Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa bälteskudden 2021

Vi har testat flera bälteskuddar för barn och utsett Graco Booster De Luxe till vinnare. Bälteskudden, eller bilkudden som den också kallas är det dags för när bilbarnstolen har blivit för liten. Vanligtvis köper de flesta föräldrar en bälteskudde när barnet är i 4-6 årsåldern. Läs mer om testvinnaren och recensioner av flera andra bälteskuddar här nedan.

Vilken bälteskudde är bäst?

Bälteskuddar och bältesstolar har jämförts i flertalet kollisionstester och har ur en säkerhetssynpunkt bedömts likvärdiga . De har dock sina för- och nackdelar som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Det absolut viktigaste med en bälteskudde är att bältet hamnar rätt. Det är med andra ord mycket liten skillnad på billiga och dyra kuddar. Vi har tittat närmre på följande faktorer i vårt test:

 • Funktioner – Den vanligaste funktionen som en bälteskudde kan ha är ISOFIX-fäste. Det är perfekt för dig som använder kudden i en och samma bil. Då sitter den säkert och stabilt och det går smidigt att spänna fast barnet.
 • Hållbarhet – Det skiljer lite mellan dyra och billiga modeller ur säkerhetssynpunkt. Planerar du att använda kudden länge eller har flera barn som gör att kudden kommer att vara i bruk i många år, då kan det vara värt att titta på mellanskiktet och uppåt i prisklass.
 • Säkerhet – Bälteskuddar lyfter barnet så bältet hamnar över höften istället för magen, det gäller alla modeller. Alla bälteskuddar i listan är testade enligt europeisk standard. Utöver detta är det bra om bälteskudden har bältesjustering så bältet hamnar där det ska.

 1. Graco Booster De Luxe

  9,6/10
  ”Mycket säker & komfortabel kudde med lättillgängliga mugghållare”
  Graco Booster De Luxe bälteskudde
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  22-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 42 cm
  Till Butik
  379 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Två användbara mugghållare
  • Indikationer för placering av bälte
  Nackdelar
  • Isofix kompabilitet hade höjt den än mer

  Gracos Booster De luxe kudde är både säker och komfortabel. Kudden har tydliga röda markeringar för var den nedre delen av trepunktsbältet ska sitta och hornen håller bältet bra på plats. Säkerheten är det verkligen inget fel på och kudden är även väldigt skön att sitta i vilket bidrar till att barnet rör mindre på sig och riskerar att få bältet i fel position.

  Hornen är vadderade så att armbågarna skönt kan vila på dem. Kudden ger utmärkt komfort, den är mjuk och formar sig efter barnet för att ge en så skön sits som möjligt. Klädseln kan enkelt tas av och maskintvättas vid behov. Kudden är dessutom utrustad med två mugghållare som passar utmärkt för dryck, godis eller någon liten leksak, så att barnet slipper sträcka sig efter dessa saker och ta bältet ur rätt position.

  Läs mer
 2. Graco Connext Diablo ISO catch

  9,2/10
  Graco Connext Diablo ISO catch bälteskudde
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Isofix / Bälte
  Mått
  43 x 44 cm
  Till Butik
  399 kr
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Isofix- & bälteskompatibel
  • Utmärkt armbågsstöd
  Nackdelar
  • Sitsen kunde varit något mer vadderad

  Har du ett barn som växt upp med Isofixbilstolar så kan de bytas ut mot denna kudde när barnet kommit upp i åldern utan att du behöver ta bort isofix-fästet, om din bil inte skulle vara utrustad med det. Med isofix så sitter kudden där den ska och kan inte flyttas för mycket av vare sig dig eller barnet och då minska på säkerheten. Trots att den är lite större än andra kuddar så väger kudden relativt lite, vilket gör att den inte är speciellt klumpig att ta med sig. Den är trots allt även bälteskompatibel så att byta bil är inget problem.

  Kudden är skönt vadderad vid hornen som dessutom är rätt långa vilket ger armbågar och underarmar bra komfort. Sätet har en ok komfort men skulle kunna vara lite mer vadderad för att vid längre resor inte bidra med stelhetskänsla i gumpen. Klädseln är avtagbar och går att maskintvätta i 30 grader.

