Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst babynest 2021

Ett babynest gör att ditt barn kan sova tryggt och skönt. Du kan ha ditt babynest nästan varsomhelst i hemmet, men det gör sig särskilt bra i sängen eller soffan. Då får ditt barn alltid en plats som är mysig och praktisk. Vi har undersökt flera babynest och listar här våra favoriter och tips inför köpet.

Vilket babynest är bäst?

Babynest, eller myspöl som det kallas på svenska, är en trygg och rolig plats för bebisen att ligga på. Här kan du samla gosedjur och leksaker men framförallt så får bebisen en portabel säng med kanter som kan dras åt så att babyn ligger säkert. Myspölar kommer i många olika former och färger så det är bara att välja och vraka. Undersök följande punkter lite extra noggrant när du väljer babynest.

 • Kanter – Rejäla, stabila och tillräckligt höga kanter för att barnet ska ligga tryggt och säkert.
 • Handtag – Handtag tillåter dig att flytta babynestet smidigt, då behöver du inte störa din sovande baby.
 • Skötselråd – Ju lättare babynestet är att tvätta desto bättre, du kommer att behöva göra det flera gånger och du är det skönt att kunna köra överdraget i maskin.
 • Lösa delar - Det är inte ovanligt med snören som du kan anpassa babynestet med, var noga med att dessa inte är långa och att de går att stoppa undan på ett säkert plats.
 • Madrassen - Madrassen ska vara bekväm, men undvik för mjuka babynest, det är inte bra för bebisen i längden. 

 1. 1. Liewood Babynest Gro
  9,5/10
  ”Mjuk, skön, praktisk! Allt du behöver i ett babynest”
  Liewood babynest Gro
  Bäst i test
  Mått
  32 x 76 cm
  Material
  100 % bomull
  Handtag
  Ja
  Till Butik
  999 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • 100% ekologisk bomull
  • Stor mängd färger & mönster
  • Godkänd babylift
  • Hög komfort
  Nackdelar

  Allt du egentligen behöver i ett näste för din baby. Mjuka sköna kanter, med praktiska handtag vilket gör det enkelt att flytta barnet när hen sover utan krångel eller risk för väckning. Nestet är till och med godkänd som en babylift så du behöver inte känna någon oro i att bära ditt barn i denna.

  Den finns i flera olika färger vilket gör att det går att välja den som passar bäst in i ert sovrum eller sängkläder. Utformningen som är rundad och mjuk gör att den inte är i vägen i sängen och du enkelt kan luta huvudet mot och bara ligga och förundras över ditt barn. Nestet är även 100 % ekologisk bomull och tyget tas enkelt av och tvättas.

  Läs mer
 2. 2. Najell Babynest SleepCarrier
  9,3/10
  ”Ett premium val, som är multifunktionellt och mycket praktiskt”
  Najell Babynest SleepCarrier Matte Black
  Bästa premiumvalet
  Mått
  80 x 27 cm
  Material
  Bomull / polyester
  Handtag
  Ja
  Till Butik
  1595 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Passar bra i barnvagn
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Ett väldigt smidigt nest om du vet med dig att du kommer vara ute mycket och röra dig och inte alltid vill ha med vagnen eller kommer behöva lämna vagnen ofta. Du kan smidigt och säkert bära ditt barn i detta nest och det passar även till de flesta vagnarna, så att du enkelt kan plocka upp barnet i nestet.

  Inte alls lika mysig att ha hemma i sängen men väldigt praktisk att ha med sig ut. Det är ett väldigt finurligt nest som, utöver att vara ett vagnkompatibelt nest, kommer med en sele som gör att du enkelt kan använda nestet som gunga och bärsele. Du kan även veckla ut det och använda som en babymatta.

