Bäst i test: Bästa febertermometer 2022

Uppdaterad mars 2022

En febertermometer är ett måste att ha i hemmet, framför all om du har barn. Att kunna mäta temperaturen är ett första steg i att ta reda på hur ditt barn mår. Moderna febertermometrar ger snabba och exakta resultat som du också kan lagra för att ta reda på exakt normaltemperatur och eventuella avvikelser. Är du ute efter en ny febertermometer? Vi har testat de senaste modellerna från märken som Braun, Beurer och Omron och ger dig här de bästa valen samt tipsen inför ditt köp.

Vårt test av febertermometer

I testet har vi valt ut termometrar från de största märkena men även vissa uppstickare som presterat bra. Testerna utförs oberoende och betygen speglar testpanelens objektiva åsikter. En febertermometer ska vara enkel att hantera och ge snabba, konsekventa mätningar som är tillförlitliga. I vårt test har vi lagt störst vikt vid följande aspekter:

 • Användarvänlighet - Är display och knappar intuitiva och lätta att förstå samt hantera? Är displayen tydlig med bra ljus och kontraster? 
 • Hygien - Finns det utbytbara hygienskydd om termometern måste vidröra kroppen? Är den enkel att torka av och desinficera?
 • Funktionalitet - Hur mäter termometern? Går mätningen snabbt och enkelt? Är resultaten konsekventa? 
 • Teknik - Finns det minneslagring? Eller anslutning till app? Är batteritiden tydlig?
 • Pris - Hur förhåller sig ovan punkter till priset? En dyrare termometer har i vårt test större förväntningar på prestanda än en billig.

 1. Braun Thermoscan 7 Örontermometer

  9,7/10
  "Braun levererar en lättanvänd termometer med hög prestanda".
  Braun Thermoscan 7 Örontermometer
  Bäst i test
  Typ
  Örontermometer
  Lagring
  9 mätningar
  App
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb och precis mätning
  • Enkel att använda
  • Hygienisk
  • Åldersspecifik feberindikator
  Nackdelar
  • Minne endast för en person

  Recension

  Braun är specialister på termometrar och har länge erbjudet högkvalitativa termometrar, både traditionella och beröringsfria. Thermoscan 7 är en termometer för temperaturmätning i örat och den genomför detta med bravur. Det är ett intuitivt och innovativt redskap för temperaturmätning.

  Thermoscan 7 kommer i en smidig förvaringslåda som den ligger skyddad i mellan användningarna. I lådan finns även utrymme för linsskydden. Termometern har en stor och tydlig display med ett fåtal knappar som gör den mycket lätta att använda. På displayen visas den senaste temperaturen som uppmätts, batteritid och alternativ för Age Precision.

  Age Precision är Brauns patenterade teknik för att ge extra vägledning kring feber baserat på barnets ålder. Du väljer ditt barns ålder med ett enkelt knapptryck. Age Precision är ett verktyg som utvecklats eftersom definitionen för feber varierar något med barnet ålder, du kan välja mellan 0-3, 3-36 och 36+ månader.

  Efter att du valt ålder så för du in spetsen och trycker på den översta knappen och efter knappt en sekund så hör du ett svagt pip vilket indikerar att mätningen är klar. Displayen kommer då att färgkodas beroende på uppmätt temperatur. Grönt betyder ingen feber, gult betyder på gränsen till feber och röd indikerar feber.

  Med minnesknappen kan du bläddra mellan de senaste nio mätningarna för att se hur temperaturen har utvecklats. Du kan tyvärr inte ha olika minnen på olika personer utan bara de senaste nio mätningarna. Det är lite synd, för om du har flera i hushållet med feber så är minnesfunktionen ganska onödig.

  Thermoscan 7 är mycket hygienisk, den är enkel att sprita av i sin helhet och därtill använder den sig av linsskydd, små plasthöljen som sätts över spetsen innan mätning. Du får med 20 stycken linsskydd vid inköp och de ska användas endast en gång för att säkerställa god hygien. Du kan köpa till 40 stycken extra för runt 65 kr. Förpackningen med linsskydden är så smart designad att du aldrig behöver vidröra vid dem för att byta skydd.

