Bästa babynestet 2021: 5 babynest testade

Ett babynest gör att ditt barn kan sova tryggt och skönt. Du kan ha ditt babynest nästan varsomhelst i hemmet, men det gör sig särskilt bra i sängen eller soffan. Då får ditt barn alltid en plats som är mysig och praktisk. Vi har undersökt 5 babynest och du kan läsa mer nedan varför Liewood Babynest Gro (Grå) utsågs till testvinnare.

Innehållsförteckning

Vilket babynest är bäst?

Babynest, eller myspöl som det kallas på svenska, är en trygg och rolig plats för bebisen att ligga på. Här kan du samla gosedjur och leksaker men framför allt så får bebisen en portabel säng med kanter som kan dras åt så att babyn ligger säkert. Myspölar kommer i många olika former och färger så det är bara att välja och vraka. Vi har tittat närmre på 5 babynest som du kan läsa mer om nedan. Titta på följande punkter när du väljer ditt babynest:

 • Kanter – Rejäla, stabila och tillräckligt höga kanter för att barnet ska ligga tryggt och säkert.
 • Handtag – Handtag tillåter dig att flytta babynestet smidigt, då behöver du inte störa din sovande baby.
 • Skötselråd – Ju lättare babynestet är att tvätta desto bättre, du kommer att behöva göra det flera gånger och du är det skönt att kunna köra överdraget i maskin.
 • Lösa delar - Det är inte ovanligt med snören som du kan anpassa babynestet med, var noga med att dessa inte är långa och att de går att stoppa undan på ett säkert plats.
 • Madrassen - Madrassen ska vara bekväm, men undvik för mjuka babynest, det är inte bra för bebisen i längden. 

 1. 1. Liewood Babynest Gro (Grå)
  9,5/10
  Liewood Babynest Gro (Grå)
  Bäst i test
  Mått
  32 x 76 cm
  Material
  100 % bomull
  Handtag
  Ja
  Till Butik
  999 kr
 2. 2. Sleepyhead Deluxe (Vit)
  9,3/10
  Sleepyhead Deluxe (Vit)
  Mått
  75 x 40 cm
  Material
  Bomull / polyester
  Handtag
  Ja
  Till Butik
  1499 kr
 3. 3. BabyDan Cuddle Nest (Grå)
  9,2/10
  BabyDan Cuddle Nest (Grå)
  Mått
  32 x 78 cm
  Material
  Öka-tex bomull / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  385 kr
 4. 4. Doomoo babynest
  8,9/10
  Doomoo babynest
  Mått
  80 x 50 cm
  Material
  Bomull / elastan / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  995 kr
 5. 5. Voksi Åkpåse Move Grey Cream
  8,8/10
  Voksi Åkpåse Move Grey Cream
  Mått
  84 x 54 cm
  Material
  Bomull / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  999 kr

barn i babynest

Din köpguide till det bästa babynestet  

Idag finns det ett stort urval av olika babynest. Eftersom det handlar om ett köp till det nya tillskottet i familjen, och ett ömt och skört sådant, vill man alltid satsa lite extra. I ett babynest ligger barnet lugnt och varmt. Det är också oerhört smidigt att som småbarnsförälder flytta runt på barnet i en portabel säng som man vet är tryggt och säkert, istället för att släpa runt på hela spjälsängen. Vi har dock märkt att olika babynest kan skilja sig relativt markant från varandra och det gäller att hitta det bästa alternativet. 

 • mamma trygghetSäkerhet

  Säkerhet kommer alltid att vara av prioritet när det handlar om ett barn. Mardrömmen för varje familj är ett barn som skadar sig. Vad vi har märkt när vi har gått igenom babynesten är att höjden på kanterna kan skilja sig relativt mycket. Vissa babynest kan nästan upplevas som helt platta, medan andra har en tydlig höjd och tjocklek på sina kanter. Samtidigt som ett babynest med höga och tjocka kanter ser till att barnet inte kan ramla ut lika lätt, ska man heller aldrig placera ett babynest på ett sådan ställe där barnet kan skada sig om det skulle kunna rulla eller ta sig över kanten. Köp heller inte det absolut mjukaste babynestet. Skulle ett spädbarn som inte lärt sig att vända på sig än hamna på mage, finns en kvävningsrisk om ett babynest är alldeles för mjukt och råkar sluta om barnets ansikte.
 • textil2Material