  Läs mer
 3. Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde

  9,1/10
  ”En skön medtagbar & uppblåsbar kudde som passar perfekt till resor”
  Uppblåsbar Bälteskudde Svart
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  33 x 30 cm
  Till Butik
  325 kr
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt för resor
  • Bra komfort med memoryfoam
  Nackdelar
  • Saknar horn

  Reser du mycket eller vill att ditt barn enkelt ska kunna ta med sig bälteskudden så är detta ett utmärkt alternativ. Kudden har nämligen en uppblåsbar botten vilket gör att den är väldigt liten, kompakt och väger nästan inget alls. Perfekt att ha med på resor eller för barnet att ta med i väskan om den följer med kompisar hem eller liknande. Kudden är utformad med två bälteshällor som håller bältet på plats korrekt. Detta är i stället för horn och funkar faktiskt väldigt bra.

  Att den saknar horn är ju den största nackdelen, men hällorna, medtagbarheten och den höga komforten väger upp detta ganska bra. För även om den ser rätt liten ut är den förvånansvärt skön. Kudden är vadderad med memoryfoam vilket gör att den anpassar sig efter barnet och den uppblåsbara delen är inte direkt hård. Så det är en väldigt skönt och smidig kudde, men vet man med sig att kudden mest kommer vara i en och samma bil kan en mer kompakt kudde med horn passa bättre.

  Läs mer
 4. Safety 1st Manga

  8,7/10
  ”Mycket prisvärd produkt med justerbar bälteshöjd”
  Vitkobb Bälteskudde Blue Mussel
  Mest Prisvärd
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  45 x 39 cm
  Till Butik
  299 kr
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Bältesspännare (justerar höjden på bältet)
  Nackdelar
  • Något sämre komfort än andra testprodukter

  En mycket prisvärd kudde som fästs med bilbältets nedre del mellan hornen och har röda markeringar för var det ska ligga. Är också utrustad med en bältespännare så att bältets höjd kan justeras efter barnets längd så att även det sitter korrekt och inte hamnar för högt upp på de yngre eller kortare barnen.

  Egentligen en helt vanlig bilkudde utan massa tillägg och en avtagbar klädsel som går att maskintvätta. Hornen är ganska små så de ger inte jättemycket stöd men hjälper till att hålla bältet på plats och armarna kan ändå vila mot de utåtvinklade hornen. Kudden är vadderad men det finns dyrare varianter där komforten är mycket högre. Utformningen är bra och man sitter ändå någorlunda skönt, men vid längre bilresor kan det bli lite obekvämt.

  Läs mer
 5. 2Me Bälteskudde Monte Carlo

  8,5/10
  ”Kudden ger en fantastisk sittkomfort”
  2Me Bälteskudde Monte Carlo Svart
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 36 cm
  Till Butik
  349 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt sittkomfort
  • Bältessträckare (ser till att bältet sitter ordentligt)
  Nackdelar
  • Hornen hade kunnat vara högre

  2Me’s Monte Carlo kudde är en väldigt säker kudde utrustad med bältessträckare som man fäster vid bältet för att se till att det ”spänns” åt (det vill säga: sitter som det ska utan att det blir mycket ’slack’). Kudden fästa med bältet och barnet sitter tryckt och säkert. Den har en bra höjd så att bältet hamnar där det ska över kroppen och den nedre delen går in bra mellan hornen.

  Det mest framstående med denna produkt är komforten, den är extra vadderad och tyget är väldigt mjukt vilket gör att barnet klarar av även långa resor utan att kudden blir obekväm. Det minimerar att barnet blir rastlös och åmar sig i stolen. Hornen kunde ha varit något högre för att ge bättre stöd till armbågarna men de kan ändå ligga och vila emot insidan av de något utåtsluttande hornen.

  Läs mer

barn sitter balteskudde

Din köpguide till den bästa bälteskudden

Skillnaderna ur ett säkerhetsperspektiv varierar inte speciellt mycket mellan olika bälteskuddar. Är man smart i sitt val av bälteskudde kan man dock få ett par smidiga funktioner på köpet och en bekvämare bälteskudde till barnet.

