Bästa Spjälsängen 2024

Av: Erika Nilsson • Senast uppdaterad:
Välj rätt spjälsäng för kvalitet, säkerhet och bekväm sömn.
Spjälsäng - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Stokke Sleepi Spjälsäng Stokke Sleepi Spjälsäng
Pris
10873 kr
Till butik
betyg 4,5 JLY Dream Lux Spjälsäng JLY Dream Lux Spjälsäng
Pris
2299 kr
Till butik
betyg 4,3 Lux Troll Spjälsäng Lux Troll Spjälsäng
Pris
2995 kr
Till butik
betyg 4,2 Yappy Kids Étude Spjälsäng Yappy Kids Étude Spjälsäng
Pris
4799 kr
Till butik
betyg 4,0 Little Louie Stella Spjälsäng Little Louie Stella Spjälsäng
Pris
1199 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En spjälsäng är ett måste för de flesta föräldrar när den lilla familjemedlemmen anländer. Den erbjuder en säker och trygg plats för barnet att sova i under dess första levnadsår. Det är en viktig investering som inte bara ger ditt barn en bekväm sömnplats, utan också ger dig som förälder en chans att vila. En spjälsäng är en stor del av barnets liv, den är platsen där de kommer att spendera mycket tid under deras första år. Så att välja rätt spjälsäng är avgörande för både barnets och föräldrarnas välbefinnande.

I vår omfattande granskning av olika spjälsängar på marknaden, har vi kommit fram till att Stokke Sleepi Spjälsäng är det bästa valet när det kommer till kvalitet, säkerhet och design. Denna spjälsäng får högsta betyg på grund av dess unika egenskaper, bland annat dess anpassningsförmåga som växer med barnet, dess höga säkerhetsstandarder och dess estetiskt tilltalande design. Stokke Sleepi Spjälsäng är verkligen det bästa valet för de som önskar ge sitt barn en trygg och bekväm sömnupplevelse.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.
spjlsng b39ba3c616d1b6c06

De 7 bästa Spjälsängarna 2024

 1. Stokke Sleepi Spjälsäng Inkl. Madrass och Spjälskydd Bäst i test: 4,7/5
 2. JLY Dream Lux Spjälsäng Med Dropside Mest prisvärda valet: 4,5/5
 3. Troll Spjälsäng Lux Vit Bästa billiga: 4,3/5
 4. Yappy Kids Étude Spjälsäng Bästa premiumvalet: 4,2/5
 5. Little Louie Stella Spjälsäng (Vit) Bästa budgetvalet: 4,0/5
 6. Cam Cam Copenhagen Harlequin Spjälsäng Bästa anpassningsbara: 3,9/5
 7. Sebra Baby-& Juniorsäng & Madrass Bästa antibakteriella: 3,8/5
 1. Bäst i test Stokke Sleepi Spjälsäng

  "Högkvalitativ, flexibel spjälsäng som växer med ditt barn."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Komfort:
  4,6/5
  Design:
  4,9/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  Stokke Sleepi Spjälsäng får 4,7 av 5 stjärnor i vårt betyg, vilket speglar dess höga kvalitet och genomtänkta design. Det som gör denna produkt unik är att den har förmågan att växa med ditt barn. Dess ovala form ger en mysig och trygg känsla som kan anpassas allteftersom ditt barn växer och utvecklas. Den stabila träramen är både säker och hållbar, vilket innebär att du kan lita på att ditt barn sover säkert. Dessutom är den behandlad med giftfria medel, vilket ger extra ro för miljömedvetna föräldrar.

  En annan utmärkande egenskap är sängens mobilitet. Med hjul som kan låsas kan du enkelt flytta sängen mellan olika rum, vilket ger dig flexibilitet och bekvämlighet. Dessutom kan ena sidan av sängen tas bort när ditt barn når klätterstadiet, vilket gör det enklare för dem att komma och gå som de vill. Detta uppmuntrar till självständighet samtidigt som det håller dem säkra.