  I vårt test så mätte Thermoscan 7 mycket exakta temperaturer och gjorde detta konsekvent över flera mätningar. Detaljer som att byta linsskydd utan att röra vid dem och att du i förvaringslådan ser hur många linsskydd du har kvar är aspekter som vi verkligen uppskattar. Öga för detalj och övergripande kvalitet för Thermoscan 7 till en vinnare.

  Läs mer
 2. Beurer Multifunktionell Termometer FT65

  9,5/10
  "Stor flexibilitet och hög kvalitet till ett förmånligt pris".
  Beurer Multifunktionell Termometer FT65
  Typ
  Panna / öra
  Lagring
  10 mätningar
  App
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Noggrann mätning
  • Mycket bra pris
  • Kan även mäta föremål
  Nackdelar
  • Saknar mute-funktion

  Recension

  FT65 från Beurer utmärker sig med stor och tydlig LCD-skärm, möjlighet att mäta både föremål och kroppstemperatur samt generöst minne. Termometern har en enkel och smidig design som gör den lätt att använda och avläsa.

  Beurer FT65 har något fler knappar än andra termometrar, men den är också mer flexibel och erbjuder högre funktionalitet. Du kan enkelt växla mellan Celsius och Fahrenheit, ändra datum och tid samt välja om du vill mäta i örat eller pannan. Men memoryknappen kan du även bläddra mellan de tio senaste mätningarna, perfekt om du vill följa temperaturutvecklingen över tid.

  Valbarheten att mäta i pannan eller örat ger dig möjligheten att mäta temperaturen på lättast tänkbara sätt. Du kan även mäta båda alternativen och jämföra resultatet för att förvissa dig om temperaturen. Om termometern uppmäter feber, alltså över 38 grader, så blinkar den rött. Om du vill så kan du även ställa in termometern på att mäta föremål.

  Termometern piper kort när den är redo att mäta med och har automatisk avstängning. Den tål givetvis desinficering i sin helthet, det är bara att torka av termometern efter användning. FT65 har inget linsskydd, utan du får istället desinficera spetsen efter varje användning.

  Vi tycker att FT65 presterar väldigt väl, den mäter exakt och har flera mätalternativ. Däremot är inställningen av datum komplicerad, det krävs mycket klickande för att bläddra fram rätt månad och dag. En ytterligare nackdel är att temometern saknar tyst läge, om du vill mäta på ditt sovande barn så får du se till att invänta färdig-signalen innan du går in i rummet. Den är ganska hög och kan vara tillräcklig för att väcka barnet.

  Läs mer
 3. Kaxholmen febertermometer

  9,3/10
  "Enkel, billig och användarvänlig. Perfekt för de minsta barnen".
  Kaxholmen febertermometer
  Mest Prisvärd
  Typ
  Oral/rektal/axilliär
  Lagring
  -
  App
  Nej
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mäter oralt, rektalt och axilliärt
  • Mycket bra pris
  • Hög kvalitet
  Nackdelar
  • Ingen no-touch
  • Mätningen tar lite tid

  Recension

  Kaxholmen har länge tillverkat produkter med fokus på barnsäkerhet, de har ett brett sortiment av sängar, lekhagar och babytillbehör som termometrar. Deras digitala febertermometer är en billig, högkvalitativ och simpel termometer. Den mäter oralt, rektalt och axilliärt (öronmätning). Med en spets som är böjbar och möjlighet att mäta på flera ställen så görs mätningen enkel.

  Termometern tar lite längre tid på sig att mäta jämfört med no-touch-termometrarna men ger en mycket exakt anvisning av temperatur. Efter cirka 8 sekunder fick vi ett resultat som stod sig väldigt väl mot referensvärden i testet. När mätningen är klar så hörs ett tydligt och kort pipande ljud och du kan se temperaturen på den stora displayen. 