 • sakerhet

  Säkerhet 

  Bälteskudden är en simpel konstruktion, men gör samtidigt väldigt mycket för barnets säkerhet. Bälteskudden fungerar genom att lyfta upp barnet till rätt höjd, och hjälper på så sätt till att bältet hamnar på rätt ställe. Ett vanligt misstag som många gör är att trä bältet över hornen på bälteskudden. Bältet ska sitta under hornen, och över axeln för att skydda på bästa möjliga sätt.
 • Montering2

  Montering 

  Montering av bälteskudden sker simpelt antingen genom ISOFIX montering eller med det vanliga bältet. Nyare bilar kommer med så kallade ISOFIX uttag. Bälteskuddar som har möjlighet till ISOFIX montering kommer att ha två "krokar" som man enkelt trycker in i bilens inbyggda ISOFIX anslutning. Det andra alternativet är att man helt enkelt placerar bälteskudden där den ska användas och använder bilens bälte.
 • komfort

  Komfort 

  Vid en kortare bilfärd kommer skillnaden i prisklass mellan olika bälteskuddar inte märkas speciellt väl. Har man däremot en två timmar lång bilfärd framför sig kan det lätt bli obekvämt för barnet att sitta på en hård bälteskudde jämfört med en mjukare. Basen i bälteskudden ska alltid vara hård, men för komfortens skull rekommenderar vi en som har en mjukare och dämpande yta.
 • extra funktioner

  Ytterligare funktioner 

  De något dyrare modellerna kommer flera gånger med ytterligare funktioner som kan underlätta färden och tillvaron generellt. Exempel på sådana funktioner är mugghållare, avtagbar klädsel för enklare tvätt, uppblåsbar samt en mer slitstark yta. Funktionen som vi uppskattade mest är den avtagbara klädseln för en enklare tvätt.
Glad flicka i bil

Då används bälteskudden

Hela syftet med en bälteskudde är att bilfärden ska bli säkrare för barnet. Man brukar säga att barn från fyra år och upp till 10 år kan använda en bälteskudde. Egentligen är det inte åldern som styr, utan det ses mer som en generell riktlinje. Det man ska gå efter är barnets vikt och längd. Viktspannet brukar sättas till 15-36 kg, och längden till 100-150 cm. Kommer man över dessa gränser brukar barnet vara redo att färdas i bilen precis som en vuxen. Har man istället ett barn som inte kommer upp till minimikraven för bälteskudden, ska man snarare titta på och bilbarnstol.

Forskning har visat att barn som har suttit i bältesstol vid krock och olyckor har skadat sig lindrigare jämfört med barn som inte har det. Vissa skador har reducerats med upp till hela 55% vilket borde räcka som argument för att få alla att köpa en bältesstol. Barns kroppar tål helt enkelt inte lika mycket förrän de börjar nå tonåren. Först då har vissa delar utvecklas tillräckligt och bältet sitter som det ska utan bälteskudden.

Vanliga frågor om bälteskudde

Är en dyrare bälteskudde bättre än en billigare bälteskudde?

Om man tänker på säkerheten är en dyrare bälteskudde oftast inte mycket säkrare än en billigare. Man får liknande säkerhet, men köper man en något dyrare modell kan man få ytterligare funktioner som avtagbar klädsel som tvättas lättare, och liknande. 

När ska ett barn använda en bälteskudde?

Från fyra års ålder brukar man rekommendera bälteskudden. Det är dock vikt- och längdbegränsningarna som man primärt ska gå efter. För att hitta dessa får man titta på produktsidan för bälteskudden och läsa vad som står där.

Vilken är den bästa bälteskudden?

Vi anser att Graco Booster De Luxe är den bästa bälteskudden med hänsyn till primärt säkerhet, men även extra funktioner och komfort.

Vad är skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol?

Den primära skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol är att bältesstolen även har rygg- och nackstöd. Man får lika bra skydd i båda fallen förutsatt att bältet sitter som det ska. Skulle bältet av någon anledning hamna fel, brukar bältesstolen ge bättre skydd.

Testvinnare - Bäst Bälteskudde

 • Graco Booster De Luxe
 • Graco Connext Diablo ISO catch
 • Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde
 • Safety 1st Manga
 • 2Me Bälteskudde Monte Carlo

Källhänvisning

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - Information om bälteskudde.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
75 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 10:05:00