  Läs mer
 3. 3. BabyDan Cuddle Nest
  9,2/10
  ”Ett billigt babynest som håller måttet”
  Babydan Cuddle Nest (Blå)
  Mest Prisvärd
  Mått
  32 x 78 cm
  Material
  Öka-tex bomull / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  379 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Vattentätt madrasskydd
  • Utmärkt komfort
  Nackdelar
  • Inga handtag

  Perfekt för dig som inte behöver mer än ett nest till din bäbis. Produkten är billig men gör det den ska, passar i barnvagn, vagga och i säng. Har ett vattentätt madrasskydd, så du behöver inte oroa dig i onödan för läckage och tyget är mjukt och skönt. Om du inte är ute efter en massa specialfunktioner och krimskrams, utan bara vill ha ett babynest så lovar vi att du inte kommer bli missnöjd med denna produkt.

  Läs mer
 4. 4. Doomoo babynest
  8,9/10
  ”Ett anpassningsbart nest som kan användas längre än 6 månader”
  Doomoo babynest
  Mått
  80 x 50 cm
  Material
  Bomull / elastan / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  995 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Lång användningstid
  • Smarta och höga kanter
  • Smart magband
  Nackdelar
  • Något dyr
  • Inga handtag

  Verkligen ett nest! Med sina mjuka höga kanter ser detta nest ut som en gosig dröm, som kramar om din baby. Med en botten som går att anpassa efter barnets storlek kan du använda detta nest långt efter 6 månader, en ålder som många andra nest är utformade efter. Kommer även med ett smidigt magband, som går att ta bort, för att se till att barnet inte kan snurra runt och vända sig åt fel håll. Kommer i några olika färger och tygdesigner, så det är bara att välja den som passar bäst.

  Läs mer
 5. 5. Mini Dreams babynest
  8,8/10
  "Ett mer utsmyckat nest med anpassningsbar nederdel"
  Mini Dreams babynest med volang
  Mått
  31 x 66 cm
  Material
  Bomull / polyester
  Handtag
  Nej
  Till Butik
  599 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Lång användningstid
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Inga handtag

  Om du gillar volanger så kan du se hit, om du inte gör det så kan du fortfarande titta, detta nest kommer i flera olika mönster och färger. Nederdelen går att öppna så detta nest kan användas även efter babyn egentligen växt ur det. Kanterna är högre än de ser ut på bilden, och priset varierar en del mellan med eller utan volang och med eller utan mönstrad botten.

  Läs mer

barn i babynest

Din köpguide till det bästa babynestet  

Idag finns det ett stort urval av olika babynest. Eftersom det handlar om ett köp till det nya tillskottet i familjen, och ett ömt och skört sådant, så är säkerhet och komfort viktigt. I ett babynest ligger barnet tryggt och skönt. Det är också oerhört smidigt att som småbarnsförälder flytta runt på barnet i en portabel säng som man vet är bekväm och säker. Vi har dock märkt att olika babynest kan skilja sig relativt mycket från varandra och det gäller att hitta det bästa alternativet. 

 • mamma trygghet

  Säkerhet

  Säkerhet kommer alltid att vara högsta prioritet när det handlar om ett barn. Mardrömmen för varje familj är ett barn som skadar sig. Höjden på kanterna är en viktig säkerhetsaspekt. Vissa babynest kan nästan upplevas som helt platta, medan andra har en tydlig höjd och tjocklek på sina kanter. Samtidigt som ett babynest med höga och tjocka kanter ser till att barnet inte kan ramla ut lika lätt, ska man heller aldrig placera ett babynest på ett sådan ställe där barnet kan skada sig om det skulle kunna rulla eller ta sig över kanten. Men snörning kan du ofta anpassar höjden på kanterna vilket är väldigt smidigt. Men se till att snörningen går att dölja eller bind på ett sätt så barnet inte går om dem.
 • textil2

  Material

  Vi föredrar primärt bomull när det handlar om barn i babynest. Barn har känslig hud och bomull har flera fördelar gentemot polyester. Bomull suger lättare upp och transporterar bort svett, det känns luftigare och håller värmen bra under längre stunder. Bomull är också ett mer allergivänligt material. Polyester kan kännas mjukare och värma snabbt, men eftersom polyester egentligen är plast är uppsugningsförmågan inte alltid så bra. När barnet svettas riskerar hon att bli kall eftersom polyester inte alltid suger upp svetten och transporterar bort den, som bomull kan.
 • storlek

  Storleken

  Spädbarn växer fort, men det kommer inte ditt babynest att göra. Att köpa ett babynest som är rätt storlek idag, men inte imorgon ska man undvika. Barnet kommer trots allt att kunna ligga i sitt babynest i upp till ett halvår eller längre, och köper man ett som är lagom stort direkt kommer barnet snabbt att växa ur det. Satsa på en något större modell för att slippa köpa en till kort efter det första. Eller en modell som går att anpassa i storlek.
 • tvattmaskin

  Underhåll

  Ett babynest kommer att behöva tvättas. Vissa modeller kan man tvätta i maskin, medan andra ska handtvättas. De flesta föredrar modeller som åtminstone har möjligheten att tvättas i maskin, för tvätt för hand går alltid att göra. Har man ett babynest som inte går att tvätta i maskin, vill man i varje fall ha ett där man kan ta loss överdraget.
 • star

  Extra funktioner

  Många babynest kommer med vissa extra funktioner för att sticka ut från andra modeller, och för att bättre passa föräldrarnas syfte. Har man ett babynest som mest kommer att stå på samma ställe, är man möjligen inte allt för intresserad av handtag på babynestet. Många babynest har en snörning för att det ska gå att anpassa och knyta ihop kanterna närmare barnet. Detta ger en känsla av trygghet, på samma sätt som när barnet ligger i famnen.
 • store

  Återförsäljare

  Eftersom marknaden för babynest idag är en oreglerad marknad utan krav eller standarder, är det desto viktigare att köpa sitt babynest från en känd och respekterad tillverkare av barnprodukter. Det tar lång tid att bygga upp en respekterad kedja. De som har lyckats göra detta har troligtvis haft de bästa och säkraste produkterna, i detta fall de bästa babynesten. Det finns ett fåtal säkerhetstestade produkter, men de återfinnas oftast i premiumklassen.

barn hjarta

Ytterligare råd och tips kring säkerhet och babynest

Alla som har barn kan relatera till att ett barns säkerhet är det viktigaste som förälder. Därför kände vi att ett stycke om ytterligare säkerhet var på sin plats. Babynest är en relativt ny produkt som har funnits på marknaden i ca 10-15 år, men som har vuxit mycket i popularitet på sistone tack vare dess smidighet som en extra, portabel säng. Eftersom produkten just är så pass ny finns det inga standarder eller riktlinjer för vad som får kallas för ett babynest, och vilka krav som måste uppnås. Vi hoppas därför att vår köpguide ovan har hjälpt dig vid val av babynest, och att vårt ytterligare stycke om säkerhet nedan efter köp av babynest kommer att komma till nytta.

 • Babynest

  Placering av babynest

  Ett babynest går enkelt att placera där det finns plats för den. Något som är viktigt att tänka på är att ett spädbarn kan ibland ta sig ur babynestet, och därför ska ett babynest inte placeras på ett sådant ställe där barnet kan ramla ner från en höjd om hon råkar ta sig ur. Som förälder får man tidigt lära sig att inte sova med sitt spädbarn i sängen för att inte råka rulla över barnet. Många som ändå gärna sover med sitt barn i sängen har istället barnet i ett babynest i sängen. Genom att lägga babynestet i mitten av sängen och i huvudhöjd, minimerar man risken för olyckor.
 • baby

  Barnet i babynestet 

  Studier har visat att ett spädbarn bör ligga på rygg de första månaderna. Man har sett att barn som ligger på rygg i mindre grad drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Genom att ha ett barn i ett babynest med höga kanter intill kroppen, blir det inte lika lätt för barnet att rulla över på mage. Undvik supermjuka babynest, eller mjuka fluffiga filtar då det finns en viss risk att det mjuka plyschtyget kan omsluta barnets ansikte om barnet vänder sig på mage.
 • snore

  Snörning & handtag i babynestet 

  Många babynest kommer med handtag och snörning i babynestet. Snörningen och handtaget i babynestet gör den mycket mer praktisk, men för långa snören och för stora handtag kan också vara till nackdel. Har man långa snören får man se över att dessa inte ligger där barnet ska ligga. Barn gillar att tugga och äta på allting som finns till hands, och har man dessa långa snören hamnar de lätt i munnen. Genom att gömma snörena under babynestet hindrar man spädbarnet att få tag i dem. Stora handtag känns smidigt, men för stora handtag och ett spädbarn som har börjat röra på sig kan resultera i att hon trasslar in sig i handtagen. Även här kan man försöka gömma handtagen under babynestet.
 • uppsikt kikare

  Uppsikt 

  Det är givetvis en självklarhet att aldrig lämna ett spädbarn utan uppsikt. Dessa små varelser är många gånger mer kreativa än man kan tänka sig, och även fast de bara ligger i ett babynest vet man aldrig vad de kan hitta på. Nästan alla olyckor går att förebygga genom att bara vara uppmärksam. Ett behändigt redskap är babyvakten som har ökat i popularitet de senaste åren, men den kan du både se och höra vad barnet gör utan att behöva vara i samma rum.

Vanliga frågor om babynest

Är babynest säkra?

Babynest är i regel säkra så länge man har uppsikt över sitt barn som ligger där. Precis som vid vanlig skötsel av spädbarn gäller sunt förnuft även här. Vi har längre upp på sidan gått igenom flera punkter som kan vara värda att tänka på vid köp, och användande av babynest.

Hur ska jag tvätta mitt babynest?

Alla babynest går inte att tvätta i maskin så det bästa är att titta på tvättinstruktionerna. Ska babynestet tvättas för hand bör man tvätta i varmt vatten och med doftfria tvättmedel. 

De som går att tvätta i maskin ska helst tvättas med skonsamma program, utan centrifugering med högt varvantal. Man bör också undvika starka tvätt- och sköljmedel.

När ska man sluta med babynest?

Ett babynest kan användas så länge det uppfyller sitt syfte. De flesta föräldrar brukar använda ett babynest upp till att ett barn är 7-8 månader gammalt. Sedan börjar barnet röra på sig lite väl mycket för att babynest ska vara smidigt.

Kan man sova tillsammans med sitt spädbarn i sängen?

Det rekommenderas att inte sova med sitt spädbarn i sängen. Ett babynest gör det dock säkrare om man ändå vill sova nära sitt barn. Då ska babynestet placeras i mitten av sängen och i huvudhöjd.

Vad för material ska ett babynest vara gjort av?

Vi rekommenderar att ett babynest ska vara gjort av luftiga material som exempelvis bomull. Det blir lättare för ett spädbarn att andas igenom ett tunnare material om hon skulle råka hamna på mage och med ansiktet nedåt. Det finns också babynest där vissa delar är gjorda i bomull, och andra i polyester.

Behövs verkligen ett babynest?

Många föräldrar upplever att ett babynest underlättar vardagen en hel del. Spädbarn sover mycket i omgångar, och många timmar per dag. Istället för att hela tiden springa till och övervaka vid spjälsängen, kan man ställa babynestet nära där man själv befinner sig för stunden och fortsätta med det man tänkte göra. Man sparar mycket tid och får mycket gjort, samtidigt som spädbarnet får den sömn hon behöver. 

Testvinnare - Bäst Babynest

 • Liewood Babynest Gro
 • Najell Babynest SleepCarrier
 • BabyDan Cuddle Nest
 • Doomoo babynest
 • Mini Dreams babynest
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
62 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-22 11:50:04