Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa barngrinden 2021

En barngrind, eller säkerhetsgrind, kan användas för att hindra ditt barn från att nå trappor eller dörrar. En barngrind ska vara lätt och smidig att använda sig av samtidigt som den är säker nog att hålla barnen ute. Vi har testat de bästa barngrindarna på marknaden och utsett Safety 1st AutoClose till vinnare. Läs recensionerna nedan och titta på vår köpguide för att göra det bästa köpet av barngrind.

Vilken barngrind är bäst?

Att barnsäkra hemmet är ett måste, och då är barngrinden väldigt användbar. Var ute i god tid och sätt upp grinden redan innan ditt barn börjar krypa. Det finns olika modeller vars monteringsmöjligheter varierar, så det finns gott om grindar som passar alla möjliga områden. Vi har tittat på följande faktorer när vi undersökt barngrindar:

 • Montering – Monteringen ska vara enkel, flexibel och säker. De allra flesta barngrindar monteras med skruv direkt i väggen eller ett trappräcke. Se till att ta reda på hur monteringen ska gå till innan du köper en grind så att du med säkerhet vet att den går att installera i ditt hem.
 • Lås och säkerhet – Det finns både en- och tvåhandsöppning. Vissa grindar går alltså att öppna med en hand, medan andra kräver två händer. När det kommer till säkerhet så är tvåhandsöppning säkrare, då är det väldigt osannolikt att barnet skulle råka få upp grinden själv, men enhandsöppning är oerhört smidigt.
 • Mått – De flesta grindar är runt 80 cm, ungefär som en dörröppning. Men det går oftast att köpa till förlängningar, antingen som förlängningsbara skruvar eller som hela väggdelar. Mät noga och se till att den grind du tittar på går att anpassa efter ditt hem.

 

 1. 1. Safety 1st AutoClose
  9,4/10
  Safety 1st spänngrind AutoClose
  Bäst i test
  Mått
  73 och 80 cm
  Material
  Metall
  Montering
  Skruvlös
  Enhandsöppning
  Ja
  Till Butik
  495 kr
 2. 2. BabyDan Flex
  9,4/10
  BabyDan Flex L Säkerhetsgrind (Vit)
  Mått
  90-223 cm
  Material
  Metall
  Montering
  Skruvas
  Enhandsöppning
  Ja
  Till Butik
  605 kr
 3. 3. Lascal Kiddyguard Avant
  9,3/10
  Lascal Kiddyguard Avant Grind 120 cm (Vit)
  Mått
  120 cm
  Material
  Textilväv
  Montering
  Skruvas
  Enhandsöppning
  Ja
  Till Butik
  1249 kr
 4. 4. BabyDan Premier
  9,1/10
  BabyDan Premier Säkerhetsgrind (Vit)
  Mått
  73.5 - 86 cm
  Material
  Metall
  Montering
  Skruvfri
  Enhandsöppning
  Ja
  Till Butik
  349 kr
 5. 5. 2Me FlexiGate rullgardinsgrind
  8,5/10
  2Me FlexiGate rullgardinsgrind
  Mått
  110 cm
  Material
  Textilväv
  Montering
  Skruvas
  Enhandsöppning
  Ja
  Till Butik
  499 kr

barngrind trappa

Köpguide: välj rätt barngrind

Oavsett vilken typ av barngrind du väljer så är syftet det samma: att avgränsa ett utrymme eller en passage för barnet. Barn- eller säkerhetsgrindar är väldigt bra redskap för dig som bor i två plan eller har rum som barnen inte ska gå in i. Barngrindar fungerar även utmärkt för att begränsa hundars rörelsefrihet. Även om syftet är det samma så varierar vissa funktioner och egenskaper, som följande:

