Bäst i test: Bästa barngrinden 2022

Uppdaterad mars 2022

En barngrind, eller säkerhetsgrind, kan användas för att hindra ditt barn från att nå trappor eller dörrar. En barngrind ska vara lätt och smidig att använda sig av samtidigt som den är säker nog att hålla barnen ute. Vi har testat de bästa barngrindarna på marknaden och utsett 2Me FlexiGate till vinnare. Läs recensionerna nedan och titta på vår köpguide för att göra det bästa köpet av barngrind.

Vilken barngrind är bäst?

Att barnsäkra hemmet är ett måste och då är barngrinden väldigt användbar. Se gärna till att vara ute i god tid och sätt upp grinden redan innan ditt barn börjar krypa. Modellernas egenskaper och monteringsmöjligheter varierar, så det finns gott om grindar som passar alla möjliga ställen i huset . Vi har tittat på följande faktorer när vi undersökt barngrindar:

 • Montering – Monteringen ska vara enkel, flexibel och säker. De allra flesta barngrindar monteras med skruv direkt i väggen eller ett trappräcke. Se till att ta reda på hur monteringen ska gå till innan du köper en grind så att du med säkerhet vet att den går att installera i ditt hem.
 • Lås och säkerhet – Det finns både en- och tvåhandsöppning. Vissa grindar går alltså att öppna med en hand, medan andra kräver två händer. När det kommer till säkerhet så är tvåhandsöppning säkrare, då är det väldigt osannolikt att barnet skulle råka få upp grinden själv, men enhandsöppning är oerhört smidigt.
 • Mått – De flesta grindar är runt 80 cm, ungefär som en dörröppning. Men det går oftast att köpa till förlängningar, antingen som förlängningsbara skruvar eller som hela väggdelar. Mät noga och se till att den grind du tittar på går att anpassa efter ditt hem.

 1. 2Me FlexiGate

  9,5/10
  ”En prisvärd & diskret rullgardinsgrind”.
  2Me FlexiGate rullgardinsgrind
  Bäst i test
  Mått
  110 cm
  Material
  Textilväv
  Montering
  Skruvas
  Installation ovan trapp
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Säker
  • Diskret
  • Tar inte upp plats
  Nackdelar
  • Tvåhandsöppning

  Recension

  En rullgardinsgrind kanske känns som ett osäkert val till en början men eftersom de är monterade med spärr och motstånd så kan inte barnen få upp gardinen även om de pillar. De är således väldigt säkra alternativ som dessutom rullas ihop vid öppning och är därför endast i vägen när de används tillskillnad från andra alternativ.

  2me flexigate monteras med skruv men väl på plats är den aldrig i vägen när den inte används, enkel att öppna och få fast, även om det krävs två händer i stället för en. Att det krävs två händer för att öppna kan anses vara en nackdel om man till exempel bär på sitt barn men det får vägas mot en grind som måste öppnas och stängas varje gång man går igenom den. Däremot blir ju säkerheten mycket högre med två händer eftersom det kräver avstånd mellan händerna som gör två olika uppgifter. Något de flesta barn skulle ha problem med att lösa, även om de nådde.

  Läs mer
 2. BabyDan Flex L

  9,4/10
  ”Barngrinden som passar de flesta öppningar & ytor”.
  Babydan Flex L Säkerhetsgrind (Svart)
  Mått
  90-223 cm
  Material
  Metall
  Montering
  Skruvas
  Installation ovan trapp
  Rekommenderas ej (har tröskel)
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassningsbar (90-223 cm)
  • Passar oregelbundna ytor
  • Nordisk produkt (Danmark)
  Nackdelar
  • Ej rekommenderad att ha ovan trappor

  Recension

  BabyDan Flex L passar perfekt för dig som kräver en större grind för att till exempel täcka ett större dörrvalv, en stor verandadörr eller något liknande. Den funkar självfallet även vid vanliga dörrar. Själva grinden ligger på 90cm med fästen (annars 72cm) och med tillkommer även två staketsektioner på 72cm vardera. Ytor mellan 90-223cm kan allt således enkelt täckas av denna grind, och fler sidosektioner kan köpas för att täcka ytterligare ytor eller för att skapa en lekhage.

  Grinden går att öppna åt båda hållen och öppnas och stängs lätt med ett knapptryck och ett litet lyft. Verkligen inte svårt eller krångligt att lära sig och går att göra med en hand, så att man till exempel kan hålla sitt barn medan grinden öppnas. Det enda nackdelen här är att det kan krångla lite när man ska sätta tillbaka grinden. Grinden öppnas åt båda hållen och man behöver stoppa ner grinden precis i låset för att den ska stängas ordentligt och inte hamna åt sidan. Här märks det dock snabbt om den hamnar på plats eller inte. Grinden har en tröskel vilket gör den osäker vid montering ovan trapp och därför rekommenderas den ej att den används i detta syfte, även om det ur ren säkerhetsaspekt i funktion som grind för barnen skulle vara ok.

