Bäst i test: Bästa bälteskudden 2022

Uppdaterad april 2022

En bälteskudde hjälper de lite yngre barnen att få en bekvämare och tryggare bilfärd. De kommer i flera olika format och utseenden, med både för- och nackdelar i de flesta fallen. Vi har testat flera bälteskuddar för barn och utsett Axkid Bilstolskudde Mate till bästa bälteskudden. Vanligtvis köper de flesta föräldrar en bälteskudde när barnet är i 4-6 årsåldern. Läs mer om testvinnaren och recensioner av flera andra bälteskuddar längre ner.

Vårt test av bälteskuddar

Bälteskuddar och bältesstolar har jämförts i flertalet kollisionstester och har ur säkerhetssynpunkt bedömts likvärdiga. De har dock sina för- och nackdelar som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Det absolut viktigaste med en bälteskudde är att bältet hamnar rätt. Det är med andra ord relativt liten skillnad på billiga och dyra kuddar. Vi tittar på följande faktorer i vårt test:

 • Funktioner – Den vanligaste funktionen som en bälteskudde kan ha är ISOFIX-fäste. Det är perfekt för dig som använder kudden i en och samma bil. Då sitter den säkert och stabilt och det går smidigt att spänna fast barnet.
 • Hållbarhet – Det skiljer lite mellan dyra och billiga modeller ur säkerhetssynpunkt. Planerar du att använda kudden länge eller har flera barn som gör att kudden kommer att vara i bruk i många år, då kan det vara värt att titta på mellanskiktet och uppåt i prisklass.
 • Säkerhet – Bälteskuddar lyfter barnet så att bältet hamnar över höften istället för magen, det gäller alla modeller. Alla bälteskuddar i listan är testade enligt europeisk standard. Utöver detta är det bra om bälteskudden har bältesjustering så att bältet hamnar där det ska.
 • Bekvämlighet - Bälteskudden bekvämlighet är givetvis intressant att bedöma, och även svår att ge ett så objektivt uttalande om som möjligt. Med bekvämlighet avser vi stabilitet, minimal risk för skav och övergripande komfort.

 1. Axkid Bilstolskudde Mate

  9,6/10
  "Bekväm & säker bälteskudde med bra fästen".
  Axkid Bilstolskudde (Svart)
  Bäst i test
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 36 cm
  Bekvämlighet
  Mycket hög
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt och smidig
  • Integrerad bältesrem
  • Tvättbar klädsel i 30°
  • Bra förhållande mellan pris och kvalitet
  Nackdelar
  • Något hård i början

  Recension

  Axkid har en längre historia av att designa säkra barnstolar och bälteskuddar till alla typer av bilar. Deras bilstolskudde Mate passar flera olika typer av fordon och håller högsta kvalitet. Modellen är godkänd enligt EU-lagstiftning ECE R44 rev 04, vilket säkerställer en hög pålitlighet. En klar fördel med Mate är att den har en integrerad bältesrem som säkerställer att höjden på axelbältet blir rätt. Vi uppskattar denna funktion eftersom det inte är alla modeller av bälteskuddar som har den.

  Vadderingen i kudden kan kännas lite hård innan man vänjer sig vid den. Med tiden mjuknar dock materialet en aning, utan att för den skull tappa form eller funktion. Vikten ligger på 1 kilo och måtten i övrigt gör den lätt att placera i mindre såväl som större säten på olika bilmodeller. Tack vare att den är relativt smal ökar också bekvämligheten.

  Klädseln är tvättbar i maskin på 30° och det är bara att dra av överdraget när det är smutsigt. Innan du sätter på det igen bör du bara se till så att det inte är fuktigt, det kan nämligen ta en stund för det att torka rakt igenom.

  Välj denna bälteskudde om du vill ha en variant som är säker, prisvärd och som går att använda från det att barnet väger 15 upp till 36 kilo.