  Slutligen bör vi nämna det tillhörande mesh-skyddet för spjälsängen. Detta ventilerande kantskydd är både säkert och praktiskt, med en perfekt passform för Stokke Sleepi Spjälsäng. Det håller barnets armar och ben tryggt på plats, samtidigt som det tillåter optimalt luftflöde. Det är mjukt mot barnets hud och tål maskintvätt, vilket gör det enkelt att hålla rent. Priset på 10873 kr kan vara lite högt för vissa, men med tanke på produktens kvalitet och flexibilitet, anser vi att det är en investering som är värd varje krona.

  Fördelar

  • Växer med ditt barn
  • Säker och hållbar träram
  • Mobilitet med låsbara hjul
  • Anpassningsbar för klätterstadiet
  • Inkluderar säkert mesh-skydd

  Nackdelar

  • Högt pris
  • Saknar inbyggd förvaring
  Produkten finns att köpa här:
  10873 kr
 2. Mest prisvärda valet JLY Dream Lux Spjälsäng

  "Praktisk, säker och estetiskt tilltalande spjälsäng med justerbar design."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Komfort:
  4,6/5
  Design:
  4,7/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Den JLY Dream Lux Spjälsäng är en utmärkt val för föräldrar som söker en praktisk, säker och estetiskt tilltalande säng för deras barn. Den tidlösa designen gör att den passar in i de flesta barnrum, och den justerbara långsidan och bottenhöjden gör att sängen kan växa med barnet. Detta innebär att föräldrar inte behöver oroa sig för att köpa en ny säng när barnet blir äldre, vilket sparar både tid och pengar.

  En av de största fördelarna med denna spjälsäng är dess säkerhetsfunktioner. Justeringen av långsidan är barnsäker och kräver att du hakar ur nederkanten innan du lyfter den. Förutom detta är sängen tillverkad med giftfri färg, vilket ger föräldrar sinnesro att deras barn sover på en säker plats. Dessutom har spjälsängen testats och godkänts enligt EU-standarder, vilket ytterligare bekräftar dess säkerhet och kvalitet.

  Trots dess höga pris på 2899 kr, är JLY Dream Lux Spjälsäng definitivt värt investeringen på grund av dess hållbarhet, design och säkerhetsfunktioner. Observera dock att bäddmadrass och bäddset inte ingår i priset och säljs separat. Trots detta anser vi att denna spjälsäng erbjuder utmärkt värde för pengarna och är ett utmärkt val för alla föräldrar som söker en högkvalitativ spjälsäng för deras barn.

  Fördelar

  • Praktisk och säker design
  • Anpassningsbar till barnets tillväxt
  • Hög säkerhetsstandard
  • Tidlös estetik
  • Durability and quality

  Nackdelar

  • Högt pris
  • Bäddmadrass och bäddset ingår inte
  Produkten finns att köpa här:
  2299 kr
 3. Bästa billiga Lux Troll Spjälsäng

  "Elegant, funktionell spjälsäng med justerbar botten och dropside."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Komfort:
  4,1/5
  Design:
  4,5/5
  Till butiken
  (Köpbarnvagn)

  Lux Troll Spjälsäng är en elegant och funktionell produkt som erbjuder flera praktiska funktioner för att underlätta föräldrarnas liv. Den reglerbara långsidan, även känd som dropside, är extremt praktisk för att lyfta barnet in och ut ur sängen utan att orsaka onödig ansträngning. Dessutom kan sängbotten justeras i tre olika lägen för att passa barnets växande behov, vilket gör denna säng till en långvarig investering. Dock bör det noteras att madrassen inte ingår, vilket kan vara ett extra kostnadspost för föräldrarna.

  Sängens design är både stilfull och praktisk. Den vita färgen ger en ren och lugnande känsla, vilket kan bidra till en fredlig atmosfär i barnrummet. Sängen är tillverkad av massiv björk, vilket garanterar dess hållbarhet och stabilitet. Dess storlek på 125,5 x 68,5 cm x 92 cm och madrassmått på 120 x 60 cm gör den rymlig nog för barnet att sova bekvämt. Skötseln är också enkel, med en snabb torkning med en fuktig trasa utan behov av starka rengöringsmedel eller slipmedel.

