stabilitet – En plastig och bräcklig balja riskerar att inte bara gå sönder utan också vippa. Baljan ska vara rejäl och stabil så att du kan belasta dess sidor utan att den ändrar form eller välter.
 • Avrinning – Baljor med avrinningspropp är väldigt smidiga, se bara till att planera var du ställer baljan till att börja med. Om den saknar avrinningspropp så ska baljan vara lätt att tömma, baljor med annorlunda form kan vara svåra att få på kant och också svåra att tömma helt.
 • Stöd – Den bästa badbaljan ska ha ett bra stöd för barnet. En sluttande del där barnet kan ligga och få stöd för nacken. Vissa baljor har till och med mjuka säten, nästan som en vattentät bilbarnstol. Undvik helt raka kanter om du inte har ett äldre barn eller en lämplig insats.

 1. 1. Moby Smart Sling 3-Stage
  9,6/10
  Moby Smart Sling 3-Stage Badbalja Grå
  Bäst i test
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Medföljer
  Storlek
  29 x 70 x 48 cm
  Till Butik
  599 kr
 2. 2. Onda Badbalja
  9,3/10
  Onda Badbalja med integrerat ligg- och sittstöd Blå
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Integrerad
  Storlek
  54 x 94 x 28 cm
  Till Butik
  279 kr
 3. 3. Kaxholmen Badbalja Star
  9,2/10
  Kaxholmen Badbalja Star (Grå)
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Kan köpas till
  Storlek
  86 x 47 x 30 cm
  Till Butik
  139 kr
 4. 4. BabyDan Ihopfällbar badbalja
  9,0/10
  BabyDan Ihopfällbar badbalja med värmeinikator
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Nej
  Storlek
  84 x 23 cm
  Till Butik
  395 kr
 5. 5. Stokke Flexi Bath Badbalja
  8,8/10
  Stokke Flexi Bath Badbalja Heat Sensitive White
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Kan köpas till
  Storlek
  24 x 83 x 49 cm
  Till Butik
  419 kr

baby badar

Din köpguide till den bästa badbaljan för din baby

Badbaljorna till de minsta barnen kommer i flera olika format. Vissa är stora, andra små och vissa har halkskydd medan andra istället har höga kanter. Vad man behöver till sitt barn skiljer sig faktiskt inte speciellt mycket. De flesta som är på jakt efter den bästa badbaljan till sitt barn är ute efter samma egenskaper hos badbaljorna. Nedan har vi kort sammanfattat vad som kan skilja olika badbaljor åt och vad man kan tänka på för att hitta den bästa badbaljan.

 • storlek3

  Storlek

  Att ha en stor eller liten badbalja har både för- och nackdelar. En stor badbalja kommer givetvis ta större plats när den inte används, men väl vid användning får man plats med inte bara barnet, men också leksaker och annat som barnet kan sysselsätta sig med under badet för att hållas på gott humör. En stor badbalja kan också i framtiden användas som en liten barnpool på sommaren, vilket uppskattas enormt.
 • hopfallbar3

  Hopfällbar & uppblåsbar

  Det finns modeller av badbaljor till barn som går att fälla ihop eller som är uppblåsbara. Vi har dock märkt att många av dessa modeller dras med vassa kanter och att det i längden inte är speciellt smidigt att behöva börja varje bad med att blåsa upp badbaljan. De uppblåsbara baljorna är dock praktiska när de inte används men fördelen med den lilla förvaringsstorleken anser vi är för liten jämfört med nackdelarna.
 • halt

  Halkskydd & formade badbaljor

  Halkskydd underlättar badandet av en baby enormt mycket. Bebisar är tyvärr inte kända för att ha den bästa balansen och välter och glider gärna omkull. Med ett halkskydd på botten eller vid ryggstödet ser man åtminstone till att de inte kan glida ner lika lätt, men välta kan de fortfarande göra om de försöker sitta eller stå upp och inte har utvecklat balansen! För att undvika att babyn välter åt sidorna i badbaljan finns det badbaljor som är formade där man ska sitta, och som har något som kan liknas vid arm- och ryggstöd.
 • material

  Material

  Flera tillverkare av badbaljor specificerar att de är fria från skadliga ämnen. Det är självklart inget negativt, men vi upplever samtidigt att badbaljor och många andra produkter av plast har varit fria från skadliga ämnen en lång period. Det är nästintill omöjligt att hitta badbaljor som innehåller skadliga ämnen nu förtiden. Badbaljorna består alltid av någon typ av plast.
 • insats

  Insats 

  De större badbaljorna kan behöva en insats för att det inte ska bli för långt till kanterna för ryggen och armarna. En insats gör det inte bara stabilare för barnet i badbaljan, utan den hjälper också till att lättare bada barnet när man inte kontinuerligt behöver rätta till babyn i baljan.
 • robust

  Stabilitet & tjocklek

  Många av de badbaljor som vi har testat är gjorda i hårdare plast men med en mjuk yta. En robust badbalja kommer att hålla längre jämfört med de som är av lite tunnare plast och som det går lätt att böja kanterna på. Badbaljan kommer trots allt att användas många gånger, i vissa fall i flera år om den senare görs om till barnpool på somrarna eller tas över av syskon.

Vanliga frågor om badbaljor

Vilken temperatur ska jag bada babyn i?

Man brukar rekommendera att bada en baby i ljummet vatten. Stoppa ner handen i vattnet och känns det varken varmt eller kallt är det perfekt.

Vad ska jag använda för tvål?

Barn ska helst använda tvål som är milda, oparfymerade och speciellt framtagna för barn. Är man osäker på om tvålen man har hemma fungerar går det bra att vända sig till apotek, de hjälper gärna.

Finns det skadliga ämnen i badbaljor?

Badbaljor består nästan alltid av plast, och så länge man inte äter plasten ska det inte vara någon fara. När man badar sin baby har man alltid bra uppsyn, det ska inte finnas möjlighet för babyn att börja tugga på plasten. Dessutom är plaskandet i vattnet mycket roligare än att tugga på plast! 

Vilken är den bästa badbaljan?

Efter flera tester har vi kommit fram till att Moby Smart Sling 3-Stage är den bästa badbaljan 2021. Badbaljan är en en mångsidig badbalja och har flera kvalitéer som gör den till det bästa alternativet. 

Hur underhåller jag en badbalja?

En badbalja är extremt lätt att underhålla. Det räcker med att bara duscha ur badbaljan, och skulle man se att något smuts blir kvar, kan man tvåla in badbaljan innan den duschas ur.

Testvinnare - Bäst Badbalja

 • Moby Smart Sling 3-Stage Badbalja Grå
 • Onda Badbalja med integrerat ligg- och sittstöd Blå
 • Kaxholmen Badbalja Star (Grå)
 • BabyDan Ihopfällbar badbalja med värmeinikator
 • Stokke Flexi Bath Badbalja Heat Sensitive White
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 11:26:59