  Läs mer
 2. Carena Vitkobb Bälteskudde

  9,4/10
  ”Prisvärd produkt med justerbar bälteshöjd”.
  Vitkobb Bälteskudde Blue Mussel
  Mest Prisvärd
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  45 x 39 cm
  Bekvämlighet
  Hög
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Bältesspännare för höjdjustering
  • Garanterad säkerhet enligt ECE R44/04-standard
  Nackdelar
  • Något sämre komfort än andra modeller vi testat

  Recension

  Carena Vitkobb Bälteskudde är en prisvärd modell med justerbar bälteshöjd. Du fäster bälteskudden mellan hornen med bilbältets nedre del. Titta efter de röda markeringarna som talar om var den ska ligga. Höjden justeras med en bältespännare och kan på så sätt anpassas efter barnets längd. Det här är viktigt eftersom bältet och kudden ska sitta korrekt och inte hamna för högt upp på kroppen.

  Eftersom hornen på kudden är relativt små ger de inte något tydligt stöd för armarna. De bidrar däremot till högre stabilitet än modeller som saknar horn. Kudden har en bra vaddering, men är lite för mjuk för att vara helt bekväm. Utformningen är trots detta bra och barnet sitter skönt. Nackdelen är att långa bilresor kan bli obekväma. Bälteskuddens klädsel är avtagbar, vilket gör den lätt att rengöra. Du tvättar den för hand eller i maskin på 30 grader.

  Med en ECE R44/04-godkännandeetikett uppfyller Carena Vitkobb Bälteskudde de grundläggande säkerhetskraven som anges enligt EU-säkerhetsstandarden ECE R44.

  Läs mer
 3. Graco Booster De Luxe

  9,2/10
  ”Mycket säker & komfortabel kudde med lättillgängliga mugghållare”.
  Graco Booster De Luxe bälteskudde
  Bästa premiumvalet
  Viktkapacitet
  22-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 42 cm
  Bekvämlighet
  Mycket hög
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Två användbara mugghållare
  • Indikationer för placering av bälte
  Nackdelar
  • Mer skrymmande än andra modeller

  Recension

  Gracos Booster De luxe kudde är både säker och komfortabel. Kudden har tydliga röda markeringar för var den nedre delen av trepunktsbältet ska sitta och hornen håller bältet stadigt på plats. Säkerheten är det alltså inget fel på och kudden är även väldigt skön att sitta i. Det bidrar också till att barnet rör mindre på sig och riskerar därmed inte att få bältet i fel position.

  Hornen är vadderade så att armbågarna skönt kan vila på dem. Kudden ger bra komfort, den är mjuk och formar sig efter barnet för att ge en så skön sits som möjligt. Klädseln kan enkelt tas av och maskintvättas vid behov. Kudden är dessutom utrustad med två mugghållare som passar utmärkt för dryck, godis eller någon liten leksak.

  Läs mer
 4. Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde

  9,1/10
  ”En skön medtagbar & uppblåsbar kudde som passar perfekt till resor”.
  Uppblåsbar Bälteskudde Svart
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  33 x 30 cm
  Bekvämlighet
  Mellan
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt för resor
  • Bra komfort med memoryfoam
  Nackdelar
  • Saknar horn

  Recension

  För dig som reser mycket med ditt barn eller vill ha en bälteskudde som går lätt att ta med sig, är denna kudde ett utmärkt alternativ. Med en uppblåsbar botten är den både liten och kompakt och vikten är låg. Bubblebum fungerar alltså utmärkt att ha med på resor eller att använda som en smidig reservlösning, som går lätt att packa ned i väskan. Kudden är utformad med två bälteshällor, istället för horn, som håller bältet på plats. Denna design är funktionell och gör att bältet sitter något stramare. Nackdelen är att den inte ger samma stöd för armarna som en bälteskudde med horn.

  Trots att denna modell saknar horn är den ändå en av våra favoriter. Den är lätt att ta med sig vart du än ska, har en mjuk sits och en hög stabilitet när den är väl uppblåst. Kudden är vadderad med memoryfoam vilket gör att den anpassar sig naturligt efter kroppen. Om du vill ha en bälteskudde som är mycket smidig rekommenderar vi alltså Bubblebum bälteskudde. För dig som vill ha en mer stationär kudde i bilen, är det dock bättre att titta på någon av de modeller som inte är uppblåsbara.