  Om du vill ha en exakt, billig och enkel termometer så rekommenderar vi den här från Kaxholmen. Ett extra plus är att termometern är vattentät så den är enkel att rengöra och kan köpas i lite olika färger. Med grundläggande men tillförlitlig funktion till ett bra pris så vinner termometern Bästa Billiga 2022.

  Läs mer
 4. Braun No Touch termometer NTF3000

  9,1/10
  "Slimmad design med pålitlig, beröringsfri mätning".
  Braun No Touch termometer NTF3000
  Typ
  Panna
  Lagring
  1 mätning
  App
  Nej
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt och smidig
  • Två mätmetoder
  • Färgindikator
  Nackdelar
  • Lagrar endast senaste mätningen

  Recension

  Braun No Touch & Forehead NTF3000 är en till lättanvänd, smidig och kvalitativ febertermometer från Braun. Du kan använda termometern på att avstånd om 5 cm för att smidigt kunna mäta om ditt barn till exempel sover.  Designen är slimmad och praktisk, med ett greppvänligt handtag och en display som är vinklar för att vara lätt att se på när du använder termometern.

  Displayen är något liten men har tydliga kontraster och skarpa färger. Den skiftar i färg beroende på uppmätt temperatur, från grönt till rött för att lättare uppmärksamma feber och onormalt hög temperatur. Vid hög temperatur piper termometern också för att gör dig uppmärksam på resultatet. Termometern har ett ljudlöst läge om du inte vill störa omgivningen eller om ditt barn sover.

  Mätningen kan göras antingen på avstånd eller direktkontakt med pannan. Avståndsmätningen guidas av en lampa som indikerar var du ska mäta för ett så korrekt resultat som möjligt. Vid direktkontakt mäter termometern omgående temperaturen när du placerar den mitt i pannan. Termometern varnar om den märker att du mäter på ett felaktigt sätt, till exempel har fel vinkel eller för långt avstånd från pannan.

  Om du köper termometern i Sverige så ska den komma förprogrammerad att mäta i Celsius. Men om den inte gör det eller du beställer från utlandet så ändrar du mellan Fahrenheit och Celsius på en knapp som sitter under batterierna.

  Vi uppskattar den enkla designen och funktionaliteten hos NFT 3000. Detaljer som ljudlöst läge, färgindikator på displayen och minneslagring gör mätningen lättare och smidigare. Vissa omdömen talar om missvisande mätningar, något som misstänks förekomma hos vissa versioner av NFT 3000. Problemet bör vara åtgärdat och vi har själva inte upptäckt några avvikelser när vi testat mot övriga termometrar.

  Läs mer
 5. Microlife NC150

  8,5/10
  "Billig termometer som mäter både ytor och kroppstemperatur".
  Microlife NC150
  Typ
  Infraröd
  Lagring
  30 mätningar
  App
  Nej
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel användning
  • Liten och behändig
  • Billig
  Nackdelar
  • Ibland svårstartad
  • Viss temperaturavvikelse

  Recension

  Microlife NC 150 är en smidig och billig termometer som kan mäta temperatur i kroppen och på ytor. Termometern utmärker sig med stort minne och låga pris.

  Mätningen är enkel att genomföra men tar något längre tid. En blå ljuspunkt hjälper dig att rikta termometern rätt, strax över ögonen i mitten av pannan. Rör sedan termometern mot tinningen och tillbaka. Efter runt tre sekunder visar Microlife NC 150 temperaturen på displayen. Displayen är något liten och siffror som tid och datum är något svåra att se, men temperaturen står stort och tydligt över större delen av skärmen. Vid misstänkt feber piper termometern och displayen blir röd, detta sker vid mätningar över 37.5.

  Med ett knapptryck byter du från kroppstemperatur till mätning av objekt och ytor, som badvatten eller välling. Denna mätning sker omgående efter att du riktat termometern mot föremålet du vill mäta.