  Slutligen är priset på 2995 kr rimligt med tanke på de många funktionerna och den höga kvaliteten på Lux Troll Spjälsäng. Dessutom erbjuder företaget fraktfri leverans för köp över 999 kr, vilket kan minska de totala kostnaderna för föräldrarna. Med tanke på alla dessa faktorer ger vi Lux Troll Spjälsäng ett betyg på 4,3 av 5. Detta är en utmärkt produkt för föräldrar som söker en hållbar, säker och praktisk spjälsäng för deras barn.

  Fördelar

  • Reglerbar långsida för enkel åtkomst.
  • Sängbotten justerbar i tre lägen.
  • Stilfull och praktisk design.
  • Tillverkad av hållbar massiv björk.
  • Rymlig storlek för bekväm sömn.

  Nackdelar

  • Madrass ingår inte.
  Produkten finns att köpa här:
  2995 kr
 4. Bästa premiumvalet Yappy Kids Étude Spjälsäng

  "Högkvalitativ spjälsäng med smarta funktioner och barnsäker design."
  Vårt betyg
  4,2/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Komfort:
  3,8/5
  Design:
  4,7/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Yappy Kids Étude Spjälsäng får ett betyg på 4,2 av 5 och det är enkelt att förstå varför. Den är konstruerad med barnets säkerhet i åtanke, med sina rundade kanter och justerbara madrasshöjder. Den lutningsbara sovpositionen på 3 grader är en smart funktion som gynnar barnets matsmältning och underlättar andning när barnet är förkyld. Dropside-funktionen, vilket innebär att ena långsidan kan sänkas ner, underlättar inte bara bäddning utan gör det också lättare att lyfta i och ur barnet ur sängen.

  Materialvalen är också imponerande. Sängen är tillverkad av högkvalitativt bokträ vilket ger den en robust och hållbar struktur. Dessutom är all färg som använts på produkten vattenbaserad, vilket gör den säker för barnet. Denna spjälsäng visar på en stark kombination av funktionalitet, säkerhet och kvalitet.

  Priset på 4799 kr kan tyckas vara lite högt för vissa, men med tanke på sängens många funktioner och höga kvalitet så kan det definitivt anses vara värt det. Yappy Kids Étude Spjälsäng är en utmärkt investering för föräldrar som vill ge sina barn en trygg och bekväm sömnupplevelse.

  Fördelar

  • Rundade kanter för barnets säkerhet
  • Justering av madrassens höjd
  • Lutningsbar sovposition på 3 grader
  • Dropside-funktion för enkel bäddning och lyft
  • Tillverkad av högkvalitativt bokträ

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra spjälsängar
  Produkten finns att köpa här:
  4799 kr
 5. Bästa budgetvalet Little Louie Stella Spjälsäng

  "Robust, justerbar spjälsäng med tidlös design och hög säkerhet."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Komfort:
  4,0/5
  Design:
  3,7/5
  Till butiken
  (Babyland)

  Little Louie Stella Spjälsäng är en solid och tilltalande produkt som får en stark 4,0/5 i betyg från oss. Sängens design är både klassisk och tidlös, vilket gör att den smidigt kan passa in med andra möbler i hemmet och bli en fin detalj i barnrummet. Den höj- och sänkbara ribbotten är en särskilt uppskattad funktion, eftersom den kan justeras i tre olika lägen allteftersom ditt barn växer.

  Sängen är tillverkad av massiv furu, vilket ger den en robust och hållbar kvalitet. Dessutom är den säkerhetscertifierad enligt EU-standard, vilket ger föräldrar extra trygghet. Dock bör det noteras att madrassen inte ingår, så detta är en extra kostnad som behöver beaktas vid köp.

  Med tanke på dess pris på 1199 kr, erbjuder Little Louie Stella Spjälsäng ett bra värde för pengarna. Den kombinerar funktionalitet, säkerhet och estetik på ett sätt som gör den till ett bra val för alla som söker en pålitlig spjälsäng. Vi rekommenderar denna produkt för dess robusta konstruktion, justerbarhet och tidlösa design.

