Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa badbaljan 2021

Uppdaterad november 2021

En badbalja är ett måste. Det gör det så mycket enklare och säkrare att bada din bebis. Inga hårda kanter som i badkaret, och mer hygieniskt än diskhon. Badbaljan håller barnet i rätt position och ger bra stöd för rygg och nacke. Vi har tagit reda på vilken badbalja som är bäst 2021 efter att ha undersökt många populära och roliga badbaljor.

Vilken badbalja är bäst?

Vi har testat flera riktigt bra badbaljor och utsett Skip Hop Moby Smart Sling 3-Stage till vinnare. Badbaljor kan faktiskt variera ganska mycket. De kan ha avrinningspropp i botten så du slipper välta baljan och de kan till och med vara hopfällbara vilket är smidigt för den lite mer trångbodda. Storleken har också betydelse, den måste vara anpassad efter ditt barn, baljor med insats gör att baljan går att anpassa bättre. Vi har tittat närmare på följande aspekter i vårt test:

 • Stabilitet – En plastig och bräcklig balja riskerar att inte bara gå sönder utan också vippa. Baljan ska vara rejäl och stabil så att du kan belasta dess sidor utan att den ändrar form eller välter.
 • Avrinning – Baljor med avrinningspropp är väldigt smidiga, se bara till att planera var du ställer baljan till att börja med. Om den saknar avrinningspropp så ska baljan vara lätt att tömma, baljor med annorlunda form kan vara svåra att få på kant och också svåra att tömma helt.
 • Stöd – Den bästa badbaljan ska ha ett bra stöd för barnet. En sluttande del där barnet kan ligga och få stöd för nacken. Vissa baljor har till och med mjuka säten, nästan som en vattentät bilbarnstol. Undvik helt raka kanter om du inte har ett äldre barn eller en lämplig insats.

 1. Skip Hop Moby Smart Sling 3-Stage

  9,4/10
  "Den sköna och funktionsfyllda badbaljan för babyn"
  Moby Smart Sling 3-Stage Badbalja Grå
  Bäst i test
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Medföljer
  Storlek
  29 x 70 x 48 cm
  Material
  Polypropylen
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Insats ingår
  • Riktigt hög bekvämlighet
  • Mjuka kanter
  Nackdelar
  • Kunde ha varit lite billigare

  Recension

  Badbaljan Moby Smart Sling 3-Stage är en badbalja som har tagit komfort och funktionalitet till nästa nivå. Utseendemässigt står denna söta badbalja ut något med sin branta lutning på en av sidorna och gulliga öron vid huvudnivån, men när vi säger står ut menar vi på ett bra sätt. Storleksmässigt är inte badbaljan överdrivet stor, men den kommer heller aldrig att vara för liten för ändamålet.

  Den branta lutningen vid en av sidorna ser till att babyn kan ligg-sitta skönt i insatsen som är mjuk och som motverkar glid. Den andra sidan har en 90° kant som det går att sitt helt upprätt mot om barnet vill få bättre lekmöjligheter. Badbaljan är tillverkad i polypropylen och är fri från skadliga ämnen för barnet. Badbaljan har också god stabilitet när den är ifylld och tömningen sker smidigt med proppen så slipper man riskera att få ut vatten överallt jämfört med modeller som måste vändas upp och ner för att tömmas. När badbaljan är tömd går det att hänga upp den i den medföljande kroken för att skara plats.

  Läs mer
 2. Stokke Flexi Bath Badbalja

  9,2/10
  "Badbalja på vintern, plaskpool på sommaren"
  Stokke Flexi Bath Badbalja Heat Sensitive White
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Kan köpas till
  Storlek
  35 x 66 x 24 cm
  Material
  Kemikaliefritt plastmaterial
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor yta
  • Hopfällbar
  • Proppen ändrar färg vid olika temperaturer
  • Halkskydd på relevanta ytor
  Nackdelar
  • Att föredra med insats som måste köpas separat

  Recension

  Badbaljan Flexi från Stokke är precis som namnet antyder en flexibel badbalja, men kanske inte den mest estetiskt tilltalande. De tunna kanterna och den enkla utformningen gör att badbaljan upplevs större än den är, och det är lätt för babyn att röra sig i den och att leka. Babyn har inte någon form eller insats att sitta i för att det ska bli lättare att tvätta och bada, men samtidigt är det få babyn som ändå sitter still när det ska badas. Det går däremot att köpa till insatsen Stokke flexi bath support för ökad komfort och möjligheter. Badbaljan är relativt bekväm men för att få ut det mesta från badbaljan rekommenderas insatsen.

  Formatet och möjligheterna med insatsen gör att åldersspannet för användande blir stort. Barn upp till 4 år kan bekvämt badas i Flexi badbalja. Proppen på botten ändrar färg vid olika temperaturer och tömningen går snabbt och smidigt. Bottendelen är belagd med ett material för att motverka halka som ser till att en baby sitter stabilt på rumpan. När badtiden är över går det enkelt att fälla ihop badbaljan som då inte blir mycket större än en av långsidorna. Badbaljor är generellt till stor del en smak sak där vissa vill ha estetik, och andra funktionalitet. Är man mest ute efter funktionalitet är Stokke flexi tillsammans med insatsen ett riktigt bra val.

  Läs mer
 3. Onda Badbalja

  9,0/10
  "Stor badbalja med integrerad insats, ett allt-i-ett helt enkelt"
  Onda Badbalja med integrerat ligg- och sittstöd Blå
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Integrerad
  Storlek
  54 x 94 x 28 cm
  Material
  Plast
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor
  • Integrerad insats
  • Billig
  • Mjuka kanter
  • Inbyggd termometer för vattentemperatur
  Nackdelar
  • Tar en del plats - går inte att fälla ihop
  • Den integrerade insatsen kanske inte passar alla babyn

  Recension

  Badbaljan Onda från OK-BABY är inte överhuvudtaget ond som namnet kanske skulle kunna antyda, utan väldigt god för en liten baby. Detta är en stor badbalja med mjuka kanter där en del är utformat för att sitta stabilt och där den andra delen är lite friare. Det följer inte med någon insats och det går heller inte att köpa till någon för att badbaljan kommer med en integrerad insats! Badbaljan är i själva utformningen gjord som en insats på ena halvan och det är i den en baby kan sitta stabilt.

  Badbaljan har inga vadderade delar men alla ytor är mjuka så bekvämligheten är inget att oroa sig över. Det medföljer även en digital termometer och proppen som numera finns i de flesta moderna badbaljor förenklar tömningsprocessen. Badbaljans stora storlek gör den även till en skön liten plaskpool på sommaren där man inte bara få plats med babyn, utan även babyns leksaker. 

  Läs mer
 4. Kaxholmen Badbalja Star

  8,8/10
  "Simpel men fungerar perfekt till ändamålet"
  Kaxholmen Badbalja Star (Grå)
  Mest Prisvärd
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Kan köpas till
  Storlek
  86 x 47 x 30 cm
  Material
  Plast
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt billig
  • Fungerar för ändamålet
  • Inga skadliga ämnen i materialet
  Nackdelar
  • Ingen insats följer med
  • Dåligt med halkskydd

  Recension

  Badbaljan Kaxholmen star är en av de simplare badbaljorna och har därav ett förmånligt pris. Badbaljan är relativt stor och eftersom ingen integrerad insats finns eller en gratis medföljande sådan heller upplevs badbaljan ännu större och friare. Fördelen är att en universal insats kan köpas till om man önskar eftersom plats kommer att finnas.

  Badbaljan är lätt men stabil när den fylls med vatten och i vissa fall behövs inte ett stort antal funktioner och egenskaper, utan en badbalja som är mjuk och som kan hålla vatten räcker. Badbaljan har inga unika eller extrafunktioner men proppen i botten gör det enkelt att tömma badbaljan. Badbaljan är tillverkad i hårdplast och är fri från skadliga ämnen. Enkelheten i denna modell är tilltalande för många och funktioner eller egenskaper som fattas hos denna modell har istället resulterat i ett riktigt lågt pris.

  Läs mer
 5. BabyDan Ihopfällbar badbalja

  8,7/10
  "Smidig vid bad, och smidig när klar"
  BabyDan Ihopfällbar badbalja med värmeinikator
  Propp för tömning
  Ja
  Insats
  Nej
  Storlek
  84 x 23 cm
  Material
  Plast
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Tar minimalt med plats när den är hopfälld
  • Bra antiglidskydd
  • Bekväma kanter
  Nackdelar
  • Ingen insats

  Recension

  Den hopfällbara badbaljan från BabyDan är en stilren och symmetrisk badbalja. Det avlånga, runda formatet ser till att det kommer att vara mjukt oavsett om babyn lutar sig mot kortsidan eller mot långsidan. När babyn lutar sig mot långsidan fås en lite brantare lutning och en mer uppsittande position, kortsidan har lite lägre vinkel där det blir bekvämare om babyn istället vill ha en mer liggande position.

  Med badbaljan följer ingen insats med utan det enda som man som förälder har att jobba med är kanterna. Den gråa, mjuka, gummiranden i mitten som möjliggör att badbaljan fälls ihop ger också stöd för att babyn inte ska glida lika mycket mot kanterna. Tassarna på badbaljan är även de belagda med material som motverkar glid och eftersom fötterna går utåt från badbaljan känns den väldigt stabil när den är fylld med vatten. Avrinningsfunktion via propp finns där proppen också byter färg när vattnet blir 37 grader varmt. Det är en rolig funktion men det är också det enda det är, att vattnet är lagom temperatur måste alltid säkerställas på andra sätt. Badbaljan är smidig men det hade inte skadat med en insats även om det kanske inte behövs anser vissa.

  Läs mer

baby badar

Din köpguide till den bästa badbaljan för din baby

Badbaljorna till de minsta barnen kommer i flera olika format. Vissa är stora, andra små och vissa har halkskydd medan andra istället har höga kanter. Vad man behöver till sitt barn skiljer sig faktiskt inte speciellt mycket. De flesta som är på jakt efter den bästa badbaljan till sitt barn är ute efter samma egenskaper hos badbaljorna. Nedan har vi kort sammanfattat vad som kan skilja olika badbaljor åt och vad man kan tänka på för att hitta den bästa badbaljan.

 • storlek3

  Storlek

  Att ha en stor eller liten badbalja har både för- och nackdelar. En stor badbalja kommer givetvis ta större plats när den inte används, men väl vid användning får man plats med inte bara barnet, men också leksaker och annat som barnet kan sysselsätta sig med under badet för att hållas på gott humör. En stor badbalja kan också i framtiden användas som en liten barnpool på sommaren, vilket uppskattas enormt.
 • hopfallbar3

  Hopfällbar & uppblåsbar

  Det finns modeller av badbaljor till barn som går att fälla ihop eller som är uppblåsbara. Vi har dock märkt att många av dessa modeller dras med vassa kanter och att det i längden inte är speciellt smidigt att behöva börja varje bad med att blåsa upp badbaljan. De uppblåsbara baljorna är dock praktiska när de inte används men fördelen med den lilla förvaringsstorleken anser vi är för liten jämfört med nackdelarna.
 • halt

  Halkskydd & formade badbaljor

  Halkskydd underlättar badandet av en baby enormt mycket. Bebisar är tyvärr inte kända för att ha den bästa balansen och välter och glider gärna omkull. Med ett halkskydd på botten eller vid ryggstödet ser man åtminstone till att de inte kan glida ner lika lätt, men välta kan de fortfarande göra om de försöker sitta eller stå upp och inte har utvecklat balansen! För att undvika att babyn välter åt sidorna i badbaljan finns det badbaljor som är formade där man ska sitta, och som har något som kan liknas vid arm- och ryggstöd.
 • material

  Material

  Flera tillverkare av badbaljor specificerar att de är fria från skadliga ämnen. Det är självklart inget negativt, men vi upplever samtidigt att badbaljor och många andra produkter av plast har varit fria från skadliga ämnen en lång period. Det är nästintill omöjligt att hitta badbaljor som innehåller skadliga ämnen nu förtiden. Badbaljorna består alltid av någon typ av plast.
 • insats

  Insats 

  De större badbaljorna kan behöva en insats för att det inte ska bli för långt till kanterna för ryggen och armarna. En insats gör det inte bara stabilare för barnet i badbaljan, utan den hjälper också till att lättare bada barnet när man inte kontinuerligt behöver rätta till babyn i baljan.
 • robust

  Stabilitet & tjocklek

  Många av de badbaljor som vi har testat är gjorda i hårdare plast men med en mjuk yta. En robust badbalja kommer att hålla längre jämfört med de som är av lite tunnare plast och som det går lätt att böja kanterna på. Badbaljan kommer trots allt att användas många gånger, i vissa fall i flera år om den senare görs om till barnpool på somrarna eller tas över av syskon.

Vanliga frågor om badbaljor

Vilken temperatur ska jag bada babyn i?

Man brukar rekommendera att bada en baby i ljummet vatten. Stoppa ner handen i vattnet och känns det varken varmt eller kallt är det perfekt.

Vad ska jag använda för tvål?

Barn ska helst använda tvål som är milda, oparfymerade och speciellt framtagna för barn. Är man osäker på om tvålen man har hemma fungerar går det bra att vända sig till apotek, de hjälper gärna.

Finns det skadliga ämnen i badbaljor?

Badbaljor består nästan alltid av plast, och så länge man inte äter plasten ska det inte vara någon fara. När man badar sin baby har man alltid bra uppsyn, det ska inte finnas möjlighet för babyn att börja tugga på plasten. Dessutom är plaskandet i vattnet mycket roligare än att tugga på plast! 

Vilken är den bästa badbaljan?

Efter flera tester har vi kommit fram till att Skip Hop Moby Smart Sling 3-Stage är den bästa badbaljan 2021. Badbaljan är en en mångsidig badbalja och har flera kvalitéer som gör den till det bästa alternativet. 

Hur underhåller jag en badbalja?

En badbalja är extremt lätt att underhålla. Det räcker med att bara duscha ur badbaljan, och skulle man se att något smuts blir kvar, kan man tvåla in badbaljan innan den duschas ur.

Testvinnare - Bäst Badbalja

 • Skip Hop Moby Smart Sling 3-Stage
 • Stokke Flexi Bath Badbalja
 • Onda Badbalja
 • Kaxholmen Badbalja Star
 • BabyDan Ihopfällbar badbalja
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5