  Läs mer
 5. Safety 1st Bälteskudde Manga

  9,0/10
  "Funktionell och pålitlig bälteskudde från erkänd tillverkare".
  Safety 1st Bälteskudde Manga (Svart)
  Viktkapacitet
  15–36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  43 x 40 cm
  Bekvämlighet
  Hög
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög bekävmlighet
  • Lätt att förvara
  • Skön vaddering
  Nackdelar
  • Kunde vara styvare bälteshorn

  Recension

  Manga bälteskudde från amerikanska Safety 1st ger ditt barn en skönare och säkrare biltur med bättre sitthöjd än att endast sitta på sätet. Företaget Safety 1st är kända för att leverera produkter av hög kvalitet med säkerheten i centrum. Vi märker också att designen är hållbar och funktionaliteten pålitlig.

  Vadderingen och överdraget på kudden gör att komforten är hög och kudden mjuk. Nackdelen med Manga bälteskudde är att hornen på sidorna inte är speciellt styva. Vi önskar att de hade lite mer stadga för att ge ett säkrare intryck. Fördelen är att textilmaterialet går att ta av och tvätta på 30 grader, eller för hand. Kudden är också lätt att förvara, utan att den ta för mycket plats.

  Läs mer
 6. 2Me Bälteskudde Monte Carlo

  8,5/10
  ”Bälteskudde med mycket hög komfort”.
  2Me Bälteskudde Monte Carlo Svart
  Viktkapacitet
  15-36 kg
  Fästanordning
  Bälte
  Mått
  42 x 36 cm
  Bekvämlighet
  Mellan
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt sittkomfort
  • Extra vaddering för bra stabilitet
  • Bältessträckare för hög säkerhet
  Nackdelar
  • Är ganska tung

  Recension

  2Me Bälteskudde Monte Carlo är en säker modell utrustad med bältessträckare som du fäster vid bältet för att se till att det spänns åt ordentligt. Med en bra höjd hamnar bältet där det ska och den nedre delen går lätt att få in mellan hornen. Designen är praktisk och lättanvänd.

  Det största fördelen med denna modell är komforten. 2Me Bälteskudde Monte Carlo har extra mycket fyllning och tyget är mjukt och lent. Sammantaget bidrar det till att långa bilfärder blir mycket bekvämare. Nackdelen är modellen kan uppfattas som ganska tung, samtidigt som detta bidrar till ökad stabilitet. Kanten på bälteskudden kan också kännas något stel, speciellt när den är helt ny. 

  Läs mer
Se alla produkter

barn sitter balteskudde

Din köpguide till den bästa bälteskudden

Skillnaderna ur ett säkerhetsperspektiv varierar inte speciellt mycket mellan olika bälteskuddar. Istället är det andra aspekter och funktioner som blir viktiga att titta efter inför ditt köp. Med dessa blir bilresan bekvämare och behagligare för ditt barn.

 • sakerhet

  Säkerhet 

  Bälteskudden har en enkel konstruktion, men gör samtidigt väldigt mycket för barnets säkerhet. Bälteskudden fungerar genom att den lyfter upp barnet till rätt höjd. Den hjälper på så sätt till att få bältet att hamna på rätt ställe. Ett vanligt misstag som många gör är att trä bältet över hornen på bälteskudden. Bältet ska sitta under hornen och över axeln för att skydda på bästa möjliga sätt.
 • Montering2

  Montering 

  Monteringen av bälteskudden är lätt att genomföra och sker antingen genom ISOFIX-montering eller med det vanliga bältet. Nyare bilar kommer med så kallade ISOFIX-uttag. Bälteskuddar som har möjlighet till ISOFIX-montering kommer att ha två "krokar" som man enkelt trycker in i bilens inbyggda ISOFIX-anslutning. Det andra alternativet är att man helt enkelt placerar bälteskudden där den ska användas och använder bilens bälte.
 • komfort

