Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa bälteskudden 2021

Vi har testat flera bälteskuddar för barn och utsett Graco Booster De Luxe till vinnare. Bälteskudden, eller bilkudden som den också kallas är det dags för när bilbarnstolen har blivit för liten. Vanligtvis köper de flesta föräldrar en bälteskudde när barnet är i 4-6 årsåldern. Läs mer om testvinnaren och recensioner av flera andra bälteskuddar här nedan.

Vilken bälteskudde är bäst?

Bälteskuddar och bältesstolar har jämförts i flertalet kollisionstester och har ur en säkerhetssynpunkt bedömts likvärdiga . De har dock sina för- och nackdelar som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Det absolut viktigaste med en bälteskudde är att bältet hamnar rätt. Det är med andra ord mycket liten skillnad på billiga och dyra kuddar. Vi har tittat närmre på följande faktorer i vårt test:

 • Funktioner – Den vanligaste funktionen som en bälteskudde kan ha är ISOFIX-fäste. Det är perfekt för dig som använder kudden i en och samma bil. Då sitter den säkert och stabilt och det går smidigt att spänna fast barnet.
 • Hållbarhet – Det skiljer lite mellan dyra och billiga modeller ur säkerhetssynpunkt. Planerar du att använda kudden länge eller har flera barn som gör att kudden kommer att vara i bruk i många år, då kan det vara värt att titta på mellanskiktet och uppåt i prisklass.
 • Säkerhet – Bälteskuddar lyfter barnet så bältet hamnar över höften istället för magen, det gäller alla modeller. Alla bälteskuddar i listan är testade enligt europeisk standard. Utöver detta är det bra om bälteskudden har bältesjustering så bältet hamnar där det ska.

 1. 1. Graco Booster De Luxe
  9,6/10
  Graco Booster De Luxe bälteskudde
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  22-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 42 cm
  Till Butik
  379 kr
 2. 2. Graco Connext Diablo ISO catch
  9,2/10
  Graco Connext Diablo ISO catch bälteskudde
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Isofix
  Mått
  43 x 44 cm
  Till Butik
  399 kr
 3. 3. Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde
  9,1/10
  Uppblåsbar Bälteskudde Svart
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  33 x 30 cm
  Till Butik
  325 kr
 4. 4. Safety 1st Manga
  8,7/10
  Safety 1st Bälteskudde Manga (Hot grey)
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  40 x 34 cm
  Till Butik
  189 kr

barn sitter balteskudde

Din köpguide till den bästa bälteskudden

Skillnaderna ur ett säkerhetsperspektiv varierar inte speciellt mycket mellan olika bälteskuddar. Är man smart i sitt val av bälteskudde kan man dock få ett par smidiga funktioner på köpet och en bekvämare bälteskudde till barnet.

 • sakerhet

  Säkerhet 

  Bälteskudden är en simpel konstruktion, men gör samtidigt väldigt mycket för barnets säkerhet. Bälteskudden fungerar genom att lyfta upp barnet till rätt höjd, och hjälper på så sätt till att bältet hamnar på rätt ställe. Ett vanligt misstag som många gör är att trä bältet över hornen på bälteskudden. Bältet ska sitta under hornen, och över axeln för att skydda på bästa möjliga sätt.
 • Montering2

  Montering 

  Montering av bälteskudden sker simpelt antingen genom ISOFIX montering eller med det vanliga bältet. Nyare bilar kommer med så kallade ISOFIX uttag. Bälteskuddar som har möjlighet till ISOFIX montering kommer att ha två "krokar" som man enkelt trycker in i bilens inbyggda ISOFIX anslutning. Det andra alternativet är att man helt enkelt placerar bälteskudden där den ska användas och använder bilens bälte.
 • komfort

  Komfort 

  Vid en kortare bilfärd kommer skillnaden i prisklass mellan olika bälteskuddar inte märkas speciellt väl. Har man däremot en två timmar lång bilfärd framför sig kan det lätt bli obekvämt för barnet att sitta på en hård bälteskudde jämfört med en mjukare. Basen i bälteskudden ska alltid vara hård, men för komfortens skull rekommenderar vi en som har en mjukare och dämpande yta.
 • extra funktioner

  Ytterligare funktioner 

  De något dyrare modellerna kommer flera gånger med ytterligare funktioner som kan underlätta färden och tillvaron generellt. Exempel på sådana funktioner är mugghållare, avtagbar klädsel för enklare tvätt, uppblåsbar samt en mer slitstark yta. Funktionen som vi uppskattade mest är den avtagbara klädseln för en enklare tvätt.
Glad flicka i bil

Då används bälteskudden

Hela syftet med en bälteskudde är att bilfärden ska bli säkrare för barnet. Man brukar säga att barn från fyra år och upp till 10 år kan använda en bälteskudde. Egentligen är det inte åldern som styr, utan det ses mer som en generell riktlinje. Det man ska gå efter är barnets vikt och längd. Viktspannet brukar sättas till 15-36 kg, och längden till 100-150 cm. Kommer man över dessa gränser brukar barnet vara redo att färdas i bilen precis som en vuxen. Har man istället ett barn som inte kommer upp till minimikraven för bälteskudden, ska man snarare titta på och bilbarnstol.

Forskning har visat att barn som har suttit i bältesstol vid krock och olyckor har skadat sig lindrigare jämfört med barn som inte har det. Vissa skador har reducerats med upp till hela 55% vilket borde räcka som argument för att få alla att köpa en bältesstol. Barns kroppar tål helt enkelt inte lika mycket förrän de börjar nå tonåren. Först då har vissa delar utvecklas tillräckligt och bältet sitter som det ska utan bälteskudden.

Vanliga frågor om bälteskudde

Är en dyrare bälteskudde bättre än en billigare bälteskudde?

Om man tänker på säkerheten är en dyrare bälteskudde oftast inte mycket säkrare än en billigare. Man får liknande säkerhet, men köper man en något dyrare modell kan man få ytterligare funktioner som avtagbar klädsel som tvättas lättare, och liknande. 

När ska ett barn använda en bälteskudde?

Från fyra års ålder brukar man rekommendera bälteskudden. Det är dock vikt- och längdbegränsningarna som man primärt ska gå efter. För att hitta dessa får man titta på produktsidan för bälteskudden och läsa vad som står där.

Vilken är den bästa bälteskudden?

Vi anser att Graco Booster De Luxe är den bästa bälteskudden med hänsyn till primärt säkerhet, men även extra funktioner och komfort.

Vad är skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol?

Den primära skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol är att bältesstolen även har rygg- och nackstöd. Man får lika bra skydd i båda fallen förutsatt att bältet sitter som det ska. Skulle bältet av någon anledning hamna fel, brukar bältesstolen ge bättre skydd.

Testvinnare - Bäst Bälteskudde

 • Graco Booster De Luxe
 • Graco Connext Diablo ISO catch
 • Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde
 • Safety 1st Manga

Källhänvisning

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - Information om bälteskudde.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
48 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-31 10:05:00