  Fördelar

  • Solid och robust konstruktion
  • Höj- och sänkbar ribbotten
  • Tidlös design
  • Säkerhetscertifierad enligt EU-standard
  • Bra värde för pengarna

  Nackdelar

  • Madrassen ingår inte
  • Kan vara tung att flytta
  Produkten finns att köpa här:
  1199 kr
 6. Bästa anpassningsbara Cam Cam Copenhagen Harlequin

  "Stilren, anpassningsbar spjälsäng med justerbar madrasshöjd."
  Vårt betyg
  3,9/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Komfort:
  3,8/5
  Design:
  3,6/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Cam Cam Copenhagen Harlequin spjälsäng är en stilren och funktionell produkt med en anpassningsbar design, vilket gör att den kan användas över flera år allteftersom ditt barn växer. Sängen är tillverkad av björk och MDF, vilket försäkrar dess hållbarhet och styrka. Den justerbara madrasshöjden, med tre olika nivåer, är en praktisk funktion som gör det enklare att anpassa sängen efter ditt barns behov.

  Inner- och yttermåtten på sängen är generösa och ger gott om utrymme för ditt barn att röra sig på. När bebistiden är över kan du enkelt ta bort sidopanelen för att omvandla den till en säng för ett äldre barn. Detta gör sängen till ett kostnadseffektivt alternativ då du inte behöver köpa en ny säng när ditt barn växer.

  Med tanke på priset, 12669 kr, så kan det ses som ett högt pris för en spjälsäng. Men med tanke på dess kvalitet, hållbarhet och anpassningsbara design, kan det vara en investering som sparar pengar på lång sikt. Sammantaget ger vi Cam Cam Copenhagen Harlequin spjälsäng betyget 3,9 av 5.

  Fördelar

  • Stilren och funktionell design.
  • Tillverkad av hållbara material.
  • Justérbar madrasshöjd.
  • Rymlig för barnets rörelser.
  • Omformbar till äldre barnsäng.

  Nackdelar

  • Hög prislapp.
  • Kan vara svår att montera.
  Produkten finns att köpa här:
  12669 kr
 7. Bästa antibakteriella Sebra Baby-& Juniorsäng

  "Praktisk barnsäng som växer med barnet, men relativt dyr."
  Vårt betyg
  3,8/5
  Säkerhet:
  4,2/5
  Komfort:
  3,4/5
  Design:
  3,8/5
  Till butiken
  (Jollyroom)

  Sebra Baby-& Juniorsäng får betyget 3,8/5 av oss. Detta beror på dess unika och praktiska design som växer i takt med ditt barn. Med justerbar botten kan du anpassa både höjd och längd efter behov, vilket gör att den kan användas under en längre period jämfört med vanliga spjälsängar. Det är också en stor fördel att sidorna kan tas bort när barnet blir tillräckligt stort för att klättra upp ur sängen på egen hand.

  Madrassen som medföljer sängen, Harmony, är tjock och bekväm, vilket bidrar till en god natts sömn för ditt barn. Dess rundade hörn passar perfekt i spjälsängen och madrassen är tillverkad av Pantera-skum för bästa komfort. Dessutom är den antibakteriellt behandlad och överdraget kan tvättas i 60°C, vilket underlättar rengöring och underhåll.

  Trots dessa positiva aspekter har produkten några nackdelar som drar ner betyget. För det första är priset på 8988 kr relativt högt jämfört med andra liknande produkter på marknaden. För det andra består madrassen av två delar, vilket kan vara obekvämt för vissa användare. Slutligen är sängen endast tillgänglig i vit färg, vilket begränsar kundernas valmöjligheter.

  Fördelar

  • Praktisk design som växer med barnet
  • Anpassningsbar höjd och längd
  • Avtagbara sidor för äldre barn
  • Tjock och bekväm madrass
  • Antibakteriellt behandlad madrass

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med liknande produkter
  • Madrassen består av två delar
  • Endast tillgänglig i vit färg
  Produkten finns att köpa här:
  8988 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Spjälsäng Säkerhet Komfort Design Totalbetyg Pris
Stokke Sleepi Spjälsäng Inkl. Madrass och Spjälskydd 4,6/5 4,6/5 4,9/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
10873 kr
JLY Dream Lux Spjälsäng Med Dropside 4,2/5 4,6/5 4,7/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2299 kr
Troll Spjälsäng Lux Vit 4,3/5 4,1/5 4,5/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2995 kr
Yappy Kids Étude Spjälsäng 4,1/5 3,8/5 4,7/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
4799 kr
Little Louie Stella Spjälsäng (Vit) 4,3/5 4,0/5 3,7/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
1199 kr
Cam Cam Copenhagen Harlequin Spjälsäng 4,3/5 3,8/5 3,6/5 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
12669 kr
Sebra Baby-& Juniorsäng & Madrass 4,2/5 3,4/5 3,8/5 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
8988 kr
viktiga faktorer för att välja rätt spjälsäng

Så hittar du bästa spjälsäng

Att hitta den bästa spjälsängen kan vara en utmaning. Med många olika märken och modeller tillgängliga på marknaden, kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för just ditt barn. Men genom att ta hänsyn till några viktiga kriterier, kan du förenkla processen och hitta en spjälsäng som både du och ditt barn kommer att älska. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du väljer en spjälsäng.

Säkerhet

Säkerhet är det absolut viktigaste kriteriet när det gäller att välja en spjälsäng. Du vill vara säker på att ditt barn är säkert när det sover. En bra spjälsäng ska följa alla gällande säkerhetsstandarder och rekommendationer. Det innebär att den ska ha en fast madrass, inga utskjutande delar och inga lösa eller små delar som barnet kan svälja. Dessutom bör lamellavståndet vara tillräckligt litet för att förhindra att barnet kan klämma fast sig.

Komfort

Komfort är också en viktig faktor när du väljer en spjälsäng. Din bebis kommer att spendera mycket tid i sin säng, så det är viktigt att den är bekväm. En bra madrass som stöder barnets kropp på rätt sätt är essentiellt. Madrassen bör vara fast och passa perfekt i sängen, utan mellanrum på sidorna där barnet kan fastna.

Kvalitet och hållbarhet

En spjälsäng är en stor investering, så det är viktigt att den är byggd för att hålla. En bra spjälsäng bör vara robust och stabil, med en stark ram och slitstarka material. Den bör vara tillverkad i säkra, icke-giftiga material och ha en finish som inte flagnar eller skrapas av lätt.

Justeringar och anpassningsförmåga

En spjälsäng som kan justeras och anpassas efter ditt barns växande behov är ett utmärkt val. Vissa spjälsängar har justerbara madrasshöjder, vilket gör det lättare att lägga ner och plocka upp ditt barn när det är litet. När ditt barn blir äldre och börjar stå upp, kan du sänka madrassen för att hålla dem säkra. Vissa spjälsängar kan även omvandlas till småbarnssängar, vilket förlänger livslängden på sängen.

Storlek

Storleken på spjälsängen är också något att tänka på. Du vill vara säker på att du har tillräckligt med utrymme i barnets rum för att rymma sängen, samtidigt som du har plats för andra nödvändiga saker som en skötbord och förvaring. En spjälsäng bör inte vara för stor så att den tar upp allt utrymme i rummet, men den bör inte heller vara för liten så att ditt barn växer ur den för snabbt.

Design

Även om det kanske inte är det viktigaste kriteriet, så spelar designen en roll för många föräldrar. Du vill att spjälsängen ska passa in i barnrummets inredning och stil. Många spjälsängar kommer i olika stilar, färger och finishar, så du kan hitta en som passar din smak och ditt hem.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner när du väljer en spjälsäng. Andra föräldrars erfarenheter kan ge värdefull insikt om en viss modell eller märke. Titta på både positiva och negativa recensioner, och leta efter återkommande teman. Om flera recensenter nämner samma problem, kan det vara en röd flagga.

sot liten pojke i spjalsang

Hur använder man en Spjälsäng?