 • materialMaterial - Trä och metall är de vanligaste materialen. En klassisk barngrind i trä håller länge och är enkel att montera och sköta. Trä är också lätt att måla och anpassa till hemmets övriga inredning. Grindar av textilväv är relativt nya men blir allt mer populära. Väven dras ut lika en rullgardin och hakas i i fästen på andra sidan öppningen. Textilväven är diskret och tar mycket lite plats och barnen kan inte klättra på den på samma sätt som grindar av trä eller metall. Textil är en favorit eftersom det är ett smidigt och säkert alternativ.
 • modellerModeller - Det finns några olika modeller av barngrindar. Den klassiska modellen är en enkel grind som öppnas som en vanlig dörr. De kan anpassas till de flesta öppningar och är smidiga. De tillverkas ofta med enhandsöppning, har lås och kan oftast öppnas åt båda hållen. Utdragbara grindar (oftast av textilväv) eller fällbara tar minimalt med plats och smälter lätt in i inredningen. Sen finns det också multigrindar som är till för större öppningar eller för att avgränsa en kamin eller annan, för ett barn, farlig plats. Multigrindar är helt enkelt en traditionell barngrind med fler sektioner på sidorna om grinden. Det gör att du kan stänga av en bred trappa, dubbeldörrar eller använda barngrinden som lekhage.
 • säkerhetSäkerhet - Barngrinden är ju till för säkerheten, därför är det viktigt att kontrollera grindens säkerhetsstandard. Grinden bör vara märkt med EN1930:2011. Det är SIS:s (Swedish Institute for Standards) märkning av barngrindar. SIS är en internationell institution som jobbar med att fastställa säkerhetsstandard genom forskning och tester. Deras märkning är ett mycket gott riktmärke för säkerhet. Vidare så är det viktigt att grindar har en bra höjd, du vill inte att barnet ska kunna klättra över och riskera att falla! Om barngrinden har en konstruktion med spjälor eller galler så är det också väldigt viktigt att hålen är tillräckligt små för att barnet inte ska kunna fastna med huvud, händer eller fötter.
 • grindÖvrigt - Det finns lite olika egenskaper och detaljer som varierar mellan olika produkter. Det kan till exempel vara en självstängande funktion som gör att barngrinden sluts på ett säkert sätt. Eller enhandsöppning som tillåter dig att öppna grinden enklare om du håller i något, men kom ihåg att enhandsöppning generellt också är lättare för barnet att öppna. Vissa barngrindar har även flera lås, på olika ställen för att öka säkerheten. Låsen kan även regleras så grinden bara öppnas i en riktning.

Att tänka på vid installering och montering

Att ta rätt mått är såklart viktigt, men det är inget som är svårt. Det står tydligt på de flesta produkter hur du ska ta mått och vilka max- respektive minimimått som grinden har. Ofta går det att köpa till förlängningar om du behöver en extra bred grind. Om du ska montera grinden på ställen där det är ont om utrymme eller där motstående väggar inte står rakt så rekommenderar vi att du väljer en utdragbar grind av textilväv, de är väldigt flexibla.

Vanliga frågor om barngrindar

Hur länge ska jag använda en barngrind?

Det korta svaret är: så länge det behövs. Det är svårt att säga hur länge detta är beroende på hur ditt hem ser ut och vad du vill avgränsa. En trappa kan vara skyddad med barngrind upp tills barnen är 3-4 år. Vissa barn hanterar trappor bra redan vid 2 års ålder, andra behöver mer träning. Det beror helt på hur ditt barn beter sig runt trappor och till exempel eldstäder. Men kom ihåg att barngrinden kan utgöra en fara om barnen lär sig klättra i den, då kan de falla olyckligt från grinden.

Hur installerar man en barngrind?

Barn- och trappgrindar är inte svåra att montera. När du köper en grind så får du med instruktioner som är lätta att följa. Oftast rör det sig om att ta mått och skruva fast fästen, svårare än så är det inte! Du behöver oftast bara en borrmaskin och vattenpass. Vissa barngrindar är skruvfria och därmed ännu enklare att montera.

Finns det skruvfria barngrindar?

Ja, det finns barngrindar som inte skruvas fast i väggen. Dessa spänns fast eller fästs med självhäftande material på väggen. De håller oftast precis lika bra som en fastskruvad grind och är lättare att installera och anpassa i bredd.

Testvinnare - Bäst Barngrind

 • Safety 1st AutoClose
 • BabyDan Flex
 • Lascal Kiddyguard Avant
 • BabyDan Premier
 • 2Me FlexiGate rullgardinsgrind
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-30 14:39:22