  Läs mer
 3. Lascal Kiddyguard Avant

  9,3/10
  ”Svenskdesignad & högkvalitativ gardingrind”.
  Lascal Kiddyguard Avant Grind 120 cm (Svart)
  Bästa premiumvalet
  Mått
  120 cm
  Material
  Textilväv
  Montering
  Skruvas
  Installation ovan trapp
  Ja
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 1 000 kr
  365 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Säker
  • Diskret
  • Tar inte upp plats
  • Svenskdesignad
  Nackdelar
  • Dyr
  • Kräver en del montering

  Recension

  Lascal Kiddyguard är en svenskdesignad premiumprodukt som är både diskret och håller hög säkerhetsnivå. Mycket lik 2Me FlexiGate fast i något mer stilren design och kan öppnas och stängas med en hand i stället för två. Det är bara att vrida på spärren (så att den röda markeringen syns) och sedan dra ut och haka i gardinen i fästet. Grinden låses även automatiskt när den är helt öppen vilket kan verka störande för när man vill stänga igen, men är bra för att barnen inte ska leka med den och se på grinden i detta syfte.

  Monteringen är relativt krånglig och kräver både borrning, skruvning och uppmätning, men instruktionerna är rätt klara och har man huvudet på skaft ska det inte vara några problem. I utbyte för det får man en väldigt diskret och tystlåten grind som garanterar barnets säkerhet enligt alla standarder och det är det svårt att sätta ett pris på. Även om vi måste medge att denna är lite i det dyraste laget.

  Läs mer
 4. Troll fällgrind

  9,1/10
  ”Stilren & prisvärd trägrind”.
  Troll Fällgrind 100cm (Seal Grey)
  Mest Prisvärd
  Mått
  106 cm (kapbar)
  Material
  Trä
  Montering
  Skruvas
  Installation ovan trapp
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren trägrind
  • Mycket prisvärd
  • Öppnings- & fällbar
  Nackdelar
  • Något krångligare montering

  Recension

  Troll fällgrind är en ganska enkel barngrind som gör det enkelt att öppna och stänga efter sig som även får plats i trånga utrymmen då den både är fäll- och öppningsbar. Bara att lägga tummen mot en spärr och lyfta grinden uppåt tills överliggaren lämnat grindlåset, sedan kan du öppna och/eller fälla upp grinden helt och passera. Grinden kan sen bara tryckas tillbaka i låset för att vara helt stängd igen. Mycket enkel och smidig konstruktion.

  Grinden är i trä vilket gör den mer stilren än metalliska eller gardingrindar och passar då även bättre in i de flesta hushållen. Det faktum att den är i trä gör även att den säljs ganska bred, 100 cm (106 totalt), men kan enkelt kapas med såg för att passa den dörröppning eller utrymme du behöver täcka. Se bara till att mäta så att kapningarna blir rätt. Alla delar fästs med skruv.

  Läs mer
 5. Safety 1st Autoclose Säkerhetsgrind

  8,7/10
  ”Skruvlös barngrind som inte lämnar märken i dörrkarmar”.
  Safety 1st Autoclose Säkerhetsgrind
  Mått
  73 - 80 cm
  Material
  Metall
  Montering
  Skruvlös
  Installation ovan trapp
  Rekommenderas ej
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Skruvlös montering
  • Automatisk stängning
  • Öppnar åt båda hållen
  Nackdelar
  • Ej användbar ovan trappor

  Recension

  Det bästa med denna produkt är att du med mutterlösning i stället för skruvning fäster grinden i öppningar. Detta gör grinden enkel att förflytta och lämnar inga borr eller skruvhål i dörrkarmar. Grinden stängs dessutom automatiskt och kan öppnas åt båda hållen så du behöver aldrig oroa dig för huruvida du stängt grinden eller inte. Alla vet ju hur irriterande det är när man får för sig att man glömt stänga av eller låsa något hemma, det behöver man aldrig oroa sig över med denna grind.

  Den största nackdelen är i fall du är i behov av en grind ovanför en trappa för då passar inte denna produkt. Kanske främst för att den har tröskel och man då riskerar ett fall vid snav men också för att, även om fästena är säkra, kan olyckan vara framme och fästena kan glida loss om barnet lägger för mycket tryck mot dem. Däremot nedan en trapp funkar den utmärkt, det är endast om du har barn på ovanvåning du bör undvika denna grind, om du inte kan placera den för att skärma av ett rum (dvs fästa den i dörrkarm).

  Läs mer

barngrind trappa

Köpguide: välj rätt barngrind

Oavsett vilken typ av barngrind du väljer så är syftet det samma: att avgränsa ett utrymme eller en passage för barnet. Barn- eller säkerhetsgrindar är väldigt bra redskap för dig som bor i två plan eller har rum som barnen inte ska gå in i. Barngrindar fungerar även utmärkt för att begränsa hundars rörelsefrihet. Även om syftet är det samma så varierar vissa funktioner och egenskaper, som följande:

 • materialMaterial - Trä och metall är de vanligaste materialen. En klassisk barngrind i trä håller länge och är enkel att montera och sköta. Trä är också lätt att måla och anpassa till hemmets övriga inredning. Grindar av textilväv är relativt nya men blir allt mer populära. Väven dras ut lika en rullgardin och hakas i i fästen på andra sidan öppningen. Textilväven är diskret och tar mycket lite plats och barnen kan inte klättra på den på samma sätt som grindar av trä eller metall. Textil är en favorit eftersom det är ett smidigt och säkert alternativ.
 • modellerModeller - Det finns några olika modeller av barngrindar. Den klassiska modellen är en enkel grind som öppnas som en vanlig dörr. De kan anpassas till de flesta öppningar och är smidiga. De tillverkas ofta med enhandsöppning, har lås och kan oftast öppnas åt båda hållen. Utdragbara grindar (oftast av textilväv) eller fällbara tar minimalt med plats och smälter lätt in i inredningen. Sen finns det också multigrindar som är till för större öppningar eller för att avgränsa en kamin eller annan, för ett barn, farlig plats. Multigrindar är helt enkelt en traditionell barngrind med fler sektioner på sidorna om grinden. Det gör att du kan stänga av en bred trappa, dubbeldörrar eller använda barngrinden som lekhage.
 • säkerhetSäkerhet - Barngrinden är ju till för säkerheten, därför är det viktigt att kontrollera grindens säkerhetsstandard. Grinden bör vara märkt med EN1930:2011. Det är SIS:s (Swedish Institute for Standards) märkning av barngrindar. SIS är en internationell institution som jobbar med att fastställa säkerhetsstandard genom forskning och tester. Deras märkning är ett mycket gott riktmärke för säkerhet. Vidare så är det viktigt att grindar har en bra höjd, du vill inte att barnet ska kunna klättra över och riskera att falla! Om barngrinden har en konstruktion med spjälor eller galler så är det också väldigt viktigt att hålen är tillräckligt små för att barnet inte ska kunna fastna med huvud, händer eller fötter.
 • grindÖvrigt - Det finns lite olika egenskaper och detaljer som varierar mellan olika produkter. Det kan till exempel vara en självstängande funktion som gör att barngrinden sluts på ett säkert sätt. Eller enhandsöppning som tillåter dig att öppna grinden enklare om du håller i något, men kom ihåg att enhandsöppning generellt också är lättare för barnet att öppna. Vissa barngrindar har även flera lås, på olika ställen för att öka säkerheten. Låsen kan även regleras så grinden bara öppnas i en riktning.

Att tänka på vid installering och montering

Att ta rätt mått är såklart viktigt, men det är inget som är svårt. Det står tydligt på de flesta produkter hur du ska ta mått och vilka max- respektive minimimått som grinden har. Ofta går det att köpa till förlängningar om du behöver en extra bred grind. Om du ska montera grinden på ställen där det är ont om utrymme eller där motstående väggar inte står rakt så rekommenderar vi att du väljer en utdragbar grind av textilväv, de är väldigt flexibla.

Vanliga frågor om barngrindar

Hur länge ska jag använda en barngrind?

Det korta svaret är: så länge det behövs. Det är svårt att säga hur länge detta är beroende på hur ditt hem ser ut och vad du vill avgränsa. En trappa kan vara skyddad med barngrind upp tills barnen är 3-4 år. Vissa barn hanterar trappor bra redan vid 2 års ålder, andra behöver mer träning. Det beror helt på hur ditt barn beter sig runt trappor och till exempel eldstäder. Men kom ihåg att barngrinden kan utgöra en fara om barnen lär sig klättra i den, då kan de falla olyckligt från grinden.

Hur installerar man en barngrind?

Barn- och trappgrindar är inte svåra att montera. När du köper en grind så får du med instruktioner som är lätta att följa. Oftast rör det sig om att ta mått och skruva fast fästen, svårare än så är det inte! Du behöver oftast bara en borrmaskin och vattenpass. Vissa barngrindar är skruvfria och därmed ännu enklare att montera.

Finns det skruvfria barngrindar?

Ja, det finns barngrindar som inte skruvas fast i väggen. Dessa spänns fast eller fästs med självhäftande material på väggen. De håller oftast precis lika bra som en fastskruvad grind och är lättare att installera och anpassa i bredd.

Vilken barngrind är bäst?

I vårt test vann 2Me FlexiGate, men dina behov kan se annorlunda ut beroende på vilken del av huset du vill skärma av. Se gärna över vår köpguide och andra topprodukter för att hitta den som passar din situation bäst.

Testvinnare - Bäst Barngrind

 • 2Me FlexiGate
 • BabyDan Flex L
 • Lascal Kiddyguard Avant
 • Troll fällgrind
 • Safety 1st Autoclose Säkerhetsgrind
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
86 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5