Att använda en spjälsäng på rätt sätt är lika viktigt som att välja rätt modell. Det finns flera saker att tänka på för att säkerställa att ditt barn får en säker och bekväm sömnupplevelse i sin spjälsäng. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder en spjälsäng.

Placering av sängen

Var du placerar spjälsängen i barnrummet spelar roll för barnets säkerhet och bekvämlighet. Sängen bör placeras på ett ställe där det inte finns några sladdar, gardiner eller andra föremål som barnet kan dra ner eller strypas av. Det bör också vara ett ställe där det inte finns någon drag eller direkt solljus. En bra placering kan också göra det lättare för dig att se och komma åt barnet när du är i rummet.

Installation av madrassen

Var noga med att installera madrassen korrekt i spjälsängen. Den ska passa tätt mot sidorna av sängen, utan några mellanrum där ditt barn kan fastna. Madrassen ska också vara tillräckligt fast för att stödja ditt barn ordentligt. En mjuk madrass kan vara en risk för kvävning.

Användning av sängkläder

När det gäller sängkläder för en spjälsäng, mindre är mer. För att minimera risken för kvävning och överhettning, bör du bara använda ett fast passande lakan på madrassen. Undvik att använda kuddar, täcken, täckmadrasser, plyschleksaker eller andra lösa föremål i sängen. Dessa kan utgöra kvävningsrisker för ditt barn.

Justering av madrasshöjden

När ditt barn växer och utvecklas, kommer du behöva justera höjden på madrassen i spjälsängen. När ditt barn är litet och inte kan sitta upp själv, kan du ha madrassen i det högsta läget för att göra det lättare att lägga ner och plocka upp barnet. När ditt barn börjar sitta upp själv, bör du sänka madrassen för att förhindra att de faller ur sängen. Och när de börjar stå upp, bör du sänka madrassen till det lägsta läget.

Övervakning av barnet

Även om spjälsängen är en säker plats för ditt barn att sova, är det viktigt att alltid hålla ett öga på dem. Använd en baby monitor för att hålla koll på ditt barn när du inte är i rummet. Kontrollera regelbundet att ditt barn inte har klämt fast sig eller har problem med andningen. Och kom ihåg, även om ditt barn sover i en spjälsäng, är den bästa platsen för dem att sova alltid i samma rum som en vuxen under de första sex månaderna.

spjalsang med spjalskydd

Vem har nytta av en Spjälsäng?

En spjälsäng är en viktig del av barnets första år och kan vara till stor nytta för många olika personer. Här är några exempel på vem som kan dra nytta av en spjälsäng:

 • Föräldrar till nyfödda: Föräldrar till nyfödda barn behöver en säker och bekväm plats för deras barn att sova. En spjälsäng är utformad för att ge optimal säkerhet och komfort för små barn. Den har höga sidor för att förhindra att barnet faller ut, och en fast madrass som stöder barnets kropp på rätt sätt. Dessutom kan många spjälsängar justeras i höjd, vilket gör det lättare att lägga ner och plocka upp barnet.
 • Föräldrar som vill investera på lång sikt: För de föräldrar som ser sin spjälsäng som en långsiktig investering, finns det många modeller som kan omvandlas till småbarnssängar eller till och med dagbäddar. Detta innebär att samma möbel kan användas under flera år, anpassas efter barnets växande behov och utveckling.
 • Föräldrar med begränsat utrymme: För de föräldrar som har begränsat utrymme i hemmet, kan en spjälsäng vara en bra lösning. Många spjälsängar är kompakta och utformade för att maximera utrymmet, samtidigt som de ger en säker och bekväm sömnplats för barnet. Vissa modeller har även inbyggd förvaring, vilket kan vara mycket praktiskt i mindre rum.

Å andra sidan, spjälsängar kanske inte är det bästa valet för alla. Till exempel, om du reser mycket och behöver en lösning som är lätt att packa och ta med sig, kan en resesäng eller ett resesängstält vara ett bättre alternativ. Dessutom, om du planerar att ha ditt barn i samma säng som dig (samsovning), kommer du inte att ha någon nytta av en spjälsäng. Det är alltid bäst att ta hänsyn till dina specifika behov och omständigheter när du väljer var ditt barn ska sova.

vanliga frågor om Spjälsäng

FAQ: Vanliga frågor om Spjälsäng

Från vilken ålder kan mitt barn börja sova i en spjälsäng?

Många föräldrar börjar låta sina barn sova i en spjälsäng från födseln. Detta är helt säkert så länge spjälsängen uppfyller alla säkerhetskrav och används korrekt. Det är dock viktigt att notera att det rekommenderas att bebisar sover i samma rum som föräldrarna (men inte i samma säng) under de första sex månaderna, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS).

Hur länge kan mitt barn sova i en spjälsäng?

Det varierar från barn till barn, men generellt sett kan barn sova i en spjälsäng tills de är omkring två till tre år gamla. Vid denna ålder börjar många barn bli för stora för sängen och kan även försöka klättra ur den, vilket kan vara farligt. Många föräldrar övergår till en småbarnssäng när deras barn är mellan 18 månader och tre år gamla.

Vad ska jag tänka på när det kommer till madrassen i spjälsängen?

Madrassen i en spjälsäng ska vara fast och passa tätt mot sängens kanter för att förhindra att ditt barn fastnar mellan madrassen och sängen. Den bör också vara tillverkad av ett säkert, icke-allergiframkallande material. En vattentät madrass eller en vattentät madrasskydd kan också vara praktiskt för att skydda mot blöta blöjor och olyckor.

Hur ofta bör jag rengöra spjälsängen?

Det är en bra idé att rengöra spjälsängen regelbundet för att hålla den ren och fri från bakterier och damm. Hur ofta du behöver göra detta beror på flera faktorer, inklusive hur ofta sängen används och om ditt barn har allergier. Generellt sett bör du torka av sängen med en fuktig trasa och mild tvål minst en gång i veckan, och tvätta alla löstagbara tygdelar, som lakan och madrasskydd, i maskin.

Kan jag använda en begagnad spjälsäng?

En begagnad spjälsäng kan vara ett ekonomiskt alternativ, men det är viktigt att kontrollera att den uppfyller alla aktuella säkerhetsstandarder. Den bör inte ha några trasiga eller lösa delar, och alla skruvar och muttrar bör vara ordentligt åtdragna. Madrassen bör vara fast och passa tätt i sängen. Om du är osäker, är det bäst att investera i en ny spjälsäng.

Är det säkert att ha leksaker i spjälsängen?

Medan det kan vara frestande att lägga plyschleksaker eller andra mjuka föremål i spjälsängen för att trösta ditt barn, rekommenderas det inte. Dessa föremål kan utgöra en kvävningsrisk, särskilt för yngre barn. Det är bäst att hålla spjälsängen så enkel och fri från föremål som möjligt.

Vad ska jag göra om mitt barn inte verkar trivas i sin spjälsäng?

Det är inte ovanligt att vissa barn har svårt att vänja sig vid att sova i en spjälsäng. Om detta är fallet för ditt barn, finns det flera saker du kan prova. Att införa en fast sovrutin kan hjälpa ditt barn att känna sig mer bekväm och säker. Du kan också försöka använda en ljuddämpare eller nattljus, eller låta ditt barn ha ett speciellt "sovobjekt", som en filt eller snuttefilt, i sängen (så länge det är säkert).

När ska jag byta från spjälsäng till småbarnssäng?

Det finns ingen fast regel för när du bör byta från spjälsäng till småbarnssäng, men de flesta föräldrar gör övergången någon gång mellan 18 månader och tre år. Tecken på att ditt barn kanske är redo för en småbarnssäng inkluderar om de regelbundet försöker klättra ut ur spjälsängen, eller om de helt enkelt har vuxit för stor för den. Kom ihåg att övergången till en småbarnssäng är en stor förändring för ditt barn, så det är viktigt att göra det på ett sätt som är lugnt och stödjande.

Vilka är några relaterade produkter till en spjälsäng?

En spjälsäng är en nödvändig del av barnets sovrum, men det finns flera andra relaterade produkter som också kan vara viktiga att överväga för att skapa en säker och bekväm miljö för ditt barn. Här är några exempel:

 • Bäddmadrass: En bäddmadrass läggs ovanpå spjälsängens madrass för extra komfort och stöd. Det kan också bidra till att förlänga livslängden på din befintliga madrass. Du kan läsa mer om bäddmadrasser i vår jämförelse av bäddmadrasser.
 • Amningskudde: En amningskudde kan hjälpa till att stödja ditt barn under matning, vilket kan vara särskilt användbart under de första månaderna. Kolla in vår recension av amningskuddar för mer information.
 • Resesäng: En resebarnsäng är en bärbar säng som är lätt att fälla upp och ner, vilket gör den perfekt för resor eller när barnet ska sova borta. Läs mer om resebarnsängar i vår guide till bästa resebarnsängarna.
 • Barnvagn: En barnvagn är ett måste för att transportera ditt barn på ett säkert och bekvämt sätt. Vi har sammanställt en lista över de bästa barnvagnarna på marknaden, som du kan hitta i vår barnvagnsrecension.
 • Skötbädd: En skötbädd ger en säker och bekväm plats för att byta blöjor eller kläder på ditt barn. Kolla in vår recension av skötbäddar för mer information.

Förutom dessa produkter kan det också vara bra att överväga andra relaterade produkter som barnvagnsfläkt, sängmobil, och bedside crib. Även om vi inte har skrivit om dessa specifika produkter, kan de vara värda att överväga beroende på dina specifika behov och preferenser.

spjalsang test

Om vårt test

Att hitta den perfekta spjälsängen för ditt barn kan vara en utmaning. Det finns många aspekter att ta i beaktning; från säkerhet och komfort till design och pris. Vi på Bäst i Test 24 har utfört omfattande tester för att hjälpa dig göra ett informerat val. Vårt testprocess involverar en detaljerad granskning och utvärdering av varje spjälsäng utifrån flera kriterier.

 • Säkerhet: Hur stabilt är spjälsängen? Är den tillverkad av säkra, icke-giftiga material? Har den tillräckligt höga sidor för att förhindra att barnet faller ut?
 • Komfort: Är madrassen mjuk men ändå stödjande? Finns det tillräckligt med utrymme för barnet att röra sig fritt?
 • Design: Är spjälsängen estetiskt tilltalande? Passar den in i barnrummets inredning och stil?
 • Pris: Är priset på spjälsängen rimligt med tanke på dess kvalitet och funktioner?
 • Användarvänlighet: Är spjälsängen lätt att montera och rengöra? Har den funktioner som gör det enklare för föräldrarna, såsom justerbar höjd eller en sida som kan sänkas ned?

Genom att noggrant bedöma varje spjälsäng på dessa punkter, har vi strävat efter att ge en omfattande översikt av de bästa alternativen på marknaden. Vår ambition är att ge föräldrar den information de behöver för att välja en spjälsäng som är säker, bekväm, praktisk och prisvärd för deras lilla älskling.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 4 / 5
erika2
Erika Nilsson
Expert inom barn & familj

Erika Nilsson är en engagerad skribent med en outtröttlig passion för allt som rör barn och familj. Hennes intresse började när hon blev mamma och insåg den komplexa väven av beslut och utmaningar som varje förälder ställs inför. Denna personliga resa har drivit Erika till att ständigt söka kunskap och dela med sig av sina erfarenheter.

Genom att kombinera sin praktiska erfarenhet med gedigna studier har Erika hjälpt många föräldrar att navigera genom föräldraskapets glädjeämnen och utmaningar. Hennes genuina önskan att stötta och upplysa andra återspeglas i varje artikel, och hennes råd har blivit ovärderliga för många familjer.