  Komfort 

  Vid en kortare bilfärd kommer skillnaden i prisklass mellan olika bälteskuddar inte märkas speciellt väl. Har man däremot en två timmar lång bilfärd framför sig kan det lätt bli obekvämt för barnet att sitta på en hård bälteskudde jämfört med en mjukare. Basen i bälteskudden ska alltid vara hård, men för komfortens skull rekommenderar vi en som har en mjukare och mer dämpande yta.
 • extra funktioner

  Ytterligare funktioner 

  De något dyrare modellerna kommer ofta med ytterligare funktioner som kan underlätta färden och tillvaron generellt. Exempel på sådana funktioner är mugghållare, bältesklämmare, avtagbar klädsel för enklare tvätt, uppblåsbar kudde samt en mer slitstark yta. Funktionen som vi uppskattade mest är den avtagbara klädseln för en enklare tvätt.
 • children

  Vikt och ålder

  Bälteskuddar är alltid anpassade för vikten 15-36 kg eller 22-36 kg. Det är viktigt att använda det säkrare bältesstolen så länge som möjligt. Först när barnet är lite äldre och har vuxit ur bältesstolen så är det dags för bälteskudden. När barnet är runt 140 cm, vanligtvis i 10-12-årsåldern så är det dags att sluta med bälteskudden.
Glad flicka i bil

Då används bälteskudden

Hela syftet med en bälteskudde är att bilfärden ska bli säkrare för barnet. Man brukar säga att barn från 4 år och upp till 10 år kan använda en bälteskudde. Egentligen är det inte åldern som styr, utan det ses mer som en generell riktlinje. Det man ska gå efter är barnets vikt och längd. Viktspannet brukar sättas till 15-36 kg, och längden till 100-150 cm. Kommer man över dessa gränser brukar barnet vara redo att färdas i bilen precis som en vuxen. Har man istället ett barn som inte kommer upp till minimikraven för bälteskudden, ska man snarare titta på en bilbarnstol.

Forskning har visat att barn som har suttit i bältesstol vid krock och olyckor har skadat sig lindrigare jämfört med barn som inte har det. Vissa skador har reducerats med upp till hela 55%, vilket borde räcka som argument för att få alla att köpa en bältesstol. Det samma gäller bälteskudden. Risken för skador minskar om denna används. Barns kroppar tål helt enkelt inte så mycket förrän de börjar nå tonåren. Först då har vissa kroppsdelar och organ utvecklas tillräckligt mycket och bältet sitter som det ska utan bälteskudden.

Vanliga frågor om bälteskudde

Är en dyrare bälteskudde bättre än en billigare bälteskudde?

Om man tänker på säkerheten är en dyrare bälteskudde inte alltid säkrare än en billigare. Säkerheten är istället ofta likvärdig, men om man köper en något dyrare modell kan man få ytterligare användbara funktioner. Bland dessa ingår avtagbar klädsel som tvättas lättare och slitstarkare överdragsmaterial.

När ska ett barn använda en bälteskudde?

Från fyra års ålder brukar man rekommendera att bälteskudden används. Det är dock vikt- och längdbegränsningarna som man primärt ska gå efter. För att hitta dessa får man titta på produktsidan för bälteskudden och läsa vad som står där.

Vilken är den bästa bälteskudden?

Vi anser att Axkid Bilstolskudde Mate är den bästa bälteskudden med hänsyn till primärt säkerhet, men även extra funktioner och komfort.

Vad är skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol?

Den främsta skillnaden mellan en bälteskudde och en bältesstol är att bältesstolen även har rygg- och nackstöd. Barnet får dock lika bra skydd med båda produkterna, förutsatt att bältet sitter som det ska. Skulle bältet av någon anledning hamna fel, brukar bältesstolen ge bättre skydd.

Testvinnare - Bäst Bälteskudde

 • Axkid Bilstolskudde Mate
 • Carena Vitkobb Bälteskudde
 • Graco Booster De Luxe
 • Bubblebum Uppblåsbar Bälteskudde
 • Safety 1st Bälteskudde Manga

Källhänvisning

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande - Information om bälteskudde.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
87 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5