  Microlife NC 150 är enkelt att använda men vi har stött på två saker som ger den lägre poäng. Dels är den ibland svårstartad, vilket vi fick lösa genom att ta ur och i batterierna. Det är oklart vad detta beror på och det verkar inte vara ett återkommande problem på alla Microlife NC 150. Temperaturmätningen har också en avvikelse på upp till två grader, det är något högt anser vi även för en panntermometer.

  Läs mer

febertermometer guide

Köpguide till rätt febertermometer

En febertermometer ska göra det lätta att ta temperaturen i förkylningstider. Förbi är tiden med potentiellt farliga kvicksilvertermometrar och idag är alla termometrar digitala. De mäter genom optiska system värmen som avges av kroppen och resultatet är en snabb och tillförlitlig mätning. Det finns flera olika varianter att välja på idag som mäter på olika sätt och har lite olika egenskaper. Välj den som passar dig och ditt barn bäst och gör mätningen smidigt.

Typ av mätning

Det finns många sätt att mäta termeraturen på idag. Det finns digitala febertermometrar som mäter genom infrarött ljus, dessa kan du rikta mot till exempel pannan och få resultat direkt. Andra termometrar mäter i örat, de är mycket tillförlitliga och går också väldigt snabbt. Sen har vi klassiska beröringstermometrar som mäter i munhålan, rektalt eller i armhålan. Dessa ger också ett mycket exakt resultat men kan vara lite svårare att använda på barn och tar ofta lite längre tid.

Tillförlitlighet

Traditionella febertermometrar som mäter temperaturen inne i kroppen är mycket exakta. Termometrar som mäter i pannan eller i örat kan behöva justeras något, ibland kan det stå rekommendationer om hur du ska tolka mätvärdet i bruksanvisningen. Allt eftersom utvecklingen går framåt så får vi mer och mer tillförlitliga instrument och alla moderna termometrar idag är att anses som pålitliga.

Teknik

Teknik som minnslagring och appar kan ge dig verktyg att hålla koll på temeraturskillnader över tid. Du kan också lättare se hur ofta och hur hög feber ditt barn har. Minnet lagrar vanligtvis de senast x antal mätningarna vilket gör att du även ser hur febern utvecklar sig och förhoppningsvis avtar med tiden. Febervarning är en funktion som flera termometrar har, då lyser skärmen upp i en tydlig färg som indikerar att temperaturen för feber har uppnåtts.

Hygien

En febertermometar ska vara lätt att torka av och rengöra efter användning. Plast som är lätt att desinficera är att föredra. Många termometrar har även skydd eller fodral som håller termometern relativt steril mellan användningarna. Torka ändå av termometern innan och efter varje användning, särskilt beröringstermometrar. Örontermometrar har ofta engångsskydd som kan sättas på och slängas efter användning, ett smidigt sätt att säkerställa god hygien.

Vanliga frågor om febertermometrar

När har jag feber?

Allt över 38 grader räknas som feber. Och vid feber i mer än fyra dagar bör du kontakta läkare. Din normaltemperatur kan vara mellan 36 och 37 grader.

Kan jag lita på en digital termometer?

Ja, moderna termometrar är mycket exakta och det är ovanligt med avvikelser. Eventuella avvikelser beror förmodligen på felaktigt hanterande av termometern eller mätningen.

Behöver jag lägga på grader beroende på var jag mäter?

Du kan behöva lägga på grader beroende på mätning. Rektalt och i örat ger ett väldigt exakt värde, medan munhåla kan kräva att du lägger på 0.5 grader. Mätning i panna kan kräva ännu mer. Det är viktigt att du läser termometerns manual noga så att din mätning blir korrekt.

Vilken termometer passar bäst till barn?

Termometrar som mäter i pannan, så kallade beröringsfria termometrar, upplevs som minst obehagliga för barn. Det är en stor fördel att även enkelt kunna ta temperaturen om barnet ligger och sover.

Testvinnare - Bäst Febertermometer

 • Braun Thermoscan 7 Örontermometer
 • Beurer Multifunktionell Termometer FT65
 • Kaxholmen febertermometer
 • Braun No Touch termometer NTF3000
 • Microlife NC150
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
5 röster, Genomsnitt: 5 / 5