  Vi föredrar primärt bomull när det handlar om barn i babynest. Barn har oerhört känslig hud och bomull har flera fördelar gentemot polyester. Bomull suger lättare upp och transporterar bort svett, det känns luftigare och håller värmen bra under längre stunder. Bomull är också mer allergivänligt material. Polyester kan kännas mjukare och värma snabbt, men eftersom polyester egentligen är plast är uppsugningsförmågan inte speciellt bra. När barnet svettas kommer hon snabbt att bli kall eftersom polyester inte kan suga upp svetten och transportera bort den, som bomull kan. Risken för att få enklare utslag är också högre om man ligger med huden mot polyester en längre stund.
 • storlekStorleken

  Spädbarn växer fort, men det kommer inte ditt babynest att göra. Att köpa ett babynest som är rätt storlek idag, men inte imorgon ska man undvika. Barnet kommer trots allt att kunna ligga i sitt babynest i upp till ett år, och köper man ett som är lagom stort direkt kommer barnet snabbt att växa ur det. Satsa på en något större modell för att slippa köpa en till kort efter det första.
 • tvattmaskinUnderhåll

  Ett babynest kommer att behöva tvättas. Vissa modeller kan man tvätta i maskin, medan andra ska man tvätta för hand. De flesta föredrar modeller som åtminstone har möjligheten att tvättas i maskin, för tvätt för hand går alltid att göra. Har man ett babynest som inte går att tvätta i maskin, vill man i varje fall ha ett där man kan ta loss överdraget. Framgår det inte överhuvudtaget hur babynestet ska tvättas ska man nog avstå att köpa den helt och hållet. Vi tycker att har man inte ens tagit fram tvättinstruktioner kan man börja ifrågasätta vilka andra saker tillverkaren kan ha bortsett ifrån.
 • starExtra funktioner

  Många babynest kommer med vissa extra funktioner för att sticka ut från andra modeller, och för att bättre passa föräldrarnas syfte. Har man ett babynest som mest kommer att stå på samma ställe, är man möjligen inte allt för intresserad av handtag på babynestet. Många babynest har en snörning för att det ska gå att anpassa och knyta ihop kanterna närmare barnet. Detta ger en känsla av trygghet, på samma sätt som när barnet ligger i famnen.
 • storeÅterförsäljare

  Eftersom marknaden för babynest idag är en oreglerad marknad utan krav eller standarder, är det desto viktigare att köpa sitt babynest från en känd och respekterad tillverkare av barnprodukter. Det tar lång tid att bygga upp en respekterad kedja. De som har lyckats göra detta har troligtvis haft de bästa och säkraste produkterna, i detta fall de bästa babynesten. 

barn hjarta

Ytterligare råd och tips kring säkerhet och babynest

Alla som har barn kan relatera till att ett barns säkerhet är det viktigaste som förälder. Därför kände vi att ett stycke om ytterligare säkerhet var på sin plats. Babynest är en relativt ny produkt som har funnits på marknaden i ca 10-15 år, men som har vuxit mycket i popularitet på sistone på grund av dess smidighet som en extra, portabel säng. Eftersom produkten just är så pass ny finns det inga standarder eller riktlinjer för vad som får kallas för ett babynest, och vilka krav som måste uppnås. Vi hoppas därför att vår köpguide ovan har hjälpt dig vid val av babynest, och att vårt ytterligare stycke om säkerhet nedan efter köp av babynest kommer att komma till nytta.

 • BabynestPlacering av babynest

  Ett babynest går enkelt att placera där det finns plats för den. Något som är viktigt att tänka på är att ett spädbarn kan ibland ta sig ur babynestet, och därför ska ett babynest inte placeras på ett sådant ställe där barnet kan ramla ner från en höjd om hon råkar ta sig ur. Som förälder får man tidigt lära sig att inte sova med sitt spädbarn i sängen för att inte råka rulla över barnet. Många som ändå gärna sover med sitt barn i sängen har istället barnet i ett babynest i sängen. Genom att lägga babynestet i mitten av sängen och i huvudhöjd, minimerar man risken för olyckor.
 • babyBarnet i babynestet 

  Studier har visat att ett spädbarn bör ligga på rygg de första månaderna. Man har sett att barn som ligger på rygg i mindre grad drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Genom att ha ett barn i ett babynest med höga kanter intill kroppen, blir det inte lika lätt för barnet att rulla över på mage.
 • snoreSnörning & handtag i babynestet 

  Många babynest kommer med handtag och snörning i babynestet. Snörninge och handtaget i babynestet gör den mycket mer praktisk, men för långa snören och för stora handtag kan också vara till nackdel. Har man långa snören får man se över att dessa inte ligger där barnet ska ligga. Barn gillar att tugga och äta på allting som finns till hands, och har man dessa långa snören hamnar de lätt i munnen. Genom att gömma snörena under babynestet hindrar man spädbarnet att få tag i dem. Stora handtag känns smidigt, men för stora handtag och ett spädbarn som har börjat röra på sig kan resultera i att hon trasslar in sig i handtagen. Även här kan man försöka gömma handtagen under babynestet.
 • uppsikt kikareUppsikt 

  Det är givetvis en självklarhet att aldrig lämna ett spädbarn utan uppsikt. Dessa små varelser är många gånger mer kreativa än man kan tänka sig, och även fast de bara ligger i ett babynest vet man aldrig vad de kan hitta på. Nästan alla olyckor går att förebygga genom att bara vara uppmärksam. Ett behändigt redskap är babyvakten som har ökat i popularitet de senaste åren.

Vanliga frågor om babynest

Är babynest säkra?

Babynest är i regel säkra så länge man har uppsikt över sitt barn som ligger där. Precis som vid vanlig skötsel av spädbarn gäller sunt förnuft även här. Vi har längre upp på sidan gått igenom flera punkter som kan vara värda att tänka på vid köp, och användande av babynest.

Hur ska jag tvätta mitt babynest?

Alla babynest går inte att tvätta i maskin så det bästa är att titta på tvättinstruktionerna. Ska babynestet tvättas för hand bör man tvätta i varmt vatten och med doftfria tvättmedel. 

De som går att tvätta i maskin ska helst tvättas med skonsamma program, utan centrifugering med högt varvantal. Man bör också undvika starka tvätt- och sköljmedel.

När ska man sluta med babynest?

Ett babynest kan användas så länge det uppfyller sitt syfte. De flesta föräldrar brukar använda ett babynest upp till att ett barn är 7-8 månader gammalt. Sedan börjar barnet röra på sig lite väl mycket för att babynest ska vara smidigt.

Kan man sova tillsammans med sitt spädbarn i sängen?

Det rekommenderas att inte sova med sitt spädbarn i sängen. Ett babynest gör det dock säkrare om man ändå vill sova nära sitt barn. Då ska babynestet placeras i mitten av sängen och i huvudhöjd.

Vad för material ska ett babynest vara gjort av?

Vi rekommenderar att ett babynest ska vara gjort av luftiga material som exempelvis bomull. Det blir lättare för ett spädbarn att andas igenom ett tunnare material om hon skulle råka hamna på mage och med ansiktet nedåt. Det finns också babynest där vissa delar är gjorda i bomull, och andra i polyester.

Behövs verkligen ett babynest?

Många föräldrar upplever att ett babynest underlättar vardagen en hel del. Spädbarn sover mycket i omgångar, och många timmar per dag. Istället för att hela tiden springa till och övervaka vid spjälsängen, kan man ställa babynestet nära där man själv befinner sig för stunden och fortsätta med det man tänkte göra. Man sparar mycket tid och får mycket gjort, samtidigt som spädbarnet får den sömn hon behöver. 

Testvinnare - Bäst Babynest

 • Liewood Babynest Gro (Grå)
 • Sleepyhead Deluxe (Vit)
 • BabyDan Cuddle Nest (Grå)
 • Doomoo babynest
 • Voksi Åkpåse Move Grey Cream
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-02-17 16:05:44

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu